EXPERIMENTUL EPICENTER. Motivul pentru care o firma implanteaza cipuri in mana: “facem acest lucru inainte ca marile corporatii si guverne sa o faca obligatoriu” (VIDEO)/ VIATA PRIVATA NU MAI E POSIBILA?/ De ce nu foloseste Snowden IPHONE

31-01-2015 6 minute Sublinieri

Vrei sa intri in biroul tau, sa iei autobuzul sau sa iti cumperi un sandvich? Suntem toti obisnuiti sa folosim un card pentru toate aceste lucruri. Dar la Epicenter, o firma high-tech ce inchiriaza birouri in Suedia, se incearca o noua abordare – un cip sub piele. 

Felicio de Costa, unul din chiriasii companiei, soseste in fata usii de intrare si isi arata mana pentru a putea intra. In interior, face acelasi lucru pentru a intra in biroul pe care-l inchiriaza si, de asemenea, isi foloseste mana pentru a folosi fotocopiatorul. 

Toate acestea sunt posibile deoarece are un mic cip RFID, de marimea unui graunte de orez, implantat in mana sa. In curand, si altii dintre cei 700 de potentiati chiriasi ai complexului vor avea sansa sa fie cipati. Pe langa accesul la birouri si fotocopiatoare, li se promite acces si la alte servicii in viitor, inclusiv posibilitatea de a plati cafeaua. 

In ziua dechiderii oficiale a cladirii, seful executiv s-a cipat live pe scena. Si m-am decis sa incerc si eu aceasta tehnologie, cipandu-ma. 

Intreg procesul este organizat de un grup bio-hacking suedez descris aici. Unul din membrii sai, un realizator de tatuaje care arata fioros, mi-a inserat cipul. 

Mai intai, mi-a facut masaj pe pielea dintre degetul mare si aratator, punand si ceva dezinfectant. Apoi, mi-a spus sa respir adanc in timp ce insereaza cipul. A fost un moment de durere – nu mai rau ca oricare alta injectie – iar apoi a plasat un plasture pe mana mea. 

Inainte de a-mi incerca cipul, am vrut sa stiu mai multe despre viziunea din spatele sau. Hannes Sjoblad, a carui afacere electronica cu carduri are propriile sale cipuri ce pot fi accesate cu smartphoneul, este seful responsabil cu dezvoltarea. Pe el l-am intrebat daca oamenii vor cu adevarat sa devina atat de intimi cu tehnologia. 

“Interactionam deja cu tehnologia tot timpul”, mi-a zis. “Astazi e un pic cam nasol – avem nevoie de coduri pin si parole. Nu ar fi mai usor doar sa atingem totul cu mana noastra? Totul e intuitiv ( – decurge firesc – n.n.).”

Cand mi-am testat cipul, mi-am dat seama ca nu e deloc foarte intuitiv – a trebuit sa-mi rasucesc mana intr-o pozitie nefireasca pentru a face sa mearga fotocopiatorul. Si, in timp ce alti oameni din jurul cladirii asteptau sa fie cipati, altii aveau indoieli. “Absolut deloc“, a spus un tanar cand l-am intrebat daca vrea sa se inscrie. O femeie mai in varsta a fost mai deschisa privitor la potentialul tehnologiei dar nu vedea rostul ciparii doar ca sa treci de o usa. 

Dar Hannes Sjoblad spune ca el si Grupul de Biohaksing suedez au alte obiective – sa ne pregateasca pentru ziua in care altii vor vrea sa ne cipeze. “Vrem sa intelegem aceasta tehnologie inainte ca marile corporatii si marile guverne sa vina la noi si sa ne spuna ca toti trebuie sa fim cipati – cu cipul pentru tazxe, cipul pentru Google sau Facebook etc.” Atunci, spune el, vom fi in stare toti sa chestionam modul in care tehnologia este implementata dintr-o pozitie de cunoastere mai mare. 

M-am intors in Marea Britanie cu o mana usor inflamata – si cu un cip care inca mai e sub pielea mea si in car se afla datele mele de contact. Nu-i foarte folositor, insa cu siguranta cipuri mai sofisticate vor inlocui tehnologia la purtator de astazi – device-uri de plata si altele – si ne vom obisnui sa fim “imbunatatiti”. Tot felul de lucruri sunt posibile, insa chestiunea acceptarii, dpdv cultural, a inserarii tehnologiei sub pielea noastra este o alta problema.

traducere si adaptare Cuvantul Ortodox

Preşedintele Google, Eric Schmidt, a afirmat vineri, la Davos, că Internetul va deveni atât de omniprezent în viaţa oamenilor încât practic nu va mai fi observat, în timp ce alţi experţi se întreabă dacă progresele tehnologice nu vor duce la dispariţia vieţii private, relatează Sputnik, preluat de MEDIAFAX.

Întrebat ce părere are despre evoluţia viitoare a web-ului, Schmidt a spus că ar răspunde simplu, “că Internetul va dispărea”.

Vor fi atât de multe adrese IP, atât de multe dispozitive, senzori, dispozitive purtabile, lucruri cu care oamenii vor interacţiona încât Internetul nu va mai fi observabil, va face parte permanent din viaţa oamenilor, a spus Schmidt.

“Imaginaţi-vă că intraţi într-o cameră, iar camera este dinamică. Şi cu permisiunea voastră interacţionaţi cu obiectele din acea cameră. Apare o lume extrem de personalizată, interactivă şi foarte interesantă”, a notat şeful Google.

Schmidt a vorbit la un seminar numit “Viitorul economiei digitale“, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, alături de directori de la Vodafone, Facebook şi Microsoft.

Comentariile lui Schmidt indică posibilele probleme legate de viaţa privată care vin odată cu dezvoltarea Internetului, probleme care au fost abordate la forum.

“Viaţa privată, aşa cum o ştiam în trecut, nu mai este fezabilă. Viziunea convenţională a intimităţii a murit”, a afirmat Margo Seltzer, profesor în ştiinţe IT la Universitatea Harvard, la un seminar separat.

O altă problemă ridicată în discuţiile de la Davos a fost posibilitatea dezvoltării unui sistem de supraveghere permanentă.

“Nu este vorba dacă se va întâmpla, deja se întâmplă…Trăim într-un stat supravegheat”, a spus Sophia Roosth, cercetător în ştiinţe genetice la Harvard.

Ea a adăugat că încălcarea dreptului la viaţă privată va deveni tot mai generalizată odată cu trecerera timpului şi a exemplificat cu posibila sau reala utilizare a unei varietăţi de materiale pentru colectarea de informaţii genetice despre oricine, de la lideri mondiali la cetăţeni obişnuiţi.

Unii participanţi la discuţii s-au declarat dispuşi să renunţe la o parte din viaţa lor privată.

‘Renunţ la intimitate pentru comoditate. Viaţa privată nu mă îngrijorează”, a spus Anthony Goldbloom, antreprenor în domeniul tehnologiei. În opinia sa, oamenii se poartă deseori mai bine atunci când ştiu că faptele lor sunt urmărite.

Kenneth Roth, director la Human Rights, a notat că datele din telefoanele şi computerele oamenilor sunt deja la îndemâna guvernului, dar lumea descrisă de Schmidt poate să lase oamenii fără niciun fel de refugiu.

“Nu dorim să scăpăm de tehnologie, dar trebuie să avem grijă cu unele dintre aceste tehnologii, uneori este mai bine să ţii duhul în sticlă“, a spus Roth, citat de AFP.

Potrivit avocatului lui Edward Snowden, informatorul nu foloseşte niciodată un terminal iPhone, din motive de securitate. Snowden susţine că iPhone conţine un software care se poate activa fără ştiinţa proprietarului, în scopul colectării de informaţii.

„Edward nu foloseşte niciodată telefoane iPhone, ci are un telefon simplu… iPhone dispune de un software special, care se poate activa fără ca proprietarul să ştie, în scopul colectării de informaţii. Din acest motiv, Edward refuză să deţină un asemenea telefon”, a declarat Anatoli Kucherena, avocatul lui Snowden, pentru RIA Novosti, citată de sputniknews.com.

Kucherena a precizat că deţinerea unui iPhone sau a altui telefon ţine de alegerea personală a fiecăruia, dar Snowden abordează problema dintr-un unghi profesional. Avocatul lui Snowden a mai spus că acesta este mulţumit de viaţa pe care o are în Rusia.

Nu suntem în pragul vreunei revoluţii, ci suntem fix în mijlocul ei. Lucrurile pe care le imaginam în trecut au devenit realitate. La ora la care-ţi scriu eu, undeva în America au creat realitate augmentată. Ştii ce e realitatea augmentată? La vremea voastră s-ar putea să o numiţi pur şi simplu… realitate. Pui ochelari la ochi şi lumea ţi se transformă.

Microsoft a lansat Windows Holographic – un sistem de realitate virtuală pe care o controlezi. 

Mă uit ca la o minune la toate lucrurile care ni se întâmplă. Alan Turing îşi imagina, în generaţia străbunicilor mei, un computer. Nu putea decât să-şi imagineze un ecran care lucrează pentru el, care face operaţiuni. Un creier virtual. Bunicii au luat creierul virtual şi i-au dat o formă, l-au pus într-o cutie. Părinţii au şlefuit cutia şi au făcut-o portabilă, iar noi ne-am luat telefoanele şi am vrut să le folosim peste tot. Dar ne-am săturat rapid de ele. Am vrut mai mult.

Am creat realitatea augmentată. Am creat ochelari inteligenţi. Am vrut să punem realitatea în faţa ochilor, dar să o transformăm. Să nu mai întindem mâna spre buzunar. Şi să ne vedem rudele tridimensional. Şi fiecare obiect din casă ar fi trebuit să fie un spaţiu pe care să vorbim cu părinţii, cu cei dragi. Ne-am pus ochelari la ochi şi lumea s-a transformat. Am visat holograme, iar ele s-au întâmplat. Cine ştie dacă în universul tău, holograma e parte a vieţii. Aş vrea ca acum să fiu o hologramă în universul tău şi să poţi vorbi.

Dacă noi ne-am uitat la părinţii noştri în fotografii, sper ca tu, Daria, să te uiţi la mine şi la mama ta cu ochelarii care-ţi transformă lumea. Sper să ne vezi din cap până în picioare. Cât de frumoasa e mama ta.

Fiica mea, te rog să împrumuţi din exigenţa şi perfecţionismul mamei tale, dar păstrează şi naivitatea visătoare a tatălui tău. Îmbinate, ar putea să te ducă mai departe decât am ajuns noi vreodată.

Am mai auzit propoziţia asta la un moment dat: “Lumea pe care o creăm nu este a noastră, ci e luată împrumut pentru a o da mai departe copiilor noştri”. Împrumutul nostru se va apropia la un moment dat la final şi sper să nu ne judecaţi prea dur, pentru că am făcut lucruri frumoase.

E drept, am făcut şi greşeli atunci când am vrut să schimbăm Pământul pe care ne-am născut. Uneori ne-am lăsat purtaţi de val şi nu ne-am dat seama că împrumul se apropie de final şi nu trebuie să consumăm din resursele voastre. Dar am făcut-o pentru a lăsa varianta cea mai bună pe care ne-o putem imagina. Am fost un stol de colibri care a zburat rapid spre Soare, dar uneori aripile ni s-au fript. Am vrut să ajunge pe planete îndepărtate, dar am uitat cât de puţine resurse avem aici. Am vrut să ajungem rapid unul la celălalt, dar am uitat cât de multă poluare am creat. Să ştii că s-au creat şi reţele sociale, metode prin care am stat alături chiar dacă nu eram aproape. Au fost folosite greşit, cred că generaţia ta a îmbrăţişat anonimitatea. Sper să-ţi păstrezi numele, să nu uite lumea că eşti Daria. Ne-am dat viaţa pe tavă pentru posibilitatea de a fi aproape, toţi. Lucrurile s-au întors şi împotriva noastră, dar cât au durat lucrurile, visul nostru era realitate.

Daria, am creat lucruri frumoase în generaţia noastră. Bunicii tăi şi le-au imaginat, iar noi am descoperit cum să le facem. E responsabilitatea voastră să le transformaţi pentru binele generaţiei împrumutate. Am plecat în lume pentru a ne face un viitor, pentru a construi pereţi protectori în jurul copilăriei tale. Şi am inventat produse prin care pe ecran, indiferent de distanţă, să ne apară bunicii, mamele şi rudele. Să le fim mai aproape, dincolo de pixeli. Am luat toate lucrurile acestea ca un bun dat, de multe ori. Voi să le transformaţi. Sper că trăiţi bine în clădirile inteligente şi asistentul pe care ţi-l vom face cadou la 18 ani are grijă de tine.

Sper că nu mai conduceţi maşini astăzi. Nu aş vrea să îmi imaginez că ai putea fi implicată într-un accident. Calculatoarele sunt mai bune decât oamenii. E doar o cutie în care te deplasezi dintr-o parte într-alta. Pentru voi am făcut-o mai sigură.


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Internetul Obiectelor (Internet of Things), Traduceri, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “EXPERIMENTUL EPICENTER. Motivul pentru care o firma implanteaza cipuri in mana: “facem acest lucru inainte ca marile corporatii si guverne sa o faca obligatoriu” (VIDEO)/ VIATA PRIVATA NU MAI E POSIBILA?/ De ce nu foloseste Snowden IPHONE

  1. “Apocalipsa live” .Draga domnule preot Tanasescu,se desfasoara sau nu evenimentele profetite de Parintii nostri duhovnciesti sau de Apocalipsa?Sau nu sunt decat niste texte “apocrife” manuite de niste oameni “rai si neinduhovniciti” ca sa “sperie” oamenii (ca mai mai ii faceti nebuni si fanatici pe oamenii care refuza cardul de sanatate). …Vai,vai,unde au ajuns unii dintre “popchii” nostrii..

  2. Why Google Is Making Human Skin
    http://uk.businessinsider.com/why-google-is-making-real-human-skin-2015-1

    Roboti (in 2013 Google a achizitionat firma de robotica Boston Dynamics), inteligenta artificiala, piele aritificiala. Cred ca nu peste multa vreme Google ne va prezenta primul android in “carne si oase”.

  3. Cred ca merita aruncat un ochi pe lista de achizitii a celor de la Google:

    – January 26, 2014 DeepMind Technologies / Artificial Intelligence / UK / £242,000,000
    – August 17, 2014 Jetpac / Artificial intelligence, image recognition / USA
    – October 23, 2014 Dark Blue Labs / Artificial Intelligence / UK / £tens of millions
    – October 23, 2014 Vision Factory / Artificial Intelligence / UK / £tens of millions

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mergers_and_acquisitions_by_Google

  4. ma iertati , frati admini , poate sunt eu mai greu de cap , dar mi se pare ca dl. Andriescu de la Adevarul chiar vorbeste serios ! Sau este o fina ironie ?! Oau , nu mai pricep …

    In privinta dl. Snowden , he , ce cal troian veritabil !!! Pe cine prosteste ? Adica Iphoanele nu e bune , dar restul de smart-uri e ok , nu ? Astia scoliti pe la inteligence , nu se lecuiesc nici in mormant , parca au facut pact cu diavolul pentru aburirea noastra .

    “M-am intors in Marea Britanie cu o mana usor inflamata – si cu un cip care inca mai e sub pielea mea si in car se afla datele mele de contact. Nu-i foarte folositor, insa cu siguranta cipuri mai sofisticate vor inlocui tehnologia la purtator de astazi – device-uri de plata si altele – si ne vom obisnui sa fim “imbunatatiti”. Tot felul de lucruri sunt posibile, insa chestiunea acceptarii, dpdv cultural, a inserarii tehnologiei sub pielea noastra este o alta problema.”-sa razi , e sadic , sa plangi , s-ar putea sa fie fariseic , sa treci peste … e aproape inumam . Sa intri de bunavoie si nesilit de nimeni intr-o asemenea tarasenie , fara sa-ti faci niste calcule preliminare , e dovada de crasa prostie . In final , capeti ceea ce meriti .

  5. @fane:

    Pai totusi speram sa se inteleaga faptul ca dam mostre de fapte si gandire pro-tehnologie care nu sunt deloc pe calapodul nostru, ci dimpotriva.

  6. @fane

    Snowden nu cred ca se referea la smartphone-uri ,ci la telefoane clasice,cu butoane(eventual un Nokia) .

  7. @ioan (#3)

    ‘Cred ca nu peste multa vreme Google ne va prezenta primul android in “carne si oase”.’

    Stiu ca suna un pic sf (de fapt, ce mai suna ‘s.f.’ in ziua de azi..??), dar eu cred ca demult ‘clonele sunt printre noi’. Odata ce clonezi o oaie, cred ca poti clona si un om….

    Eu imi pun intrebarea asta: pt diavol, la drept vorbind, adevarata miza este sufletul omului, nu corpul lui. Iar diavolul stie cum sa corupa sufletul si stie cum sa corupa mintea fara sa fie nevie de tehnologii sofisticate. Cum ar trebui interpretat oare acest atentat – diabolic, asta e clar – pe scara larga la adresa CORPULUI uman? Este f curios…

  8. @admin ,
    :-)eu vorbeam serios , adica n-am priceput daca omul ala , Andriescu , scrie ironii sau chiar isi doreste o epoca hipertehnologizata (caz in care l-as intreba ce mai cauta printre noi cand ar putea sa experieze criogenia , poate asa i s-ar indeplini dorinta ) . Adica … mi-e greu sa cred ca poti fi atat de rupt de realitatea sentimentala , de relatiile calde intre oameni , incat sa-ti doresti cu atata …”patos” , o “realitate” virtuala ( cat de urat poate sa sune ) . Dar … mare e gradina …

  9. Pingback: INTERNETUL LUCRURILOR si retelele electrice inteligente vor elimina complet intimitatea | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: CUM SI DE CE SE VOR INGHESUI OAMENII SA FIE MICROCIPATI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare