OAMENII DE PAIE AI SERVICIILOR… ROMANESTI SI STRAINE (II). Guvernul tehnocrat si presedintele Iohannis vor BIG BROTHER IN EXTREMA URGENTA, iar pentru asta nu se dau inapoi nici de la MINCIUNI IRESPONSABILE care implica România in ATENTATELE TERORISTE! In mars triumfal pe drumul de la INTERCEPTAREA TOTALA la CIPURI IMPLANTATE IN PIELE, sub deviza ticaloasa: “Dar ce, ai ceva de ascuns?”. Dar voi, serviciilor, CE AVETI DE ASCUNS de noi? (VIDEO)

1-04-2016 25 minute Sublinieri


Dacian Ciolos, cartelele prepay si ofiterii acoperiti ai guvernului tehnocrat…


Big Brother extrema urgenta – cartelele prepay… de medialert

Catalin Ivan despre MINCIUNA LEGILOR BIG… de medialert

Serviciile, spargerea totala a intimitatii si… de medialert

Mircea Badea despre IMPLANTAREA CIPULUI ca pas… de medialert

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat joi ca, in urmatoarele saptamani, va avea consultari cu toate partidele cu privire la legislatia in domeniul securitatii, punctand ca este necesara si o dezbatere cu experti in domeniu, informeaza Agerpres.

“Daca politicienii din tara asteapta aceste consultari, inseamna ca au inteles mesajul meu. Vreau sa-i asigur pe toti ca in urmatoarele saptamani voi avea consultari cu toate partidele politice, vom aduna si expertii care vin sa propuna cateva idei in domeniu si sper sa reusim in cel mai scurt timp sa incepem un proces de modernizare si actualizare a intregii legislatii”, a afirmat Iohannis.

El a precizat ca il bucura “ecoul” din tara cu privire la modificarea legii securitatii.

“Sunt foarte bucuros ca, dupa alocutiunea pe care am tinut-o cu ocazia bilantului SRI, politicienii au inceput sa se mobilizeze. M-am referit atunci la legislatia in domeniul securitatii nationale, in special la legislatia specifica, de exemplu cea referitoare la cartelele prepay, la securitatea cibernetica si asa mai departe si am subliniat acolo ca este foarte important sa avem o legislatie modernizata, actualizata si ca acest lucru trebuie sa se faca prin consens politic, fiindca altfel legislatia nu ar avea stabilitatea necesara”, a spus Iohannis.

Seful statului a amintit ca la bilantul SRI a vorbit despre modificarea legislatiei deoarece i s-a parut foarte important sa atraga atentia asupra nevoii modernizarii acesteia.

“Nu a fost un apel pentru consultari imediate, ci a fost vorba de o constientizare a politicienilor”, a aratat el.

Potrivit presedintelui, legislatia in domeniul securitatii este una specializata, de aceea nu este simplu sa se gaseasca solutii in domeniul securitatii cibernetice si al cartelelor prepay fara sa existe discutii cu experti in domeniu.

“Eu cred ca aceste consultari sunt un pas important, fiindca, pana la urma, Parlamentul, unde sunt partidele reprezentate, trebuie sa voteze aceste legi, dar este la fel de importanta o consultare publica si cred ca daca se continua in ritmul acesta de constientizare, care ma bucura, atunci vom avea practic in acelasi timp si consultari politice si o larga dezbatere in societate”, a spus seful statului.

El a subliniat ca cetatenii nu asteapta doar o legislatie care garanteaza securitatea, ci o legislatie care le garanteaza securitatea, pe de o parte, si in aceeasi masura, cel putin, le garanteaza drepturile si libertatile fundamentale. Seful statului se afla incepand de miercuri in SUA, unde va participa la Summitul securitatii nucleare.

Legea privind modul în care sunt reglementate cartelele prepay va avea o perioadă de implementare, astfel încât deţinătorii să aibă timp să îşi declare identitatea, a declarat, miercuri seară, la TVR, ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan, informează Agerpres.

Ministrul dorește ca această lege să fie cât mai repede dezbătută public.

“Legea o să aibă o perioadă de reglementare, un timp de implementare, de şase luni să spunem. Apoi o să aibă un timp de declarare. Dacă ai cartelă, o să ai un timp să-ţi declari identitatea. Ar fi normal să se dea o perioadă rezonabilă de înregistrare, pentru că altfel, în ultima zi de intrare în vigoare a legii o să fie cumpărate zeci de milioane de cartele şi nu are niciun efect. În momentul în care deţinătorul cartelei, într-un timp rezonabil, să zicem de trei luni, nu se va înregistra…el va primi un sms: trebuie să vii sa te înregistrezi. (Înregistrarea se va face n.r) la un operator de date cu caracter personal sau la magazinele operatorului. Reglementările tehnice or să se dea prin normele metodologice”, a spus ministrul Comunicaţiilor, subliniind că, în cazul celor aflaţi în străinătate “am putea să găsim şi o formă de semnătură electronică, de identificare la distanţa”. 

Ministrul a explicat că în viitor, conform acestei legi, persoanele care vor dori să cumpere o cartelă vor trebui să se înregistreze cu buletin, în timp ce vânzătorii vor trebui să se autorizeze.

“Ideea este în felul următor…În mod normal mă duc ca simplu cetăţean şi vreau să cumpăr această cartelă. Cu ajutorul buletinului se înregistrează: cod, data naşterii…Or să le vândă (cartelele n.r) cei care au acces la aceste date, cei care culeg date cu caracter personal. În momentul în care ai dreptul să vinzi această cartelă, trebuie să te înregistrezi ca operator de date cu caracter personal şi trebuie să respecţi legea, pentru că cei care operează cu date de acest tip trebuie să respecte nişte reguli şi au nişte răspunderi. La acel moment, dacă este un dealer care se autorizează, el poate vinde. Dacă este un chioşc mai mic şi nu doreşte să se autorizeze, să respecte regulile, atunci nu văd de ce ar vinde acest serviciu. Există o lege ce reglementează corect şi clar pe cei care operează cu date cu caracter personal. Şi sunt răspunderi şi pedepse. În momentul în care doreşti să operezi cu astfel de date te înregistrezi la o autoritate responsabilă. Sunt nişte relee de siguranţă, nişte nivele de siguranţă şi trebuie să le respecţi. Dacă nu le respecţi eşti controlat, amendat etc”, a precizat Marius Bostan.

El a menţionat că va depune toate eforturile ca legea să intre cât mai repede în dezbatere publică.

“O să depun eforturi cât mai repede această lege să fie discutată, dezbătută public, după toate regulile. La fel am făcut şi cu Legea securităţii cibernetice. Am lansat-o în dezbatere, am făcut două dezbateri publice, am participat în ultima lună cred că la peste 15 întâlniri pe această temă. Am terminat joi săptămâna trecută”, a mai spus Bostan.

Ministrul a precizat totodată, că această lege “este dată pentru criminali şi infractori” şi nu va rezolva toate problemele de securitate ale României, iar, în ceea ce priveşte constituţionalitatea, ea nu face altceva decât să repare ce s-a făcut prost înainte.

“Nu înseamnă că rezolvăm cu această lege toate problemele de securitate ale României. (…) Aceasta este o lege dată pentru criminali şi infractori. Referitor la constituţionalitate, trebuie spus că nu fac decât să repar ce s-a făcut prost înainte. Am scos acele elemente expuse Curtea Constituţională, le-am extras şi le-am tratat conform unui principiu al proporţionalităţii: adică nu trebuie să omorâm, în limbaj popular, musca cu tunul. Adică principii de proporţionalitate între ceea ce se poate întâmpla dacă nu fac ceva şi ce măsuri trebuie să iau cu costuri rezonabile pentru a micşora probabilitatea”, a mai spus şeful MCSI. […]/ integral pe capital.ro

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a dat asigurări, joi, că delegaţia PSD va merge la Cotroceni la o dezbatere pe tema securităţii naţionale, dacă preşedintele Klaus Iohannis va chema partidele la consultări pe această temă.

”Din câte am înţeles, este o certitudine această dorinţă a preşedintelui să invite partidele pentru consultări pe acest pachet legislativ. PSD va merge sigur, cu precizarea că trebuia făcută mai demult această întâlnire şi această discuţie. Este o discuţie foarte importantă pentru statul român şi pentru siguranţa naţională şi pentru siguranţa persoanei din România. PSD are foarte clar definit ceea ce susţine. Pe de-o parte să nu fie ştirbită capacitatea investigativă a statului român, capacitatea instituţiilor statului de a asigura protecţia persoanelor, cetăţenilor români, împotriva terorismului şi a altor acţiuni de genul acesta, iar, pe de altă parte, drepturile fundamentale ale cetăţenilor să nu fie ştirbite”, a declarat Liviu Dragnea într-o conferinţă de presă la finalul BPN al PSD, întrebat dacă a primit o invitaţie la consultări de la preşedintele Klaus Iohannis pe legile securităţii naţionale, potrivit Mediafax.

Liviu Dragnea a spus că există informaţii conform cărora preşedintele va chema partidele la consultări pe tema legilor securităţii naţionale.

DIICOT nu este implicată în vreo investigație ce privește folosirea cartelelor prepay din România pentru acţiuni teroriste, a declarat joi șeful Direcției, Daniel Horodniceanu, informează Mediafax.

“Nu am cunoştinţă despre declaraţia dată de SRI şi DIICOT în acest moment nu are o investigaţie, dar dacă ar avea-o tot n-ar putea să o comunice pentru că probabil s-ar desfăşura sub auspicii de informaţie clasificată”, a declarat şeful DIICOT.

“Nu este mai greu ca în perioada anterioară, nu suntem la un grad sporit de alertă teroristă, suntem la albastru precaut. Din fericire, avem forţe de reacţie şi am creat instrumente suplimentare, inclusiv prin crearea de instituţii în interiorul DIICOT-ului şi suplimentarea personalului, care să se ocupe de astfel de infracţiuni, atât de terorism, cât şi cele împotriva siguranţei naţionale”, a mai spus Daniel Horodniceanu.

Șeful DIICOT a mai precizat că în acest moment există informații privind cazuri care au legătură cu terorismul, însă nu sunt deschise dosare penale în acest moment.

Serviciul Român de Informații a transmis miercuri un comunicat prin care precizează că ”investighează, în cooperare cu instituţiile din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului şi partenerii internaţionali, folosirea cartelelor nenominale româneşti în zone în care activează organizaţii teroriste. În România, indivizi afiliaţi organizaţiilor teroriste au folosit cartele pre-paid pentru comunicare în exterior”.

[…]

Aş vrea să fim clarificaţi cu câteva elemente esenţiale:

1. Domnul Dacian Cioloş, în calitatea să de prim-ministru, îşi permite să informeze opinia publică internă şi externă cum că asemenea cartel preplay au fost utilizate de terorişti pentru punerea la cale a loviturilor care au îngrozit întreaga lume. Cartele româneşti. Nu aduce nicio dovadă în acest sens. Afirmaţia sa poate pune pe butuci România. Face acest stat complice la recentele atentate.

2. Din câte ştiu, prim-ministrul, în România, răspunde, în primul rând, de buna administrare a treburilor statului. Din câte ştiu, sau poate mă înşel, cine ştie, acest Guvern este unul de avarie. Un Guvern de un an. Un Guvern lipsit de orice fel de suport politic. Un Guvern tolerat. O găselniţă nefericită a principalelor partide politice. Şi tot din câte ştiu, de un an şi ceva avem un preşedinte ales de popor. În persoana lui Klaus Iohannis. A cărui principală misiune este fix siguranţa naţională. De unde până unde se erijează Dacian Cioloş în veghetor al siguranţei naţionale? Sau, Doamne fereşte, este trimis la înaintare? Şi atunci, de către cine?

3. Nu este oare rezonabil ca cetăţenii României să primească câteva dovezi sau măcar una singură, cum că aceste cartele preplay, utilizate pe teritoriul statului nostru, au fost folosite de terorişti? O asemenea dovadă nu există. Şi nici măcar indicii. În aceste condiţii, statul român este anatemizat. Chiar de premierul în funcţie.

4. Înainte să deschidă gură, înainte de a se da pe tobogan, nu ar fi fost firesc ca domnul Dacian Cioloş să îşi pune consilierii să facă o minimă investigaţie? Şi să ne spună şi nouă, clar, fără abureli, în câte ţări din Europa cartelele preplay există? Şi în câte ţări nu există. Şi în ce state din Europa interdicţiile privind aceste cartele au fost, ca şi la noi, declarate anti-constituţionale.

Am putea continua mult şi bine cu asemenea raţionamente. Dar nu are rost. În schimb, acum, pentru prima dată, cred că devine necesară o speculaţie. Fără a avea, recunosc, pentru moment, vreo probă în acest sens. Nu cumva acest domn Dacian Cioloş este, el însuşi, parte a “sistemului”? Aoleo! Nu o fi şi acest individ ofiţer acoperit? Şi dacă da, lucrează el pentru România? Adică pentru interesul naţional?

(Sorin Roșca Stănescu)

[…]

Dacian Ciolos a declarat marti dimineata ca “N-am fost, nu sunt si nici n-o sa fiu vreodata ofiter acoperit”. Primul ministru a facut aceasta afirmatie in legatura cu recentele sale declaratii privind folosirea unor cartele prepay din Romania in pregatirea unor atentate. “Eu am spus si am avut informatia asta de la SRI, ca in pregatirea unor atentate s-au folosit si cartele prepay din Romania.Nu am avut nicuiun interes sau obiectiv ascuns atunci cand am spus lucrurile astea. (…) Cred ca e nevoie de o dezbatere in societatea romaneasca cu cartile pe masa in aceasta problema. Societatea trebuie sa fie in cunostinta de cauza atunci cand se discuta anumite lucruri”, a explicat primul ministru.

Dacian Ciolos a subliniat ca “Nu stiu daca au fost folosite (cartele prepay din Romania – n.red.) la atentatele de la Bruxelles si nu am spus niciodata lucrul asta.” […]/ integral pe hotnews.ro

  • EvZ/ Ion Cristoiu: 

SRI îi dă peste bot peste lui Dacian Cioloș pentru declarația iresponsabilă privind cartelele PrePay. Cu o labă înmănușată, desigur | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

M-am numărat printre puținii jurnaliști care au sesizat și denunțat iresponsabilitatea majoră comisă de premierul Dacian Cioloș prin Declarația publică de duminică, 27 martie 2016, potrivit căreia în pregătirea unor atentate din UE din ultima perioadă au fost folosite cartele PrePay din România. Mulți alții au trecut-o cu vederea.

SRI îi dă peste bot peste lui Dacian Cioloș pentru declarația iresponsabilă privind cartelele PrePay. Cu o labă înmănușată, desigur. Fie pentru că sunt nerozi, fie pentru că pariază pe Dacian Cioloș în eventualitatea unei retrageri a lui Klaus Iohannis.

Cînd au loc atentate teroriste sîngeroase precum cele de la Paris sau de la Bruxelles orice implicare a unei alte țări din Europa sau chiar din lume e deosebit de primejdioasă pentru imaginea țării respective. Opinia publică din țara victimă a terorismului, dar și din alte țări ale lumii, e în căutare responsabililor pentru tragedia petrecută. În acest context, o informație cum ar fi cea potrivit căreia de pe teritoriul unei țări au fost cumpărate cartele folosite apoi de teroriști, lucru posibil, deoarece în țara respectivă domnește vraiștea cînd vine vorba de securitate, stîrnește antipatii, dacă nu chiar ură față de țara respectivă. Opinia publică din țara victimă, mai ales într-un context de insecuritate colectivă, e gata să creadă că tragedia ar fi putut fi evitată dacă nu existau babuinii din țara în care se pot cumpăra cartele PrePay fără un document de identitate. De regulă astfel de informații, dacă există, sînt ținute secrete chiar de autoritățile din țara victimă a atentatului, tocmai pentru a nu stîrni ură față de altă țară.

Ei bine, ca dovadă că România e unică prin politicienii și mai nou prin tehnocrații săi, informația că țara noastră a fost una dintre cele care au contribuit la atentatele teroriste din UE prin brambureala care domnește în plan legal în chestiunea cartelelor PrePay a fost făcută publică nu de autoritățile din Belgia sau Franța, nu de presa din țările respective, nu de presa internațională, nici măcar de presa de la Moscova. Ea, informația, de o gravitate ieșită din comun, a fost făcută publică de chiar premierul României.

Dacă o astfel de informație ar fi fost dată de un oficial din Occident, mai mult ca sigur autoritățile din România ar fi trebuit să protesteze, cerînd dovezi.

Cum însă informația a fost dată chiar de una dintre cele mai înalte autorități de la noi, de premierul României, nimeni n-a protestat și nimeni nu i-a cerut dovezi.

Mai e nevoie de dovezi cînd chiar țara respectivă găsește de cuviință să se mînjească singură cu rahat?!

În comentariul meu anterior mă întrebam de unde știe Dacian Cioloș această informație strict secretă, care dacă ar exista în posesia Serviciilor secrete occidentale, n-a ajuns la mereu curioasa presă occidentală.
Stenograma dialogului de la Protv mi-a dat răspunsul. Dacian Cioloș sugerează că are informația de la SRI. Discuția despre cartele PrePay pornește de la dezvăluirea de către premier a discuțiilor avute cu Serviciile:

„Eu din discuţiile pe care le-am avut în această săptămână cu autorităţile responsabile şi guvernamentale şi serviciile de informaţii înţeleg că lucrurile sînt ţinute sub control, dar sigur, vigilenţa este foarte mare.”

Plecînd de la această dezvăluire, reporterul îl întreabă:
„Realizator: Aţi primit semnale că instrumentele serviciilor de securitate sînt insuficiente, v-au spus că nu le ajunge legislaţia, aparatura ori fondurile?
Dacian Cioloș se grăbește să răspundă.
Dacian Cioloş: Da, ei se plîng, ştiţi discuţia veche apropo de cartelele PrePay, de exemplu. Înţeleg că România este una din puţinele ţări din UE care vindem cartelele PrePay fără un control de identitate. Înţeleg chiar că au fost folosite în ultima perioadă cartele PrePay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE, tocmai pentru că există această flexibilitate în România.”

Repet ce-am scris și în textul anterior. Deși am urmărit cu atenție cele întîmplate la Bruxelles, n-am citit nicăieri în presa străină că teroriștii au folosit cartele PrePay din România, fie și din motivul că la ora actuală ancheta e abia la început. A susține că au fost folosite cartele PrePay înseamnă a avea deja mărturiile teroriștilor arestați sau și mai grav a recunoaște că ai interceptările convorbirilor telefonice ale teroriștilor din faza pregătirii atentatului.

Dacian Cioloș sugera că are informația de la SRI.
Se înțelege că am tresărit luni, 28 martie 2016, după amiază citind pe toate site-urile titluri care anunțau că SRI a răspuns în chestiunea declarației lui Dacian Cioloș.

Așa cum am mai scris de numeroase ori pînă acum, sînt un jurnalist cu manii de cercetător. Nu mă pronunț asupra unui Document pînă nu-l văd cu ochii mei și mai ales pînă nu-l citesc atent.
Site-urile, televiziunile de știri invocau un Document emis de SRI.
M-am grăbit să accesez site-ul SRI, ca să citesc Documentul.
Nici vorbă de Răspuns al SRI.
M-am întors apoi la știrile din presă.
Și mi-am dat seama că toate copiau pur și simplu un text difuzat de Digi24.
Din acest text, la care m-am grăbit să ajung, difuzat pe post și publicat pe site-ul televiziunii la ora 15.30 n-am înțeles nimic.
Nici dacă era sau nu asumat de SRI, nici în ce consta Răspunsul SRI pus între ghilimele.

Locul unui Document conținînd întrebările puse SRI și răspunsul SRI cu ștampilă îl luase în textul Digi24 o tochitură groaznică, în care se spunea la un moment dat:
„Serviciul Român de Informaţii confirmă că în mai multe zone de conflict sînt folosite cartele prepay româneşti. Este un răspuns dat de SRI pentru Digi24 la o solicitare făcută după declarația premierului Dacian Cioloș, care a spus că au fost folosite cartele prepaid românești pentru pregătirea de atentate în UE. În răspunsul lor, ofiţerii SRI dau două exemple de țări în care sînt folosite cartele românești. Este vorba despre Siria şi Irak. SRI susţine că aceste cartele telefonice pot fi folosite şi de membrii unor organizaţii teroriste.”

De a lungul vieții mele de cercetător de documente și de jurnalist bazat pe date exacte, am văzut multe aiureli.
Textul asumat de Digi24 întrece multe dintre aceste aiureli.
Dacă aș fi profesor la Jurnalistică, aș dedica o oră de seminar acestui moment de la Digi24, sub semnul Lecției Așa nu se face presă!
Textul nu ne dezvăluie un lucru esențial, vital pentru credibilitatea unui demers jurnalistic fie acesta și infantil:
Cine-și asumă răspunsul din partea SRI?
Biroul de presă? Directorul Eduard Hellvig? Generalul Florian Coldea? Clanța ușii pe care pune înalta mînă directorul? Chiar de la început ni se spune că, în răspunsul lor, ofițerii SRI… SRI are mii de ofițeri. A stat de vorbă Digi24 cu toți? Sau a stat de vorbă doar cu cei din redacție, nu puțini dacă mă gîndesc că postul e un fel de Gazetă de perete mediocră a SRI?

Cînd nu sînt ofițerii SRI cei care răspund, Digi24 invocă SRI. Păi, SRI e o instituție. Chiar și în cazul unui Serviciu secret, cînd vine vorba de SRI, deschid gura oamenii și nu instituția. Aceasta deoarece, instituția n-are nici gură și nici păr.
În absența acestor precizări nu pot pune pe seama conducerii SRI credința că românii sînt proști.

Întrebat dacă au fost folosite cartele PrePay din România, SRI-ul sau ofițerii SRI sau peretele din față al SRI răspunde că „în mai multe zone de conflict, inclusiv în Siria și Irak, sînt folosite cartele telefonice românești”.

Ce se înțelege prin zone de conflict? Teritoriile ocupate de ISIS sau teritoriile pe care locuiesc sirieni sau irakieni de treabă? Nu de alta, dar din faptul că la Damasc româncele măritate cu sirieni folosesc cartele PrePay din România nu înseamnă că la ultimele atentate au fost folosite de către teroriști cartele PrePay din România.

Dintr-o convorbire telefonică cu Mura Frânculescu pentru o intervenție a mea la emisiunea moderată de Nelu Barbu luni seara, am aflat însă că, după aiureala difuzată de Digi24, dovedind încă o dată că banii nu țin loc de minimul profesionalism, cei de la B1Tv, din nevoia de a se lămuri și a lămuri opinia publică au trimis o adresă către Biroul de presă al SRI:

„Bună ziua,
Subsemnata, Mihai Gabriela, reporter al televiziunii B1 in cadrul departamentului de stiri, va solicit sa ne furnizati informatii referitoare la cartelele telefonice romanesti folosite de catre teroristi. În acest sens va rog sa ne spuneti daca aveti indicii conform carora cartele prepaid din România au fost folosite de catre persoane care au avut ca scop organizarea de atentate teroriste la nivelul Europei sau in state din afara Europei.

De asemenea, va rog sa ne precizati in ce state au fost folosite acest tip de cartele telefonice. Ce masuri poate lua SRI pentru a monitoriza activitatea cartelelor preplătite ai căror cumpărători nu sunt cunoscuţi?
Precizez ca toate informatiile vor fi folosite in cadrul jurnalelor de stiri pentru o buna informare a opiniei publice.

Va multumesc,
Gabriela Mihai – reporter”.

Am reprodus mai întîi adresa, deoarece, în analiza unui răspuns, contează și intrebarea.
Biroul de presă al SRI a dat următorul răspuns:

„Gabriela Mihai
B1 TV
În acest moment, SRI nu poate oferi informații referitoare la faptul că teroriștii care au comis atentate în Europa au utilizat cartele preplătite românești. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, inclusiv din cooperare cu alte structuri din SNPCT şi parteneri externi, cartele nenominale ale operatorilor români de telefonie mobilă sunt folosite în areale de conflict, inclusiv Siria și Irak. Întrucât identitatea persoanelor care le utilizează nu poate fi stabilită, există posibilitatea ca aceste cartele să fie utilizate de cetăţeni români, rezidenţi în Siria (sau alte zone de conflict), dar şi de persoane având conexiune cu entităţi teroriste.

La momentul actual, nu există o legislație care să ne permită să monitorizăm activitatea cartelelor preplătite. Reamintim că, în ultimii ani, conducerea SRI a avut numeroase intervenţii pe tema necesităţii actualizării legislaţiei privind cartelele preplătite. De asemenea, instituţia noastră a elaborat şi transmis numeroase informări pe acest subiect instituţiilor responsabile de reglementarea normativă menţionată. Nu în ultimul rând, punctăm faptul că existenţa cartelelor nominale este utilă nu doar în prevenirea şi combaterea terorismului, dar şi a altor ameninţări la adresa securităţii naţionale, precum criminalitatea organizată transfrontalieră, proliferarea armelor de distrugere în masă, spionajul etc.
Biroul de presă al Serviciului Român de Informații”.

E un răspuns oficial, asumat de SRI și, prin asta, documentul care, spre deosebire de spanacul prost spălat de la Digi24, exprimă punctul de vedere oficial al SRI față de Declarația iresponsabilă a premierului.

Dacian Cioloș a declarat cu propria gură că „au fost folosite în ultima perioadă cartele PrePay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE”.

Cum răspunde SRI la întrebarea dacă așa ceva e adevărat?

„În acest moment, SRI nu poate oferi informații referitoare la faptul că teroriștii care au comis atentate în Europa au utilizat cartele preplătite românești. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, inclusiv din cooperare cu alte structuri din SNPCT şi parteneri externi, cartele nenominale ale operatorilor români de telefonie mobilă sunt folosite în areale de conflict, inclusiv Siria și Irak. Întrucât identitatea persoanelor care le utilizează nu poate fi stabilită, există posibilitatea ca aceste cartele să fie utilizate de cetăţeni români, rezidenţi în Siria (sau alte zone de conflict), dar şi de persoane având conexiune cu entităţi teroriste.”

Așadar, SRI nu poate oferi informații publice despre așa ceva. Chestia cu posibilitatea ca respectivele cartele să fie folosite și de teroriști nu spune nimic despre folosirea cartelor de către teroriști. Una e să spună un bărbat că există posibilitatea să se însoare cu cineva și alta e că s-a însurat cu respectiva.

Aserțiunea SRI are multă ambiguitate. Nu poate, pentru că nu are sau nu poate pentru că n-are voie să ofere informații publice? Premierul Dacian Cioloș poate însă oferi astfel de informații? Nu cred că SRI i-a spus lui Dacian Cioloș că au fost folosite cartele PrePay din România. Cred că Dacian Cioloș, înnebunit să îndeplinească ordinul de a da o OU privind cartele PrePay, a plusat în cadrul interviului.

Cum însă se înțelegea că știe asta de la SRI, conducerea Serviciului s-a trezit vîrîtă în rahat pînă la gît.

Să-i dea una peste bot cu dosul labei lui Dacian Cioloș nu se făcea.

E încă Premierul Meu al lui Klaus Iohannis.

Și atunci s-a apelat la formula cu există posibilitatea și nu poate oferi în acest moment.

Formula datului peste bot cu laba înmănușată!

GÂNDUL lui CRISTOIU. Cum își dă SRI de dragul lui Dacian Cioloș cu tesla acolo unde știm noi

Duminică, 27 martie 2016, Dacian Cioloș, șeful Guvernului de stewardese low-cost de pe ruta Bruxelles-București, a atins culmea iresponsabilității politice postdecembriste denunțînd România ca loc de unde au fost cumpărate cartele PrePay folosite în pregătirea unor atentate teroriste în UE.

Pentru că după aceea, Divizia Presă a SRI a sărit să-l spele pe Dacian Cioloș acuzînd pe cei care l-au tras de mînecă de a fi parte dintr-un complot menit a-i știrbi onoarea distinsului, se impune să reluăm dialogul dintre premier și reporter:

„Realizator: Aţi primit semnale că instrumentele serviciilor de securitat sînt insuficiente, v-au spus că nu le ajunge legislaţia, aparatura ori fondurile?

Dacian Cioloş: Da, ei se plîng, ştiţi discuţia veche apropo de cartelele PrePay, de exemplu. Înţeleg că România este una din puţinele ţări din UE care vindem cartele PrePay fără un control de identitate. Înţeleg chiar că au fost folosite în ultima perioadă cartele PrePay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE, tocmai pentru că există această flexibilitate în România.

Miercuri, 30 martie 2016, SRI a simțit nevoia să intervină și el pentru a-l spăla pe Dacian Cioloș de rahat.
Drept urmare, SRI a dat un Comunicat.
Unul care deși se pretinde a veni de la o instituție de Intelligence, ne sfidează inteligența. La un moment dat, în acest Document se spune:

„În România, indivizi afiliați organizațiilor teroriste au folosit cartele pre-paid pentru comunicare în exterior. Investigația privește inclusiv posibilitatea utilizării unor astfel de cartele în atentatele din Europa. De altfel, informații recente indică lansarea de amenințări la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o țară europeană de pe astfel de cartele.”

Campania declanșată de SRI prin intermediul lui Dacian Cioloș de adoptare a unei OU prin care cartelele Pre-Pay să poată fi cumpărate numai după prezentarea unui document de identitate are drept principal argument, invocat și de Dacian Cioloș, că în absența unui document SRI nu poate ști cine a vorbit de pe o cartelă Pre-Pay. Acest lucru – susține SRI pe toate drumurile, creează posibilitatea ca teroriștii din lume să cumpere cartele din România pentru a le folosi la atentate știind că nu pot fi identificați.

Comunicatul SRI contrazice spectaculos acest argument.

Păi dacă, așa cum arată Comunicatul – SRI știe că indivizi din România afiliați organizațiilor teroriste au vorbit la telefon de pe cartele Pre-Pay cu alți teroriști din străinătate, înseamnă că SRI are posibilitatea să afle identitatea unei persoane care vorbește de pe o cartelă Pre-Pay, deși persoana respectivă n-a dat, la cumpărare, nici un document.

Altfel de unde să știe SRI că de pe o cartelă Pre-Pay a vorbit un terorist și nu Apostolul Pavel?

Din cîte de vede, de dragul spălării lui Dacian Cioloș de rahat, SRI-ul își dă cu tesla acolo unde știm noi.

Să fie Dacian Cioloș omul lor?

Noi bănuiam că e omul Altora!

Dan Diaconu - guvern tehnocrat

Cartele cu detonator

O fi Cioloş băiat de treabă, dar e stupid. Declaraţiile sale publice despre cartelele româneşti folosite de terorişti, infirmate de responsabilii din Paris şi Bruxelles, denotă infantilism politic şi aruncarea gratuită a României într-o poziţie de bantustan european al terorismului.

E posibil să fi fost dezinformat de servicii, care au profitat zilele trecute de atacurile teroriste ca să câştige mai mult teren în lupta cu drepturile cetăţeanului român. O mazetă.

“Georgian Pop, presedintele Comisiei parlamentare de control SRI:” Un padurar poate sa opreasca si sa legitimeze un braconier. Un ofiter de antitero nu poate sa opreasca un suspect, primeste pe loc o informatie ca are in rucsac o bomba, dar nu poate sa il legitimeze. Trebuie sa sune seful, seful lui sa sune un sef de la politie, sa ajunga in zona un politist… Pana atunci, poate ca suspectul a fugit. Repet, e o chestiune delicata, dar cu maxima responsabilitate trebuie sa o legiferam”.

Presedintele Comisiei parlamentare de control a SRI pare ca nu stie care sunt atributiile actuale ale Serviciului roman de informatii. Articolul 12 din legea de functionare spune ca un angajat SRI poate sa retina un faptuitor daca se constata o infractiune flagranta sau acte preparatorii ale unei infractiuni.

Art. 12: “In cazul constatarii unei infractiuni flagrante la regimul sigurantei nationale stabilit de lege, a unui atentat sau act terorist ori a unor tentative sau acte preparatorii la asemenea infractiuni, daca sint pedepsite de lege, cadrele Serviciului Roman de Informatii pot retine pe faptuitor, predindu-l de indata organelor judiciare competente impreuna cu actul de constatare si corpurile delicte.”

Iulian Capsali, cel care scrie despre lucruri foarte interesante, se afla, de aceasta data, intr-o eroare.
Domnul prim-ministru Dacian Ciolos, a afirmat ca, potrivit informatiilor sale, cartele preplatite romanesti au fost folosite de teroristi. Nu s-a referit la anumite acte teroriste din strainatate.

Cu siguranta, domnul prim-ministru s-a referit la cartelele preplatite romanesti folosite pentru instalarea guvernului condus de domnia sa.

Cu siguranta, e informat.

News from Securistan 4. Ca Ciolos e slugarnic stiu, dar de ce supraliciteaza?

Julien a spus, cu subiect si predicat, cum sunt folosite pre-pay-urile romanesti la atentatele teroriste din Europa. Dupa care vine SRI si spune ca sunt folosite doar in Irak si Siria, dar ca nu poate preciza daca le folosesc romanii plecati acolo sau teroristii. De unde deduc ca Julien a preluat cuminte sugestia serviciilor si a adaugat si de la el, pentru greutate….Faptul ca mergi cu buletinul sa iei pre-pay-ul nu mi se pare mare gaselnita, vor apare tot soiul de boschetari cu buletin care sa-si vinda bucata de plastic pentru 10 euro adaugati in plus la pretul sau….Si atunci de ce tot tam-tamul SRI-ului? Stiu, ei vor doar sa-si extinda prerogativele indiferent cum, de ce si cu ce pretext….

***

[pamflet]:

Din doua una: ori Ciolos e paranormal (a anuntat luni ca din pre-pay-ul autohton se pregatesc atentate in Europa) ori SRI e foarte disciplinat (azi serviciul anunta lansarea de amenintari la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o tara europeana de pe cartele pre pay nenominale din Romania)… ce potriveala, ce anticipare, ce vizionari….cred ca d-aia tot dadea din cap Coldea, pusese radarul pe cartelele pre-pay..

Cum se șmenuiește jurnalistic un subiect, pe mînă cu serviciile: ”Ultra-profesionistii” de la Digi 24 anunta ca au vorbit cu SRI, care le-a spus ca in Siria si Irak se folosesc cartele pre-pay romanesti. Plus altele…Ce nu ne spune Digi 24- că pe siteul SRI oricum nu apare nimic – e cine-și asumă acele date: biroul de presă, purtatorul de cuvint, directorul, directorul operativ samd. E ca si cum SRI ar fi o fiinta vie, iar Digi a scos-o din birlog si a facut-o sa glasuie… Nu apare nicaieri vreun comunicat integral, vreun extras de comunicat, macar niste fraze cu ghilimele, vreo declaratie inregistrata, nimic-nimicuta…Doar SRI care i-ar fi spus lui Digi. Si restul presei care s-a dus pe fenta…

Mai ca imi vine sa-l sun pe ISIS si sa-l intreb daca e adevarat, si dupa aia sa o sun pe UE, dar mi-e ca cine stie ce grozavii aflu si-l fac pe SRI de ris, la pachet cu amicul Digi…

Propun să dăm ‪#‎SRI‬-ului un spor de rușine. grin emoticon Că nu-i de ici de colo să te faci de râs cu atâta nonșalanță ! Mon general, fă cumva și scoate din priză penibilii din subordine care vorbesc parcă special pentru a decredibiliza instituția ! Că-i păcat de cei care chiar muncesc profesionist.

1. Telenovela continuă. După ce Franța și Belgia au negat că ar avea cunoștință de inepțiile debitate de PM Cioloș, acesta ne zice că așa a fost informat de … SRI ! Upsss ! Adică fie SRI l-a dezinformat, fie pe SRI l-au dezinformat ”partenerii”, fie sunt de un amatorism mai periculos decât toate amenințările teroriste la un loc.

2. În replică, Digi 24 – trăi-le-ar și lor ochii albaștri! – plusează și ne spun că surse din SRI le-au spus că peste 3 milioane de cartele prepay au ajuns la teroriștii din Siria și Iraq. Da, fix aceia care adunați cu cățel și purcel sunt vreo 40 – 50 de mii ! Adică la un calcul scurt vreo 75 de cartele pe cap de terorist. Asta dacă nu cumva or fi făcut stocuri în avans pentru atentatele pe următorii 100 de ani !

Vorba amicului Constantin Gheorghe, țara asta e cel mai mare balamuc în aer liber !

Cum să dai cartele sim doar cu buletinul? Superba noastră birocrație doarme? Un dosar complet-neapărat cu șină!-se impune. Cu toate cele, inclusiv cu aprobare din partea SRI și a DNA. Eventual cu viză de la Ambasada Americană. Plus doi giranți, tovarăși de nădejde ai patriei capitaliste, deja ascultați de DNA și SRI cel puțin un an de zile, și ei cu dosarul complet. Taxa de verificare a dosarului să fie de minim 500 de euro, iar pentru urgență, adică procesarea cererii în maximum o lună de zile, ea să fie de 1.000 de euro. Cartela să poată fi retrasă fără preaviz, dacă organul de control constată încălcarea regulilor de utilizare, și folosirea de către posesor a unor mijloace care împiedică instituțiile autorizate să înregistreze clar și complet toate convorbirile.

Să-i vedem atunci pe teroriști dacă mai au chef de atentate, după ce trebuie să se lupte cu birocrația minunatei noastre patrii!

Are dreptate Răzvan Martin: să vă fie rușine, HoitNews și Digi24! Asemenea propagandă… Să le fie rușine și domnilor din servicii! Chiar nu pricep că trebuie să se miște din fața calculatorului și să facă muncă de teren? Că trebuie să aibă infiltrați în celulele teroriste, nu în redacțiile presei românești? Iar titlul acesta este incredibil! Poate nu pricep eu cu mintea mea de ”nespecialist în securitate”, dar inamicul public e cartela pre-pay? Ca și cum, dacă reglementăm aceste cartele, toți teroriștii o să se înghesuie cu buletinele la ghișee să-și cumpere cartele… Păi așa, în curând o să ne cumpărăm și bilete de autobuz cu buletinul!

Dezminţirea fără niciun rost a premierului Cioloş, legată de faptul că nu este ofiţer acoperit a fost preluată pe larg de presă şi a amplificat efectul public al unor speculaţii, apărute după declaraţia legată de cartelele pre-pay. Scandalul Cioloş-prepay slăbeşte imaginea premierului Cioloş şi este similar prin efectele perfide cu vulnerabilizarea lui MRU pe subiectul vita Kobe.

Dezmințirea naște zvonuri și speculații

Stă în picioare ideea că Dacian Cioloş ar fi ofiţer acoperit? Nu. Dar nici nu contează. Ce contează este efectul public al suspiciunii, rostogolirea subiectului pe o percepţie publică aţâţată de consumul de informaţii despre terorism şi dezbaterea publică dominată de tema serviciilor şi a interceptărilor. Efectul negativ al dezminţirii premierului este atât de amplu pentru că are potenţial de dezvoltare, de rostogolire, de reîncărcare cu zvonuri, speculaţii, declaraţii cu subînţeles – toate tacticile de diseminare ale unei pseudo-informaţii (mai ales în mediul online).

Atacurile, parte a unui joc politic de culise

Care sunt asemănările dintre cazul MRU-vita Kobe şi cazul Cioloş-cartele prepay-ofiţer acoperit? Mecanismul de amplificare mediatică a unei asocieri negative de imagine pe care publicul o face (intuitiv) în legătura cu un politician. Şi mai este o asemănare: atacurile sunt parte a unui joc politic de culise, care dezvăluie vulnerabilităţile politice ale premierului, precum şi adversarii care îl pândesc din spatele scenei pe care aparent o stăpâneşte.

În cazul premierului Ungureanu-vita kobe, era vorba despre vulnerabilizarea de imagine dezvoltată printr-o încadrare mediatică tabloid, căutând să exploateze asocierea cu elitismul şi  distanţa faţă de oameni. În cazul lui Dacian Cioloş, este vorba despre o sugestie negativă amplificată mediatic, care se poate prinde pe profilul încă neclar al premierului Cioloş, într-un moment de isterie publică legată de interceptări-servicii-terorism. Dezminţind că nu este un om „al sistemului” premierul nu a făcut decât să atragă atenţia asupra subiectului, într-un context de opinie dominat de discuţia despre „sistem” (cu declinările sale mediatice, detectiviste care stârnesc atenţia şi cresc consumul de ştiri).

Cioloș, vulnerabil și din cauza nesusținerii politice a unui partid

Din punct de vedere politic, asemănarea dintre MRU şi Dacian Cioloş, este că ambii sunt vulnerabili politic din cauza lipsei de sprijin a partidului care firesc ar fi trebuit să-i sprijine. MRU a fost vulnerabil pentru că nu a avut sprijinul PDL. Dacian Cioloş este vulnerabil pentru că relaţia cu PNL este blocată de rivalităţi şi puncte de vedere diferite asupra viitorului.

Dincolo de opinii subiective ale mele sau ale altuia, se poate vedea pe sondaje că premierul a reuşit să se ferească de erodarea produsă de incapacitatea propriei echipe de miniştri. Dacian Cioloş este momentan, un politician cu potenţial de creştere la nivelul unui amplu electorat antiPSD, eterogen, scindat după ce valul de entuziasm din prezindenţiale s-a consumat şi care acum nu găseşte lideri suficient de reprezentativi din PNL.  În aceste condiţii, premierul Cioloş este o ţintă politică – se poate spune, până la un punct – cam cum era şi MRU.

“Premierul a vrut să amețească declarația” 

Am urmărit emisiunea de la Protv: mesajul a fost controlat pe tot parcursul emisiunii, (se pot revedea răspunsurile legate de creşterea indemnizaţiei pentru mame, de exemplu). Declaraţia legată de cartele a fost următoarea: „au fost folosite cartele prepay din Romania în pregătirea unor atentate în altă parte, în UE….” Acest „în altă parte” nu a fost întâmplător plasat, aparent fără logică şi alambicat alături de precizarea de două cuvinte: „în UE”.

Premierul a căutat să-şi lase spaţiu cu acel „în altă parte” de o eventuală retractare; a vrut să ameţească declaraţia aşa cum fac politicienii când se feresc de cuvinte şi caută să le dilueze prin amestec. „În altă parte” era o formulă mai acoperitoare pentru retractări ulterioare menite să îmblânzeazcă eventuale acuzaţii. Faptul că premierul a ieşit cu dezminţirea despre ofiţer acoperit arată cât de mare a fost presiunea pe Dacian Cioloş pe subiectul cartelelor prepay şi cât de repede premierul şi-a testat o limită de rezistenţă la presiunea mediatică.

Şi asupra lui MRU a fost o presiune mediatică la fel de insidioasă care, fără să atace precis, vulnerabiliza prin împrejmuire şi prin sugestie. Dacian Cioloş este într-un război cu puţin prieteni, ar fi bine să reziste mai ferm data viitoare unor momente de presiune, pentru a nu-şi distruge imaginea. Imaginea sa este pentru moment, o armă care cântâreşte greu într-un context în care sprijinul politic îi lipseşte.

Serviciule!

Remarca “dacă n-ai nimic de ascuns, n-ai de ce să te temi”, exprimată mai simpluț sau mai sofisticat în dezbaterea despre cum Securitatea SRI interceptează tot, e cel mult obositoare.

Venind din partea unor jurnaliști este de-a dreptul degradantă – ei ar trebui să știe foarte bine care este valoarea unei surse confidențiale și pentru public, și pentru justiție. În acest caz, și jurnalistul și sursa au ceva de ascuns, și foarte bine că au!

Dar în realitate trebuie să admitem că nu astfel de ținte sunt miza principală a interceptărilor – cel mult ținte de oportunitate. Lucrurile “de ascuns” sunt mult mai multe și mai diverse.

Iar cele mai multe sunt ilegale – cele care pot fi urmărite inclusiv legitim, cu mandat; sau măcar imorale – care pot face cel mult obiectul șantajului. Așa că poate discuția are totuși rost…

Felul în care este formulată legea ține deja de standardul democratic – însă și mai importantă este practica: cât de mult poate fi forțată și când poate fi încălcată.

Pentru că, da, pot fi și situații în care interceptarea ilegală (!) poate fi oportună. Tot așa cum – oricât de cinic sau amoral ar putea suna – uneori violența poliției poate fi singura unealtă eficientă împotriva violenței familiale, până la punctul în care salvează vieți. Și tot așa cum aproape oricine poate deveni un torționar sadic dacă de asta este nevoie pentru a-și salva familia de un pericol iminent.

Dezbaterea despre Ticking Bomb Scenario chiar a existat peste Ocean, când cu memo-urile despre tortură. O școală de gândire susținea că, deși uneori este singura soluție, ar trebui ca ea să rămână ilegală – astfel încât agentul pus în fața deciziei de-a tortura un suspect să își asume complet gravitatea deciziei – punând la bătaie propria libertate. Această școală de gândire “sofisticată” a pierdut – a câștigat ideea mai simpluță de impunitate secretă și vedem unde am ajuns: între timp terorismul și-a fondat “stat” și îl apără cu un succes totuși neanticipat.

Tot așa cum probabil a existat și dezbaterea despre interceptări, care s-a soldat cu o politică dacă nu altfel măcar eficientă din ce arată dezvăluirile lui Snowden. Interceptările, care legal nu trebuia să vizeze teritoriul SUA, l-au vizat și au fost procesate iar informațiile trimise mai departe la toate nivelurile poliției. Treaba investigatorilor era să facă așa numita “construcție paralelă”: pornind de la pont, să găsească tot lanțul de probe astfel încât interceptarea inițială să nu mai conteze deloc și să fie aruncată la coș. Probatoriul astfel rezultat dădea, în fața judecătorului, aparența de legalitate perfectă. TLDR; “Curat neconstituțional, dar umflă-l!”.

Miza era însă mai mare decât salvarea aparențelor. O barieră legală dură, luată în serios de public dar ocolită în secret avea un dublu rol pozitiv. Pe de o parte adormea simțurile “prăzii”, care se credea la adăpost, pe de altă parte limita pe cât posibil abuzurile autorității, care se știa totuși în clandestinitate.

Tema a fost recent explorată recent și artistic, când în povestea decriptării Enigma a fost reluat mitul pe jumătate neconfirmat al bombardamentului orașului Coventry, care ar fi fost lăsat neavertizat de Churchill pentru ca germanii să nu realizeze că le-a fost spart codul.

Într-un scenariu ușor stângaci, decizia ar fi fost luată aproape în secret de însuși Alan Turing – geniu în matematică dar fără vreo poziție de comandă în realitate. Dar ideea este foarte validă: trebuie să cântărești foarte bine când și cât să folosești o armă secretă, pentru că dacă inamicul află că o ai se va feri. Acum nu era nevoie de nici un geniu ca să înțeleagă asta, un procuror ar fi fost de ajuns. Dar procurorii băștinași, pare-se, n-au trecut testul Turing de vreme ce făceau paradă de interceptări inclusiv cu tot felul de chiloțăreli.

Iar rezultatul, previzibil, n-a întârziat să apară. Toți hoții au încetat să vorbească la telefon. Amintiți-vă de când datează ultimele stenograme proaspete, că sunt mai bine de doi ani și deja erau doar doctori șpăgari sau profesori care luau pișcoturi la BAC. Între timp, până și ăștia au dispărut și acum ies la suprafață înregistrările vechi și foarte vechi…

să asculte SRI zece ani pe un consultant politic israelian sub pretext de siguranță națională și când nu mai are clienți prezidențiabili interesanți să îl dea pe mâna DNA pentru corupție

…care să zicem că n-au fost auzite la vremea lor din lipsă de, mda!, urechi.

Și de-asta teza că “doar corupții se tem să fie ascultați” mi se pare de acum de o uriașă naivitate. Nu, deja corupții vor să fie ascultați, pentru că deja nu mai spun nimic la telefon iar înregistrările pot fi chiar o dovadă că “n-au nimic de ascuns”. Singura miză – și de-aia este cutremurătoare zbaterea SRI – a rămas partea imorală a lucrurilor, adică materialul de șantaj.

Nu este puțin lucru – informațiile de acest fel sunt o sursă de putere, una care poate fi folosită și legitim, da, pentru a obține apoi pe baza ei și informație relevantă! dar și ilegitim – pentru afaceri sau jocuri de putere.

Șantajul este el însuși o chestiune complicată în contractul social și cu atât mai mult în democrație și de aia ajunge să fie încriminat (unii zic că ar fi mai bine să nu fie, dar măcar deocamdată sunt minoritari) indiferent dacă se referă la fapte reale sau nu, legale sau nu. De exemplu, este evident că un politician cinstit este de preferat unuia corupt. Dar un politician corupt neprins va fi întotdeauna de preferat unui ministru corupt strâns cu ușa.

Primul își va păstra o minimă responsabilitate față de alegători, al doilea va face orice pentru a-și conserva secretul. Coruptul va evalua mereu oportunitatea de-a fura contra riscul de-a fi prins, șantajatul va fi obligat să joace pe principiul totul sau nimic.

Ca și în cazurile excepționale despre care vorbeam la început, factorul uman, responsabilitatea individuală, sunt decisive în a face ce-i mai bine de la caz la caz. Iar felul în care este organizat SRI, militarizat și clasificat din oficiu, nu este deloc încurajator.

Să luăm un exemplu extrem, absolut ipotetic – până la proba contrarie, cel puțin: o rețea de pedofili “pică pe interceptări”. Persoane importante, cu acces la informații și putere de decizie politică și economică. Apare întrebarea ce facem cu ei iar din această postură răspunsul poate că nu mai e așa simplu.

Într-un sistem civil, cel care procesează informațiile este obligat în primul rând de lege să sesizeze orice infracțiune – și la limită își poate asuma sau nu rațiunile de stat pentru care nu ar face-o. Tot ce riscă este un job.

Într-un sistem militar, omul de la cască este ținut de disciplina militară și de legea care spune că nu trebuie să divulge absolut nimic, sub riscul unor sancțiuni la fel de secrete. Își riscă cel puțin cariera și libertatea.

Ca exemplul cu pedofilii pot fi alte 100, dar l-am ales pe acesta, cel mai grav, dintr-un motiv simplu: De 15 ani, de la Kurt Treptow încoace, n-a mai existat nici un caz de pedofil străin care să înfunde pușcăriile românești, într-o țară unde nu de mult (uneori și acum) diplomații și șefii de multinaționale veneau ca într-un exil și eventual dacă primeau “sporul de lumea a treia”. În schimb, decizii iraționale și cârdășii inexplicabile – berechet!

Poate că ăsta este un simpluț delir paranoic, și asta devine cumva inevitabil când prea multe lucruri sunt secrete. Dar tot așa, poate că pentru confortul psihic al societății că este democrație nu maskirovska, poate că secretele ar trebui să fie mai puține.

Serviciule! “Dacă n-ai nimic de ascuns, n-ai de ce să te temi!”

Istoria secolului XX ar fi arătat cu totul alfel, susține premierul Dacian Cioloș, dacă România ar fi interzis vânzarea de cartele PrePay fără prezentarea unui act de identitate. Se pare că al doilea război mondial n-ar fi fost posibil dacă Hitler, Goebbels, Stalin și Mussolini n-ar fi vorbit cu ajutorul unor cartele PrePay românești, cumpărate probabil de mareșalul Antonescu de la un chioșc de ziare din zona Drumul Taberei.

”SRI m-a avertizat că Hitler și Mussolini au folosit cartele PrePay românești pentru a pune la cale al doilea război mondial”, a povestit premierul Cioloș. ”A fost o chestie vitală în coordonarea trupelor. După ce englezii au spart codul Enigma, Hitler și-a dat seama că singura metodă cu adevărat sigură de comunicare sunt cartelele preplătite pe care poți să le cumperi de la orice chioșc din București, fără să-ți ceară nimeni buletinul. E o prostie că Hitler depindea de petrolul nostru. Singura chestie pe care o voia de la noi erau cartelele PrePay. În anii aceia au plecat din România trenuri întregi de cartele, pe care nemții le-au luat pe nimic. Nu de alta, dar atât costau, erau foarte ieftine.”

Potrivit Serviciului Român de Informații, de obicei Hitler îl suna pe Mussolini, după ce Mussolini dădea doar bip, pretextând că n-are minute. Nu te puține ori, Hitler era pe fază și apuca să răspundă, luându-i din credit. Erau momente care-l enervau teribil pe Mussolini. Trebuia să trimită iar pe cineva până în România, ca să-i refacă rezerva de cartele PrePay, în lipsa cărora Italia era practic legată de mâini și de picioare și nu putea să invadeze nici o națiune.

Sursa imagine: cdehk.com

Sursa imagine: cdehk.com


Categorii

Articolele saptamanii, Era Big Brother, Iulian Capsali, Mircea Badea, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Panopticon, Razboiul impotriva populatiei, Razboiul impotriva Romaniei, Servicii secrete, Stat politienesc, Teroarea "terorismului", Tradatori si lichele, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “OAMENII DE PAIE AI SERVICIILOR… ROMANESTI SI STRAINE (II). Guvernul tehnocrat si presedintele Iohannis vor BIG BROTHER IN EXTREMA URGENTA, iar pentru asta nu se dau inapoi nici de la MINCIUNI IRESPONSABILE care implica România in ATENTATELE TERORISTE! In mars triumfal pe drumul de la INTERCEPTAREA TOTALA la CIPURI IMPLANTATE IN PIELE, sub deviza ticaloasa: “Dar ce, ai ceva de ascuns?”. Dar voi, serviciilor, CE AVETI DE ASCUNS de noi? (VIDEO)

  1. E o nebunie generalizata in tara asta. Traim in plin teatru al absurdului, se spun cele mai aberante lucruri de catre cei care detin diverse functii la varf (precum creerea unui Barvenvernet romanesc drept masura de disciplina – probabil in loc de catuse, vei fi amenintat cu confiscarea propriilor copii) si toti ceilalti se fac ca nu aud, de frica. Unii nu mai au nicio rusine, oricat de neargumentate si de absurde ar fi anumite hotarari, astazi ele se pot lua fara ca nimeni sa se mai opuna. Este tara serviciilor, ei stapanesc astazi in voie, fara sa dea socoteala nimanui. Era o chestiune de timp, a fost suficient sa conduca niste politicieni (probabil oameni de-ai lor) ca sa le dea cheile principalelor institutii de forta. Nu putem decat sa asistam neputinciosi la aceste abuzuri.
    Mi-amintesc ca spunea par. Paisie Aghioritul ca in scurt timp se vor lua la varf cele mai nebunesti decizii. Astazi traim aceste timpuri din pacate.
    “1984” e biblia lor.

  2. Pingback: Noul consens politic: SRI si CYBERINT pentru CONTROLUL TOTAL AL INTERNETULUI. Judecatorii reactioneaza si critica proiectul CSAT/ Propaganda serviciilor in QMAGAZINE. Cum justifica seful Cyberint SECURISMUL CIBERNETIC: Suntem in razboi!; Sa ne temem de or
  3. Pingback: Ce face guvernul Ciolos cu banii europeni. SRI deruleaza un program de SUPRAVEGHERE si CONTROL SOCIAL al INTREGII POPULATII cu fonduri europene/ Cu putin timp inainte, ANAF venise cu un program BIG BROTHER de monitorizare a platilor cu cardul/ RALUCA PRUN
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare