SCANDALUL BRANZEI CU E.COLI DEVINE INTERNATIONAL/ Marius Pieleanu arata diferenta de tratament intre CIOCOLATA MARS si PRODUSELE BRADET. Catre doamna secretar de stat din Ministerul Agriculturii: “Nu e in regula ce faceti! Sprijiniti agricultura romaneasca, doamna! Nu sunteti slugile Bruxellesului!” (VIDEO)

19-03-2016 15 minute Sublinieri

Alerta europeană pentru brânza din România anunţată ieri vizează brânza de vacă produsă de Brădet, şi nu cea de oaie cum se anunţase iniţial.

„În data de 18 martie, la solicitarea ANSVSA de clarificare şi de completare a informaţiilor transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, autorităţile italiene au admis faptul că, din eroare, în notificarea de alertă iniţiată în data de 16.03.2016 a fost menţionată o brânză provenită de la SC Brădet, produsă din lapte de oaie, în loc de brânză produsă din lapte de vacă, se precizează în comunicatul ANSVSA.

Autoritatea Sanitar Veterinară spune în comunicat că „autoritățile italiene au admis că, din eroare, în notificarea inițială de acum trei zile a fost menționată o brânză provenită de la firma Brădet, produsă din lapte de oaie, în loc de brânză produsă din lapte de vacă”.

ANSVSA a solicitat deja să se facă modificări la alerta inițială, care este postată și pe secțiunea online a Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente.

În plus, autoritățile de la noi au cerut și ca buletinul de analiză emis în urmă cu două zile să fie completat și să se menționeze informații ca:

– numele producatorului

– sortimentul exact de produs

– numărul lotului

– data fabricării

– data expirării

Vă reamintim că ieri, autoritățile de la noi din țară au evitat să spună clar cine este producătorul și care e cantitatea de brânză de la care a pornit alerta europeană.

Statele UE au fost deja avertizate să fie atente la brânza românească de oaie, care ar fi infectată cu E.coli. Asta după ce un copil român a fost internat în Italia cu sindrom hemolitic uremic. […]/ integral pe digi24.ro

  • ActiveNews:

Produse Brădet, retrase de pe piață. Italia a lansat o notificare în sistemul RASSF cu privire la brânza de oaie din România. ANSVSA le cere românilor să nu mai consume lactate Brădet produse în luna februarie

Produsele lactate Brădet ar putea fi totuși sursa de contaminare în cazul bebelușilor cu sindrom hemolitic uremic. Autoritățile sanitare au descoperit bacteria E.Coli și într-un lot de cașcaval, produs în luna februarie. Comisia Europeană avertizează că există risc „grav” de îmbolnăvire de la acest produs, avertizând toate statele membre să efectueze verificări în rețeaua de distribuire.

Acum autoritățile retrag zeci de tone de produse Brădet din comerț și cer populației să le arunce pe cele care le are acasă. Scandalul s-a extins la nivel european: Comisia Europeană a emis o alertă privind brânza din România.

Peste 20 de tone de produse lactate de la Bradet au fost retrase de pe piata din Romania, iar conducererea Autoritatii Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) recomanda romanilor sa arunce produsele de la firma argeseana daca le au acasa, informeaza Mediafax.

Conducerea ANSVSA a anuntat, vineri, ca peste 20 de tone de produse lactate de la firma argeseana “Bradet” au fost retrase de pe piata. O decizie similara a fost luata in Spania (1.112 kg) si Italia (546 kg), acolo unde existau produse ale firmei de lactate romanesti.

“Au fost retrase de pe piata toate produsele fabricate in luna februarie. Exista posibilitatea ca produse sa mai fie in casele oamenilor. Le recomandam sa nu le consume”, a declarat Andrei Butaru, directorul ANSVSA.

Anterior, autoritățile italiene au emis o alertă sanitară în provinciile Lazio, Toscana și Campania, pentru retragerea brânzei vizate de la vânzare, informeaza news.ro.

Familia copilului spune că a cumpărat brânza în data de 1 martie, dintr-un magazin cu specific românesc din Florența, fără însă a o consuma imediat. Tatăl copilului, care a mâncat și el din produs, a acuzat, de asemenea, dureri abdominale.

Sursa citată menționează că starea copilului s-a agravat într-un interval de 24 de ore după ce acesta a consumat brânza, primul simptom fiind durerile abdominale. Medicii au suspectat inițial că este vorba de o indigestie, după care l-au operat de apendicită.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara în urmă cu o săptămână că bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebelușilor din județul Argeș, a fost descoperită în produse lactate ale firmei “Lactate Brădet” din Curtea de Argeș.

Ulterior, Achim Irimescu a afirmat că dovada legăturii dintre brânza cu E.Coli de la “Lactate Brădet” și cazurile bebelușilor din Argeș îmbolnăviți nu există, Ministerul Sănătății având datoria să finalizeze ancheta, el apreciind însă că, prin indicarea producătorului, pot fi salvate alte vieți.

Oficial din Ministerul Agriculturii nu poate dovedi că lactatele din fabrica Brădet au E-coli : Circulă o informație. Rămâne să vedem rezultatele analizelor. Patronul Brădet: Am oprit producția de atunci și am retras produsele

Simona Man, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a acuzat conducerea companiei Lactate Brădet, în emisiunea ”La ordinea zilei”, că a încercat să-și relanseze produsele după izbucnirea primului scandal cu bacteria E-coli, motiv pentru care acum exporturile României sunt puse în pericol.

”Dacă în momentul acela lucrurile se opreau și patronul își asuma faptul că e o problemă și nu ieșea să își facă publicitate, astăzi nu cred că eram în pericol să oprim tot exportul României pe plan alimentar”, a spus Simona Man.

Man a catalogat drept greșită atitudinea DSV Argeș, care ”a ieșit să facă publicitate unei fabrici cu un produs problemă”.

În replică, Marius Badea, patronul Lactate Brădet, a afirmat că a oprit producția imediat după ieșirea ministrului Agriculturii în presă. Și dacă lucrurile stăteau astfel, nu trebuia să fie o epidemie acum?

Redăm mai jos discuția care a avut loc la Antena 3 între Simona Man și patronul Lactate Brădet:

“Dana Grecu: Sunteți acuzat că probabil trebuia să trageți obloanele peste fabrică și să spuneți că ați plecat din țară.

Patronul Brădet: Domnul ministru al Agriculturii a ieșit pe data de 29, pe data de 28 noi am oprit producția și am început să retragem produsele. Nu am mai produs nimic din 28, iar săptămâna următoare ne-am concentrat pe retragerea mărfii. Nu pentru că ne-ar fi fost frică. Toate buletinele pe care le avem ne arată că erau în regulă, dar pentru că am vrut să eliminăm orice suspiciune. Nu pentru a ne face publicitate, că asta e anti-publicitate.

Simona Man: Percepția publică a fost că a vrut să-și relanseze produsele venind în studio și consumând din acele produse. Iar DSV-ul local a vrut să facă publicitate unei fabrici care avea o problemă.

Dana Grecu: Ce problemă?

Simona Man: Avea produsul respectiv sau era o analiză preliminară care spunea că s-ar putea să existe un pericol.

Patronul Brădet: Noi vindem undeva la 160 de tone pe lună, s-au retras 20 de tone. Nu ar fi trebuit să fie o epidemie? Până la urmă analiza a arătat că e vorba despre o brânză vrac dintr-un magazin, nu de la noi în fabrică. Toate produsele din fabrica noastră contrazic acest lucru.

Dana Grecu: E ca și cum eu vad pe unii luând șpagă în curtea Ministerului Agriculturii și trag concluzia că Ministerul Agriculturii ia șpagă. Există o singură dovadă că brânza din această fabrică este cu E-coli?

Simona Man: Există dovada că s-a găsit la analize faptul că este infestată brânza fabricată în această fabrică. Nu din fabrică, pentru că aceasta e deja dezinfectată. Din fabrică nu se mai pot preleva probe în acest moment.

Patronul Brădet: Am auzit această acuzație (n.r.- că a vrut să șteargă urmele) de mai multe ori. Fabrica a fost deschisă în permanență, au venit si DSV-ul, și DSP și la 1 noaptea, depozitele au fost sigilate de ANSVSA , până când eu am făcut cerere pentru a putea trimite probe la un laborator neutru.

Dana Grecu: Există o singură dovadă că produsele ieșite pe poarta fabricii sunt contaminate, că E-coli colcăie în ele?

Simona Man: Rămâne să vedem rezultatele analizelor. Circulă această informație ….. Important este că niște oameni riscă să se îmbolnăvească de la un produs lactat”.

Conducerea ANSVSA a anunțat, vineri, că peste 20 de tone de produse lactate de la firma Brădet au fost retrase de pe piață. O decizie similară a fost luată în Spania (1.112 kg) și Italia (546 kg), acolo unde existau produse ale firmei de lactate românești.

„Au fost retrase de pe piață toate produsele fabricate în luna februarie. Există posibilitatea ca produse să mai fie în casele oamenilor. Le recomandăm să nu le consume”, a declarat Andrei Butaru, directorul ANSVSA.

După ce a îngropat Brădet înainte să existe vreo dovadă, Ministrul agriculturii ne cere să avem încredere în produsele românești

Conducerea ANSVSA a anunțat, vineri, că peste 20 de tone de produse lactate de la firma Brădet au fost retrase de pe piață iar conducererea Autoritatii Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) recomandă românilor să arunce produsele de la firma argeșeană dacă le au acasă.

O decizie similară a fost luată în Spania (1.112 kg) și Italia (546 kg), acolo unde existau produse ale firmei de lactate românești. De altfel, scandalul s-a extins la nivel european, Comisia Europeană emițând o alertă privind brânza din România.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a declarat, vineri, că infectarea brânzei cu Escherichia coli este un accident și trebuie să avem încredere în produsele românești. Acesta a precizat, de asemenea, că nu deține mai multe informații decât cele apărute în presă cu privire la notificarea transmisă de autoritățile italiene privind brânza de oaie din țara noastră.

“Sper din tot sufletul ca Europa să înțeleagă faptul că acesta a fost un accident. Dacă a fost rămâne de confirmat, să vedem sigur ce s-a întâmplat acolo, dar foarte important este să avem încredere în produsele românești. Știm cu toții că avem produse de o calitate extraordinară. Sunt și situații când nerespectând standardele până la capăt în anumite zone s-au întâmplat mici accidente, dar sperăm să nu se repete și ca autoritățile să reușească să își facă datoria corespunzător și am toată încrederea în acest sens, astfel ca asemenea situații să nu mai apară”, a afirmat vineri Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

Acesta a mai explicat că, în caz de contaminare, pentru a evita îmbolnăvirea consumatorilor, trebuie chemate la fabrică toate produsele și distruse.

Ministrul a amintit de scandalul apărut în urmă cu câțiva ani când a fost găsită Escherichia coli în sectorul fructelor și legumelor, iar actualul premier era comisar european. Potrivit acestuia, consumatorii au înțeles atunci iar vânzările au fost afectate numai pe termen scurt.

Autoritățile italiene au emis o alertă sanitară cu privire la contaminarea cu Escherichia coli (E-coli) producătoare de toxina Shiga a brânzei de oaie din România.

Italia a transmis această notificare după ce un copil de 14 luni a fost internat într-un spital pediatric din orașul Florența, în Italia, într-un caz probabil de sindrom hemolitic-uremic, provocat de bacteria Escherichia coli (E-coli), posibil după ce a consumat brânză provenită din România, de la SC Brădet, conform unui comunicat al autorităților sanitare locale.

Familia copilului spune că a cumpărat brânza în data de 1 martie, dintr-un magazin cu specific românesc din Florența, fără însă a o consuma imediat. Tatăl copilului, care a mâncat și el din produs, a acuzat, de asemenea, dureri abdominale.

Sursa citată menționează că starea copilului s-a agravat într-un interval de 24 de ore după ce acesta a consumat brânza, primul simptom fiind durerile abdominale. Medicii au suspectat inițial că este vorba de o indigestie, după care l-au operat de apendicită.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara în urmă cu două săptămâni că bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebelușilor din județul Argeș, a fost descoperită în produse lactate ale firmei “Lactate Brădet” din Curtea de Argeș.

Ulterior, Achim Irimescu a afirmat că dovada legăturii dintre brânza cu E.Coli de la “Lactate Brădet” și cazurile bebelușilor din Argeș îmbolnăviți nu există.

Mai mult, pe data de 9 martie, rezultatul final al analizelor efectuate de Institutul Cantacuzino a arătat că tulpinile de E-coli de la copiii cu sindrom hemolitic-uremic internați la spitalul Marie Curie nu sunt identice cu cele găsite în brânza de Brădet și nici cu cele din carnea de pui.

Mai mulți copii din Argeș diagnosticați cu sindrom hemolitic-uremic au fost tratați în ultimele două luni la Spitalul “Marie Curie” din Capitală. Trei copii au murit.

 Patronul firmei de lactate ”Brădet”, ale cărei produse ar fi infectate cu bacteria E.coli, a declarat, la Realitatea TV, că nu este convins că acestea ar fi cauza îmbolnăvirii bebelușilor din Argeș.

”Nu am decât un document oficial prin care mi se transmite că pe data de 15 au fost prelevate probe dintr-o brânză de burduf și o smântână, iar rezultatele vor veni după data de 21. În schimb, același laborator a confirmat că smântâna este bună. Deci este o contradicție”, a declarat  Marius Badea, patronul firmei de lactate ”Brădet”.

Acesta a mai menționat că a ținut legătura cu părinții copilului din Florența, care suferă de sindrom hemolitic-uremic după ce ar fi consumat brânză Brădet. ”Copilul a fost operat de apendicită, după care i s-a spus că nu are apendicită, că are E.coli. Analiza pe care Direcția de Sănătate Publică a publicat-o spunea că produsele lactate Brădet sunt infectate, acum am primit rezultatelor analizelor – că nu sunt”, a mai spus Badea.

În continuare, acesta susține că nu crede că produsele sale sunt sursa imbolnăvirii copiilor cu sindrom hemolitic-uremic.

Peste 20 de tone de produse lactate de la Brădet au fost retrase de pe piaţa din România, iar conducererea Autorităţii Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă românilor să arunce produsele de la firma argeşeană dacă le au acasă. „Au fost retrase de pe piaţă toate produsele fabricate în luna februarie. Există posibilitatea ca produse să mai fie în casele oamenilor. Le recomandăm să nu le consume”, a declarat Andrei Butaru, directorul ANSVSA.

Comisia Europeană a emis o alertă privind posibila existenţă a bacteriei Escherichia coli în brânză de oaie provenind din România, după ce Italia a semnalat îmbolnăvirea copilului român internat în Florenţa. Alerta, emisă în sistemul Comisiei Europene privind siguranţa alimentară (RASFF), atrage atenţia asupra riscului existenţei bacteriei “Escherichia coli în brânză de oaie provenind din România”.

Comisia Europeană avertizează că există risc “grav” de îmbolnăvire de la acest produs, avertizând toate statele membre să efectueze verificări în reţeaua de distribuire.

În Sistemul de alerta rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) a fost înregistrată o notificare transmisă de autoritățile italiene în data de 16 martie 2016 cu privire la contaminarea cu Escherichia coli (E-coli) producătoare de toxina Shiga a brânzei de oaie din România, scrie Agerpres.

“Cazul (îmbolnăvirii copilului de origine română din Italia – n.red.) a dus la o intervenţie a Ministerului Sănătaţii pentru a reevalua eficienţa sistemului de alertă în toate statele Uniunii Europene”, a anunţat Asociaţia Unităţilor Sanitare din regiunea Toscana.

Simona Man, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a acuzat conducerea companiei Lactate Brădet, în emisiunea ”La ordinea zilei”, că a încercat să se relanseze după izbucnirea primului scandal cu bacteria E-coli, motiv pentru care acum exporturile României sunt puse în pericol.

”Dacă în momentul acela lucrurile se opreau și patronul își asuma faptul că e o problemă și nu ieșea să își facă publicitate, astăzi nu cred că eram în pericol să oprim tot exportul României pe plan alimentar”, a spus Simona Man.

Totodată, Simona Man a catalogat drept greșită atitudinea DSV Argeș, care ”a ieșit să facă publicitate unei fabrici cu un produs problemă”.

În replică, Marius Badea, patronul Lactate Brădet, a afirmat că a oprit producția imediat după ieșirea ministrului Agriculturii în presă.

Simona Man a mai spus în emisiune ca exista analize ANSVSA care arată că există brânză cu E-coli produsă de Lactate Brădet, analizele fiind făcute la produsele din fabrică, nu din magazine. Cu toate acestea, secretarul de stat nu a putut să își susțină cu dovezi afirmațiile.

Conducerea ANSVSA a anunţat, vineri, că peste 20 de tone de produse lactate de la firma argeşeană „Brădet” au fost retrase de pe piaţă. O decizie similară a fost luată în Spania (1.112 kg) şi Italia (546 kg), acolo unde existau produse ale firmei de lactate româneşti.

„Au fost retrase de pe piaţă toate produsele fabricate în luna februarie. Există posibilitatea ca produse să mai fie în casele oamenilor. Le recomandăm să nu le consume”, a declarat Andrei Butaru, directorul ANSVSA.

Comisia Europeană a emis o alertă privind posibila existenţă a bacteriei Escherichia coli în brânză de oaie provenind din România, după ce Italia a semnalat îmbolnăvirea copilului român internat în Florenţa. Alerta, emisă în sistemul Comisiei Europene privind siguranţa alimentară (RASFF), atrage atenţia asupra riscului existenţei bacteriei “Escherichia coli în brânză de oaie provenind din România”.

Emisiunea La ordinea zilei cu Dana Grecu din 18 martie 2016 dedicata noului episod din scandalul e.coli-Lactate Bradet

cu: Marius Badea (Bradet), Simona Man (secretar de stat in Ministerul Agriculturii), VIrgil Guran (PNL) si Marius Pieleanu

Virgil Guran:

Eu am o suspiciune referitor la Italia. Credeti ca italienii se bucura ca intra produsele din Romania acolo? Nu se bucura! S-ar bucura sa se dea o interdictie. Sunt jocuri mari in Europa si in lumea asta, intelegeti?

Marius Pieleanu:

Ce avem noi aici? Avem un tanar intreprinzator roman care incearca sa faca un business intr-o tara cotropita. Mai avem o fabrica care pare a fi foarte in regula din punctul de vedere al tehnologiei folosite. Si mai avem brambureala in care se afla guvernul tehnocrat, cu sau fara sprijin de la Bruxelles, in ceea ce inseamna promovarea si sprijinul pentru produsele romanesti autentice. De foarte multa vreme s-a anuntat ca in ciocolata Mars s-a gasit niste plastic. Pai aseara, la mine, pe colt, copiii cumparau tone de ciocolata Mars! 

Simona Man:

Da, dar au retras produsele. De ce nu ati retras produsele punand in pericol tot exportul romanesc? [se adreseaza lui Marius Badea]

Marius Badea:

Ba le-am retras! Toata procedura a fost indeplinita, documentele sunt publice si nu pot fi realizate retroactiv. 

Marius Pieleanu:

Mars a restras ciocolata cu probleme, nu toata productia. De ce i se retrage omului de aici toata productia de la fabrica? De ce i se retrage toata marfa? Omul are, din cate se spune, probleme cu branza. Dar el produce si lapte, nu? Dar nu se mai fac vanzari la lapte si la celelalte produse, pentru ca tot ce inseamna Bradet s-a dus dracului.

La Mars, se vinde in continuare ciocolata, pentru ca au retras doar ce avea probleme. Si stiti de ce? Pentru ca dvs, ministru al agriculturii romanesti, nu al agriculturii de la Bruxelles, nu ati avut bunavointa sa umpleti Bucurestiul de bannere in care sa spuneti ca in Mars s-a gasit plastic, cum ati facut, in schimb, cu Bradetul! Pentru Bradet, pentru amarata aia de branza in vrac, s-au facut breakingnews-uri peste tot, mai aveam putin si il spanzuram in piata publica pe om! Nu e in regula ce faceti! Sprijiniti agricultura romaneasca, doamna! Nu sunteti slugile Bruxellesului, sunteti slugile poporului roman! 

„Aveți magazine de desfacere la Fetești?” „Nu”, spune patronul fabricii de lactate din Brădet. „Ȋn Teleorman?” „Nu.” „Sibiu sau Bacău?” „Nu, nu avem.” 

Ȋn Fetești (Ialomița), Teleorman, Sibiu și Bacău au fost înregistrate recent cazuri de copii diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic (SHU).

Conform datelor oficiale prezentate de Ministerul Sănătății, la 11 martie a.c. „doi copii din Fetești, diagnosticați cu SHU au fost internați în secția de nefrologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii «Marie Curie»”. Un bebeluș de 6 luni a fost transferat de la IOMC, prezentând „o formă incompletă de SHU. Copilului i s-a depistat verotoxină pozitivă și este confirmat cu E-Coli O26”. Celălalt copil, în vârstă de 7 luni, are o formă severă de SHU, fiind necesară dializa peritoneală.

Luni, 14 martie a.c., alți doi copii, de această dată din județul Teleorman, au fost transferați la Spitalul „Marie Curie”. „În cazul primului, un copil în vârstă de 2 ani, din Alexandria, a fost confirmată prezența verotoxinei (n.r. toxina ce poate produce SHU). Despre cel de-al doilea copil, în vârstă de 7 luni, adus din Turnu Măgurele, autoritățile nu spun decât că „acesta are, în prezent, o stare bună de sănătate, deciziile medicale ulterioare urmând a fi luate după finalizarea analizelor de laborator și a anamnezei alimentare”.

Despre cazurile din Sibiu și Bacău, Ministerul Sănătății nu face nicio pomenire în comunicatele sale. Aflăm însă de existența lor din informarea remisă la 9 martie a.c. de Institutul Cantacuzino, în care se spune „pe scurt, am lucrat cu 3 tulpini umane pe care le-am obținut de la 3 pacienți/copii (1 din Argeș, 1 din Sibiu și 1 din Bacău) pe care i-am diagnosticat cu infecție cu E.Coli tip VTEC 026 (n.r. – cea responsabilă de producerea SHU)”. „Nu existau date epidemiologice sugestive că aceste alimente (n.r. brânza de la Brădet și carnea de pui dintr-o gospodărie din Bacău) ar fi fost consumate de vreunul dintre copii.”

Nu toți copii diagnosticați cu SHU din Argeș consumaseră brânză de la Brădet. Copiii de la Fetești, e deja știre de mare senzație, fuseseră hrăniți cu carne tocată din sarmale sau cu supă de pui. Deci, nu cu brânză! Ȋnsă niciunul dintre jurnaliștii care i-au poreclit pe acei copii „Supiță” și „Sărmăluță” nu s-a împiedicat și de amănuntul „brânzică”. 

Alți jurnaliști, specialiști în domeniul sanitar, susțin că, în cazul copiilor care nu au consumat infama brânză, contaminarea cu E.Coli de tip VTEC 026 s-ar fi putut produce prin contactul uman. Adică, adulții care au ingestat bacteria, odată cu brânza, fără să prezinte apoi simptome, au intrat în contact cu copiii din Sibiu, Bacău, Fetești și Alexandria. E o teorie abracadabrantă. Ȋnsă e singura pe care autoritățile o au la îndemână, la o lună și jumătate de la declanșarea îmbolnăvirilor bebelușilor. 

Știrea din Florența și documentele de la Pitești

Ieri, un ziar din Italia a anunțat că „un copil român în vârstă de 14 luni este spitalizat în orașul italian Florența cu sindromul hemolitic-uremic (SHU) după ce ar fi consumat brânză provenind de la o firmă din România”. Pentru italienii aflați în război deschis cu producătorii de brânză de la noi( detalii, aici), scandalul izbucnit în România a fost cât se poate de convenabil. Conform Gazetei Românești,„Coldiretti (Confederazione Nazionale Coltivatori Diretti), cea mai mare asociație care reprezintă interesele agricultorilor italieni, informează că în 2015 importurile de brânză italiană din România a ajuns la 1,6 milioane de kilograme de produs, un nivel record pentru importul de produse lactate dintr-o țară din Europa de Est”.

A mâncat sau nu copilul diagnosticat cu SHU în Italia brânză de la Brădet? Nu știm exact, știm doar că Autoritatea sanitară din Florența le-a recomandat cetățenilor „să nu consume produse lactate fabricate de firma SC Brădet SRL și să le predea cât mai rapid la magazinele de unde le-au cumpărat”. Un demers inutil. Astăzi, în conferința de presă, Marius Badea, patronul fabricii de la Brădet, a precizat că toate produsele fuseseră retrase de la vânzare din comunitatea europeană, deci și din Italia, încă de la începutul lunii martie.

Interesantă sincronizare, tot ieri, la câteva ore după ce a apărut știrea cu brânza de la Florența, un site a publicat „documente obținute în exclusivitate”, care „arată că în analizele recoltate de la 7 angajați ai fabricii Brădet a fost depistat E-coli patogen, iar trei dintre probele pozitive prezintă ambele gene vtx (vtx 1 si vtx2), verotoxina care provocă apariția SHU”. Șoc și groază! După ce-ți revii din ele, constați că „documentele” sunt, de fapt, prima pagina a unui raport înaintat, la 11 martie a.c., prefectului din Argeș de către Direcția de Sănătate Publică Argeș. De vinerea trecută avea prefectul acest raport pe birou. Și-a făcut curaj să dea presei prima pagină din el abia marți. 

Ce spune raportul? Că 7 dintre angajații fabricii Brădet au ieșit pozitiv la testarea E.Coli. trei dintre ei pentru E.Coli VTEC. Ce nu spune raportul? Că cel care a solicitat efectuarea acestor analize pentru E.Coli este chiar patronul fabricii. Angajații fuseseră deja verificați la 29 februarie, după ce fabrica și-a oprit producția, iar analizele ieșiseră negative.

Testarea suplimentară s-a făcut prin intermediul Direcției de Sănătate Publică Argeș. La 25 februarie a.c., într-o conferință de presă, Cristian Soare, proaspăt numit prefect de Argeș, acuzase deficiențe de comunicare cu Direcția de Sănătate Publică  „Este o criză de comunicare și de asigurare a fluxului informațional între Direcția de Sănătate Publică și spitale, criză de comunicare care prin reacția întârziată a Direcției de Sănătate Publică a generat o stare de teamă în rândul populației. În acest context, am cerut demisia de onoare a doamnei director Sorina Honțaru și demisia conducerii Spitalului de Pediatrie Pitești”, spunea Cristian Soare. Nu și-a dat nimeni demisia. Dar, evident, de atunci au comunicat așa cum li s-a cerut. Ȋn cazul analizelor solicitate de fabrica Brădet, DSP Argeș a trimis rezultatele mai întâi prefectului, care le-a „scurs” spre presă, și mai apoi, adică după mediatizare, și solicitantului în cauză.

Ce nu mai spune raportul? Directorul fabricii Brădet susține că toți cei șapte angajați care au ieșit pozitiv la testarea E.Coli lucrau la ambalare, neavând contact direct cu produsele fabricate. Niciunul dintre acești angajați nu lucra la secția de brânzeturi.

Asta are, asta n-are, asta e câștigătoare

Ȋn raportul înaintat la 11 martie de DSP Argeș prefectului se precizează și că „s-a analizat la Centrul Național pentru Ȋncercarea și Expertizarea Produselor Larex: brânza Făgăraș (în ambalaj de 200 g) lot 172160222, termen de valabilitate 08.03.2016 și smântâna 12% grăsime (în ambalaj de 200g) lot 1135160223, termen de valabilitate 23.03.2016, ambele produse de SC BRÃDET SRL și s-a constatat prezența E.Coli, ufg/g ce depășește limita admisă de Regulamentul CE 2073/2005. (…) Culturile cu bacterii izolate de Laboratorul Larex au fost trimise la I.N.C.D. Cantacuzino pentru identificarea tulpinilor de E.Coli patogene”.

Fabrica din Brădet și-a oprit producția în 28 februarie a.c.. De atunci, au tot fost analizate contra-probele pe care ei sunt obligați să le păstreze, până la expirarea produselor trimise spre comercializare. Sunt aceleași contra-probe, pentru aceleași produse, analizate prima oară de ANSVSA care anunța, la 4 martie a.c., că „datele rezultate din verificări indică faptul că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22.02.2016 și îmbolnăvirile copiilor diagnosticați cu SHU. Precizăm că, procesul de pasteurizare al laptelui materie primă asigură distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum.”

Sunt aceleași contra-probe în baza cărora Institutul Cantacuzino anunța, la 9 martie a.c., că „rezultatul final al analizelor prin care s-au comparat profilul genetic al unor tulpini de E.Coli 026 izolate de la pacienți cu cele izolate de IISPV din brânză confirmă că acestea nu sunt identice.”

Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV) recepționase, până pe data de 29 februarie 2016, un număr de 337 de eșantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătății, inclusiv de la fabrica din Brădet.

Probele de brânză și smântână la care se face referire în raportul trimis de DSP Argeș prefectului sunt din același pachet de loturi ca și cele trimise, suplimentar, de patronul fabricii Brădet la IISPV, dar și la laboratoare din Germania, unde toate analizele pentru E.Coli au ieșit negative( documentulAICI). 

E straniu că Direcția de Sănătate Publică Argeș susține contrariu, într-un raport dat publicității incomplet, pasând din nou cartoful fierbinte în curtea celor de la Institutul Cantacuzino.

Lucrurile par oricum complicate, pentru omul de rând. Se vorbește despre o bacterie, care poate fi de mai multe tipuri și care poate să producă toxina ce poate fi responsabilă pentru declanșarea SHU. Un lucru e cert: toate tunurile sunt îndreptate acum spre fabrica din Brădet. E dovada că autoritățile nu au găsit, până în acest moment, vreo altă explicație pentru îmbolnăvirea bebelușilor.

Ȋnsă la fel de cert este și faptul că sindromul SHU nu mai este un fenomen izolat la nivelul județului Argeș, în jurul fabricii ce joacă azi rolul acarului Păun. Sunt cazuri înregistrate și în Sibiu, Bacău, Ialomița, Teleorman. Iar SHU nu este o „boală sezonieră”, așa cum s-ar putea crede, în anul 2015 neînregistrându-se niciun caz, conform raportului CNSCBT (documentul, AICI)     

Cine câștigă dacă se înfige laleaua E.Coli în brânza celor de la Brădet? Câștigă autoritățile, în credibilitate și în perseverența de a-și susține și demonstra teoriile. Cine pierde, dacă acuzațiile sunt greșite? Ceilalți copii care vor fi afectați de sindromul hemolitic uremic. Pentru că, dacă autoritățile merg acum într-o direcție greșită, cazurile vor continua să apară. Iar ele nu sunt cifre, raportate sau nu de către spitale, prin Direcțiile de Sănătate Publică, sunt niște copii nevinovați care suferă.


Categorii

1. DIVERSE, Epidemii, gripa porcina, gripa aviara, e.coli, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “SCANDALUL BRANZEI CU E.COLI DEVINE INTERNATIONAL/ Marius Pieleanu arata diferenta de tratament intre CIOCOLATA MARS si PRODUSELE BRADET. Catre doamna secretar de stat din Ministerul Agriculturii: “Nu e in regula ce faceti! Sprijiniti agricultura romaneasca, doamna! Nu sunteti slugile Bruxellesului!” (VIDEO)

  1. Lasi, antiromani, tradatori de tara : guvern, Agentii, minister, presedentia tarii; jurnalisti vanduti ce se grabesc sa traga cu tunul in vrabii; mii de lipitori care mananca o paine dulce nefacand nimic pentru firmele romanesti-vanduti capitalismului strain. Toti ucid vrabia Bradet, pe care o acuza de producerea uraganului!!!

  2. Putem fi actionari daca vrem, vad ca sunt adunati 89,542 Lei deja
    Cred ca ar trebui putina reclama sa vada mai multa lume de acest proiect..
    Doamne Ajuta!

    http://www.romaniajournal.ro/lactate-bradet-business-goes-further-under-new-name-and-with-new-plans/

    https://www.sprijina.ro/cauze/bradetromanesc

  3. Pute de la o posta:

    “Sursa citată (ANSVSA) menționează că starea copilului (din Italia) s-a agravat într-un interval de 24 de ore după ce acesta a consumat brânza, primul simptom fiind durerile abdominale. Medicii au suspectat inițial că este vorba de o indigestie, după care l-au operat de APENDICITĂ.”

    Deci ce-a fost pana la urma, in Italia: apendicita, e-coli, sau indigestie? Si cum s-a facut legatura cu branza Bradet? Din alta parte nu putea avea indigestie, sau ce-o mai fi avut? Si dintr-un singur caz, faci ditamai tam-tam-ul? 😮

  4. Dragi guvernanti, ati reusit sa mai ingropati inca o afacere romaneasca. Nu va abateti deloc de la linia impusa de Bruxelles. De fapt, ati fost platiti de ei, nu?

  5. Pingback: CAUZELE NESTIUTE (?) ALE SINDROMULUI HEMOLITIC UREMIC. Scandalul alertei “gresite” a Italiei cu privire la BRANZETURILE ROMÂNEȘTI sau de ce E.COLI de Franta e mai buna decat E.COLI de România | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare