ERDOGAN CONTESTA GRECIEI AUTORITATEA ASUPRA UNOR INSULE/ Clericul Fethullah Gulen il acuza pe Erdogan de MANIPULAREA LOVITURII DE STAT/ Represiunea continua in Turcia/ DIVERGENTE PUTERNICE INTRE RUSIA SI SUA PE FRONTUL SIRIAN. Catastrofa umanitara in Alep

30-09-2016 4 minute Sublinieri

fethullah_gulen-erdogan

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat un acord istoric, argumentând că Turcia a pierdut în favoarea Greciei insule care aparţineau Imperiului Otoman, comentarii care au atras critici dure din partea Guvernului de la Atena, relatează ABC News.

În timpul unui discurs, Recep Tayyip Erdogan a criticat Tratatul Lausanne, semnat în anul 1923. Acest acord “nu poate fi considerat o victorie”, deoarece Turcia a pierdut în favoarea Greciei numeroase insule care făceau parte din Imperiul Otoman, a declarat liderul autoritarist de la Ankara.

Afirmaţiile politicianului considerat conservator islamic au atras replici dure din partea opoziţiei naţionaliste din Grecia şi a Guvernului de la Atena.

“Eforturile de a pune sub semnul întrebării tratate internaţionale conduc spre drumuri periculoase.

Turcia nu trebuie să se îndrepte în această direcţie”, a reacţionat ministrul grec al Apărării, Panos Kammenos.

Fethullah Gulen, clericul musulman ce locuieşte în SUA şi este acuzat de autorităţile turce că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din luna iulie, este convins că preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, este adevăratul responsabil pentru lovitura de stat eşuată, relatează Reuters.

Clericul a declarat în cadrul unui interviu pentru ziarul german Die Zeit că tentativa de lovitură de stat a trădat toate principiile Guvernului turc şi ale mişcării religioase ale lui Fethullah Gullen.

Potrivit lui Gulen, Recep Tayyip Erdogan a spus că tentativa de lovitură de stat a fost “un dar de la Dumenezeu” pentru că aceasta i-a permis schimbarea cadrelor din Armată.

Gulen a afirmat că un ofiţer turc a mărturisit recent că Şeful de Stat Major şi cel al Serviciilor de Informaţii s-au întâlnit la sediul Armatei în noaptea tentativei de lovitură de stat, adăugând: “Aceştia cunoşteau deja ceea ce urma să se întâmple mai târziu”.

Fethullah Gulen susţine că tentativa de lovitură de stat i-a oferit lui Gulen oportunitatea de a concedia mii de oponenţi angajaţi ai Ministerelor, Poliţiei, Armatei, autorităţilor judiciare, precum şi de a aresta avocaţi, oameni de afaceri, jurnalişti şi soţii ale susţinătorilor lui Gulen. El a adăugat că această acţiune trebuie să fi fost plănuită anticipat.

  • NEWS.ro:

Liderul opoziţiei turce Kemal Kilicdaroglu se opune prelungirii stării de urgenţă şi denunţă o “contralovitură” de stat

Liderul opoziţiei turce Kemal Kilicdaroglu a protestat vineri faţă de o preconizată prelungire a stării de urgenţă instaurate după puciul eşuat de la 15 iulie şi a acuzat regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan că se serveşte de acest lucru pentru a reduce la tăcere orice voce critică, relatează AFP.

Turcia închide 20 de posturi de radio şi televiziune printr-o ordonanţă de urgenţă, în urma tentativei de puci din iulie

Turcia a ordonat închiderea a 20 de posturi de radio şi televiziune, inclusiv a unui post care transmite programe pentru copii, acuzate de răspândirea ”propagandei teroriste”, alimentând însă în acest fel temerile că astfel de ordonanţe de urgenţă sunt folosite de guvernul de la Ankara pentru a suprima libertatea de exprimare a industriei mass-media, informează Reuters.

Rusia îşi prelungeşte campania de bombardamente aeriene în Siria, pentru a susţine forţele lui Bashar al-Assad

Rusia îşi va continua campania de bombardamente aeriene în Siria, pentru a susţine forţele lui Bashar al-Assad, în pofida apelurilor şi chiar ameninţărilor repetate ale Occidentului pentru a pune capăt atacurilor de la Alep, a anunţat joi Kremlinul, citat de AFP.

Statele Unite încearcă să protejeze o grupare jihadistă din Siria pentru a o folosi în încercarea de a răsturna regimul al-Assad. Declaraţia a fost făcută pentru BBC de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care a făcut referire la gruparea Jabhat Fateh al-Sham.

Până în luna iulie, această grupare s-a numit Frontul al-Nusra şi era aripa siriană a organizaţiei al-Qaida. Lupta atât împotriva forţelor siriene loialiste, cât şi împotriva Statului Islamic şi era trecută pe lista organizaţiilor teroriste de către SUA şi Rusia. Schimbarea numelui a venit la pachet cu dezafilierea de Al-Qaida, însă clasificarea drept organizaţie teroristă a rămas valabilă.

Serghei Lavrov spune că SUA nu şi-au respectat promisiunea de a separa această grupare de grupările rebele moderate. “Au promis solemn să trateze ca o prioritate aceasta obligaţie de a separa opoziţia de Nusra”, a spus Lavrov. “În ciuda repetatelor promisiuni şi angajamente, ei nu sunt capabili sau nu vor să facă asta şi avem tot mai multe motive să credem că a existat de la început un plan de a cruţa Nusra şi să o păstreze pentru un Plan B, când ar veni vremea pentru schimbarea regimului”, a spus Lavrov.

Lavrov a mai spus că în ce priveşte Siria oficialii americani au pierdut controlul asupra evenimentelor şi asupra lor înşilor. Iar BBC îi dă dreptate lui Lavrov, spunând că nu există alternativa pentru SUA la efortul secretarului de Stat John Kerry de a ajunge la un compromis cu Rusia, că SUA nu au un plan B pentru Siria. Lavrov, scrie BBC, mai are dreptate atunci când vorbeşte despre problemele întâmpinate de Washington, mai cu seama legate de obstinaţia cu care SUA încearcă să creeze o masă critică a opoziţiei.

“Credem că trebuie să intre în vigoare acordul ruso-american. Dar pentru asta e necesar să separe opoziţia de Nusra. Dacă Nusra e sprijinită de SUA, atunci acordul rămâne doar pe hârtie”, a spus Lavrov. “Am avut încetări ale focului de mai multe ori, 48 de ore, 72 de ore, la cererea ONU. De fiecare dată aceste momente au fost folosite de Nusra pentru a aduce mai mulţi luptători, mai multă muniţie şi arme. Chestiunile umanitare sunt foarte importante şi facem tot ce putem împreună cu guvernul sirian şi cu ajutorul de la ONU pentru a avea pauze săptămânale în care să fie livrate ajutoarele. Numai oamenii din Nusra din partea de est al oraşului Alep refuză să facă asta”, spune Lavrov, cu referire la situaţia din Alep.

BBC notează însă că tocmai ofensiva rusa din Alep face ca forţele opoziţiei siriene moderate să fie împinse către zona controlată de Frontul al-Nusra, făcând astfel imposibilă separarea pe front al grupărilor moderate de cele extremiste.

Secretarul de stat american John Kerry şi-a avertizat omologul rus că Washingtonul vor pune capăt negocierilor privind Siria, dacă Moscova nu opreşte bombardamentele de la Alep, relatează BBC News.

Kerry a discutat miercuri telefonic cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Potrivit Departamentului de Stat, SUA „fac pregătiri pentru suspendarea angajamentelor bilaterale SUA-Rusia privind Siria”.

Alepul a fost vizat de bombardamente aeriene intense de la prăbuşirea armistiţiului, săptămâna trecută. Circa 250.000 de oameni sunt blocaţi în estul oraşului, notează News.ro.

Situația de la Alep este “cea mai gravă catastrofă umanitară văzută vreodată în Siria” în cinci ani de război, a afirmat joi șeful operațiunilor umanitare ale ONU, Stephen O’Brien, relatează AFP.

El a subliniat în fața Consiliului de Securitate al ONU că sistemul medical în partea asediată a orașului ‘este pe punctul de a se prăbuși total’ și faptul că copii ‘sunt cei mai vulnerabili’ la această situație.

Damascul și aliatul său rus au lansat la 22 septembrie o ofensivă în vederea cuceriri în întregime a orașului Alep, fosta capitală economică a țării. Din iulie 2012, orașul este divizat între cartierele de vest, aflate sub controlul regimului, și cartierele de est, administrate de opozanți.

Escaladarea violențelor are loc după eșecul unui acord de încetare a focului americano-rus semnat pe 9 septembrie la Geneva, dar care a fost încălcat zece zile mai târziu.

Războiul civil din Siria a făcut peste 300.000 de morți și a constrâns milioane de persoane să își părăsească locuințele în cinci ani și jumătate, menționează AFP.


Categorii

1. DIVERSE, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, Siria, SUA versus Rusia, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “ERDOGAN CONTESTA GRECIEI AUTORITATEA ASUPRA UNOR INSULE/ Clericul Fethullah Gulen il acuza pe Erdogan de MANIPULAREA LOVITURII DE STAT/ Represiunea continua in Turcia/ DIVERGENTE PUTERNICE INTRE RUSIA SI SUA PE FRONTUL SIRIAN. Catastrofa umanitara in Alep

  1. Incep pretentiile lui Erdogan la insulele grecesti – Imi vine in minte profetia Cuv Paisie Aghioritul despre cele 6 mile marine

  2. @stef
    Exact la asta m-am gandit si eu imediat ce am citit stirea pe Agerpress. Am si trimis stirea la prieteni.
    E vreme de rugaciune. Faca-se voia Domnului! Amin!

  3. Pingback: Escaladare a tensiunilor intre SUA si RUSIA. Armistitiul din Siria si un acord nuclear au fost suspendate | Cuvântul Ortodox
  4. Fost contractor CIA/NSA spune ca Israelul este instigatorul conflictului dintre SUA si Rusia, care va culmina intr-un razboi nuclear.

    Israel is the instigator of the tensions between the US and Russia over the Syrian crisis, a former CIA/NSA contractor tells Press TV.

    Israel is the “instigator and the entire source of this problem that’s going to plague the entire world with nuclear war,” Steven Kelley said in an interview with Press TV on Friday.

    “Nobody wants to admit the truth. Everybody is pretending to go along with this charade that ISIS (Daesh) was not created by the United States, that the United States is fighting ISIS, that it does not have anything to do with Israel,” he added.
    http://presstv.com/Detail/2016/10/07/488056/nuclear-war-Syria-US-Russia-Israel-Aleppo-Daesh

  5. SUA a “sanctionat” Rusia cu un imprumut de 650 milioane $. Voiau sa-i imprumute cu cateva miliarde, dar rusii nu au acceptat asa o umilinta. Vor sa fie umiliti abia la anul cu un imprumut de 7,5 miliarde $.

    US Investors Buy Half of Russia’s New $1.25 Billion Eurobonds Issuance
    Despite the fact that Western sanctions against Russian do not include state borrowings, they have had an impact on bond issuance (LOL)
    By the time the order book was closed demand was six times higher than supply, reaching over $7.5 billion,”
    https://sputniknews.com/business/20160925/1045686723/us-investors-russia-eurobonds.html

    Russia will raise $7 billion in global debt markets in 2017
    http://www.cnbc.com/2016/09/23/russia-will-raise-7-billion-in-global-debt-markets-in-2017-finance-minister.html

    In politica, nimic nu este ceea ce pare. Follow the money!

  6. Turcia a ramas fara rezerve valutare si lira se prabuseste fata de dolar!
    http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2016/11/29/20161202_TRY.jpg

    Președintele Turciei Spune Cetățenilor și Întreprinderilor să Renunte la Dolarul SUA
    http://jurnalulbucurestiului.ro/presedintele-turciei-spune-cetatenilor-si-ntreprinderilor-sa-renunte-la-dolarul-sua/

    Din lipsa de valuta, Erdogan vrea sa faca tranzactii in monedele locale cu Rusia, Iran si China.

    “I proposed Putin the following: Let’s do our trade in local currencies. Whatever I buy [from you] I shall pay you in Russian ruble, and whatever you buy from me make the payment in Turkish Liras,” said Erdogan on December 3.
    He added that he had made the same offer to China and Iran and his offer was found reasonable. “We have given the necessary instructions to our central banks and we will try to conduct such [trade] relationships between us through this way,” Erdogan said.

    Erdogan again reiterated his call to Turkish citizens to convert their foreign exchange into gold or the Turkish Lira. “Those who keep foreign currency under their mattress should come and turn them into lira or gold,” he said.
    http://www.zerohedge.com/news/2016-12-04/turkey-proposes-trade-china-russia-and-iran-local-currencies

  7. Erdogan “lupta cu terorismul” furnizand Statului Islamic componente pentru producerea armamentului!

    Gruparea Statul Islamic dezvoltă un sistem complex de producţie de armament la nivel industrial în jurul oraşului Mosul din nordul Irakului, folosind componente ce provin în special din Turcia, indică un raport publicat miercuri şi citat de DPA.
    Anchetatorii au atestat existenţa a peste 5.000 de rachete şi bombe “în diverse stadii de producţie” pe parcursul a şase zile din luna noiembrie, precum şi existenţa a 500 de bombe pe care trupele irakiene “le-au recuperat de pe câmpul de luptă”.
    Autorii raportului au concluzionat că Statul Islamic şi-a pus la punct “un sistem robust de furnizare şi distribuţie” bazat pe “o amplă reţea de achiziţii ce operează în Turcia şi pe o rută clară de furnizare din Turcia, prin Siria, către Irak”.
    http://www.stiripesurse.ro/statul-islamic-are-un-sistem-complex-de-produc-ie-a-armelor-turcia-e-implicata_1169235.html

  8. Berlinul critică o interdicţie a sărbătoririi Crăciunului la Liceul german Lisesi din Istanbul
    http://www.news.ro/externe/berlinul-critica-o-interdictie-a-sarbatoririi-craciunului-la-liceul-german-lisesi-din-istanbul-1922414818492016122016433297

    Ce s-a mai intamplat in prealabil:

    17 Martie 2016
    Alertă teroristă la Istanbul. Consulatul german şi o şcoală au fost închise
    http://www.romaniatv.net/alerta-terorista-la-istanbul-consulatul-german-si-o-scoala-au-fost-inchise_280910.html

    18 Martie 2016

    Turcia: Anchetă la o școală germană după ce-a fost închisă ca urmare a unei amenințări teroriste
    http://www.agerpres.ro/externe/2016/03/18/turcia-ancheta-la-o-scoala-germana-dupa-ce-a-fost-inchisa-ca-urmare-a-unei-amenintari-teroriste-14-52-37

    Reprezentanţele diplomatice şi şcolile germane din Turcia rămân închise pe fondul riscurilor de atac
    http://www.mediafax.ro/externe/reprezentantele-diplomatice-si-scolile-germane-din-turcia-raman-inchise-pe-fondul-riscurilor-de-atac-15117814

  9. Turcia si Arabia Saudita lupta cot la cot in Siria impotriva lui Assad

    5 December 2016
    The State of Qatar, the Kingdom of Saudi Arabia, Turkey, and the United Arab Emirates called for an Emergency Special Session of the General Assembly to discuss the crisis in Syria
    https://www.mofa.gov.qa/en/news/details/2016/12/06/qatar-saudi-arabia-uae-turkey-call-for-emergency-special-session-of-general-assembly-on-syria

    December 17, 2016
    A large number of Turkish and Saudi officers had been battling against the Syrian government forces in the Eastern districts of Aleppo city shoulder to shoulder with Jeish al-Fatah coalition of terrorist groups.
    http://www.tehrantimes.com/news/409187/Informed-Source-Large-Number-of-Turkish-Saudi-Officers-Deployed

  10. Pingback: PUTIN AVERTIZEAZA DIN NOU: tarile cu sisteme balistice americane vor deveni TINTE pentru RUSIA/ Grecia vrea extinderea apelor teritoriale in Egea, Turcia ameninta: CASUS BELLI. „Pericolul ca ceva rău se petreacă cresc săptămânal”
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare