SILICONIZAREA LUMII. Tehnoliberalismul si controlul total al vietii cotidiene in REGATUL NOII ORDINI MONDIALE

24-02-2017 5 minute Sublinieri
sursa foto: liberation.fr

sursa foto: liberation.fr

Giganții Internetului doresc „comercializarea” vieții și confiscarea deciziei oamenilor până la cele mai intime aspecte ale existenței.

Un interviu excepțional oferit de filosoful francez Eric Sadin, autorul cărții recent apărute, „Siliconizarea lumii”, pentru La Tribune.

– În cartea dvs denunțați „siliconizarea” lumii de către marile companii digitale americane. Ce vreți să spuneți mai exact?

– Marile companii din Silicon Valley, adică Google, Apple, Amazon, Facebook, Netflix, Uber și celelalte, nu sunt singurele imperii tentaculare care acumulează cifre de afaceri de miliarde de dolari pe an. Aceste firme sunt angajate în ceea ce eu numesc „cucerirea totală a vieții”. Serviciile lor sunt utilizate cotidian de miliarde de indivizi. Modelul lor, cel al economiei datelor și platformelor, vizează să capteze date referitoare la un număr tot mai extins al gesturilor noastre, căutând să se lipească într-un mod permanent de existențele noastre.

Silicon Valley reprezintă orizontul antreprenorial și economicul al timpurilor noastre. Așa că toată lumea vrea să îl adopte. Cercetătorii, cercurile de reflecție, industriașii se convertesc la el. Guvernele îl văd ca pe panaceul universal la toate dificultățile economice și nu se gândeasc la altceva decât cum să creeze niște „Silicon Valleys locale” peste tot grație întreprinzătorilor din tehnologie.

Este o cursă pentru inovații, este domnia întreprinzătorului vizionar și a auto-întreprinzătorului eliberat. Însă ce trebuie reținut este că dincolo de modelul economic, este pe cale să se instaureze un model civilizațional, bazat pe o „comercializare” totală a vieții și o organizare algoritmică a societății.

– În ce mod?

– Prin dezvoltarea detectorilor de toate felurile, a obiectelor conectate și a inteligenței artificiale. Trăim în mijlocul unei explozii a obiectelor conectate care se insinuează peste tot, inclusiv în casele și în mașinile noastre. Grație lor, a devenit posibilă colectarea unui număr din ce în ce mai mare de date legate de toate fazele vieții.

Platformele care dețin aceste informații sugerează în schimb o cantitate de produse în funcție de tratarea acestor date.

În carte dau exemplul oglinzii inteligente a Microsoft, capabilă să interpreteze stadiul de oboseală, expresiile feței, pentru a propune de la creme reparatoare la sejururi la munte.

Este o modalitate de a anticipa în permanență, de a reacționa și a a-i asista în continuu pe indivizi, prin formularea celor mai bune sfaturi, dar care până la urmă nu vizează altceva decât satisfacerea unor interese private.

Depășim etapa personalizării ofertei pentru a merge către „o relație neîntreruptă cu clientul”, cu ajutorul sistemelor care interpretează cea mai mare varietate a gesturilor noastre și care reacționează în timp real sugerând servicii sau produse presupuse a fi adaptate în fiecare moment al vieții.

Este ceea ce face mai ales Google. Este flagrant în domeniul sănătății. Proiectul Calico al Google reprezintă dorința – grație capacităților de „platformizare” a companiei – de a intra în legătură cu toată piața farmaceutică.

În final, Google vrea să creeze, grație capacităților exponențiale ale soft-urilor, propriile sale soluții terapeutice, cu auto-diagnostic, dotându-se cu o competență medicală.

Industria digitală operează acum o imixtiune a regimului privat în domeniul medicinei, la o scară nemaivăzută până acum în istorie.

– Nu cumva exagerați, prezentând o imagine mai sumbră decât este în realitate? Obiectele conectate sunt departe de a face parte din cotidianului fiecărui om. Iar omul are posibilitatea de a nu le folosi…

– Aveți dreptate, obiectele conectate de-abia încep să se răspândească, însă de o manieră masivă și rapidă. Este cazul casei conectate, de pildă, care înseamnă deja o uriașă piață în plin avânt. Și care va transforma habitatul într-o mașină care va cunoaște toate gesturile noastre, până la cele mai intime.

Trebuie luată foarte în serios voința acestor companii și a liderilor indistriei digitale de a se poziționa pe cel mai mare număr de domenii posibile.

Investițiile în obiectele conectate, în inteligența artificială, în robotică sunt colosale, de nivelul a miliarde de dolari. Și aceleași companii din Silicon Valley se află în frunte.

Această schimbare civilizațională se produce de o manieră rapidă, dar subtilă. Uitați-vă la Google. Până anul trecut, principala sa preocupare era cercetarea online pentru a vinde publicitate. Apoi, în august 2015, își schimbă numele în Alphabet. Această schimbare dovedește ambițiile sale. Deodată, motorul de căutare Google devine un serviciu printre celelalte, căci adevărata afacere a Google este viața. Este prezent în domeniul cartografiei, în domotică (automatizarea locuinței – n.r.) odată cu achiziționarea Nest, cheltuiește sume enorme în cercetările privind mașina automată, dezvoltă platforme educative, se implică în robotică, în sănătate… Și nu este totul. Este o mișcare în plin avânt, foarte puternică.

– Ce alte consecințe civilizaționale mai vedeți în dezvoltarea digitală?

– Cuantificarea de către detectori este pe cale să bulverseze munca. Există deja sisteme de măsurare în timp real pentru măsurarea performanțelor mașinilor și angajaților. Acțiunea umană este determinată de sisteme „inteligente”, care calculează în permanență „măsura performanței personalului” și dictează ce măsuri trebuie luate.

Gigantul american de distribuție Wallmart folosește un program dezvoltat de IBM botezat Retail Link. Acesta permite roboților să dialogheze între ei. În funcție de capacitatea subisidiarilor și a stadiului stocurilor lor, acești roboți impun ritmul angajaților. Este o bătaie de joc atât la adresa dreptului muncii cât și a demnității umane.

– Așadar, nu mai este nimic de făcut în această lume nouă?

– Nu neg că digitalizarea oferă numeroase avantaje, cum ar fi rezervarea unui bilet într-un minut, comunicarea mai ușoară, accesul la informații. Dar suntem orbiți de beneficiile folosirii și nu ne facem suficient griji în legătură cu consecințele potențial devastatoare, în special „comercializarea” totală a vieții și confiscarea deciziei umane care vor provoca dezvoltarea neîncetat accelerată a inteligenței artificiale. Este vorba de mizele majore ale timpurilor noastre, care după părerea mea, nu sunt dezbătute suficient.

– Vorbiți în carte de „tehnoliberalism”. Siliconizarea lumii este etapa supremă a capitalismului?

– Absolut. Până acum, liberalismul întâmpina rezistență, căci era dificil să monetizezi intimitatea.

De acum, tehnologia, grație obiectelor conectate, permite depășirea unui nou prag în istoria capitalismului, căci nu mai rămân bucăți de viață recalcitrante la activitatea comercială.

Putem să amplasăm un dispozitiv miniaturizat într-un pat și să cuantificăm somnul. Sau în mașina de spălat pentru a comanda automat detergent, fără a lua conștient decizia cumpărării. Aceasta, de pildă, grație noului procedeu Dash Button de la Amazon.

Ne îndreptăm spre o reducere a greutății actului cumpărării sau o ne-cunoștință a acestuia prin mecanismele de plată fără contact sau procedeului de comandă automată a produselor.

Tehnoliberalismul promovat de Silicon Valley pleacă de la ideea că Dumnezeu nu și-a desăvârșit creația, că omul este failibil și lacunar, deci dezvoltarea tehnologiilor zise „exponențiale” va permite corijarea acestor slăbiciuni.

În realitate, este vorba de întreprinzători abia ieșiți din adolescență care au creat biberonul conectat Baby Gigl pentru a le explica părinților cum trebuie să-și hrănească bebelușul.

Tipicul este mereu același: corijarea presupuselor noastre defecte originale, făcând în așa fel încât sistemele să fie cele care să ne dicteze în orice situație ce soluție trebuie să adoptăm.

Intrăm în era asistării algoritmice continue. Ale cărei scopuri sunt exclusiv comerciale.

Citeam, zilele trecute, un articol despre conflictul biroruri – clasă politică și despre aspectul nedemocratic al guvernării birourilor (birocrației de “tehnocrați”), nereprezentate, în fața unei clase politice puse la zid, coruptă (nu că birourile nu ar fi!), incriminată de actualul discurs al puterii-cunoaștere, dar aleasă democratic.

Politicianul este ales prin vot universal de cetățeni. Birocratul nu este ales de cetățeni, el este numit/impus pe post. Birourile guvernează prin legi asumate și ele nedemocratic, cetățeanul nu este chemat la urne.

Diferitele instituții, cu birourile lor, ajung să guverneze, sau să controleze actul guvernării, deseori de la distanță (bănci, fonduri monetare, instituții supranaționale, dar și instituții din interiorul fostului stat-națiune), iar acest joc este acceptat și legitimat de spectacolul mediatic, portat spre firesc, fără să mai ridice multe semne de întrebare în ceea ce privește caracterul nedemocratic al legitimării unui atare discurs.

Tehnocratul/funcționarul este “omul providențial” al noii ordini.

Asistăm la tirania Birourilor! Nu cetățeanul alege membri guvernelor, serviciilor și justiției, băncilor “naționale”, sau (mai ales!) Birourilor suprastatale, ci aceștia sunt numiți, deseori pe mandate mult mai lungi ca clasa politică (înțelegem prin termenul de “clasă politică” mandatarii aleși prin vot). Birourile și serviciile stăpânesc!

Depolitizarea instituțiilor/birourilor este acțiunea de a scoate de sub control civic (politic, politicianul fiind ales) instituțiile vitale ale statului capitalist/corporatist.

Dar cum se poate legitima acest act, cum și unde găsește putere? Care este Regatul acestui Guvernământ?

Tocmai asistăm, în termenii lui Schmitt, la transferul puterii de la puterea politică la puterea administrativă, adică statul devine tot mai mult o corporație deznaționalizată, scoasă de sub control cetățenesc.

Care este Regatul (legitimarea) guvernământului acestei noi lumi, pentru a pune problema în termenii lui Agamben (vezi “Regatul și Gloria”)?

În Evul Mediu, Regatul era Dumnezeu, El legitima transferul de putere spre guvernământul politic al regilor, imaginea “tronului gol” plutea peste capul încoronat al suveranilor.

Statul laicizat laicizează și transferul de putere, statul național, în întregul lui, și “voința poporului” devin Regatul care legitimează puterea statului-națiune. Noua democrație aduce noile cetăți.

Însă, victoria sistemului corporatist multinațional, aduce, tot mai mult, în prim-plan sistemul de funcționari, statul devine o putere administrativă, birourile, depolitizate, deci scoase tot mai mult de sub control politic, devin tot mai puternice, ajungând încet să fie noul guvernământ.

Cine/Ce legitimează noua guvernare, care este Regatul, spectacolul legitimării, deoarece așa cum spun Schmitt și Agamben, rolul spectacolului este și legitimarea (actul spectacular al ungerii “divine”)?

Mă gândesc automat la o frază din “Dune”-ul lui Frank Herbert: “mirodenia trebuie să curgă”. Marfa trebuie să circule! Deci, spectacolul-marfă legitimează puterea administrativă. Corporațiile administrează circuitul mărfurilor-spectacol.

Atâta vreme cât “mirodenia curge”, ordinea este păstrată! Iar pentru asta, o clasă de administratori/tehnocrați este mai “legitimă” ca o clasă politică.

În capitalismul corporatist, singurele legături trainice din societate rămân relațiile de marfă, cum anticipa Karl Marx. Spectacolul-marfă legitimează societatea spectacolului (Debord), guvernată de puterea administrativă.


Categorii

Corporatism, Facebook, Google, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Internetul Obiectelor (Internet of Things), Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “SILICONIZAREA LUMII. Tehnoliberalismul si controlul total al vietii cotidiene in REGATUL NOII ORDINI MONDIALE

  1. Pai da. Nu ne mai sunt de folos cele cu care ne-a înzestrat Dumnezeu pentru a fi noi înşine, pentru ca nu mai trebuie sa ne conducem noi înşine, ci sa ne controleze, prin patimi, sistemul. De la smarturi la implantul cipului ce distanță a mai ramas?
    Ce mai este de fapt omul? Ce mai ramâne din gândirea proprie, din autocontol, din conştiința, din raportarea la sine, şi pâna la urmă din ceia ce a spus Iisus Domnul: ,,Imparația lui Dumnezeu se afla in sufletele voastre”?
    Totul este dinafara, din simțurile patimase, contorlate de…
    Împaratia demonica a preluat contolul aspura omului şi lumii.
    Adio despatimire, adio pocaința, adio viata duhovnicească… Suicidul va face ravagii in acest preiad lipsit de sensul şi rostul vieții omenesti, nebunia şi demonizarea va fi viitorul…

  2. Neascultarea de Dumnezeu, de biserică şi de parinți fac din copii şi tineri tot ce şi-a dorit sistemul. Copiii, tinerii, s-au trezit şi se nasc în aceata eră ciborgizată şi nu au habar de ce înseamnă omul fara impactul tehnologiei, fara smarturi peste tot şi în toate. Nu ştiu cum e fară… cum lucreaza autocontrolul duhovnicesc, dupa finetea conştiintei şi îndreptarul evangheliei… sau macar al simțamântului curatiei implantate de creator. Ei din pruncie sunt infectați cu acest drog şi nu vor mai putea sa se desprinda din el. E cumplit sa fii parinte crescut fara gadgeturi, parinte care a experimentat viata duhovniceasca fara asa ceva şi apoi cu… şi sa încerci sa-ți desprinzi copilul sau copiii de… . Este greşita parerea că se poate şi cu…(gadgeturile de azi) sa te preocupi de propria mântuire, când esti robit, DE PRUNC, de tehnologie şi ca vei avea dicernămantul şi puterea sa nu te lasi nici condus nici robit de ea. Prin Dumnezeu se poate desigur, dar cine mai asculta de El, de biserica şi de parintii, care chiar au discernământ şi viata autentic ortodoxă, astazi când asa ceva e sionim cu nebunia?
    LUMEA NU A MAI CUNOSCUT AŞA CEVA.
    Omul şi-a creat sistemul autodezumanizarii, din neascultarea de Dumnezeu şi ascultând de sine şi de mintea şi inteligența speculata de duhurile rautații din vazduhuri.
    Sfarşitul este la un pas. Omul a ajuns sa fie robit de propria creatie, târat de ea in cele mai patimase şi mai distructive caderi posibile. Omul se preamareste pe sine.Se admira pe sine. Se divinizeaza (luciferic) pe sine. Omul nu mai este om.Nu mai este cel creat de Dumnezeu prin atodistrugerea interioara.

  3. @Tv&vt
    Adevarat, dar adevarul este prea amar si tulburator, asa ca lumea se fereste de el. Amagirile sunt mult mai atragatoare si sunt acceptate de toata lumea, iar oamenii vor sa fie si ei in rand cu lumea “buna”.

    De când e omu’n miezul vieții lui
    m’aflam într’o pădure’ntunecată,
    căci dreapta mea cărare mi-o pierdui.

    Amar mi-e să vorbesc cât de’nfundată
    pădure-a fost, încât de-a ei cumplire
    gândind la ea mi-e mintea ncrâncenată!

    Un strop mai mult, de-amar și m’ar răpune!
    dar până să v’arăt a mea scăpare,
    eu de-alte stări văzute’n ea voi spune.

    DIVINA COMEDIE

  4. “Dacă-i faci pe oameni sa creadă că gândesc, te vor iubi; dar dacă-i faci chiar să gândească, te vor urî”. – Don Marquis

    “Lumea vrea să fie păcălită, deci hai s-o păcălim” – Petronius
    https://www.traininguri.ro/inteligenta-sau-robotizare-unde-ne-indreptam/

  5. Elevi POSEDAŢI strigă și se zbat, după folosirea unei aplicaţii de pe mobil
    Mai multe înregistrări amator arată numeroși copii prăbușiți la pământ, în convulsii. Mulți dintre ei strigau că ”diavolul va veni să îi ia cu el”, spun cei care au asistat la scena halucinantă. Unii copii au fost purtați, pe brațe, în biserică, de către localnici.
    Martorii povestesc că totul ar fi pornit de la unul sau mai mulți elevi care au folosit o aplicație pe telefon care simulează placa ouija, cu care ar fi fost invocate spiritele morților. Zecilor de elevi li s-ar fi făcut, brusc, rău.
    Cazul a fost mediatizat intens și de televiziunile sud-americane.
    http://revistablogurilor.ro/video-socant-elevi-posedati-striga-si-se-zbat-dupa-folosirea-unei-aplicatii-de-pe-mobil/

    Cand Apple a lansat primul iPhone, in 2007, nimeni nu anticipa in ce fel acest tip de device va schimba vietile oamenilor.
    Vizionarii sustin ca, incepand din 2020, vor exista versiuni robotizate ale oamenilor, care vor putea face majoritatea activitatilor pe care acestia le fac in prezent si care ii vor putea inlocui cu succes.
    Coreea de Sud anunta anul trecut cea mai mare rata a somajului din ultimii sase ani, pe fondul inlocuirii resursei umane cu inteligenta artificiala.
    Locurile de munca a 10 milioane de britanici vor fi puse in pericol in urmatorii 20 de ani, din cauza progreselor tehnologice. Astfel, robotizarea va duce la disponibilizarea a 35% din forta de munca existenta in Regat si inlocuirea ei cu inteligenta artificiala. Un alt studiu al Universitatii Oxford releva faptul ca in SUA lucrurile sunt si mai dramatice, locurile de munca a 47% din angajati fiind puse in pericol de tehnologizare.
    https://hrp.ro/robotizarea-a-patra-revolutie-industriala-ne-bate-la-usa-ce-e-de-facut/

  6. Pingback: Wikileaks dezvaluie spionajul digital al CIA. Cum ne vinde Facebook intimitatea. Autismul virtual
  7. Revolutia industriala 4.0 vine cu rapiditate: O treime dintre angajatii cu studii superioare vor fi inlocuiti de roboti si software. Avantajul mainii de lucru ieftine din economiile emergente va disparea
    “ceea ce este nou in privinta actualei revolutii este rapiditatea cu care schimbarea se produce si spectrul larg al impactului inteligentei artificiale si roboticii”
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21697667-revolutia-industriala-4-0-vine-rapiditate-treime-dintre-angajatii-studii-superioare-vor-inlocuiti-roboti-software-avantajul-mainii-lucru-ieftine-din-economiile-emergente-disparea-raport.htm

  8. Pingback: FACEBOOK ITI DISTRUGE VIATA/ Transmisiunile LIVE transforma Facebook intr-o TRIBUNA a ORORILOR/ Proiectul MOUSE-ul CEREBRAL: compania Facebook lucreaza la CITIREA GANDURILOR/ Presedintele Germaniei vrea ELIMINAREA ANONIMITATII pe internet
  9. Pingback: GIGANTII INTERNETULUI: NOILE PUTERI COLONIALISTE/ Cum am devenit IOBAGII NOILOR TEHNOLOGII/ Retelele sociale si razboiul pentru controlul mintii umane/ TOTALITARISMUL DIGITAL si CARCERA VIRTUALA/ ROMÂNII: FRUNTASI LA FOLOSIREA FACEBOOK-ului
  10. Pingback: AUTODENUNȚURI tulburătoare ale insiderilor "pocăiți" din sistemul tehnologic infernal: FACEBOOK - la fel ca si celelalte retele sociale - CREAT ÎN MOD DELIBERAT PENTRU A CREA DEPENDENȚĂ, exploatând "o vulnerabilitate în psihologia
  11. Lantul de supermarketuri Walmart’s obliga toti furnizorii de alimente sa implementeze tehnoloigia blockchain pentru a impiedica porcii cu pesta porcina romaneasca sa ajunga pe rafturile lor. Dupa cum se vede, este pentru sanatatea consumatorilor, care oricum nu pot fi afectati de pesta porcina, dar intentia conteaza, iadul este pavat cu intentii bune!

    After almost two years of pilot projects in the United States and China conducted in collaboration with IBM and others, in late September, the world’s largest company put “fresh leafy greens” suppliers on notice that they have until early next 2019 to start getting on board with its burgeoning blockchain-based data platform.
    By quickly tracing leafy greens back to source during an outbreak using recent advances in new and emerging technologies, impacts to human health can be minimized.
    https://www.greenbiz.com/article/implications-walmarts-blockchain-mandate-food-suppliers

  12. Pingback: "Cenzorul cel Bun" sau 1984 este... mâine? GOOGLE, FACEBOOK, TWITTER și YOUTUBE pregătesc CENZURA conținuturilor online incorecte politic, socotind că "idealul de LIBERĂ EXPRIMARE de la apariția internetului e o idee UTOPICĂ” - Cu
  13. In lupta cu China, mai mulţi congresmeni republicani şi democraţi ii dau lui Trump arma cu care sa dea lovitura de gratie firmelor din Silicon Valley: au depus un proiect, care prevede ca preşedintele să interzică exporturile de componente americane către orice companie chineză care nu respectă sancţiunile sau legile referitoare la controlul exporturilor.
    https://www.stiripesurse.ro/americani-declan-eaza-un-razboi-economic-total-impotriva-companiilor-chineze-proiect-zdrobitor-pregatit-trebuie-sa-primeasca-pedeapsa-cu-moartea_1318546.html

    Ce “ignora” cu bunastiinta Trump, congresmenii si CNN: China nu are nevoie de Silicon Valley, ci Silicon Valley are nevoie de investitorii chinezi!
    https://edition.cnn.com/2018/11/22/tech/china-tech-innovation-shenzhen/index.htmlWhy

    China may be in the middle of a tech battle with the United States, but that hasn’t stopped some of its biggest companies from expanding their presence in Silicon Valley.
    Tencent (TCEHY) and ByteDance have research centers mere steps away from Stanford University. A few miles east, on the 101 highway, lie the offices of Alibaba (BABA), Baidu (BIDU) and Didi Chuxing.
    https://edition.cnn.com/2018/12/16/tech/china-tech-silicon-valley/index.html

  14. Pingback: Michel Onfray: TRĂIM ÎNTR-O SOCIETATE A CONTROLULUI. „Sunt convins că tipii de pe Coasta de Vest americană au un proiect de DOMINARE A LUMII și un proiect transumanist”/ AMENINȚAREA FASCISMULUI E REALĂ, DAR E VORBA DE UN FASCISM DE STÂNGA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare