STATELE EUROPENE DIN SCHENGEN ARUNCA UNUL CATRE ALTUL CARTOFUL FIERBINTE AL CRIZEI REFUGIATILOR (Video)/ Comentarii si atitudini pe tema valurilor de imigranti. SPRE DICTATURI “SALVATIONISTE”?

31-08-2015 16 minute Sublinieri

  • Digi24:

Tensiuni în Budapesta. Refugiații au blocat intrarea într-o gară din oraș și scandează împotriva polițiștilor

Sunt proteste în aceste momente în cea mai mare gară din Budapesta. Sute de refugiaţi scandează împotriva poliţiştilor şi au blocat intrarea în gară.

Revolta disperării la Budapesta. Sute de refugiaţi protestează în cea mai mare gară din capitala Ungariei pentru că autorităţile nu îi lasă să urce în trenurile care merg spre Occident, chiar dacă şi-au cumpărat bilete. Polițiștii sunt în stare de alertă și pregătiți să împiedice posibile violențe.

Marele zid unguresc a fost terminat, dar refugiații pot trece fără probleme

Guvernul de la Budapesta anunţă că a reuşit să termine gardul care ar trebui să-i împiedice pe refugiaţi să pătrundă ilegal dinspre Serbia. Cum arată zidul cu care Ungaria vrea să îi ţină pe imigranţi departe? Aflați urmărind materialul video atașat.

„Până pe 31 august, Ungaria trebuie să fie capabilă să-i direcţioneze pe cei care vor să intre în ţară spre punctele de trecere. Pe acest gard vor fi puse inscripţii uriaşe care vor arăta fiecărui curios care vrea să intre în Ungaria încotro trebuie să meargă. Nu trebuie doborât gardul, ci trebuie intrat pe uşă”, a spus Viktor Orban, premierul Ungariei.

Ungaria speră ca gardul metalic lung de 175 de kilometri să-i împiedice pe refugiaţi să mai intre ilegal pe teritoriul său. Dar cele mai solide porțiuni ale gardului au fost construite în zonele care sunt acum cel mai puţin folosite de imigranţi. De exemplu, la Roszke, pe unde trec cei mai mulţi oameni, nu s-a considerat că este necesară o astfel de protecţie.

„La doar 10 kilometri de locul prin care au trecut cei mai mulţi refugiaţi în ultimele zile, gardul înalt de patru metri promis de guvernul maghiar cetăţenilor săi este gata. Vorbim de o construcţie solidă dublată pe partea cealaltă de încă un gard cu sârmă ghimpată imposibil de trecut fără unelte specifice”, relatează Dan Codre, corespondent Digi24.

Pentru ridicarea acestui gard, Ungaria a mobilizat sute de civili și militari.

„Gardul întărit nu este complet nici măcar înspre vest. Am pornit-o în acea direcţie şi doar câţiva kilometri mai încolo am observat că el se termină şi este continuat de un gard mult mai simplu realizat doar din sârmă ghimpată, mult mai uşor de trecut”, relatează Dan Codre, corespondent Digi24.

În zona Roszke, valurile de sârmă ghimpată și-au arătat deja ineficiența. Zeci de refugiați care nu doreau să fie prinși de polițiști au trecut pe deasupra și pe sub improvizația făcută de autoritățile maghiare pentru apărarea graniței.

„Nu numai că acest gard de sârmă ghimpată poate fi trecut foarte uşor, aceste spaţii fiind mai mult decât generoase cu cei care doresc să treacă, din loc în loc există şi portiţe. La propriu! Cum este aceasta care după cum puteţi vedea nu este asigurată în niciun fel. Este practic deschisă”, relatează Dan Codre, corespondent Digi24.

Autorităţile au anunţat că au încheiat construcţia gardului într-o primă fază şi urmează ca acesta să fie consolidat. În total, va costa 30 de milioane de euro. 

Kilometrul 0. Analiza EXODULUI. România este ferită de fluxurile de refugiaţi pentru că nu este în spaţiul Schengen. Germania vrea mână de lucru ieftină

La emisiunea Kilometrul 0, realizată şi moderată de Elena Vijulie, tema principală a fost reprezentată de situaţia nemaiîntâlnită cu care se confruntă Europa: afluxul masiv de refugiaţi din Orient care zguduie din temelii statele bătrânului continent. Invitaţi Christian Mititelu, cunoscut jurnalist şi Cristian Pârvulescu, politolog.

De ce toţi refugiaţii au ca ţintă Germania?

S-a zvonit că cel mai bine se trăieşte în Germania şi ei vor să ajungă acolo. Mi se pare o absurditate. Există înca in vigoare o reglementare de la Dublin care spune ca atunci când soseşti ca refugiat într o ţară, acolo te înregistrezi ca refugiat. Toate lucrurile astea neglijează ideea fundamentală că în fiecare ţară avem democraţie, alegeri, opinie publică şi considerente care nu pot fi date deoparte pentru că sosesc sute de mii de oameni. În Franţa, riscul e să ai un partid sau lider ca Le Pen care sa ajunga presedinte – argumentează Christian Mititelu.

Politologul Cristian Pârvulescu continuă această idee: Europa nu este nepregătită. Nepregătite sunt ţările prin care are loc tranzitul. Merkel a facut anuntul că Germania are capacitatea de a găzdui anul acesta până la 800.000 de refugiati. Germania întotdeauna a fost deschisă, la fel şi ţările nordice. Dacă vrobim de trasee, sunt doua trasee: cel mai important nu e cel prin Balcani, ci cel care pleacă din Tunisia şi Libia spre Malta şi spre Italia. Marea Mediterană a devenit anul acesta mormântul pentru zeci de mii de refugiati. Marocul are în momentul de faţă aproape 3 milioane de refugiaţi africani şi din ţară de tranzit a devenit o destinaţie. Incearcă să îi integreze… România nu face parte din traseul Balcanilor şi nici nu va putea face. Putea fi afectată de refugiaţii din Ucraina, dar s-au refugiat în Rusia şi Polonia, Romania e ferită.

Christian Mititelu întăreşte: România e ferită şi pentru că nu e în Schengen.

Fostul director al departamentului Romania din cadrul BBC, Christian Mititelu, a făcut chiar o mărturisire în timpul emisiunii: “Şi eu am fost refugiat! Am văzut ce se întâmplă cu gospodăriile oamenilor când vin sute de mii de oameni prin gospodăriile lor. E o situaţie foarte proastă. Eu am fost refugiat în ’69 şi am ajuns în Austria, şi când am ajuns în Austria nu m-am declarat refugiat pentru că mă băga în lagăr. Am stat şi am aşteptat până am primit o invitaţie din Franţa. Nu puteam să mă plimb eu liber prin Europa…”

Sistemul cere ca refugiatul să facă o cerere, să ceara viza, să aiba o garanţie din partea rudelor şi Germania îi va primi. Germania are o politica sinucigasa. Toate aceste valuri sunt rezultatul unor presiuni ale oamenilor de afaceri. Oamenii de afaceri au vrut mână de lucru ieftină. Argumentele economice sunt foarte puternice, dar nu există numai argumente economice, ci şi sociale, culturale şi la un moment dat o să ai o reacţie a populaţiei – spune Christian Mititelu.

Problema refugiaţilor are şi o dimensiune morală. Într-o ţară ca Germania, şi nu numai, unde natalitatea a scăzut foarte mult, oamenii vor să traiască bine, nu vor să se încurce cu mulţi copii, s-a acceptat ca tinerii nu mai au responsabilitatea să îi intreţină pe cei bătrâni. Se trăieşte mai mult şi fondurile de pensii vor intra in mare dificultate dacă nu ai un nou val de contribuabili. Si atunci, din aceste motive economice şi cu un substrat moral şubred, inviţi în Europa o populaţie numeroasă care se va integra mai uşor sau mai putin uşor în următorii zeci de ani concluzionează jurnalistul.

  • Hotnews:

Criza refugiatilor LIVE TEXT Ungaria, lasata singura in fata valului de migranti ce o asalteaza: Austria a declansat luni controale la frontiera, Germania spune ca refugiatii trebuie sa ceara azil in Ungaria. Budapesta a dat drumul mai multor trenuri incarcate cu refugiati, austriecii le-au verificat la granita

Ziua de luni a inceput cu anuntul autoritatilor austriece ca vor demara controale la frontiera, ceea ce a declansat o coada de peste 20 km pe o autostrada ungara si blocaje, dar si controverse privind legalitatea lor in spatiul Schengen. In doar cateva ore s-au gasit peste 200 de imigranti ilegali si au fost arestati cinci traficanti de persoane. Budapesta, pe de o parte a cerut Germaniei clarificari privind statutul migrantilor, pe de alta parte a inceput sa le dea voie sa se urce in trenurile de Germania si Austria, desi aceleasi reguli Schengen nu permit calatoria acestora fara documente de calatorie si viza statului de destinatie.

19.52 Cateva sute de migranti plecati din Budapesta au ajuns in gara din Viena. Acestia schimba trenul spre Germania

Potrivit reporterului Reuters la fata locului, sute de refugiati care au venit cu trenul din Ungaria au inundat luni seara gara de vest din Viena, alergand sa prinda urmatoarele trenuri ce se indreapta spre Germania.

Parand bucurosi si usurati, refugiatii au scandat “Germania, Germania”, in timp ce voluntari le-au impartit fructe si sticle cu apa.

Politia a ramas spectatoare, unul dintre agenti fiind auzit spunandu-i altuia: “Unde se duc toti? Si ce ar trebui sa facem?”

18.33 Patru trenuri care transporta pasageri, inclusiv refugiati, au trecut granita dintre Ungaria si Austria, luni dupa-amiaza, transmite Reuters.

18.00 Primul tren cu refugiati la bord a parasit orasul ungar Hegyeshalom, de la granita cu Austria, dupa ce a fost tinut in loc timp de mai multe ore, pentru verificari. Anterior, caile ferate austriece anuntasera ca refuza sa accepte trenul plecat din Budapesta intrucat acesta nu este sigur, din cauza supraaglomerarii. Unele persoane din tren au coborat. Un al doilea tren spre Viena era tinut la granita.

16.55 Austria verifica daca sutele de refugiati ce s-au urcat in trenul plecat din Budapesta au depus cereri de azil in Ungaria si – daca au facut acest lucru – nu ii va lasa sa-si continue calatoria, a declarat un purtator de cuvant al politiei vieneze.

16.19 Politia vieneza a anuntat ca cei care nu doresc sa ceara azil in Austria pot circula liberi prin tara timp de doua saptamani, iar apoi risca sa fie trimisi inapoi in ultima tara de tranzit – Reuters

16.05 Trenul care a parasit Budapesta cu destinatia Munchen, incarcat cu 3-400 de migranti, este oprit in Hegyeshalom, la granita dintre Ungaria si Austria, asteptand decizia autoritatilor, a anuntat biroul de presa al cailor ferate maghiare. Acesta a plecat la ora 9.10 GMT, fiind urmat de un altul, tot cu destinatia Munchen, ce a plecat din Budapesta la 11.10 GMT – Reuters, AFP

15.48 Angela Merkel a spus ca daca Europa nu cade de acord asupra distributiei echitabile a refugiatilor, atunci Acordul Schengen va fi pus sub semnul intrebarii – Reuters

14.17 Cateva sute de migranti s-au urcat din gara din Budapesta in trenul international ce merge spre Munchen

13.22 Un purtator de cuvant al guvernului german a declarat ca nu exista trenuri speciale dinspre Ungaria spre Germania si ca, potrivit legislatiei UE, migrantii ce intra in Ungaria trebuie sa se inregistreze si sa ceara azil acolo.

13.04 Migrantilor din Budapesta li se permite sa urce in trenurile ce merg spre Viena si Germania, sute dintre ei sunt in fata caselor de bilete ce vand bilete pentru calatoriile internationale. Televiziunea publica M1 a transmis ca migrantii cu documente valabile si cu bilete de tren pot urca in trenul de Munchen – Reuters

12.27 Ungaria cere Germaniei sa clarifice situatia legala a migrantilor ilegali ce circula in UE, informeaza Reuters.

Andras Giro-Szasz, purtator de cuvant al guvernului ungar, a spus ca, potrivit regulilor Schengen, migrantii pot parasi Ungaria doar cu documente valide de calatorie si o viza din partea tarii de destinatie.

Din aceasta cauza, mase mari de refugiati asteapta in garile din Budapesta.

Giro-Szasz a declarat ca Germania a aratat o atitudine permisiva in privinta celor veniti din Siria, iar acest lucru s-a aflat si “a impulsionat sperantele” migrantilor.

“Pentru a pune capat acestor conditii netransparente si adverse, solicitam Germaniei sa clarifice situatia legala”, a declarat acesta pentru agentia ungara MTI.

12.12 Autoritatile austriece au descoperit deja circa 200 de migranti si au arestat cinci traficanti de persoane ca parte a noii operatiuni declansate uni la granite, informeaza Reuters.

“In orele de la implementarea acestei masuri asupra careia am agreat impreuna cu Germania, Ungaria si Slovacia, am putut recupera peste 200 de refugitati si am retinut cinci traficanti”, a declarat Konrad Kogler, director in cadrul ministerului de interne.

Austriecii subliniaza ca verificarile nu sunt controale clasice de frontiera, asa ca nu se incalca Acordul Schengen.

Autostrada ungara M1 ce duce in Austria este blocata pe circa 20 de kilometri din cauza controalelor mai stricte instituite de autoritatile austriece la granita, a anuntat operatorul drumurilor din tara vecina, potrivit agentiei nationale de stiri, citate de Reuters. […]/ integral pe hotnews.ro

Cei 71 refugiati gasiti morti intr-un camion frigorific in Austria erau atat de inghesuiti incat stateau cate cinci pe metru patrat. Rezultatele preliminare dupa 16 autopsii arata ca au murit asfixiati

Cele 71 de persoane moarte gasite in Austria in camionul abandonat erau incredibil de inghesuite, cate cinci persoane pe metru patrat, a anuntat politia austriaca, primele autopsii indicand ca acestia au murit sufocati, informeaza Reuters.

Medicii legisti au efectuat autopsia a 16 dintre cei 71, a spus un purtator de cuvant al politiei, care a precizat ca se asteapta rapoartele finale, dar ca se pare ca acestia s-au sufocat.

Politia a informat ca vehiculul, realizat pentru transportul produselor din carne, nu avea nicio aerisire.

Specialistii inca incearca sa stabileasca daca unitatea de racire era operationala si daca a functionat in timpul transportului.

Patru barbati – trei bulgari si un afgan – arestati vineri in Ungaria, la o zi dupa descoperirea camionului, au fost prezentati sambata in fata tribunalului din Kecskemet, oras situat la jumatatea distantei dintre Budapesta si frontiera cu Serbia, devenit unul dintre principalele puncte de intrare in UE pentru zeci de mii de imigranti.

Un al cincilea suspect, un bulgar, a fost retinut de politia ungara in noaptea de sambata spre duminica.

Criza refugiatilor: Germania cere o distribuire “echitabila” a acestora in tarile Uniunii Europene. Ministrii europeni de Interne se reunesc pe 14 septembrie intr-un consiliu extraordinar pe tema crizei

Germania și câteva state ale Uniunii Europene nu pot continua să absoarbă o cotă disproporționată de refugiați care ajung pe continent, astfel ca restul tarilor membre ar trebui sa faca mai multe eforturi in acest sens, a declarat duminică Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, potrivit Agerpres. Germania se confruntă cu un val fără precedent de refugiaţi si se așteaptă ca numărul solicitanților de azil pe teritoriul sau sa creasca, in acest an, la aproximativ 800 de mii. “Germania și alte doar câteva țări sunt de departe cele care primesc cei mai mult refugiați. În contextul în care sunt 28 de state membre, acest lucru nu poate să continue. Trebuie să existe o distribuire echitabilă a refugiaților, cu mai multă solidaritate”, a declatat oficialul german.

Miniștrii de interne din Uniunea Europeană urmeaza sa se reuneasca de urgență pe 14 septembrie la Bruxelles,
blocul comunitar fiind in cautare de soluții in contextul agravării crizei imigranților, relatează AFP și DPA, citate de Agerpres. “Pentru a evalua situația de pe teren și acțiunile politice în desfășurare și pentru a discuta despre noi inițiative de consolidare a răspunsului UE, ministrul luxemburghez pentru imigrație și azil, Jean Asselborn, a decis organizarea unui Consiliu JAI (Justiție și Afaceri Interne – n.r.) extraordinar”, a precizat, într-un comunicat, Luxemburgul, care asigură președinția rotativă a Uninii Europene. “Fenomenul migrației în afara și în interiorul Uniunii Europene a luat recent proporții nemaiîntâlnite”, subliniaza președinția luxemburgheză a UE.

Discuțiile de la consiliul extraordinar din 14 septembrie ar urma sa se axeze pe procedurile de expulzare a imigranților in cazurile cand solicitarile lor de azil sunt respinse, pe cooperarea cu țări terțe și pe măsuri de prevenire a traficului cu imigranți.

Miniștrii de interne francez, german și britanic cerusera anterior organizarea unui Consiliu Justitie si Afaceri “în următoarele două săptămâni”, pe fondul crizei imigranților.

Unele guverne europene au refuzat să primească refugiați și s-au opus propunerilor UE de stabilire a unui plan comun de acțiune în contextul acestei crize, care se intensifică pe fondul afluxului tot mai mare de imigranți ce fug din cauza războaielor și a sărăciei din Africa, Asia și Orientul Mijlociu.

Potrivit lui Seibert, Europa are nevoie de o nouă abordare, în contextul în care numeroase țări nu mai respectă Regulamentul Dublin, care prevede trimiterea majorității solicitanților de azil înapoi în țara prin care au intrat în UE până când aplicația lor va fi procesată.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat sâmbătă că actuala politică europeană pentru rezolvarea crizei imigranților este “o rușine”. “Europa riscă să eșueze din cauza modului dezastruos de administrare” a situației, a adăugat el.

Miercuri, cancelarul german Angela Merkel a ales Heidenau, un mic oraş cu 16.000 de locuitori situat la câţiva kilometri sud de Dresda, pentru prima sa vizită la un centru de refugiaţi. Huiduită de manifestanţi de extremă-dreapta, Merkel a afirmat că în Germania nu există “toleranţă pentru cei care pun sub semnul întrebării demnitatea altora“.

De la interlopi mărunți și șefi de mici miliții din Orierntul Mijlociu sau Africa, până la mari rețele de traficanți și chiar Hamas, Hezbollah sau organizatia Statul Islamic (cum altfel pot trece sute de mii de imigranți prin teritoriile controlate de jihadiști?), toți profită de pe urma ”afacerii” exodului către Europa.

Acest nou business care înflorește în Levant, pe coastele Africii și în Europa este ajutat de pasivitatea guvernelor europene și a UE. Fie că vorbim de o reacție puternică, de demantelarea a rețelelor de traficanți, de distrugerea ambarcațiunilor înainte de a fi folosite de aceștia (în cazul puținilor politicieni care riscă să se ridice împotriva opiniei cvasigeneralizate ce susține cauza imigranților) sau de asigurarea celor mai omenești cu putință condiții pentru imigranți odată ajunși în Europa (în cazul politicienilor ce își declara compasiunea față de acești oameni), guvernele europene au rămas inactive sau au acționat pompieristic.

Presa germana relatează despre cum poliția federală a gasit de cuviință sa trateze cazurile imigranților care călătoresc pe autostrăzile din țară, în camioane sau chiar pe jos – s-a decis amplasarea unor panouri de avertizare pentru șoferi prin care sunt atenționați ca pe ”Autobahn” sunt imigranți. Nimic pentru descurajarea și distrugerea retelelor de traficanți, ci mai degrabă totul pentru fluidizarea exodului.

O sumară revistă a presei alta decât cea de main stream relevă o imagine diferită asupra crizei imigranților. Nu sunt puține vocile edililor din orasle germane care se plâng că ”sistemul s-a prăbușit”, că nu mai pot face față valului de imigranți. S-a recurs pana si la armată pentru ridicarea de corturi în orașele germane. În altă ordine de idei, multe publicații online arată că o parte însemnată a imigranților nu par să fi fugit din calea războiului, ci par să fi venit în Europa din rațiuni economice. Chiar și publicațiile renumite încep să susțină această teza – inegalitățile economice sunt cauza exodului (mulți dintre imigranți plătesc zeci de mii de dolari pentru a ajunge în Europa, însă puțini sunt cei care se întreabă de unde pot face rost de aceste sume, uneori într-un interval foarte scurt). Cum a gândit UE să reacționeze la aceste inegalități ale lumii globalizate? Simplu, renunțând să-și mai păzească frontierele și invitându-i pe imigranți in Europa. Însă, dacă există publicații ce ridică problema inegalităților și a imigrației din rațiuni economice, niciuna nu mai ridică problema prăbușirii sistemului social din statele europene.

Apar și semnale de alarmă și mai grave. Pe site-ul chroniclesmagazine.org sunt publicate observațiile unui angajat cu vechi state de plată în cadrul Ministerului Olandez al Imigrației. ”Experiența mă ajută să observ ceva nou la valul format în proportie covârșitoare din musulmani. Observăm o hotărâre de fier pentru a merge mai departe, în pofida legii – acesta nu este comportamentul tipic al unor refugiați. Refugiații sunt de regulă traumatizați, formează grupuri eterogene, au modalități specifice de comunicare verbală și nonverbala. Actualul val este mai degrabă uniform: cel mai mare grup este cel al bărbaților tineri. Plutește un aer de omogenitate, care contrastează cu originea etnică diferită. Comportamentul tinerilor cu care am luat contact, cuvintele pe care le folosesc, limbajul corpului dau impresa de stăpânire de sine și superioritate. Aproape că îți ordonă. Asta nu are nimic de-a face cu comportamentul refugiaților din calea războiului sau al celor economici”.

”Grupurile actuale sunt hotărâte și puternice, nu disperate să-și salveze viețile – până la urmă factorul determinant pentru refugiații veritabili. Sunt hotărâți să facă acest drum pentru a li se alătura ”minorităților” deja existente in Europa. Legătura dintre ei nu este etnică, ci religioasă. Nu par să fie parte a unei mișcări spontane. Imigranții turci și marocani din anii 1970 erau adevărați imigranti economici, însă membrii acestui nou val nu sunt. Termenul de migrație implică factori complecși care duc la un flux dispersat de oameni, pe o perioadă lungă de timp. Toate aceste caracteristici lipsesc acestui val”.

”În Europa animalele dorm în pat, iar noi înghețăm în ploaie”, spunea o tânăra din Siria, nemulțumită de intervenția poliției macedonene care păzea frontiera statului. ”Știm că aici nu e vorba de Macedonia și de poliția macedoneană. Este vorba despre UE. Spuneți Bruxelles-ului că venim, orice-ar fi!”, a spus pentru Reuters un tânăr sirian de 32 de ani. Sunt declarații care par să confirme opiniile funcționarului olandez citat mai sus.

Într-adevăr, faptul că în două luni de zile din această vară s-a ajuns la un număr de imigranți egal cu cel care au intrat în anul 2014 în Europa este un fapt ce poate ridica semne de întrebare. Războiul din Siria sau cel din Libia au produs un numar uriaș de imigranți nu numai în acest an, ci în fiecare an, începând cu 2010-2011, iar Turcia, spre exemplu, a găsit resursele necesare pentru a primi milioane de imigranți. Până în luna iulie 2015…

Imigranții musulmani nu caută deloc azil în regatele salafiste din Golf. Nu sunt bineveniti acolo. Cu toții se îndreaptă către Europa, acolo unde există deja o disporă musulmană de milioane de oameni, de multă ori refuzând să se integreze în societățile țării gazdă, creându-și fiefuri în suburbiile Parisului, Berlinului și ale altor mari metropole. Comunitățile sunt susținute de organizații de caritate musulmane finanțate chiar de către acesle regate din Golf ce refuză să-i primească pe imigranți (În 2012, organizațiile astfel finanțate au decis să împartă gratuit câte un Coran pentru 25 de milioane familii din Germania). Întregul proces pare susținut chiar de elitele politice ale Europei, în virtutea valorilor perene ale umanismului și a unui sentiment ontologic de vinovăție față de cei mai săraci.

Nu pare să fie vorba despre o mutare a jihadului pe pământ european. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a sugerat că, deși printre sutele de mii de imigranți se pot afla militanți jihadiști, nu acesta este pericolul major. Explicația o dă Claude Moniquet, fost agent al serviciilor de informații franceze, citat de Reuters: ”Statul Islamic nu trebuie să exporte militanți de vreme ce importă luptători din Europa. Sunt între cinci și șase mii de europeni care au fost în Siria și alții care pleacă. Este greu de priceput ce ar câștiga Statul Islamic exportând sirieni și irakieni – oameni care vorbesc araba și de care au nevoie în Irak și în Siria”. Dacă este vorba de o strategie atent gândită și nu de valuri spontane de imigranți, atunci ea trebuie să fie mult mai insidioasă și cu efecte pe termen lung.

Prin urmare, șocul exodului din această vară a dus la apariția, deocamdată timidă, a unor teorii ale conspirației. Una dintre ele a început să fie susținută de presa de main stream – violențele înregistrate între grupurile de imigranți deja stabilite sau cele abia sosite nu se datorează acestor oameni, ci unei conspirații a guvernului german menită să le creeze imigranților o imagine proastă încă de la început, scrie un editorialist de la Tageszeitung.

De cealaltă parte se vorbește despre o decizie strategică a Turciei de apune presiuni asupra statelor europene, despre calculele electorale ale președintelui Recep Tayyip Erdogan, despre o strategie a Germaniei și a Franței de a combate fenomenul îmbătrânirii populației și criza demografică, sau despre o mișcare coordonată a aliaților de peste Ocean pentru a determina statele europene (sau pentru a oferi politicienilor argumentele necesare în fața electoratului) sa se angajeze în intervențiile militare din Orientul Apropiat și Africa.

Dincolo de aceste supozitii, valul de imigranți a reușit deja să dividă Europa, fizic (prin propunerile de anulare a aplicării Acordului Schengen), politic (prin resuscitarea extremei dreapte în multe state). Mai mult, în timp ce cetățenii europeni continuă să vorbească doar pe la colturi despre pericolul imigratiei, temându-se să nu încalce un tabu ce le poate distruge cariera, presa și guvernanții par să fi uitat cu totul de subiectele cu adevărat arzătoare și extrem de incomode de acum doar câteva săptămâni.

  • ActiveNews:

Iulian Capsali: Ipocrizie și moarte

Trăim într-un context atât de tulbure, încât începem să ne pierdem energia dumnezeiască, cauţionând orice nebunie de teama ca să nu ne pierdem liniştea micului univers personal: gândim prin psihismul propriu care îndeamnă la confort, inclusiv în relaţie cu Pronia. Nu numai axiologia “Lumii Vechi” este bulversată, dar şi fondul ontologic al omului din acest final de civilizaţie creştină.

Cum aş putea să citesc în altă cheie toată revărsarea de ură (momentan potenţială) sau de neliniște implicită asupra “valului de emigranţi” care, vezi Doamne, va sufoca România?
Simptomatic este faptul că se confundă cauzele cu efectele.

Zeci de mii de oameni trec marea cu bărcile pneumatice, umplute mult peste capacitate, plecând din ţările în care trăiesc de generaţii – vorbim acum de Orientul Mijlociu şi în special de Siria şi Irak -, ţări care au fost distruse pentru a fi “democratizate” de către Occident.

Oameni disperaţi îşi pun viaţa lor, a femeilor şi a copiilor în pericol, ca să iasă din iad. Ce minte bolnavă îşi poate închipui că îşi pune cineva în pericol soarta propriilor copii, doar ca să emigreze economic? Ba mai mult, aflu de la un rătăcit care media o emisiune pe A3 că printre ei se află militanţi ISIS. Iar această idee aberantă (de ce şi-ar riscă viaţa pe mare când foarte mulţi dintre ei au paşapoarte occidentale şi pot trece absolut legal spre Europa), este preluată pe nemestecate de către românii care îşi acumulează metodic psihozele.

Dintr-o simplă răsucire propagandistică de idei, victima este transformată în agresor. Iar “agresorul” trebuie stopat cu orice preţ, pentru că reprezintă un “pericol” mai ales pentru confortul mic-burghezului european, speriat de fantasmele necunoscutului.

Siria, până la începutul războiului, era în primele locuri dintre CELE MAI SIGURE ŢĂRI DIN LUME pentru turişti sau vizitatorii ocazionali. Irakul nu era o democraţie, dar era o ţară viabilă în care românii care au lucrat acolo până în ’89 s-au simţit foarte bine, ca şi Libia, dacă trecem pe pământ african. De asemenea, acestea erau ţări unde nu au existat probleme de securitate pentru creştinii minoritari: “tiranul” Bashar al Assad îşi serba Crăciunul la o mănăstire ortodoxă iar ministrul de externe al Irakului, Tariq Aziz, care a fost spânzurat de “eliberatori”, era creştin.

Asistăm la o ablaţie sufletească mai ales în mediile creştine, care invocă spaimele de terorism bine hrănite de propaganda ISIS, foarte profesionistă – asta o vede oricine se pricepe la imagine -, mutându-le asupra unor oameni disperaţi.

Întocmai ca în experimentul Piteşti, victima este transfigurată, momentan doar la nivel imaginar, în călău.
Propaganda acţionează de ani de zile: ISIS era prezentată iniţial ca o armată de eliberare naţională în Siria, deşi în rândurile ei erau foarte puţini nativi sirieni, masa fiind formată din trupe wahhabite din ţările Golfului, mercenari şi extremişti veniţi din Occident. Au primit sprijin logistic şi financiar imens (nu poţi ţine fără bani o armata de peste 50.000 de oameni) din partea monarhiilor saudite, care nu mişcă absolut nimic fără ştirea serviciilor secrete şi a Departamentului de Stat american.

Imaginile cu fostul candidat la preşedinţie american John McCain în vizite la centrul de comandă al ISIS sunt notorii.
Cadavre de oameni care îşi căutau izbăvirea au fost pescuite din mare de paza de coastă a ţărilor europene din bazinul Mediteranei, iar fixaţia din imaginarul european este condusă spre rejectarea victimelor care au reuşit să ajungă la ţărm. Pentru că sunt potenţiali terorişti, filmele hollywoodiene şi presa mainstream inducând permanent acestă imbricare între musulmani şi acţiunile violente, preparând mental mulţimea de “Charlie”.

Pe de alta parte, secularismul masiv şi agresiv al Occidentului este mefient la orice infuzie de tradiţie pe un fond de secetă spirituală fără precedent în istorie, în care Familia este în implozie completă atacată fiind, ca şi educaţia primară, de ideologiile sexomarxiste, iar societatea dinamitată de multiculturalismul politic al ultimelor decenii, care pune în prim-plan alteritatea în detrimentul propriei tradiţii pe care o desconsideră total si împotriva căreia se luptă.

Teologic văzută această confruntare, pare mai degrabă un răspuns divin, biciuitor, la nesimțirea sufletească adusă de hedonismul materialist al Occidentului: islamul este o religie ofensivă iar musulmanii vin cu un ethos specific de care nu se vor debarasa la comanda ideologică a unei puteri seculare cum este UE.

Deci tot eşafodajul debil al vestului nu are soluţii. Singura pe care a dat-o până acum este cea radicală a lui Breivik, despre care spuneam zilele trecute, cu ironie neagră, că va avea altare, poate şi icoane, inclusiv în spaţiul ortodox. Momentan, de frica “invaziei”, “eroii” românilor de pe facebook îngroapă porci vopsiţi în tricolor. Mâine însă, zelotismul xenofob pseudo-creştin, bine nutrit cu spaime de către mainstram-ul neoliberal, poate să explodeze în direcţii din afara punițiunii simbolice.

Concluzionând, este de remarcat cum un stat imens ca ISIS este încă protejat de interese obscure care induc în Europa un haos bine dirijat, iar în loc să se rezolve cauza – dacă nu ar mai fi finanţate şi dotate, armatele lor ar sucomba in fata unor atacuri fără mari sacrificii umane -, “comunitatea internaţională” este paralizată. În schimb, în media şi în spaţiul on-line este exaltată în public islamofobia iar refugiaţii care caută să scape cu viaţă sunt desenaţi ca nişte lighioane teroriste care ne sufocă spaţiul vital şi ne ultragiază liniştea sufletească.

Evident, pe fondul “recrudescenţei terorismului”, exact ca şi după atentatele de la Paris, serviciile secrete vor cere guvernelor legile Big Brother. Iar cetăţenii se vor supune, pentru că sunt preparaţi de mass media ca să ceară linişte socială şi stabilitate politică.

Cui prodest?

Merită să ne gândim la finalitatea acestor tulburări mondiale, la cine are de câştigat şi la cine are de pierdut.
Până la urmă, elitele politice şi financiare ale lumii şi-au arătat dispreţul total faţă de marile mase de oameni, care sunt victimele inocente în laboratorul de creație al Noii Ordini Mondiale.

Bogdan Duca: Iluminismul a EȘUAT

Ce se întâmplă în lume de la 11 septembrie 2001 încoace (ca să dăm o dată exactă) este confirmarea eşecului iluminismului. S-a dovedit că umanitatea este departe de a fi o mare familie unită de o morală naturală comună, drepturi naturale comune, religie naturală comună.

Plicticoşeniile domnului Kant şi utopiile sale cu “pacea eternă” sunt deja maculatură. Din Voltaire a rămas doar simţul umorului- de calitate chiar şi atunci când este anti-creştin.

Din lozincile revoluţiei franceze nu a rămas nimic- cine mai e atât de dus de cap încât să creadă în egalitate şi fraternitate? Cât despre libertate- definiţiile variază, preferându-se în general un soi de raportare la un libertinism stupid.
Consecinţă a iluminismului, relativismul moral, cultural, civilizaţional este singura soluţie pentru a mima pe mai departe că religia seculară impusă după ghilotinarea iluministă a Creştinismului, mai poate conta.
Iar relativismul, cum profetic intuia Benedict al XVI-lea, sfârşeşte inevitabil prin a se manifesta ca o dictatură totalitară.

Să nu credem că ne vor mânca musulmanii. Ei doar vor contribui involuntar la instalarea dictaturii ce va să vină.
Şi, o să vedeţi “amuzament”, iacobinii ce stau să vină “să salveze civilizaţia”, vor ghilotina mai degrabă capete creştine decât capete musulmane.

Aşa cum iacobinii de altădată, de frica germanilor şi englezilor, au decapitat sute de mii de….francezi.

Şi poate că se va reactualiza şi un mit iluminist, aparent uitat: cel al despotului luminat, al acelui mesia raţional şi secular care să ne “salveze” din bezna obscurantismului şi ignoranţei.


Categorii

1. DIVERSE, Criza refugiatilor/ imigrantilor, Germania, Iulian Capsali, Ungaria, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “STATELE EUROPENE DIN SCHENGEN ARUNCA UNUL CATRE ALTUL CARTOFUL FIERBINTE AL CRIZEI REFUGIATILOR (Video)/ Comentarii si atitudini pe tema valurilor de imigranti. SPRE DICTATURI “SALVATIONISTE”?

  1. După ce austriecii l-au demascat pe Soros în spatele mifrației refugiaților spre Europa, trebuia ca și la noi în țară să vină ordinele lui Soros pe linie sigură:

    http://www.activenews.ro/stiri-politic/Klaus-Iohannis-are-un-nou-consilier-prima-reprezentanta-a-lui-Soros-in-Romania-124367

  2. migrației… am tastat repede

  3. @Av. George P:

    Stirea nu se confirma, e un soi de hoax propagat de siteuri dubioase din Austria si preluat dupa ureche de siteurile din Romania.

  4. @admin

    De parca ai ce explica(conspiratiile nu ai cum sa le verifici;ele se pot dovedi adevarate in urmatoarele decenii…) .Hoax,nehoax pute a branza de dromader.Iar Capsali cade in penibil.
    Nu e exclus ca Soos din marinimia sa ,prin intermediul unor “ONG”-uri umanitare sa faciliteze migratia .Parca a mai adus aminte cineva de teoria unei Europe multi-etnice prin secolul xx (recte Kalergi) .Nu ca ma mananca pe mine grija ca va disparea “crestinismul” occidental si rasa caucaziana din Germanica.E doar o observatie.

    Ponta se ciondaneste cu defunctul Basescu .Dar Baselu are dreptate(ca in disputa pe seama lui Mihai Regele).Parca l-am auzit pe Mircea Badea in persoana.De altfel in emisiunea de azi -noapte(adica la 00:00) ,Badea a sugerat ca Basescu se uita la Antena 3 si preia anumite mesaje ca sa castige popularitate.Imi pun la contributie memoria,dar nu-mi aduc aminte vreun Basescu foarte vocal impotriva bombardarii Libiei si a inarmarii “rebelilor” din Siria.

    “Noi nu avem moschei ” .Asta ar fi raspunsul normal .Iar in caz de refugiati,sputem primi copii si femei.Barbatii sa lupte Sa se inroleze in armata nationala a lui Bashar .

    Musulmanii nu au ce cauta in tarile ortodoxe (nu deschid topicul “musulman-terorist” pentru ca e inept; am mai discutat despre asta si la articolul despre moschee unde i-am luat partea lui menumorut ;baietii astia din ISIS,Al-Quaida sunt controlati mental:liderii lor sunt marionete reeducate de americani in lagare ,ulterior “evadate”-pfff,marioneta “evadeaza” ).Au loc in tari bogate precum Quatar,Arabia Saudita,Emiratele Arabe Unite,Bahrainn etc .

  5. Din toata „criza” asta a imigrantilor, eu tind sa am aceeasi parere ca si premierul Marii Britanii, care sublinia printre altele ca primirea acestor refugiati nu este o solutie. Restul informatiilor este umplutura pentru nestiutori / nepasatori.

  6. @emanuel:

    De parca ai ce explica(conspiratiile nu ai cum sa le verifici;ele se pot dovedi adevarate in urmatoarele decenii…) .Hoax,nehoax pute a branza de dromader.Iar Capsali cade in penibil.
    Nu e exclus ca Soos din marinimia sa ,prin intermediul unor “ONG”-uri umanitare sa faciliteze migratia .Parca a mai adus aminte cineva de teoria unei Europe multi-etnice prin secolul xx (recte Kalergi) .Nu ca ma mananca pe mine grija ca va disparea “crestinismul” occidental si rasa caucaziana din Germanica.E doar o observatie.

    Exista conspiratii dovedite, fapte petrecute. La acestea ne putem referi documentat, clar, logic. Exista insa si falsificari, unele… realmente penibile. Una din asta exista si in linkul respectiv, care nu contine niciun element real. In primul rand, nu exista sursa pretinsa in varianta romana – serviciu secret austriac. In sursa originala nu e citat nicio secunda asa ceva. In al doilea rand, Soros nu apare in respectivul articol, or in varianta romana scrie clar ca e acuzat de serviciile secrete austriece. In al treilea rand, sursa in sine e dubioasa, ceva mult iubitoriu de Putin, desigur din traditionalele sentimente pro-rusesti ale austriecilor dreptcredinciosi, nu?!

    Ca e vorba despre o inginerie sociala prin aceste valuri de migratori am spus-o si noi, ca se vede din avion, din tren, din masina mica. Insa, daca mergem pe ideea ca putem spune orice ca sigur e conspiratia lui Soros in orice, atunci la ce bun sa ne mai batem capul cu orice si sa mai intram pe internet sa aflam una alta? Stam linistiti ca oricum aia lucreaza pe ale lor, nu mai avem nevoie sa intelegem nimic si asteptam doar sa se implineasca dezvaluirile “secrete” de pe net.

    Noi consideram ca musulmanii sunt in buna parte responsabili ei insisi de cruzimile anticresine din Orientul Apropiat, in special sunnitii, si am aratat rolul SUA in ecuatie precum si “logica” acestor divizari intentionate ale regiunii. Nu de la migratorii astia ni se va trage insa moartea, nici noua, nici europenilor.

  7. @Andrei:

    Din toata „criza” asta a imigrantilor, eu tind sa am aceeasi parere ca si premierul Marii Britanii, care sublinia printre altele ca primirea acestor refugiati nu este o solutie.

    Pai o solutie ar fi sa nu le faca praf tarile, nu sa ii tina apoi la garduri si in barci pe Mediterana, dupa ce le-au distrus viata sociala, nu?

  8. cine gestioneaza totusi aceste cifre referitoare la numarul refugiatilor? cine poate sa stie dimensiunea reala a fenomenului?

    manevram 50 de mii, hai 100 de mii de oameni (pot fi si 500 mii sau milionul dar nu e nevoie), ii supraexpunem mediatic, cream in acest fel imagine unui fenomen de amploare, surescitam mentalul europeanului de rand, crestin sau nu, vehiculam cifre astronomice de primit in diverse tari europene (germania 800 mii, suedia 200, danemarca 100, austria 100 etc), supralicitam si perspective panicarde, de a cantona la un moment dat (la apogeul crizei) in jur de 500 de mii de refugiati in romania, va dati seama la acel moment restul europei ce excedata va fi fiind de “valul de refugiati” si mai apoi, cifrele vor vorbi din nou, ni se va da de inteles ca arii extinse din siria, irak, afganitan, egipt, iordania, liban etc sunt complet depopulate ….. timp in care “isis”, si/sau cei care instrumentaza acest concept, vor putea “curata” la propriu, manu militari, teritoriile respective de sarmanii oameni aflati, chipurile, in taberele de refugiati din europa…..cu milioanele.

    and voila, the “promised land” is ready to be “conquered!
    http://www.globalresearch.ca/greater-israel-the-zionist-plan-for-the-middle-east/5324815

  9. Nu sunt adeptul conflictului armat, insa cand populatia propriului stat nu se simte in siguranta si nu poate vedea un viitor sigur creand astfel acele „depopulari”, dupa cum pomenea utilizatorul „K”, când altii isi fac de cap din cauza unei nu stiu ce dogma sau ca unii sunt crestini si altii ba, acesta e cred singura solutie pentru acesti refugiati. Ii primim, ii sustinem, ii ajutam , insa problema trebuie rezolvata de la radacini.

  10. Pingback: “America prepara masa, restul lumii spala vasele”. CAUZELE SI EFECTELE TRAGEDIEI REFUGIATIILOR SI MEGA-INGINERIILE DEMOGRAFICE. Fabricarea unei “NOI EUROPE” din valurile de imigranti orientali? VA FI REPARTIZATA ROMANIEI COTA OBLIGATORIE D
  11. Interesant pt mine comentariul lui @k.

    Apropo de observatia lui Orban: cum bine spune si articolul postat pe site, la drept vorbind refugiatii nu sunt nici problema Germaniei si nici a Europei, ci a SUA. Pana la urma, americanii au aruncat Orientul Mijlociu in aer. Cel mai corect este ca Europa sa le puna la dispozitie mijloacele adecvate de transport si sa-i trimita in US. Mi se pare cea mai corecta solutie!

    Nu numai ca preia problema cel care a creat-o (de vreme ce ISIS-ului se pare ca ii e destina a o viata lunga), dar in plus integrarea in State – spatiu de notoriu multiculturalism si toleranta – ar fi infinit mai facila ca aici.

    Sincer, mi se pare o solutie de bun simt si lejer sustenabila financiar.

  12. Pingback: Pozitia Patriarhiei Romane pe tema REFUGIATILOR. “TOTI ROMANII ORTODOCSI TREBUIE SA ACTIONEZE CU DRAGOSTE DE SEMENI.” Mitropolitul Andrei: “Trebuie să fim buni, dar şi atenţi la ceea ce se întâmplă” | Cuvântul Ortodox
  13. Pingback: QUO VADIS, EUROPA? Interviu pe tema REFUGIATILOR cu Dan Dungaciu/ GERMANIA REINTRODUCE CONTROLUL LA GRANITA/ Romania va vota NU cotelor obligatorii. Vor fi SANCTIONATE tarile est-europene care REFUZA cotele?/ SARKOZY a gasit “solutia”… f
  14. Pingback: UNGARIA DECLARA STARE DE URGENTA IN URMA INCIDENTELOR DE LA GRANITA (Video). Conflict diplomatic acut intre ROMANIA si UNGARIA pe tema GARDULUI ANTI-REFUGIATI/ GERMANIA vrea PENALIZAREA tarilor care refuza impunerea COTELOR OBLIGATORII/ Bashar al-Assad ac
  15. Pingback: UNGARIA DECLARA STARE DE URGENTA IN URMA INCIDENTELOR DE LA GRANITA (Video). Conflict diplomatic acut intre ROMANIA si UNGARIA pe tema GARDULUI ANTI-REFUGIATI/ Extinderea POLITIEI si JANDARMERIEI: pretext politienesc sau masura de urgenta?/ GERMANIA vrea
  16. Pingback: EXODUL REFUGIATILOR ESTE ABIA LA INCEPUT. Romania nu poate primi mai mult de 1800 refugiati/ COMISIA EUROPEANA NU A RENUNTAT LA PLANUL DE COTE OBLIGATORII DE IMIGRANTI/ Cipru vrea doar refugiati crestini/ CONFLICTUL DIN SIRIA: CEL MAI CINIC RAZBOI DIN LUM
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare