TTIP LEAKS. Documente secrete despre PARTENERIATUL TRANSATLANTIC SUA – Uniunea Europeana care confirma DOMINATIA CORPORATIILOR si presiunile pentru SCADEREA STANDARDELOR DE SIGURANTA ALIMENTARA

4-05-2016 5 minute Sublinieri

cal-troian-ttip

Standardele europene de mediu şi de sănătate publică sunt puse în faţa unui risc major de compromisurile pe care SUA le cere, iar Europa ar fi gata să le accepte, pentru semnatarea tratatului TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) cu SUA, a anunţat Greenpeace, citând sute de documente secrete obţinute, scrie BBC.

Agenţia de mediu a obţinut 248 de pagini din documente secrete care vorbesc despre negocierile în vederea încheiării TTIP, ceea ce reprezintă o provocare majoră pentru parteneriatul Americano-European. 

Secretele din jurul negocierilor duse în vederea unui nou tratat au alimentat temerile că multinaţionalele americane ar putea eroda protecţia consumatorului din SUA, iar documentele secrete publicate astăzi ar confirma acest lucru. Totuşi, de-a lungul negocierilor, înalţii oficiali europeni implicaţi în discuţii au negat că există vreun plan pentru diminuarea standardelor Uniunii Europene.

Susţinătorii tratatului spun că acesta ar putea crea noi oportunităţi de afaceri. TTIP ar urma să armonizeze reglementările într-o arie vastă de sectoare de business, ceea ce ar impulsiona exportatorii de ambele părţi ale Atlanticului.

Surse citate de The Independent susţin că noile dezvăluiri ar putea pune capăt tratatului, care este deja destul de fragil şi nu va putea supravieţuii desecretizării discuţiilor. 

”Acum, după ce putem vedea de fapt ce se discută, cred că negociatorii din UE nu mai au unde să se ascundă. Mănuşile sunt jos, iar ei ştiu că nu au armele necesare pentru a se lupta”, a spus John Hilary, director executiv al War on Want,  pentru The Independent.

Noile dezvăluiri arată că Statele Unite caută să schimbe reglementările din Europa, pentru a coborî standardele de protecţie a consumatorilor şi de mediu, precum şi alte beneficii pe care UE le-a acordat cetăţenilor. Reprezentanţii din ambele tabere se pare că ar fi ajuns într-un punct de neînţelegere majoră, şi diferenţele de opinie ar putea afecta puternic posibilitatea semnării tratatului,.

Documentele secrete publicate pot fi descărcate de aici

O scurgere de informații privind negocierile pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) între SUA și UE pune cele două părți în dificultate.

TTIP are mulți adversari în Europa, iar Comisia Europeană și SUA și-au exprimat luni regretul față de „neînțelegerile” provocate de scurgerea de informații confidențiale, scrie independent.co.uk.

Greenpeace Olanda a obținut 248 de pagini din documentele confidențiale ale negocierilor pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), care arată pentru prima oară poziția părții americane și încercări deliberate ale acesteia de modificare a procesului legislativ democratic din UE, cu impact asupra mediului și sănătății, se arată într-un comunicat al organizației Greenpeace.

Documentele confidențiale, pe care Greenpeace le-a publicat luni, reprezintă peste două treimi din totalul documentelor valabile în luna aprilie, la a 13-cea rundă de negocieri pentru acordul TTIP de la New York. Aceste documente acoperă 13 capitole care se referă de la telecomunicații la cooperare în domeniul reglementărilor și de la pesticide, alimente și agricultură până la barierele comerciale.

”Aceste documente confirmă ce am spus de mult timp. TTIP va pune corporațiile în centrul deciziilor politice, în detrimentul mediului și al sănătății publice. Am știut că poziția UE este proastă, vedem acum că este chiar mai rea. Un compromis între cele două părți ar fi inacceptabil”, a declarat Jorgo Riss, director al Greenpeace EU. Greenpeace identifică patru motive principale de îngrijorare, în domeniul protejării mediului, al climei, al principiului preventiv și a activităților de lobby pentru companii.

Totodată, documentele obținute de Greenpeace sugerează că ambele părți se gândesc să acorde companiilor un acces mai mare și participare în procesul decizional. Jorgo Riss consideră că efectele TTIP ar fi inițial subtile dar în cele din urmă devastatoare, pentru că ar face ca legile europene să fie judecate în funcție de consecințele pentru comerț și investiții, fără să țină seama de protejarea mediului și de sănătatea publică.

Comisia Europeană și-a exprimat luni regretul față de “neînțelegerile” provocate de o scurgere de informații confidențiale despre acordul transatlantic de liber-schimb (TTIP), aflat în curs de negociere cu SUA, și a susținut că nu va accepta “niciodată” o diminuare a standardelor de protecție a consumatorilor și mediului în blocul comunitar, relatează AFP.

„Niciodată UE nu va semna vreun acord comercial care să diminueze nivelul de protecție al consumatorilor, securitatea alimentară sau protecția mediului”, a scris pe blogul personal comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom. „Acordurile comerciale nu vor schimba legile noastre privind organismele modificate genetic sau modul de producție al cărnii de vacă în deplină securitate ori modul în care ne protejăm mediul’, a adăugat ea. ‘Nu voi fi eu cea care va relaxa normele”, a continuat comisarul european în postarea pe blog, susținând de asemenea că documentele publicate de ONG-ul Greenpeace ‘nu reflectă ce va rezulta în urma negocierilor’ aflate în derulare.

În opinia Ceciliei Malmstrom, în această chestiune este vorba despre „unele neînțelegeri”, iar documentele la care face referire Greenpeace „reflectă pozițiile de negociere ale fiecărei părți, nimic altceva”. „Un acord încheiat de UE nu poate schimba legislația decât pentru a o consolida. Putem să cădem de acord cu un partener pentru a înăspri regulile privind securitatea medicamentelor, de exemplu, dar nu pentru a le slăbi”, a insistat ea.

TTIP se lovește de o puternică rezistență în societatea civilă, care îi critică opacitatea și impactul pe care l-ar putea avea asupra agriculturii, sănătății sau mediului.

În iunie 2013, președintele SUA, Barack Obama, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, anunțau că Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) vor lansa negocierile pentru un acord de Parteneriat Transatlantic pentru Comerț și Investiții (Transatlantic Trade and Investment Partnership (T-TIP sau TTIP)).

Marile puteri susțin că TTIP vrea să reducă barierele transatlantice care stau în calea comerțului și a investițiilor între UE și SUA. Cine anume dorește acest lucru? Logic, marile corporații internaționale, care prin lobby-ul lor pun presiune pe UE și SUA să încheie acest acord.

Și cum aceste acorduri vor fi apoi „actualizate”, adică extinse, se va ajunge ca, în final, corporațiile să pună stăpânire până și pe apa de băut, pe aerul de respirat, pe viața noastră pe acest pământ. Și totul în numele interesului „nostru”, pentru creștere și locuri de muncă.

Intransparenţă, instanţe private de arbitraj, alimente manipulate genetic pentru Europa – preconizatul acord de liber schimb transatlantic TTIP se află la răscruce. Dar Europa nu trebuie să renunţe la standardele proprii, consideră Jens Thurau.

În fond nu este o idee rea. SUA (320 de milioane de locuitori) cad de acord cu UE (510 milioane de locuitori) asupra unor standarde comerciale comune. Pe drept cuvânt, mai ales şefa executivului german, Angela Merkel, subliniază că într-o lume multipolară, în care Asia, cu precădere China, şi America de Sud capătă o pondere tot mai mare, nu cade rău ca aşa-numita lume veche să fie cât mai unită cu putinţă. De la bun început s-a exprimat ideea ca acordul de liber-schimb TTIP să aibă efecte şi dincolo de SUA şi UE, în sprijinul unor valori cum ar fi liberalismul şi democraţia. Efectele sale să fie resimţite în întreaga lume, o lume care abia mai reuşeşte să convină reguli comune în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Reguli mai bune pentru toţi?

Dar va avea Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) acest efect? Va asigura reguli mai clare şi mai bune pentru toţi? Nu prea pare să fie aşa. Europa are standarde ridicate de exemplu în cazul produselor chimice. Alimentele nu sunt manipulate genetic şi nici furajele. Dar SUA vor să-şi exporte mai facil produsele – care în domeniul agricol sunt modificate genetic – fiincă piaţa internă a devenit de multă vreme prea neîncăpătoare pentru fermierii americani. În schimb, SUA se oferă să menţină pe mai departe deschisă piaţa internă pentru industria auto europeană, ofertă de care ar profita mai ales fabricanţii germani.

Cam acestea au fost detaliile cunoscute până acum, înainte de dezvăluirile făcute de Greenpeace. Informaţiile au fost făcute publice cu mare parcimonie de unii negociatori şi tot mereu sub protecţia anonimatului. Niciodată negru pe alb. De ce? La ce bun această secretizare? Un acord cu implicaţii atât de mari trebuie să fie transparent de la început. În caz contrar apare bănuiala că se urmăresc în primul rând reguli mai profitabile pentru marile concerne multinaţionale. Răul a fost deja făcut. Această bănuială este deja foarte răspândită, iar documentele publicate de Greenpeace o întăresc, câtă vreme atestă că SUA insistă categoric în favoarea unor instanţe de arbitraj private, în faţa cărora concernele vor putea trage la răspundere ţări întregi dacă li se opun. Între juriştii europeni, o atare perspectivă este inimaginabilă.

Se vor menţie principiile europene?

Aşa stând lucrurile, asigurările guvernului german şi ale ministrului Agriculturii, Christian Schmidt, potrivit cărora vor fi menţinute principiile europene şi nu vor fi permise importurile de alimente modificate genetic, sau tratate cu hormoni, nu valorează prea mare lucru. A devenit cât se poate de evident că partea americană este interesată tocmai de aceste domenii în mod special.

Lumea este tot mai sătulă de jocuri politicianiste şi în Germania, dar şi în restul Europei. Lumea are sentimentul că politicienii nu mai sunt în stare să ţină piept pretenţiilor tot mai mari ale concernelor, că le dau satisfacţie eludând parlamentele şi nesocotind voinţa cetăţenilor. Este adevărat că TTIP e departe de a fi decis şi că numai jumătate din prevederi au fost negociate. Dar se impune în sfârşit mai multă transparenţă. Europa nu are voie să renunţe la standardele sale. Dacă TTIP va eşua în cele din urmă, eşecul trebuie acceptat.

*


Categorii

1. DIVERSE, America, Corporatism, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “TTIP LEAKS. Documente secrete despre PARTENERIATUL TRANSATLANTIC SUA – Uniunea Europeana care confirma DOMINATIA CORPORATIILOR si presiunile pentru SCADEREA STANDARDELOR DE SIGURANTA ALIMENTARA

  1. Trecând peste aspectul discutabil de “scurgere”, cu siguranță nu trebuie să trecem peste expresia “cum încearcă americanii”. În nici un caz nu este o acțiune și o încercare reprezentativă pentru americani, ci pentru globaliștii care se folosesc de statul (federal) american pentru avansările lor strategice pentru statul global.
    Dar cine mai stă să înțeleagă realitatea convoluțiilor ce caracterizează istoria și prezentul acestui stat ?… În realitate sunt două pe același teritoriu: unul federal, care este o corporație-STATELE UNITE ALE AMERICII-și unul unional-Statele Unite ale Americii, acela cu “we, the people”.
    Majusculele, în referențierea scrisă a unuia sau altuia este importantă, pentru că în înțeles juridic, de exemplu, cele două sunt entități total diferite, iar diferențele se întind și au consecințe și în cele mari și în cele mici, până la detaliile vieții de zi cu zi.

    Deci, trebuie mai multă băgare de seamă când dăm vina pe “americani” pentru varii lucruri, pentru că și ei sunt victime în multe feluri, la rândul lor. E folositor a li se cerceta istoria.

  2. Dacă aș fi în locul păpușarilor acestui război care se pregătește și eu aș vrea acest aranjament transatlantic definitivat înainte de a porni măcelul. Linia de front trebuie alimentată dacă va cuprinde jumătate de Europă, cu atât mai mult în perspectiva tipului și anvergurii de distrugere la care ne putem aștepta. Tot profitul va merge la Monsanto și celelalte, întâmplător, desigur. Și de acolo înapoi la guvernul federal, ochiul uraganului.

    Meanwhile, the preparations:

    “Film aimed at boosting recruitment to the Chinese military includes footage of tanks, aircraft carriers, fighter jets and a deadly shootout. The three-minute clip’s soundtrack features a song that declares ‘war can break out at any time, are you ready?’. This is a short clip from the promotional film:”

    http://www.theguardian.com/world/video/2016/may/04/chinese-army-tries-to-tempt-young-recruits-with-highoctane-promo-video

  3. @Lucian Octavian Anghel

    Si mie mi se pare ca pana la urma va avea loc o confruntare de forte, mai intai una mai mica, iar apoi una mai mare, dar cel mai trist mi se pare faptul ca scutul ala antiracheta de la noi ar ajuta si pe unii si pe altii sa goleasca Romania de romani. Este un pretext bun pentru a anihila o tara, sau a o repopula si ma mir cum am ajuns noi pe post de momeala fara sa cracnim. Cred ca acea conturare a celor doua planuri paralele, dar care se mai si intrepatrund, ale statului american se potriveste pana la urma la cele mai multe state, doar ca acolo cei care pot decide ceva la nivel global sunt mai multi pe metru patrat decat in tari de tipul Romaniei. Tocmai de aceea vor sa-si arunce tentaculele cat mai bine in Europa, ca sa o aiba la mana cu astfel de tratate. Sa-i ajute pe Dumnezeu pe romanii care iau decizii la nivel inalt sa vada cum e mai bine pentru noi ca sa supravietuim ca popor. Mai bine basici la creier decat la limba.

  4. Așa e soră Ileana: va avea loc. Dar confruntarea se cheamă război și forțele sunt oameni manipulați, care vor muri. Mai pe scurt se cheamă moarte. Iar acest război nu va omorî doar oameni, ci va omorî și lumea asta, pentru a face propice nașterea “lumii noi” din haosul acestei distrugeri fără precedent.

    Din ce știu eu, tentaculele sunt peste tot, dar capul lor este chiar în vechea Europă, nu e vorba că se întorc. E vorba că strâng lațul…

    Dea Domnul ca toți cei care vor muri în acest război să se mântuiască, dacă se poate.

  5. @Lucian-Octavina Anghel

    Singuratate in doi pe forum vad. Si eu am o fetita cam de aproape de patru ani si chiar as vrea sa o pazesc de toate relele astea. Am trecut chiar in Sambata Mare pe la Sibiu si Fagaras, in drum spre o inmormantare mai la sud. Incerc sa inteleg sensul musulmanizarii Europei de Vest si cum se poate ajunge la un razboi “contained” in Europa de Est. mai precis in Romania, ca bulgarii, sarbii, ungurii iau ora exacta din acelasi loc. Adica suntem noi sau inca vreo doua tari noul Afganistan. Am fost noi talibanii Europei ca sa fim dati la lei si sa ne “sprijine” cineva intr-o lupta care va fi facuta a noastra? Eu sunt constienta ca le stam in gat multora, dar chiar avem dopuri in urechi si panze pe ochi. Polonia are o relatie tensionata cu Rusia de secole, dar chiar m-as mira sa se ia cineva de ei. Primii ar sari nemtii. Nu stiu ce ar mai face cehii, dar in orice caz pentru noi n-ar sari absolut NIMENI si tocmai de aceea ar trebui sa fim foarte precauti si sa ne pocaim in primul rand. Mai intai ne toaca unii, iar in episodul II iarasi platim bir la musulmani.

  6. Mă străduiesc să nu mai privesc lumește ce se întâmplă în lume, ci să pun cuvintele Scripturii și ale Sfinților lui Dumnezeu la inimă, și să înțeleg duhovnicește tot ce se petrece, cu îngăduința Domnului și cu sfătuirea duhovnicului. De aceea eu cred că vrăjmașul îi pune pe cei pe care i-a prins în undițele lui multe, să facă și să pregătească aceste grozăvii. Fiecare are justificări și dependențe cu care este mânat să facă ce face. Chiar și cel mai groaznic dintre ei e tot un om prins de vrăjmaș în capcanele lui… Săracii oameni… Săracii oameni… Să ne rugăm pentru ei și pentru noi și unii pentru alții.

    „Fiecare astăzi are limba lui pro­prie, nici unul nu-l aude pe celălalt. Toţi vorbesc în folo­sul lor, nici unul pentru folosul tuturor. Din aceasta se naşte doar tulburare şi nimic bun”… „mulţime de oameni au ochi şi nu văd, urechi au şi nu aud. Acum se împlinesc cuvin­tele proroceşti din Apocalipsă: «Cel nedrept să mai nedreptăţească, cel spurcat să se mai spurce; şi cel drept să mai lucreze dreptatea, şi cel sfânt să se mai sfinţească». Vremuri stricate, zile viclene, când cel ce se mântuieşte pe sine mare se va numi, iar cel ce va mântui şi pe alţii între cei mai mari se va chema. E nevoie de multă trezvie, de rugăciune neîncetată, de credinţă adâncă şi de dragoste deplina ca să ne mântuim în vremurile acestea tulburi”.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2016/05/09/staretul-filothei-zervakos-sfantul-duhovnic-misionar-apostolul-smereniei-ucenic-al-sfantului-nectarie-ravnitorul-predaniei-si-al-unitatii-bisericii/

    Sfinții ne spun totul, ne ajută să înțelegem și să aplicăm Evanghelia Domnului Hristos în viața noastră și în lumea de azi. Dar ne este frică și indiferență și nu ascultăm… Nu ascultăm…

  7. Pingback: TTIP. Desi Germania si Franta resping la nivel oficial PARTENERIATUL TRANSATLANTIC, negociatorul-sef al UE declara ca LIBERALIZAREA COMERTULUI dintre SUA si UE merge mai departe/ ADEVARATII ASISTATI SOCIAL: GUVERNUL CIOLOS FINANTEAZA MULTINATIONALELE | Cu
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare