TELEVIZOARELE SMART TE SPIONEAZA FARA SA STII/ Facebook si datele personale/ “VIRUSUL NSA” CE POATE “INFECTA” ORICE CALCULATOR

27-02-2015 3 minute Sublinieri

smarttv

  • Hotnews: 

Facebook incalca legea prin modul in care foloseste datele utilizatorilor si prin faptul ca mentine complicata schimbarea setarilor din retea – raport belgian

​Desi a schimbat politicile de confidentilaitate la 1 ianuarie, si cele modificate incalca legile europene prin modul in care sunt folosite datele utilizatorilor, arata un raport al comisiei de protectie a datelor din Belgia, citat de The Register. Facebook pune o povara mult prea mare pe utilizatori, asteptand din partea lor sa se descurce prin “hatisul” de setari pentru ca acestia sa poata schimba modul de afisare a postarilor publicitare, spre exemplu.

Raportul belgian sustine ca Facebook incalca in continuare legile europene, in ciuda faptului ca a schimbat politicile de confidentialitate la 1 ianuarie, tocmai pentru a raspunde nemultumirilor autoritatilor din UE.

Raportul realizat de Universitatea din Leuven critica Facebook pentru ca nu ofera mecanisme adecvate de control in ceea ce priveste utilizarea in scop comercial de catre companie a continutului creat de utilizatori. Facebook pune o povara uriasa pe useri, asteptand din partea lor sa aiba rabdarea de a naviga reteaua complexa de setari pentru a dezactiva diverse “chichite” plasate de Facebook.

Mai grav, userii nu au control asupra afisarii postarilor sponsorizate si nici nu pot opri Facebook sa colecteze date de localizare, decat daca opresc colectarea acestor date la nivelul intregului telefon.

Concluzia raportului este ca utilizatorii Facebook nu primesc informatii adecvate despre ce optiuni au, iar modul in care sunt colectate datele userilor in noua politica este in contradictie cu legislatia europeana.

Reprezentantii Facebook s-au intalnit si cu ministrul belgian de resort, Bart Tommelein, incercand sa-l convinga ca nu sunt incalcate legile europene. ci compania a dorit o simplificare a procedurilor.

Samsung admite discret ca TV-urile sale smart cu comenzi vocale pot inregistra conversatiile personale ale privitorilor

Samsung isi previne cumparatorii in politicile de confidentialitate ca trebuie sa aiba grija sa nu vorbeasca lucruri personale sensibile in fata unui televizor smart cu comenzi vocale. Asta fiindca cele spuse ar putea fi trimise catre o terta parte daca sistemul de recunoastere vocala este activat. Compania a fost criticata pe motiv ca isi spioneaza clientii, insa Samsung a venit cu o clarificare in care spune ca este total transparenta si oricand comenzile vocale pot fi dezactivate, iar utilizatorii pot vedea usor daca microfonul este pornit sau nu.

In politicile de confidentialitate legate de televizoarele care se conecteaza la internet, Samsung isi pervine clientii. “Va aducem la cunostiinta faptul ca, daca veti rosti informatii personale sau sensibile, acestea s-ar putea numara printre datele colectate si transmise catre o terta parte prin aplicatia de recunoastere vocala”. Aceasta terta parte este, se pare, compania Nuance care furnizeaza pentru Samsung tehnologia de recunoastere vocala prin care userii pot controla diverse functii ale TV-ului, inclusiv legate de browser sau de webcam.

Citatul a fost descoperit de revista Daily Beast, iar pe internet compania a fost criticata de faptul ca isi spioneaza intr-un fel clientii si ca pur si simplu oamenii nu mai pot sa vorbeasca lucruri personale nici macar in propria casa, situatia fiind comparata cu celebrul roman 1984 al lui George Orwell.

Samsung a venit cu clarificari si explica faptul ca a mentionat acest lucru ca dovada de transparenta pentru a expune clientilor toate situatiile posibile. Compania explica si faptul ca serviciile de recunoastere vocala pot fi usor dezactivate din telecomanda, astfel ca userii pot face acest lucru pentru a sta linistiti. Samsung a mentionat ca mesajele audio rostite de clienti sunt trimise catre un server unde cuvintele sunt convertite in text si continutul dorit de user este cautat si apoi ii este prezentat acestuia. Samsung a mai spus si ca nu vinde continutul audio si nici nu retine datele.

Serviciile de recunoastere vocale devin tot mai raspandite si se perfectioneaza, foarte apreciate fiind cele de la Apple si Google cu celebrele chemari “Hey Siri!” si “OK Google!”.

Iata declaratia completa a Samsung in legatura cu functia de recunoastere vocala la smart TV-uri:

“Samsung trateaza cu maxima seriozitate viata privata a utilizatorilor produselor sale, acestea fiind  concepute pentru a asigura securitatea informatiilor la cele mai inalte standarde. Pentru toate Smart TV-urile Samsung cu aceste specificatii, din orice serie si indiferent de anul de fabricatie, folosirea informatiilor personale selectate este efectuata in conditii de maxima transparenta si securitate. Cu toate acestea, daca utilizatorii, indiferent de motive,  doresc sa dezactiveze aceste optiuni, ei o pot face. Solutiile noastre de securitate, inclusiv in ceea ce priveste criptarile de date pentru securizarea informatiilor personale ale utilizatorilor si prevenirea colectarii si folosirii lor neautorizate, sunt standard in industrie si sunt conforme cu legislatia Europeana si locala.

Recunoasterea vocii, care le permite utilizatorilor sa controleze televizorul prin comenzi vocale, este o functie a unora dintre televizoarelor Samsung Smart si poate fi activata sau dezactivata de catre utilizator. In cazul in care utilizatorii activeaza functia de recunoastere vocala, informatiile colectate vor fi doar cele care presupun comenzi ale televizoarelor sau propozitii folosite pentru cautari. Utilizatorii pot afla cu usurinta daca aceasta functie este activata cu ajutorul iconitei sub forma de microfon care apare pe ecran.

Daca un utilizator accepta termenii si conditiile impuse si foloseste functia de recunoastere vocala, informatia va fi livrata catre un server, pentru recunoasterea comenzii si efectuarea acesteia.

Samsung incurajeaza utilizatorii sa contacteze compania atunci cand au nemaluriri sau intrebari despre produse.”

Un studiu nou al experţilor companiei de securitate informatică Kaspersky Lab arată că o entitate, cel mai probabil NSA, a dezvoltat un program de spionaj capabil să stea ascuns în hard drive-urile computerelor. Virusul oferă posibilitatea de a „trage cu urechea la majoritatea computerelor din lume”, fără a fi detectat.

Virusul de tip „backdoor” este prezent în computere din 30 de ţări ale lumii, inclusiv Iran, Rusia, Pakistan, Afganistan, China, Mai, Siria, Yemen şi Algeria. Printre ţintele virusului „invizibil” se numără instituţii militare şi guvernamentale, companii telecom, bănci, instituţii de cercetare nucleară, media şi activişti islamici.

Cu toate că reprezentanţii Kapersky Lab nu au precizat în mod clar că NSA s-ar afla în spatele programului de spionaj, în raportul realizat de aceştia se arată că virusul are legătură cu Stuxnet, program dezvoltat de NSA. În plus, un fost angajat al NSA a confirmat că instituţia a dezvoltat „o tehnică ce permite ascunderea viruşilor de spionaj în hard drive-urile computerelor”, arată Reuters.

Viruşii de tip „backdoor” se ascund în interiorul unor alte programe şi apoi duc la îndeplinire nişte acţiuni nedorite, permiţând hackerilor accesul deplin la calculatorul infectat prin acea “uşă deschisă din spatele casei”, de câte ori acesta este conectat la Internet. Tipic pentru un virus este de a se instala fără să atragă atenţia şi de a-şi face treaba de spionare în mod cât mai discret, pentru ca la un moment dat să lovească cât mai puternic şi pe neaşteptate.


Categorii

1. DIVERSE, Facebook, Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “TELEVIZOARELE SMART TE SPIONEAZA FARA SA STII/ Facebook si datele personale/ “VIRUSUL NSA” CE POATE “INFECTA” ORICE CALCULATOR

  1. Pingback: COPILUL ROMÂN petrece in fata TELEVIZORULUI si a CALCULATORULUI mult prea mult timp/ Femeie condamnata la inchisoare dupa ce copilul i s-a inecat in timp ce verifica FACEBOOK/ FRAGMENTARE, PULVERIZARE, DEPENDENTA: pericolele smartphone-urilor si DIETA DI
  2. Pingback: SPIONATI PRIN SMART TV. Pericolul din spatele monitoarelor televizoarelor inteligente si legatura cu INTERNETUL LUCRURILOR/ Kate Winslet despre iPad-uri si copii: “LUATI APARATELE DIN MAINILE LOR!” | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: Wikileaks dezvaluie spionajul digital al CIA. Cum ne vinde Facebook intimitatea. Autismul virtual
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare