Dinu C. Giurescu la 88 de ani (VIDEO). Marturiile si avertismentele unui istoric autentic: “Văd delăsarea şi jupuirea României. Se va alege praful, dacă vom continua aşa!”

24-02-2015 2 minute Sublinieri


Dinu C Giurescu la 88 de ani. Despre jupuirea… by medialert

Dinu C. Giurescu despre ISTORIE si ISTORII by medialert

Dinu C. Giurescu. Marturia unui istoric (2) by medialert

Dinu C. Giuresc – Marturiile unui istoric (3) by medialert

Format din patru părţi, documentarul aduce o altfel de abordare istoriei din ultimii 150 de ani.  Interviul cu istoricul român este completat cu imagini şi materiale de arhivă, care conţin secvenţe rare cu mari personalităţi române.

Pentru românii de pretutindeni, interviul cu marele istoric reprezintă o adevărată „lecţie de istorie”, dar şi un act de promovare a identităţii poporului român. „Istoria este cea care, împreună cu creaţia culturală, îţi conferă legitimitate”, de aici începe discuţia cu academicianul, pe care telespectatorii TVR o vor putea urmări în patru episoade de 30 de minute în 24, 31 ianuarie, 7 şi 14 februarie 2015. Seria se termină exact cu o zi înainte de ziua de naştere a istoricului care, pe care 15 februarie 2015 împlineşte 88 de ani.

În primul episod, Istorie şi istorii, căutăm răspuns la întrebarea – „Ce este istoria?”. Academicianul Dinu C. Giurescu va oferi amănunte plecând de la adevărul Unirii Principatelor Române din 1859; va analiza statutul oamenilor politici înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, radiografiind perioada comunistă şi apoi raportându-le la prezent. Pentru ca, în final, concluzia să se desprindă firesc:„Istoria este memoria umanităţii sau a fiecărei societăţi în parte: ce au făcut înaintaşii, cum s-au descurcat, unde suntem astăzi”.

Giurescu face parte dintr-o adevărată dinastie de mari istorici ai României.  Bunicul său, istoricul Constantin Giurescu (1875 – 1918 ), a fost conferenţiar de Istoria modernă a românilor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi membru activ al Academiei Române, iar tatăl, academicianul Constantin C. Giurescu (1901 – 1977), a fost profesor universitar, istoric, diplomat şi om politic. Dintre marile opere pe care ni le-a lăsat moştenire fac parte: „Istoria românilor”, patru volume apărute între anii 1935 şi 1942 la Editura Fundaţiilor Regale , „Istoria Bucureştilor”, „Cinci ani şi două luni în penitenciarul de la Sighet”- carte de memorii despre perioada petrecută în detenţie.

Dinu C. Giurescu  este membru activ şi vicepreşedinte al Academiei Române. A fost profesor la Universitatea de Artă, Secţia Istoria şi Teoria Artei-Muzeografie (1968-1987), Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie (1990-1997). Este autorul mai multor lucrări de istorie, dintre care: „Istoria ilustrată a românilor” , „România în al Doilea Război Mondial”, „Imposibila încercare. Greva regală, 1945″ , „Lichidatorii. România în 1947”.

Radu Dănilă este deţinătorul unui Mare Premiu APTR, pe care l-a primit în anul 2008 pentru documentarul „Dali necunoscut”.

Astăzi, când a împlinit vârsta de 88 de ani, academicianul Dinu C. Giurescu a acordat ÎN EXCLUSIVITATE un interviu Antenei 3, lui Radu Tudor, pentru emisiunea Punctul de întâlnire.

Academicianul s-a arătat emoţionat pentru vârsta împlinită, a vorbit despre operaţia pe care a suferit-o de curând, dar nu ratat nici teme de actualitate.
Giurescu s-a arătat mândru de medicii români şi i-a mulţumit profesorului Horaţiu Moldovan, după care a povestiti că a fost “pe muchie”.

“După operaţie, mi-au spus: <ai fost pe muchie, profesore. Puţin a lipsit să treci dincolo>. Şi a vrut şi Dumnezeu, că mai trebuie să intervină şi Cel de Sus”, a spus academicianul Dinu C. Giurescu, duminică, într-un interviu la emisiunea Punctul de întâlnire, de la Antena 3.

În ceea ce priveşte situaţia din ţară, Dinu Giurescu este de părere că ai noştri conducători nu se bat pentru România şi “se va alege praful, dacă vom continua aşa!”
 
“Sunt exasperat la 88 de ani, că se vinde tot”, a punctat academicianul, la cei 88 de ani ai săi. “Văd delăsarea şi jupuirea României”, a mai spus Dinu Giurescu.

Pe plan economic, Dinu Giurescu nu a ratat să vorbească nici despre Fondul Monetar Internaţional (FMI), despre care a spus că “este o menghină care ne sfărâmă încetul cu încetul”.


Categorii

DINU C. GIURESCU, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Dinu C. Giurescu la 88 de ani (VIDEO). Marturiile si avertismentele unui istoric autentic: “Văd delăsarea şi jupuirea României. Se va alege praful, dacă vom continua aşa!”

  1. Dar tot nu are curaj sa spuna tot adevarul pana la capat, ori poate nu a inteles (putin probabil).

  2. @emilian:

    Stiu si eu daca e vorba de curaj si intelegere?

  3. Pingback: Dinu C. Giurescu in dialog cu Adrian Ursu (Video): REGIMUL NOU ARE ACEIASI PATRONI CU CEL VECHI. NE CAUTAM MEREU STAPAN, ASTEPTAM INDICATII | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: ACADEMICIANUL DINU GIURESCU A MURIT. Ultimele sale interviuri, ultimele avertismente: "Suntem sub imperiul prabusirii noastre ca neam" (Video)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare