TOLONTANIADA ANTI-SPITALE ESCALADEAZA EMOTIONAL SI OPORTUN. Pacientul cu ceafa in care colcaie viermii si concluzia noului ministru al Sanatatii: SPITALUL DE ARSI AR TREBUI DESFIINTAT, IAR PACIENTII TRIMISI IN… STRAINATATE! (Video)

15-07-2016 6 minute Sublinieri

[…]

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

O mie de cuvinte nu fac cît o imagine, dar o mie de imagini nu nasc o idee, spune profesorul italian Giovanni Sartori.

Urmăriți imaginea! Atenție însă, nu există cuvinte care să vă prevină.

După aceea, mai vorbim și despre idee.

Imaginea este înfiorătoare.

Pe ceafa omului, în spatele urechii, sînt larve albe care au infectat corpul. Larve de muște.

Autorul filmului este un medic.

Imaginile au fost realizate în urmă cu două zile la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală.

Pacientul este internat în secția Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului.

„Mai e un caz identic, însă n-am reușit să-l filmăm decât pe acesta”, spune medicul.

„Sunt oameni internați la Arși în urmă cu 10-11 zile. Au fost aduși direct la noi. Cum secția e plină de muște, ceea ce se vede pe filmare sunt, cu mare probabilitate,  larve de muște”, adaugă.

Doctorul insistă ca filmul să fie făcut public în pofida durității sale.

”Ce sens are să ascundem realitatea? Ce e mai grav: să arătăm sau să îndurăm așa ceva, pacienții și noi, cei care știm?!”, întreabă medicul.

Își motivează demersul: „Acestea sunt condiţiile în care sunt trataţi pacienţii în acest spital! Și trebuie schimbate!”.

NU E ÎNTÎIA OARĂ

„Acum câțiva ani, un alt doctor a scris în fișa de observație a unui pacient că «în secția Reanimare există muște»”, povestește medicul pățania unui coleg de-al său.

”«Cum ai putut scrie așa ceva?!», au reacționat medicii Adrian Stănculea, șeful ATI, și Tudor Stăncioiu. «Condițiile pe care le oferiți pacienților nu sunt responsabilitatea mea, de-aia!», le-a răspuns, nervos, doctorul”, relatează sursa.

Întrebat ieri în legătură cu imaginile filmate acum două zile în spital, Adrian Stănculea, șeful ATI, a răspus inițial că i se pare puțin probabil.

Mai apoi a oftat: ”Acestea sînt condițiile, nu avem condiții la ATI, știți de cînd ni s-a promis un spital nou?!”.

Și așa ajungem la ideea de dincolo de imagini.

Căci rămînînd la blamare nimeni nu progresează.

UN SPITAL ÎNVECHIT DE OAMENI

„Viermii stau pe pacient de cel puţin 24 de ore, de când a început să se vorbească de această problemă”, spune doctorul care a filmat totul.

„Asta se întâmplă fiindcă nu se urmărește igiena pacienților, conducerea s-a resemnat”, completează el.

Spitalul de Arși este fondat în 1958, „o instituție medicală veche”, cum se prezintă pe site-ul spitalului.

Așa e.

Dar aici, pe Grivița, funcționează de 23 de ani, nu de o eternitate.

Fondată de Agrippa Ionescu în clădirea actualului spital SRI de pe strada Arhitect Ion Mincu, unitatea medicală se mută în 1993 în actualul sediu aflat pe Calea Griviței, în locul maternității Steaua.

Arșii sînt îngrijiți în această clădire de două decenii.

Două decenii care s-au transformat însă în prea mult.

DEGRADAREA SPITALULUI A IEȘIT LA IVEALĂ IMEDIT DUPĂ ”COLECTIV”

”Spitalul e infectat și oamenii sînt într-o bombă de microbi”, spunea un medic pe 3 decembrie în articolul din Gazetă dedicat cazului Colectiv.

Oficial, cel puţin trei dintre victimele incendiului din clubul bucureștean Colectiv s-au stins în Spitalul de Arși din cauza infecțiilor nosocomiale căpătate aici.

Atât a recunoscut spitalul.

Dar Gazeta a publicat documente din dosarele medicale a 9 victime.

„I-am salvat dintr-o bombă de foc și au murit într-o bombă de microbi”, a sunat avertismentul în 3 decembrie, sursa Gazetei.

„Poate pentru spitalul nostru va fi mai bine, vă mulțumim!”, reacționa supărat, dar frust, imediat după publicarea materialului din decembrie 2015, medicul Stănculea.

„În spital nu s-a schimbat absolut nimic deşi aici a fost identificată o bacterie extrem de agresivă, Piocianic rezistent la toate tratamentele antibiotice”, spun medicii de la ”Arși”.

OM MORT DUPĂ O TRANFUZIE GREȘITĂ DE SÎNGE

Probleme par fără sfîrșit aici, la ”Arși”.

Ieri, televiziunile au preluat știrea din siteul Puterea, potrivit căreia o pacientă internată la același spital a murit după o transfuzie cu o grupă de sânge greșită.

Femeia de 68 de ani fusese spitalizată după ce o mușcase un câine.

„LA ATI NU AVEM NICI AER CONDIȚIONAT”

INTERVIU. Şeful secţiei ATI de la Spitalul de Arşi, Adrian Stănculea, recunoaşte faptul că pacienţii sunt trataţi în condiţii de igienă precară

– Domnule doctor, avem imagini cu pacienţi internaţi în secţia condusă de dumneavoastră pe ale căror răni colcăie viermi…
– Ce anume?!

– Viermi. Sunt cazuri frecvente în acest spital?
– Nu, Doamne fereşte! Am mai avut cazuri, dar la internare şi era vorba de pacienţi aflaţi într-o stare de mizerie fiziologică. Dar apoi sunt curăţaţi, spălaţi în unica şi celebra baie de la ATI şi dezinfectaţi.

– În cazurile de faţă este vorba despre pacienţi care au acumulat deja zece zile de la internare. Cum explicaţi această situaţie?
– Este, evident, vorba de larve de muscă, deci a existat o contaminare. Ceea ce e foarte probabil, deoarece secţia ATI nu are condiţii de izolare, nu avem uşi glisante, nu avem aer condiţionat, deci putem avea muşte… dar aici putem vorbi şi despre o deficienţă în tratamentul medical, deoarece acești pacienți trebuie curățați și pansați zilnic.

DESPRE SOLUȚIE

În decembrie 2015, după ce a recunoscut infecţiile nosocomiale la o parte din victimele de la Colectiv, Cristian Niţescu, directorul medical al Spitalului de Arşi, a declarat că „dacă cerem ceva, cerem un spital nou”.

Solicitarea rămâne valabilă şi pentru şeful secţiei ATI. „Soluţia? O clădire nouă pentru acest spital şi înfiinţarea mai multor centre pentru arşi în ţară. Ştiu, asta ar fi în defavoarea noastră, dar în favoarea pacienţilor”, a spus doctorul Stănculea.

O soluţie de criză înaintează şi medicul care a realizat filmarea. „Sunt spitale de campanie monobloc, dotate ca secţiile de terapie intensivă, dar de o sută de ori mai igienice decât acest spital”.

 

[…]/ integral pe tolo.ro

Ministrul Sanatatii a declarat joi ca a luat in calcul inchiderea Spitalului de Arsi, unde s-au inregistrat mai multe cazuri cutremuratoare, dar acest lucru e imposibil. Vlad Voiculescu a spus ca activitatea spitalului va fi relocata in alte unitati. Intrebat unde vor fi tratate eventualele victime ale unei viitoare explozii, Voiculescu a spus ca “in strainatate”, si a recunoscut ca “Romania are o problema ca tara”.

Vlad Voiculescu a mai spus ca situatia de la Spitalul de Arsi (de unde tolo.ro a prezentat imagini socante cu un pacient care avea viermi pe cap) este rezultatul “lipsei de viziune si actiune”. Ministrul a spus ca managementul spitalului de Arsi nu a cerut Ministerului Sanatatii finantare pentru aparate de aer conditionat si nici nu a astupat ferestrele fara plasa prin care intra muste.

  • Regret mult situatia pacientului
  • Aceasta conferinta este despre Spitalul de Arsi, aflat intr-o situatie grava nu de ieri, de azi. Cunosc situatia din noiembrie 2015, cind am fost ca voluntar in cazul Colectiv
  • In w-e cu explozia de la Valea Cascadelor am fost in Spitalul de Arsi; unul dintre consilierii mei a stat o noapte acolo pentru a ajuta personalul sa ingrijeasca pacientii si pentru a face un raport pentru mine
  • Raportul arata o situatie grava
  • Dincolo de problemele grave de management, insuficienta personalului, e inacceptabil ca dupa 6 luni de la Colectiv noi sa nu fi invatat nimic
  • Spitalul nu ofera conditii proprii pentru pacienti si personalul medical
  • Singura masura rezonabila este inchiderea spitalului si transferul activitatii in alta unitate. Am luat-o in considerare de 3 ori, am discutat-o indelung
  • Saptamina trecuta am avut o intalnire cu managerii spitalelor care pot prelua pacienti cu arsuri grave. Concluzia e ca nu putem inchide tot spitalul, toate sectiile.
  • Acum cateva zile, un pacient de 26 de ani a trebuit adus la un centru unde poate fi ingrijit. La 1.30 noaopte dadeam telefoane la alti manageri, a fost imposibil sa gasim un spital, a trebuit sa-l aducem tot la Spitalul de Arsi
  • Masurile pe care le avem in vedere: relocarea spitalului. Masuri intermediare sunt o multime: inspectii, controale, amenzi, ajutorarea spitalului cu orice fel de investitie necesara
  • Situaia in care suntem acum e rezultatul lipsei de viziune si actiune. Practic, nimeni nu a facut nimic semnificativ pentru acest spital.
  • Vinovatii pentru aceasta situatie vor raspunde: Politia se afla acolo
  • Nu putem invinovati tot personalul medical
  • Managementul nu a facut nici o cerere catre minister pentru aer conditionat; sunt ochiuri de geam fara plasa pe unde intra muste
  • Daca are loc o explozie acum unde ii ducem pe raniti? In strainatate. Nu avem capacitatea acum, daca vin 5 pacienti in plus, avem o problema grava ca tara. Iar aceasta situatie e inacceptabila
  • Pacientul (cu viermi pe cap) fusese operat, nu i se facuse baia terapeutica; inteleg ca protocolul este sa nu i se faca baia imediat dupa operatie
  • Ce costuri inseamna pentru relocare? Exista mai multe scenarii, relocarea unor sectii sau a intregului spital, acum evaluam
  • Exista o cerere pentru suplimentarea personalului din spital? Nu.

Jurnalistul Victor Ciutacu crede că scandalul larvelor de la Spitalul de Arși este o diversiune care acoperă situația critică din penitenciare. El atrage atenția că medicul, în loc să-și exercite profesia, filmează bolnavul și dă filmarea presei. 

“Fix în timp ce se dezbat public condițiile mizere din pușcării, dar fix atunci, hop și viermii din rana unui om internat în spital. Pe care medicul-avertizor nu-l curăță, ci îl filmează și-l dă la presă. Și care om moare imediat după viralizarea știrii. Coincidență care oferă propagandei prilejul nimerit de a striga “de pârnăiași ne arde nouă când spitalele și școlile sunt niște ruine?” Păcat că-i vacanță, dar am convingerea că regizorii se vor vor mobiliza întru găsirea filmată a unei școli care se prăbușește peste niște copii chemați de urgență de acasă”, a scris jurnalistul Victor Ciutacu pe Facebook.

Nota noastra

Dincolo de speculatiile referitoare la “oportunitatea” lansarii unei asemenea stiri in contextul revoltei detinutilor, merita retinute cateva lucruri despre mediatizarea filmuletului si reactia ministrului:

  • popularizarea filmului este pentru provocarea socului. Starnirea, inca odata in ceea ce priveste spitalul romanesc, a unei puternice senzatii de oroare; se trece prea usor peste acest aspect. Filmarea e brutala, dura. Viermii aceia se vor lipi in ceafa noastra si vor aparea mereu cand vom auzi de spital de arsi;
  • tocmai de aceea, de regula, in astfel de cazuri, exista niste retineri. A da publicitatii un astfel de film blocheaza orice fel de discutie rationala. Reactiile nu pot fi altele decat cele emotionale. In plus, se obtureaza total fondul problemei: contextul, detaliile, nuantele, situatia, consecintele etc. Practic, discutia rationala, aplicata, e imposibila intr-un val creat de astfel de stiri. Daca le dai, le dai nu pentru a genera asa ceva (discutie aplicata) ci pentru a produce soc, a genera indignare, manie, revolta, scarba;
  • in cazul de fata, iese izibitor in evidenta lipsa de context a situatiei. Tot ce aflam, dupa socul vizualizarii filmului, este ca spitalul functioneaza de cateva zeci de ani si ca exista camere fara aer conditionat. Atat?!; 
  • in schimb, reactia ministrului merge pe valul emotional, fiind la fel de lipsita de fond si de substanta. Desi nu ne este prezentata o situatie concreta a spitalului, cu cifre, dotari, personal, intrari, iesiri, etc., ni se spune ca Spitalul de Arsi ar trebui, nici mai mult, nici mai putin, desfiintat. Deci, sa retinem: pentru indolenta unora si pentru ca nu stiu ce camera nu are aer conditionat si alte dotari, SOLUTIA E SA DESFIINTAM SPITALUL. Dar ce s-a intamplat cu alte solutii, ceva mai putin grandios-distructive? Cum ar fi concedierea celor in responsabilitatea carora se afla respectivul pacient? Dotarea cu cele necesare? Chiar si dintr-o perspectiva strict manageriala, o asemenea “solutie” e total contraproductiva. Practic, se da semnalul ca nu se mai poate face nimic, ca, nu-i asa, noi, “ca tara”, avem o problema, deci nu mai incercam sa reparam nimic, ci …distrugem. Desfiintam. 
  • in plus, raspunsul ministrului la una din intrebarile jurnalistilor seamana a autodenunt. Deci desfiintam spitalul ca sa trimitem pacientii in strainatate. Bine asa. Sa intelegem ca acesta este, de fapt, programul noului ministru al Sanatatii si al guvernului Ciolos? 


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “TOLONTANIADA ANTI-SPITALE ESCALADEAZA EMOTIONAL SI OPORTUN. Pacientul cu ceafa in care colcaie viermii si concluzia noului ministru al Sanatatii: SPITALUL DE ARSI AR TREBUI DESFIINTAT, IAR PACIENTII TRIMISI IN… STRAINATATE! (Video)

  1. Si medicii gresesc , dar spunea o crainica la Romania TV ca in spitalul de arsi unde sunt internati raniti de la Colectiv , in saloane intra mustele ca nu are spitalul plasa de tantari.Apoi nici eu nu am la casa plasa de muste ,dar un spital, dar crainica nu se referea si la alti pacienti care au alte boli in spitalele romanesti si il tragea pe Banicioiu de urechi ca cei de la Colecticv nu vor sa fie salvati.Ma intreb pot fi salvate niste cadavre ambulante?Se vrea exclusiv bomba lovitira de stat de la COLECTIV?

  2. Poate fi o diversiune, nu neg. Ramane insa un fapt ca in majoritatea spitalelor din Romania conditiile sunt precare. Dupa mine marea problema a spitalelor romanesti o reprezinta personalul auxiliar – fireste, nu TOT, exista si exceptii notabile. De la asistente si infirmieri pana la femeile de serviciu, lipsa de umanitate si responsabilitate profesionala fac ravagii in aceasta categorie de oameni. Pana la urma, daca oamenii si-ar face impecabil treaba – exigenta cu atat mai imperioasa cand e vorba de spitale – asfel de probleme nu ar mai exista. Pana la urma, de ‘conditiile din spitale’ cred ca sunt responsabili in primul rand cei care lucreaza acolo, si abia in subsidiar ministrul sau mai stiu eu cine. Doctorul care filmeaza n-are decat sa isi ia la urechiat asistenta si infirmierele si femeia de serviciu si sa le puna la treaba. Dar si lor le pasa prea putin. Am vazut oameni la sectia de neurologie intr-un hal fara de hal, si doctorii nu aveau nici o reactie. Un ins care nu are rude si e internat este condamnat intr-un spital romanesc, nimeni nu se sinchiseste de el. Iar noi trebuia sa cotizam sistematic si la toate turele ca sa ne asiguram ca bolnavul nostru va fi ingrijit. Sinistru.

    Cred ca ar merita un studiu comparativ cu alte state, eventual unul cu camera ascunsa. Tare ma tem ca si aici detinem un trist record al nesimtirii.

  3. @mada:

    ‘Ma intreb pot fi salvate niste cadavre ambulante?’

    Iarta-ma, un pic cam cinica remarca mi se pare… Pt viata unui om lupti determinat pana la capat, cu convingerea ca se poate face ceva – daca nu salvat, macar alinata suferinta si transformate ultimele zile in ce poate fi mai bun in conditiile date.

  4. @Doroteea

    Ramane insa un fapt ca in majoritatea spitalelor din Romania conditiile sunt precare.

    Da, insa asta inseamna desfiintarea lor?

  5. @admin:

    Ei, na! Nu, bineinteles.

  6. @ Doroteea:

    Din pacate, despre asta este vorba. Nu de pacientii (obisnuiti, saraci) le este lor grija. Iti dai seama, ce-are un ziarist de sport cu spitalele, incat singur tine campania asta post-Colectiv tintita pe sistemul public de sanatate de luni de zile…

  7. M-a intrigat faptul ca acea crainica se referea strict la Colectiv.Dar la minerii arsi in mine pt munca si nu pt distractie a facut cineva referire si atata tamtam cu mustele?La asta ma refeream Doroteea ?TU doroteea ai da o bucata din pilea ta ca sa-l salveze pe cel din colectiv mancat de virmi?Ai dona mult sange pentru transfuzii?Aici este problema.

  8. @ Mada:

    Expresia “cadavre ambulante” este mai mult decat nefericita si necrestineasca, indiferent la cine ne-am referi, cand e vorba de asemenea suferinte atroce. E adevarat ca mass-media si asa-zisa societate civila sunt preocpate numai de ranitii de la Colectiv, care sunt uniici pacienti privilegiati ai tarii, dar asta nu inseamna ca noi am avea ingaduinta sa-i dispretuim, iar nu sa-i compatimim la fel de mult si pe ei, ca niste oameni care, indiferent cum au ajuns acolo, chiar sufera cumplit si asta este ceea ce conteaza. Nimeni nu merita un asemenea tratament.

  9. @mada

    Cei din Colectiv sunt si ei oameni si de ei imi e tot atata mila ca si de altii – poate chiar mai mult pt ca sunt f tineri, iar suferinta tineretii intotdeauna impresioneaza, pt ca o multime de sperante sunt spulberate nemilos.

    Pe vremuri, la un fost loc de munca, sotul meu avea un director – un tip nemaipomenit, un om f altruist si uman, deschis la minte si inima, cu care puteai si aveai ce discuta, imi placea si il respectam mult. Intre timp nu am mai stiut nimic de el, pt ca asa a fost sa fie. Alaltaieri mi-a spus cineva ca fiul lui (un pusti pe vremuri, pe care il stiam si eu) a murit la Colectiv. El (tatal) a infiintat o fundatie (cred ca pentru cei arsi, dar nu sunt sigura). M-a impresionat enorm.

    Cand auzi asa, abstract, despre oameni care mor, e una. Dar abia cand ii cunosti efectiv pe acei oameni intelegi cu adevarat tragedia si aceasta taina a intelegerii suferintei umane, care trece dincolo de concepte ca ‘vina’,’justitie’ etc.. Cel putin asa vad si simt eu lucrurile, desi din fericire sunt multi care inteleg cu inima suferinta chiar si fara sa ii cunoasca proximitatea.

  10. @ Mada:

    Nu poti sa te plangi de cenzura, cand sfidezi repetand obstinat aceeasi expresie necrestineasca. Sa ne fereasca Dumnezeu sa ajungem asa cum ii osandim pe altii!

  11. Badea avea dreptate =))) .A doua zi a si aparut un articol “de dreapta de la buget” care sa ne prezinte fata “intunecata a lui Dan Puric” .

    http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/grigore-cartianu-dan-puric-e-mai-util-moscovei-decat-o-divizie-de-tancuri/

  12. @ Mada:

    Doamne, ajuta!

  13. Mi se face sila:

    http://inliniedreapta.net/jurnal/nato-1957-sa-tinem-rusii-afara-americanii-inauntru-si-germanii-jos/

    Sper ca acest Hotnews pentru “intelectuali” sa ajunga la lada de gunoi cat mai curand.Toate lichelele cu citate din neoconii americani nu merita sa fie numiti romani,cu atat mai putin “conservatori”.Sunt niste vuvuzele bine ancorate in mizeria politica.
    Cum sa ai credibilitate cu alde Neamtu,Cartianu,Ungureanu,Papahagi…mi se face sila.Cred ca o sa vomit.Imi fac rau singur singurel .Sper doar ca acea cocina sa aiba vizitatori cat o morga in zi buna.

  14. Prea mare scandalul legat de viermi. Mi-am amintit ca am vazut cu ceva ani in urma un documetar pe Discovery despre terapia cu viermi. Viermii consumau tesuturile moi, cangrenate, si lasau in urmao rana perfect curata care se inchidea fara probleme, fara bisturiu, fara antibiotice. E drept ca tot procesul se derula sub supraveghere, nu era cauzat de neglijenta crasa a personalului auxiliar. Medicul care a filmat si difuzat mai bine se documenta despre tratamentele alternative, in loc sa piarda timpul pretios al pacientilor. Si pe cine s-a gasit el sa alerteze? Pe Tolontan! Groparul lui Condrea si al HexiPharma! Cozi de topor sinistre care nu vad ca toporul le taie si lor craca de sub picioare, cu copac cu tot.

  15. P. S. Amuitat sa dau un link la tema cu terapia cu viermi, gasit la o simpla cautare:
    http://www.descopera.ro/dnews/3592343-terapia-cu-viermi-castiga-teren

  16. @doroteea

    “De la asistente si infirmieri pana la femeile de serviciu, lipsa de umanitate si responsabilitate profesionala fac ravagii in aceasta categorie de oameni. Pana la urma, daca oamenii si-ar face impecabil treaba – exigenta cu atat mai imperioasa cand e vorba de spitale – asfel de probleme nu ar mai exista. ”

    Pretentii avem observ,desi nu ne organizam sa sprijinim cu bani pe cei din sistemul medical care traiesc la limita saraciei.In multe spitale chiar nu ai materialele necesare.Iar de acasa nu cred ca poti sa le aduci.Mofturi.

  17. Apropo de Colectiv.Acum vreo 2-3 luni am citit in Formula As un caz tulburator al unei corporatiste care a scapat din infernul de la Colectiv,dar cu o arsura urata pe mana.Femeia a ajuns acum sa se retraga la tara ,in singuratate.Si-a distrus viata ocupandu-se cu marketing-ul pentru produse farmaceutice ,s-a trezit intr-un loc(clubul Colectiv) in care nu se regasea,si-a dat demisia dupa ce a fost batjocorita .O poveste impresionanta.

  18. @emanuel:

    saracia si lipsa resurselor este marota preferata de romani pt a justifica nesimtirea si lipsa de umanitate. Pretentiile mele la personalul din spitale vizeaza in primul rand respectul minimal fata de bolnavi, ingrijirea lor elementara, modul de adresare..astfel de lucruri. Am vazut de prea multe ori oameni lasati sa zaca in propria lor urina (oameni care nu se puteau misca), sau legati de paturi cu noduri care le invineteau mainile ca sa nu deranjeze infirmierele si asistentele care, in loc sa ii supravegheze regulat, stateau la taclale sau dispareau de-a binelea zeci de minute (asta in sectie de neurologie!). M-am saturat de cate ori le aud pe trogloditele din spitale adresandu-se bietilor oameni cu ‘mamaie’ si ‘tataie’, ca sa stie f bine cat de dependenti sunt de ele si cat de neputinciosi. In spitalele romanesti prea frecvent oamenii devin niste simple obiecte aflate la mana personalului. Dupa mine, cu bolnavii trebuie sa te porti cu mai mare delicatete si respect decat cu un om sanatos. Unde e delicatetea de care ne vorbea Sf. Paisie Aghioritul? Mofturi…

  19. @doroteea

    Chemati-i pe tinerii frumosi care au fugit din tara ,evident,sa nu moara prosti in tara asta “de rahat” ,dupa cum isi exprima regretele Mircea Badea.Personalul e ala care este,dar si oamenii care vin la spital sunt aia care sunt .Fiecare cu patimile lui.Uni racnesc,unii scuipa,unii polemizeaza,altii injura s.a.m.d. Cum spuneam…personalul se trage din popor …”mamaie”(mamaie e un termen respectuos totusi,dupa cunostintele mele).
    Stiu povestile:in Occident oamenii sunt blanzi si buuuni …ca porumbeii! Care e “bun”,care e “rau” ,care e “neinduhovnicit”,care e “induhovnicit” ? Nimeni nu poate fi numit “bun”.Ne spune Hristos! Putem sa-L credem sau putem sa nu-L credem .Plus ca nimeni nu se poate lauda ca e 100 % corect .

    Eu,spre exemplu,cunosc cam cum sta treaba cu tiganii…ii cunosc de-o viata(si pe tigani si pe romanii tiganizati).Mama mea ii cunoaste si mai bine(doar e diriginta unui oficiu postal mai laturalnic) .CONTINUAM sa facem rau daca tot le vom oferi bani imediat cum se milogesc.De fapt,le incurajam patimile.Copii n-au nicio vina,dar fiind crescuti in acel mediu…nu se pot schimba prea curand.E bine sa faci milostenie,dar nu sa ii tii in leagan si sa le incurajezi viciile.Am vazut destul crestini pacaliti.E o atitudine total gresita(din falsa milostenie) .In primul rand ei trebuie incurajati la MUNCA.Nu prin exploatare! Doamne fereste ! Dar trebuie sa inteleaga respectul pentru munca cinstita.

  20. Pingback: Simbioza agentilor de influenta cu guvernul tehnocrat: VLAD MIXICH, PROPAGANDIST PRO-VACCINARI SI ACTIVIST HOTNEWS, NUMIT LA AGENTIA NATIONALA A MEDICAMENTULUI/ In ciuda rateurilor SISTEMULUI INFORMATIC si a CARDURILOR ELECTRONICE, autoritatile ne promit
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare