WIKILEAKS dezvaluie vaste actiuni de SPIONAJ DIGITAL operate de CIA pe telefoane si televizoare inteligente/ SNOWDEN: RASPUNSUL LA FAKE-NEWS ESTE EDUCATIA, NU CENZURA/ Cum ne vinde Facebook intimitatea/ STOP AUTISMULUI VIRTUAL (Video)

9-03-2017 21 minute Sublinieri

Portalul fondat de jurnalistul australian Julian Assange face noi dezvăluiri despre sistemul gigantesc de spionaj în masă creat de americani. Care nu ne spionează doar telefoanele. CIA spionează orice gadget, iar împreună cu spioni britanici au dezvoltat software pentru televizoarele smart Samsung.

WikiLeaks a anunțat în ultimele zile că pregătește „Vault7″, adică „cea mai mare scurgere de informații din istorie”, un volum impresionant de documente despre activitatea CIA.

Prima parte, denumită „Year Zero” (Anul Zero – n.r.) a fost publicată și cuprinde 8.761 de documente și fișe din rețeaua CIA.

Year Zero prezintă scopul și direcția programului de piraterie a CIA-ului la nivel mondial, arsenalul său de viruși și zeci de unități ”înarmate” să exploateze o gamă largă de produse ale companiilor americane și europene, inclusiv Iphone (Apple), Android (Google), Windows (Microsoft) sau televizoarele marca Samsung, care sunt transformate în microfoane sub acoperire”, a comunicat organizația Wikileaks.

Până la finalul anului 2016, divizia de hacking a CIA avea aproape 5.000 de oameni înregistrați și producea mii de sisteme de spionaj cibernetic. Ca fapt divers, folosește mai mult cod decât Facebook (o informație WikiLeaks care n-are mare valoare în sens practic – n.r.). CIA și accesul la iPhone, Android și altele „Atacul asupra televizoarele smart de la Samsung a fost derulat împreună cu MI5/BTSS din Marea Britanie. După infectare, «Weeping Angel» (Îngerul care plânge – n.r.) comută televizorul într-un mod «Fake-Off», astfel încât să creeze impresia că este oprit când, de fapt, încă funcționează.

În acest mod, înregistrează conversațiile din cameră și le trimite, via internet, la servere CIA“, se arată în analiza WikiLeaks. Un astfel de smart TV face parte din ceea ce numim acum Internetul Lucrurilor și, din nefericire, încă nu există suficiente instrumente pentru a opri spionajul, fie că e derulat de CIA, fie că sunt hackeri care au alt interes.

WikiLeaks precizează că, în vremea administrației Obama și după cazul Snowden, agențiile de informații au ajuns la un acord de a furniza informații despre breșe majore de securitate în sistemele companiilor private.

Update WikiLeaks a publicat marți detalii ale unui program de “hacking” desfășurat de CIA, dezvăluire care este primul dintr-o serie de șapte episoade ce descriu practici ale serviciilor secrete americane și relevă că CIA și-a stabilit la consulatul american din Frankfurt (Germania) o bază a operațiunilor cibernetice, relatează agenția EFE.

WikiLeaks susține că este “cea mai mare scurgere de documente confidențiale privind CIA publicată vreodată”.

În primul din cele șapte episoade, intitulat de Wikileaks ‘Year Zero’ (anul zero), este expusă anvergura programului de piraterie cibernetică al CIA, care a exploatat cu ajutorul programelor malware vulnerabilitățile sistemelor informatice ale unor companii din SUA și Europa și ale unor produse.

Printre aceste produse sunt menționate iPhone-urile realizate de Apple, programul Android și chiar televizoarele Samsung, toate acestea putând fi transformate în microfoane cu ajutorul unui soft conceput probabil în colaborare cu serviciul britanic MI5.

„Atacul asupra televizoarele smart de la Samsung a fost derulat împreună cu MI5/BTSS din Marea Britanie. După infectare, «Weeping Angel» comută televizorul într-un mod «Fake-Off», astfel încât să creeze impresia că este oprit când, de fapt, încă funcţionează. În acest mod, înregistrează conversaţiile din cameră şi le trimite, via internet, la servere CIA“, susține WikiLeaks.

Potrivit Wikileaks, ‘Year Zero’ conține 8.761 de documente și arhive obținute de ‘o rețea izolată și bine securizată de la Centrul de Operațiuni Cibernetice al CIA de la Langley, Virginia’.

Pe lângă acest centru, CIA a folosit și consulatul american de la Frankfurt “ca bază de operațiuni acoperite pentru ‘hackerii’ săi în Europa, Orientul Mijlociu și Africa”, mai susține portalul.

Acesta mai afirmă că, recent, ‘CIA a pierdut controlul asupra celei mai mari părți a arsenalului său de ‘hacking’, inclusiv softuri malware, viruși, troieni, ‘zile zero’ ofensive, alte softuri malware ce infectează sistemele de control de la distanță, precum și documente asociate’, iar această colecție ‘cu sute de milioane de coduri’ oferă posesorului ei aceeași capacitate de ‘hacking’ de care dispune CIA-ul.

Această colecție, continuă Wikileaks, a ajuns în mod neautorizat în posesia unor foști hackeri angajați ai diferitelor servicii secrete americane, iar unul dintre ei a oferit acestui site o parte din arhiva de date.

Pe de altă parte, Wikileaks afirmă că CIA și-a sporit capacitățile de război cibernetic și a ajuns astfel să rivalizeze la acest capitol cu NSA, celălalt serviciu de informații al SUA cunoscut pentru operațiunile sale de spionaj cibernetic.

“Nu comentam în legătură cu autenticitatea și continutul presupuselor documente secrete”, a declarat pentru Fox News un purtător de cuvânt al CIA.

Wikileaks a trimis primul fişier despre misteriosul seif Vault 7, însă cheia decriptării o vom afla după-amiază, în jurul orei 16.00, era anunțul anterior.

Wikileaks a vorbit despre Seiful 7 pe Twitter, prin intermediul mai multor întrebări criptice, începând cu data de 4 februarie.

Au fost puse mai multe întrebările de genul Cine, Ce, Când, Unde, De ce și Cum fiind asociate unei imagine drept indiciu.

Unele teorii au susţinut că ar fi vorba despre informaţii privind 11 septembrie și World Trade Center, dar şi despre emailurile lui Hillary Clinton.

Prima imagine, „Ce?” reprezintă Seiful Global pentru Semințe din Svalbard din Norvegia. „Unde?” arată o carnă subterană în care naziștii ar fi depozitat aur și alte valori. „Când?” este o fotografie cu testarea unui motor la baza aeriană Langley din SUA. În cea de-a patra imagine, răspunzând la întrebare „Cine?”, sunt înfățișați advertiserii Bradley Manning, Edward Snowden și fondatorul Wikileaks, Julian Assange în stil prima pagină de ziar, sub titlul „infamii spioni”. A cincea, „Cine?”, arată un sudor, o altă referire la Forțele Aeriene ale Statelor Unite, iar a șasea și ultima întreabă „Cum și-a găsit Seiful 7 calea spre Wikileaks” și arată o imagine retro a unei femei cu beretă care pune ceva în cutia poștală, potrivit Hotnews.

Directorul FBI James Comey a avertizat ca americanii ar trebui sa nu aiba asteptari cu privire la o “viata absolut privata”, relateaza CNN, citata de News.ro. “Nu exista viata privata absoluta in America, nu exista loc in care (sistemul) judiciar sa nu ajunga”, a declarat Comey miercuri la o conferinta pe teme de securitate cibernetica la Boston College.

El a lansat acest avertisment in contextul in care vorbea despre o multiplicare a criptarii dupa dezvaluirea amplorii supravegherii spionajului american, in 2013, de catre fostul contractor al Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden.  

“Nici comunicatiile cu sotii nostri, cu membrii clerului, cu avocatii nu sunt absolut private in America”, a adaugat el. 

“Nici macar amintirile noastre nu sunt private. Oricare dintre noi poate fi obligat sa spuna ce a vazut… In anumite circumstante, un judecator poate obliga pe oricare dintre noi sa depuna marturie in privinta comunicarilor private”, arata seful FBI.

Insa el a declarat totodata ca americanii “au asteptari rezonabile cu privire la viata privata in casele noastre, in masinile noastre, in dispozitivele noastre”.  

“Este o parte esentiala a faptului de a fi american. Guvernul nu poate sa ne invadeze viata privata fara un motiv intemeiat, susceptibil sa fie examinat in tribunal”, a continuat el.

In ultimele luni ale lui 2016, FBI a obtinut in mod legal acces la 2.800 de dispozitive confiscate in anchete criminale, teroriste sau de contrainformatii, iar Biroul nu a putut sa deschida 43% dintre aceste dispozitive, a precizat el.  

Dorinta americanilor de viata privata si securitate nu ar trebui sa fie percepute ca incompatibile, a apreciat el.

Isteria fenomenului denumit „Fake news” a cuprins toată lumea, vorbindu-se de puterea lui de a manipula. Giganții Facebook și Google au anunțat deja că pornesc bătălia pentru a anihila știrile false care circulă în mediul online. Unul dintre cei mai cunoscuți și controversați oameni din lumea informațiilor consideră însă că este nevoie de o cu totul altă abordare.

Edward Snowden, fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate, ale cărui dezvăluiri privind spionarea în masă practicată de SUA, consideră că soluția la problema știrilor false nu trebuie să fie cenzura, așa cum au înțeles unii, inclusiv cei de la Facebook, ci spunerea adevărului.

„Răspunsul în fața unui discurs rău nu este cenzura. Răspunsul în fața unui discurs rău este a ieși în față și a vorbi. Trebuie să exersăm și să răspândim ideea că gândirea critică contează acum mai mult decât oricând, având în vedere faptul că minciunile par să devină foarte populare”, spune Snowden.

Fostul consultant NSA nu a spus si dacă fenomenul „Fake news” ar fi putut avea un anume impact asupra alegerilor din America, așa cum pretind unele voci, pentru care alegerea lui Donald Trump s-a datorat și răspândirii știrilor false în mediul online. Snowden și-a manifestat însă îngrijorarea față de faptul că anumite companii se vor folosi de pretextul știrilor false pentru a cenzura anumite postări sau informații ale unor utilizatori.

Cu alte cuvinte, spune Snowden, lupta împotriva știrilor false ar putea conduce la situația în care Google și Facebook să facă uz de puterea imensă pe care o au pentru a reduce la tăcere orice informație cu care nu sunt de acord.

În loc să li se ceară celor de la Google și Facebook să fie pe post de arbitri, oamenii ar trebui să pună accentul pe adevăr, iar conținutul real va învinge, în cele din urmă, minciuna”, spune Snowden, care consideră că astfel s-ar crea „o piață deschisă de idei”. Fostul consultant oferă cel mai bun exemplu: pe el însuși. Snowden a aplicat această strategie, atunci când presa a început să vorbească despre el, ieșind în mass media pentru a se apăra în fața unor acuzații pe care le considera complet neadevărate.

Comentariul lui Snowden despre combaterea fenomenului „Fake news” a fost făcut într-un interviu pe Twiter.

Salim Verani este un antreprenor, educator și scriitor. Este fondatorul Source Institute, care dezvoltă educația peer-to-peer, metode care ajută oamenii să învețe ceea ce este relevant în contexte foarte schimbătoare. Printre programele Source Institute se numără: Leancamp, Village Accelerator, The Africa Prize and The Sources, etc.

Verani a creat programe educaționale startup pentru organizații de top ale lumii, pentru Academia Regală de Inginerie din Marea Britanie și pentru 3 universități aflate în top 10 mondial.

Țineți-i pe cei dragi departe de facebook

Am scris pentru prietenii și familia mea, pentru a explica de ce a devenit politica de confidențialitate Facebook într-adevăr dăunătoare. Poate vă va ajuta și pe voi. La sfârșit veți putea găsi și referințe externe.

,,Da… voiam să te întreb de ce renunți la Facebook” – este întrebarea vinovată pe care am tot auzit-o zilele astea. Ca și cum noi știm că Facebook-ul este rău, dar de fapt nu prea am vrea să știm acest lucru.

Am fost un susținător înrăit al Facebook-ului – unul dintre primii utilizatori din grupul meu social, care a susținut ce metodă bună era pentru a ține legătura în 2006. Am corupt-o pe mama și pe frații mei, apoi pe încă vreo 20 de oameni. Ba chiar am predat despre introducerea pe piață a Facebook-ului într-unul din cele mai mari proiecte educaționale tehnologice din Marea Britanie, Digital Business Academy. Sunt tehnician și comerciant – și pot vedea implicațiile – iar până acum nu m-au îngrijorat. Nu prea le-am acordat atenție oamenilor ezitanți în privința problemelor de confidențialitate.

Doar verificam…

În timpul concediului, m-am gândit să-mi rezerv câteva minute pentru a verifica noua schimbare în politica de confidențialitate cu o atitudine precaută. În privința informațiilor noastre financiare și referitoare la locație, au existat niște posibilități îngrijorătoare. Se pare că suspiciunile mele deja s-au adeverit acum 2 ani! Acele câteva minute s-au transformat în câteva zile de cercetare. Am respins multe pretenții care ar putea fi considerate plauzibile din punct de vedere tehnic, care necesită puțină investigare, precum permisiunile excesive ale aplicațiilor Android. Dar au mai rămas încă multe, și am considerat că tehnicile pe care le cunosc ar fi practica standard în ceea ce privește piața de date.

Această recentă schimbare de confidențialitate de pe 30 ianuarie mă sperie.

Facebook a fost întotdeauna mult mai rău decât toate celelalte companii tehnologice ce dețin înregistrări de confidențialitate dubioase, dar acum a intrat în ligă. A scăpa de Facebook nu este necesar numai pentru a te proteja pe tine însuți, dar și pentru a-ți proteja prietenii și familia. Ar putea fi un punct fără întoarcere – dar nu este prea târziu pentru a prelua controlul.

O scurtă listă de practici Facebook

Nu este vorba doar despre ceea ce Facebook spune că va lua și va face cu informațiile tale, ci e vorba despre ceea ce nu spune, dar face oricum, din cauza acelor portițe pe care și le creează când vine vorba de „Termeni și condiții” și pur și simplu nu se ține de cuvânt. Nici nu mai este nevoie să apăsăm pe „Sunt de acord”. Politica de confidențialitate se schimbă numai, iar tu rămâi în continuare pe Facebook, deci o accepți. Ups!

Facebook nu îți păstrează datele în siguranță, și nici anonime, oricât ai încerca să-ți limitezi setările de confidențialitate. E o capcană. Există numeroase încălcări ale confidențialității: trimite acordul tău față de anumite produse către agenți publicitari sau politicieni, urmărește tot ceea ce citești pe internet, folosește informațiile prietenilor tăi pentru a afla lucruri personale despre tine – iar aceste lucruri nu au buton de oprire.

Facebook oferă datele tale și „terților” ori de câte ori folosești aplicații, și pretind că tu ești cel care acționează. Astfel, îi permiți Facebook-ului să-și încalce politica de confidențialitate atât în privința ta, cât și a prietenilor tăi. E ca atunci când fratele meu mă punea să mă bat singur și mă întreba „De ce faci asta?”, apoi îi spunea mamei că nu e vina lui.

Pe măsură ce m-am adâncit în miezul problemei, am descoperit cum ne spionează Facebook – ceea ce am și verificat de două ori folosind articole din surse de știri de renume și din studii academice care au fost cercetate amănunțit. Puse laolaltă, pare o nebunie!

•Dețin și continuă să creeze acorduri false asupra produselor, pe care le trimit prietenilor din partea ta – dar tu nu vei afla asta niciodată.
•Oriunde vezi butonul „like” pe o pagină web, Facebook vede ceea ce citești. Caută cuvintele cheie de pe pagină și ți le asociază. Știe cât timp petreci pe diverse site-uri și pe ce subiecte.
•Îți citesc mesajele private și conținutul link-urilor pe care le trimiți în privat.
•Au introdus proprietăți care îți pornesc microfonul de la telefon – luând în considerare schimbarea setărilor de confidențialitate privind înregistrările, se prea poate ca supravegherea audio să aibă loc fără ca noi să știm.
•Îți pot accesa fotografiile, și prin recunoașterea feței îți vor găsi locația, chiar dacă fotografiile nu sunt pe Facebook (pozele făcute cu telefonul mobil conțin dată, oră și informații GPS).
•Folosesc campanii înșelătoare pentru a-ți determina prietenii să dezvăluie informații pe care le doreau private.
•Folosesc informațiile pe care le au despre tine, din like-urile tale, din ceea ce citești, ceea ce tastezi dar nu postezi, pentru a crea o imagine cât mai exactă despre cine ești – chiar dacă pretinzi că vrei să rămână un secret. Există tehnici statistice, care se folosesc pe piață de secole, și care presupun corelarea între comportament și însușiri. Chiar dacă nu ai postat niciodată nimic, ei îți pot ghici vârsta, sexul, orientarea sexuală și viziunea politică. Atunci când postezi, află încă și mai multe. Apoi fac aceste informații publice băncilor, societăților de asigurări, statului, și desigur, agenților publicitari.

„Nu am nimic de ascuns”

Mulți oameni nu sunt îngrijorați, pentru că simt că nu au nimic de ascuns. De ce să le pese lor de unul ca mine, mic și neînsemnat? De ce să îmi fac griji din moment ce nu fac nimic greșit?

Una dintre cele mai evidente probleme are legătură cu societățile de asigurări. Informațiile pe care le au despre tine îți pot prezice viitorul. Faimoasa poveste a adolescentei însărcinate, care a fost expusă de către magazinul Target, după ce i-a citit lista de cumpărături – genți de mână mai mari, pastile pentru dureri de cap, țesături – și i-a trimis o felicitare cu mesaj pentru publicitate, dar care a ajuns pe mâna tatălui neștiutor. Ups.

Același lucru ți se întâmplă și ție, informația poate fi dezvăluită oricărei societăți și nu poți controla acest lucru.
Din „Termeni și condiții” (și nu politica de confidențialitate – ai observat?):
Ne dai permisiunea de a-ți utiliza numele, fotografia de profil, conținutul și informațiile referitoare la conținutul comercial, sponsorizat sau asemănător (cum ar fi marca pe care o preferi), pe care ți-l oferim sau îmbunătățim.

Mai apoi: „Informații înseamnă fapte și date despre tine, inclusiv acțiunile utilizatorilor și neutilizatorilor care interacționează cu Facebook-ul.

Deci se referă la toate informațiile pe care le colecționează despre tine fără să-ți spună. Tot ce citești online, tot ce postează alții despre tine, toate tranzacțiile tale financiare private.

Iar datele tale se completează cu cele ale prietenilor tăi pentru a face imaginea și mai clară. Nu e vorba numai despre tine și datele tale, ci și ce se întâmplă când sunt toate puse laolaltă.

Nu se pune problema că avem ceva de ascuns, ci că trebuie să păstrăm un important drept al libertății – dreptul la confidențialitate, dreptul de a avea o părere despre modul în care este folosită informația despre noi înșine. Renunțăm la toate aceste drepturi pentru totdeauna prin faptul că folosim Facebook-ul.

Dacă ai fost vreodată de acord cu ceva ilegal într-o conversație privată pe Facebook sau ți-ai exprimat sprijinul pentru o cauză politică, acest lucru va putea fi folosit împotriva ta în viitor, mai ales de către statul unei alte țări.S-ar putea să fii arestat pentru că te afli într-un loc nepotrivit la momentul nepotrivit, sau ai putea fi oprit la aeroport într-o zi, fiind nevoit să faci pușcărie pentru ceva considerat ilegal, ceva ce ai recunoscut că ai făcut cu cinci ani în urmă. În New York, o echipă SWAT a spart casa unui comedian pentru o glumă pe care acesta a postat-o. Forțele legii se mai înșeală, iar tu le oferi mai multă putere și mai multe ocazii să se înșele. Le încarci pistolul, ți-l pui la tâmplă și-l oferi oricui e dispus să-ți cumpere datele personale.

Nu este nevoie să vorbim ipotetic despre supravegherea statului. Unul dintre primii investitori în Facebook pe nume Greylock este în legătură directă cu o firmă de investiție în CIA numită In-Q-Tel. Potrivit paginii lor web „identifică tehnologiile de ultimă oră pentru a ajuta CIA și Serviciul de Informații SUA în misiuni”. Și în caz că nu ați auzit – s-a descoperit că datele de pe Facebook sunt trimise direct programului de supraveghere PRISM.

Broker-ii de date comerciale

După cum urmează să vă explic, cele mai multe informații reușesc să iasă la iveală oricum. Nici nu este nevoie de programe ANS datorită societăților care se ocupă cu piața de date, căci acestea te scot din anonimat și îți scot datele la vânzare din nou și din nou.Acest lucru este realizat sistematic și automat. Există și o industrie. Există piețe de desfacere unde se cumpără și se vând datele consumatorilor, inițial create de agenții de credit și societăți de corespondență directă, apoi dezvoltate de industria de navigatori, atunci când Internet Explorer era în vogă, iar acum au mai multe informații ca niciodată. Un exemplu recent este RapLeaf, care a colecționat și a dezvăluit informații de indentificare personală, inclusiv ID-uri de Facebook și MySpace. Au încetat în urma unor controverse grave, dar răul era deja făcut, și mai erau și alte societăți care au scăpat de presă și au continuat să practice același lucru. Nu este vorba despre anunțurile pe care ți le direcționează agenții, ci despre datele tale, pe care le cumpără și mai apoi încearcă să le vândă.

Unde ai putea călători în viitor? Ai încredere să-ți lași datele personale în baza sistemului lor de aplicare a legii? Ei ți le cumpără.

Update 2017: Facebook a anunțat că se aliază cu patru dintre cei mai mari brokeri de date corporative din lume.

Interceptarea convorbirilor tale

Nu ai nevoie de o teorie a conspirației pentru a fi îngrijorat. Mark Zuckerberg însuși și-a dezvăluit intențiile în mod public:

•Să fie intermediar în comunicarea personală.

De aceea au creat Messenger și au cumpărat WhatsApp, dar să nu uităm că au mai încercat și altele. Când au creat email-ul Facebook, au profitat de utilizatorii care își sincronizau contactele. Au făcut în așa fel încât adresa @facebook.com să fie implicită. De ce? Pentru ca prietenii tăi să îți trimită email-uri pe adresa @facebook.com în locul adresei obișnuite de email, astfel încât să poată și Facebook-ul să-ți citească email-urile.

•Să facă comunicarea personală publică de-a lungul timpului.
De aceea au schimbat încet încet setările de confidențialitate implicite astfel încât să fie publice, le-au făcut mai greu de accesat, iar acum pretind că opțiunea „ajutor” va rezolva ceva.
În realitate, există o mulțime de încălcări ale confidențialității care nu pot fi dezactivate, cum ar fi permiterea agenților publicitari să trimită acordul tău prietenilor tăi, urmărirea paginilor pe care le citești pe internet sau colecționarea informațiilor despre tine. Nu le poți opri!

Facebook nu te lasă să distribui ce vrei tu

Chiar dacă nu ai nimic de ascuns, ar trebui să te îngrijorezi că, dimpotrivă, Facebook va ascunde ceea ce tu vrei să împărtășești. Te filtrează.

De obicei, după întrebarea „Nu mi-ai văzut postarea de săptămâna trecută?” urmează răspunsul „Chiar aveam de gând să te întreb de ce te lași”.

Dacă ai avut vreodată o astfel de conversație, ai observat că există o discrepanță între așteptările pe care le ai după ce comunici ceva pe Facebook și ceea ce se întâmplă de fapt. Practic, Facebook îți filtrează postările în funcție de cât îi vor determina ele pe ceilalți să îl folosească mai mult.

S-ar părea că Facebook-ul este singura cale de a păstra legătura. Prin intermediul fotografiilor și al comentariilor. Ai senzația că toată lumea e acolo și afli cam tot ce se întâmplă cu viețile lor.

În realitate, multe dintre postările tale nu sunt văzute de nimeni! Și tu ratezi din postările lor. Doar pentru că tu primești tot ce trebuie de la prietenii tăi, nu înseamnă că orice pleacă de la tine ajunge la ei.

Nici mesajele private nu sunt extraordinare. Câte mesaje trimiți și nu primești răspuns? Câte mesaje poți uita? Și câte poți rata? Așa vrei să-ți tratezi prietenii?

Nu este o metodă de încredere pentru a ține legătura.

În ultima lună, am încetat pur și simplu să mai folosesc Facebook-ul. S-a întâmplat ceva uimitor. Oamenii mi-au dat telefoane, și chiar am recuperat astfel. Am vorbit mai mult cu familia mea. Fratele meu mi-a trimis email-uri. Prietenii au apărut la ușa mea să mă salute.

Să-i spunem… viață socială.

Cenzură politică

Facebook blochează postările a căror conținut politic îi displace. A blocat postări legate de Fergusson și alte proteste politice. Când Zuckerberg a luat-o, chipurile, puțin razna, și a interzis cuvântul „intimitate” la întâlnirile Facebook-ului, a fost blocat și nu a mai putut fi postat pe Facebook. Primeai doar un mesaj de eroare: „conținut inadecvat”. Mda… inadecvat pentru cine?

Totuși nu ar trebui să fim surprinși. Facebook nu este o platformă neutră – trebuie să fim conștienți de planurile oamenilor din spate. Zuckerberg și-a făcut intențiile publice. La fel a făcut și primul membru al administrației Facebook, conservatorul Peter Thiel. În tinerețe a scris o carte în care a provocat multi-culturalismul la Stanford, iar acum promovează o teorie (Memetic Desire) care, printre alte lucruri pozitive, poate utiliza grupurile sociale ale oamenilor pentru a le manipula dorințele și intențiile. (Sunt fanul lui Thiel când vine vorba de lansări – dar să nu uităm că nu știe toată lumea acest lucru.)

Facebook le permite și organizațiilor politice să blocheze comunicarea. Este nevoie doar de câțiva oameni care să declare același articol ca fiind „agresiv” și dispare din noutăți. Se abuzează des de această metodă. Pot bloca orice articol de pe Facebook dacă îmi conving câțiva prieteni să-l declare agresiv. Cenzură ieftină și ușoară.

Update 2017: Am văzut cum a afectat acest lucru alegerile din SUA. La noutăți apăreau viziuni politice opuse filtrate, iar știrile false se răspândesc repede deoarece astfel de titluri ne întăresc convingerile și suntem mereu bucuroși să le distribuim.

Vreau doar să spun că nu este bine să te lași în baza Facebook-ului pentru a comunica cu oamenii importanți pentru tine. Obiceiul tău de a apela la Facebook îi influențează și pe alții să facă același lucru.

E un cerc vicios.

Îți strică relațiile cu mulți oameni, pentru că îți dă impresia că țineți legătura, când de fapt nu o faceți. În cel mai bun caz, ții legătura cu o versiune filtrată a prietenilor tăi. Relațiile interumane dispar și sunt înlocuite cu unele bazate pe postări prietenoase pe Facebook.

Facebook nu vrea numai să-ți citească conversațiile, ci și să le controleze.

Trădarea prietenilor

Chiar dacă pe tine nu te deranjează să folosești Facebook-ul, totuși îți forțezi prietenii și familia să facă același lucru. Chiar și pe aceia care nu au Facebook sau îl folosesc sub un nume fals.

Dacă ai folosit vreodată sincronizarea contactelor pe Facebook, sau ai folosit Facebook pe telefon, atunci a intrat în posesia listei tale complete de contacte. Nume adevărate, numere de telefon, adrese, email-uri, orice. Apoi se folosesc de asta pentru a crea „profiluri fantomă” ale cunoscuților tăi care nu sunt pe Facebook. Non-utilizatorii au ocazia să vadă acest lucru atunci când primesc email-uri de la Facebook, ce conțin datele lor personale.

Utilizatorii Facebook pot vedea acest lucru atunci când încarcă o fotografie a unui non-utilizator, care este imediat etichetat. Prietenul meu nu este pe Facebook, dar din moment ce eu și cu alți prieteni folosim aplicația Facebook pe telefon, Facebook i-a obținut numele și informațiile de contact, plus că știe cine îi sunt prietenii, deoarece l-a găsit în contactele și apelurile acestora.Doar câteva fotografii cu fața lui și gata – îl pot identifica în poze – la care se mai adaugă și locația din fotografii pentru profilul fantomă. Multe alte tehnici Facebook funcționează pentru profilul fantomă. În plus, se pot face multe presupuneri, pe baza similarităților statistice în funcție de prietenii săi.

Deci practic, i-am trădat pe prietenii noștri care doreau să rămână confidențiali. Facebook ne-a păcălit. Dar mai sunt și alte trucuri.

„Confidențialitatea” nu este aplicată așa cum spune Facebook

Precum profilul fantomă, Facebook poate și să „deducă un like” în funcție de restul informațiilor despre tine, cum ar fi ceea ce citești pe internet sau cum folosești aplicațiile atunci când te loghezi cu Facebook sau ce apare pe factura cardului tău de credit. I-am putea spune „like fantomă”. Asta le permite să te expună și mai multor agenți comerciali.

Se știe deja că Facebook colecționează aceste informații. Tehnica „like-ului fantomă” este pur și simplu utilizarea standard a tehnicilor statistice pe piața bazelor de date. Dacă citești mult pe un anumit subiect, probabil că îți și place. Cam asta e ideea. Aceste tehnici au fost folosite încă din anii 80, și uneori pot fi aleși chiar studenți de la statistică pentru a se ocupa de asta. Dar bineînțeles că Facebook angajează cei mai buni oameni în domeniu și caută să deschidă drumuri pentru inteligența artificială artistică. În Europa, Facebook este obligat de lege să afișeze informațiile pe care le are despre tine – dar refuză. Deci iată o altă clasă de acțiune împotriva lor.

Permisiunea

Prin labirintul redefinirilor unor cuvinte precum „informație”, „conținut” și „date”, îi permiți Facebook-ului să colecționeze tot felul de informații despre tine și să o prezinte agenților publicitari. Numai cu permisiunea ta, spun ei, dar definiția „permisiunii” include utilizarea aplicațiilor și nu numai.

Și ție ți se păreau enervante cererile de la Farmville. De fiecare dată când găseai una, acel prieten de fapt îți dezvăluia informațiile „terților”. Înțelegi cum funcționează? Îi spui Facebook-ului că e pentru „prieteni”, dar prietenul tău poate da mai departe, majorității aplicațiilor.

Deci practic, tot ce este restricționat la „prieteni” nu prea contează de fapt. Prin simplul fapt că stai pe Facebook, o mulțime de informații sunt colecționate, combinate, distribuite și folosite.

Ei spun că sunt „anonime”, dar în realitate sunt foarte ușor de scos din anonimat. Multe date anonime, precum ce și când ai postat, fotografiile, locația, sunt suficiente pentru un număr mare de societăți care fac conexiuni în ceea ce te privește și dau mai departe. (De aceea nici nu contează dacă folosești un nume fals pe Facebook, căci datele tale sunt ca o amprentă și-ți vor descoperi numele adevărat.)

În plus, și aplicațiile Facebook au acces la datele tale – și nume și tot. Și chiar dacă nu folosești niciodată aplicațiile, prietenii tăi o fac. Când ei le folosesc, atunci împărtășesc și informațiile despre tine. Este o întreagă industrie la mijloc.

Unele lucruri pot fi oprite, dar să nu uităm că sunt temporare, și așa cum a mai procedat Facebook înainte, vor fi pornite din nou fără să-ți dai tu seama. La apariția Facebook-ului, părea un loc sigur pentru tine și prietenii tăi. Asta a fost promisiunea lor. De-a lungul timpului, au schimbat setările de confidențialitate și le-au făcut publice în așa fel încât, pentru a-ți păstra Facebook-ul numai pentru prieteni, trebuie să găsești manual peste 100 de setări pe mai multe pagini ascunse. Iar la un moment dat s-a renunțat și la aceste setări și informația a devenit publică oricum.

De ce continui să te bați singur?

Aprobarea ta este vândută fără consimțământul tău

Poate că ați văzut anunțurile publicitare de pe Facebook care susțin că au acordul prietenilor voștri. De fapt Facebook le oferă agenților dreptul de a te folosi ca și girant, și nu poți controla acest lucru. Nu se limitează nici la un buton de „like”. Au fost cazuri de vegetarieni care aprobau McDonalds, o femeie căsătorită și fericită aproba site-uri de întâlniri, și chiar un băiețel îi recomanda un club pentru adulți mamei sale!

Acele cazuri au fost atât de penibile încât s-a aflat despre ele. I-au sunat oamenii. Dar în cele mai multe cazuri, nu sunt descoperite, deoarece oamenii le cred adevărate. Asta este și mai înfricoșător, deoarece Facebook este utilizat mai ales pentru anunțuri publicitare și pentru avizarea produselor. Oamenii știu că am mai strâns bani pentru copii care suferă de cancer, deci poate nu ar fi surprinși dacă văd un anunț conform căruia sprijin o acțiune creștină pentru copiii din Africa. Dar categoric susțin numai programele care nu au conținut religios, deoarece se știe că acestea oferă sprijin celor care se convertesc. Și astfel, mulți oameni ar putea face presupuneri referitoare la convingerile mele religioase din cauza acestor false anunțuri. Sunt lucruri pe care nu le pot trece cu vederea!

Abuzezi de încrederea prietenilor tăi

Nu putem să știm dacă a fost sau nu folosit acordul nostru pentru vânzare de porcării. Nu aș vrea să îmi imaginez că mama ar da bani pe ceva ce crede că mă interesează, sau că vreun client fondator ar vedea fața mea lângă niște produse inutile.

Dacă folosești Facebook-ul, astfel de lucruri se întâmplă tot timpul. Agenții publicitari pot cumpăra acordul tău pe Facebook, precum și informațiile de la brokerii de date. Nu vei afla niciodată, și nici nu îi poți opri.

Cea mai nouă schimbare de confidențialitate

În cele din urmă, vreau să explic de ce ultima schimbare de confidențialitate înrăutățește și mai mult Facebook-ul, care îți scapă de sub control.

Facebook vrea să urmărească ceea ce cumperi, precum și informațiile tale financiare (cont bancar și card de credit). Deja ai fost de acord cu noile condiții. Și deja a început distribuirea datelor cu Mastercard. Vor folosi faptul că ai rămas pe Facebook ca și „permisiune” ca să facă afaceri cu băncile și instituțiile financiare pentru a obține informații despre tine. Datele vor fi „anonime”, dar vor exista lacune, asemănătoare celor care ți-au păcălit prietenii să-ți dezvăluie datele tale aplicațiilor.

Facebook insistă și să îți urmărească locația prin GPS-ul telefonului, oricând și pretutindeni. Vor ști exact cu cine îți petreci timpul. Îți vor ști obiceiurile, vor ști când îți iei concediu medical de la muncă, dar de fapt te duci la bowling. Vor ști dacă te alături unei secte, sau mergi la un psihiatru, sau la un medium, sau la o amantă. Vor ști de câte ori ai fost la doctor sau la spital, și vor putea împărtăși acest lucru cu agenții de asigurări și cu patronii. Vor ști când ești în căutarea unui loc de muncă, și-ți vor vinde acordul față de site-uri pentru locuri de muncă prietenilor și colegilor și vei fi descoperit.

Vor ști tot ce poate fi descoperit în legătură cu locația ta, și se vor folosi de acest lucru în orice mod, numai să facă un ban.

Și totul va fi realizat retrospectiv. Dacă mai ești pe Facebook după 30 ianuarie, nimic nu-i va împiedica să îți folosească locațiile și datele financiare. Îți vor aduna locațiile din check-in-urile date de prietenii tăi și din datele GPS ale fotografiilor. Vechile înregistrări financiare (acel medicament pe care l-ai cumpărat cu jena în urmă cu cinci ani cu cardul de credit) vor fi adăugate profilului tău și Facebook le va folosi așa cum dorește. Vor fi vândute din nou și din nou, și cel mai probabil vor fi folosite împotriva ta. Vor fi disponibile pentru stat și pentru societățile terțe care nu fac nimic altceva decât să vândă date personale, iar confidențialitatea ta va dispărea în mod ireversibil.

Acum este ireversibil

Locația și datele financiare nu sunt numai sensibile, dar terții au permisiunea să le și scoată din anonimat. Terții pot colecționa toate informațiile disponibile, inclusiv cele pe care nu le-ai dezvăluit vreodată. Nici Facebook nu ar putea să le mențină confidențiale (nu că i-ar păsa cuiva).

Este o situație fără precedent, și așa cum nu credeai că îți vor vinde acordurile atunci când te-ai înscris pe Facebook în 2009, este greu de spus ce vor face Facebook-ul și vânzătorii de date cu această nouă putere.

Este numai o consecință a modelului lor de a face afaceri. Facebook-ul te vinde pentru că așa se fac bani. Și presiunea vine din partea investitorilor ca să facă și mai mulți bani.

Ce poți face în privința asta? Ai două opțiuni: acceptă tot sau renunță la „trenul Facebook”.

Sincer să fiu, călătoria devine zgomotoasă, enervantă, și nu miroase prea bine, așa e? Iar biletul este mult prea scump întâi de toate. De fapt, nici nu sunt sigur că merge în direcția corectă…

Cum ieșim din această încurcătură

Potrivit reglementării FTC de acum câțiva ani, după ce statul american a dat Facebook-ul în judecată pentru practica de confidențialitate, Facebook trebuie acum să interzică oricui să acceseze materialul utilizatorului mai mult de 30 de zile după ce acesta și-a șters contul.

Există mai multe interpretări pentru asta. Unii spun că trebuie să îți ștergi fiecare postare separat, alții spun să-ți ștergi contul, alții spun că datele tale vor rămâne oricum, și că tot ce poți să faci este să nu le mai dai și alte date. Apoi, mai sunt și broker-ii de date cu care lucrează Facebook, și care dețin acum datele noastre.

Deci pentru a opri asta, este necesar să îți ștergi Facebook-ul (nu să-l dezactivezi), și mai sunt încă câțiva pași de urmat pentru a încerca să repari dezastrul:

Pregătirea (opțională)
•Folosește unealta Facebook „download my archive” (descarcă arhiva)
•Salvează-ți fotografiile. Folosesc aplicația pentru Adroid de când Facebook-ul nu îmi arată toate fotografiile sau nu mi el arată la rezoluție maximă. (am mai descărcat și lista mea de prieteni prin File – Save, deși până acum nu am avut nevoie de acel fișier, căci se pare că nu am nevoie de un calculator care să-mi spună cine îmi sunt prietenii)
•Dacă vrei să îți iei toate măsurile, șterge-ți fiecare postare în parte. Este necesar din cauza interpretărilor asupra lucrurilor pe care Facebook are dreptul să le păstreze.
•Mai rămân toate aplicațiile pe care le-ai folosit. Unul dintre avantajele Facebook-ului este atunci când pretinde că nu poate controla aplicațiile odată ce intră în posesia datelor tale. Așa că am salvat pagina cu setări care îmi arată ce aplicații am folosit, și i-am restricționat accesul fiecăreia manual. Orice aplicație are propria politică de confidențialitate, iar multe dintre ele sunt o cauză pierdută, pretinzând că au drepturi depline asupra datelor mele. Așa că le închid pe toate și trec peste.

Ștergerea contului

„Delete your Facebook account” (Șterge contul). Nu-i lăsa să te păcălească să îl dezactivezi numai.

Prevederi suplimentare

Facebook încă va încerca să te urmărească cu un „profil fantomă”, dar acesta poate fi blocat.

Pentru a opri Facebook-ul (și nu numai) din a mai urmări ce citesc pe internet, căci pot face asta chiar dacă nu ai cont de Facebook, folosesc Firefox având activată protecția împotriva urmăririi (Tracking Protection).

Dacă nu folosești Firefox, EFF are un plugin numit Privacy Badger (și că tot veni vorba, EFF a făcut un plugin care alege în mod automat cea mai sigură conexiune web, astfel fiind mai greu de urmărit de către societățile de pe internet).

Cât despre datele împrăștiate brokerilor, poți cere ca acestea să fie eliminate.

Cu ce poate fi înlocuit Facebook-ul?

Update 2017: La început, m-am gândit să încerc alternativele Facebook-ului. Am simțit nevoia să îl înlocuiesc cu ceva similar, precum Diaspora, dar email-ul și telefonul s-au dovedit a fi mai bune. După o lună fără Facebook, nu am mai avut nevoie de un înlocuitor. Telefonul mi-a fost suficient. Gândește-te, toată lumea are unul, și să nu uităm cât este de ușor și de convenabil să îl folosim. Văd mai puține fotografii, dar chiar stau să vorbesc cu oamenii. Recent ne-am adunat cu toții la o teleconferință. Recomand Signal pentru asta. Poți cripta apelurile, poți conversa și încărca fotografii, iar serverele stochează foarte puțin. Este chiar mai bun decât Facebook pentru că e mai rapid și mai personal.

Dacă mai aveți alte idei sau sfaturi, nu ezitați să mă contactați. Asta înseamnă pentru mine un pas mare în a proteja libertatea mea, a familiei și a prietenilor mei, a relațiilor personale care ar putea avea de suferit.

Să nu uităm că aici nu e vorba numai de partea tehnică. Este vorba despre permisiunea de a colecționa și de a folosi date personale, indiferent dacă folosim sau nu internetul. Iar aceste date sunt folosite pentru a crea modelele prietenilor și familiei, chiar și ale acelora care au renunțat deja.

Internetul este gratuit și deschis, dar asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm să fim spionați

În cele din urmă, lumea este plină de oameni care spun că „n-o să se întâmple niciodată”, și când se întâmplă, replica devine „nu putem face nimic”. Ba da. Internetul a fost decentralizat 50 de ani și este plin de opțiuni care ne permit să ne păstrăm intimitatea. Avem ceva de spus în lumea în care vrem să trăim, dacă luăm atitudine. În plus, îi putem ajuta și pe ceilalți să înțeleagă și să se informeze înainte de a-și lua propriile decizii.

Această postare a fost citită de 1.000.000 de oameni. Este un semn bun, că ne putem informa și educa.

Împărtășiți acest lucru cu cei dragi vouă. Dar sincer să fiu, deși această postare este destul de populară, e clar că mulți pot presupune ce conține. A distribui un link nu este mai util decât a vorbi cu cineva.

Dacă ai ajuns până aici și vrei să mai împărtășești și altora, îți sugerez să faci ce am făcut și eu – pune mâna pe telefon.

O intrebare pentru voi

Această postare a fost scrisă pe baza politicii de confidențialitate din ianuarie 2015, cu aproape doi ani în urmă. A fost mereu o postare populară, dar în ianuarie 2017, popularitatea a crescut. Mă întreb de ce. Puteți împărtăși din gândurile voastre pe Twitter sau email.

SILICONIZAREA LUMII. Tehnoliberalismul si controlul total al vietii cotidiene in REGATUL NOII ORDINI MONDIALE

WINDOWS 10 VINE CU INOVATII ORWELLIENE. Cortana, asistentul digital prin care Microsoft INREGISTREAZA VOCEA si TEXTUL utilizatorului

Presbitera CORINA NEGREANU despre PROBLEMELE IGNORATE ALE NOII GENERATII DE ADOLESCENTI si MAGIA INFERNALA A LUMII VIRTUALE: “Prin acest instrument, puterea demonică și rapiditatea lucrărilor ei devin uriașe. CUTIA PANDOREI A FOST DESCHISĂ, TĂVĂLUGUL S-A PORNIT. Scapă cine poate, cu mila și harul lui Dumnezeu”

“DISTRACTIA CARE OMOARA” – traducerea unei carti profetice/ Interviu cu profesorul american Read Schuchart. DE CE NU SUNT TEHNOLOGIILE NEUTRE? SE POATE FOLOSI BISERICA DE NOILE TEHNOLOGII ALE COMUNICARII?/ Studiu despre FACEBOOK: majoritatea celor care posteaza stiri sau le comenteaza pe retea o fac fara a le citi!

FACEBOOK SI POST-DEMOCRATIA. Reteaua de internet a fost acuzata ca CENZUREAZA DELIBERAT POSTĂRILE CONSERVATOARE. Cum manufactureaza Facebook NOUL CONSENS SOCIAL prin expunerea privilegiata a MINORITATILOR AGRESIVE

Directorul unei agentii de spionaj a SUA: SERVICIILE DE INFORMATII POT FOLOSI INTERNETUL LUCRURILOR PENTRU SUPRAVEGHERE, LOCALIZARE, MONITORIZARE SI CHIAR SI RECRUTARE. Este vorba despre dispozitivele electrocasnie: frigidere, becuri, termostatice inteligente/ ACADEMIA DIN STOCKHOLM demoleaza MITUL SIGURANTEI PASAPOARTELOR BIOEMTRICE

SPIONATI PRIN SMART TV. Pericolul din spatele monitoarelor televizoarelor inteligente si legatura cu INTERNETUL LUCRURILOR/ Kate Winslet despre iPad-uri si copii: “LUATI APARATELE DIN MAINILE LOR!”

AUTIZAȚI DE TELEVIZOR SI CALCULATOR. Dependenta copiilor si adolescentilor de noile tehnologii are efecte devastatoare (DOSAR ROMÂNIA – REPORTAJ TVR foarte important cu Virgiliu Gheorghe, psihiatrul Raluca Grozavescu s.a). MEDIC NEUROLOG: ”O categorie noua sunt copiii cu autism light, cei care privesc mult la televizor”

NE FACE INTERNETUL MAI PROSTI? (dezbatere-Video)/ DEPENDENTA DE NOILE TEHNOLOGII LA ROMÂNI. Tinerii isi verifica de peste 200 de ori dispozitivele mobile!/ CUM SE ASCULTA SI SE LOCALIZEAZA PRIN SMARTPHONE. “Strumfii” folositi de serviciile secrete/ CEJ invalideaza cadrul actual al TRANSFERULUI DE DATE PERSONALE intre UE-SUA

TELEVIZOARELE SMART TE SPIONEAZA FARA SA STII/ Facebook si datele personale/ “VIRUSUL NSA” CE POATE “INFECTA” ORICE CALCULATOR

“Cel mai mare sistem de supraveghere din istoria omenirii.” SPIONAJUL ELECTRONIC FOLOSESTE SI DATE BIOMETRICE/ Combaterea terorismului: “ARGUMENTUL UCIGAS OMNIPOTENT” cu care se justifica MONITORIZAREA ORWELLIANA a INTREGII LUMI

CONSILIUL EUROPEI. Semnal de alarma asupra SUPRAVEGHERII IN MASA: dezvoltarea unor COMPLEXE INDUSTRIAL-PANOPTICE poate duce la CATASTROFE ANTI-DEMOCRATICE

NSA stocheaza milioane de imagini pentru RECUNOASTERE FACIALA/ Serviciul secret german vrea sa SPIONEZE in TIMP REAL retelele sociale/ Aplicatie FACEBOOK ce foloseste DATELE AUDIO din TELEFON/ Dependenta de ECRAN/ Mancarea la… imprimanta si viitorul post-uman

NSA si programul de supraveghere MYSTIC: ACAPARAREA INTEGRALA A RETELEI TELEFONICE A UNEI TARI/ Agentia americana a spionat si compania chineza HUAWEI – aleasa de autoritatile romane pentru SISTEME INFORMATICE NATIONALE


Categorii

Bolile generatiei digitale, Facebook, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Panopticon, Servicii secrete

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “WIKILEAKS dezvaluie vaste actiuni de SPIONAJ DIGITAL operate de CIA pe telefoane si televizoare inteligente/ SNOWDEN: RASPUNSUL LA FAKE-NEWS ESTE EDUCATIA, NU CENZURA/ Cum ne vinde Facebook intimitatea/ STOP AUTISMULUI VIRTUAL (Video)

  1. Se mai menționează (în noile date Wikileaks) și de posibilitatea infectării sistemelor de control ale autoturismelor moderne.

  2. ramane intrebarea: DE CE? Ca sa foloseasca odata informatiile private impotriva ta? Hm…Cam simplist… Nu e nevoie de o monitorizare de asemenea proportii si atat de maniac minutioasa pt asa ceva, sa fim seriosi! Date despre preferinte, sanatate, sit financiara, fiscala etc se puteau obtine si pana acum relativ lesne despre cei deveniti indezirabili la un mom dat. Si chiar si despre ceilalti.

    E aici ceva excesiv, care da de gandit prin exact acest element cantitativ: prea amplu si prea dement detaliat ca sa fie vorba doar de o forma de control politic. Sugereaza mai degraba o OBSERVATIE A REACTIILOR, inclusiv cele cotidiene. Ca si cum ai studia o specie de animale in mediul ei curent la National Geographic. Atasezi o camera si observi atent ce fac. Culegi date si tragi concluzii.

    Ma gandesc la o comedie aparuta acum vreo trei ani, The World’s End – un fel de corespondent al lui They live din anii 80. Radem-glumim, dar cand mai vezi si masele astea de indivizi despre care instantaneu iti vine in minte epitetul ‘robotizati’, sau bizareriile comporamentale ale unor figuri publice care in plin interviu incep sa dea rateuri de papusa defecta, pe buna dreptate incepi sa ti reamintesti ca, ce sa vezi!, chiar ai ajuns in sec. XXI!

  3. @ Doroteea

    Și totuși este posibil ca aceasta supraveghere în masa sa-și aibă rostul ei. Sa ma explic. Exista asa-numita parabola a “boului mort”, care spune ca, prin sec. XVIII, un economist englez a făcut un experiment. A dus un bou mort cu o căruță intr-un iarmaroc și a rugat pe cei prezenți (vreo 800 de oameni) sa estimeze din ochi greutatea animalului, iar el a notat toate răspunsurile. Bineînțeles, unii au dat mult în plus, alții în minus, etc., dar surpriza a fost atunci când, făcând media estimărilor a obținut o valoare foarte apropiata de cea reala ( vreo 4 kg diferența, din cate îmi amintesc).
    Asta înseamnă că, chiar dacă o masa de oameni are păreri diferite asupra unui subiect anume, dacă reușești sa transpui matematic aceste date calitative, poți obtine o medie ce te poate ajuta la multe chestii. Mai bune sau mai puțin bune. De exemplu, sa afli cheia perfecta pentru manipulare intr-o situație data, concreta.
    Și atunci, oare nu au nevoie băieții de cat mai multe date și informații? S-ar putea ca pe ei sa nu ii intereseze neapărat ce face sau ce gândește cineva anume, dar cu cat au mai multi subiecți interogați (chiar și fără voia lor), cu atat calculele matematice ulterioare vor fi mai exacte, nu?

  4. @menumorut

    sigur, e clar ca si manipularea in masa e un obiectiv, asa e! Ce incerc sa zic este ca s ar putea sa nu fie doar asta, ci ceva mai mult. Nici eu nu stiu exact ce, dar e greu de crezut ca #evolutiiletehnologice sa nu aiba un rol f serios in asta. Si nu ma refer la tehnicile de monitorizare, ci la tehnicile de imitare a comportamentului uman studiat, nu intamplator, de asa maniera microscopica. Pt ca mai cred, de asem, ca fertilizarea in vitro nu s a limitat doar la scopul declarat.
    Adica undeva lucrurile au scapat de sub control in materie de biotehnologii si bioetica, si putin probabil sa nu existe o legatura cu aceasta monitorizare in masa.

  5. @ Doroteea
    Chestia cu manipularea era doar un exemplu (aproape inofensiv as zice) a ceea ce poți face prin cunosterea regulilor de functionare a societății si a mentalului colectiv. De acord cu tine, miza nu este doar asta. Sunt, cu siguranță, alte obiective mai importante – pentru ei – și mai grave – pentru noi.

  6. @doroteea

    “Ma gandesc la o comedie aparuta acum vreo trei ani, The World’s End – un fel de corespondent al lui They live din anii 80. Radem-glumim, dar cand mai vezi si masele astea de indivizi despre care instantaneu iti vine in minte epitetul ‘robotizati’, sau bizareriile comporamentale ale unor figuri publice care in plin interviu incep sa dea rateuri de papusa defecta, pe buna dreptate incepi sa ti reamintesti ca, ce sa vezi!, chiar ai ajuns in sec. XXI! ”

    https://vigilantcitizen.com/latestnews/new-wikileaks-dump-cia-hacking-sheds-light-mysterious-death-michael-hastings/

    https://vigilantcitizen.com/moviesandtv/they-live-the-weird-movie-with-a-powerful-message/

    https://vigilantcitizen.com/hidden-knowledge/origins-and-techniques-of-monarch-mind-control/

  7. @doroteea

    “Nici eu nu stiu exact ce, dar e greu de crezut ca #evolutiiletehnologice sa nu aiba un rol f serios in asta. Si nu ma refer la tehnicile de monitorizare, ci la tehnicile de imitare a comportamentului uman studiat, nu intamplator, de asa maniera microscopica. Pt ca mai cred, de asem, ca fertilizarea in vitro nu s a limitat doar la scopul declarat.
    Adica undeva lucrurile au scapat de sub control in materie de biotehnologii si bioetica, si putin probabil sa nu existe o legatura cu aceasta monitorizare in masa. ”

    Bineinteles ca exista un motiv mai maret…slugarirea lui Satan .Transhumanism. Chestii de astea.

  8. @3 menumorut

    Este deja oficial ca se monitorizeaza toate conversatiile si se folosesc baze de date si modele matematice complexe pentru predictii la nivel global.
    Una dintre entitatile care realizeaza astfel de previziuni este Predata-CSIS Beyond Parallel.

    Predata’s North Korea WMD overview signal captured a notable spike in conversations beginning on March 4, just two days prior to North Korea’s March 6 missile launches, and the signal has remained elevated since.
    The underlying signal for this prediction started spiking on February 28, also capturing a notable spike in conversations prior to the March 6 launches, and remaining elevated since.
    These predictions are made possible through a Predata-CSIS Beyond Parallel collaboration seeking to bring open source intelligence tools and big data analytics to issues related to the Korean peninsula. The signals are drawn from open sources across the internet which provide a rich source of information for insights and context to current events and ongoing trends. Predata’s analytics are paired with Beyond Parallel databases of historical events to analyze current trends and make predictions about future events.
    http://www.zerohedge.com/news/2017-03-10/march-missile-madness-odds-north-korean-wmd-attack-next-month-tops-60

  9. https://www.youtube.com/watch?v=PuamyZbLx_Q

    Jeff Rense & Jay Weidner – The Last Battle In The War On Pedophiles And Evil

  10. Pingback: Diavolul se ascunde pe Facebook. Mega-scandalul CAMBRIDGE ANALYTICA. Furtul de date personale si micro-targetarea electoratelor sau de ce MANIPULAREA e rea doar cand slujeste fortelor conservatoare. ROMÂNII - DOCILIZATI PRIN RETELELE SOCIALE (si Video)
  11. Pingback: Audierea lui ZUCKERBERG, mașinăria de spionaj FACEBOOK și SCLAVII DIGITALI. "Întreg mediul electronic de comunicaţii este o puşcărie digitală" (Dan Diaconu) - Cuvântul Ortodox
  12. De anul asta Google va monitoriza toate SMS-urile, care vor fi transmise ca Chat.
    Google a “convins” cei mai mari 55 de operatori de telefonie, inclusiv Orange, Telekom şi Vodafone, să inlocuiasca SMS-ul cu Chat. Mesajele trimise cu tehnologia Chat vor folosi conexiunea de date, precum aplicaţiile obişnuite de comunicare. Când nu există o conexiune la net, mesajele vor fi trimise automat ca SMS.
    https://www.bugetul.ro/acord-google-operatorii-telefonie-mobila-inlocuit-celebrul-sms/

  13. Quant Insight Adds Predata Geopolitical Predictive Risk Signals to Analysis Framework
    Quant Insight is a macro research firm that provides actionable quantitative analysis to hedge funds, asset managers, pension funds and wealth managers.
    Predata builds models of human behaviour online using alternative data and machine learning techniques to identify and map patterns that precede major market and political events. The data and models are then transformed into risk signals, market indicators, and political and economic event predictions.
    https://intelligenttradingtechnology.com/big-data-analytics/blog/quant-insight-adds-predata-geopolitical-predictive-risk-signals-analysis

  14. “Facebook nu este o platformă neutră – trebuie să fim conștienți de planurile oamenilor din spate. Zuckerberg și-a făcut intențiile publice. La fel a făcut și primul membru al administrației Facebook, conservatorul Peter Thiel. În tinerețe a scris o carte în care a provocat multi-culturalismul la Stanford, iar acum promovează o teorie (Mimetic Desire) care, printre alte lucruri pozitive, poate utiliza grupurile sociale ale oamenilor pentru a le manipula dorințele și intențiile.”

    In August 2004, Thiel made his crucial $500,000 angel investment in Facebook, the first outside funding for what was then a little-known startup. In most accounts of Facebook’s breakthrough from dormroom project to social media empire (including that offered by the film The Social Network), Thiel plays a decisive role: a well-connected tech industry figure, he provided Zuckerberg et al, then Silicon Valley newcomers, with credibility as well as cash at a key juncture. What made Thiel see the potential of Facebook before anyone else? We find his answer in an obituary for René Girard (who died in November 2015), which reports that Thiel “credits Girard with inspiring him to switch careers and become an early, and well-rewarded, investor in Facebook.” It was the French academic’s mimetic theory, he claims, that allowed him to foresee the company’s success: “[Thiel] gave Facebook its first $500,000 investment, he said, because he saw Professor Girard’s theories being validated in the concept of social media. ‘Facebook first spread by word of mouth, and it’s about word of mouth, so it’s doubly mimetic,’ he said.
    https://thesocietypages.org/cyborgology/2016/08/13/mimesis-violence-and-facebook-peter-thiels-french-connection-full-essay/

  15. Pingback: Arestarea lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks, spune ceva (si) despre starea lamentabila a jurnalismului
  16. Pingback: Programul NSA de supraveghere și colectare a metadatelor dat în vileag de SNOWDEN a fost ILEGAL. Un tribunal american a constatat că SPIONAREA OAMENILOR nu ar fi contribuit la prinderea teroriștilor
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare