TWEETAPOCALIPSA. Despre dependenta de retelele sociale si dragostea de sine – VIDEO. “AI GRIJA! INTR-O ZI VOM PLATI CU TOTII”

5-04-2015 58 secunde Sublinieri


Muzicianul belgian Stromae si regizorul francez Sylvain Chomet au creat o piesa despre pericolele dependentei de retelele sociale. Linia melodica si versurile sunt inspirate din Carmen – opera clasica. Insa, daca in Carmen era vorba despre o dragoste pasionala, in piesa lui Stromae este vorba despre dragostea de sine, narcisismul, principalul efect al prezentei si transferarii vietii personale pe internet – retelele sociale.

Astfel, versurile originale din Carmen erau:

“Daca te iubesc, pazeste-te!/ Daca nu ma iubesti, Daca tu nu ma iubesti, eu te iubesc, pazeste-te!”

Actuala dragoste pasionala inspirata de Twitter arata astfel:

“Pazeste-te
daca te iubesti
Pazeste-ma
Daca ma iubesc”

Narcisismul este cultivat de logica profitului, intr-o societate a consumului:

“Dragostea este copilul consumului
Va vrea mereu, mereu, mereu mai multe din care sa aleaga
Vreti sentimente care sa cada din camion?
Oferta si cererea sunt unica si singura lege”

Sfarsitul unora ca acestea este infricosator:

“Intr-o zi tu cumperi, intr-o alta iubesti
Intr-o zi arunci, dar intr-o zi vei plati
Intr-o zi vei vedea, se va iubi
Dar inainte vom crapa cu totii, ca sobolanii”

Initial, totul incepe “inocent”, cu mica pasare albastra, simbolul Twitter, care vine la un copil:

anigif_enhanced-24735-1427809068-24

Pasarea Twitter devine insa din ce in ce mai mare, avand din ce in ce mai multe pretentii si cerand tot mai multa atentie, pe masura ce “followers”-ii sunt tot mai numerosi:
anigif_original-grid-image-30594-1427811559-17

In final, pasarea, devenita intre timp gigantesca, isi duce victima la pieire:
anigif_enhanced-30408-1427811650-4
anigif_original-grid-image-10035-1427811853-35

ilustratii: http://www.buzzfeed.com/


Categorii

1. DIVERSE, Bolile generatiei digitale, Transcrieri-Redactari, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “TWEETAPOCALIPSA. Despre dependenta de retelele sociale si dragostea de sine – VIDEO. “AI GRIJA! INTR-O ZI VOM PLATI CU TOTII”

  1. http://activenews.ro/cardul-de-sanatate-devine-obligatoriu-din-1-mai-ce-patiti-daca-mergeti-la-medic-fara-el_1894783.html

    Deci,pana la urma ce facem? Parca auzisem ca s-a obtinut o “alternativa” pentru cei care i-au trimis inapoi pe postasii care veneau cu cardurile de sanatate.

  2. @emanuel:

    Ei merg inainte, noi ramanem cum am fost, cu aceeasi alternativa in bataie de joc. Ca nu scrie nicaieri ca au eliminat-o din lege.

  3. @admin

    Apropo(ca mi-am adus aminte de indignarea de anul trecut),vi s-a parut normal ca pe Tvr 2 (sau Tvr 1 -nu mai tin minte exact -totusi,televiziunea nationala) sa se transmita slujba de la Vatican?Asta s-a intamplat anul trecut cand am avut Sfintele Pasti impreuna.Asta desi Tvr are vreo 3 posturi si pe nici unu nu se transmitea slujba ortodoxa(repet,ca televiziunea nationala ce este) .Ca tot observ eu in ultima vreme prin mass-media romaneasca ca despre romano-catolici sau greco-catolici se vorbeste demn,sobru,plin de respect ,in timp ce Biserica Ortodoxa e plasata in anti-teza.Peste noapte apar tot felul de istorici sau comentatori care concluzioneza ca ortodoxia este cea care trage in jos statul roman.Imi aduc aminte ca in Noaptea de Inviere am plecat de acasa cu un gust putin amar ,dupa ce am vazut o emisiune la Realitatea (sau B1 ,iarasi nu sunt sigur) unde un istoric(ceva “ucenic ” de-al lui Boia ,cel putin asa se declara) afirma ca nu i se pare normal ca ortodocsii sa serbeze Pastele separat de romano-catolicii(anul trecut sarbatorindu-se comun) ,si vina apartine,evident,retrogradei Biserici Ortodoxe Romane(si a Ortodoxiei in general,unde inca se mai pastreaza vechiul calendar) care nu vrea sa accepte adevarul stiintific si sa-si modifice data in functie de calendarul nou.Nu mai stiu cum il chema pe acel istoric,de teapa lui Cioroianu(era mai durdului la fata,mai rosiatic si purta barbita sub forma de cioc ),dar mi-a lasat un gust amar in Noapte de Inviere.

  4. E incredibila asemanarea cu imagistica ortodoxa a iadului!

  5. @Ana:

    Probabil dintr-o astfel de imagistica s-au si inspirat, nu neaparat din cea ortodox-rasariteana, ci din vechile reprezentari ale Iadului din Apus.

  6. Pingback: AUTODENUNȚURI tulburătoare ale insiderilor "pocăiți" din sistemul tehnologic infernal: FACEBOOK - la fel ca si celelalte retele sociale - CREAT ÎN MOD DELIBERAT PENTRU A CREA DEPENDENȚĂ, exploatând "o vulnerabilitate în psihologia
  7. Pingback: Părintele Sorin Mihalache despre MECANISMELE PLĂCERII ȘI ADICȚIILOR (video, text). “Ai putea crede că TELEFOANELE MOBILE au conexiune directă cu creierele noastre. Puţine lucruri pe care vreodată le-am visat, fumat sau injectat creează o as
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare