STATUL GRAS POLITIENESC SUFOCA STATUL PRICAJIT AL SERVICIILOR DE BAZA. Sau de ce au nevoie stapanii Romaniei de procurori si securisti, dar nu de medici si profesori. SALARIILE MEDICILOR AR URMA SA CREASCA cu 25%, iar “darurile” sa fie legalizate in anumite conditii, dar… NE VOR LASA STAPANII EURO-ATLANTICI? (update si video)

18-08-2015 15 minute Sublinieri

FLORIN CHIRCULESCU: “Nu va fi vina medicilor că spitalele se vor depopula. Cine va plăti?”

medici-rezidenti

  • EVZ.ro

Mirel Curea: Stăpânii României n-au nevoie de medici și profesori, ci de milițieni, securiști și procurori! | ANTI-OPINIE

Cândva, pe la jumătatea anilor `90, într-o bună zi, mi-au poposit pe birou, cam în același timp, două știri.

 Conform primeia, fiul ministrului Învățământului de la acea vreme doar ce plecase la studii în străinătate. A doua, anunța că fiica ministrului Sănatății tocmai a născut cu bine, într- o clinică din Belgia. Am rămas mut de uimire. Cum, frate, m-am întrebat, este posibil așa ceva? Faptul că un tânăr învață în străinătate, la o facultate bună este, făra discuție, o chestie lăudabilă, încununarea unor eforturi, măcar acelea de a învăța o limbă străină la perfecție și de a avea niște rezultate școlare anterioare, în măsură să te facă acceptat la o universitate de calitate.

La fel, faptul că o femeie decide să aducă pe lume un copil într-o clinică din străinătate o privește doar pe ea, pe viitoarea mamă. Vrea ea să știe, cu orice preț, stricto sensu, că și-a luat precauții la cele mai înalte standarde, în privința venirii pe lume a puiului ei.

Nu deciziile celor doi tineri, studentul și tânăra mamă, m-au făcut să cad pe gânduri, ci faptul că părinții lor erau diriguitorii domeniilor în care tinerii își luaseră importantele decizii. Cum ambii, atât studentul cât și tânăra mamă, erau oameni de nici 20 de ani, m-am gândit că sigur au decis în familie, că în luarea deciziilor ultimul cuvânt l-au avut tații, cei doi miniștri. Ministrul Învățământului a decis ca fiul său să NU învețe în România, iar ministrul Sănatații a decis ca fiica lui să NU nască într-un spital din România. Au decis bine, ca niște părinți responsabili, care fac și îsi permit să facă ceea ce este mai bun pentru copiii lor, mi-am spus. Dar de ce odată cu deciziile astea nu și-au înaintat și demisiile, m-am întrebat imediat.

Este clar, când este vorba despre ei, despre copiii lor, nu dau doi bani pe ceea ce ei păstoresc. Asta este părerea lor despre ceea ce ei fac, nu dau doi bani pe ceea ce ei conduc, îndrumă, reformează. Le pute exact locul pe care și l-au dorit, că doar de asta au intrat în politică. Și dacă nu dau, cum ziceam, doi bani pe ceea ce ei fac și conduc, ce mai caută acolo?

Au mai trecut niște ani. Traian Băsescu, pe cand era președinte în exercițiu, s-a îmbolnăvit la coloana vertebrală. După cum se știe, s-a dus să se dreagă în străinătate, la o clinică universitară din Viena, deși în țară există neurochirurgi excepționali. A lansat chiar o modă, lumea „bună” se tratează la AKH, la fel cum Adrian Năstase a lansat moda caselor de vacanță la Cornu. Mai recent, premierul Victor Ponta a apelat la serviciile medicale ale unei clinici din Istambul, pentru a-i fi reparat un genunchi, deși chirurgia ortopedică românescă este eminent reprezentată. Nu doar ei doi au decis așa. În ultimii zece-cinsprezece ani, nu am mai auzit de vreun demnitar, de vreun șmecher de partid și de stat, care să aibă copii la studii în România, sau să apeleze pentru el și familia lui la serviciile medicale din sistemul românesc.

Ceea ce ne spun pe la televizor, prin declarații publice, că este bine, că reformează ei, că realizează ei, că pun la punct ei, este demagogie crasă, minciună ordinară, pentru că atunci când este la o adică, când vine cazul pentru ei, deciziile lor vorbesc de la sine. Nu au dat și nu dau nici măcar un scuipat pe ceea ce spun că au realizat. Când este vorba de pielea lor, din deciziile pe care le iau când vorba derspre ei și ai lor, apare clar ceea ce cred și gândesc.

Ar fi potrivit, de aceea, să înțelegem de ce profesorii și medicii sunt tratați ca un fel de paraziți, ca niște viermi care enervează periodic cu pretențiile lor deșănțate, în timp ce tot ceea ce înseamnă aparat de forță, polițiști, securiști, procurori și judecători, sunt tratați regește, prevenitor și cu toată atenția, plătiți și răsplătiți. Conducătorii României și ai lor nu au nevoie de medici și de profesori, se duc în străinătate când au nevoie, ci de milițieni, securiști, procurori și judecători, pentru că fără aștia nu ne-ar putea călări.

Dan Andronic: Dragi guvernanți, în loc să-i ARESTAȚI pe medici pentru că iau șpagă, nu mai bine LE MĂRIȚI SALARIILE? Construim un Stat Polițienesc în locul unui Stat Decent

Nu cred că există vreun om care să nu aibă o poveste legată de sistemul de sănătate din România. Care s-a terminat cu bine datorită abnegației și profesionalismului unor medici. Sau nu… Dar sunt foarte rare cazurile în care vina pentru un sfârșit tragic a aparținut modului în care un medic a respectat jurământul depus. A fi medic, îmi spunea cineva, odată, înseamnă în primul rând să ai vocație. Să vrei să salvezi oameni. Sunt puțini aceia care se duc, imediat după bacalaureat, la 18-19 ani, la Facultatea de Medicină cu gândul că va veni o vreme când vor lua nenumărate plicuri cu bani. Pleacă la drum cu entuziasm, își aleg o meserie nobilă, nu o carieră bănoasă.

Nu cred că există vreun om care a trecut prin spitalele din România și care să nu fi dat bani, în plic, sau direct în buzunar. Unui medic, asistente sau brancardier. Șpagă, cum este ea denumită în limbajul de specialitate al DNA. E o parte a culturii noastre, încă dinainte de 1989. Am făcut-o, de fiecare dată, de pe vremea lui Ceaușescu, până în vremurile lui Iliescu și Iohannis, având sentimentul că ajutăm un medic să trăiască mai bine. Nu am dat bani pentru că altfel nu am fi fost primiți în spital sau pentru că ni s-ar fi refuzat tratamentul. Sunt convins că există și asemenea cazuri, dar ele sunt excepția, nu regula!

De ce deschid acest subiect? Cred că de undeva trebuie începută o dezbatere, pentru că ar trebui spuse lucrurile așa cum se prezintă ele cu adevărat, în viață, nu în statistici. Sau în știrile de la ora 5…

Mărturisesc că m-a stimulat și un articol din Ziarul Financiar care ne atrăgea atenția că România cheltuie 6,3 la sută din PIB pentru siguranță națională și ordine publică. Față de 3,7 la sută, media UE. Adică tot ceea ce înseamnă stat polițienesc, așa cum se exprima autorul, este foarte bine bugetat în România. Germania alocă 3,6 la sută din PIB, iar Danemarca doar 1,7 la sută pentru instituțiile de forță. Așa că m-am gândit, oare cum arată un spital din Danemarca? Cât câștigă un medic rezident german? Dar un profesor de liceu? Ce fel de Stat construim, în condițiile în care art 47 din Constituția României spune: “Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”…

Concluzia mea a fost că merită vorbit cu sinceritate despre sistemul de sănătate din România. În mod cert, același standard poate fi aplicat și la profesori, funcționari, etc. Dar, așa cum spune românul, cu sănătatea nu te joci! Sau, indiferent câți bani ai avea, Moartea te ajunge din urmă!

Experiența mea în zona asta? Din păcate, am trecut prin multe momente grele, iar într-unul din ele am fost nevoit să constat cum într-un spital din București, la secția de terapie intensivă nou-născuți nu găseai săpun și prosoape, dar aveai un medic care lucra și 72 de ore, fără pauză. Pentru că în aceea secție nu erau decât doi medici, iar unul dintre ei era plecat la un congres.

Într-altul am văzut un manager de spital care se luptă cu Sistemul și reușea să mute munți de hârțoage în așa fel încât să schimbe realitatea care i se impunea. Ca să lase în urmă, atunci când vreun politician va decide să-l schimbe,  un spital cu servicii medicale la nivel decent, pentru toți. Ținând piept mafiei cu medicamente, aparatură, servicii. Cu alte cuvinte, chivernisindu-și banii. Puțini și râvniți.

Așa cum souneam, toți avem povești legate de sistemul de sănătate. Ca urmare, ne-am mobilizat și am declanșat în EvZ un serial intitulat “Medicul de Gardă”, dezvăluind, alături de colegii mei, încă de acum doi ani, ceea ce DNA află cu surprindere zilele astea. Ceea ce se știa de ani de zile, de fapt. Dar nimeni nu a fost interesat să meargă mai departe! Am fost dați în judecată, am dovedit instanței că nu fabulăm, am câștigat.

Acum asistăm la o întreagă campanie instituțională, prin care medicii sunt denunțați, supravegheați, interceptați, arestați. Rețete false, adeverințe de invaliditate măsluite, operații banale condiționate de plicul cu șpagă. Cam astea sunt știrile care ne înconjoară. Rezultă că medicii sunt căpușele unui sistem bolnav. Numai că aceasta este o diversiune clasică. Se spun foarte puține lucruri despre multinaționalele care se joacă cu miliardele de euro anual alocate medicamentelor, despre studiile comandate șefilor de clinici, importuri de aparatură,  despre Adevărata Mafie din Sistem. Ni se oferă zilnic, un medicament amar, pe o foarte mică bucățică de zahăr. Ca în copilărie.

Nu ni se spune, la fel de brutal, o altă realitate: în timp ce salariile a 50 de demnitari au fost majorate (la cererea lor, să nu fim naivi!), salariile medicilor au rămas aceleași. Adică, pentru a fi mai clar, după 6 ani de facultate și zeci de examene, un medic rezident trebuie să se descurce cu 1400 de lei. Pe lună, căci pe Pământ nu ar avea cum! Iar acesta este venitul pe care îl ia vreo 4-5 ani, după care, pe la 30 de ani, când devine medic specialist, este plătit cu fabuloasa sumă de 2400 de lei. Încă mulți ani buni!

Deci, urmează întrebarea firească: dacă Președintele României nu putea trăi dintr-un salariu de 1000 de euro pe lună (cum a avut până zilele trecute), în condițiile în care are masă, casă, transport, plătit de Stat, respectiv contribuabilul român, cum ar putea să o facă un medic rezident, care pleacă acasă, în fiecare lună, cu 300 de euro în buzunar? Nu poate, dar n-are încotro, acesta este cel mai simplu răspuns!

Știți cât costă un stetoscop decent, fără de care nici nu-ți dai seama care-i diferența între un medic și un asistent? 500 de lei. Dar un tratat medical mai recent? Vreo 5-600 de euro. Adică salariul unui medic rezident pe o lună și jumătate. Aveți idee câți medici rezidenți trăiesc prin rezerve de spital, sau mănâncă din norma bolnavilor? Nici eu nu am, dar sunt foarte mulți!

ÎCCJ i-a declarat pe medicii angajați la stat, funcționari publici! Genial, din perspectiva aplicării Codului Penal, dar falimentar din cea a Codului Muncii. De acum, dacă vor vrea, medicii vor munci doar 8 ore pe zi, vor cere bani pentru orele suplimentare, vor face sindicat sau mai știu eu ce! Dacă sunt funcționari publici atunci când sunt arestați, ar trebui tratați ca funcționari publici și atunci când vin la spital.

Dragi guvernanți, lupta anticorupție este necesară în România, nimeni nu contestă acest lucru, dar v-ați grăbit să măriți salariile procurorilor, judecătorilor, politicienilor și ați uitat să măriți salariile medicilor. Sau pe cele ale profesorilor!

Nu aș vrea să înțeleagă cineva că pledez pentru perpetuarea sistemului, dar nu cred că un om normal va dori ca în locul unui salariu decent să ia un plic cu bani și niște ani de pușcărie. Ceea ce încerc să spun este că de undeva trebuie începută adevărata reformă a Statului. Iar noi, ca de obicei, am luat-o pe drumul cel mai lung.

Uitând că, după cum îmi spunea un medic, indiferent câți bani ai avea, Moartea te ajunge din urmă… […]/ integral pe evz.ro

  • Hotnews:

Victor Ponta: Salariile personalului din sistemul sanitar se maresc cu 25% de la 1 octombrie, cu impact bugetar anual de 1,7 miliarde lei. Plus legalizarea spagii pentru doctori, cu conditia sa fie fiscalizata si benevola

Salariile tuturor angajatilor din sistemul public de sanatate vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie, a anuntat, marti, premierul Victor Ponta, la finalul discutiilor cu reprezentantii sindicatelor, precizand ca acest lucru se va face printr-o ordonanta de urgenta care va fi discutata in sedinta Guvernului de saptamana viitoare. Premierul a precizat ca vor urma alte doua transe de mariri, tot de 25%, care ar urma sa se faca incepand din 2016, respectiv din 2017, si sa fie asumate prin legile bugetului. Impactul bugetar anual al masurii este in jurul sumei de 1,7 miliarde lei, a precizat seful Executivului.

Premierul a mai spus ca Executivul va propune un proiect de lege prin pacientii sa le poata da bani doctorilor, dar doar daca vor indeplini concomitent trei conditii: plata sa nu fie conditionata de medic, plata sa se faca  dupa incheierea actului medical si plata sa fie declarata, asa incat sa fie si fiscalizate.

Declaratiile premierului vin pe fondul amenintarilor cu greva din partea a mii de medici coalizati intr-un grup pe Facebook numit Alianta Medicilor. Intr-o postare pe acest cont, cu putin timp inainte de anuntul premierului, o crestere de 35% a salariilor era caracterizata drept “derizorie”, iar sindicatele din Sanatate erau criticate pentru ca “s-au trezit din somnolanta si tacere devenind parteneri de discutii cu Guvernul in aplanarea unei tensiuni din sistemul medical pe care sindicatele nu au generat-o.

De remarcat ca la scurt timp dupa declaratia premierului Ponta, sindicalistii din Educatie au cerut cresteri similare de salarii, amenintand cu actiuni de protest daca Guvernul nu le va mari veniturile.

Principalele declaratii ale lui Victor Ponta:

  • Nu cred ca exista o solutie magica pentru sistemul de sanatate, dar exista posibilitati de a imbunatati, sub forma de OUG in ceea ce priveste salarizarea si de proiect de lege cand vine vorba de statutul medicilor.
  • Putem de la 1 octombrie anul acesta sa aplicam o crestere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar: asta inseamna, daca datele ministerului si ale Casei sunt corecte, 181.000 de persoane in reteaua Ministerului Sanatatii si a autoritatilor publice locale si 12.380 de persoane in ministerele si institutiile care au propria retea, Interne, Aparare, SRI si celelalte.
  • Impactul bugetar anual este in jurul sumei de 1,7 miliarde lei anual.
  • Pentru anul acesta resursele sunt asigurate din fondurile economisite la Ministerul Sanatatii si la Casa, dar pentru asta avem nevoie in luna octombrie de o rectificare bugetara pe care, evident ca o vom face in asa fel incat din noiembrie sa se plateasca practic salariile majorate in luna octombrie.
  • Este important in textul ordonantei si dupa aceea in dezbaterea in Parlament ca obligatia de a continua aceasta marire graduala sa fie asumata inainte de Legea bugetului in asa fel incat in 2016 sa putem aplica urmatoare crestere de 25% si in acelasi fel 25% anual pana cand se ajunge la o dublare a venitului actual pentru medici, asistente si restul personalului.
  • Medicii nu mai sunt functionari publici prin decizia adoptata anul trecut, Ordonanta 2 din 2014, care i-a scos pe medici din sistemul functionarilor publici. Ea a fost de altfel aprobata de Parlament.
  • Ministrul Justitiei, impreuna cu reprezentanti din sistemul medical, va veni cu un proiect de lege, si nu cu o ordonanta de urgenta.
  • Legea sa prevada pe intelesul tuturor faptul ca acele contributii suplimentare pe care pacientii vor sa le aduca pentru medic, pentru asistent sa fie cu definirea cumulativa a trei conditii: sa nu fie conditionata de medic, sa fie dupa incheierea actului medical si sa fie declarate, asa incat sa fie si fiscalizate. Cu aceste trei condiţii cumulative să nu mai implice răspunderea penală a medicului, a asistentului sau a oricărui reprezentant al sistemului sanitar.
  • Miercurea viitoare o vom trimite in Parlament si sunt convins ca in comisiile juridice se va indrepta.
  • Nu sunt naiv, mai avem mult de lucru pana sa putem da 5 mii de euro fiecarui medic ca in alta tara, dar atat vreme cat avem un proiect clar putem avea speranta ca acest sistem sa aiba un viitor pentru cetatenii acestei tari. […]/ integral pe hotnews.ro

Federatia Sindicatelor din Educatie “Spiru Haret” cere Guvernului sa mareasca si salariile profesorilor si ameninta cu proteste: Demnitarii si parlamentarii sunt favorizati, ne intrebam care sunt de fapt prioritatile politicienilor

Federatia Sindicatelor din Educatie “Spiru Haret” saluta decizia Guvernului de a majora salariile in sistemul sanitar, din aceasta toamna, si cere “ca de acelasi tratament sa beneficieze si angajatii din invatamant”. Sindicalistii avertizeaza executivul ca “majorarile salariale acordate in ultima perioada unor categorii de personal in detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a starii de nemultumire in randul angajatilor din invatamant, care poate conduce la posibile actiuni de protest cu ocazia inceperii noului an scolar”.

Federatia Sindicatelor din Educatie (FSE) “Spiru Haret” reactioneaza la anuntul premierului Victor Ponta ca majoreaza cu 25% salariile personalului din sistemul sanitar, de la 1 octombrie.

In timpul conferintei de presa sustinute de Ponta la Palatul Victoria, FSE “Spiru Haret” a cerut, printr-un comunicat de presa, “tratament nediferentiat pentru angajatii din Invatamant si Sanatate”.

Federatia Sindicatelor din Educatie ‘Spiru Haret’ saluta decizia Guvernului de a majora salariile in sistemul sanitar din aceasta toamna si solicita ca de acelasi tratament sa beneficieze si angajatii din invatamant“, se arata in comunicatul remis HotNews.ro.

Marius Ovidiu Nistor, presedintele federatiei sindicale, sustine ca “in toate discursurile publice reprezentantii Guvernului au declarat ca Educatia si Sanatatea vor fi prioritare. Observam ca jumatate din promisiuni au fost indeplinite, prin decizia de astazi. Asteptam ca, in perioada imediat urmatoare, sa avem o intalnire cu Primul-ministru pentru a stabili si majorarile din Educatie. Consideram ca trebuie, in regim de urgenta, finalizate discutiile privind proiectul Legii salarizarii bugetarilor, astfel incat de la 1 octombrie a.c., si angajatii din invatamant sa beneficieze de majorari in concordanta cu importanta activitatii prestate. In conditiile in care observam ca anumite categorii de salariati precum demnitarii, parlamentarii si functionarii din aparatul central al Guvernului si al Presedintiei sunt favorizate, ne intrebam care sunt de fapt prioritatile politicienilor?!“.

Federatia avertizeaza membrii Guvernului “ca majorarile salariale acordate in ultima perioada unor categorii de personal in detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a starii de nemultumire in randul angajatilor din invatamant, care poate conduce la posibile actiuni de protest cu ocazia inceperii noului an scolar“.

Orice intarziere in asigurarea unei cresteri salariale substantiale in sistemul educational va genera efecte negative in anii urmatori, care cu greu vor mai putea fi remediate“, se arata in comunicat.

  • Digi24:

Șpagă cu chitanță de la medic

[…]

Dreptul pacientului de a-şi exprima recunoştinţa nu trebuie să ne mai facem că nu ştim, dacă toţi ştim că există. Dăm ipocrizia la o parte şi trebuie să reglementăm. Deci nu poate exista absolut nimic în secolul nostru fără să existe chitanţă. Medicii cer de fapt decentă în salarizare şi o reglare a statutului”, a declarat ministrul Nicolae Bănicioiu.

Decizia i-a revoltat însă pe unii doctori. Coalizaţi într-un grup pe Facebook, aceştia spun că nu vor legalizarea şpăgii, ci salarii decente şi condiţii bune de muncă.

„În nicio ţară civilizată un pacient nu dă o “atenţie” medicului. Am fost chiar de-a dreptul şocaţi când am auzit la televizor că se va crea o listă de “norme” care, dacă sunt respectate, vor face ca mita dată medicilor să devină legală. Este inadmisibil ca într-o Românie modernă să se mai vorbească despre un act medical în termeni de dare de mită, şpagă sau plic, ori legalizare acestor fapte, spune Alianța Medicilor.

De cealaltă parte, reprezentanţii Colegiului Medicilor spun că noua reglementare va readuce sistemul la normal, după ce medicii au fost încadraţi de Curtea Supremă în categoria funcţionarilor publici. Ni s-a parut excentric faptul că legea, așa cum e ea modificată, pentru că legea spune că medicul nu e funcționar public, iar decizia ICCJ precizează că medicul e culpabil”, a arătat Gheorghe Borcean, lider sindical.

El spune că speră într-o modificare până la sfârșitul acestui an.

În două decizii, luate în ianuarie şi în iunie, Curtea Supremă a stabilit că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, pentru că sunt funcționari publici.

Medicii, nemulțumiți cu statutul de funcționari publici: „Voi opera cât este programul”

Revoltă în rândul medicilor după ce Instanţa Supremă a decis că ei intră în categoria funcționarilor publici și nu au voie să primească nici măcar donaţii. La Spitalul Judeţean din Galaţi, doctorii ameninţă că vor ieşi din sălile de operaţie după opt ore, adică atât cât este programul unui funcţionar. Astăzi doctorii au fost vizitaţi de ofiţerii anticorupţie, care le-au explicat ce riscă dacă iau bani de la bolnavi.

Doi reprezentanţi ai Direcţiei Generală Anticorupţie au ajuns la Spitalul Judeţean din Galaţi, la solicitarea conducerii unităţii medicale. Ofiţerii anticorupţie le-au explicat medicilor ce sancţiuni riscă dacă iau bani de la pacienţi.

Cornel Ignat, comisar de poliţie: „A fost o activitate de informare având ca subiect aducerea la cunoştinţă a cadrului legislativ privind faptele de corupţie.”

După întâlnire, cei mai mulţi dintre medici au ieşit revoltaţi din sală.

Daniela Ţutea, medic Spitalul Judeţean Galaţi: „De ce să vină să-mi spună mie? Eu nu sunt funcţionar public. Medicul dintotdeauna, cred că şi în ţara a treia, are profesie liberală. Eu nu pot să spun că am program 8-13. La ora 13 pacientul e deschis în sală, închid sala şi am plecat. Nu.”

Angel Trifan, şef UPU-SMURD Galaţi: „După părerea mea s-a făcut un abuz de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ne-a denumit funcţionari publici. Ca să categoriseşti o anumită profesie drept funcţionar public trebuie în primul rând să-i asiguri anumite drepturi, nu numai obligaţii.”

Cei mai mulţi dintre medici spun că se vor comporta exact ca funcţionarii publici, iar după 8 ore de program vor părăsi inclusiv sălile de operaţie.

Paul Ichim, medic Spitalul Judeţean Galaţi: „Vor intra pe masa de operaţie cât să iasă la program. Şi voi opera cât este programul.”

Conducerea Spitalului Judeţean din Galaţi spune, însă, că întâlnirea cu ofiţerii anticorupţie este una benefică pentru medici.

„Toți medicii cunoșteau, dar e un cadru general și este bine că s-a făcut acest lucru pentru că este o conștientizare a tuturor”, a spus Dumitru Titea, jurist Spitalul Judeţean Galaţi, despre acțiunea de prevenție a corupției.

Luna trecută, un medic urolog de la Spitalul Judeţean din Galaţi a fost arestat preventiv pentru luare de mită.

O lege a medicului ar putea fi discutată în CSAT

Florin Chirculescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Democratice ale Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino”, a declarat la Digi24 că a avut discuții în ultima vreme cu Avocatul Poporului, cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, care i-au promis că va exista un demers din partea autorităților statului pentru discutarea unei legi distincte a medicului. Legea ar putea fi luată în discuție în CSAT, pentru că exodul masiv al medicilor va pune o problemă de siguranță națională.

 Această lege ar trebui să statueze clar două chestiuni: aceea că medicina este o profesie liberală, iar al doilea aspect este că ar trebui să indice veniturile la care ar fi îndrituiți medicii, datorită importanței pe care o au, a explicat președintele Federației Sindicatelor Democratice ale  Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino”.

E a treia oară când sunt într-o asemenea situație. De fiecare dată când este an preelectoral, există negocieri inclusiv cu medicii, ni se fac promisiuni, au loc alegerile, cei care fac promisiunile câștigă și apoi ne uită. Uitându-i pe medici, îi uită pe pacienți, uitându-i pe pacienți, își uită electoratul, afirmă Florin Chirculescu.

El spune că paralela salariile demnitarilor vs salariile medicilor denotă un grad de ipocrizie și de iresponsabilitate.

Există un exod masiv al medicilor, din 2011 până azi din spitale au plecat 7.100 de medici. Suntem acum 13.500, necesarul e de 26.000 , iar dacă acest exod va continua, cine știe câți medici vor mai fi peste patru ani, cinci ani, și toate se vor reflecta în starea de sănătate a populației”, a avertizat Florin Chirculescu.

Mișcările din ultima vreme nu au ca scop redobândirea plicului. Nu ne interesează acest aspect, dorim să fim plătiți în mod corect de statul român”, a spus medicul.

Medicul are la dispoziție acum o modalitate mult mai dură pentru spațiul din care provine el, pentru țara în care s-a născut – emigrarea. Nu poți să faci apel în exclusivitate la patriotism și să fii în mod constant tratat cu dispreț. Ești bun la negocieri în perioada alegerilor, ești bun când ești la spital și ți se dă telefon că vine X sau Y și va fi internat și să avem grijă de el mai atenți, pentru că e politician, este o persoană importantă. Din păcate, ei nu-și aduc aminte de noi decât în situațiile astea”, a dezvăluit Florin Chirculescu, la Digi24.

El a subliniat că o majorare salarială corectă e singura cale prin care se poate stopa mica corupție din sistem și a avertizat că statul român va cheltui mai mult cu problemele generate de absența medicilor decât ar cheltui cu salariile.

În ultimele zile, am avut contacte informale, în care am luat legătura cu reprezentanții diferitelor partide, inclusiv la Președinție am avut contacte, pentru că problema sănătății publice nu e a vreunui partid sau palat, ci ne privește pe toți, privește fibra acestui popor. Sănătatea publică corectă este singura care poate să ne garanteze că acest popor va mai dăinui”, a punctat medicul Florin Chirculescu.

El și-a încheiat intervenția la Digi24 cu un apel și un avertisment: „Fac apel la clasa politică, să își îngroape divergențele si să își asume sănătatea poporului român. Dacă nu o vor face, nu va fi vina medicilor că spitalele se vor depopula. Cine va plăti? Pacientul va plăti”, a conchis medicul.

Pacienţii, alături de medici: „Îmi doresc ca medicul care mă operează să nu se gândească în acel moment cu ce plătește facturile”

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România este alături de medici și susține demersurile lor de a obține respect și salarii mai bune.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România va susține demersurile revendicative ale medicilor, se arată într-un comunicat de presă.

Înțelegem perfect că rabdarea medicilor a ajuns la final. Sunt puțini, muncesc extrem de mult și sunt plătiți foarte prost. Îmi doresc ca medicul care mă operează să nu se gândească în acel moment cu ce plătește facturile, îmi doresc să fie preocupat exclusiv de actul medical. Pacienții sunt alături de medici în ceea ce fac în acest moment și nu se vor întoarce împotriva lor păstrând puternică relația medic pacient. Ca pacient, îmi doresc în egală măsură tratamente performante, servicii medicale de calitate și medici bine pregătiți. Nu aș vrea ca toți medicii valoroși să lucreze în străinătate. Consider că acest lucru se poate face doar prin alocarea a 6% din PIB către sănătate”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Sistemul de sănătate se confruntă cu o lipsă cronică a finanțării, iar acest lucru se răsfrânge cu consecințe grave asupra pacienților. În prezent, un număr de aproximativ 21.000 de medici s-au coalizat pe Facebook în Alianța medicilor pentru a obține condiții și salarii decente în sistemul de sănătate.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România va lansa în perioada imediat următoare campania „Pacient de România. 6% pentru sănătate”.

Concedii fără plată fără limită. Unii medici muncesc în străinătate, dar țin blocate posturile din țară

Angajaţii Spitalului Judeţean din Râmnicu Vâlcea vor putea sta în concediu fără plată cel mult un an. Până acum, nu a existat nicio limită, iar medicii şi asistentele au profitat pentru a-şi ţine posturile blocate în timp ce muncesc în străinătate. Unii sunt în concediu fără plată de şase ani, iar conducerea spitalul spune că ei se adaugă celor 600 de oameni care lipsesc din grila de personal.

Secţia de neurochirurgie a Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea a fost închisă, după ce a rămas fără medici.

La Neurochirurgie este o situaţie deosebită, medicul este în concediu fără plată până în noiembrie şi celălalt medic a plecat la Craiova, deci practic secţia nu mai funcţionează”, spune George Brânzan, director medical la Spitalul Judeţean Vâlcea.

Concediile fără plată sunt folosite de mulţi medici şi asistente din spital ca o modalitate de a-şi ţine posturile blocate. Unii dintre ei muncesc în acest timp în străinătate. La Secţia de prematuri mai lucrează doar cinci asistente. Două colege ale lor sunt în concedii fără plată. În total, 50 de medici şi asistente sunt în concedii fără plată.

Săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al Spitalului a decis ca perioada maximă pentru care se va acoda un concediu fără plată să fie de un an. Cei care nu revin la muncă după aceea vor fi concediaţi.

Decizia a fost luată având în vedere deficitul mare de persoanal pe care îl avem. Faţă de normative spitalul are un deficit de 35 la sută”, spune George Brânzan.

Potrivit legii, numărul de zile de concediu fără plată, ce pot fi acordare este stabilit de conducerea fiecărei instituţii. Iar până acum, la Spitalul Judeţean din Râmnicu Vâlcea nu a existat nicio limită.

Articolul 153, alineatul 2 din Codul Muncii spune că durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, în lipsa acestuia, prin regulamentul intern”, a declarat Adina Boboş, purtătorul de cuvânt al ITM Dolj.

La Spitalul din Râmnicu Vâlcea sunt angajaţi 1.700 de medici, asistente şi personal auxiliar. Potrivit normelor, acolo ar trebui să lucreze 2.300 de oameni.





Categorii

Articolele saptamanii, Educatie, Justitie, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii, Servicii secrete, Sistemul romanesc de sanatate, Stat politienesc

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “STATUL GRAS POLITIENESC SUFOCA STATUL PRICAJIT AL SERVICIILOR DE BAZA. Sau de ce au nevoie stapanii Romaniei de procurori si securisti, dar nu de medici si profesori. SALARIILE MEDICILOR AR URMA SA CREASCA cu 25%, iar “darurile” sa fie legalizate in anumite conditii, dar… NE VOR LASA STAPANII EURO-ATLANTICI? (update si video)

  1. Problema care se dezbate acum in mass-media, legata de marirea salariilor medicilor si profesorilor este voit falsa, cu scopul de a creea nemultumiri intre diverse categorii sociale. De fapt, problemele acestor 2 sisteme fundamentale pt buna functionare a unui stat “normal” sunt in pricipiu, altele.
    Sistemul medical este practic, la pamant, datorita unui cumul de motive, din care enumar cateva:
    –conditiile din spitale, care sunt deplorabile: te internezi in spital pt o boala si te intorci de acolo cu 3-4, cum a fost si cazul sopranei de la opera, care de abia a scapat cu viata de infectia luata din spital, sau cazul arhitectei Anca Petrescu, care dupa ce a fost operata si stabilizata in urma unui grav accident auto, a decedat pt ca a contractat o bacterie intraspitaliceasca; si exemplele pot continua;
    –slaba pregatire profesionala a medicilor tineri, care pe langa scaderea invatamantului in orice domeniu, mai sunt si cei mai slabi pregatiti, pt ca cei mai buni dintre ei si-au luat talpasita ;
    –statura morala si statutul medicului din ziua de azi, blazat, prost platit, chinuit datorita raportului f.mic medic/nr de pacienti, inclinat spre spaga, mereu cu gandul sa-si rotunjeasca venuturile; exista tot mai putini medici “fara de arginti”, cum au fost , de exp, eminentii chirurgi Al Pesamosca, Leon Danaila etc;
    –sistemul are mereu de suferit din cauza unor manageri ,care sunt adevarate “gauri negre” pt acesta, lasand ca o multime de bani sa se scurga in buzunarul propriu sau a firmelor rudelor si apropiatilor, astfel ca sistemul apare ca fiind mereu nefinantat;
    — cetatenilor li se opreste lunar(si as spune, abuziv, pt serviciile primite) contributia de sanatate, dar sunt pusi in situatia de a-si plati o gramada de servicii medicale din propriul buzunar, caci li se spune mereu ca nu sunt fonduri.
    In ceea ce priveste sistemul de invatamant , in care am activat si eu un timp, pot spune ca lucrurile sunt mult mai dezastuoase decat in sistemul medical; aici cauzele dezastrului sunt atat de multe si de grave, incat mi-ar trebui f. multe pagini sa le astern.
    Oricum, statul neromanesc de astazi n-are nici un interes sa intervina si sa puna pe picioare , aceste 2 sisteme esentiale in buna-functionare a oricarui stat.

  2. Azi la televizor la stiri am auzit ca ministrul sanatatii a zis

    Bănicioiu: Majorările salariale ale medicilor pot continua cu o condiţie – cardul de sănătate să rămână obligatoriu
    Nu vi se pare ticalos? Nu suna a santaj stiut fiind ca multi medici nu au fost de accord cu cardul de sanatate? De ce sa depinda de card marirea salariului medicilor?

    http://gazetarul.ro/salariile-din-sanatate-dublate-atentiile-legalizate-care-este-reactia-halatelor-albe/

  3. Imi pare bine ca se pronunta si lautarul Dan Andronic,prieten la catarama cu ofieterii din SRI…

  4. A zis-o baiatul ala de la evz.ro, articolul asta e o sinteza teribila o ‘devenirii’ noastre de dupa ’89 cu niste idei simple, asa mai taranesti dar care descriu f bine ce a trecut si ce urmeaza, supertare!!

  5. “Eu cred că nu putem să punem egalitate între un demnitar, înalt funcţionar public, care are o răspundere extraordinară şi un cetăţean normal, fie el muncitor, inginer, medic, şamd. ” – deputat in Parlamentul Romaniei.

    “Ce răspundere extraordinară ai tu, nesimţit ordinar ce eşti, acolo unde mănânci, dormi şi votezi cum îţi ordonă şeful tău (din partid, din servicii, sau de unde o fi)? Cu ce eşti tu mai presus de mine? Hai să vedem…
    Sunt cadru didactic universitar, cu vechime de 15 ani, la care se adaugă şi cei petrecuţi pe băncile facultăţii. Am fost olimpic naţional la 5 materii în liceu, am luat atâtea premii că nici nu le ştiu din cap.
    Pasiunile mele ştiinţifice sunt cloud computing, data mining şi fizică cuantică. Ştii ce înseamnă vreunul dintre aceşsti termeni, mai infatuat ordinar ce eşti?”
    […]

    Mesaj integral: http://www.gandul.info/stiri/reactia-unuia-dintre-cei-buni-it-isti-romania-dupa-majorarea-pensiilor-parlamentarilor-raspundere-extraordinara-nesimtit-ordinar-acolo-unde-mananci-dormi-votezi-iti-ordona-seful-14475380

  6. Pingback: ROMANIA IN REGIM DE COLONIE: impozite mai mici pentru firmele detinute de straini/ SALARII MICI LA PRETURI EUROPENE/ Investitii doar in STATUL POLITIENESC: Romania cheltuie disproportionat pentru “SIGURANTA SI ORDINE”, comparativ cu sectoarele
  7. Pingback: CRIZA SISTEMULUI SANITAR: medicii din Buzau se pregatesc de DEMISIE IN MASA/ CONDITIILE RUSINOS DE INUMANE DIN ARESTUL PREVENTIV SI PENITENCIARELE ROMANIEI. “Statul de drept” român, condamnat pe banda rulanta la CEDO | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: COLAPSUL IMINENT AL SISTEMULUI SANITAR: medicii de la Spitalul Judetean de Urgenta din Buzau se pregatesc de DEMISIE IN MASA!/ CONDITIILE RUSINOS DE INUMANE DIN ARESTUL PREVENTIV SI PENITENCIARELE ROMANIEI. “Statul de drept” român, condamnat
  9. Pingback: Adevarata amenintare la adresa sanatatii publice: 40% DEFICIT DE MEDICI PENTRU SPITALELE DE URGENTA! (Video). Sectii utilate complet, dar nefunctionale din cauza EXODULUI MEDICILOR. Legatura cu CARDURILE si VACCINURILE FORTATE | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: BINOMUL SRI-DNA, NECONSTITUTIONAL. CCR declara NELEGALE interceptarile facute de SRI in cauze penale/ Istorii complexe ce comporta multe aspecte cu ANAF, SRI si DNA/ “CABALA” SERVICIILOR SE INFILTREAZA PESTE TOT/ O alta “cabala”: R
  11. Pingback: In timp ce SCOALA, SPITALUL si BISERICA sunt demonizate si considerate ”ANACRONICE” si ”REPRESIVE”, institutiile de forta sunt SLAVITE APOTEOTIC. “War Boys”-ii Binomului ameninta cu APOCALIPSA din cauza limitarii constitutionale a inte
  12. Pingback: Ipoteze si scenarii privind DECIZIA CCR asupra INTERCEPTARILOR SRI. Agentii de propaganda SCRASNESC AMENINTARI, CU IZ MAFIOT, catre Judecatorii Curtii Constitutionale. Se pregateste un SUPER-DNA ABSOLUT NECONTROLAT sau propulsarea lui KOVESI LA PREZIDENTI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare