”SE DORESTE DISTRUGEREA FERMIERILOR ROMANI. NU AVEM LOC IN PIETE, IN SUPERMARKETURI.” Eliminarea cotelor de lapte si importurile sufoca fermele de vaci din Romania

3-04-2015 4 minute Sublinieri

ferme-lapte

Eliminarea cotei de lapte la nivelul Uniunii Europene de la 1 aprilie ar putea duce la dispariția a 60% din fermele de vaci din România, estimează Federația Agrostar, anunţă Agerpres.

Se dorește distrugerea fermierilor români. De mai mulți ani cerem măsuri și nu s-a făcut absolut nimic. Marii procesatori deja anunță fermierii că nu le mai cumpără laptele sau reduc prețul astfel încât producătorul să nu își acopere cheltuielile. Aș da un singur exemplu. SC Ferma Poroschia din județul Teleorman, care are 140 de bovine, a fost anunțată de Danone că nu îi mai cumpără laptele. La nivelul țării sunt numeroase exemple. O să dăm laptele la porci“, a declarat președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Bovine, vicepreședinte al federației Agrostar, Ștefan Muscă.

El a precizat că se dorește falimentarea producătorilor români aducând lapte mai ieftin din afară, pentru că în celelalte state membre UE subvențiile sunt mult mai mari decât în România și se dau și la timp.

După ce fermierii români vor dispărea, vor dubla prețul și vom fi obligați să cumpărăm, nu vom mai avea de ales. La noi în țară nu avem unde să ne vindem marfa, degeaba producem. Nu avem loc în piețe, nu avem loc în supermarketuri și hipermarketuri, a precizat Ştefan Muscă.

Federația a înaintat recent Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o adresă în care cere rezolvarea urgentă a mai multor probleme din sectorul agricol, printre care și găsirea unor soluții pentru producătorii români de lapte de vacă.

Printre propunerile Agrostar se numără sprijinul pentru înființarea unor microîntreprinderi locale de prelucrare a laptelui, stimularea asocierii fermierilor, posibilitatea de a-și desface marfa prin intermediul piețelor volante.

Anul trecut s-au închis 50 de ferme de lapte. Mai sunt în viaţă 130 de unităţi dar în scurt timp ar putea dispărea 60% dintre acestea. Este scenariul apocaliptic pe care îl anticipează Federaţia Agrostar după ce Uniunea Europeană a eliminat de la 1 aprilie cota de lapte pentru fermieri. Patronatul producătorilor – APRIL – merge şi mai departe susţinând că în cel puţin trei ani industria laptelui va deveni istorie!

Cauzele dezastrului trebuie căutate dincolo de eliminarea cotei de lapte. Cererea de pe piaţă a scăzut, costurile s-au mărit, iar invazia produselor din import creşte an de an. “S-au închis pentru că nu le mai merg afacerile. Costurile de producţie sunt din an în an mai mari, iar hipermarketurile au început să renunţe la producţia internă de lapte, pentru că mărcile proprii se produc în ţări precum Polonia, Ungaria, Germania, Austria sau Slovacia. Din aceste ţări vine lapte mai ieftin, pentru că au rămas cu stocuri mari din cauza embargoului impus de Rusia“, a spus Dorin Cojocaru, şeful patronatului APRIL. La acestea se mai adaugă scăderea exporturilor de oi către ţările arabe dar şi piaţa neagră a laptelui pentru că există numeroase puncte de colectare nevăzute de Autoritatea Naţional Sanitar-Veterninară. Sunt tot mai frecventele cazurile când pe rafturi se găseşte brânză care n-a văzut niciodată laptele, conform lui Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România. Şi pentru că nu erau de ajuns bătăile de cap pentru producători, a mai intervenit şi o întârziere a plăţii subvenţiei pentru animale, fapt care a dus la organizarea de mitinguri de protest, joi, în faţa Guvernului şi a altor instituţii din ţară.

Aceştia au invocat întârzierea plăţii subvenţiei, diminuarea subvenţiei pe cap de animal, lipsa unei strategii naţionale pentru producătorii mici şi medii de lapte după dispariţia cotei de lapte, birocratizare excesivă, eliminarea monopolului deţinut de medicii veterinari etc. Protestele fermierilor din România nu sunt singulare, fiindcă au protestat alţi zeci de proprietari ai unor ferme mici la Bruxelles, în faţa Parlamentului European, faţă de ceea ce, consideră ei, o politică de falimentare. Fermierii au incendiat drapelele cu logourile marilor producători mondiali de lactate şi au stropit jandarmii şi sediul Parlamentului European cu mii de litri de lapte.

Tăvălugul acesta al eliminării cotei de lapte (care pe româneşte înseamnă că UE a decis ca fiecare fermier din ţările comunitare să producă şi să vândă cât lapte poate şi pofteşte) a fost anticipat şi s-au dat foarte multe avertismente, chiar de la înălţimea Comisiei Europene. Comisarul Phil Hogan, aflat la Bucureşti, a spus că după eliminarea cotelor de lapte, România se poate aştepta la o invazie de lactate din import. Tradus, înseamnă moartea producătorilor mici şi mijlocii din ţară.

”Laptele utilizat de producătorii străini este mai ieftin decât în România. În aceste condiții, nu va fi de mirare că și procesatorii români vor prefera laptele de import, ceea ce va duce la falimentarea a zeci de mii, poate chiar sute de mii de producători de lapte mici și mijlocii din România”, a avertizat comisarul european pentru agricultură.

De altfel, datele Institutului Naţional de Statistică (INS) confirmă creştere importurilor de lapteşi smântână. În perioada ianuarie-iulie 2014, de exemplu, importurile au crescut cu 3% faţă de 2012, de la 70 de mii de tone, 72 de mii de tone. Ţara care ne livrează cele mai mari cantităţi de lapte este Ungaria (50.700 tone), urmată la mare distanţă de Cehia (6.800 de tone) şi Polonia (6.400 de tone). Asociaţia profesională HolsteinRo susţine că firmele din Polonia, de exemplu, au un mare avantaj în faţa celor români, pentru că procesatorii polonezi au primit un ajutor de 123 milioane de euro din cei 160 de milioane din partea UE.

Unul din marii procesatori de lapte din ţară, Danone, susţine că toată marfa pe care o colectează vine de la producători interni. ”Pe piața laptelui, practica este de negociere a contractelor primăvara și toamna. În această perioadă și Danone, la fel ca orice producător de lactate, e implicat în renegociere de contracte pentru lapte. Așa cum pe consumator îl interesează la raft raportul optim calitate preț, și pe noi ne interesează acest raport în recrutarea furnizorilor din portofoliul nostru, pentru a ne menține un preț competitiv la produsele oferite. E normal ca acest portofoliu de furnizori să fie dinamic, cu furnizori noi care intră în portofoliu și alții care ies, pe criterii precum cantitatea și calitatea de lapte livrate sau aspecte de logistică. Menționăm că în prezent Danone România folosește 100% lapte românesc și este de aproape 10 ani un susținător al dezvoltării fermelor locale, asigurând suport și investiții care se ridică la un total de peste 20 milioane lei”, se arată într-un comunicat Danone.

Producătorii se plâng însă de tactica procesatorilor. „Marii procesatori deja anunță fermierii că nu le mai cumpără laptele sau reduc prețul astfel încât producătorul să nu își acopere cheltuielile. Aș da un singur exemplu. SC Ferma Poroschia din județul Teleorman, care are 140 de bovine, a fost anunțată de Danone că nu îi mai cumpără laptele. La nivelul țării sunt numeroase exemple. O să dăm laptele la porci”, a declarat președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Bovine, Ștefan Muscă.

Care sunt soluţiile pentru fermierii români? Una din ele se întrevede şi anume scăderea TVA-ului la lapte, aşa cum prevăd modificările la Codul Fiscal. „Ca o primă măsură pentru protejarea industriei autohtone a laptelui este urgenta reducere a TVA pe filieră, până la «țâța vacii». Nu se va face asta, fermierii vor rămâne cu laptele nevândut. Și asta în condițiile în care Noul Cod Fiscal nu prevede reducerea TVA la lapte și la produsele din lapte. Și asta se întâmplă pentru că autoritățile din Ministerul Agriculturii susţin că încă nu s-a realizat un consens între fermier și procesator. Cred că adevăratul consens trebuie realizat nu între cele două părți, ci doar la nivel politic, pentru că politica conduce țara, nu fermierii“, spune Dorin Cojocaru.


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “”SE DORESTE DISTRUGEREA FERMIERILOR ROMANI. NU AVEM LOC IN PIETE, IN SUPERMARKETURI.” Eliminarea cotelor de lapte si importurile sufoca fermele de vaci din Romania

  1. Inainte animalele erau omorate sau luate la colectivizare. Acuma sunt alte metode de a distruge mica proprietate privata si a lasa loc pe piata gigantilor. Exista totusi o diferenta esentiala: daca inainte animalele erau luate de puterea statului roman, acuma acestea n-or sa mai poata fi intretinute de fermierii romani din cauza politicilor de piata ale firmelor straine.

    Occidentul a cunoscut, si am putea spune ca mai cunoaste acest fenomen, si dovada sta razvratirile fermierilor lor, cand rasturnau tone de alimente in drum din cauza acelorasi probleme care se semnaleaza acum si la noi.

  2. Pingback: OBIECTIV: LICHIDAREA CAPITALULUI ROMÂNESC. Studiu de caz: PRODUCATORII AUTOHTONI DE LAPTE SI LACTATE. Declaratiile iresponsabile si balbaielile incredibile ale MINISTRULUI AGRICULTURII. Pentru cine lucreaza si care e misiunea tehnocratilor lui Cioloş? (
  3. Pingback: MIZELE ASCUNSE ALE SCANDALULUI HEXIPHARMA, acoperite de inscenari lugubre, de tragedii incerte si de mega-“dezvaluiri” tolontane deloc inocente CARE FAVORIZEAZA COMPANII STRAINE (FRANCEZE!), toate invaluite in MUTENIA SUSPECTA A MARILOR INSTIT
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare