PREOTI MARTURISITORI IN TEMNITELE COMUNISTE (II). Preotii Vartolomeu Dolhan, Dumitru Iliescu-Palanca si Constantin Voicescu evocati de Pr. Gheorghe Holbea, Adrian Nicolae Petcu si Sorin Lavric (VIDEO)

29-02-2016 1 minut Sublinieri

Preoţii Vartolomeu Dolhan, Dumitru Iliescu-Palanca şi Constantin Voicescu au fost evocaţi joi, 25 februarie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Capitală, în cea de-a doua întâlnire cultural-duhovnicească dedicată preoţilor ortodocşi mărturisitori din închisorile comuniste.

Întâlnirea lunară a fost organizată pentru cei care doresc să afle despre ororile regimului comunist ateu, dar mai ales pentru a păstra vie memoria mărturisitorilor din temniţele comuniste, între care şi peste 2.000 de preoţi ortodocşi. „Cea mai primejdioasă persecuţie împotriva Bisericii este nevrednicia slujitorilor ei”, a precizat pr. conf. univ. dr. Gheor­ghe Holbea, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti şi organizatorul evenimentului.

De aceea, a mai explicat părintele Holbea,

„vrem să demon­străm cu documente, cu tot ceea ce avem în patrimoniul spiritual, că preoţii şi-au făcut datoria în afara închisorilor, dar şi în închisori, unde au săvârşit toate sfintele tainele, iar ceea ce am demonstrat şi în această seară prin cei trei preoţi pe care i-am evocat este faptul că nimeni nu poate să distrugă Biserica, fiind­că în ea lucrează Duhul Sfânt.

Ideologiile ateiste, nu numai comunismul, golesc sufletul de credinţa în Dumnezeu, nu urmăresc fericirea omului, ci dimpotrivă, dezarmarea omului şi golirea sufletului lui, pentru ca apoi să semene în el disperarea şi să-l ucidă sufleteşte la urmă. Or, cei care au trecut prin temniţele comuniste, preoţi şi credincioşi, au arătat foarte clar că fiinţa lăuntrică nu poate fi distrusă pentru că în ea sălăşluieşte puterea lui Dumnezeu, Duhul Sfânt, care lucrează şi în Biserică.

De aceea, este important ca tinerii să înţeleagă că omul nu este un mecanism care poate să fie manipulat de orice inginerie ideologică, ci că omul are, în primul rând, un suflet în care sălăşluieşte puterea dumnezeiască, pe care nimeni nu poate să o distrugă”.

Cei trei preoţi, Vartolomeu Dolhan, Dumitru Iliescu-Palanca şi Constantin Voicescu, au fost evocaţi prin vizionarea a două scurte documentare realizate de Radu Găină, producător TVR, prin prezentarea de informaţii găsite în dosarele din arhiva CNSAS de istoricul Adrian Nicolae Petcu, dar şi prin mărturiile directe ale Ileanei Voicescu, fiica cea mică a părintelui Constantin Voicescu.

„Cele trei chipuri de preoţi ortodocşi sunt modele de metamorfoză lăuntrică în urma suferinţei. Când suferinţa cade pe o stofă bună, omul se spiritualizează, însă când cade pe o stofă rea se abrutizează. Astfel, dacă reuşim în lăuntrul nostru să ne cultivăm, să ne sporim credinţa, atunci nu mai suntem nişte frunze în bătaia vântului şi manipulabili în această lume atât de imprevizibilă, de fluctuantă şi de labilă”,

a explicat Sorin Lavric, profesor de filosofie şi publicist. La eveniment au mai fost invitaţi actorii Brânduşa Mircea, Afrodita Androne şi Tomi Cristin.


Categorii

1. DIVERSE, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Preoti si duhovnici romani, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “PREOTI MARTURISITORI IN TEMNITELE COMUNISTE (II). Preotii Vartolomeu Dolhan, Dumitru Iliescu-Palanca si Constantin Voicescu evocati de Pr. Gheorghe Holbea, Adrian Nicolae Petcu si Sorin Lavric (VIDEO)

  1. Pingback: Preoti marturisitori in inchisorile comuniste III (Inregistrare VIDEO). Despre PREOTII CONSTANTIN SARBU, BENEDICT GHIUS si GHERASIM ISCU/ IPS Varlaam la comemorarea Martirilor Români din Balcani: Preotimea română a platit cu sange si cu propria viata p
  2. Pingback: Preoti marturisitori in inchisorile comuniste III (Video). Despre PREOTII CONSTANTIN SARBU, BENEDICT GHIUS si GHERASIM ISCU/ IPS Varlaam la comemorarea Martirilor Români din Balcani: Preotimea română a platit cu sange si cu propria viata pentru pastrar
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare