CAT DE POSIBIL ESTE UN RAZBOI INTRE CHINA SI SUA?/ Rusia continua BOMBARDAMENTELE in Siria. S-ar pune bazele si unei OFENSIVE TERESTRE/ Turcia s-a exprimat critic fata de actiunea rusilor/ “GAFA” PENTAGONULUI DE A INARMA JIHADISTI. Regizorul Oliver Stone sau adevarurile deranjante: “AMERICA A CREAT HAOS IN ORIENTUL MIJLOCIU, apoi am dat vina pe ISIS pentru haosul pe care l-am creat”

2-10-2015 7 minute Sublinieri

China vs USA

  • Hotnews:

Capcana lui Tucidide: Se indreapta America si China spre un razboi?

Un razboi dintre SUA si China este mai probabil decat evitarea acestuia, potrivit traiectoriei actuale a evenimentelor, este concluzia a doi profesori de la Harvard, care pornesc de la faimoasa “Capcana a lui Tucidide” potrivit careia, atunci cand o putere in ascensiune ameninta puterea dominanta, razboiul este cel mai probabil eveniment.

“Intr-adevar, judecand dupa evolutiile istorice, razboiul este mai probabil decat evitarea acestuia”, scrie Graham Allison, Belfer Center for Science and International Affairs, intr-un articol publicat pe The Atlantic.

Istoricul grec a aratat ca, atunci cand o putere in ascensiune rivalizeaza cu puterea dominanta – asa cum a fostul cazul Atenei in fata Spartei, in Grecia antica, sau al Germaniei si Marii Britanii, in urma cu un secol – evenimentul cel mai probabil este un razboi.

O echipa de la Harvard Belfer Center for Science and International Affairs analizat 16 astfel de cazuri din ultimii 500 de ani si a descoperit ca in 12 cazuri rezultatul a fost un razboi. Cand razboiul a fost evitat, a fost nevoie de ajustari dureroase in actiune si atitudini atat din partea puterii in ascensiune, cat si a puterii dominante.

Autorii noteaza ca, atunci cand o putere in ascensiune incepe sa ameninte puterea dominanta, crize care in mod normal ar fi fost depasite, precum asasinarea unu arhiduce in 1914, pot genera o cascada de reactii ce pot duce la un deznodamant pe care nici una dintre parti nu l-ar fi ales initial.

Tucidide scria, in urma cu peste 2.400  de ani: “Ascensiunea Atenei si teama pe care acest lucru o inspira in Sparta au facut razboiul inevitabil”. Tucidide a identificat doua motoare ale acestei dinamici: sentimentul puterii in ascensiune al importantei sale si nevoii de a avea o voce mai puternica si hotararea puterii dominante de a apara status quo-ul.

Cand un conflict a aparut intre Corint si Corcyra (Corfu, in prezent), Sparta a luat apararea Corintului, fortand Atena sa-si sprijine aliatul. Astfel a inceput razboiul peloponezian care s-a terminat 30 de ani mai tarziu, cu Sparta castigatoare. Dar ambele state erau in ruina si Grecia a devenit vulnerabila in fata imperiului Persan.

“Provocarea geostrategica proeminenta a acestei ere nu sunt extremistii islamici violenti sau renasterea Rusiei. Este impactul pe care ascensiunea Chinei il va avea asupra ordinii internationale conduse de SUA, care a furnizat o perioada fara precedent de pace si de prosperitate, timp de 70 de ani. Asa cum observa fostul lider al Singapore, Lee Kuan Yew, ‘amploarea schimbarii echilibrului global este atat de mare incat lumea trebuie sa isi gaseasca un nou echilibru. Nu este posibil sa pretinzi ca este doar un alt mare jucator. Este cel mai mare jucator in istoria lumii’. Toata lumea este constienta de ascensiunea Chinei. Dar putini dintre noi constientizeaza magnitudinea sa. Niciodata in istorie o natiune nu a crescut atat de rapid, atat de repede si pe atatea dimensiuni ale puterii”, mai arata autorul.

Rusia bombardeaza din nou pozitii ale rebelilor sirieni. Autoritatile de la Moscova sustin ca au fost vizate si 4 pozitii ale Statului Islamic / Aliatii lui Assad, inclusiv Iranul, pregatesc o ofensiva terestra impotriva rebelilor

Avioane rusesti au bombardat joi pozitii rebele din Siria, printre care si zone rurale din apropierea orasului nord-vestic Jisr al-Shughour, controlat de alianta insurgentilor, inclusiv Frontul Al-Nusra – aripa siriana a retelei Al-Qaeda. Moscova a confirmat noile atacuri aeriene in Siria insa sustine ca au fost vizate pozitii ale Statului Islamic, respingand acuzatiile opozitiile si ale opozitiei siriene legate de tintele alese pentru primele sale raiduri in Siria si afirmand ca lupta impotriva Statului Islamic si a “altor grupari teroriste”Surse libaneze au declarat joi pentru Reuters ca sute de trupe iraniene au intrat in Siria in ultimele 10 zile si se vor alatura in scurt timp fortelor guvernamentale si aliatilor libanezi Hezbollah pentru o ofensiva terestra majora sustinuta de raiduri aeriene ruse

20:18 Rusia a prezentat in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite un proiect de rezolutie in vederea crearii unei largi coalitii antiteroriste la care sa participe si Administratia Bashar al-Assad, informeaza Mediafax citand Le Figaro. Proiectul condamna “organizatii teroriste” precum Stat Islamic, Al-Qaida si Frontul al-Nusra, filiala siriana a retelei Al-Qaida.

19:55 Lavrov: Rusia nu considera Armata Siriana Libera grup terorist. Rebelii trebuie sa faca parte dintr-o solutie politica pentru Siria

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a mai declarat joi ca in opinia Moscovei Armata Siriana Libera, sustinuta de SUA, nu este un grup terorist si ca ar trebui sa fie parte dintr-o solutie politica pentru criza din Siria, transmite Reuters.

19:19 Lavrov, intrebat daca Moscova intentioneaza sa sustina cu atacuri aeriene o ofensiva terestra in Siria: Nu sunt strateg militar. Ne coordonam actiunile cu armata siriana.

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat joi in cadrul Natiunilor Unite ca Rusia isi coordoneaza actiunile cu armata siriana pentru a lovi pozitii ale Statului islamic, transmite Reuters.

Intrebat daca Moscova intentioneaza sa sustina cu atacuri aeriene o ofensiva terestra in Siria, Lavrov a evitat sa comenteze, afirmand, in schimb ca “Fortele aeriene ruse tintesc ISIL si alte pozitii teroriste, coordonandu-se cu armata siriana”.

Intrebat inca o data, Lavrov a adaugat: “Nu sunt strateg militar”.

18:23 Rusia sustine ca din propriile analize reiese ca a lovit doar pozitii ale Statului Islamic (Reuters)

Analizele efectuate de Rusia dupa ce a lansat atacuri aeriene asupra tintelor din Siria arata ca avioanele sale au lovit doar pozitii ale Statului Islamic, a declarat joi un ofical rus citat de RIA Novosti.

18:20 Turcia si-a exprimat “gravele preocupari” fata de loviturile aeriene rusesti in Siria

18:17 Surse Reuters: Aliatii lui Assad, inclusiv Iranul, pregatesc o ofensiva terestra impotriva rebelilor sirieni, sustinuta de atacurile aeriene ruse

17:43 Armata rusa a amplasat peste 50 de avioane si elicoptere, precum si trupe de infanterie marina, parasutisti si unitati ale fortelor speciale in Siria
, a anuntat joi ministerul Apararii, pentru agentia Interfax, citata de AFP.

Este pentru prima oara cand Moscova confirma oficial amploarea angajamentului sau militar in Siria, in portul Tartus, unde armata rusa dispune de instalatii logistice, si in special pe aeroportul Latakia, unde a construit o baza militara.

17:11
Videoconferinta intre reprezentantul armatei americane si cel al armatei ruse joi, de la ora 15:00 GMT (18:00 ora Romaniei), pe tema Siriei, informeaza Reuters citand un oficial american.

16:25 Ministerul rus al Apararii a difuzat imagini care ar reprezenta distrugerea unui cartier general si al unui depozit de arme apartinand Statului Islamic, in nord-vestul regiunii Idlib, potrivit sputniknews.com.

16:13 Siria: Atacurile aeriene rusesti au lovit rebelii instruiti de CIA

14:40 Presedintele Rusiei a respins acuzatiile potrivit carora aviatia rusa ar fi omorat civili in Siria, afirmand ca se astepta la “un razboi informational”.

14:12 Moscova confirma noi atacuri aeriene in Siria si sustine ca au fost vizate si 4 pozitii ale Statului Islamic – Ministerul Apararii (AFP)

Ministerul Apararii a precizat ca aeronave Sukhoi-24M si Sukhoi-25 au efectuat 8 zboruri, lovind un depozit de munitie din apropiere de Idlib, precum si un centru de comanda cu 3 etaje al Statului Islamic, din apropiere de Hama, relateaza Reuters.

Moscova a mai aratat ca una dintre lovituri a reusit sa distruge o unitate aflata la nord de Homs in care erau pregatite masini cu explozibili pentru atacuri sinucigase.

14:03 
AFP a realizat o harta cu pozitiile aproximative ale loviturilor aeriene rusesti.

13:26 Rusia a respins joi acuzatiile Vestului si ale opozitiei siriene legate de tintele alese pentru primele sale raiduri in Siria si a afirmat ca lupta impotriva Statului Islamic si a “altor grupari teroriste”.

“Zvonurile care indica faptul ca obiectivele acestor lovituri nu au fost Statul Islamic nu se bazeaza pe nimic“, a declarat ministrul rus de Externe, adaugand ca nu are “nicio informatie” legata de eventuale victime civile”.

Ministerul rus al Apararii anuntase miercuri seara ca a efectuat 20 de raiduri aeriene pentru distrugerea a opt tinte asupra pozitiilor Statului Islamic.

13:25 Surse militare siriene: Aportul armatei ruse va aduce o “mare schimbare” in razboiul din Siria

O sursa militara din guvernul sirian a declarat joi ca dprijinul dat de armata rusa aduce o “mare schimbare” in razboiul din Siria, care dureaza deja de 4 ani. Aportul rus se vede in special prin echipamentele avansate de supraveghere care ar putea ajuta regimul Assad sa identifice tinte insurgente.

“Va fi, cu siguranta, o mare schimbare a evenimentelor de pe front, ca urmare a armamemtului si tehnologiilor avansate pe care le are armata rusa (…) in special in identificarea si supravegherea tintelor”, a declarat sursa.

“Poate cea mai mare schimbare care se va petrece este prin intermediul capacitatilor rusilor de a identifica coordonatele punctelor in care sunt gruparile teroriste, in special cartierul general al liderilor, si miscarile lor”, a adaugat sursa.

Avioanele ruse au efectuat cel putin 30 de lovituri aeriene, tintind catre “Armata Cuceririi”. Bombardamentele “au vizat militantii”, a relatat un prezentator de stiri al postului pro-Damasc. “Armata Cuceririi” este coalitia care regrupeaza Al-Nusra si alte grupari rebele.

Kremlinul a declarat joi ca loviturile sale aeriene vizeaza “o lista” de grupari teroriste recunoscute, insa este prea devreme pentru a spune daca presedintele Vladmir Putin este multumit de cum se desfasoara campania pana acum.“Aceste organizatii (de pe lista) sunt bine-cunoscute iar tintele sunt alese in coordonare cu fortele armate din Siria”, a declarat purtatorul de cuvant al lui Putin.

Americanii au decis sa ia o “pauza” de la formarea si echiparea rebelilor sirieni moderati, timp necesar unei revizuiri a acestui program cu rezultate insignifiante si cu o gafa monumentala la activ.

“Am facut o pauza” in trimiterea recrutilor spre centrele de antrenament din Turcia si Iordania, a declarat marti purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook, citat de AFP.

Dar armata americana “continua sa recruteze” viitori candidati, in perspectiva unei apropiate reluari a instructiilor, a precizat el. De altfel, programul continua pentru cei care l-au inceput deja, a adaugat Cook.

Pentagonul confirma: 70 de rebeli antrenati de militari americani au ajuns in Siria

Acest program de pregatire si echipare a rebelilor sirieni, lansat la inceputul anului de SUA si bugetat cu 500 de milioane de dolari, urma sa vizeze circa 5.000 de rebeli anual pentru a combate in Siria grupul jihadist Statul Islamic.

Dar el nu a permis pentru moment instruirea decat a doua grupuri de 54 si 70 de combatanti, potrivit cifrelor Pentagonului.

Ups! Cum a livrat Pentagonul armament indirect al Qaida

In plus, armata americana a recunoscut, intre altele, ca unii dintre acesti combatanti si-au predat saptamana trecuta o parte din echipament si munitii Frontului al-Nosra, filiala siriana a Al-Qaida, trecand intr-o zona controlata de aceasta.

Programul a fost afectat in special prin filtrarea drastica a candidatilor de catre americani.

Unii experti estimeaza, de altfel, ca vointa Washingtonului de a limita aria de actiune a rebelilor in lupta impotriva Statului Islamic a descurajat multi dintre potentialii recruti.

Regizorul american Oliver Stone, apreciat de unii, considerat de alții doar o unealtă, revine. În contextul crizei din Orientul Mijlociu și a expansiunii ISIS, cineastul american transmite următorul mesaj: Uitați de ISIS! America este amenințarea reală!

Cartea scrisă de Oliver Stone în 2012 și seria TV intitulateThe Untold History of the United States sugerează că regizorul american nu are de gând să renunțe la discursul său tradițional prin care atacă superioritatea SUA, imperialismul economic și implicarea nocivă a guvernului american în Orientul Mijlociu, notează TheAntiMedia.org.

Stone intenționează să continue seria documentarelor și să mai scrie o carte, alături de Peter Kuznick. Iar rezultatul va fi o analiză a istoriei amricane începând cu 1930 și a implicării SUA în Orientul Mijlociu, de la momentul loviturii de stat din Iran, din 1953, sprijinită de CIA, până la susținerea acordată de americani jihadiștilor din Afganistan, în timpul războiului dintre afgani și fosta Uniune Sovietică în 1980, continuând cu invadarea Irakului de către administrația Bush în 1990 și acțiunile actuale din Iran și Siria.

Am destabilizat întreaga regiune a Orientului Mijlociu, am creat haos. Iar apoi am dat vina pe ISIS pentru haosul pe care l-am creat, a spus Stone.

Ultimul episod al seriei “The Untold History of the United States” se numește “Bush și Obama: Age of Terror și abordează următoarele argumente:

  • Proiectul pentru un Nou Secol American, un think tank neoconservator care a invocat la un moment dat un eveniment similar celui de la Pearl Harbor, menit să catalizeze acțiunea militară din Orientul Mijlociu.
  • Tirania neoconservatorilor care a împins SUA în războiul din Irak, folosind informații defectuoase
  • Patriot Act, legea apărută după atentatele din 11 septembrie, care i-a privat pe americani de o serie de libertăți civile, legalizând în schimb supravegherile în masă
  • Invadarea Afganistanului cu scopul de a elimina unor așa numiți teroriști pe care tot americanii au fost cei care i-au înarmat și antrenat în urmă cu două decenii
  • Tacticile de tortură și interogatoriile neconstituționale de la centrul de detenție de la Guantanamo
  • Manipularea de către mass media tradiționale, a opiniei publice, în favoarea războiului, prin propagandă
  • Modul în care Obama s-a vândut celor de la JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Citigroup, General Electric, și Big Pharma
  • Atacurile cu drone, comandate de Obama, în Afganistan, Irak, Pakistan, Libia, Yemen și Somalia (în care este inclus și un clip mobilizator către soldații americani, cu mesajul: Spre deosebire de vechile imperii, noi nu facem aceste sacrifici pentru obținerea unor teritorii sau a resurselor. Noi le facem pentru că așa e corect!

Oliver Stone spune că seria sa de documentare este o abordare alternativă la istoria americană și speră ca așa să combată ”crimele educative” care expun elevii de astăzi unei propagande deșănțate existente în teste și programe TV:Nu noi suntem în pericol. Noi suntem adevărata amenințare, spune cineastul american.

Un jurnalist german care s-a infiltrat cu succes in Statul Islamic sustine ca gruparea terorista planifica o “anihilare nucleara” a globului. Jurgen Todenhofer a scris o carte intitulata “In interiorul ISIS – Zece zile in Statul Islamic”. In carte, el sustine ca “Teroristii planuiesc uciderea a sute de milioane de oameni. Occidentul subestimeaza drastic puterea ISIS. Statul Islamic intentioneaza sa puna mana pe arme nucleare”. Jurgen Todenhofer vorbeste despre Statul Islamic ca despre “un tsunami nuclear care pregateste cea mai mare epurare religioasa din istorie“, potrivit WashingtonTimes.“Statul Islamic controleaza in prezent o suprafata mai mare ca dimensiuni decat Regatul Unit al Marii Britanii si sunt sustinuti cu un entuziasm nemaintalnit pana acum in zone de razboi. In fiecare zi, sute de luptatori din toate colturile lumii li se alatura. Sunt cel mai brutal si mai periculos inamic pe care l-am vazut vreodata in viata mea. Nu vad pe nimeni care sa aiba o sansa reala sa ii opreasca. Doar arabii pot opri ISIS. M-am intors foarte pesimist”, afirma Jurgen Todenhofer.

Cu cerneala neuscata inca pe dosarul nuclear iranian, statele din Orientul Mijlociu s-au opus dominatiei persane din regiune, iar acum incearca sa isi dezvolte propriile capacitati nucleare. Un eventual acord al lui Barack Obama ar putea conduce la o cursa a inarmarilor care ar putea constitui un dezastru nuclear pe masura ce Arabia Saudita si alte state ar obtine arme nucleare. Cu cat mai multe tari ar obtine arme nucleare, cu atat creste posibilitatea ca acestea sa intre in posesia teroristilor, care le-ar putea folosi pentru a ataca Israelul sau statele din Occident.


Categorii

Al treilea razboi mondial, America, China, Iran, Rusia, Siria, SUA versus Rusia, Teroarea "terorismului", Turcia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

43 Commentarii la “CAT DE POSIBIL ESTE UN RAZBOI INTRE CHINA SI SUA?/ Rusia continua BOMBARDAMENTELE in Siria. S-ar pune bazele si unei OFENSIVE TERESTRE/ Turcia s-a exprimat critic fata de actiunea rusilor/ “GAFA” PENTAGONULUI DE A INARMA JIHADISTI. Regizorul Oliver Stone sau adevarurile deranjante: “AMERICA A CREAT HAOS IN ORIENTUL MIJLOCIU, apoi am dat vina pe ISIS pentru haosul pe care l-am creat”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. China si SUA tot mai aproape de razboi

    Atacuri și amenințări furibunde între SUA și China la summitul APEC pe tema războiului comercial
    https://www.profit.ro/stiri/economie/atacuri-si-amenintari-furibunde-intre-sua-si-china-la-summitul-apec-pe-tema-razboiului-comercial-americanii-ameninta-cu-dublarea-taxelor-deja-impuse-importurilor-din-china-18665032

    Disputa comerciala dintre SUA si China lasa reuniunea APEC fara declaratie oficiala, pentru prima data in istorie
    http://www.ziare.com/international/china/disputa-comerciala-dintre-sua-si-china-lasa-reuniunea-apec-fara-declaratie-oficiala-pentru-prima-data-in-istorie-1538716

    US Navy Flexes With 2 Carriers Near China
    https://www.youtube.com/watch?v=tggYrCeBF2Q

    China President Xi Tells Military to Prepare for Fight as US Navy Warns of High Seas Encounter
    https://www.youtube.com/watch?v=X5pkwWG8ynM

    China’s military
    https://www.youtube.com/watch?v=BEEP_XkON-g

  2. Raportul comisiei pentru strategia de aparare: SUA nu poate castiga un razboi simultan cu China si Rusia si ar putea pierde chiar si in fata unuia din cei doi adversari.

    Nov. 15, 2018
    The Defense Department isn’t financially or strategically set up to wage two wars at once and could even lose a war against China or Russia individually.
    “The U.S. military could suffer unacceptably high casualties and loss of major capital assets in its next conflict”
    https://www.nbcnews.com/news/us-news/u-s-military-crisis-could-lose-war-russia-china-report-n936431

  3. Trump nu s-a simtit confortabil la G20 si a fost auzit spunand: “scoateti-ma de aici”.
    https://www.b1.ro/stiri/externe/donald-trump-mauricio-macri-moment-amuzant-g20-251874.html

    Este neplacut sa fii o marioneta nevoita sa joace rolul conducatorului unei superputeri.
    Trump fiind un “dur”, a amanat cu 3 luni cresterea taxelor vamale in relatia cu China, ca sa stie chinezii ca nu se pot juca cu el: măsura de majorare a noilor tarife este suspendată pentru 90 de zile, dar a avertizat că dacă nu se va ajunge la un acord, noile taxe vor creşte conform planului.
    “Dacă la sfârşitul acestei perioade, părţile nu pot ajunge la un acord, tarifele de 10% vor fi majorate la 25%”, a transmis administraţia Donald Trump.
    https://www.mediafax.ro/externe/razboiul-comercial-sua-china-donald-trump-si-xi-jinping-de-acord-sa-suspende-noile-tarife-comerciale-17740360

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare