5G PESTE TOT, CU MAXIMA VITEZA. Guvernul PSD vrea relaxeze autorizarea antenelor 5G. NU MAI E NEVOIE DE ACORDUL LOCATARILOR DIN BLOCURI. Tehnologia poate fi pusa si in ariile protejate/ Emil Boc: România NU ARE TIMP să vadă dacă tehnologia afecteaza sănătatea!

Sursa foto: http://www.liherald.com/rockvillecentre/stories/village-prepares-for-5g-antenna-installations,110901
Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a lansat miercuri în dezbatere publică, timp de 10 zile, un proiect de OUG pentru simplificarea procedurii de autorizare a executării lucrărilor de construcții la infrastructura fizică a rețelelor de comunicații electronice. Se are în vedere urgentarea instalării componentelor rețelelor de comunicații 5G și asigurarea funcționării sistemului RO-ALERT, permițându-se instalarea infrastructurii electronice pe orice fel de teren. ANCOM va finaliza până la sfârșitul anului procedura de selecție pentru acordarea licențelor 5G, stabilind în caietul de sarcini și obligația acoperirii teritoriale a populației de către titularii licențelor într-un termen cât mai scurt. Guvernul și-a fixat ca obiective „operaționalizarea tehnologiei 5G în ritmul avut în vedere la nivelul Uniunii Europene pentru Statele Membre”, precum și „încasarea sumelor de bani prevăzute în bugetul pentru anul 2019 ca venituri bugetare”, rezultate din taxele de licență achitate de firmele câștigătoare ale procedurii de selecție.
„Proiectul de act normativ propune modificarea dispozițiilor legale în vigoare referitoare la posibilitatea amplasării infrastructurii fizice necesare susținerii rețelelor de comunicații electronice pe terenuri agricole (indiferent de clasa de calitate a acestora), pajiști permanente, terenuri forestiere, spații verzi, terenuri care fac parte din arii naturale protejate.
Prevederile cuprinse în proiectul de act normativ au în vedere faptul că, de regulă, impactul lucrărilor de construcții necesare amplasării de noi infrastructuri fizice necesare susținerii rețelelor de comunicații electronice este relativ redus, întrucât acestea nu necesită utilizarea unor suprafețe mari de teren, precum și faptul că executarea unor lucrări de construcții în anumite zone poate fi necesară pentru a permite furnizorilor de rețele de comunicații electronice să își îndeplinească în termenele scurte prevăzute de lege, sau impuse de autoritățile de reglementare, obligațiile pentru a asigura funcționarea sistemului RO-ALERT. În toate cazurile, lucrările de construcții în zonele supuse unui regim special de protecție vor fi executate cu respectarea condițiilor impuse de autoritățile competente”, explică nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță de Urgență.
Promovarea în regim de urgență a proiectului de act normativ privind simplificarea procedurii de autorizare a lucrărilor de construcții legate de infrastructura fizică a rețelelor de comunicații electronice de nouă generație este justificată de Guvern prin nevoia de „operaționalizarea tehnologiei 5G în ritmul avut în vedere la nivelul Uniunii Europene” și de „încasare a sumelor de bani prevăzute în bugetul pentru anul 2019 ca venituri bugetare”.
„În ceea ce privește direcțiile de acțiune și măsurile necesare pentru implementarea tehnologiei 5G în România, stabilite prin Strategie, ANCOM va organiza până la finalul acestui an procedura de selecție pentru acordarea Licențelor. Dincolo de prețurile de pornire, care vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului ca referință, și cele care vor fi efectiv plătite de titularii licențelor, care vor rezulta în urma procesului de selecție, prin caietul de sarcini emis de ANCOM se vor stabili, printre altele, obligațiile de acoperire teritorială a populației pe care vor trebui să le îndeplinească titularii licențelor. Pentru a asigura îndeplinirea acestor obligații este necesară dezvoltarea rapidă a rețelelor de comunicații electronice de nouă generație, apte să susțină furnizarea de servicii de comunicații mobile 5G.
În cadrul acestui proces, un loc important îl ocupă procedurile administrative care trebuie îndeplinite pentru obținerea autorizațiilor de construire și barierele administrative semnificative asociate acestora, rezultate din numărul mare de avize care trebuie obținute, a căror necesitate este discutabilă în numeroase situații, precum și din termenele lungi în care poate fi obținută autorizația de construire, prin raportare la complexitatea procesului.
În aceste condiții, este imperios necesară promovarea în regim de urgență a proiectului de act normativ privind simplificarea procedurii de autorizare a lucrărilor de construcții cu privire la infrastructura fizică necesară susținerii rețelelor de comunicații electronice. Adoptarea în regim de urgență a actului normativ va face posibilă dezvoltarea accelerată a rețelelor de comunicații electronice de nouă generație în România și, în concret, stabilirea prin caietul de sarcini al procedurii de selecție pentru acordarea Licențelor a unor obligații de acoperire care pot fi îndeplinite într-un termen scurt și care, în consecință, pot fi asumate de participanții la procedură, toate acestea asigurând operaționalizarea tehnologiei 5G în ritmul avut în vedere la nivelul Uniunii Europene pentru Statele Membre, precum și încasarea sumelor de bani prevăzute în bugetul pentru anul 2019 ca venituri bugetare, rezultate din taxele de licență ce urmează a fi achitate de titularii licențelor acordate în urma procedurii de selecție”, se argumentează în nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Actul normativ a fost publicat pe pagina web a Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale și este supus consultării publice timp de 10 zile.
Pentru conectarea unui bloc la o rețea de comunicații, operatorii telecom vor putea semna contracte cu asociația de proprietari, reprezentată de președinte, fără a fi necesară hotărârea adunării generale a asociaţiei de proprietari sau acordul vreunui proprietar din condominiu, se arată în Ordonanța de Urgență pregătită de Guvern pentru dezvoltarea rapidă a rețelelor 5G și încasarea a sute de milioane de euro la bugetul de stat. Vezi în articol cum se schimbă modul de luare a deciziilor în asociațiile de proprietari și cât timp ai la dispoziție să oferi un răspuns dacă ești direct afectat.
Ordonanța de Urgență pe care o pregătește Guvernul Dăncilă pentru dezvoltarea rapidă a rețelelor 5G și atragerea sutelor de milioane de euro la bugetul de stat în acest an vizează un acces mai ușor a rețelelor de comunicații și în orașe, nu doar pe terenuri agricole (indiferent de clasa de calitate a acestora), pajişti permanente, terenuri forestiere, spaţii verzi, terenuri care fac parte din arii naturale protejate.
Proiectul va modifica Legea 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari si administrarea condominiilor, astfel încât hotărârile adunării generale a proprietarilor se vor lua mult mai ușor.
(…)
NOTĂ: Art. 38 alin. (2) din Legea nr. 196/2018 prevede că: “Părțile comune pot fi utilizate de către terți, persoane fizice sau juridice de drept public și/sau privat, numai ca urmare a hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, adoptată cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu și cu acordul tuturor proprietarilor direct afectați de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosință sau de concesiune, semnat de președinte în numele asociației și avizat de cenzor/comisia de cenzori.”
HotNews.ro a scris în premieră miercuri, 25 septembrie, că operatorii de comunicații vor putea să-și monteze infrastructura fizică necesară susținerii rețelelor de comunicații pe terenuri agricole (indiferent de clasa de calitate a acestora), pajişti permanente, terenuri forestiere, spaţii verzi, terenuri care fac parte din arii naturale protejate, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență scos în consultare publică pentru 10 zile de Ministerul Comunicațiilor. Executivul susține că e imperios necesară promovarea în regim de urgență a acestor modificări legislative pentru simplificarea procedurilor de autorizare a lucrărilor de construcții, care va conduce la dezvoltarea accelerată a rețelelor 5G și încasarea sumelor de bani prevăzute în bugetul pentru anul 2019.
Un alt motiv pentru care Guvernul vrea să relaxeze legislația pentru accesul pe proprietăți a rețelelor de comunicații îl reprezintă chiar tehnologia 5G, care “presupune instalarea unui număr semnificativ de microcelule, precum şi instalarea legăturilor de fibră optică corespunzătoare între acestea“, aspect menționat în proiectul de OUG.
- Specialiștii ANCOM, autoritatea care monitorizează și câmpurile electromagnetice din România, au declarat anterior același lucru:
Dezvoltarea tehnologiei 5G presupune o densificare a site-urilor de antene telecom de câteva ori față de cele existente, ceea ce înseamnă că implicit se va folosi o putere mai mică de emisie și radiație de câmp electromagnetic, potrivit lui Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM, autoritate care monitorizează și nivelul câmpului electromagnetic din țară. Nu neapărat radiațiile antenelor influențează în mod semnificativ corpul uman, ci telefonul pe care-l ții la ureche, care emite mai puternic când antena este mai departe, a spus acesta.
ActiveNews: Emil Boc: România nu are timp să aștepte să vadă dacă tehnologia 5G afectează sănătatea oamenilor
România nu are timp să aștepte mai mulți ani până se va afla dacă tehnologia de internet 5G afectează sănătatea oamenilor, iar Guvernul trebuie să opereze cât mai rapid introducerea tehnologiei de internet 5G în România, a declarat, joi, fostul premier Emil Boc, în prezent primarul Clujului, informează Agerpres.
Primarul Clujului a prezentat implementarea tehnologiei 5G drept al treilea pilon al strategiei administrației sale de transformare a Clujului într-un oraș „smart” și s-a declarat un susținător „fără echivoc” al acestei tehnologii.
„Sper ca Guvernul, domnule ministru (către reprezentantul Ministerului Comunicațiilor, n.red.), să opereze cât mai repede cu putință acest lucru, din partea administrației locale pe care o reprezint aveți toată deschiderea, la Cluj la Florești a fost și primul loc unde s-a testat 5G, și știu dificultățile, știu unele păreri pe care le ascultăm, le respectăm, dar atât timp cât gradul de radiații, așa cum a fost măsurat, este sub cel permis de lege, a aștepta să vedem dacă în 2028 va avea sau nu un impact pentru sănătate, așa cum spun unii, cred că este greu de așteptat, și dacă nu ne vom mișca repede, oricum Asia și America se mișcă deja foarte repede, și dacă noi în Europa vom sta să filozofăm mai mulți ani vom pierde competiția cu viitorul”, a transmis Emil Boc în cadrul Smart Transformation Forum 2019.
Totodată, primarul Clujului visează la o revoluție medicală datorată tehnologiei 5G, declarându-se entuziasmat de posibilitatea supravegherii de acasă a pacienților bolnavi, cu scopul reducerii costurilor din sistemul de sănătate.
„Apropo de 5G, ați văzut știrea cu ceasul acela smart care a salvat viața unui om care a căzut în prăpastie. Acesta va fi și viitorul lui 5G, când dispozitivele noastre vor fi conectate la sistemul de salvare, la urgențe, și dacă ai un infarct, ai o problemă, imediat îți alertează și familia și sistemul de urgență. Pentru sistemul medical va fi o revoluție dramatică, operațiile cu roboți, de la distanță, supravegherea de acasă a pacienților ca să reduci costurile medicale, sunt lucruri care cu siguranță se vor întâmpla”, a apreciat Emil Boc.
Reamintim că, deși Elveția a fost printre primele țări în care s-a implementat tehnologia 5G, mii de elvețieni au protestat, recent, cerând blocarea implementării internetului 5G. Totodată, a fost inițiată o strângere de semnături pentru organizarea unui referendum pentru anularea introducerii acestei tehnologii, după cum a informat ActiveNews la vremea respectivă.
Federația Doctorilor Elvețieni a atras și ea atenția asupra folosirii tehnologiei 5G, afirmând că „atâta vreme cât nu există nicio dovadă științifică asupra lipsei de impact asupra sănătății a creșterii nivelului de radiații, trebuie să existe reținere în a face acest pas”.
Gabriel Popa
Acum câțiva ani aveam proteste masive în stradă pe tema Roșia Montană. Unul dintre motivele principale era că ne facem preș în fața mașinațiunilor marilor corporații și dăm aurul țării pe mai nimic – aproape pe degeaba.
Acum, gazele din Marea Neagră au zburat pe gard, vorba unui editorialist, „dezlegate” tot de mașinațiunile unor mari corporații; iar noi am rămas cu mâna goală sau aproape goală, precum Nică al lui Creangă ce mersese cu pupăza la iarmaroc. Și nimeni nu a zis nimic, nimeni nu a protestat.
Acum niște ani, sute de ONG-uri, jurnaliști, activiști scriau că tehnologia de la Roșia Montana poluează, că nu este suficient cercetată. Și că ar putea avea un impact negativ și asupra mediului, și asupra sănătății oamenilor.
Acum, tehnologia 5G va fi implementată la nivel național prin ordonanță de urgență; antelnele vor putea să fie montate pe orice bloc doar prin semnătura președintelui de scară, fără acordul locatarilor; și vor fi montate chiar și în rezervațiile naționale protejate. Și nimeni nu mai spune că tehnologia ar putea să aibă un impact negativ și asupra mediului, și asupra sănătății oamenilor.
Ce s-a întâmplat în doar câțiva ani? Situațiile sunt în oglindă – resurse naturale concesionate unor mari corporații, cu un avantaj minim pentru România; și o tehnologie care nu a fost îndeajuns cercetată, și care poate să aibă consecințe negative asupra mediului și a sănătății oamenilor.
Pot să îmi imaginez că s-au întâmplat trei lucruri:
- Activiștii au primit, mulți dintre ei, posturi călduțe în sistem – fie prin ONG-uri (mult mai) bine finanțate, fie prin diverse sinecuri politice; unul dintre ei este chiar vicepreședintele Senatului.
- Activitșii s-au întâlnit și s-au combinat cu „oamenii noi” ai sistemului, care au trecut la butoane; dacă ei nu dau tonul, nu se întâmplă nimic.
- Tot ce era înainte societate civilă mai de capul ei sau presă cât de cât independentă acum s-a organizat, structurat, „securizat”. Se protestează disciplinat, pe teme „aprobate” și „omologate”. Se dă tonul la lozinci și tămbălău doar când e rost de demonizat ceva „creștinopați”, sau de îngropat orice zvâcnire de suveranism a României.
Să nu îmi spuneți că cianurile erau periculoase, și că tehnologia 5G nu este periculoasă. Aici e vorba în primul rând de percepția opiniei publice. Când cu Roșia Montană ni se aducea exemplul unor țări care folosiseră cianuri, și ni se arătau mașinațiunile marilor corporații care mituiseră guvernele și presa din țările respective, și făcuseră niște mari campanii de propagandă. Situația de aici e în oglindă: tot corporații, tot tehnologie controversată, tot un guvern care se aruncă cu capul înainte (așa, pe degeaba?), tot campanii de propagandă. Când la elvețieni e isterie națională din cauza tehnologiei 5G, iar la tine vine Veorica de la „ciuma roșie” și-ți zice că o să-ți pună antene pe fiecare bloc fără să te consulte, ba chiar o să pună antene și în pădurile protejate, nu poți să zici că e normal ca toată lumea să tacă. Nu poți să zici că e normal ca toate ONG-urile ecologiste și toți luptătorii pentru mediu, pentru drepturile animalelor, pentru „democracy” și anti „ciuma roșie” să nu zică absolut nimic. Și la fel și pe celălalt subiect, cu resursele.
Cam asta ne-a fost „societatea civilă”. Și cam acesta este spiritul civic real, în România.
De cand Emil Boc vorbeste in numele romanilor ???
In Sud e dezastru si fara 5g…
https://www.agerpres.ro/social/2019/09/29/dolj-miting-in-centrul-craiovei-pentru-constientizarea-populatiei-asupra-pericolului-poluarii-radioactive-chimice-si-electromagnetice–377179