PARADA GAY IMENSA LA TEL-AVIV. Fenomenul “PINKWASHING” – cum sunt instrumentate propagandistic “DREPTURILE GAY” de marile puteri pentru a masca PROPRIILE INCALCARI ALE UNOR DREPTURI FUNDAMENTALE

18-06-2015 3 minute Sublinieri

Gay-Pride-Parade-in-Tel-Aviv_18_1

Peste 180.000 de persoane au participat zilele trecute la parada gay de la Tel Aviv, ajunsă la a-17-a ediție.

La parada gay desfășurată pe străzile orașului din Israel au luat parte și aproximativ 30.000 de străini, veniți special în cadrul așa numitului ”turism homosexual”, scrie presa israeliană, citată de UPI.

”Urez astăzi bun venit oaspeților noștri, în cel mai prietenos oraș cu homosexualii”, le-a transmis primarul Tel Aviv-ului, Ron Huldai, prezenți la paradă. Defilarea miilor de homosexuali pe străzile orașului s-a încheiat cu un concert, pe plajă, susținut de câștigătoarea Eurovision din 2014, Conchita Wurst.

Dedicată în acest an transsexualității, parada de la Tel Aviv a devenit deja o tradiție, unde, cu multe zile înainte, străzile și magazinele sunt decorate cu steagul curcubeului, simbol al homosexualilor.

Tel Aviv a fost, de altfel, numit drept Best Gay City într-un sondaj realizat de GayCities, în 2011, și s-a clasat pe poziția a doua în topul orașelor cele mai bune pentru a petrece o lună de miere gay, conform Business Insider, în 2013.

Folosirea drepturilor homosexualilor drept etalon pentru drepturile omului intr-o tara face ca ocupatia israelita sa para a nu submina democratia.

In urma cu doi ani, corespondentul politic al Haaretz, Barak Ravid a scris ca nu-si aminteste ca Benjamin Netanyahu sa fi pronuntat vreodata “homosexual” sau “lesbiana” in ebraica, dar isi aminteste cel putin 10 mentiuni ale “gay-ilor” in discursurile tinute in limba engleza de catre primul ministru. In Israel, spune Ravid, Netanyahu fuge de problemele LGBT ca de foc, insa in strainatate ii face placere sa se foloseasca de comunitatea homosexuala in scopuri propagandistice pentru razboiul sau contra Iran.

In aproape toate discursurile sustinute in SUA sau Europa, Netanyahu a aratat ca in Iran homosexualii sunt spanzurati in piata publica, pe cand in Israel acestia participa la parade ale mandriei (gay pride parade).

La fel, dupa incidentul cu flotila din 2010, cand marina israeliana a ucis 9 activisti aflati la bordul navei Mavi Marmara ce se indrepta spre Gaza, Netanyahu le-a transmis activistilor pentru pace: “Duceti-va in locuri in care femeile sunt asuprite. Mergeti in locurile in care se spanzura homosexuali in piete publice si li se refuza drepturi minoritatilor… Mergeti la Teheran. Mergeti in Gaza. Orice individ pentru care drepturile omului sunt cu adevarat importante trebuie sa sprijine Israelul democrat si liberal.”

Aceste afirmatii ale lui Netanyahu incapsuleaza ceea ce a ajuns sa fie cunoscut drept “pinkwashing”, adica folosirea drepturilor LGBT ca propaganda israeliana, intr-un fel ce are ca scop crearea imaginii unui Israel democrat liberal – un Israel care, desi incalca unele drepturi umane in anumite domenii, impartaseste aceleasi valori liberale de baza ca si tarile occidentale -, distragand astfel atentia de la ocupatia si incalcarea drepturilor omului pe care le cauzeaza.

Atunci cand Netanyahu spune ca aceia care protesteaza impotriva asediului continuat impotriva Fasiei Gaza ar trebui sa mearga in Gaza sa protesteze impotriva violarii de catre palestinieni a drepturilor LGBT dar nu si impotriva incalcarii drepturilor palestinienilor de catre Israel, el sugereaza ca drepturile homosexualilor ar trebui folosite drept etalon pentru masurarea respectarii drepturilor omului de catre o tara – ca si cum ocupatia israelita, care a intrat in al 49-lea an, nu submineaza in niciun fel democratia si drepturile omului.

Aceasta ocupatie, totusi, care dureaza de atata timp incat nu mai poate fi considerata temporara, submineaza cele mai elementare canoane ale democratiei. Este un regim bazat pe deposedarea de pamant si resurse de apa, pe tratarea diferita din punct de vedere legal si judiciar a populatiilor evreiasca si araba; pe refuzarea celui mai fundamental principiu democratic, anume consimtamantul celor condusi. Colonistii evrei din Bancul de Vest au dreptul la vot in alegerile israeliene insa palestinienii nu, chiar daca acestia sunt la fel de afectati de deciziile guvernului israelian ca si evreii.

Exista multe alte exemple care ilustreaza insusirea de catre Israel a drepturilor LGBT in scopuri propagandistice. Aruncati o privire la posterul agentiei BlueStar din California, care si-a descris misiunea drept una de umanizare a perceptiilor legate de Israel. Acesta infatiseaza soldati israelieni si intreaba: “Unde in Orientul Mijlociu pot ofiterii homosexuali sa-si serveasca tara?” Apoi raspunde: “Numai in Israel”, cerand publicului: “Sustineti democratia. Sustineti Israel.” Ironia este ostentativa, deoarece vorbim de aceeasi armata care asupreste poporul palestinian intr-un mod ce submineaza democratia.

Unii ignora argumentele “pinkwashing”-ului ca pe o teorie bizara a conspiratiei ce postuleaza ca Israelul are drepturi gay cu scopul de a le folosi in devierea discutiei dinspre ocupatia Fasiei Gaza, sau ca Israelul inventeaza argumente in acest scop plecand de la drepturile LGBT. Insa acest mod de gandire rateaza ideea, anume ca drepturile gay din Israel nu au fost dezvoltate pentru a deservi scopuri propagandistice, ci sunt pur si simplu asimilate acestor scopuri.

Concluzia este ca statutul drepturilor LGBT din Israel, oricat de bun sau rau ar fi, nu ar trebui sa distraga in niciun fel atentia de la incalcarea drepturilor omului sau de la deprivarea de drepturi democratice in teritoriul ocupat.

Este astfel esential sa dicutam modul in care guvernul israelian – care arareori actioneaza din proprie initiativa in promovarea drepturilor LGBT -, isi insuseste realizarile castigate cu greu de catre comunitatea LGBT, realizari venite adesea sub forma de decizii judecatoresti impotriva opozitiei guvernamentale. Nu mai putin tulburator este “pinkwashing-ul intern”, felul in care sprijinirea drepturilor LGBT ofera politicienilor israelieni conservatori o aura liberala, aceiasi politicieni care refuza drepturile altora, precum ale palestinienilor si ale celor in cautare de azil politic.

Pentru comunitatea LGBT din Israel, aceasta asimilare reprezinta un drum alunecos. Ar trebui sa ne celebram realizarile si sa ne mandrim cu ele, continuand lupta pentru egalitate deplina. Insa cum drepturile LGBT nu sunt mai importante decat cele ale altor grupuri, trebuie sa respingem practica de transformare a drepturilor noastre intr-un instrument de propaganda ce ajuta Israelul sa continue asuprirea altora.

Aeyal Gross, comentatorul pe teme legale al Haaretz, este profesor asistent de drept la Universitatea din Tel Aviv, unde se concentreaza pe dreptul international, dreptul constitutional, drepturile omului si teoria homosexuala. Este cofondator al Forumului de Studii LGBT al Universitatii din Tel Aviv, care organizeaza in fiecare an Conferinta de Studii pe Teme LGBT.

Nota: Fenomenul “pinkwashing” nu este valabil doar pentru Israel si are mai multe “functionalitati”. Pe langa faptul ca agitarea platformei drepturilor LGBT este un instrument de mascare a incalcarii grosolane a altor drepturi (tratamentul brutal acordat imigrantilor, spionajul electronic, abuzurile si torturile serviciilor secrete, diferite operatiuni militare), el este, totodata, o modalitate de a masca inegalitatile si nedreptatile structurale rezultate din sistemul neoliberal de putere. De altfel, activistul gay citat mai sus nu merge pana la capat cu rationamentul, tocmai pentru ca, desi se delimiteaza de propaganda guvernului Netanyahu, nu atinge aceasta realitate a fardarii exploatarii structurale cu stridentele paradelor gay. De asemenea, “drepturile gay” sunt folosite, asa cum avem ocazia sa constatam, ca o actiune de colonizare culturala si de dominare geopolitica.


Categorii

1. DIVERSE, Homosexualitate, Israel, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “PARADA GAY IMENSA LA TEL-AVIV. Fenomenul “PINKWASHING” – cum sunt instrumentate propagandistic “DREPTURILE GAY” de marile puteri pentru a masca PROPRIILE INCALCARI ALE UNOR DREPTURI FUNDAMENTALE

  1. Cine si-ar imagina ca acolo unde s-a aflat prima data ca “pacatul locuitorilor Sodomei a ajuns pana la cer” urmand apoi pedeapsa hotarata si executata pentru acesti stricati, tocmai acolo sa aiba loc o asemenea “uraciune”. Numarul de rataciti a fost mare in raport cu populatia, iar in trecut au protestat multi pentru a nu a avea loc asa ceva, dandu-se voie doar pe un stadion, nicidecum in public.
    Iata cum elementul politic influenteaza in rau si e clar ca fara interventia lor lucrurile nu ar fi luat o asemenea dimensiune. De neimaginat ca acolo unde este cunoscuta istoria acelor cetati nelegiuite sa se intample asa ceva.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare