PARTENERIATUL TRANSATLANTIC (TTIP). SUA insista pentru SECRETIZAREA negocierilor. Americanii vor sa impuna in Europa organisme modificate genetic si renuntarea la protectia produselor traditionale

13-02-2015 5 minute Sublinieri
foto: the economist

foto: the economist

Organismele modificate genetic si indicatiile geografice prin care produsele europene sunt protejate pe piata sunt doua subiecte importante care au fost discutate, toata saptamana trecuta, la Bruxelles, de catre negociatorii americani cu cei europeni, in cadrul celei de-a opta runde de negociere in cadrul viitorului Acord transatlantic de liber schimb (TTIP), insa nu s-a ajuns la vreun acord.

Americanii au insistat inca o data pentru eliminarea sistemului european al indicatiilor geografice, de protectie a marcilor traditionale europene pe piata, insa negoiatorii UE au refuzat sa renunte la indicatiile geografice.

“Am discutat despre drepturile de proprietate. Nu cred ca ideea e sa gasim o armonizare a indicatiilor geografice, dar credem ca vom gasi un mod mai pragmatic de lucru pentru a atinge o mai buna protectie a indicatiilor geografice din Euopa in SUA. Au fost intrebari factuale, despre cum functioneaza sistemele noastre”, a declarat negociatorul-sef al UE, Ignacio Garcia Bercero.

Omologul sau american a replicat ca produsele europene se vand deja foarte bine in SUA, nefiind nevoie de indicatiile geografice care sa protejeze in plus produsele europene agroalimentare pe piata americana.

“Produsele protejate in Europa prin indicatii geografice au mers destul de bine in SUA – de exemplu, la unele categorii de branzeturi din Italia, importurile au crescut cu 300-400%, la fel si la unele produse frantuzesti. Deci vrem sa purtam discutiile acestea in spiritul pragmatismului”, a spus Dan Mullaney.

Americanii urmaresc aici ca produsele sa fie protejate doar prin marci inregistrate (trade mark), nu si prin indicatiile geografice, care protejeaza in plus produsele europene traditionale.

In privinta accesului organismelor modificate genetic pe piete, cele doua parti au avansat propuneri scrise, fara sa se ajunga la un acord.

In context, americanii au admis ca produsele americane bazate pe biotehnologii trebuie sa respecte procedurile Uniunii Europene pentru a putea patrunde pe piata europeana, dar negociatorii din SUA insista sa nu se instituie nicio restrictie fara o baza stiintifica.

“Trebuie sa pornim de la ideea de baza ca acolo unde UE are legislatie care cere un proces stiintific privind aplicatiile pentru biotehnologie, acele proceduri trebuie sa fie urmate. In TTIP discutam barierele tehnice la comert, conditiile sanitare si fitosanitare. Credem ca masurile privind siguranta alimentara trebuie sa se bazeze pe cercetari stiintifice”, a declarat negociatorul-sef american.

Un alt subiect arzator este cel legat de energie, unde europenii cer instituirea unui capoitol separat in viitorul TTIP care sa reglementeze posibilitatea ca statele UE sa importe energie din SUA. Europenii vor astfel sa poata cumpara in primul rand gazul petrolier lichefiat american, ieftin, care sa reduca dependenta energetica fata de Rusia. Nici de data aceasta, insa, americanii nu au acceptat introducerea unui capitol distinct pe energie.

“Avem un grup de lucru care exploreaza chestiunile legate de energie si in urma evaluarilor vom vedea daca un capitol pe energie va aduce valoare adaugata”, a spus negociatorul-sef american, Dan Mullaney. Guvernul SUA si Comisia Europeana mai planuiesc inca doua runde de negociere in semestrul I al anului 2015, pentru viitorul TTIP.

Inca de la jumatatea anului 2013 guvernul SUA si Comisia Europeana negociaza un viitor Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), insa discutiile avanseaza mai greu decat isi propusesera initial cele doua parti.

Cel mai sensibil subiect este cel legat de clauza de protectie a investitorilor ISDS – care ar presupune rezolvarea litigiilor state companii la curti de arbitraj indeendente. Comisia Europeana a lansat o consultare publica ampla in UE privind ISDS, intrerupand negocierile cu americanii pe acest subiect, inca din primavara lui 2014. Nici acum nu s-a reluat subiectul.

În iunie 2013, UE și SUA au lansat negocieri pentru cel mai mare acord comercial mondial, care promitea o creștere mai rapidă și mai multe locuri de muncă. Parlamentul European urmărește îndeaproape negocierile pentru Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP), care ar putea crea cea mai mare zonă de liber schimb din lume. Se iau în considerare atât așteptările, cât și îngrijorările. Acordul ar putea stimula creșterea economică și crea locuri de muncă pe ambele maluri ale Atlanticului, însă fiecare parte se gândește în primul rând la propriile piețe și valori. Sănătatea publică, accesul IMM-urilor UE la piața de achiziții publice din SUA, serviciile financiare și maritime și mecanismul de soluționare a eventualelor litigii dintre investitori și stat sunt doar câteva dintre chestiunile ce fac subiectul discuțiilor.

Negocieri

Comisia Europeană negociază cu SUA din iulie 2013. Odată ce acordul este finalizat, este necesar acordul Parlamentului European, fără de care TTIP nu poate intra în vigoare. De aceea, Parlamentul a cerut un efort pentru transparență, pentru a putea urmări îndeaproape întreaga procedură. La un an și jumătate de la începerea discuțiilor și după șapte runde de negocieri, Parlamentul European pregătește recomandări, programate pentru aprobare în mai. Acestea vor constitui un mesaj clar către Comisie și Consiliu, arătând ce cred deputații europeni în legătură cu direcția negocierilor. Bernd Lange, de la comisia pentru comerț internațional, este responsabil cu întocmirea recomandărilor Parlamentului. Între timp, alte comisii parlamentare organizează audieri privind domeniile afectate de TTIP.

În detrimentul UE

Dragos Păncescu, politician german de origine română, viceprimar al orașului Brake, consilier regional Wesermarsch, candidat în 2013 la un fotoliu în Parlamentul german din partea ”Verzilor” Bundnis90/Die Grunen, consideră că acordul TTIP nu ar trebui ratificat sub forma actuală. ”Ţelul este de a face opinia publică să conștientizeze că ratificarea în forma actuală a acordurilor de liber schimb TTIP, CETA etc ar avea grave repercusiuni financiare pentru Germania, România și întreaga UE. Plătitorul european de taxe și impozite va fi obligat să stea în pozitie de drepți. Standardele de calitate ale UE sunt în pericol. De aceea acordul nu ar trebui ratificat în acest moment, în nici un caz în forma actuală, ci ar trebui făcut transparent și renegociat cu implicarea largă a societății civile”, a subliniat Păncescu, pentru Jurnalul Național.

Pe banii noștri

Spre deosebire de România, unde acest acord prezintă interes redus spre deloc în spațiul public, în Germania discuțiile sunt aprinse de aproape doi ani.

De-a lungul şi de-a latul Europei, mai ales din Germania, Marea Britanie, Franţa, cetăţenii şi organizaţiile de mediu, pentru protecţia consumatorilor, sindicatele, asociaţiile agricultorilor ecologici şi tradiţionali s-au mobilizat exemplar, începând cu jumătatea lui 2014, pentru a bloca TTIP-ul (puternic criticat pentru lipsa frapantă a transparenţei negocierilor) pe care îl consideră un puternic atac la adresa democraţiei şi a standardelor de mediu şi sociale.

”Tema acordului de liber schimb dintre UE și SUA și Canada este un subiect de dezbatere important în societatea germană. În calitate de motor economic al UE, Germania ar avea doar de pierdut în urma acestui acord. Standardele UE dobândite de-a lungul anuilor ar urma să fie diminuate ca urmare a acestui acord și nu vă vorbesc doar din perspectiva ecologică, ci mă refer la alte criterii, precum drepturile angajaților, cultura, influența autoritătilor locale ale statului asupra orașelor și comunelor etc”, consideră politicianul german.

Exemplul

El oferă și un exemplu concret cum acest acord ar putea influența viitorul României. ”Acest acord garantează practic victoria în instanță a concernelor din străinătate în procesul cu statul. Contribuabilii UE vor plăti daune de ordinul milioanelor de euro, dacă aceste concerne nu își ating câștigurile propuse. Putem oferi un caz concret legat de Roșia Montană. Dacă România/UE semnează acordul există doar două variante: fie mina va fi redeschisă în ciuda opoziției populației, fie mina va rămâne închisă, concenul va da statul român în judecată și contribuabilii români vor plăti daune de milioane de euro. Sunt mult mai multe exemple în care România va avea de pierdut, ca și Germania, ca și UE. Personal consider comerțul liber ca fiind un lucru pozitiv, însă comerțul bilateral echitabil este în beneficiul tuturor celor implicați ”, a încheiat Păncescu.

”O mare furtunoasă”?

Bernd Lange (S&D, Germania), președintele comisiei pentru comerț internațional de la Parlamentul European, care redactează un raport ce evaluează rezultatele discuțiilor TTIP, consideră că acest raport ar trebui să contribuie la o reluare a negocierilor. ”Vaporul se află pe o mare furtunoasă și avem nevoie de un nou început pentru ca Parlamentul să aprobe acordul. În primul rând, avem nevoie de transparență absolută – pentru a putea aborda temerile publicului. Avem nevoie și de o evaluare a lucrurilor ce au fost deja făcute. Am înțeles că în unele domenii, precum industria chimică, nu vom putea ajunge la un acord. Trebuie să abordăm și chestiunile controversate, precum ISDS (mecanismul de soluționare a eventualelor litigii dintre investitori și stat)”, sustine Lange, citat de site-ul Parlamentului European.

”Depinde de SUA”

Politicianul german pune valul de critici din partea publicului la adresa TTIP, pe seama lipsei de transparență. ”Problema este că nu a fost publicat imediat, iar lipsa transparenței a dus la multe temeri nejustificate. Dar unele temeri sunt reale. De exemplu, trebuie negociată protecția indicatorilor geografici. În viitor, aș vrea să fiu sigur că parmezanul vine din Parma și șunca de Pădurea Neagră din Pădurea Neagră și nu din Ontario”. El încearcă să atragă atenția că UE ar trebui să țină cont și de îngrijorările țărilor terțe, precum Turcia și Mexic, care au acorduri de liber schimb atât cu UE cât și cu SUA. ”Trebuie să ne asigurăm că interesele lor sunt luate în considerare și că țările sunt incluse în negocieri”. Cât privește șansele ca negocierile să se încheie în 2015, Bernd Lange a concluzionat:”Depinde de SUA”.

Presa germană comentează că Guvernul SUA continuă să militeze pentru secretizarea excesivă a Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), iritându-şi partenerii europeni. Potrivit ziarului german Tagesspiegel, americanii cer ca numele funcţionarilor europeni care au acces la documentele TTIP să fie trimise Washingtonului. Aceştia ar avea voie doar de două ori pe săptămână să studieze hârtiile în nişte spaţii special amenajate în cadrul ambasadei americane din fiecare ţară europeană. Accesul va fi permis numai pentru doi funcţionari timp de două ore, care vor avea dreptul de a lua notiţe cu pixul şi creionul.

Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel şi comisarul european pentru comerţ Cecilia Malström consideră însă că este nevoie ca guvernele europene să aibă un acces direct la documentele privind negocierile pe marginea TTIP.


Categorii

1. DIVERSE, America, Organisme modificate genetic (OMG), Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “PARTENERIATUL TRANSATLANTIC (TTIP). SUA insista pentru SECRETIZAREA negocierilor. Americanii vor sa impuna in Europa organisme modificate genetic si renuntarea la protectia produselor traditionale

  1. Pingback: PARTENEIATUL TRANSATLANTIC – temeri confirmate. UE RENUNTA LA RESTRICTIILE LEGATE DE CHIMICALELE CANCERIGENE | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: IOHANNIS: LOBBY PENTRU PARTENERIATUL TRANS-ATLANTIC si pentru “eliminarea ultimelor bariere” din calea companiilor americane/ SCANDALUL VOLKSWAGEN si dubla masura a occidentalilor sau cand gura pacatosului BASESCU se intampla sa mai graiasca s
  3. Pingback: RUSIA SARACESTE SI INCEARCA SA DEVINA AUTARHICA/ Propaganda americana: CINE E IMPOTRIVA TTIP E CU RUSIA/ Resortul geopolitic al scandalurilor de coruptie ce vizeaza Germania/ INEGALITATI EXTREME SCAPATE DE SUB CONTROL: 1% din populatia lumii detine peste
  4. Pingback: TTIP LEAKS. Documente secrete despre PARTENERIATUL TRANSATLANTIC SUA – Uniunea Europeana care confirma DOMINATIA CORPORATIILOR si presiunile pentru SCADEREA STANDARDELOR DE SIGURANTA ALIMENTARA | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare