Mai exista tineri de elita idealisti si autentici patrioti: STEFANIA URSICA, “CEA MAI BUNA GEOGRAFA DIN LUME” IN 2012, multumeste Sfantului Ioan Maximovici si se intoarce ca SIMPLA PROFESOARA LA LICEUL LA CARE A INVATAT, DIN COVASNA! (video): “Nu ma interesează nici faima, nici banii, nici laudele”

6-03-2015 5 minute Sublinieri

Stefania-1

Ștefania Ursică, medaliată cu aur la Olimpiada internațională de Geografie din 2012, a ales să revină acasă după terminarea facultății și să predea la Colegiul Național ‘Mihai Viteazul’ din Sfântu Gheorghe, unde a absolvit.

Ștefania a mărturisit că nu o interesează nici banii și nici faima, dorința ei fiind să insufle copiilor dragostea de natură și geografie, asemenea fostului ei profesor, Ion Răduță, căruia îi datorează în bună parte realizările ei.

‘Nu mă interesează nici faima, nici banii, nici laudele. Și vă spun sincer că aș plăti pe cineva să facă cu tot sufletul ceea ce vreau eu să fac în viitor, anume ceea ce a făcut și profesorul meu (…) Fiecare copil a fost influențat, mai mult sau mai puțin, de un adult, iar profesorul meu, un om cu inteligență, experiență și răbdare, a fost acela care a găsit în mine și ultimul strop de voință pe care eu nu știam că îl mai am. Omul acesta nu a renunțat niciodată și a reușit să scoată din mine tot ce-i mai bun’, a declarat Ștefania Ursică.

Ea a menționat că mulți nu au înțeles alegerea de a reveni în Sfântu Gheorghe după terminarea în doar doi ani a Facultății de Geografie și Geologie din Iași. ‘Când am venit acasă cu medalia de aur de la Olimpiada internațională de Geografie, mă așteptau jurnaliștii și întrebau ce urmează? O să descoperi o planetă, un univers paralel? (…) Eram cea mai bună din lume la Geografie (…) Mulți nu mă înțeleg și mă întreabă de ce nu am plecat în străinătate să câștig bani, de ce nu lucrez într-o universitate, să fac proiecte, să fac carieră (…) Nu au înțeles dulceața călătoriei, se uită numai la rezultat (…) Munca înseamnă, de fapt, călătorie, care e mai dulce decât destinația în sine’, a mai spus Ștefania Ursică.

Tânăra, în vârstă de aproape 22 de ani, crede că geografia este ‘regina tuturor științelor’ și că meseria de dascăl este, poate, cea mai frumoasă din lume. A fi profesor e cel mai nobil lucru (…) Mă întreabă lumea — este o meserie grea? Cu siguranță. Îți plac copiii? Nu toți, nu există clasă în care să nu fie măcar un copil dificil, dar sunt tot felul de motive (…) Și să nu uităm că profesorul se naște să schimbe vieți (…) Având ore puține reușesc să le pregătesc cu imagini, iar copiii de la clasele mici, în sinceritatea lor, știți ce exclamă când văd atâta frumusețe a naturii? ‘Doamne Dumnezeule!’ și nu cred că aș putea să găsesc o expresie mai potrivită‘, a adăugat Ștefania Ursică.

Să fii curajos, să nu te dai bătut și să fii recunoscător pentru ceea ce Dumnezeu îți oferă, sunt sfaturile pe care Ștefania Ursică le-a dat tinerilor prezenți marți seară la festivitatea de lansare în județul Covasna a programului de educație și dezvoltare persoanală The Duke of Edinburgh’s International Award.Vă îndemn să fiți curajoși. Curajos înseamnă să intri în ring, să te lupți. Te murdărești, o să cazi, sângerezi, dar dacă ai credință, o să cazi de zece ori și o să te ridici de 20 de ori (…) Și să cultivați poate singurul răspuns pentru fiecare zi pe care o urmați și anume recunoștința‘, a conchis profesoara Ștefania Ursică.

AGERPRES (A-autor: Oana Mălina Negrea, editor:Diana Dumitru)

Întâmplarea a avut loc acum aproximativ un an şi a avut mai multe etape. Am început să particip la Olimpiada Naţională de Geografie încă din clasa a VIII-a, cu rezultate bune datorită unei colaborări rodnice cu profesorul meu de Geografie, domnul Ion Răduţă de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din municipiul Sf. Gheorghe, judeţul Covasna. Îmi doream mereu să ajung la etapa internaţională şi, deşi îndeplineam toate condiţiile de a participa, rămâneam sub linie, echipa fiind deja formată dinainte ca eu să încep a participa, cei din lot fiind cu un an mai mare şi având o şansă mai mare ca mine de a fi selecţionaţi.

Deşi mi s-a spus că nu mai pot fi aleasă, am încercat în fiecare an, dar şansele erau minime. Şi astfel am ajuns în clasa a XII-a, în care nu se mai ajunge la o etapă superioară celei naţionale decât având o experienţă anterioară ca olimpic. În mod logic trebuia să renunţ. Dar, spre bucuria mea, exact în acel an, l-am cunoscut pe Sfântul Ierarh Ioan Maximovici. Mi-am pus toată speranţa în el, m-am rugat din răsputeri să mă ajute şi am continuat să mă pregătesc.

La Olimpiadă, în ultimul moment şi sunt sigură că datorită ajutorului Sfântului Ioan, am avut o şansă mai mare şi în final am reuşit, fapt la care nimeni nu se aştepta. Greul însă abia după aceasta a urmat, deoarece era enorm de învăţat, toată Geografia, de la A la Z, şi probe practice pentru care nu aveam cum să ne pregătim, era nevoie de multă inspiraţie.

Nu s-a mai întâmplat, cel puţin în lotul olimpic al României, ca cineva să fie în primii trei şi să ia aur de la prima participare; tot ceea ce îmi doream era să nu trag, în vreun fel, echipa în jos, alte ambiţii pentru mine fiind „imposibil” de atins. Dar în sufletul meu îmi doream o medalie, dar la aur nu avea curajul să mă gândesc şi îl rugam pe Sf. Ioan să mă ajute să învăţ, să fiu vrednică de un premiu cât mai mare, pe care să-l merit, un premiu cât crede el de cuviinţă.

Probele s-au desfăşurat în Köln (Germania), în perioada 21-27 august 2012, au fost destul de dificile şi solicitante, iar competiţia a fost aprigă. Speram să prind ultima medalie, dar eram liniştită, deşi nu îmi puteam explica cum, deoarece sunt în general emotivă. Dar pe tot parcursul concursului am fost de un calm ce nu îmi este caracteristic în momente atât de tensionante.

A sosit şi premierea, iar aurul se premia la Filarmonică, însă nu se ştia clasamentul, iar restul medaliilor erau date într-o sală dintr-un hotel. Trebuie precizat că, fiind sute de participanţi din toate colţurile lumii (Japonia, Australia, Mexic, Nigeria ş.a.) şi rezultate foarte apropiate, se oferă la astfel de competiţii aur la primii 10 câştigători, la următorii 10 argint şi tot aşa, astfel încât aproximativ 5% dintre participanţi sunt premiaţi.

Înainte să se ofere aurul primilor clasaţi a fost un concert, pe care l-am ascultat fără prea multe emoţii, iar în timpul unei melodii, în locul unde se afla orchestra mi-a apărut chipul Sfântului Ioan Maximovici, exact ca în icoană, zâmbindu-mi. A durat doar câteva secunde, însă înainte nu mă gândisem la el, deci nu a fost vreo închipuire. Atunci mi-am adus aminte de Sfântul Ioan, i-am mulţumit din inimă pentru tot şi l-am rugat să-mi dăruiască ceea ce crede că merit.

Imediat după concert a început premierea şi, spre surpriza mea, am primit medalia de aur, mai exact aur decernat primilor trei. Sfântul Ioan Maximovici mi-a dat titlul care e mai mult decât aş fi putut eu realiza şi merita vreodată fără ajutorul şi rugăciunile lui, titlul de cea mai bună geografă din lume.

Primul lucru pe care am vrut să-l fac când m-am întors acasă a fost să cumpăr o icoană cu Sfântul Ioan Maximovici, însă nu am găsit şi tare m-am mâhnit. Dar icoana a sosit în dar tocmai de la cel care m-a susţinut mereu, de la profesorul meu de Geografie, iar acum medalia de aur stă la loc de cinste, la icoana celui căruia îi aparţine. Tot ceea ce am realizat nu aş fi fost în stare niciodată a împlini fără ajutorul Sfântului Ioan Maximovici, căruia îi mulţumesc din toată inima.

 Sf. Gheorghe, 2 iulie 2013,

la praznicul Sfântului Ioan Maximovici

Stefania-UrsicaLa doar 21 de ani, Ştefania Ursică poate fi confundată uşor cu o elevă oarecare de liceu. Este însă, cea mai tânără profesoară de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe pe care l-a şi absolvit. Ştefania s-a întors acasă după ce a câştigat mai multe concursuri de geografie, marea ei pasiune. A câştigat chiar şi medalia de aur la olimpiada internaţională, iar acum, imediat după ce a terminat în doar doi ani facultatea de geografie la Iaşi, s-a întors acasă ca să răsplătească şcoala şi profesorii care au format-o.

“Am avut experienţa străinătăţii, am făcut o comparaţie şi am ajuns la concluzia că aici este cel mai bine. Totdeauna acasă este cel mai bine şi dacă pot să fac ceva bun aici, atunci înseamnă că am luat decizia bună”, a spus Ştefania Ursică.

Alături i-a fost în permanenţă mentorul său, profesorul Ion Răduţă, aflat de 35 de ani la catedra de geografie. Dascălul este cel care a încurajat-o pe Şefania, iar amândoi au creat de-a lungul anilor unul dintre cele mai dotate cabinete de geografie din oraş.

“Aş dori din toată inima ca să rămână pe mâinile ei cabinetul şi copiii şi atunci aş pleca liniştit de tot la pensie, aş şti că cineva mai bun ca mine continuă ce am început eu”, spune Ioan Răduţă.

Toţi profesorii, acum colegii Ştefaniei, se bucură să o aibă alături pe tânăra care aduce un aer de prospeţime în şcoală.

“A muncit foarte mult, ne-a ridicat prestigiul şcolii aşa de mult, ne-a făcut cunocuţi în afara şcolii. Deci, noi putem să-i mulţumim, tot colectivul de cadre didactice şi elevii”, spune un profesor.

Ştefania a luat 10 la examenul de titularizare, dar nu a avut niciun post permanent. Fostul său profesor a cedat opt ore din norma sa, pentru ca tânăra să-şi atingă visul. Scopul Ştefaniei este unul singur: să descopere tineri talentaţi şi să-i încurajeze aşa cum au făcut alţii atunci când ea a avut nevoie.

Ştefania Ursică câştigă un salariu de puţin peste 500 de lei ca profesor debutant. Modestă şi plină de pasiune, tânăra spune că, deocamdată, este suficient cât să se bucure de visul său.

Reporter: Teodora Nicolae
Operator: George Oltean

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Educatie, Eroism, omenie, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Mai exista tineri de elita idealisti si autentici patrioti: STEFANIA URSICA, “CEA MAI BUNA GEOGRAFA DIN LUME” IN 2012, multumeste Sfantului Ioan Maximovici si se intoarce ca SIMPLA PROFESOARA LA LICEUL LA CARE A INVATAT, DIN COVASNA! (video): “Nu ma interesează nici faima, nici banii, nici laudele”

  1. Stima si respect.E asa de tanara ca o confundam cu elevii.Sincer,parerea mea,e prea tanara ca sa predea intr-un liceu…:)

  2. @ Emanuel

    Nu e dupa varsta, e dupa merit. Alti tineri absolventi devin asistenti in universitati, la ei cum o fi?

    In general profesorii nu-si schimba de-a lungul carierei grupa de varsta careia se adreseaza (decat daca voir ei asta neaparat), pentru ca un numar de ani de experienta cu copiii mici nu pregateste pe cineva mai bine pentru liceu (sau invers), ci tot pentru a preda copiilor mici, respectiv liceenilor. Psihologia e alta, metodele didactice sunt altele, cunostintele sunt la alt nivel…

    Oricum, e de admirat. Nu stiu cat o va tine acest entuziasm, daca nu va ajunge la un moment dat sa regrete ca nu a mers la o universitate prestigioasa dintr-o alta tara ca sa-si continue studiile. Insa chiar si numai un an daca ar preda, tot e un castig pentru noi, pentru poporul roman. Si poate va randui Dumnezeu cumva sa nu ajunga sa simta cat de mizerabil este salariul din care Ministerul Invatamantului pretinde ca un profesor si mai ales un tanar profesor poate trai.

  3. Bravo ei! De astfel de tineri are nevoie România. Să-i ajute Dumnezeu și în continuare, că tare mult avem nevoie de astfel de entuziasm.

  4. 120 de euro salariul unui profesor? Doamne fereste! Felicitari acestei fete curajoase si plina de ambitie, asa o felicita statul? E rusinos, dus la extrem. Sper sa faca cariera afara unde va fi rasplatita din toate pdv.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare