TUDOR GHEORGHE pentru Gala premiilor Constantin Brancoveanu: “NI S-AU RETEZAT REPERELE. Se incearca macularea valorilor spirituale româneşti” (VIDEO)

5-12-2014 6 minute Sublinieri


Mesajul lui Tudor Gheorghe la Gala premiilor…

Artistul Tudor Gheorghe a fost premiat în cadrul primei gale „Constantin Brâncoveanu”, eveniment ce a avut loc la Palatul Mogoşoaia.

Alături de rapsod, au mai fost premiaţi Patriarhul Daniel, istoricul Dinu C. Giurescu și actorul Mircea Albulescu. Deşi nu a putut fi prezent, Tudor Gheorghe a ţinut să transmită un mesaj, pe care l-a citit soţia sa.

Trăim într-o perioadă în care, din păcate, foarte puţină lume mai citeşte, iar şi mai puţină lume mai citeşte poezie. Se promovează facilul şi [superficialitatea], incultura este colorată, zgomotoasă şi agresivă. Ni s-au retezat reperele. Mulţi tineri orbecăie negăsindu-şi sprijin în nimic. Cei mai copţi privesc neputincioşi sau nepăsători cum se [tot] încearcă macularea valorilor spirituale româneşti: Brâncoveanu, Eminescu, simboluri ale fiinţei naţionale. Din păcate, unii muşcă momeala şi asta din cauza unei educaţii şubrede care în ultima vreme s-a întins ca o pecingină pe obrazul ţării. Prin tot ceea ce fac încerc să opresc extinderea acestei pete, să spăl cu frumuseţea poeziei bubele inculturii. Aprecierea unui om instruit face pentru mine mai mult decât părerea a mii de inculţi.

[Ma bucur sa fiu alaturi de dumneavoastra in aceasta nobila misiune de patriotism si de demnitate. Macar atat cat vom putea, amintirea domnitorului Brancoveanu, care s-a jertfit pentru credinta, pentru Romania, o vom tine sus.]

Astăzi NOI trebuie să trăim pentru ţară, curaţi. Dumnezeu să ne ajute!, a transmis Tudor Gheorghe.

***


Dinu C. Giurescu – premiat la Gala premiilor…

  • Cotidianul:

Gala de la Palatul Mogoşoaia. Şapte Premii Constantin Brâncoveanu şi un Premiu special

Opt personalităţi culturale au primit miercuri seara Premiile Constantin Brâncoveanu, acordate de un juriu de prestigiu, în numele Fundaţiei Alexandrion, în cadrul unei Gale care a fost organizată la Palatul Brâncovenesc Mogoşoaia şi transmisă live de Cotidianul TV.

Ceremonia l-a avut amfitrion pe actorul Dorel Vişan şi a fost un adevărat spectacol de gală, deschis de Corul Madrigal, continuat între două momente ale decernării premiilor de Oana Andra, prim solistă la Opera Română din București (acompaniată de profesorul Alexandru Petrovici) şi încheiat de Mariana Nicolesco, cea care i-a prezentat pe doi dintre elevii săi, care au câștigat două mari premii la ultimul concurs de canto de la Shanghai: mezzosoprana Emanuela Pascu şi tenorul Adrian Dumitru.

Nawaf Salameh: “Pioșenie față de sacrificiul marelui ctitor, respect pentru valorile spirituale ale României”

nawaf-salamec-nistorescuÎn cuvântul de deschidere, Nawaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion și al Grupului de firme Alexandrion, a arătat că a iniţiat Premiile Constatin Brâncoveanu “în semn de pioșenie față de sacrificiul marelui ctitor, dar și de respect pentru valorile spirituale ale României”.

“Premiile Constantin Brâncoveanu îşi propun să onoreze și să recompenseze cele mai merituoase personalități și lucrări în domeniul istoriei, artelor şi arhitecturii”, a spus Nawaf Salameh.

“Iniţiem Premiile Constantin Brâncoveanu cu convingerea că ele se vor întinde pe ani mulţi şi că vor contribui la recunoaşterea valorilor româneşti, la consolidarea lor, la continuarea ctitoriilor începute de Familia Brâncoveanu în spaţiul culturii române, a adăugat el.

Lista de onoare

Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel. În deschiderea mult aşteptatului moment al decernării Premiilor, preşedintele Fundaţiei Alexandrion a anunţat un Premiu special acordat Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, “pentru actul său de profundă rezonanţă spirituală şi patriotică de marcare a Anului Comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni”.

Dinu C. Giurescu. Academecianul Dan Berindei, membru al juriului, a anunţat decernarea Premiului Constantin Brâncoveanu, Secţiunea Cariere, istoricului Dinu C. Giurescu, “strălucit reprezentant al unei dinastii de istorici”, pentru întreaga activitate. Dinu C. Giurescu se numără printre cei mai de seamă istorici din generaţia sa. Deşi drumul său ştiinţific a cunoscut destule piedici, el s-a ilustrat şi în vremurile neprielnice ale dictaturii totalitare, dar, când a considerat că excesele nu mai puteau fi îngăduite, s-a desţărat“, a spus Dan Berindei, care a adăugat că “academicianului Giurescu i se datorează întocmirea volumelor IX şi X in tratatul Istoria românilor“.

Tudor Gheorghe. Prof. univ. dr. Andrei Marga, membru al juriului, a anunţat acordarea Premiului Constantin Brâncoveanu, Secţiunea Arte, lui Tudor Gheorghe, “artistul care s-a născut cântând”, pentru spectacolul Anotimpurile mele“, 2014. Andrei Marga a arătat că Tudor Gheorghe este “o personalitate culturală foarte complexă”, care “excelează în text, muzică şi interpretare” şi are o “memorie fabuloasă”.

Mircea Albulescu. Academicianului Augustin Buzura, membru al juriului, i-a revenit bucuria de a anunţa acordarea Premiului Constantin Brâncoveanu, Secţiunea Cariere, lui Mircea Albulescu, “pentru profesionalismul şi dăruirea cu care slujeşte teatrul românesc”. Augustin Buzura a arătat că Mircea Albulescu este atât “un uriaş actor de teatru şi film, o personalitate importantă a culturii româneşti de după ultimul război“, cât şi “un profesor universitar extrem de iubit, autor a nouă volume de poezie, (…) un model artistic şi moral demn de urmat într-un moment în care incltura şi-a impus cu autoritate legile ei (…) o mare valoare care merită infinit mai mult decât i s-a dat”.

Nicolae Breban. Prof. univ. dr. Eugen Negrici, critic literar, membru al juriului, l-a felicitat pe scriitorul Nicolae Breban, cel care a primit, “pentru întreaga operă”, Premiul Constantin Brâncoveanu, Secţiunea Literatură. “În evoluţia romanului românesc, opera lui Nicolae Breban reprezintă un punct de hotar. Breban aparţine speciei rarisime a celor care înfruntă, transfiguraţi de o nobilă sminteală, ridicolul şi neîncrederea, în numele unui ideal artistic inconfundabil: acela de a pătrunde în tărâmul necunoscut al fiinţei”.

Ion Druţă. Un alt Premiu Constantin Brâncoveanu, Secţiunea Literatură, i-a fost decernat scriitorului basarabean Ion Druţă “pentru antologia Vremea blajinilor“, o selecţie de autor prin care Ion Druţă “vrea să înfăţişeze publicului românesc esenţa scrisului său“. Magdalena Bedrosian, membru al juriului, a arătat că Druţă, “cel mai important reprezentant al literaturii basarabene”, scrie “aproape blând” despre “românitatea basarabenilor” şi “capacitatea lor de a ieşi din impas prin nişte găselniţe”.Toată literatura lui e căptuşită cu o melancolie ciudată” şi poate fi citită “cu un mare beneficiu sufletesc”. “Ion Druţă expune, cu o pătrundere analitică ce ne face să înţelegem, în intimitatea ei, această dramă a unei frânturi de naţiune care îşi caută punctele de sprijin (autohtonia, ancestralitatea, credinţa religioasă) pentru a-şi redefini identitatea”.

Ion Ghinoiu. Profsorul Ion Ghinoiu, “artizanul cărţilor de patrimoniu”, a primit Premiul Constantin brâncoveanu, Secţiunea Istorie, în calitatea sa de coordonator al Atlasului etnografic român, vol. 5, Sărbători, obiceiuri, mitologie, apărut la Editura Academiei Române. “Profesorul şi cercetătorul Ion Ghinoiu reprezintă modelul savantului care, prin experienţa şi munca sa, oferă un tezaur ştiinţific şi valoros prin conţinutul său sintetic şi analitic. Atlasul Etnografic al României este una dintre cele mai ample opere ştiinţifice din ultimele decenii“, a spus Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti, membru al juriului. Majuru a fost “cel dintâi doctorand” al profesorului Ion Ghinoiu (“eram amândoi la fel de emoţionaţi”, a mărturisit istoricul).

Ionel Oprişan. Premiul Constantin Brâncoveanu, Secţiunea Istorie, i-a revenit lui Ionel Oprişan, autorul volumului Mitul Brâncoveanu în creaţia populară românească editura Saeculum, I.O. 2014. Dumitru Constantin, secretarul juriului, a precizat că Ionel Oprişan, “emerit cercetător lierar şi editor“, a avut iniţiativa să strângă documentele care “au depus mărturie în epocă asupra evenimentului (jertfa voievodului Constantin Brâncoveanu) şi îi dovedesc de atunci persistenţa în memoria colectivă”. Constantin s-a arătat marcat de o imagine-simbol găsită de Oprişan: marea care se răscoală şi arde vreme îndelungată în semn de revoltă a universului faţă de jertifirea unui nevinovat.

Premiile Constantin Brâncoveanu constau într-o lucrare originală a sculptorului Ioan Bolborea şi o sponsorizare, ca o contribuţie, pentru un proiect: fie editarea unei cărţi, fie pentru o cercetare sau pentru o lucrare artistică. Juriul a fost alcătuit din personalităţi culturale şi ştiinţifice din România: academician Dan Berindei (preşedinte), acad. Dumitru Radu Popescu, acad. Augustin Buzura, prof. univ. dr. Andrei Marga, Magdalena Bedrosian, Adrian Majuru, prof. univ. dr. Eugen Negrici, Dumitru Constantin (secrertar).

Tudor Gheorghe, pentru spectacolul „Anotimpurile mele”, 2014

Artistul care s-a născut cântând

Sunt sigur că Tudor Gheorghe s-a născut cântând! Şi ascultând, desigur, și corul părinților, neamurilor, consătenilor, care se întrebau, îmbătați de lirism, care floare înfloare seara, noaptea, pe răcoare? Când Tudor Gheorghe ajunsese cu capul, mereu înainte, doar până la brâu în lumea din Podari, deja aflase din cântecele sătenilor, că floarea care înfloare seara, noaptea, pe răcoare, este floarea dragostei, floarea magică a fericirii!

Tudor Gheorghe cântă și astăzi iubirea, căci n-o să aducă laude urii, fiindcă istoria a rămas aceeaşi, scrisă pe șervețelele maleabile și ductile, aflate la dispoziția țărilor cu instincte, porniri și impulsuri care le scot în evidență propria lor valoare, capabile să dobândească spații nelimitate – fiecare pentru sine! Tudor Gheorghe, de ani de zile – de secole! – duce mai departe duhul infailibil al cântecului românesc! Prin Bihor, Maramureș, Iași, Suceava, Tulcea, Banat, Târgu Mureș, Brașov, Mehedinți, Tudor Gheorghe, peste tot, este acasă…

Într-o istorie scrisă pe șervețele, Tudor Gheorghe probează un paradox fericit – al culturii care a rezistat prin Tudor Gheorghe! E cineva, în România, care poate recita mai multe versuri din creația populară și din literatura Română? Este cineva care a pus pe note mai multe poeme decât Tudor Gheorghe?

Acad. DUMITRU RADU POPESCU

tudor-gheorghe-brancoveanu

***

  • Activenews:

Tudor Gheorghe: Ce blestem pe noi, după un preşedinte care chinuie limba engleză, avem unul care CHINUIE limba română

Tudor Gheorghe, apărat: Unii vor să ia celorlalţi LIBERTATEA de exprimare. MILIŢIA internetului şi-a trimis tablagiii în RAZII organizate

Tudor Gheorghe: Respectul pentru limba, istoria şi credinţa acestui neam te fac un BUN ROMÂN

Maestrul Tudor Gheorghe a discutat despre ceea ce înseamnă pentru el România şi poporul român cu ocazia zilei naţionale a României, 1 decembrie.

Rapsodul a evidenţiat care sunt elementele care definesc un bun român, în opinia sa.

„La poporul român iubesc răbdarea, dar iubesc în primul rând forţa creatoare, inteligenţa şi spontaneitatea oamenilor care compun această naţie. Ţara-i ţară, trebuie iubită aşa cum este, cu bune şi cu rele. Pentru mine, fiecare zi a anului este 1 decembrie.

Pentru mine, respectul faţă de acurateţea limbii române, faţă de trecutul adevărat, istoric şi faţă de credinţa neamului tău, astea te fac un bun român, a afirmat Tudor Gheorghe la Pro TV.

  • lamaruta.protv.ro:

Tudor Gheorghe, suflet autentic de roman

Tudor Gheorghe, amintiri din copilarie


Tudor Gheorghe – Suflet autentic de roman by medialert


Tudor Gheorghe – Amintiri din copilarie by medialert
Nota Bene: Stirea care fusese facuta dupa emisiune cu declaratiile nationaliste lui Tudor Gheorghe de 1 decembrie a disparut apoi complet (a fost stearsa) de pe siteul ProTV!

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, DINU C. GIURESCU, Razboiul impotriva Romaniei, Tudor Gheorghe, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “TUDOR GHEORGHE pentru Gala premiilor Constantin Brancoveanu: “NI S-AU RETEZAT REPERELE. Se incearca macularea valorilor spirituale româneşti” (VIDEO)

  1. Tot respectul maestre!

  2. Pingback: OMAGIEREA APARATORILOR ORTODOXIEI IN TIMPUL COMUNISMULUI LA PATRIARHIA ROMÂNĂ/ Maestrul TUDOR GHEORGHE a dat glas poemelor sfâșietoare ale SFINȚILOR ÎNCHISORILOR, înaintea Patriarhilor Daniel și Chiril: ”Ridică-te Gheorghe, ridică-te, Ioane!
  3. Pingback: PĂRINTELE CIPRIAN GRĂDINARU – Cu dragoste, dor şi durere pentru poporul român: “Atât la nivel de popor, cât şi de persoană, NU MAI ȘTIM CINE SUNTEM” | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: TUDOR GHEORGHE, terfelit abject de "CATELANDRII" agramati si imunzi ai NOILOR BOLSEVICI GLOBALISTI care "MUSCA DIN BUNICI, DIN PARINTI SI DIN MORTII DIN MORMANT"/ Strigatul fiului lui ILIE TUDOR, detinutul politic de la Aiud: "Tat
  5. Pingback: Din nou despre semnificatia ATACULUI TURBAT la TUDOR GHEORGHE. De la PURITATEA de hermina a artistului la "SCARNAVIILE" de OAMENI AI SISTEMULUI, luand rol de "ACUZATORI PUBLICI" de anii 50, practicanti ai "COMUNISMULUI CU FATA CAP
  6. Pingback: FLORIN ZAMFIRESCU despre PROGRAMUL DE DISTRUGERE A CREDINȚEI, LIMBII și A VALORILOR NAȚIONALE și tertipul de RIDICULIZARE prin etichetarea de adept al "TEORIEI CONSPIRAȚIEI" (video, text) - Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: FLORIN ZAMFIRESCU despre PROGRAMUL DE DISTRUGERE A CREDINȚEI, LIMBII și A VALORILOR NAȚIONALE și tertipul de RIDICULIZARE prin etichetarea drept adept al "TEORIEI CONSPIRAȚIEI" (video, text) - Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare