Biserica Ortodoxa Rusa critica folosirea unei “ICOANE” a lui STALIN in cadrul unei ceremonii dedicate celui de-al doilea razboi mondial

10-06-2015 1 minut Sublinieri
stalin-icon

sursa foto: Sputnik

Reprezentantii Arhiepiscopiei Belgorod din cadrul Bisericii Rusiei au transmis un comunicat in care denunta reprezentarea lui Stalin si a unor generali din timpul celui de-al doilea razboi mondial in stilul icoanelor ortodoxe. 

Anterior, un grup de oameni adunati pe campul Prokhorovka, locul unei batalii importante din al doilea razboi mondial, au tinut o ceremonie dedicata celor cazuti in lupte, afisand si pictura intitulata “Sfanta Maica Suverana”, in care Stalin apare in Piata Rosie, alaturi de maresalii sai, sub privirea Maicii Domnului.

Pictura a fost purtata de-a lungul campului de batalie, prin biserici si monumente; un preot calugar, Athonogenes, s-a rugat pentru eroii cazuti.

Batalia de la Prokhorovka a fost una din cele mai mari ciocniri intre tancuri din istorie, fiind parte a Bataliei de la Kursk din iulie-august 1943, care a frant ofensiva nazista si a dat fortelor sovietice initiativa strategica in razboi.

Icoana a fost comandata de  Izborsk Club, un think tank conservator condus de comentatorul si scriitorul  Alexander Prokhanov, si a starnit controverse legate de reprezentarea lui Stalin, care a jucat un rol instrumental in distrugerea Bisericii in anii 1930, intr-o icoana. Prokhanov a descris tabloul ca un simbol al “victoriei luminii asupra intunericului”.

Arhiepiscopia din Belgorod a criticat pictura, spunand ca imaginea nu poate fi socotita drept icoana, frizand blasfemia:

“Desi pictura este facuta in stilul unei icoane, din mai multe motive ea nu poate fi considerata astfel. In primul rand, niciuna din personalitatile reprezentate nu sunt considerate sfinte de Biserica Rusa. In al doilea rand, unii dintre cei reprezentanti in icoana au fost persecutori ai Bisericii.”

Arhiepiscopia a sugerat ca pictura “este un manifest si ilustrare a ideii de ‘religie civila’, opusa religiei revelate a Bisericii Ortodoxe.” 

Aratand ca preotul calugar Athenogenes nu este membru al Arhiepiscopiei, in comunicatul oficial se mai puncteaza faptul ca participantii la ceremonie nu au apreciat pictura, “exprimandu-si confuzia si frustrarea cu privire la vederile pseudo-religioase ce le-au fost impuse”. 

Nu este prima oara cand, in Rusia post-sovietica, figuri religioase izolate sau credinciosi au incercat sa foloseasca imaginea lui Stalin alaturi de cele crestin-ortodoxe. Un scandal a izbucnit in St. Petersburg in 2008, in jurul picturii intitulata “Sf. Matrona si Stalin”, in care liderul sovietic aparea alaturi de Sfanta Matrona. Prezenta “icoanei” intr-o biserica locala a dus la demiterea preotului, in ciuda protestelor acestuia.

traducere Cuvantul Ortodox

stalin-icon-1

sursa foto: Sputnik


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi rusi, Traduceri

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Biserica Ortodoxa Rusa critica folosirea unei “ICOANE” a lui STALIN in cadrul unei ceremonii dedicate celui de-al doilea razboi mondial

  1. Bate vant de nostalgie dinspre rusi cu Stalin al lor. Sunt voci care spun chiar ca ar fi sfant si cer canonizarea lui. Parca multe piese de puzzle disparate incep sa se adune una langa alta si sa reconstituie imaginea unei liturghii inversate.

  2. Si-au pierdut mintile! Daca le e dor de tatuca Stalin e semn ca ura a pus stapanire pe inimile lor.

  3. Au si ei sentimentalistii lor.Asa cum noi ii avem pe nostalgicii comunismului.Nimic deosebit.De altfel oamenii ortodocsi din Rusia si clerul condamna cu vehementa astfel de reminiscente.E greu totusi sa stergi cu buretele o istorie care le-a fost impusa fortat rusilor in secolul xx …au rmas urme adanci.Ca in Romania de altfel. Nimic nou sub soare.

  4. […]
    “Nebunia” lui a început pe 1 mai 1965. În acea solemnă zi a comuniştilor, în piaţa centrală din Tbilisi – capitala Georgiei – se desfăşura o mare adunare, fiind de faţă reprezentanţii puterii de stat. În spatele lor, pe o faţadă a clădirii, întinzându-se pe mai multe etaje, atârnau afişe uriaşe cu conducătorii partidului, Stalin şi Lenin.
    La un moment dat, în toiul manifestaţiei, când întreaga piaţă era ticsită de oameni şi un membru al conducerii îşi ţinea discursul, portretul lui Stalin, care avea vreo doisprezece metri, a fost cuprins de flăcări. Ce se întâmplase?”
    […]

    Sursa: http://www.familiaortodoxa.ro/2010/12/17/arhimandritul-gavriil-ivireanul-marturisitor-al-credintei-si-nebun-pentru-hristos/

  5. Parintele Selafiil de la Noul Neamt, ii povesteste parintelui Savatie Bastovoi, ca un sfant din Odessa mi se pare, vazator cu duhul, i-a spus ca Stalin a murit. Stirea nu se anuntase inca la radio.
    Sfantul i-a rapuns ca a vazut pe draci cum ii duceau sufletul la iad…

  6. Si fara aceasta viziune, realitatea faptelor era totusi suficient de izbitoare si de cutremuratoare, ca sa nu fie loc de cel mai mic dubiu…

  7. La noi sunt nostalgici dupa fabricile uzinele, si tot ce s-a construit si era folosit de NOI. Atat, nu dupa cozi, informatori, tv 2 ore, frig lipsuri ci dupa ce se facea dpv economic.
    Aici e o nepotrivire, cei din Rusia vor sa il mai si canonizeze pe cel mai mare prigonitor al bisericii, sa intre intr-o zona care nu e a lor. La noi sunt nostalgici dupa partea economica, la ei vor un lucru aberant si o intruziune in legile bisericii, care are anumite criterii.
    Ar spune cineva, dar un voievod care s-a luptat cu turcii a fost canonizat, care erau motivele. Si aici sunt si apararea crestinatatii de paganii turci, (care azi primesc pamant sa faca o moschee)??? Dar el era si credincios declarat, avand duhovnic pe Daniil Sihastru, a zidit manastiri, etc Deci nu doar factorul militar ci si marturisirea de credinta.
    Dar David daca a invins pe filisteni de multe ori inseamna ca din cauza aceasta e considerat asa bun. Nu ci si datorita psalmilor si a alotr actiuni de marturisire a credintei. Dar ce e in Rusia e asa o aberatie facuta de te miri cine. Poate cineva ar zice ca a fost aparata Rusia ortodoxa de nemti. Dar s-a incercat apararea credintei, sau a fost un razboi de aparare a granitelor? In timpul acesta au avut luc cele mai mari atrocitati din istoria crestinismului, erau oameni care nu mai vazusera preot de 30 de ani pentru ca fusesera omorati, spune parintele Dimitrie Bejan, care a fost acolo la lagarul Oranki. Tot el spune ca a aflat de la un preot despre genocidul si martiriul celor 11 000 de monahi adusi din multe manastiri si omorati acolo, cate 300- 400 pe zi, iar la sfarsit episcopul care a ramas intreg si nestricat dupa multi ani gasit in 1947 si considerat sfant.
    Aceasta fapta a avut loc cam in 1918 dupa venirea la putere a bolsevicilor fara Dumnezeu si care asta au facut de la inceput.
    Au fost omorati mai multi crestini in Rusia inainte sau in timpul lui Stalin?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare