Din păcate pentru el, dar mai ales pentru noi, Victor Ponta s-a dovedit un politician mediocru.I-am pus de-atâtea ori în mână cărţile câştigătoare împotriva lui Traian Băsescu şi a regimului său şi tot de-atâtea ori le-a jucat greşit şi a ratat.
Să ne reamintim:
1. A acceptat, fricos, poruncile lui Barosso când doar o lună dacă mai rezista am fi scăpat de Băsescu încă din toamna lui 2012. A fost ameninţat cu sancţiuni economice dure? Oare mai dure decât cele cu care Uniunea Europeană încearcă azi să înduplece Grecia? Nici vorbă. Guvernanţii greci, recent aleşi (cum se prefigura şi la noi, atunci, că alegerile vor fi câştigate cu o majoritate zdrobitoare de USL + Ponta + Antonescu) au decis să lupte pentru respectarea voinţei poporului lor, împotriva imperativului şi devastatorului tăvălug european şi iată, deja, au obţinut concesii spectaculoase faţă de situaţia chingilor cu care erau sufocaţi până la paralizie înainte. Poate ei vor fi sacrificaţi dar se pot mândri că au oferit poporului lor o gură de oxigen.
2. Într-un moment de victorie de etapă devastatoare asupra regimului Băsescu, după alegerile din decembrie 2012 adjudecate detaşat, nu a găsit nimic mai bun de făcut decât să semneze pe şest, cu mortul ţinut prin perfuzii, un pact de coabitare ruşinos şi, în plus, să se lase păcălit copilăreşte la negocieri, să accepte numirea şefilor marilor parchete exact cum celălalt îşi dorise.Astfel ne-am pricopsit cu Alina Bica dar, mai ales, cu Codruţa Kovesi în fruntea trupelor luptei anticorupţie, ca fructe ale marii victorii useliste. Halucinant.
3. Văzut cu sacii în căruţă, premier şi (încă) bine plasat în sondajele de simpatie populară, s-a lăcomit să ciupească tot mai mult din puterea împărţită iniţial echitabil cu PNL-ul lui Crin Antonescu. Apoi, într-un gest de sinucigaşă infatuare, a sacrificat USL-ul la presiunea hulpavilor săi baroni locali, scoţându-l pe Crin Antonescu din lupta pentru Cotroceni şi văzându-se, deja, pe sine însuşi, preşedinte.
Au mai fost şi alte gafe de parcurs ale lui Victor Ponta, ca premier, dar mă opresc aici pentru că cele deja menţionate demonstrează îndeajuns limitele sale: laş, influenţabil, oportunist, versatil, fără filon patriotic, fără principii etice de la care să nu se abată.
Suficiente defecte de politician pentru a nu-i deplânge căderea iminentă şi pentru a nu-i sări în apărare. Deşi, după părerea mea, ceea ce i se întâmplă acum lui Victor Ponta este încă unul dintre jocurile murdare ale binomului SRI – DNA prin care clasa noastră politică este restructurată de forţe oculte, după o voinţă care nu are nimic de-a face cu democraţia ori interesul naţional.
În afară, însă, de scoaterea de pe şine a unui premier ce nu a fost capabil să se ridice la înălţimea aşteptărilor unui electorat de peste 70%, motiv pentru care nici nu merită să-l regretăm, apare şi un al doilea aspect, poate chiar mai grav decât primul: modul în care această deraiere a fost pusă la cale.
O sarabandă de “coincidenţe” a trebuit să se producă pentru a face posibilă situaţia de ieri, cu punerea sub acuzare a lui Victor Ponta de către DNA. Nişte presupuse abuzuri ale premierului, comise cu vreo 6 ani în urmă, sunt scoase de la naftalină exact în ziua depunerii unei moţiuni de cenzură împotriva cabinetului Ponta. Şi exact în momentul în care scandalul Rarinca lua proporţii ameninţătoare pentru Kovesi – Stanciu. Şi exact în momentul în care 56 de judecători atacă CSM-ul. Şi exact în momentul în care Parlamentul refuză DNA-ului arestarea preventivă a lui Şova.
Mai mult decât atât: ca la ordin, preşedintele Iohannis reacţionează într-un timp record pentru el, după circa două ore, cerând demisia premierului, iar o mişcare “spontană” de protest este pusă pe picioare în paralel, pe Facebook, şi chiar reuşeşte să adune câteva sute de oameni, deja pregătiţi cu lozinci şi pancarte, pentru a manifesta în faţa clădirii guvernului. Nici discreta doamnă Kovesi nu lipseşte de la apelul pe unitate. Simte nevoia să asigure opinia publică de faptul că nu ar exista nicio legătură între acţiunea îndreptată împotriva lui Victor Ponta şi evenimentele – coincidenţă pe care eu le-am amintit mai sus. Procurorii ei sunt atât de afundaţi în dosare încât nici nu se uită la televizor să vadă ce se mai întâmplă prin republică. Pentru a fi mai convingătoare, doamna Kovesi a simţit nevoia să lanseze chiar şi o minciună uşor de demontat, cum că premierul fusese citat cu câteva zile înainte (şi nu în seara precedentă, prin telefon, cum avea să afirme domnul Ponta, punându-şi la dispoziţie listingul cu mesaje), asta deoarece şi dânsei, probabil, i se păreau “coincidenţele” prea gogonate.
Astfel de lucruri nu se pot suprapune întâmplător pentru a se atinge un scop atât de precis. Ele necesită organizare şi coordonare. Iar cheile manipulării unor majorităţi naïve de către minorităţi dedicate sunt deţinute de o singură şi tot mai monstruoasă instituţie: SRI.
Văzând miraculoasa mobilizare de ieri, pe Facebook, a protestatarilor anti-Ponta, mi-am adus aminte de o demonstraţie la fel de “spontană”, declanşată în seara alegerilor prezidenţiale în Bucureşti şi alte câteva oraşe din ţară. Dacă ar fi ieşit Ponta preşedinte, la diferenţă de un procent sau două, sunt sigur că revoluţia era pregătită şi alegerile ar fi fost invalidate pe motiv de vot defectuos în diasporă. Unde, deşi faţă de alegerile băsesciene votaseră de data asta un număr dublu de români, grupuri întregi de agitatori au reuşit, de o manieră profesionistă, să dea impresia unei mari fraude.
Este clar că vectorul Facebook (dar nu numai) a intrat de curând în arsenalul serviciilor secrete şi este folosit din plin pentru manipulare şi ordine la distanţă.Acea aşa zisă fundaţie care a lansat ieri, pe Facebook, apelul la mobilizare, a fost întrebată cumva, de autorităţi, dacă are aprobarea primăriei pentru acel miting? Ia să fi organizat un NGO de sub tutela PSD o astfel de ieşire în stradă anti Stanciu – Kovesi şi să vezi apoi amenzi, chemări la parchet, articole demascatoare în presă.
Chiar şefii sistemului de Justiţie poartă răspunderea pentru presiunea politică asupra Justiției şi pentru erodarea credibilităţii publice în lupta anticorupţie. Şi chemarea ca publicul să facă zid în jurul Justiției, pe care o fac suporterii anticorupției și instigarea la tăierea de capete a șefilor Justiției, venită din Parlament, sunt la fel de manipulative. Ambele speculează isteria, nu raţiunea; clivajul, nu înţelegerea și funcționarea.
Încătuşarea ostentativă a acuzaţilor, persoane publice; recurgerea pe scară largă la arestul preventiv, deşi evident cei acuzaţi erau gulere albe, socialmente paşnici, nu ucigaşi de martori; declarații pasionale ale şefilor din sistem, fără răspundere față de drepturi civile – toate au săpat la temelia încrederii în neutralitatea anticorupţiei. Când șefa DNA pomenește despre arestarea a o mie de oameni în caz de necesitate, asta nu se califică ca prețuire a opiniei publice; când cazul Rarinca indică un abuz al sistemului ca urmare a unei plângeri depuse de chiar şefa Înaltei Curţi, asta nu dovedește funcționalitate instituțională.
Toate arată pierderea modestiei şi simţului autocenzurii de către reprezentanţii sistemului de Justiţie, copleșiți de misiunea salvării României de politicienii pe care chiar românii i-au ales. Este drept că românii nu i-au ales pe politicieni să fure. Dar aici merită amintit un lucru, pentru a atrage atenția că problema corupției clasei politice este mai profundă decât poate trata medicamentația livrată prin arestul preventiv. În alegerile parlamentare din 2008 între ministrul Justiţiei tânăr, cu școală și experiență administrativă și un domn căptușit cu dosare penale, electoratul îl alegea în cunoștință de cauză, chiar pe cel cu dosare penale. România are nevoie de informare și educație civică, dar asta cere expertiză, bune practici şi indici de funcționalitate instituțională, nu lideri și instituții copleșiți de importanța proprie.
Vina pe care o poartă şefii Justiţiei – definite simbolic prin şefa DNA şi şefa Înaltei Curţi – ține de pierderea modestiei și a lucidității funcționale pe fondul exploziei simpatiei publice pentru Justiție în condițiile în care Justiția se lupta cu cel mai rău privit actor public: clasa politică. Suporterii campaniei anticorupție să știe că procentele de încredere publică în Justiție, nu arată opinia românilor că Justiția funcționează bine ca serviciu public: prin judecarea cu celeritate, prin rechizitorii riguroase, prin practica clară și unitară. Nu. Sursa potenței din sondajele de opinie publică a Justiției este opoziția față de clasa politică vehement criticată. E lesne a părea înalt, când te proțăpești lângă un pitic, însă asta nu te califică automat pentru competență sau bun simț.
Opunându-se unei clase politice dezinteresată de obiectivele generale pentru care a fost aleasă și urmărind propria înavuțire, sistemul de Justiţie a devenit refugiu al speranţei publice că există pedeapsa pentru casta intangibilă a politicienilor. De aici însă, până la suspiciunea lipsei de temeinicie a fost un pas – așa suspecții au părut că sunt trataţi în funcție de credibilitatea lor publică.
Ca unul care măcar a citat prin examene din mai vechea, dar suficient de actuală, „Românii după 1989”, am apreciere și pentru debitul argumentativ carismatic al Alinei Mungiu și pentru combativitatea cu care a umărit schimbarea mentalității și funcționalitatea instituțiilor noastre balcanice. Greu îi pot însă pricepe răspunsul când întrebată despre suprautilizarea cătuşelor la tv răspunde: „semnifică… deci la noi asta este mai ales pentru statul de drept, nu pentru lupta anticorupţie; semnifică faptul că era privilegiată în care erau oameni deasupra legii s-a terminat.”
În primul rând, pentru că folosesc adesea, profesional, argumentul simbolisticii publice, pot spune că în lipsa unui sondaj pe tematica în discuţie, poate fi unul dintre cele mai imprecise şi manipulative argumente.Păi dacă lupta anticorupţie lucrează cu simboluri, cum să mai cred eu ca cetăţean că-i coincidenţa chemarea lui Victor Ponta la DNA, chiar când Opoziţia depune moţiunea cu care speră să înlocuiască guvernul?
În al doilea rând, aş aduce în discuţie o cercetare a INSCOP din aprilie-mai 2015, care arată ce ușor poate fi pervertit simțul democratic al publicului cu simboluri. La întrebarea care este cea mai importantă instituție a democrației: 30% din respondenți răspund „Justiția”, în timp ce doar 15,6% răspund „Parlamentul”.Am reușit prin campania televizată anticorupție să sufocăm democrația cu justițiarism.
Păi dacă simbolistica exersată pe acuzații inutil umiliți, purtați prin mulţimea agitată din fața DNA, a ajuns practică judiciară, atunci de ce Parlamentul să nu uzeze simbolistica democraţiei întorcând spatele prin vot solicitărilor procurorilor?
Despre o instituție, se știe că trebuie să-și revizuiască comunicarea în spaţiul public, când după o perioadă de susținere publică, încep să apară tot mai multe critici, iar suportul, deşi încă aparent omogen, este fisurat de întrebări legate de activitatea și motivațiile institutiţiei respective. Este valabil pentru Justitie si lupta anticorupție.
Din cauza folosirii ostentative a cătușelor, a suprautilizării arestului preventiv, a aroganței hrănite cu impresia că se află într-o luptă sfântă cu clasa politică, nu într-un banal job cu indicatori de funcţionalitate, șefii Justiției se fac răspunzători pentru indiferenţa publică faţă de asaltul politicienilor împotriva a ceea ce tot mai sceptic numim lupta anticorupție.
Klaus Iohannis vrea cu orice preţ căderea lui Ponta, şeful mafiei roşii, şi înlocuirea lui cu un premier provenit din haita portocalie înfometată, convertită acum la liberalism! Iată un scenariu care mi-ar plăcea: Ponta, Şova şi restul PSD la puşcărie, Băsescu premier, Blaga la Interne, Videanu la Economie, Boc la Justiţie, Berceanu la Transporturi şi Udrea la Turism. Cum George Maior, naşul lui Ponta, e cu un picior laWashington, numit fiind de Iohannis-„Ghinion“, avem deja tot tacâmul şi putem sta (dormi) liniştiţi preţ de încă 10 ani. Bravo, naţiune, v-aţi luat ţara înapoi, să vedeţi acum distracţie!
Nu mai contează că Băsescu Traian are 70 de dosare penale şi nu se întâmplă nimic, în timp ce oameni nevinovaţi sunt trimişi la puşcărie de către procurorii şi judecătorii puşi în funcţii de Suspendatul (de două ori!) fost preşedinte sau că SRI-ul face poliţie politică prin amestecul grosolan în Justiţie. Nici că judecătoarea Livia Stanciu, şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, s-a folosit în mod abuziv de funcţie pentru a o trimite la puşcărie pe Mariana Rarinca, o femeie dovedită nevinovată în instanţă, căreia sus-numita magistrată coruptă îi datora o sumă de bani. Cine plăteşte pentru acest dublu standard?!
Să fie foarte clar: NU îl susţin pe Ponta, dar un premier (oricare ar fi el) nu poate fi dat jos decât prin alegeri sau prin moţiune de cenzură trecută prin Parlament. Orice altă acţiune miroase clar a poliţie politică, adică a lovitură de stat cu ajutorul instituţiilor de forţă!Dacă preşedintele Iohannis îşi doreşte un guvern propriu, nu are decât să ceară modificarea Constituţiei şi transformarea României în republică prezidenţială, aşa cum sunt SUA sau Franţa, unde preşedintele e şi prim-ministru şi îşi formează propriul cabinet, aşa încât, la finalul mandatului, nu poate da vina pe nimeni în caz de eşec sau poate fi reales dacă a avut succes. Ce se întâmplă acum e lucru prost făcut!
Gata. S-a dezlănțuit iadul. Parlamentarii au “făcut scut” în jurul lui Ponta Victor-Viorel (apud Gândul). Patrioții, tinerii, în general oamenii de bine, sunt în flăcări.
Tiranul este protejat de o gașcă de infractori periculoși, un grup infracțional organizat, cum spuneam doamna Macovei. Se cere ieșirea în stradă, implicarea ambasadelor, să vină intelectualii să ne salveze de ruși (Hotnews ne avertizează)!
Cu alte cuvinte, isteria a cuprins iară internetul și o anumită parte a populației active a României. Și de ce? Pentru că Parlamentul, organ reprezentativ (am citat din Constituție) al poporului român, ales democratic, și-a exprimat un punct de vedere prin vot. Conform legii.
Nu ne place? Să schimbăm legea. Să facem o lege cu articol unic: Parlamentul va decide doar ce vrea o parte a opiniei publice, în caz contrar, urmând a se dizolva în mod automat.
Acesta nu este un articol despre Victor Ponta. Ci despre manipulare, despre incitare și istorie.
De ce manipulare? Pentru că văd cum facebookul se aprinde, forumurile se încing, iar cele mai apreciate mesaje sunt cele care cheamă la revoltă, la “înlocuirea clasei politice”, la eliminarea Parlamentului, moartea politicienilor, etc. Dar cui folosesc toate astea? Nu-și pune nimeni întrebarea: CU CINE să înlocuiești actuala clasă politică? Unde e partidul, mișcarea aceea populată de politicieni extraordinari, care nu e lăsată să ia puterea? Niște oameni lucizi s-ar mai putea întreba, de exemplu, cine mai crede în revoluții spontane, la 25 de ani după ce 1.000 de români au murit în 1989? Ca să nu mai vorbim că mai ieri Orientul se umplu de “revoluții spontane”, ale oamenilor de bine…cu rezultatele care se văd în Siria, Irak, Libia, etc.
De ce incitare? Pentru că oamenii sunt stârniți cu titluri care mai de care mai “incendiare”, manipulatorii, neștiind că se plătesc polițe, se reglează conturi. Dacă se ajunge și la violențe de stradă, cu atât mai bine.Se încing tastaturile, în pauzele de cafea din corporații nu se mai discută despre gadgeturi și vacanțe, sar în aer audiențele pe net și pe tv. Se folosesc formule simple, pe care să le priceapă tot omul: “Jos hoții”, “Criminalilor”, “Oameni fără onoare”, dar mai ales nelipsitul “Jos comunismul!”.
De ce istorie? Pentru că nu vedem, cum în fața noastră, se prăbușește o țară. Suveranitatea este vândută foarte ieftin,doar-doar o primi și ei, nu ciolanul, dar măcar promisiunea ciolanului puterii.Vedem cum partidele se vând unele pe altele, se fac sluj în fața Puterii, nerealizând că de fapt, se șubrezesc reciproc.
Mi-aduc aminte ce spunea istoricul Alex Stoenescu într-un interviu acordat ActiveNews, referitor la cauzele pentru care România a suferit catastrofa din 1940: Incapacitatea societății de a reacționa la lovitura de stat din 1930 prin care Constituția a fost înfrântă. Urmarea? Opt ani mai târziu, Carol al II-lea dădea o nouă lovitură de stat, desființând partidele politice, ucigând opozanții, inaugurând terorismul de stat. Oamenii de rând au rămas să plătească aceste greșeli, vinovatul a fugit bine-mersi în Portugalia.
Ce facem? Călcăm în picioare Constituția pentru că nu ne place x sau y? Sau îi sancționăm pe cei care au greșit, conform Constituției, când vin alegerile? Ne păstrăm calmul sau ne aruncăm poalele-n cap, precum femeile din etnia romă, odinioară? Mai avem sânge de plătit pentru prostiile unora care vor pleca de-aici la primul semn de probleme?
Haosul nu folosește nimănui, pentru că atunci se vor aceleași voci “democratice”, “curate”, “patriotice”, care vor cere instaurarea unor măsuri excepționale. Și cui se poate cere asta, dacă nu instituțiilor statului care “se bucură de încrederea cetățenilor”? Asta dacă nu chiar partenerilor strategici, ce vor fi chemați să pună ordine-n țară.
Chiar ne dorim asta?
Trăim momente rușinoase: premierul este anchetat penal, președintele țării este o marionetă care face declarații nesusținute de lege. Și totuși nu sunt motive suficiente pentru a ne considera “rușinea pământului”, “corupții Europei” sau pentru a ne da incendia singuri țara.
Avem suficienți “prieteni” care sunt dispuși să facă asta pentru noi. Urmează un comunicat important pentru țară….
“Ne lipsesc oamenii de stat!”. Este verdictul pe care îl aud tăios de adevărat de fiecare dată când țara asta trece din nou pe lângă șansa de a se îndrepta. Astăzi, iată, este unul dintre momentele în care micimea conducătorilor acestei nații face să mai ratăm o șansă. Cazul Rarinca era această șansă de a realiza că instituțiile nu mai pot fi la cheremul unor indivizi efemer cocoțați în vârful unui sistem care îi face să se simtă dumnezei.Era șansa curățirii acestor instituții și a redării lor către societate. În loc de asta, sistemul cu dumnezeii lui mărunți a oferit politicienilor mărunți o nouă criză în care amenințările cu pușcăria pentru unii sunt amestecate cu ademenirea spre putere pentru alții.
Funcționează și unele și celelalte. Ce spunea premierul țării înainte de chemarea lui la DNA?
„În acest moment există o singură putere, iar noi ceilalți — Parlament, Guvern, Președinte — facem și noi ce putem”.
Iar premierul țării s-a mărginit să constate. Nu s-a întors către cei care i-au dat puterea legitimă (milioane de alegători) să-i întrebe ce să facă în privința acestei puteri ILEGITIME și, eventual, să se lupte cu ea! Președintele țării constată că un om este băgat nevinovat la pușcărie și pe el îl preocupă mai întâi casa de vacanță de la Neptun, apoi schimbarea guvernului și a majorității ca să-și facă, așa cum spune, GUVERNUL LUI! Pentru oamenii aceștia nu există țară.Guvernul nu e al țării, e al LUI. Instituțiile nu sunt ale țării, sunt ale LOR: azi ale unora mâine ale altora…azi cu Udrea călare pe ele, mâine cu Udrea arestată de ele…
Azi e luat Ponta că și-a pus prietenul ministru, mâine e pus în locul lui Predoiu care în trecut și-a adus asociatul din firmă la minister, iar acum vrea să aducă toți penalii înapoi la putere…Și toate se rotesc în spirala micimii. Am avut zece ani de Băsescu, apoi, din 2012 încoace, trei ani ratați de USL, apoi de Ponta și PSD. Încotro?
E foarte amuzant cum, odată cu orice nou scandal, primele lucruri despre care se vorbește sunt onoare, afectarea imaginii Românieiși Justiția, care poartă o aură aproape divină și despre care nu ai voie să spui nimic altceva decât că o respecți mai ceva ca pe mama, cum ar striga galeriile de fotbal. Să le luăm pe rând.
E jenant să te lamentezi că Ponta nu-și dă demisia.
C’mon: a plagiat, a mințit, a călătorit și a băut pe banii lui Ghiță. […]
Zic s-o lăsăm mai moale cu “e inadmisibil” ca cineva să nu-și dea demisia. Când ai pe Blaga președinte la PNL, pe Zegrean șef la CCR, pe Livia Stanciu orice, e foarte admisibil orice. Când toate fierb în zeama asta sereistă ca semințele de pepene într-un căcat făcut la soare, e foarte admisibil.
De ce naiba ne place să vorbim de onoare, de demnitate, de moralitate, iar când sunt alegeri și dăm de Blaga, Ponta, Șova, Vosganian, Anastase și toți ceilalți, mergem să votăm?
Cum, având onoare, demnitate & alte chestii te duci să votezi oameni ca aceștia și să girezi un sistem politic care produce de atâția ani doar trafic de influență și bani duși cu geanta în birourile miniștrilor?
Se mai spune, la fel de afectat: vai, asta afectează imaginea țării. Hei, s-a urlat că a fost lovitură de stat acum 3 ani, Kovesi vorbea de o fraudă de peste 1 milion de voturi, deși, evident, avea ca unică dovadă propria speranță ca lucrurile să stea așa și voința lui Traian Băsescu. Aveam un președinte al României cu față de boschetar care pe la summit-urile europene fluiera a pagubă cu mâinile în buzunare.
Să vorbim de imaginea unei țări pline de săraci și lipsită de orice infrastructură? De milioane de oameni care muncesc pe nimic? Zic s-o lăsăm pe asta cu imaginea României. Mai întâi s-o repereze cineva și dup-aia mai vedem.
Se mai spune: Justiția să facă și justiția și să dreagă, nu poate fi comentat nimic despre justiție. Iar justiția înseamnă, în principal, DNA. Acolo e Kovesi, care trimitea stenograme jurnaliștilor, stenograme “curățate” în prealabil de dânsa. Kovesi e cea care, alături de Blejnar și nea Morar a luptat zi de zi pe la televizor pentru menținerea regimului Băsescu. Ce procuror e ăla care vorbește, fără absolut nici o probă, de o fraudă de 1 milion de voturi la Referendum? Ce legătură poate avea cu justiția DNA, o instituție care a ținut dosare la sertar și le-a folosit, când le-a folosit, după interese de grup?
E de ajuns, nu trebuie să mai aruncăm în joc și SRI-ul, ascultările ilegale, fața defectă a generalului Coldea și mintea de copil a lui Maior.
Fără discuție, e o luptă în trei, în patru, în cinci, între instituții vinovate, partide vinovate și alegători vinovați, și în care totul e greșit.
Dacă DNA l-ar ancheta pe Victor Ponta pentru cei zero kilometri de autostradă produși de cele patru guverne ale sale, am putea numi asta un abuz legitim și popular. Laura Codruța Kövesi ar merita pusă în calendarul Patriarhiei, fiindcă l-ar egala în popularitate pe părintele Arsenie Boca.
Dar DNA îl anchetează pe Ponta în scopuri neortodoxe, ba chiar necreștinești. În vechiul testament al lui Ion Iliescu, porunca “Să nu rîvnești la mandatul altuia” poate fi călcată doar de triburile fostei procuraturi. Duhul sfintei îndoieli se pogoară astfel peste faptele comise acum șapte ani și trezite la viață de procurori cu palme și amenințări.
Justiția joacă de la o vreme într-un film porno, în care i se văd nu numai ridurile, biciul, cătușele și anticorupția mimată, ci și instalatorul neamț care se opintește între principiile ei. A-l alunga pe Ponta de la guvernare cu ajutorul anchetelor e un lucru periculos pentru democrație și jalnic pentru PNL.Partidul Brătienilor și al Gorghiilor ar fi introdus în acțiune așa cum e introdus ochelaristul impotent pe care îl împing de șale curvele mai bătrîne ale statului.
Ce înseamnă, de fapt, Ponta? Un amestec de farsă personală și guvernare de stînga, de tinerețe și lăcomie politică, de plagiat și creștere economică, de minciună și pensii mărite, de aroganță și scădere de TVA, de răzbunare și reabilitare a bugetarilor, de autoritarism și deficit pozitiv, de duplicitate și contribuție la arestări.
Un ghiveci care a adus României cînd liniște, cînd dureri de cap, cînd cea mai fioroasă campanie anticorupție de care-și amintesc bătrînii.
Ponta a primit de la partidul și votanții săi un ocean de bunăvoință, livrat în cinci reprize electorale. A fost dus în cîrcă de istorie, scăpat un pic în noiembrie, apoi iertat din nou, pentru a suta oară. Victor Ponta are, de aceea, datorii mari față de multă lume. Față de partid, pe care l-a lăsat fără lideri, și față de poporul pesedist, pe care l-a obișnuit cu lefurile.
Acum, situația e simplă. Dacă legarea lui de Șova se dovedește o făcătură, DNA își rupe gîtul definitiv. Dosarul va fi citit ca o tentativă de puci judiciar, iar instituția și toată legenda ei se vor duce pe copcă.
De aceea, e de așteptat ca DNA să dezlănțuie împotriva lui Ponta tot uraganul de care e capabilă. Cu cît el va insista să rămînă premier, cu atît procurorii vor săpa mai adînc.Vor coborî în străfundul chitanțelor, vor trece de stenograme și de stratul bilețelelor scrise de mînă, vor răzbate în emisfera sudică dacă e nevoie, dar e clar că nu se pot opri. E prea tîrziu. Groapa va fi adîncă, iar pe fundul ei vor sta ori Ponta, ori DNA.
Și, ca la orice înmormîntare așteptată, se va chefui în ambele cazuri.
Toți știm, toți am trecut prin așa ceva într-un fel sau altul, sunt momente în viață în care nu mai contează care este adevărul și unde este minciuna, nu contează câtă dreptate ai sau nu ai, nu contează cât de legitime îți sunt dezamăgirea și amărăciunea, când trebuie să pleci, trebuie să te retragi din locul pe care îl ocupi, să-l lași liber.
Asta pentru că, dacă mai rămâi, oricât de îndreptățit ai fi s-o faci, răul pe care îl generează prezența ta este mult mai mare decât beneficiul rămânerii pe poziție. Este exact situația în care se găsește Victor Ponta acum.
Oricât de străvezie ar fi lucrătura grupării SRI-DNA, oricât de mâncate de molii și scoase de la naftalină ar fi acuzațiile aduse, oricât s-ar fi străduit SRI să nu-și lase amprentele în câmpul tactic al operațiunii „Guvern pentru liniștea lui Iohannis”, actualul premier nu prea mai are soluții.Ca o paranteză, pentru această lovitură tactică, principalul serviciu de informații interne al țării s-a ferit ca dracu de tămâie să-și mai lase iscălitura pe comunicatul DNA, prin care s-a declanșat tărășenia: „În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”, de unde, înainte vreme, făceau gât dacă nu erau menționați. Șefii serviciului au știut de ce fac asta: una este să apari cu sprijin de specialitate, de tip „miliția economică”, alta este să apari complice cu semnătură la o răsturnare de guvern și la o imediată schimbare de majoritate parlamentară!
Că lucrurile stau așa, că SRI se ocupă cu acțiuni ilegale împotriva instituțiilor statului și a reprezentanților lor, în vederea influențării și deturnării deciziilor acestora sau chiar a eliminării lor, sunt chestiuni deasupra oricăror îndoieli. Ne-a spus-o foarte clar, în repetate rânduri, fostul președinte Băsescu. Mai recent, într-un interviu, ne-a spus-o și Daniel Morar, judecător al Curții Constituționale, totodată fost şef al DNA, arătând cu degetul fără niciun fel de echivoc: când din partea SRI au apărut ameninţări directe la Curtea Constituţională sau ameninţări prin articole de presă, atunci deja s-a depăşit un cadru legal. Ar fi ridicol să-și imagineze cineva că cei doi nu știu ce vorbesc, când se referă la ceva ce ei înșiși au construit, ceva de care ei înșiși au beneficiat.
Cu toate astea, cum spuneam mai sus, Victor Ponta nu mai are încotro. Pe de o parte, cumnatul arestat, mama anchetată, socrul încolțit, pe de alta, ștampilă de hoț, pusă de gruparea SRI-DNA, devine clar, premierul trebuie să plece. Pentru mine, asta este foarte limpede, întrebarea pe care mi-o pun ține de altceva. Când ar trebui să-și dea demisia? Ideal ar fi imediat după ce va fi respinsă moțiunea de cenzură, depusă vinerea trecută de liberali, fix în ziua în care SRI muta în câmpul tactic, absolut întâmplător, prin chemarea lui Ponta la DNA. Astfel, demisia sa ar veni imediat după ce ar fi evident cine deține majoritatea în Parlamentul României. Această majoritate ar putea avansa, la scurt timp, președintelui Iohannis, numele unui nou premier, iar președintelui, potrivit Constituției, nu i-ar mai rămâne decât să-i întrebe pe cei de la SRI ce să facă în continuare.
În 12 septembrie 2006, președintele Băsescu îl suspenda din funcție pe liberalul Teodor Atanasiu, ministru al Apărării în cabinetul Tăriceanu, „pentru a îndepărta orice suspiciune de influențare a anchetei, având în vedere declanșarea procedurii de urmărire penală. Procedura de urmărire penală ar putea implica audierea unor persoane din cadrul MApN, aflate în subordinea ministrului, fapt ce ar putea conduce la o influențare a demersului procedural“,suna explicația pentru proști, cuprinsă în comunicatul oficial. Încă de la acea vreme se știa că motivele pentru care Băsescu dorea să-l înlăture pe Atanasiu țineau de intenția acestuia de a retrage soldații români din Irak, precum și de opoziția ministrului ca armata să închieie niște contracte vânate de apropiați ai președintelui.
Ca să se ajungă la suspendarea lui Teodor Atanasiu, cu două luni înainte, în iulie 2006, consilierul prezidențial de atunci, Adriana Săftoiu, i-a trântit ministrului Apărării o plângere penală, în care l-a acuzat de o chestie care suna a fi foarte gravă: folosirea Direcției de Informații a Armatei împotriva ei, în vederea obținerii de informații compromițătoarea despre ea și despre activitatea ei alături de președintele Băsescu, altfel spus, de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Imediat după suspendarea sa, Teodor Atanasiu a cerut Curții de Apel București anularea decretului președintelui Băsescu, dar instanța i-a respins acțiunea. Doar câteva zile mai târziu, șeful Secției Parchetelor Militare, generalul Dan Voinea, a dispus soluția de neîncepere a urmăririi penale în privința liberalului: „În baza probelor administrate, s-a apreciat că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice și contra intereselor persoanelor”.
Cu toate acestea, președintele Băsescu a refuzat să-l repună în funcție pe Teodor Atanasiu. Astfel, a devenit foarte clar că plângerea Adrianei Săftoiu a fost făcută cu totală rea-credință, absolut calomnios, și nu a avut drept unic scop decât înlăturarea liberalului din funcția de ministru. De altfel, potrivit unei declarații publice a lui Teodor Atanasiu, după ce Adriana Săftoiu l-a părăsit pe Traian Băsescu, ea avea să-și recunoască rolul murdar chiar în fața victimei sale: „Adriana Săftoiu probabil că a avut o revelație și astăzi s-a lepădat de Traian Băsescu, căruia i-a servit cu acel litigiu pentru a mă putea suspenda din funcție. Am avut și o discuție destul de lungă cu dânsa despre ceea ce s-a întâmplat atunci. Mi-a spus că nu și-a dat seama că va fi folosită ca o unealtă, iar în momentul în care și-a dat seama, era prea târziu”. O mizerie care nu ar fi fost posibilă într-o lume civilizată, normală, lume în care un demers ca al Adrianei Săftoiu ar fi avut drept minimă consecință dispariția sa din viața politică. Nu doar că asta nu s-a întâmplat, dar astăzi, cei doi, Săftoiu și Atanasiu, sunt buni colegi de partid, iar acum, în cazul Ponta, sunt de aceeași părere ambii, că ceea ce a uneltit Săftoiu și a pătimit Atanasiu, este foarte normal să se întâmple și altora. Cum să nu-ți fie silă?
Parlamentul a respins cu un scor zdrobitor cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta. Divizia Presă a Binomului SRI-DNA s-a năpustit asupra Parlamentului cu deja obositele clișee de Scut al corupților sau cu mai ceva proaspătul clișeu, lansat de Șeful de Rețea Dan Tapalagă,Parlamentul Borfașilor. Fătucele și guguștiuticii din presa încredințată că Vasile Blaga va veni cu sacoșa de bani negri, să-i asigure supraviețuirea, au luat în gură [cliseele] Diviziei și le-au dus mai departe.
Pentru a înțelege ce-a făcut Parlamentul, se cuvine a reaminti că solicitarea DNA făcea parte din lovitura de stat pusă la cale de Rața mecanică de la Cotroceni. Parlamentul trebuia să admită urmărirea penală a lui Victor Ponta. Potrivit Legii, Rața mecanică ieșea în Dealul Cotrocenilor și măcănea suspendarea premierului. După care, la guvernare venea Gașca lui Vasile Blaga, cu burta suptă de flămînzirea din Opoziție.
Parlamentul n-a făcut scut în jurul lui Victor Ponta.
Parlamentul a contracarat unul dintre pașii loviturii de stat prin care se vrea schimbarea unui Guvern nu prin alegeri libere și corecte, ci prin abuzul unei instituții represive: DNA.
Cu toate acestea Criza politică nu s-a stins.
După votul Parlamentului, Rața mecanică a reiterat cererea ca Victor Ponta să demisioneze:
”În continuare consider că soluția pentru ieșirea din actuala situație este demisia domnului Victor Ponta din funcția de prim-ministru”,
Criza politică, pentru că de o criză politică e vorba, a fost declanșată nu de DNA, ci de Klaus Iohannis.
Reamintesc.
La scurt timp de la știrea privind convocarea la DNA a premierului în exercițiu, Klaus Iohannis a ieșit în spațiu public pentru a măcăni următoarele:
„Astăzi, DNA a comunicat public că premierul e învinuit de fapte penale.
După părerea mea, este o situație imposibilă pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.
Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru care s-ar putea întîmpla acum e o criză politică.
Avînd în vedere toate acestea, solicit demisia premierului Victor Ponta.”
Într-un comentariu anterior, am observat că președintele are o problemă cu logica sau, poate, cu exprimarea.
Convocarea lui Victor Ponta la DNA n-a declanșat nicio criză politică.
Dacă tot se spune că Justiția e independentă, nu văd cum ar declanșa o criză politică actul prin care cetățeanul Victor Ponta a fost chemat la un organ de anchetă.
Ar fi fost o criză politică dacă momentul de la DNA ar fi dus imediat la destrămarea Coaliției de guvernare sau dacă măcar vreun ministru ar fi anunțat că demisionează, deoarece nu vrea să mai lucreze cu un premier urmărit penal.
Nu s-a întîmplat nimic din ceea ce ar fi fost o criză politică declanșată de chemarea premierului la DNA.
Criza politică a fost declanșată, însă, chiar de Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a cerut în chip oficial demisia premierului. Constituțional, Klaus Iohannis nu poate să ceară demisia premierului, decît cel mult în calitate de simplu cetățean. Președintele și premierul sînt egali în importanță ca membri ai părții executive a societății democratice. La fel, premierul ar putea să ceară demisia președintelui. Autoritatea președintelui asupra premierului e o reminsinscență din anii cînd președintele era și șeful neoficial al partidului din care făcea parte premierul. Războiul dintre Traian Băsescu și Victor Ponta, cîștigat de Victor Ponta pînă la urmă, a arătat că președintele n-are nicio putere constituțională asupra premierului.
Într-un interviu dat imediat TVR, Klaus Iohannis a precizat că el a cerut demisia nu numai a premierului, dar și a Guvernului, sugerînd Parlamentului schimbarea majorității la Moțiunea de cenzură. În PSD, dar mai ales în interiorul Coaliției de guvernămînt, sînt grupări și persoane care i-ar lua mîine gîtul lui Victor Ponta. Gestul hei-rupist al președintelui a solidarizat PSD și Coaliția de Guvernămînt cu Victor Ponta.
Dar nu numai atît.
Dacă simpla convocare a lui Victor Ponta la DNA putea să pară unul dintre gesturile prin care sinistrul Binom SRI-DNA își arăta mușchii, intervenția lui Klaus Iohannis a revelat electoratului PSD – și nu numai – o lovitură de stat dată de președinte prin intermediul unei instituții represive.
Habar n-am ce-a fost în capul distinsului din Deal.
Indiferent de cauze, de scopuri, de ticluieli, ieșirea nervoasă a lui Klaus Iohannis are drept consecință fatală revenirea lui Klaus Iohannis la ipostaza de președinte Traian Băsescu.Dacă Alina Gorghiu e o Elena Udrea fără sare și piper, Klaus Iohannis e un Traian Băsescu fără har. Alina Gorghiu și Klaus Iohannis n-au înțeles – cum să înțeleagă dacă sînt analfabeți?! – că fiecare trebuie să se poarte potrivit înzestrărilor.
Klaus Iohannis e înzestrat pentru altă ipostază de președinte.
Pentru care?
Pentru cea anunțată și făgăduită înainte de a ajunge la Cotroceni.
Înainte de campania electorală, dar și în timpul campaniei, Klaus Iohannis a fluturat ipostaza președintelui arbitru, a președintelui opus lui Traian Băsescu prin păstrarea în echidistanța din care s-ar putea face ascultat de către toate partidele.
La Congresul de fațadă care l-a proclamat candidat la președinție în defavoarea lui Crin Antonescu, Klaus Iohannis a reluat tema președintelui arbitru.
„Cred că în următorii zece ani preşedintele are datoria de a se implica, de a construi dezbateri, consens în jurul temelor mari. (…) Misiunea preşedintelui e de a găsi numitorul, de a pune la masa dialogului pe toţi cei interesaţi, nu de a genera tensiune în societate pe aceste teme. În viziunea mea, preşedintele trebuie să fie integrator, mediator, capabil să genereze consens între instituţii, consens în societate”,
La vremea respectivă am avut serioase rezerve față de acest angajament. Imediat, am scris pe cristoiublog.ro, sub titlul Klaus Iohannis, du-te și te culcă!, O replică prin care avertizam că-n România – mai ales după cei 10 ani de regim Traian Băsescu – o asemenea ipostază e imposibilă.
Printre altele, Klaus Iohannis s-a angajat să fie un președinte care nu provoacă scandal.
[…]Au trecut zile, au trecut nopți, au trecut diversiuni.
Klaus Iohannis a ajuns președinte.
I-am urmărit cu atenție și pentru a vedea cum va reuși să fie președintele arbitru.
N-am putut să nu remarc:
1. Poziția înțeleaptă față de Victor Ponta. Cînd grupuri de interese din politică și din presă îl somau să pornească război cu premierul, Klaus Iohannis, ca într-un gest polemic ostenativ, a afișat o bună înțelegere instituțională cu Victor Ponta.
2. Eforturile de a găsi exact acele teme care unesc partidele politice și care nu le dezbină, cum a fost, de exemplu, tema cheltuielilor pentru apărare, pe care și le- asumat ca rezultat al acțiunii sale.
3. Deplasarea accentului de pe implicarea în politica internă, ca un soi de superpremier, pe implicarea în politica externă.
4. Preocuparea de a da naștere la decizii, la legi și nu la războaie de vorbe.
Indiscutabil, Klaus Iohannis depunea eforturi uriașe pentru a convinge pe români de ipostaza unui președinte arbitru, a unui președinte altfel decît Traian Băsescu.
Oricît ar părea de ciudat, această preocupare i-a adus simpatia și a electoratului USL. Toate sondajele arătau că românii vor o înțelegere între președinte și premier, și nu un război dătător de știri trecătoare.
Prin cererea de demisie, Klaus Iohannis a renunțat la acest Program.
A devenit un Traian Băsescu fără talentul lui Traian Băsesu de a fi președinte jucător.
Un Traian Băsescu care face Mac-Mac!
Prestația în Scandalul Victor Ponta ne arată încă o dată că asumarea ipostazei de președinte jucător fățiș, în genul lui Traian Băsescu, îi va fi fatală.
Ce-ar fi făcut Traian Băsescu după convocarea lui Victor Ponta la DNA?
Ar fi cerut, ca și Klaus Iohannis, demisia lui Victor Ponta.
Da, dar Traian Băsescu ar fi explicat Poporului său de ce trebuie să demisioneze Victor Ponta, ar fi ținut o Conferință de presă, ar fi luat cu asalt televiziunile, ar fi răspuns întrebărilor, obiecțiilor. A cere demisia premierului nu-i de ici de colea, nu-i ca cererea adresată nevestei de a-ți face nodul la cravată. E un act politic de uriașă importanță. Un act pe care minima democrație cere să-l explici Poporului.
Ce a făcut Klaus Iohannis?
S-a mulțumit cu două măcănituri.
De ce?
Pentru că o Rață mecanică, întoarsă cu cheița, nu poate scoate un discurs.
Scoate doar un Mac-Mac!
Structurile, cercurile de interese, grupările de partid, nelinștite că n-ajung la ciolanulguvernării, au făcut presiuni asupra lui Klaus Iohannis să iasă la bătaie.
Și a ieșit.
După opinia mea, această reacție confirmă că omul e o Rață mecanică.
Camera Deputaților, altfel spus, Parlamentul României, e chemat marți, 9 iunie 2015, să răspundă cererii DNA de începere a urmării penale împotriva lui Victor Ponta. Ne aflăm în fața unui moment crucial pentru Statul de Drept din România în zbaterile sale deznădăjduite de a nu fi călcat în picioare de Statul de Drepți lăsat moștenire de Traian Băsescu.
Un moment prin care Binomul SRIDNA cheamă Parlamentul să se sinucidă în direct!
Și nu e vorba că marți, 9 iunie 2015, pronunțîndu-se pro sau contra cererii DNA, parlamentarii se vor pronunța pro sau contra încercării anticonstituționale a președintelui Klaus Iohannis de a răsturna prin forță un Guvern, pentru a-și aduce, la guvernare, sub pretextul de Partidul Meu, Gașca sa.
E vorba de faptul că marți, 9 iunie 2015, Parlamentul e chemat să voteze trecerea Puterilor sale în mîinile Binomului SRI-DNA.
Cum adică? vor întreba veșnic nedumeriții, pentru că, în naivitatea lor, mai cred că țara e condusă de ei prin intermediul alegerilor libere și corecte.
Păi, e foarte simplu.
Puțină lume a observat, în larma produsă de trăncăneala pro și contra Victor Ponta, că Dosarul de la DNA are drept punct central nu acuzațiile aduse premierului ca avocat, ci acuzațiile aduse ca premier. De fapt, Camera Deputaților e chemată să se pronunțe asupra cererii de începere a urmării penale în cazul acuzației de conflict de interese. Conflictul de interese, infracțiunea care a scos din joc, prin intervenția ANI mulți politicieni nedoriți de Structuri, a devenit faimoasă prin cazul Klaus Iohannis. Fiind vorba de fundul lui, cîtă vreme nu fusese albit de Livia Stanciu de la ÎCCJ, Klaus Iohannis a făcut mare caz de interpretările aberante ale conflictului de interese. Conflict de interese e însă o noțiune simplă. E vorba printre altele de gestul unui demnitar de a angaja un neam la biroul la care lucrează sau, ca în cazul lui Klaus Iohannis, de a fi în același timp și decident și executant.
Pentru a-l putea acuza pe Victor Ponta de conflict de interese, DNA a procedat în doi timpi: A ticluit mai întîi un dosar avocatului Victor Ponta, din care rezulta că, în 2007, acesta a obținut niște bani și o mașină pentru a se plimba cu ea prin oraș de la Casa de avocatură Dan Șova. Rechizitoriul, scris parcă de Codruța Kovesi într-un moment de furie că i-a ieșit un neg pe obrazul stîng, se screme să arate că Victor Ponta ar fi obținut bani fără să se ostenească, așa cum crede că trebuia s-o facă DNA.
A urmat pasul al doilea. Peste 5 ani, în 2012, Victor Ponta, ca premier desemnat, îl propune pe Dan Șova ministru.
DNA nu-l acuză pe Victor Ponta că ar fi avut cu Dan Șova, în 2007, o înțelegere gen- Tu-mi dai niște parale pe de-a moaca și cînd ajung premier desemnat te propun ministru! Nu, DNA îl acuză pe Victor Ponta că înainte de a-l propune pe Dan Șova ministru, trebuia să se gîndească dacă nu cumva intră într-un conflict de interese, pentru că a luat bani pe de a moaca de la Dan Șova cu 5 ani în urmă.
Nici în istorie, nici în viața mea de gazetar, n-am mai întîlnit o asemenea acuzație halucinantă.
De observat că Victor Ponta nu l-a angajat la cabinetul său pe Dan Șova ca să fie măcar legal un conflict de interese, ci l-a propus să fie ministru. Angajarea lui Dan Șova ca ministru a fost aprobată de președintele Traian Băsescu. Să zicem că PSD și majoritatea parlamentară ședeau sub influența lui Victor Ponta. Dar Traian Băsescu? Dacă era conflict de interese, de ce n-a zis nimic Traian Băsescu, adversarul lui Victor Ponta? SRI are datoria de a-l informa pe președinte în privința unor suspiciuni vizînd demnitarii. SRI are cea mai bună Divizie de Surse deschise din România. Despre relația Victor Ponta-Dan Șova se scriseseră tone de articole înainte de căderea Guvernului Ungureanu. Nu știa SRI de asta? Nu știa Traian Băsescu de asta? Firește că știau. Li s-a părut (atunci!) o aberație să acuzi penal de conflict de interese un gest pe care-l făcuseră toți politicienii postdecembriști, toți șefii de Servicii, un gest normal pînă și-n America. Noul premier, noul președinte ține să-și facă o echipă a lui. Își pune nevasta vicepremier? Pentru asta dă socoteală electoratului și nu Instituțiilor represive ale țării.
În democrația autentică și nu în democrația noastră, tot mai viciată de tendința Binomului SRI-DNA de a conduce țara fără a fi dat o lovitură de stat militară pe față, un om politic are dreptul la propuneri sau chiar numiri după ce a ajuns într-o funcție.
Ce presupune Dosarul Victor Ponta? Că propunerile și numirile să nu mai fie responsabilitatea premierului, a liderilor de partide, a parlamentarilor, ci a Binomului SRI-DNA.
Înainte de a face o propunere – asta se coace de către forțele oculte – premierul, demnitarul, să supună propunerea Binomului SRIDNA pe post de Secție de cadre a democrației.
Astfel se mai face un pas către trecerea Puterii din mînile instituțiilor democratice, supuse controlului public, în mîna Binomului SRI-DNA, altfel spus a unor forțe oculte, care nu dau seamă nimănui.
Spun, un pas, pentru că un prim pas l-au constituit cele șase cereri de arestare preventivă ale DNA în cazul Elena Udrea. Nu mă pronunț asupra vinovăției sau nevinovăției fostei candidate la Președinție. Ca om normal care gîndesc, totuși, peste nivelul de inteligență a unei rațe mecanice, n-am putut să nu remarc, la vremea respectivă, gestul de forță al sinistrului Binom SRI- DNA. Elena Udrea cutezase să spună ceva despre ambiția Binomului de a pune stăpînire pe țară. Aha! și-a zis Codruța Kovesi, cutezi să zici altceva despre mine decît că sunt un Alexandru Ioan Cuza care merge la sala de fitness?! Lasă că-ți arăt eu ție! Și i-a trîntit celei cu care fusese pînă nu demult bot în bot la tot ce era sindrofie Portocalie nu mai puțin de șase cereri de arestare preventivă și de ridicare a imunității.
Pentru arestarea preventivă era nevoie de o singură cerere. De ce a impus Binomul SRI-DNA șase cereri? Pentru a verifica dacă Parlamentul e alcătuit din bărbați sau din căcăcioși.
Și Parlamentul s-a dovedit alcătuit din căcăcioși!
Pe 10 februarie 2015, într-un hei-rup incredibil, a votat pe bandă rulantă toate cele șase cereri de arestare preventivă. Nu s-a găsit un purtător de nădragi parlamentar care să meargă la Tribună și să zică, Alo, SRI! Alo, DNA! Faceți mișto de principala instituție a țării? Ne considerați ordonanțe ale generalilor de la SRI și lachei ai procurorilor de la DNA? Nici vorbă de șase arestări preventive! Nici vorbă de arestare preventivă pentru un parlamentar, pentru că solicitarea voastră pute a răzbunare hormonală!
Printre cei care au votat și aplaudat cererile aberante ale Binomului SRI-DNA s-a numărat și deputatul Victor Ponta. Din ce motive?
Mai întîi, pentru că asemenea multor politicieni fofîrlicari, a crezut că gudurîndu-se pe lîngă Binom va scăpa.
În al doilea rînd, asemenea multor parlamentari, și-a zis că Elena Udrea, dușmanul lui politic, nu merită apărare. De fapt, Victor Ponta și toți parlamentarii trebuia să-și dea seama că nu era vorba de Elena Udrea. Era vorba de Parlamentul României, pus la încercare în voința sa de principală Putere în stat de Forțele Oculte întruchipate de Binomul SRI-DNA. Această primă cedare a îmbătat Binomul SRI-DNA cu conștiința Puterii. Au început atacurile la imunitatea parlamentară, imunitate valabilă de la Iulius Cezar încoace.
De ce?
Pentru că prin imunitate parlamentară ceva din puterea Parlamentului rămîne încă în mîinile electoratului. Dacă nu mai există imunitate parlamentară, într- o dimineață, Forțele oculte dau ordin să fie arestat tot Guvernul. Mîrîi la o asemenea aberație? Vine CSM și te pune la zid că afectezi independența Justiției.
Un alt pas în cucerirea Puterii de către Binomul SRI-DNA îl reprezintă abuzul numit infracțiunea de abuz în serviciu. Decizii strict politice sînt verificate de DNA și declarate abuzuri, pentru că DNA consideră că nu trebuiau luate.Procurorii DNA, în frunte cu Codruța Kovesi, sînt funcționari publici numiți de diferiți stăpîni. Ei n-au fost niciodată supuși scrutinului, cum se întîmplă cu primarii, cu parlamentarii. Iată însă că procurorii DNA au preluat de la clasa politică dreptul de a decide asupra unor decizii politice.
Cazul Victor Ponta conflict de interese nu e doar o încercare a lui Klaus Iohannis de a-l demite pe premier cu ajutorul unei instituții represive.
E și un nou pas al Binomului SRIDNA de a pune mîna pe putere în România.
După ce a pus la Cotroceni un președinte Rață mecanică, după ce a căpătat dreptul de aresta preventiv orice parlamentar, după ce a căpătat dreptul de a aprecia dacă o decizie politică e bună sau rea, Binomul SRI-DNA vrea să ia dreptul Parlamentului de a numi miniștri. Premieri, miniștri, candidați la alegerile din 2016, trebuie să primească acceptul noi Secții de cadre a României. Această nouă Secție de cadre ar urma să spună liderilor de partide dacă un politician propus ca demnitar sau ca simplu candidat e corupt sau nu.
Nimic nou.
Și înainte vreme, pentru a fi numit într-un post aveai nevoie de hîrtia prin care Securitatea spunea că nu ești dușman al Poporului.
Cînd Elena Udrea striga că sînt persoane care vor să pună mîna pe Putere în țara asta, am surîs duios ironic.
Elena Udrea știa ce știa.
Tot ce s-a întîmplat, începînd cu arestarea ei abuzivă pentru că a cutezat să dea în gît Binomul SRIDNA, nu face altceva decît s-o confirme strălucit.
Vineri, 5 iunie 2015, premierul României, Victor Ponta, a fost convocat la DNA și pus sub învinuire atît ca avocat, cît și ca premier. Pentru acuzațiile ca avocat, urmărirea penală a început. Pentru acuzațiile ca premier, se impune votul Camerei Deputaților. Dacă aici solicitarea DNA e acceptată, DNA poate începe urmărirea penală și, drept urmare, președintele Klaus Iohannis îl poate suspenda. La scurt timp după Comunicatul DNA, Klaus Iohannis, dînd dovadă de o neobișnuită iuțeală, a ieșit în spațiul public cu o declarație de presă:
„Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părerea mea, este o situaţie imposibilă pentru România ca premierul să fie învinuit. Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru acum este o criză politică. Solicit demisia premierului Victor Ponta”.
Ne reamintim cu toții Afacerea Incompatibilitatea candidatului Klaus Iohannis în campania electorală. Așa cum dezvăluie Elena Udrea în Spovedaniile sale, ceilalți candidați, în frunte cu Victor Ponta, pariau pe o judecare a Procesului în timpul campaniei electorale și, mai ales, pe o sentință negativă pentru Klaus Iohannis. Firește, dacă ar fi fost să gîndim după trăncăneala despre Justiția independentă, ÎCCJ ar fi trebuit să judece Dosarul în timpul campaniei electorale, ba chiar între cele două tururi. Eu însă am scris la vremea respectivă că o sentință înainte de scrutin ar însemna tranșarea bătăliei politice la masa verde. La vremea respectivă, atît Klaus Iohannis, cît și PNL, au sprijinit de artileria propagandistică din dotare, au susținut teza că ÎCCJ va fi înțeleaptă. ÎCCJ a fost înțeleaptă. A amînat judecarea pînă după al doilea tur de scrutin. Deși Elena Udrea susține că, astfel, ÎCCJ a decis în favoarea lui Klaus Iohannis. La vremea respectivă, comentînd amînările succesive ale ÎCCJ în privința judecării, scriam pe cristoiublog.ro:
„Nu cred că Înalta Curte și-ar asuma responsabilitatea copleșitoare de a scoate din joc pe unul dintre cei doi candidați care vor intra în turul al doilea.
Mi-e greu să cred și că ar îndrăzni să-l declare pe Klaus Iohannis nevinovat.”
Deși chiar Livia Stanciu invoca la vremea respectivă că Justiția nu ține cont de realitățile social-politice, viața a dovedit că ține cont. Teza Justiției care nu ține cont de nimic, nici măcar de România, a fost scoasă din poșetă și de Codruța Kovesi, pentru a justifica convocarea lui Victor Ponta la DNA. Firește, ca de obicei, distinsa ne crede proști. Cum ne-a crezut și cînd a pornit la contraofensivă în cazul Mariana Rarinca, introducînd recursul în anulare și încercînd să terfelească imaginea judecătorilor care au contrazis abuzuri. Nicăieri în lume Justiția, care e totuși o instituție a statului de drept și nu a Universului nemărginit, nu dă foc la țară nici chiar și de dragul Adevărului juridic. Cu atît mai mult trebuie să țină cont și de realități o instituție precum DNA, care e prin Constituție reprezentantă a statului.
Din start să precizăm că Dosarul e un moment gogolian creat de niște analfabeți care habar n-au cine e Gogol, eventual crezînd că e un unchi dinspre mamă al Codruței Kovesi.
Punerea sub învinuire a unui premier în exercițiu al României, într-o perioadă în care, în fine, domnea o oarecare stabilitate și, prin asta, provocarea unei grave instabilități politice, e o decizie care și-ar avea justificarea doar într-o faptă de corupție strigătoare la cer, care revoltă opinia publică, sau într-o crimă comisă de premier cu o zi înainte. Să provoci o gravă criză politică pe baza unui Dosar de care rîd și curcile (Victor Ponta ar fi primit, cînd era avocat, bani de la firma lui Dan Șova, fără să fi făcut prea mare lucru pentru asta!) e o infracțiune doar pentru halucinațiile Codruței Kovesi. Ca să nu mai spunem că DNA purcede la un raționament de o gogomănie pe care nici ofițerii acoperiți din presă n-ar fi putut s-o pună pe hîrtie. În schimbul banilor primiți pe de-a moaca în 2007, Victor Ponta l-a propus (atenție, la propus doar, nu l-a numit, președintele Traian Băsescu tăcînd complice!) pe Dan Șova ministru. Despre Dan Șova am o părere execrabilă. Asta nu mă împiedică să văd că DNA creează prin aceasta precedentul prin care oricine poate fi pus sub acuzare. Klaus Iohannis a propus-o pe Alina Gorghiu drept președintă a PNL. Duduia nu putea fi, judecînd după competențele politice ulterioare, nici secretara dactilografă a președintelui PNL. În campania electorală, Klaus Iohannis a primit asistență pe de-a moaca de la Alina Gorghiu. Klaus Iohannis l-a numit de Dan Mihalache consilier prezidențial. Să credem c-a comis o infracțiune de conflict de interese, dat fiind că în campanie, Dan Mihalache i-a făcut o serie de servicii.
Să admitem însă că procurorii DNA au găsit de cuviință că ei fac ce vor mușchii lor.
Victor Ponta își poate da demisia din multe puncte de vedere.
Moral, pentru c-a făcut prostia să anunțe cu ceva timp înainte că va demisiona dacă va fi chemat la DNA. Lesne de imaginat că Binomului SRI-DNA nu i-a venit să creadă ochilor. Victor Ponta punea în mîna dușmanilor săi, prin această declarație hazardată, pistolul cu piedica trasă.
Politic, pentru că tema – premierul urmărit penal – va fi exploatată la sînge de adversarii politici și din presă.
Din punct de vedere constituțional, însă, premierul Victor Ponta nu e obligat să-și dea demisia. Pentru acuzația cu conflictul de interese, Camera Deputaților urmează să se pronunțe în privința urmăririi penale. Dacă solicitarea DNA e acceptată, potrivit Legii, președintele Klaus Iohannis îl poate suspenda pe premier. Îl poate, nu-i obligat, atenție!
Dacă nu, la Moțiunea de cenzură, Parlamentul îl poate demite pe Victor Ponta, presupunînd că parlamentarii nu vor concepe ca un premier să fie urmărit penal.
Mai există o posibilitate.
Ca unul dintre partidele care alcătuiesc Coaliția de guvernare sau un grup masiv din PSD să se desolidarizeze de Victor Ponta. În aceste condiții, Victor Ponta părăsește Guvernul.
După anunțul făcut de DNA, Klaus Iohannis trebuia să se rezume la o Declarație în care să susțină că, după el, din punct de vedere moral, Victor Ponta ar trebuie să-și dea demisia.
Ca președinte arbitru, cum trompețea în campania electorală, Klaus Iohannis trebuia să lase partidele politice, presa, societatea civilă, Parlamentul să se pronunțe în chestiunea dacă Victor Ponta trebuie sau nu să-și dea demisia.
Dacă vedea că refuzul lui Victor Ponta a dat naștere unei instabilități social-politice, Președintele, în ipostaza sa constituțională de arbitru, putea interveni cerînd demisia lui Victor Ponta.
Klaus Iohannis a ieșit, însă, și a cerut în chip oficial demisia lui Victor Ponta.
Dar nu numai atît.
Într-un interviu înregistrat și difuzat seara pe TVR, el sugerează parlamentarilor să voteze Moțiunea de cenzură prin care să vină la guvernare Partidul Meu, invocînd convocarea lui Victor Ponta la DNA.
E limpede.
Klaus Iohannis s-a implicat în scenariul anticonstituțional de schimbare a Guvernului prin intermediul DNA.
Înainte de Revizuirea Constituției din 2003, președintele îl putea revoca pe premier.
Prevederea constituțională a fost responsabilă de crize politice majore în România postdecembristă: mineriada din septembrie 1991, demiterea lui Radu Vasile de către Emil Constantinescu.
La revizuirea Constituției s-a ţinut cont de această experiență nefericită.
S-a prevăzut astfel expres faptul că premierul nu poate fi demis de către președinte.
Gestul lui Klaus Iohannis de vineri, 5 iunie 2015, anunță o tentativă de a-l demite pe premier chiar și împotriva Constituției.
Premierul în exercițiu e chemat la DNA și pus sub urmărire. Dacă dosarul e solid sau nu, dacă această convocare e sau nu rezultatul unei conspirații, dacă procurorul era treaz sau nu, sînt amănunte lipsite de importanță.
Important e ca premierul să fie chemat la DNA.
Din punct de vedere juridic, un procuror poate declanșa urmărirea penală împotriva unui cetățean și dacă în loc de file la dosar are hîrtie igienică. În definitiv, urmărirea penală e o investigație care se poate încheia cu NUP sau cu trimiterea în judecată. În cazul de față, avem de-a face doar cu începerea urmării penale față de avocatul Victor Ponta. Pe baza acestei convocări, ușor de aranjat în România unde nu Parlamentul, ci Binomul SRI-DNA e stăpînul țării, președintele iese și cere demisia premierului. Se aranjează apoi o întreagă campanie – cu mișcări de stradă violente – pentru a se pune presiune pe premier. Premierul demisionează. Acesta e scenariul prin care se încearcă acum demiterea premierului de către președinte.
Să zicem că premierul demisionează.
Practic, președintele l-a demis pe premier.
Ce ne facem în viitor?
Vine premier Cătălin Predoiu.
La un moment dat, Cătălin Predoiu cade în dizgrațiile lui Klaus Iohannis.
Momentul Victor Ponta a creat precedentul.
Se aranjează o chemare a premierului la DNA și punerea sub învinuire.
Președintele iese și-i cere demisia.
Și astfel, prevederea constituțională e fentată.
Prin folosirea DNA ca ghioagă în răfuielile politice.
Din Declarația de presă a lui Klaus Iohannis, înțelegem că premierul e acuzat de declanșarea unei crize politice.
Criza politică n-a fost declanșată nici de premier, nici de DNA.
Criza politică a fost declanșată de Klaus Iohannis.
Presa lumii n-a scris că premierul a fost chemat la DNA, ci că președintele i-a cerut demisia.
De ce a făcut Klaus Iohannis acest gest declanșator de criză politică?
În timpul campaniei electorale, candidatul Klaus Iohannis declara într-un interviu acordat ziarului Gândul din 15 octombrie 2014:
„Nu pot să accept ca preşedintele României să fie un politician manevrat de structuri, instituţii, grupuri de interese, grupuri de partid. Preşedintele României trebuie să fie preşedintele românilor, nu al instituţiilor, al structurilor, trebuie să fie un om liber, care nu este manevrat de nimeni. Eu sînt un om liber.”
Nu știu dacă, la vremea respectivă, candidatul Klaus Iohannis era un om liber.
Sigur e că, după ce a ajuns președinte, el ne-a dovedit că nu e un om liber.
Cum să fie liber un președinte care a cîştigat alegerile prin Diversiunile puse la cale de Structuri, interesate în conservarea Puterii și după plecarea lui Traian Băsescu?
Cum să fie un om liber cel care a beneficiat de sprijinul dat de Livia Stanciu pentru ca procesul de incompatibilitate să fie amînat după alegeri?
Cum să fie un om liber cel care știe că Binomul SRI-DNA folosește cătușele pentru a șantaja politicieni, jurnaliști, patroni de presă, oameni de afaceri pentru prezervarea Statului de Drepți ridicat pe ruinele Statului de Drept?
Habar n-am dacă președintele a fost inițiatorul Complotului sau doar un simplu actor în scenariul pus la cale pentru răsturnarea Guvernului prin forță și nu pe cale constituțională.
Știu însă că a declanșat o Criză politică majoră cerînd în chip oficial demisia premierului.
Și sînt înclinat să cred c-a făcut-o și ca un om manevrat.
De fapt nu un om, ci o rață, o rață mecanică a Structurilor.
Ce motive ar avea Ponta să-şi dea demisia, motive dincolo de sentimente etice înălţătoare, mai ales pentru opoziţie, sau pentru diverse suflete curate din spaţiul public românesc? DNA îl acuză că a luat nişte bani incomplet justificaţi de la Şova care i-a luat, la rîndul lui, de la Rovinari. Imoral, dar oare şi ilegal?, vorba lui Băsescu. Asta rămîne pe seama justiţiei. Noi urmărim ce motoare politice ar putea anima o eventuală demisie:
deja a anunţat că e pregătit să reziste în funcţie, aliaţii par să-i fie aproape, iar comunicatul DNA a fost beştelit nu doar de aliaţi tradiţionali, ci şi de inamici tradiţionali. Peste weekend, situaţia pare să se fi detensionat destul de mult, ceea ce părea o presiune enormă vineri dimineaţă este acum pus pe şinele previzibile ale “bătăliei politice”.
să zicem că şi-o dă. Iohannis ce va face, va numi premierul unei minorităţi, exact aşa cum i-a făcut-o Băsescu lui? Va trece peste o majoritate?
şi dacă Ponta s-o fi gîndit să-şi dea demisia, cînd o fi văzut-o pe Gorghiu urlînd – şi ea fostă angajată de lux la Atanasiu, omul care i-a făcut şi lui Şova legătura – s-o fi răzgîndit.
mă obosesc exemplele cu Vestul perfect unde oamenii politici îşi dau demisia instant. Îmi amintesc de nesimţitul Cahuzac căruia a trebuit să i se arate clar peste 10 milioane de euro pe care-i ascundea de fisc ca să se simtă; mai sînt apoi exemple de miniştri prinşi cu plagiat dar care fie n-au plecat uşor cum se spune, fie ocupau poziţii simbolice, nu executive, şi au fost instant executaţi de partid.
Şi dacă şi-ar da demisia, Gabriel Oprea i-ar arde-o. Oprea are nevoie la anul ca de aer de PSD ca să-şi bage partidul în parlament. Doar PSD e bun vehicul pentru stafii politice
Ponta se apără cu abureli suplimentare – “nu am fos niciodată asociat cu Şova şi asociaţii”. De ce să spui asta? De cînd e o ruşine să-ţi iei rente din diverse locuri? Sînt pline declaraţiile de avere de astfel de cazuri. Iar la avocaţi precum Predoiu ţi se înceţoşează mintea de la diverse legături politico-business. La MRU care avea de negociat chestiuni cu OMV (şi soţia era angajată pe bani grei la aceeaşi companie) era conflict de interese? Din nou, era doar imoral, probabil.
anticorupţii fanatici par să-şi fi pierdut totuşi simţul realităţii şi sunt mai uşor de combătut. Cînd ai cazuri precum Cocoş, Bica şi legăturile lor cu partidele anticorupţie, relativizarea e obligatorie, nu e vreun moft de mafiot
bătălia e “instituţional” vs. “politic”. De ce ar lăsa postul de lider al politicului Victor Ponta? VP nu are competitori serioşi în PSD şi nici afară, DNA i-a rezolvat problema asta.
opoziţia însăşi este extrem de anemică (PNL-ul era cam tot plecat în weekend prelungit sau ameţit de vacanţă vineri, trăgeai cu tunul după un lider să declare ceva) sau ridicolă (vezi PMP) – îi e de ajuns lui Ponta să arunce o privire la posibilii înlocuitori şi să ştie că asta e o luptă de dus. Plagiatul – care măcar era clar, incontestabil – a fost o perioadă mult mai dificilă peste care a trecut ca buldozerul
de ce şi-ar da demisia cînd îl iubeşte mult mai multă lume bună ca-n 2012? Măsuri avantajoase pentru diverşi investitori ar trebui să-şi spună cuvîntul acum, nu? Camerele de comerţ străine ştim sigur ce cred, să vedem dacă vor exista pusee “etice” dinspre ambasade
opoziţia însăşi a pregătit nedemocratic răsturnarea. Totdeauna de la alegeri a plutit scenariul în care curăţă DNA calea către preluarea puterii. O fantezie nedemocratică pe care DNA a alimentat-o şi cu incriminări sugerate în dosare precum Duicu.
Să zicem că VP renunţă la scaun şi că ar juca pe cartea demisiei şi replierii. Partidul l-ar părăsi în secunda a doua. Contextul întreg îl ţine înfipt în funcţie şi dacă e vinovat şi dacă nu se face vinovat de acuzaţiile DNA.
Ponta are nişte exemple la îndemînă pe care avocatul Antena 3 deja le-a răspîndit. I-au găsit pînă şi lui Predoiu care şi-a angajat partenerul de afaceri în minister, fără studii juridice (aici). Dar guvernările sînt pline de astfel de cazuri. Aici e o altă problemă, acel tip de conflict de interese nu are precedent – procurorii au ales să experimenteze din prima aplicarea lui pe premier. Consecinţele sînt clare: se vor tot aduce exemple de zeci de alte astfel de cazuri.
“Încrederea în instituţii” trebuie să meargă şi altfel. Am încredere în instituţii că-mi vor răspunde cîndva cum a fost posibil să-şi dea un primar singur o casă. Fie şi cu o întîrziere de un deceniu şi mai bine. Încrederea în instituţii că schimbă repede puterea politică cum ne convine e de fapt neîncredere totală în mecanisme democratice de bază.
se tot discută şi imunitatea parlamentară a o mia oară. Am făcut acum cîteva luni un conspect, poate ajută. Imunitatea parlamentară e o condiţie fundamentală pentru separarea puterilor în stat şi e foarte răspîndită în UE, asta e.
la chestiunea “instabilităţii ţării”, Ponta a răspuns instant că tocmai el înseamnă stabilitate – adevărul e că Iohannis nu a dat semn că stă după colţ cu vreun scenariu clar şi ispititor de înlocuire. Am văzut deja “voci” propunîndu-l pe George Maior premier. Pfff.
Să aştepţi demisia provocată doar de un motor al remuşcării e naiv politic. Nu se întîmplă nicăieri. Ponta va utiliza toate armele de apărare şi deocamdată nu e deloc singur.
– Lipseste luarea in considerare a puterilor (reale) din aceasta tara.Factorul extern– cel mai important factor in raporturile de putere din Romania actuala – a lipsit din analiza acestui caz.
– Factorul 1 de putere din aceasta tara nu e DNA… Crede Domnul Ponta ca DNA a facut asta de capul lui/ei?
– “Ce urmeaza? Ce ni se dicteaza!”
– Klaus Iohannis se ocupa cu ceea ce i se spune sa se ocupe.
– Dupa mizeria care i s-a facut acum, Dl Ponta nu mai putea sa-si dea demisia.
– Chiar daca nu trece motiunea de cenzura, ei si? Conteaza ce urmeaza!
– “Nu e motiunea PNL, e motiunea ambasadelor straine” (Lucian Bolcas)
– “Tot vorbim de imaginea tarii. Care imagine? Ce imagine poate sa aiba o colonie?! Astea-s povesti, povesti, povesti! Ce se cere de la o colonie? Nimic, ci doar sa fie supusa, sa nu aiba initiative!”
– “Marea mea intrebare este: cu ce i-a suparat Victor Ponta?Pentru ca eu n-am vazut un om mai determinat decat Victor Ponta sa intre in gratiile ambasadelor, ale tarilor respective. Si-acuma astia-l baga la puscarie! Si la ce i-a folosit? Este un caz extrem de interesant”.
– “Nu stim a cui colonie suntem?! Pai, ce, nu ne-a fost de-ajuns ce s-a intamplat in 2012? Cazul Ponta e nimic fata de ce a fost atunci: a fost infirmat prin vointa externa cel mai important lucru al unei democratii – votul popular. S-a spus: “nu conteaza ce-ati votat!““
29 Commentarii la ““DOSARUL” PONTA si “ambasadele” care conduc colonia România folosind “ghioaga” binomului SRI-DNA/ PAS CU PAS… IN “SARABANDA COINCIDENTELOR” CATRE DEMOLAREA COMPLETA A DEMOCRATIEI?”
>A acceptat, fricos, poruncile lui Barosso când doar o lună dacă mai rezista am fi scăpat de
>Băsescu încă din toamna lui 2012.
Decizia de a-l lasa pe Basescu la putere in 2012, a fost a lui Hrebenciuc, dupa cum acesta a recunoscut intr-o emisiune TV. Hrebenciuc a justificat hotararea prin faptul ca a fi rezultat complicatii internationale care nu ar mai fi putut fi controlate.
Dupa parerea mea pana la arestarea lui Hrebenciuc, Ponta a fost o marioneta.
Oricum a ajunsa sus mult prea tanar si lipsit de experianta.
O mizerie din care doar Dumnezeu ne mai poate scoate. Pentru mine ca roman, sunt umilitoare comunicatele trimise de diferite ambasade, sua, olanda, etc.
Cu se zicea pe vremuri cand independenta nu era atat de scazuta ca valoare: amestec in treburile interne.
Nu îmi place atmosfera asta de război civil, nici presa străină care mă sună în cele cinci zile pe an cât îmi iau vacanță, nici titlurile pe care le voi citi despre noi. Nu va ieși nimic bun din toate astea. Strategia de a trânti guvernul Ponta folosind DNA trage de corzile statului de drept și ale democrației de stă să le rupă. Nu e nici o noutate că d-nul Ponta, ca și amicul Șova sunt niște găinari și profitori lipsiți de curaj. Dar nici a-l identifica drept principalul obstacol în calea statului de drept nu e credibil, că nu e stat de drept acela în care cu trei zile înaintea unei moțiuni de cenzură scoți din sertar o găinărie veche, cum s-ar putea scoate oricui din lumea politică. Ce sens are să ne dea ambasada SUA comunicate, decât ca să confirme pe cei care o critică, și de ce alimentăm cu toții mașina de făcut presa proastă României în străinătate, pe care nimeni nu o poate după aceea opri. Presa străină despre noi e fie proastă, fie deloc – am scris un op-ed despre vizita lui Klaus Johannis în Germania pentru Suddeutsche Zeitung fiindcă am observat că nu scria aproape nimeni. Credeți că valurile de presă anti-Ponta se vor opri la Ponta? Nu: vor crea o baltă peste care tot noi va trebui să aruncăm un pod ca să rezolvăm cu Schengen. E asta o strategie electorală pentru la anul, să solidarizăm trupele anti-DNA ale PSD ca să facă zid în jurul lui Ponta? Dacă asta e, să o semneze cine a conceput-o, că eu o consider o prostie cât casa, numai cine se ocupă doar de campanii și niciodată de guvernare pe bune poate gândi că ațâți focul să scoți vânatul din pădure, când în fața lui ai pus vreo trei hăitași așa de pricepuți că mare lucru dacă nu se împușcă între ei.
…
Mijloacele periculoase aduc riscuri colaterale. Nu vrem un Parlament mobilizat anti DNA, nici un DNA mobilizat anti-Parlament. Nu are viitor chestia asta. V-am mai spus-o și o repet, nicio țară din lume nu s-a curățat prin represiune. Să facă PNL două lucruri, să găsească ei oamenii care nu au profitat ca Ponta din conflict de interese și să îi pună pe liste și să convingă țara că știe ce să facă de a doua zi la guvernare, și asta e cea mai bună strategie anticorupție. Înscăunarea meritului. Nu țin loc comunicatele unui însărcinat cu afaceri, nici DNA, nici SRI unei liste de oameni de mâna întâi pentru Parlament a PNL care să devină o majoritate pro lupta cu corupția. A, aia e exclusă? Păi și asta e exclusă.
…
Victor Ponta ar trebui să plece pentru că nu organizează alegeri și ne bombardează cu ordonanțe. Dar civilizat este, și spun ce am spus de alegeri, când i-am cerut să respecte rezultatul scrutinului, să ajungem la asta pe calea negocierilor, nu a insurecției. Țara are nevoie de alegeri anticipate, nu de o schimbare de majoritate, pentru că alianța de la guvernare nu a fost aleasă de nimeni – lumea a ales USL. Iar PSD să vină la masa de negociere, că dacă își imaginează că ăsta e viitorul său, să lupte din tranșee cu procurorii și românii din diaspora va fi un viitor scurt.
Din pacate, dupa ’89, Romania nu mai este un stat romanesc(adica nu mai apartine romanilor), fiind confiscat de o mafie formata in mare masura din alogeni(adevarate IUDE), si care l-au pus la discretia totala a unor interese straine , oculte si demonice.
Articolul 1 din CONSTITUŢIA ROMÂNIEI: „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.” a devenit astazi o formulare de tot rasul– amar pt noi, romanii. Pt a respecta realitatea , Articolul 1 din Constitutie ar trebui reformulat astfel:” România este o colonie antinaţionala, cu trupe americane de ocupatie, fara drepturi in politica interna si cea externa, unitar in hotie si coruptie , faramitat pe zone de interese si minoritati.”
Totuşi, ultimele zile arată un lucru îngrijorător: lipsa completă de lideri în acest moment de cumpănă al istoriei. Poate chiar decisiv pentru supravieţuirea acestui neam.
Frustrarea mea este mai mare cu cât îmi dau seama că un preşedinte ca acela al Poloniei, de exemplu, ar fi la noi absolut de neconceput într-o perspectiva de timp oarecare.
Preşedintele nostru este un gângav încruntat, cu dificultăţi certe de percepţie a realităţii. O marionetă folosită de un ventriloc, dar căruia i se da senzaţia puterii. În fapt, nu are niciuna. Este idealul pentru subminarea oricărei autorităţi interne, care trebuie să rămână exclusiv în custodia SRI – DNA.
Ponta are ceva de “curbiluntrist”. Şmecher, s-a folosit de Sistem ca să-şi facă pârtie inclusiv în propriul partid, unde s-a debarasat de toţi potenţialii contracandidaţi. L-a scos pe tuşă pe Antonescu că aşa a primit indicaţia de la Hegemon – el era periculos, nefiind om de sistem și nici șantajabil, cel putin asa am crezut inițial, însă dispariția sa totală din politică ridică niște semne de întrebare. Victor Ponta a ridicat praful când a trebuit să bată toba.
Până la urmă, a dovedit că este slab, deşi are în spate un partid bine închegat şi puternic – din cauza asta văzut şi ca un obstacol în calea înfăptuirii Globalismului Multilateral Dezvoltat.
I s-a arătat Canaanul, apoi i-au tras preşul de sub picioare. Ghinion!
PSD nu poate să se bazeze veşnic pe structura sa bine organizată. Are nevoie de acel “ceva” care să-l facă atractiv şi pentru votantul tânăr. Ponta este uzat şi un lider proaspăt trebuie găsit cu rapiditate, dacă vor să-şi păstreze avantajul şi să deschidă un alt portal pentru public.
În PNL e dezastru: Alina Gorghiu e o damă bine şi atât. Ea şi fălcosul Blaga arată că pedelismul nu a murit, el doar se regrupează şi iese folosindu-se de alte haine, împrumutate. Ludovic Orban nu trece de consistența unui cântăreţ de şantan. Dacă nu se întâmplă nimic în acest partid, va avea soarta PNŢCD-ului. Şi mă întreb dacă nu cumva chiar asta se doreşte.
Sunt însă semne ca nemulțumirea vechilor peneliști nu poate rămâne mult în supresie, iar Clubul Liberal I.C. Brătianu poate fi nucleul unei renașteri doctrinare.
Oricum, cele două partide, şi PNL-ul şi PSD-ul sunt partide tipic neoliberale, de sistem. Ele au urmărit până acum propria supraviețuire politică, care înseamnă înstrăinarea avuției naționale, nu neapărat binele public.
România are nevoie de un partid “imposibil”, al interesului naţional, chiar dacă se vrea aici un teritoriu curăţat de orice cutume, care să posede ingenuitatea tâmpă a unui cadavru vesel, învelit în drapelul-curcubeu al ambasadei LGTB. […]
Tara, tarisoara, unde ti-s “barbatii de stat”? Unde ti-s urmasii vrednicilor inaintasi?!
Iaca traim vremurile acelea descrise de intelepti, cand oameni de nimic, fara frica de Dumnezeu, au ajuns in fruntea tarii pentru ca cei de treaba s-au dat in laturi…
Tare am gasit potrivite pt descrierea puterii din Romania anilor pe care-i traim randurile de mai jos – bine stiute, de altfel, de comentatorii de pe aici – ale lui N. Steinhardt, fapt pt care le redau cu ingaduinta dvs:
“1937, Paris
Manole despre trei fenomene ale timpului: invazia verticală a barbarilor
(expresia e a lui Rathenau), domnia proştilor, trădarea oamenilor cumsecade.
Primul: năvălesc nu barbarii din alte continente ci, de jos în sus, derbedeii.
Barbarii aceştia preiau locurile de conducere.
Al doilea: au sosit – pur şi simplu, în sensul cel mai categoric -proştii şi
inculţii la putere şi în ciuda tuturor legilor economice şi tuturor regulilor politice
fac prostii, ca nişte ignoranţi ce se află.
Al treilea: în loc de a se împotrivi, oamenii cumsecade adoptă expectative
binevoitoare, se fac că nu văd şi nu aud, pe scurt trădează. Nu-şi fac datoria.
Imparţialii şi încrezătorii înregistrează şi tac. Sunt cei mai vinovaţi. ”
Serbanescu a pus intrebarea cea mai mare la chestia asta: Cu ce i-a deranjat POnta pe externi, in conditiile in care el a incercat sa le intre in gratii?
Este o intrebare foarte importanta.
Pentru ca pina la urma toate personajele astea care s-au perindat pe la putere la noi, de la Iliescu si pina la Johanis toti, dar toti fara nici o exceptie nu s-au opus parcursului impus Romaniei de catre UE, USA si sleahta cunoscuta. Toti, dar toti au fost de acord cu intrarea in UE si in NATO, toti-toti au sustinut “economica de piata”, privatizarile nenorocite facute in interesul vesticilor, disturgerea sectorului agrar, sprijinirea marilor corporatii, distrugerea industriei, introducerea capitalului strain pradator, etc,etc, TOTI!!!
Si atunci de ce este preferat un Johanis obedient unui Ponta la fel de obedient? Care-i diferanta?
Intrebarea este foarte importanta, pentru ca raspunsul la ea este, cred eu, unul foarte, foarte grav pentur noi toti nu doar pentru prostii astia de “politicieni” incapabili si tradatori care habar n-au avut ce li se pregateste.
Raspunsul este (cred eu) ca Ponta este stampilat NU pentru ceea ce face ci pentru ceea ce este. Adica el este reprezentantul unui Partid/coalitie (PSD/PNL ) care a fost inca de la inceputurile sale partidul intereselor de afaceri, de clan ROMANESTI. Adica, acest partid si ramificatiile lui s-au bazat pe “baronii LOCALI”, plus ca a fost partidul cu cea mai mica rata de traseism politic, adica cel mai stabil, mai bine organizat, mai unit/sudat si iarasi f. important bine implantat in provincie!.
Ori “externii” au decis sa treaca la etapa, penultima de dezasamblare a Romaniei: disturgerea oricarei structuri care mai este cit de cit inradacinata in contextul romanesc. A nu se uita ca pirma campanie anti-coruptie a fost dusa in 2004 de alianta poentru o Romanie Curata, condusa de Alina Mungiu si in care cu niste standarde duble strigatoare se arata ca:
PSD-ul este cel mai corupt si ca, Clujul si Ardealul in general este zona cea mai putin corupta!
Cu alte cuvinte, politicienii romani prosti sau prostiti(imi cer scuze pentru acest cuvint dar cred ca de data asta este perfect meritat, pentru ca nu este injurios este pur si simplu un atribut care deriva logic din sitautie) au crezut ca facind concensiile cerute de Occidentali se vor mentine si ei la putere.
Dar iata ca nu este asa. Si cred ca asta este diferenta intre cazul Romaniei 2015 si cazul Italiei in anii 90. In Italia, SUA experimenta un mod de razbunare impotriva unor lideri italieni si a unor partide politice considerate neconvenabile, folosind o metoda, la vremea acea, ne-conventionala, lupta anti-coruptie. La noi insa se vrea distrugerea completa, totala a clasei politice romanesti is inlocuirea ei cu ceva ce nu mai are nici o legatura structurala cu contextul national.
Probabibil ca pasul urmator va fi dezmembrarea statala si apoi…….
Cred ca in cazul Romaniei s-a ajuns in etapa in care s-a ajuns la dezasamblarea
[…] Cum, de regulă, președintele era și șeful partidului din care făcea parte premierul, această luptă se tranșa în favoarea președintelui. Prin slugile sale din partid, președintele manevra astfel încît premierul era dat jos chiar de către partid. Cum însă premierii știau asta, în cazuri celebre precum Nicolae Văcăroiu, Emil Boc, Victor Ciorbea, premierul adopta de la început postura publică de lustruitor al Înaltelor botine prezidențiale. Cînd premierul refuza să adopte o asemenea ipostază, președintele apela la forță. A fost cazul debarcării lui Petre Roman cu ajutorul minerilor, în septembrie 1991. Am numit asta O lovitură de stat prost mascată. La vremea respectivă, formula a stîrnit scandal. Orice istoric al perioadei postdecembriste o folosește acum fără probleme.
[…]
După o perioadă de așa-zisă coabitare, președintele Klaus Iohannis a intrat în conflict cu premierul Victor Ponta.
De precizat de la început că Războiul a fost declanșat de Klaus Iohannis.
Principala cauză trimite la relația dintre președinte și premier de pînă acum. După scrutinul din 16 noiembrie 2014, Victor Ponta a adoptat postura pisicuțului față de Prea Mult Alesul. Această ipostază publică a convenit lui Klaus Iohannis, al cărui ideal de premier e Alina Gorghiu, cea roșie toată, ca o rodie din Vechiul Testament, cînd îi răsare pe buze numele Klaus Iohannis.
A venit însă momentul adevărului.
După un timp, tot mai puternic în sondaje, beneficiind de o creștere economică datorată măsurilor de austeritate ale lui Traian Băsescu, Victor Ponta a început să-și arate ghearele.
Punctul culminant a fost atins în clipa cînd Victor Ponta a respins (în chip corect) cererea lui Klaus Iohannis de rediscutare a Codului Silvic, o cerere care dădea curs mișmașurilor prezidențiale cu firma austriacă. În acel moment, Klaus Iohannis și-a dat seama că:
1. Victor Ponta nu mai vrea să fie pisicuț. Pentru el ca Imperator, în stare să trimită la Canal un ziarist al cărui telefon sună cînd măcăne el în direct, schimbarea la față a premierului a venit ca o ofensă.
2. Nu-și va putea promova interesele oculte (cîte nu are!) dacă nu beneficiază de un Guvern al său, condus de o rățușcă precum Alina Gorghiu.
Tot în acest timp s-a mai petrecut ceva crucial pentru înțelegerea situației:
Cazul Dumbravă și Cazul Marinca au adus SRI, DNA și ÎCCJ la mîna lui Klaus Iohannis.
Asupra lui Klaus Iohannis s-au făcut presiuni publice să ceară demisia iresponsabilului general Dumitru Dumbravă și a compromisei Livia Stanciu.
Dacă Klaus Iohannis ar fi fost președintele tuturor românilor, ar fi luat atitudine față de cele două derapaje de la normele statului de drept.
În cel de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu Trinomul SRI-DNA-ÎCCJ a comis multe abuzuri.
Multe dintre ele aveau nevoie, pentru a fi comise, de colaborarea dintre SRI, DNA și ÎCCJ.
Un politician sau un om de afaceri nu putea fi șantajat dacă SRI nu se baza pe DNA și dacă DNA nu se baza pe ÎCCJ.
Se înțelege că astfel între ștabii acestor instituții s-au creat puternice legături personale.
Cînd unul dintre ei era la ananghie îi săreau ceilalți în ajutor.
În Cazul Rarinca, a ajuns la ananghie Livia Stanciu. I-au sărit în ajutor DNA, care a introdus Recurs în anulare și SRI, care a inundat presa, prin ofițerii acoperiți și prin firmele paravan, cu fel de fel de ticăloșii despre judecătorii care au achitat-o pe Mariana Rarinca.
Și Klaus Iohannis, știind c-a ajuns președinte în urma unei Conspirații din care au făcut parte cele două vinovate de trimiterea unui inocent la pușcărie, Livia Stanciu și Codruța Kovesi (în America cele două ar fi făcut pușcărie pentru reținere abuzivă!), le-a sărit în ajutor.
Nu numai că n-a cerut nici o demisie, nu numai că nu le-a mustrat, dar mai mult le-a luat apărarea celor două.
Cît despre SRI, în loc să-l mustre măcar pe facebook pe Generalul Dumbravă, a dat fuga la o sindrofie a SRI pentru a arăta opiniei publice că-l sprijină.
Drept răsplată, Trinomul SRI-DNA- ÎCCJ s-a pus, la rîndu-i, la dispoziția președintelui.
Vrea Șeful să dăm jos Guvernul Victor Ponta și să-i aducem în loc Guvernul Alina Gorghiu?
Nici o problemă!
Se face!
A intervenit și presiunea Grupurilor de interese – de la cele de partid la cele mafiote – care l-au sprijinit pe Klaus Iohannis în campania electorală. Măsurile luate de Guvern în cazul Codului fiscal au crescut PSD în sondaje și au coborît tochitura politică numită PNL. Orice zi în plus a Coaliției de guvernare însemna creșterea riscului de a pierde alegerile din 2016, alegeri în care PNL-ul lui Vasile Blaga are nevoie, ca și-n alte alegeri de pînă acum, de bani negri, bani negri pe care doar guvernarea îi poate asigura.
Și astfel s-a detonat nucleara.
Răsturnarea unui Guvern prin intermediul unei instituții represive: DNA.
De precizat că și Traian Băsescu a avut conflicte cu Călin Popescu Tăriceanu, mai întîi, și cu Victor Ponta, mai apoi.
Cu toate acestea, Traian Băsescu n-a folosit niciodată DNA pentru a se răfui cu premierul.
Afacerea Bilețelul roz din 2007, dacă ar fi fost acum, ar fi dus la arestarea preventivă a lui Călin Popescu Tăriceanu. La vremea respectivă nu s-a întîmplat asta. Traian Băsescu l-a acuzat pe Victor Ponta de toate corupțiile. Traian Băsescu n-a ordonat însă DNA să-l pună sub acuzare. Poate și pentru că Traian Băsescu și-a dat seama cît ar costa Justiția din România implicarea într-o răfuială politică la nivel înalt. Klaus Iohannis n-a avut scrupule.
Premierului i s-a fabricat la repezeală un dosar astfel încît Klaus Iohannis să-i poată cere demisia și astfel încît premierul să fie nevoit să demisioneze. Demisia premierului e condiția de fond pusă de Gabriel Oprea pentru a trăda.
S-au vînturat în spațiul public teorii potrivit cărora Klaus Iohannis joacă teatru, că, de fapt, el n-ar vrea să-și aducă Guvernul Meu, condus de Alina Gorghiu, ci doar să arate talibanilor anti-Ponta că a făcut ceva.
O asemenea teorie e periculoasă, pentru că ea înlesnește lovitura de stat.
În realitate, dacă ar fi să judecăm după declarația de presă de marți seara, în care Klaus Iohannis s-a dat de gol promițînd că vorbește el cu Justiția (cu Livia Stanciu, desigur) ca Victor Ponta să beneficieze de celeritate, după activarea tuturor ofițerilor acoperiți din presă, după știrile privind îngroparea lui Victor Ponta sub un munte de dosare penale, ne aflăm în fața unui Plan de răsturnare a Guvernului legitim ales prin forța Binomului SRI-DNA, sprijinit de ÎCCJ.
Aceasta era situația marți seara, cînd m-am așezat în fotoliu pentru a urmări interviul lui Victor Ponta.
După vreo jumătate de oră, am simțit nevoia să mă duc și să iau – vorba Motanului Behemoth din romanul Maestrul și Margareta al lui Mihail Bulgakov – 300 de picături de valeriană.
În viața mea, n-am văzut o emisiune mai pișăcioasă ca aceasta!
Dincolo de faptul că Mihai Gâdea nu era ziarist, ci ibovnică pe umărul căreia plîngea Victor Ponta, un aer umed, de lacrimi în neștire, de oftaturi, de tras nasul din cauza mucilor duioși, se răspîndise din studio, prin televizor, în toată încăperea în care mă aflam.
Premierul României, șeful celui mai puternic partid din România, cel care a obținut pe bune la alegeri peste cinci milioane de voturi, se văieta că trece printr-un coșmar, că familia suferă, că e într-o situție tragică.
Mă uitam la ditamai bărbatul politic și nu-mi venea să cred.
Cu o seară înainte de fi arestată preventiv de șase ori, am sunat-o pe Elena Udrea pentru a o întreba ceva în legătură cu Jurnalul. Nu plîngea, nu se văieta, nu se jeluia, deși știa că va trimisă la pușcărie. La un moment dat a greșit ceva și, cu un glas care se voia vesel, și-a cerut scuze zicînd că nu e una dintre cele mai bune zile ale sale.
Victor Ponta n-a fost arestat preventiv pentru 72 de zile, ca Elena Udrea. N-a fost săltat de pe stradă, precum Alina Bica. Nu i-a fost vîrît la pușcărie băiatul, ca lui Viorel Hrebenciuc. N-a fost amenințat că băiatul îi va fi făcut poștă de pușcăriași, cum s-a întîmplat cu Dorin Cocoș.
A fost convocat la DNA și președintele i-a cerut demisia.
A rămas mai departe premier și șef de partid.
Și cu toate acestea, în aproape întreaga emisiune, cu concursul de excepție al lui Mihai Gâdea, Victor Ponta s-a dat victimă planetară.
Oricărui om normal îi e clar că Lovitura de stat e pusă la cale și administrată de către Klaus Iohannis.
Și oricărui om normal îi e limpede că, odată ce-a ieșit și a cerut demisia premierului, Klaus Iohannis nu mai are cale de întoarcere. Poliția sa politică – SRI-DNA-ÎCCJ – nu mai poate nici ea da înapoi. Pentru a da jos Guvernul se vor face toate abuzurile posibile. Priviți-o pe Tovarășa procuroare ceaușistă Livia Stanciu, cea care a trimis o femeie în pușcărie ca să nu-i dea datoria de 2400 de euro! Vi se pare, văzîndu-i tupeul nemărginit, că e o persoană care ar avea scrupule să ne aresteze pe toți numai să rămînă ea cocoțată în funcție?
În aceste condiții, Victor Ponta trebuia să iasă la bătaie.
Să denunțe Lovitura de stat.
Să denunțe gestul anticonstituțional al președintelui de a-i cere demisia.
Să dezvăluie abuzurile Trinomului SRI-DNA- ÎCCJ. Să ia apărarea statului de Drept, călcat în picioare de Statul de Drepți.
Marți seara, la Sinteza zilei, am văzut însă un pisicuț care nu mai știa cum să intre în grațiile Stăpînului care-l apucase de coadă ca să-l azvîrle afară de la Palatul Victoria.
La un moment dat, Mihai Gâdea a adus vorba de casa lui Traian Băsescu din Gogol.
Că Mihai Gâdea are preocuparea asta nu mă miră.
Mă miră însă, mă uluiește chiar, că, marți seara, în toiul unei lovituri care țintește răsturnarea Guvernului pe termen scurt și pe termen lung decimarea PSD, Victor Ponta s-a lansat într-un taifas despre casa lui Traian Băsescu.
Că să vezi!
Klaus Iohannis a pus la cale răsturnarea Guvernului prin intermediul unei instituții represive, premierul se ocupă de casa lui Traian Băsescu!
Greșelile echipei de comunicare! vor exclama mulți drept explicație la această prestație de leliță care tocmai a fost fugărită pe maidan de niște golani.
E vorba de altceva, mult mai grav.
Față de Klaus Iohannis Victor Ponta nu mai are nici un avantaj moral și politic.
A fost învins de Klaus Iohannis, are imaginea făcută praf. În plus, Binomul îl va chinui ca pe hoții de cai pentru a-l umili, lucru la care Poliția politică se pricepe cel mai bine.
În perioada următoare, pentru PSD problema nu mai e supraviețuirea la Guvernare, ci supraviețuirea ca partid. Lovitura de stat din aceste zile ne arată că PSD se va confrunta în perioada următoare cu un Plan bine pus la punct de destructurare a PSD. Nu poți să nu observi că Trinomul SRI-DNA- ÎCCJ a trecut la decimarea partidului. În timp ce PNL, partidul lui Klaus Iohannis, e ocolit de loviturile DNA, iar cînd are loc o convocare de ochii lumii a unuia dintre corupții guvernării anterioare, ca în cazul Ioan Oltean, totul se petrece cu discreție, și se soldează cu simpla punere sub acuzare, miniștri, primari, lideri PSD, șefi de consilii județene sunt luați pe sus și vîrîți la pușcărie după sistemul deja patentat:
SRI, pe post de Miliție Economică, îți face dosarul, DNA îl trimite la ÎCCJ, iar ÎCCJ te trimite la pușcărie.
Sistemului, creat sub Traian Băsescu și preluat de Klaus Iohannis, care-l folosește cu iresponsabilitate deplină, trebuie să-i facă față un nou lider PSD. Unul fără complexe față de Klaus Iohannis, unul fără fofîrliceli, unul care să nu fie acuzat de Divizia Presă a Binomului SRI-DNA că e corupt, dar mai ales un veritabil Bărbat, care să-și asume, înfruntînd toate riscurile, Bătălia cu Statul de Drepți al lui Klaus Iohannis.
Dacă nu se va întîmpla așa, Binomul SRI-DNA, sprijinit de ÎCCJ, se va îmbăta de atîta Putere.
Și să te ferească Dumnezeu de cizme îmbătate de Putere!
situatia este cel putin , “criminala” , adica sa incerci , din nou , sa alegi raul cel mai mic , pentru ca nu ai ce altceva sa alegi ?!!!!! Am auzit comentarii de genul :
-pai cum sa-l pui pe Predoiu , pentru ca e cercetat in Gala Bute , dar nici pe MRU ca e implicat in afacerea Gojdu … Dar parca MRU ar fi mai curat , il preferm pe asta !
Si se pare ca nu doar Romania se afla in aceasta situatie . TOTI omuletii aspiranti in politica TREBUIE sa aiba o tinichea(sfoara) legata de coada (creieras) , prin intermediul careia pot fi controlati . Convenabil , nu ? Pai atunci , hai s-o dam pe corecte si in loc de prezentarea impecabilitatii la lansarea intentiilor , sa faca prezentarea mizeriilor , sa-l alegem in cunostinta de cauza , pe cel mai … cel.
Bre, da mare ghiveci faceti aici. Inteleg ca ideea centrala e ca justitia nu are voie sa isi faca treaba, cum se atinge de un peste gras, gata: creeaza instabilitate, lovitura de stat, conspiratii etc. Mă cu voi nicicum nu-i bine. Cum naiba sa nu aiba justitia autoritatea sa traga la raspundere un penal?? Si cum sa nu te revolti cand vezi ca se aduna toti penalii in jurul penalului sef, sa-l scoata de la anaghie?? Ce democratie e aceea in care justitia e fortata sa trateze inegal cetatenii?? Constitutia e redactata in asa fel incat sa ii protejeze pe parlamentarii corupti. Ce e asta bre? Ce conspiratie, ce lovitura de stat a justitiei si a SRI?? Daca lovesc in ei, inca nu lovesc cum ar trebui. Ar trebui sa fie de multa vreme in catuse toti mizerabilii de la varf, in frunte cu Ilici, apoi Nastase si Ponta (alaturi de ceilalti din opozitie, ca sa nu ziceti ca sunt fanboy al lor). Deci toti pot face ce vor, ca doar sunt parlamentari, si de, imunitatea asta…. stii…. Are you for real??Nu mai gandeste nimeni limpede??. Ne facem de rusine. Caracterul juridic al imunitatii demnitarilor e gresit inteles si aplicat; ar trebui dezbracati instant de acea imunitate daca eludeaza si incalca cu nesimtire legea la adapostul imunitatii. Nota 10 pentru activitatea DNA de pana acum, si la mai mare! Pacat ca sunt limitati de constitutia de rahat si de lighioanele penale din Parlament. PS: PONTANELUL TREBUIA SA FI DEMISIONAT DE MULTA VREME, DACA AVEA CEVA OBRAZ SI ONOARE, INCA DE LA SCANDALUL CU PLAGIATUL, UNDE IAR S-A INTERVENIT POLITIC PT EL.
Haide bre, da’ chiar asa propagandistic gandesti? Cu cerebelul din dotare, nimic-nimic?
ideea centrala e ca justitia nu are voie sa isi faca treaba
Gresit. Ideea centrala este ca justitia TREBUIE sa-si faca treaba, deci sa NU faca ce face in prezent. Detalii, nu doar in postarea asta, ci si la referintele de la subsolul postarii.
cum se atinge de un peste gras, gata: creeaza instabilitate, lovitura de stat, conspiratii etc.
Asta-i de la tine.
De la noi e o critica a supravegherii institutiilor de forta de catre puteri externe. Daca esti in regula cu asta, e problema ta.
Cum naiba sa nu aiba justitia autoritatea sa traga la raspundere un penal??
Si unde anume ai gasit ideea asta expusa aici?
Si cum sa nu te revolti cand vezi ca se aduna toti penalii in jurul penalului sef, sa-l scoata de la anaghie??
Da’ nu te revolta faptul ca penalul-sef e tras la raspundere de alti penali sefi? Sau tie iti place o mafie si iti pute doar cealalta? Impartial ca tot romanu’?
Ce democratie e aceea in care justitia e fortata sa trateze inegal cetatenii?? Constitutia e redactata in asa fel incat sa ii protejeze pe parlamentarii corupti.
Constitutia a fost facuta dupa modelul celor occidentale. Daca ne gasesti exemplu de Constitutie in care sa nu existe imunitate parlamentara, inchidem siteul.
Ce e asta bre? Ce conspiratie, ce lovitura de stat a justitiei si a SRI?? Daca lovesc in ei, inca nu lovesc cum ar trebui. Ar trebui sa fie de multa vreme in catuse toti mizerabilii de la varf, in frunte cu Ilici, apoi Nastase si Ponta (alaturi de ceilalti din opozitie, ca sa nu ziceti ca sunt fanboy al lor).
Bre, da’ tu esti chiar prea destept. Tu de ce crezi ca au ajuns penalii astia asa penali? Nu cumva pentru ca au fost tolerati si sprijiniti de alde SRI si procurorii vietii? Sau ai tu impresia ca poate cineva sa fure la scara asta fara sa fie pe mana cu serviciile si cu institutiile de forta?
Ne facem de rusine.
Ne facem bre, mai ales cand nu gandim cu capul nostru.
Nota 10 pentru activitatea DNA de pana acum, si la mai mare! Pacat ca sunt limitati de constitutia de rahat si de lighioanele penale din Parlament.
Se rezolva taica. Bagam dictatura SRI si gata.
PS: PONTANELUL TREBUIA SA FI DEMISIONAT DE MULTA VREME, DACA AVEA CEVA OBRAZ SI ONOARE, INCA DE LA SCANDALUL CU PLAGIATUL, UNDE IAR S-A INTERVENIT POLITIC PT EL.
Ei, lasa, ca s-a intervenit politic si meta-politic si pentru altii, pentru chestii mai grave decat un plagiat. Iar impartialitatea asta, bat-o vina.
>A acceptat, fricos, poruncile lui Barosso când doar o lună dacă mai rezista am fi scăpat de
>Băsescu încă din toamna lui 2012.
Decizia de a-l lasa pe Basescu la putere in 2012, a fost a lui Hrebenciuc, dupa cum acesta a recunoscut intr-o emisiune TV. Hrebenciuc a justificat hotararea prin faptul ca a fi rezultat complicatii internationale care nu ar mai fi putut fi controlate.
Dupa parerea mea pana la arestarea lui Hrebenciuc, Ponta a fost o marioneta.
Oricum a ajunsa sus mult prea tanar si lipsit de experianta.
O mizerie din care doar Dumnezeu ne mai poate scoate. Pentru mine ca roman, sunt umilitoare comunicatele trimise de diferite ambasade, sua, olanda, etc.
Cu se zicea pe vremuri cand independenta nu era atat de scazuta ca valoare: amestec in treburile interne.
http://www.romaniacurata.ro/escaladare-fara-rezolvare/
Din pacate, dupa ’89, Romania nu mai este un stat romanesc(adica nu mai apartine romanilor), fiind confiscat de o mafie formata in mare masura din alogeni(adevarate IUDE), si care l-au pus la discretia totala a unor interese straine , oculte si demonice.
Articolul 1 din CONSTITUŢIA ROMÂNIEI: „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.” a devenit astazi o formulare de tot rasul– amar pt noi, romanii. Pt a respecta realitatea , Articolul 1 din Constitutie ar trebui reformulat astfel:” România este o colonie antinaţionala, cu trupe americane de ocupatie, fara drepturi in politica interna si cea externa, unitar in hotie si coruptie , faramitat pe zone de interese si minoritati.”
http://www.activenews.ro/stiri-politic/Poza-de-grup-116123
Tara, tarisoara, unde ti-s “barbatii de stat”? Unde ti-s urmasii vrednicilor inaintasi?!
Iaca traim vremurile acelea descrise de intelepti, cand oameni de nimic, fara frica de Dumnezeu, au ajuns in fruntea tarii pentru ca cei de treaba s-au dat in laturi…
Tare am gasit potrivite pt descrierea puterii din Romania anilor pe care-i traim randurile de mai jos – bine stiute, de altfel, de comentatorii de pe aici – ale lui N. Steinhardt, fapt pt care le redau cu ingaduinta dvs:
“1937, Paris
Manole despre trei fenomene ale timpului: invazia verticală a barbarilor
(expresia e a lui Rathenau), domnia proştilor, trădarea oamenilor cumsecade.
Primul: năvălesc nu barbarii din alte continente ci, de jos în sus, derbedeii.
Barbarii aceştia preiau locurile de conducere.
Al doilea: au sosit – pur şi simplu, în sensul cel mai categoric -proştii şi
inculţii la putere şi în ciuda tuturor legilor economice şi tuturor regulilor politice
fac prostii, ca nişte ignoranţi ce se află.
Al treilea: în loc de a se împotrivi, oamenii cumsecade adoptă expectative
binevoitoare, se fac că nu văd şi nu aud, pe scurt trădează. Nu-şi fac datoria.
Imparţialii şi încrezătorii înregistrează şi tac. Sunt cei mai vinovaţi. ”
SURSA on-line: http://stmrocro.orthodoxws.com/files/nicoale-steindhardt-jurnalul-fericirii.pdf
Serbanescu a pus intrebarea cea mai mare la chestia asta: Cu ce i-a deranjat POnta pe externi, in conditiile in care el a incercat sa le intre in gratii?
Este o intrebare foarte importanta.
Pentru ca pina la urma toate personajele astea care s-au perindat pe la putere la noi, de la Iliescu si pina la Johanis toti, dar toti fara nici o exceptie nu s-au opus parcursului impus Romaniei de catre UE, USA si sleahta cunoscuta. Toti, dar toti au fost de acord cu intrarea in UE si in NATO, toti-toti au sustinut “economica de piata”, privatizarile nenorocite facute in interesul vesticilor, disturgerea sectorului agrar, sprijinirea marilor corporatii, distrugerea industriei, introducerea capitalului strain pradator, etc,etc, TOTI!!!
Si atunci de ce este preferat un Johanis obedient unui Ponta la fel de obedient? Care-i diferanta?
Intrebarea este foarte importanta, pentru ca raspunsul la ea este, cred eu, unul foarte, foarte grav pentur noi toti nu doar pentru prostii astia de “politicieni” incapabili si tradatori care habar n-au avut ce li se pregateste.
Raspunsul este (cred eu) ca Ponta este stampilat NU pentru ceea ce face ci pentru ceea ce este. Adica el este reprezentantul unui Partid/coalitie (PSD/PNL ) care a fost inca de la inceputurile sale partidul intereselor de afaceri, de clan ROMANESTI. Adica, acest partid si ramificatiile lui s-au bazat pe “baronii LOCALI”, plus ca a fost partidul cu cea mai mica rata de traseism politic, adica cel mai stabil, mai bine organizat, mai unit/sudat si iarasi f. important bine implantat in provincie!.
Ori “externii” au decis sa treaca la etapa, penultima de dezasamblare a Romaniei: disturgerea oricarei structuri care mai este cit de cit inradacinata in contextul romanesc. A nu se uita ca pirma campanie anti-coruptie a fost dusa in 2004 de alianta poentru o Romanie Curata, condusa de Alina Mungiu si in care cu niste standarde duble strigatoare se arata ca:
PSD-ul este cel mai corupt si ca, Clujul si Ardealul in general este zona cea mai putin corupta!
Cu alte cuvinte, politicienii romani prosti sau prostiti(imi cer scuze pentru acest cuvint dar cred ca de data asta este perfect meritat, pentru ca nu este injurios este pur si simplu un atribut care deriva logic din sitautie) au crezut ca facind concensiile cerute de Occidentali se vor mentine si ei la putere.
Dar iata ca nu este asa. Si cred ca asta este diferenta intre cazul Romaniei 2015 si cazul Italiei in anii 90. In Italia, SUA experimenta un mod de razbunare impotriva unor lideri italieni si a unor partide politice considerate neconvenabile, folosind o metoda, la vremea acea, ne-conventionala, lupta anti-coruptie. La noi insa se vrea distrugerea completa, totala a clasei politice romanesti is inlocuirea ei cu ceva ce nu mai are nici o legatura structurala cu contextul national.
Probabibil ca pasul urmator va fi dezmembrarea statala si apoi…….
Cred ca in cazul Romaniei s-a ajuns in etapa in care s-a ajuns la dezasamblarea
erata: ultima fraza e parazitara
@ Petra:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/11/18/pe-marginea-alegerilor-prezidentiale-rasismul-anti-romanesc-ce-se-intampla-cu-romania-ortodoxa-miza-geopolitica-defectul-real-al-psd-si-motivul-pentru-care-nu-trebuia-sa-castige-ponta-romani/
MIZA GEOPOLITICA: “Defectul” real al PSD si motivul pentru care NU TREBUIA sa castige Ponta
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/03/12/incatusarea-capitalismului-romanesc-corupti-sunt-doar-afaceristii-romani/
Da, ma cam repet si eu. Memoria…saaraca!
Dupa alegeri se vorbea despre acelasi sablon aplicat Slovaciei – premierul in functie invind in al doilea tur de catre un necunoscut si aceeasi tema in fundal: coruptia si comunismul.
http://gandeste.org/general/debasificare-egal-dezamericanizarea-sistemului/52254
@ petra:
Chiar nu strica deloc!
http://www.evz.ro/de-ce-trebuie-sa-demisioneze-victor-ponta.html
Cumva, vinerea asta vor fi 2 mitinguri PNL si PSD la Parlament, simultan?? Sper sa nu iasa (prea) urat!
@ Florin M.:
Nu vor mai fi, liberalii au renuntat.
@petra , admin ,
cititi , va rog si parerea lui Dan de pe http://trenduri.blogspot.ro/2015/06/lovitura-de-stat-si-de-la-capat.html
Poate fi fortata , poate fi reala , dar poate fi …
situatia este cel putin , “criminala” , adica sa incerci , din nou , sa alegi raul cel mai mic , pentru ca nu ai ce altceva sa alegi ?!!!!! Am auzit comentarii de genul :
-pai cum sa-l pui pe Predoiu , pentru ca e cercetat in Gala Bute , dar nici pe MRU ca e implicat in afacerea Gojdu … Dar parca MRU ar fi mai curat , il preferm pe asta !
Si se pare ca nu doar Romania se afla in aceasta situatie . TOTI omuletii aspiranti in politica TREBUIE sa aiba o tinichea(sfoara) legata de coada (creieras) , prin intermediul careia pot fi controlati . Convenabil , nu ? Pai atunci , hai s-o dam pe corecte si in loc de prezentarea impecabilitatii la lansarea intentiilor , sa faca prezentarea mizeriilor , sa-l alegem in cunostinta de cauza , pe cel mai … cel.
http://www.evz.ro/sefa-iccj-livia-stanciu-rasufla-usurata-aburi-de-usturoi.html
http://adevarul.ro/moldova/actualitate/stratfor-campania-anti-coruptie-alunga-influenta-rusiei-romania-1_55797d23cfbe376e352d830b/index.html
Bre, da mare ghiveci faceti aici. Inteleg ca ideea centrala e ca justitia nu are voie sa isi faca treaba, cum se atinge de un peste gras, gata: creeaza instabilitate, lovitura de stat, conspiratii etc. Mă cu voi nicicum nu-i bine. Cum naiba sa nu aiba justitia autoritatea sa traga la raspundere un penal?? Si cum sa nu te revolti cand vezi ca se aduna toti penalii in jurul penalului sef, sa-l scoata de la anaghie?? Ce democratie e aceea in care justitia e fortata sa trateze inegal cetatenii?? Constitutia e redactata in asa fel incat sa ii protejeze pe parlamentarii corupti. Ce e asta bre? Ce conspiratie, ce lovitura de stat a justitiei si a SRI?? Daca lovesc in ei, inca nu lovesc cum ar trebui. Ar trebui sa fie de multa vreme in catuse toti mizerabilii de la varf, in frunte cu Ilici, apoi Nastase si Ponta (alaturi de ceilalti din opozitie, ca sa nu ziceti ca sunt fanboy al lor). Deci toti pot face ce vor, ca doar sunt parlamentari, si de, imunitatea asta…. stii…. Are you for real??Nu mai gandeste nimeni limpede??. Ne facem de rusine. Caracterul juridic al imunitatii demnitarilor e gresit inteles si aplicat; ar trebui dezbracati instant de acea imunitate daca eludeaza si incalca cu nesimtire legea la adapostul imunitatii. Nota 10 pentru activitatea DNA de pana acum, si la mai mare! Pacat ca sunt limitati de constitutia de rahat si de lighioanele penale din Parlament. PS: PONTANELUL TREBUIA SA FI DEMISIONAT DE MULTA VREME, DACA AVEA CEVA OBRAZ SI ONOARE, INCA DE LA SCANDALUL CU PLAGIATUL, UNDE IAR S-A INTERVENIT POLITIC PT EL.
@Doru Valean:
Haide bre, da’ chiar asa propagandistic gandesti? Cu cerebelul din dotare, nimic-nimic?
Gresit. Ideea centrala este ca justitia TREBUIE sa-si faca treaba, deci sa NU faca ce face in prezent. Detalii, nu doar in postarea asta, ci si la referintele de la subsolul postarii.
Asta-i de la tine.
De la noi e o critica a supravegherii institutiilor de forta de catre puteri externe. Daca esti in regula cu asta, e problema ta.
Si unde anume ai gasit ideea asta expusa aici?
Da’ nu te revolta faptul ca penalul-sef e tras la raspundere de alti penali sefi? Sau tie iti place o mafie si iti pute doar cealalta? Impartial ca tot romanu’?
Constitutia a fost facuta dupa modelul celor occidentale. Daca ne gasesti exemplu de Constitutie in care sa nu existe imunitate parlamentara, inchidem siteul.
Bre, da’ tu esti chiar prea destept. Tu de ce crezi ca au ajuns penalii astia asa penali? Nu cumva pentru ca au fost tolerati si sprijiniti de alde SRI si procurorii vietii? Sau ai tu impresia ca poate cineva sa fure la scara asta fara sa fie pe mana cu serviciile si cu institutiile de forta?
Ne facem bre, mai ales cand nu gandim cu capul nostru.
Se rezolva taica. Bagam dictatura SRI si gata.
Ei, lasa, ca s-a intervenit politic si meta-politic si pentru altii, pentru chestii mai grave decat un plagiat. Iar impartialitatea asta, bat-o vina.