MANIPULARE ACCEPT POPULARIZATA DE PROTV. O asa-zisa “cercetare” despre cum sunt oprimati elevii homosexuali in România ”homofoba”. In realitate, proiectul se baza pe un CHESTIONAR ONLINE SELECTIV si a fost finantat din FONDURI NORVEGIENE/ Adevarata represiune: UN STUDENT DE CULOARE, EXMATRICULAT de la Sheffield University pentru ca si-a exprimat DEZACORDUL fata de CASATORIILE HOMOSEXUALE

2-03-2016 5 minute Sublinieri

Sase din zece elevi, care dezvaluie ca sunt gay, sustin ca au fost agresati de colegii de scoala. Este concluzia unei cercetari realizate de Asociatia ACCEPT, la care au participat cateva sute de adolescenti cu varste intre 14 si 21 de ani.

Tinerii spun ca au fost injurati de ceilalti, in timp ce profesorii au asistat nepasatori sau chiar au incurajat o astfel de atitudine.

Elev transgender: “Ma huiduiau, ma scuipau, ma batjocoreau, ma impingeam, ma trageau de ghiozdan. Sase ore, cat stateam la scoala, nu puteam sa ies din clasa nici sa ma duc la baie.”

Asa rezuma un tanar de 18 ani calvarul prin care a trecut la scoala, atunci cand a marturisit ca este atras de baieti. De suparare, se temea sa mai iasa din casa si s-a gandit chiar sa-si ia viata, pentru ca era hartuit de colegi.

La fel a patit si o fata, care a fost pe punctul de a abandona scoala.

Eleva transgender: “Sunt deoseori hartuita, amenintata, primesc amenintari cu moartea. Sunt impinsa, scuipata, injurata, profesorii nu au luat nicio masura.”

O cercetare realizata de Asociatia ACCEPT arata ca 61% dintre elevii care au o alta orientare sexuala si recunosc acest lucru au fost agresati fizic sau verbal de colegii lor. Si mai grav este ca cei din jur evita sa intervina in astfel de situatii. Doar 5% dintre elevii care sunt martori cer ajutorul profesorilor.

In unele cazuri, sustin reprezentantii ACCEPT, si profesorii fac remarci nepotrivite la ore.

Irina Costache, cercetator egalitate de gen: “71% dintre elevii cu alte orientari sexuale spun ca ei nu se simt in siguranta in scoli. Pentru ei, scoala e un mediu ostil.”

Adrian Covaci, elev gay: “Se glumea in clasele 5-8 incontinuu despre gay. Este o stigmatizare foarte mare.”

O asemenea atitudine poate sa-i marcheze pe tineri pe viata, pentru ca sunt la varsta la care incearca sa se cunoasca pe ei insisi, spun psihologii.

Gaspar Gyorgy, psiholog clinician: “Tinand cont de faptul ca adolescenta este o perioada de tranzit si schimbare, as indrazni sa spun ca putem fi confuzi legat de orientarea sexuala, pentru ca aceasta se clarifica pe masura ce noi inaintam in varsta.”

Daniela Prisacariu, coordonator de proiect: “Are efecte pe lunga durata, de la depresie, anxietate sociala, pana la abandon scolar, retragere. Se poate ajunge inclusiv la suicid.

Potrivit Eurobarometru, Romania se afla pe ultimul loc la capitolul toleranta fata de persoanele de o alta orientare sexuala.

“Șase din 10 elevi care sunt gay susțin că sunt agresați de colegii de școală. E concluzia unei cercetări al Asociației Accept, la care au participat câteva sute de adolescenți, cu vârste între 14 și 21 de ani”. Așa a început un reportaj de la Știrile Pro TV, difuzat luni.

Cum întregul material difuzat la Pro TV, încheiat apoteotic cu concluzia că România se află pe ultimul loc la capitolul “toleranță față de persoane cu o altă orientare sexuală”, se bazează pe o “cercetare”, am pornit să citim și să aflăm mai multe despre acest studiu.

Pe siteul Accept, am descoperit existența unui articol pe acest subiect. Studiul în cauză se numește “Un liceu sigur pentru toți: percepții și atitudini față de persoane LGBT în mediu educațional” și a fost realizat în cadrul proiectului “E timpul pentru combaterea discriminării LGBT în liceele din România!”.

Metodologia folosită este cea a chestionarului online și a fost găzduit de platforma sogosurvey. Practic, este vorba de un sondaj online. Conform mesajului de pe pagina unde  a ființat acest sondaj, participanții erau selectați pe bază de invitație. Cine au fost “aleșii”, pe ce criterii s-a făcut alegerea sau orice altă informație care să ofere o imagine asupra reprezentativității demersului, nu există. În aceste condiții, rămâne un mister modul în care reportera PRO TV, Raluca Știrbeț i-a găsit pe cei doi tineri intervievați. Cel mai probabil, ei au fost plasați de către asociația Accept, pentru a da greutate “cercetării”.

Proiectul „E timpul pentru combaterea discriminarii LGBT in liceele din Romania!” al Asociației Accept este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, fonduri oferite cu generozitate de Norvegia. 

În timpul reportajului de la Pro TV au intervenit și “psihologii”. Specialistul căruia i s-a cerut opinia este Gyӧrgy Gaspar, individ care colaborează, printre alții, cu “Tineri pentru Tineri” și “Parentime”. Cea de-a doua organizație este fondată de Miruna Pătrașcu, soția liderului ASUR Toma Pătrașcu, aliat de nădejde al Accept de-a lungul timpului. Aceste organizații susțin predarea educației sexuale în școli, pe o programă care susține și homosexualitatea.

Bruno Ștefan este unul dintre cei mai importanți sociologi români, autor, lector la Universitatea Politehnică din București și fondator al Biroului de Cercetări Sociale. În această calitate, coordonând peste 400 sondaje, studii și cercetări psiho-sociale. Este membru al Asociației Sociologilor din România din 1990 și membru al Behavioural Dynamics Institute din Londra din 2008.

Domnule Bruno Ștefan, Pro TV a prezentat un reportaj în care se susținea că elevii care se declară homosexuali sunt discriminați și chiar agresați de marea majoritate. Ce ne puteți spune?

E o formă de manipulare. Dacă cei de la Accept ar fi dorit să facă un sondaj care să măsoare corect care este opinia minorităților sexuale, dacă sunt sau nu abuzate de către marea majoritate a celorlalți, ar fi apelat la un Institut care ar fi avut un criteriu de efectuare a sondajelor, păstrând mai multe criterii de reprezentativitate. 

Dacă ar fi făcut în contrapondere așa cum facem în mod obișnuit sondajele, să vedem ce spune cealaltă parte: am fi descoperit o foarte mare toleranță la tineri  – sondajul s-a făcut în rândul tinerilor – față de problema respectivă și nu agresivitate.Dar scopul a fost cu totul altul: să demonstreze ceva ce era dinainte stabilit, să-și confirme o opinie care dorește acest sentiment de victimizare: că sunt minoritari agresați de minoritate. Atunci nu a contat măsurătoarea, n-a contat aflarea adevărului, ci găsirea unei modalități prin care să justifice această opinie. Și modalitatea cea mai simplă era un sondaj online, pe un site la care n-aveau acces marea majoritate din grupul țintă și de-aceea, criteriile de reprezentativitate sunt anulate din start. Este doar o acțiune de manipulare. 

Chestionarul online a fost făcut pe bază de invitație… 

Oricine poate completa de mult mai multe ori răspunsurile. Într-o cercetare normală, noi nu intervievăm o persoană de șapte ori. Acolo putea oricine să introducă date de nenumărate ori, să-și roage un grup de prieteni să introducă de nenumărate ori…De aceea spun că un sondaj online nu are reprezentativitate și institutele de cercetare ale opiniei publice din lume nu folosesc sondajele online, decât într-o pondere extrem de mică: de fapt, zero. Doar în Statele Unite e un pic mai mare și în Olanda… În rest, nu.

Dar postul respectiv, realizatoarea reportajului nu ar fi trebuit să treacă printr-un filtru critic sursa?

Ei (realizatorii cercetării -n.n) au avut o finanțare internațională. Avea o formă de credibilitate pentru că era pe fonduri norvegiene…Probabil jurnalistul a știut că există o susținere de către cei de la noi care reprezintă fondurile norvegiene de a finanța cu precădere astfel de cercetări în domeniul minorităților sexuale. Și atunci, omul a spus, ca necunoscător al dedesubturilor: ‘lasă, este ceva făcut serios’…În realitate..

Felix Ngole, un masterand britanic de 38 de ani, tată a patru copii, și-a exprimat simpatia pentru Kim Davis, funcționara districtuală americană din Kentucky, care a fost condamnată la închisoare pentru că a refuzat să elibereze certificate de căsătorie, după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a legalizat căsătoriile între persoane de același sex.

Ngole, care dorea să facă o carieră în domeniul social, a scris că homosexualitatea este împotriva preceptelor biblice, citând chiar un verset din Levitic, în care aceasta este numită „nelegiuire”.

Postarea, pe contul privat de Facebook, a fost făcută în cadrul unei dezbateri unde s-au exprimat mai multe opinii, scrie The Telegraph.

După două luni, Felix Ngole a fost chemat pentru a fi supus unei audieri disciplinare de către conducerea Sheffield University, după ce un coleg al său s-a plâns de respectiva postare.

Ngole susține că inițial nici măcar nu i s-a spus despre ce este vorba de fapt. Apoi a fost acuzat că încalcă principiile muncii sociale privind „comportamentul personal” și că atrage „o reputaței proastă asupra activității sale”.

La o a doua audiere, o comisie a universității a tras concluzia că Ngole avea în teorie dreptul la o opinie personală în chestiunea căsătoriilor homosexuale, însă exista pericolul ca prin exprimarea lor „să ofenseze anumite persoane”.

Drept urmare a fost exmatriculat din universitate, cerându-i-se să predea legitimația de student și chiar permisul de acces la bibliotecă.

Felix Ngole, care a venit în Marea Britanie în 2003, din Camerun, solicitând azil, și care a lucrat ca profesor, susține că în realitate el a fost ținta unor discriminări.

„Nu sunt împotriva celor care au relații cu persoane de același sex, este alegerea lor, dar sunt creștin și, dacă sunt întrebat despre convingerile mele, ar trebui să fiu liber să le exprim.”


Categorii

1. DIVERSE, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Homosexualitate, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “MANIPULARE ACCEPT POPULARIZATA DE PROTV. O asa-zisa “cercetare” despre cum sunt oprimati elevii homosexuali in România ”homofoba”. In realitate, proiectul se baza pe un CHESTIONAR ONLINE SELECTIV si a fost finantat din FONDURI NORVEGIENE/ Adevarata represiune: UN STUDENT DE CULOARE, EXMATRICULAT de la Sheffield University pentru ca si-a exprimat DEZACORDUL fata de CASATORIILE HOMOSEXUALE

  1. Nu a fost prima stire cu care acest canal incearca sa respecte parca cu strictete niste ordine comandate de cei care conduc din umbra asemenea lucruri.
    Ei, lupta se duce crunt pt a se realiza ceea ce ei isi doresc, sa inglobeze poporul cu decizii de sus luate pt sustinerea asa ziselor drepturi ale acestor persoane…dezgustator. oricum cine are ochi de vazut vede si cine are urechi de auzit aude cuvantul adevarat al ortodoxiei…Dumnezeu sa fie cu noi!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare