STRATFOR: Rusia construieste o BAZA MILITARA in SIRIA (Video)/ Netanyahu se va intalni cu Putin/ STATUL ISLAMIC se extinde tot mai mult in SIRIA

17-09-2015 6 minute Sublinieri
http://foreignpolicy.com/

Sursa foto: http://foreignpolicy.com/

  • Hotnews: 

Israelul anunta o intalnire Netanyahu-Putin pe tema Siriei, in Rusia

Benjamin Netanyahu se va deplasa saptamana viitoare in Rusia pentru a discuta cu presedintele Vladimir Putin despre “amplasarea de forte militare ruse in Siria”, a anuntat miercuri biroul premierului israelian, potrivit AFP.

Netanyahu “va expune amenintarile ce apasa asupra Israelului ca urmare a consolidarii militare pe scena siriana si a furnizarii de armament catre Hezbollah si alte organizatii teroriste”, potrivit unui comunicat difuzat de biroul premierului israelian.

Rusia a amplasat sapte tancuri pe un aeroport din Siria, despre care au circulat in ultima vreme zvonuri legate de o concentrare de armament rusesc, au declarat luni pentru Reuters doi oficiali americani, care au preferat sa-si pastreze anonimatul.

Unul dintre acestia a declarat ca sapte tancuri rusesti T-90 au fost vazute pe aeroportul de langa Latakia, unul dintre bastioanele presedintelui Bashar al-Assad.

Cei doi oficiali au precizat ca Rusia a amplasat si piese de artilerie in acesta locatie.

“Se pare, si toate indicatiile converg, ca este vorba de protejarea terenului de aviatie”, a spus una dintre surse. Rusia pare pe punctul de a stabili o baza aeriana avansata in Siria, a declarat luni purtatorul de cuvant al Pentagonului, capitanul de nava Jeff Davis.

“Este un curs continuu (de echipamente rusesti spre Siria) de circa zece zile”, a spus el. Cateva zeci de trupe rusesti de infanterie au fost de asemenea observate, precum si o nava de debarcare, alaturi de circa zece vehicule blindate de transport de trupe.

Potrivit surselor americane, rusii au instalat pe aeroport cladiri prefabricate, suficiente pentru a gazdui sute de persoane. O eventuala implicare directa a fortelor rusesti in conflictul sirian risca sa complice operatiunile aeriene ale coalitiei.

Regimul Bashar al-Assad a pierdut controlul asupra unor vaste teritorii din tara de la inceputul razboiului impotriva rebelilor, in martie 2011.

Rusia critica “rezultatele modeste” ale coalitiei impotriva Statului Islamic

Rusia a apreciat, miercuri, drept “foarte modeste” rezultatele coalitiei internationale conduse de Statele Unite impotriva organizatiei Statul Islamic (SI), afirmand ca loviturile aeriene au dus la cresterea numarului de simpatizanti ai gruparii jihadiste, transmite AFP.

“Din pacate, reusitele coalitiei in lupta sa impotriva SI par foarte modeste”, a afirmat Ministerul rus de Externe intr-un comunicat.

“Loviturile aeriene nu i-au oprit pe teroristi (…) Mai mult, nemultumirea tot mai mare fata de aceste lovituri, care nu sunt fara victime civile, a provocat cresterea numarului de locuitori ce ii sustin pe extremisti si sunt dispusi sa se alature acestora”, se mai arata in comunicatul MAE rus.

  • Digi24:

Relaţiile SUA-Rusia, încordate din cauza Siriei

În contextul crizei refugiaţilor, relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia sunt din nou încordate, de data aceasta din cauza Siriei. Secretarul american de Stat, John Kerry, l-a avertizat din nou pe omologul său rus, Serghei Lavrov, că ajutorul dat regimului Bashar al-Assad, inclusiv prin trupe la sol, nu face decât să alimenteze conflictul din zonă.

Ajutorul armat dat Siriei de către Rusia îngrijorează şi Israelul. Premierul israelianBenjamin Netanyahu va merge la Moscova săptămâna viitoare pentru a discuta situaţia din Siria – o informaţie confirmată de purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Între timp, într-un interviu pentru presa rusă, Bashar al-Assad a declarat că Europa este printre principalii vinovaţi de criza refugiaţilor.

“Europa este cea care poartă responsabilitatea pentru că a sprijinit, a acoperit terorismul şi continuă să o facă. Îi numeşte pe terorişti “moderaţi” şi îi împarte în grupuri, dar toţi sunt extremişti”, a declarat Bashar al-Assad, preşedintele Siriei.

Liderul de la Kremlin îi dă dreptate preşedintelui sirian. Vladimir Putin a susţinut că, dacă Moscova nu ar fi intervenit, Europa ar fi fost invadată de încă şi mai mulţi imigranţi.

“Dacă Rusia nu ar fi sprijinit Siria, situaţia din această ţară ar fi fost mai rea decât cea din Libia, iar afluxul de refugiaţi ar fi fost mult mai mare”, a declarat şi Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Pe de altă parte, preşedintele sirian susţine că intervenţia coaliţiei internaţionale în lupta împotriva Statului Islamic este un eşec tocmai pentru că nu intervine cu trupe la sol.

“Realitatea este că, în ciuda faptului că această coaliţie şi-a început operaţiunile, Statul Islamic îşi continuă atacurile, iar coaliţia nu poate face nimic în această privinţă. Coaliţia nu schimbă situaţia la sol”, a spus Bashar al-Assad.

Rusia nu pare să se teamă de asta. În ultimul timp a trimis cel puţin şase nave în Mediterana cu direcţia Siria. Moscova nu neagă faptul că trimite tehnică militară şi experţi, dar nici nu recunoaşte că experţii sunt de fapt trupe în toată regula.

“Aş vrea să vă spun că am sprijinit guvernul sirian pentru că se confruntă cu o agresiune teroristă. Am furnizat şi vom furniza tot suportul tehnic şi militar necesar. Şi le cerem şi altor state să ni se alăture”, a spus Vladimir Putin.

Mişcarea strategică a Rusiei nu este pe placul Casei Albe, care se vrea principalul actor în lupta coaliţiei internaţiale împotriva Statului Islamic.

“Rusia este binevenită în participarea la efortul de luptă împotriva Statului Islamic. Aşa cum am spus şi înainte, continuăm să credem că eforturile Moscovei de a-l sprijini pe Assad şi de a continua să-i ofere sprijin sunt destabilizatoare şi contraproductive“, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Intervenţia sporită a Rusiei în Siria pare să fi venit într-un moment critic pentru regimul de la Damasc, a cărui armată este în pragul prăbuşirii şi care pierde tot mai mult teren în faţa jihadiştilor.

Pe de altă parte, mişcarea Moscovei are un scop strategic clar. Siria şi Iranul sunt principalii aliaţi ai Moscovei în regiune nu de acum, ci din timpul Războiului Rece. A pierde pe unul dintre aliaţii săi de bază în Orientul Mijlociu este un lucru inacceptabil pentru Rusia, care prin ambiţia de a rezolva dosarul sirian vrea să detroneze Statele Unite în calitate de principal actor mondial în regiune. Ca semn al implicării sale, Rusia vrea să construiască o unitate militară lângă portul Latakia, pe lângă cea de la Tartus, portul care adăposteşte flota rusească din Mediterana.

StratforRusia construieşte o bază în Siria

Zvonurile s-au dovedit a fi corecte. Rusia construieşte o bază în Siria, explică analiştii de la Stratfor. Aceştia au prezentat imagini din satelit care arată tehnică militară rusească pe teritoriul sirian. Săptămâna trecută, Moscova a fost nevoită să recunoască faptul că a trimis ofiţeri în Siria, dar numai pentru a-i instrui pe soldaţii lui Bashar Al Assad. Statele Unite aveau însă alte informaţii. Rusia nu recunoaşte că lucrează la o bază în Siria nici după apariţia acestor imagini. 

„Imaginile din satelit cu aeroportul din Latakia confirmă rapoartele privind zborurile militare ruseşti spre Siria, acolo unde, din informaţiile de până acum, ruşii şi-ar face o bază de operaţiuni. Imaginile din satelit, surprinse pe 4 septembrie, arată un centru de control al traficului recent construit. În apropiere, o porţiune proaspăt asfaltată, de-a lungul unor structuri care par a fi containere şi despre care se crede că sunt unităţi militare mobile. Pe aeroport, lucrările de construcţie sunt în derulare. Sunt vizibile de-a lungul întregii piste de est, care pare a fi refăcută pentru a permite aterizarea unor aeronave de transport de mare capacitate”, scriu analiştii Stratfor.

„Întăririle de pe aeroport demonstrează că Moscova se pregăteşte să trimită mijloace aeriene în Siria, dacă nu cumva a şi făcut acest lucru. Ca să-şi susţină prezenţa din străinătate, Moscova trebuie să pună la punct o puternică structură logistică şi are oameni în zonă care să o apere. Rusia îşi propune să facă un pod aerian, cu tot ce presupune acesta. Prezenţa în Siria a unor mijloace aeriene staţionare ruseşti, precum avioane de luptă şi elicoptere de atac, reprezintă o escaladare clară a implicării Moscovei în Siria. În trecut, se limitase la transferul de echipament, părţi disparate şi armament pentru guvernul sirian şi sprijin pentru serviciile de informaţii”, potrivit Stratfor.com.

Prezenţa trupelor rusești în Siria este o tentativă de susţinere a guvernului preşedintelui Bashar Al Assad sau un mijloc de presiune pe durata unor negocieri delicate, în vederea obţinerii unei soluţii politice. În oricare dintre variante, va fi din ce în ce mai greu pentru ruşi să evite o misiune detestabilă”, comentează analiştii de la Stratfor.

  • StirileproTV: 

Statul Islamic castiga noi teritorii importante in Siria. “Pot reduce la neant ce a mai ramas din Armata siriana libera”

Gruparea jihadista Statul Islamic a avansat intr-un mod “foarte important” in Siria si duce in acest moment o ofensiva impotriva orasului Marea, detinut de Armata siriana libera la nord de Alep, a declarat marti ministrul francez al Apararii.

Adresandu-se in cursul unei dezbateri in Parlament privind angajamentul militar al Frantei in Siria, ministrul francez Jean-Yves Le Drian a explicat “motivele” “schimbarii de apreciere” a Parisului, care a decis saptamana trecuta sa efectueze zboruri de recunoastere in vederea lansarii unor lovituri impotriva jihadistilor SI. Pana atunci, loviturile si zborurile franceze erau limitate strict la teritoriul irakian, relateaza Agerpres, citand AFP.

Ministrul francez a insistat in special asupra “avansarii foarte importante a SI in Siria”, in special in regiunea Alep. “In micul oras Marea (aproximativ 20 de kilometri nord de Alep) are loc o ofensiva foarte puternica care, in cazul in care reuseste, ar reduce la neant ceea ce se numeste inca Armata siriana libera sau ce a mai ramas din ea”, a subliniat ministrul francez.

“Vointa afisata” a SI de “a rupe axa Damasc-Homs”, oras situat la 100 km nord de capitala siriana, “ar pune in dificultate foarte mare Libanul” daca ar reusi, a apreciat oficialul francez. A doua justificare a schimbarii de strategie a Frantei, deja avansata de presedintele François Hollande: “amenintari la adresa securitatii nationale (…) concepute din Siria”.  Peste 240.000 de persoane au murit si milioane si-au parasit locuintele de la declansarea conflictului in Siria, in martie 2011.

Oficiali americani: Rusia a pozitionat tancuri si artilerie langa orasul sirian Latakia. Reactia Kremlinului

Rusia a pozitionat un numar de sapte tancuri pe un aerodrom din apropiere de orasul sirian Latakia, au declarat marti 2 oficiali americani, precizand ca scopul desfasurarii de armament militar greu rus in zona este pentru moment necunoscut.

Un oficial american a declarat ca sapte tancuri T-90 au fost vazute pe aerodromul din apropiere de Latakia, unul dintre orasele controlate de presedintele Bashar al-Assad, relateaza Agerpres, citand Reuters.

Cei doi oficiali americani au declarat ca Rusia a pozitionat aici si artilerie, despre care sustin ca pare sa fie desfasurata defensiv pentru a proteja personalul rus stationat acolo.

Reuters a relatat anterior ca Rusia a desfasurat in jur de 200 de militari din infanteria marina pe acest aerodrom. De asemenea, sustin oficialii americani, Moscova a trimis in medie doua avioane cargo zilnic in zona in ultima saptamana.

Rusia este supusa unei presiuni internationale tot mai mari in ultimele zile pentru a explica ceea ce Washingtonul si statele din Golf sustin ca este o acumulare de mijloace militare in Siria, unde Kremlinul il sustine pe Assad in razboiul civil.

Moscova a precizat ca va continua sa trimita echipament militar Siriei si ca asistenta pentru armata siriana este conforma cu legea internationala.

SUA foloseste spatiul aerian din Siria pentru a derula o campanie aeriana impotriva Statului Islamic, iar o prezenta mai mare a Rusiei suscita preocupari privind o posibila reintalnire intre vechii inamici din Razboiul Rece pe campul de lupta, noteaza Reuters.

Atat Moscova cat si Washingtonul sustin ca inamicul lor este Statul Islamic, ai carui combatanti controleaza importante teritorii din Siria si Irak. Rusia sustine insa guvernul lui Assad in Siria, in timp ce SUA sustine ca prezenta sa militara inrautateste situatia.

Moscova: Nu exista trupe rusesti in Siria

Discutia despre o prezenta a trupelor ruse in Siria este “o minciuna”, a declarat luni ambasadorul sirian la Moscova, Riad Haddad, citat de ITAR-TASS, relateaza Reuters.

“Am cooperat cu Rusia 30-40 de ani in zone variate, inclusiv in sfera militara. Da, primim arme, echipament militar, toate acestea in conformitate cu acordurile dintre tarile noastre”, a spus diplomatul sirian.

“Dar discutia despre prezenta trupelor ruse pe teritoriul sirian este o minciuna raspandita de statele occidentale, de SUA”, a adaugat Riad Haddad.

Doi oficiali americani au declarat luni ca Rusia a pozitionat un numar de sapte tancuri pe un aerodrom din apropiere de orasul sirian Latakia, unul dintre orasele controlate de presedintele Bashar al-Assad.

Potrivit unui purtator de cuvant al Pentagonului, in zona au fost vazuti si zeci de militari din infanteria marina, doua vase de debarcare si in jur de zece vehicule blindate de transport de trupe.


Categorii

1. DIVERSE, George Friedman/ Stratfor, Siria, SUA versus Rusia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “STRATFOR: Rusia construieste o BAZA MILITARA in SIRIA (Video)/ Netanyahu se va intalni cu Putin/ STATUL ISLAMIC se extinde tot mai mult in SIRIA

  1. “Mişcarea strategică a Rusiei nu este pe placul Casei Albe, care se vrea principalul actor în lupta coaliţiei internaţiale împotriva Statului Islamic”

    Bineinteles ca nu-i convine situatia Unchiului Sam. Ca doar nu degeaba a bagat atatia verzisori in recrutarea de combatanti pt Statul Islamic, inarmarea , consilierea si pregatirea tehnico -tactica a acestora, pt ca apoi Ursul rusesc sa le ia fata in Orientul Mijlociu si sa distruga ISIS-ul, copilul de suflet al Washingtonului. De asemenea, nu-l suporta nici pe Bashar al-Assad, liderul legitim si respectat al Siriei( ca si tatal si predecesorul sau) , pt ca acesta nu se face pres in fata intereselor si dorintei imediate a americanilor, ci continua politica prudenta a tatalui sau de alianta cu rusii. Probabil ca la antipatia americanilor fata de Bashar al-Assad a contribuit si faptul ca regimul acestuia(dar si al tatului sau) a protejat ani la randul pe crestinii ortodocsi din Siria, marturie fiind declaratiile acestora.

  2. Pingback: Oana Stancu (Zamfir): “ISIS-ul – o construcție naturala sau este FACATURA CELUI DE-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL?”. Intrebarile incomode despre FINANTAREA ISIS si APARITIA ARTIFICIALA A CRIZEI REFUGIATILOR provoaca… panica printre ana
  3. Armata siriana a recucerit vechiul oras muzeu sirian , Palmyra si continua ofensiva asupra organizatiei teroriste ISIS.
    Intre timp, Putin se implica tot mai mult in sprijinirea armatei siriene si pregateste o ofensiva masiva.

    Sursa: http://vremuritulburi.com/2015/09/18/putin-catre-ofiterii-armatei-ruse-operatiunea-salvarea-incepe-in-curand-trebuie-sa-va-pregatiti-pentru-a-curata-siria-de-teroristi-lui-obama/

  4. Pingback: Armata UCRAINEI ar fi infiintat o BRIGADA anti-romaneasca/ RUSIA construieste a doua BAZA MILITARA langa Ucraina/ STRATEGIA RUSIEI IN SIRIA SI INTALNIREA DINTRE PUTIN SI NETANYAHU/ PUTIN inaugureaza “cea mai mare moschee” din EUROPA | Cuvântu
  5. […]
    “Soldaţii marinei ruse au dat prima lor bătălie de la staţionarea în Siria, au dezvăluit, joi, sursele militare şi de informaţii ale Debkafile. Brigada 810 a marinei ruse a luptat alături de armata siriană şi forţele speciale ale Hezbollah în cadrul unui atac asupra forţelor Statului Islamic la baza aeriană Kweiris, situată la est de oraşul Alep.”
    […]

    Sursa: http://www.epochtimes-romania.com/news/soldatii-marinei-ruse-lupta-alaturi-de-grupul-hezbollah-in-siria—238571

  6. Pingback: VOM AVEA MULT HAOS DIN CAUZA REFUGIATILOR: “Mă tem că pentru România problemele vor fi insurmontabile”/ ARHITECTII NOULUI HAOS PLANETAR/ Penibila razgandeala “nemteasca” a presedintelui Iohannis pe tema primirii imigrantilor (VI
  7. Pingback: RAZBOIUL PENTRU SIRIA. Rusia a inceput loviturile aeriene impotriva GRUPARILOR JIHADISTE. Oficial al Bisericii Rusiei despre “RAZBOIUL SFANT” impotriva TERORISMULUI/ Confruntarea de la ONU dintre PUTIN si OBAMA/ Regele Iordaniei despre AL TREI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare