Opinie publicată în SCIENTIFIC AMERICAN, cunoscută revistă de popularizare a științei: CANCERUL NU ESTE SINGURUL RISC AL TEHNOLOGIEI 5G

3-11-2019 4 minute Sublinieri

Sursa foto: https://www.radiation.news/2019-04-28-health-dangers-coming-to-a-city-near-you-5g.html

Nu avem niciun motiv să credem că 5G este o tehnologie sigura

Scientific American/ Opinie/ Joel M. Moskowitz

Tehnologia se va implementa, dar, contrar a ceea ce se spune, exista potentiale riscuri pentru sănătate

Industria telecomunicațiilor și experții lor au acuzat mulți oameni de știință care au cercetat efectele radiațiilor generate de telefonul mobil ca sunt „panicarzi” cand fac referire la apariția tehnologiei wireless 5G. Întrucât o mare parte din cercetările noastre sunt finanțate public, credem că este responsabilitatea noastră morală să informăm publicul despre ceea ce spune literatura științifică revizuită de specialistii din domeniu, referitor la riscurile asupra sănătății generate de radiațiile wireless.

Președintele Comisiei Federale de Comunicații (FCC) a anunțat recent printr-un comunicat de presă intentia comisiei de a reconfirma în curând limitele de expunere la radiații (de frecvență) radio (RFR) pe care FCC le-a adoptat la sfârșitul anilor ’90. Aceste limite se bazează pe o schimbare comportamentală a șobolanilor expuși la radiații cu microunde și au fost concepute pentru a ne proteja de riscurile de încălzire pe termen scurt, datorate expunerii la RFR.

Cu toate acestea, de când FCC a adoptat aceste limite bazate în mare parte, pe cercetările din anii 1980, cercetările revizuite de specialisti – peste 500 de studii – au identificat efecte biologice daunatoare asupra sănătății prin expunerea la RFR chiar si in cazul unor intensități prea mici pentru a provoca o încălzire semnificativă.

Referindu-se la aceste numeroase cercetări, peste 240 de oameni de știință care au publicat lucrari referitoare la efectele biologice și asupra sănătății a câmpurilor electromagnetice neionizante (EMF), au semnat Apelul Internațional al Oamenilor de Știință, care solicită limite de expunere mai restrictive. Acest apel face următoarele afirmații:

„Numeroase publicații științifice recente au arătat că EMF afectează organismele vii la niveluri mult sub cele mai multe dintre recomandarile internaționale și naționale. Efectele includ risc de cancer crescut, stres celular, creșterea radicalilor liberi nocivi, daune genetice, modificări structurale și funcționale ale sistemului reproductiv, deficite de învățare și memorie, tulburări neurologice și efecte negativ asupra bunăstării generale a oamenilor. Daunele depășesc cu mult rasa umană, deoarece există tot mai multe dovezi referitoare la efectele nocive asupra plantelor și vietii animalelor.”

Oamenii de știință care au semnat acest apel reprezinta, cel mai probabil, majoritatea experților care s-au exprimat in privinta efectelor radiațiilor neionizante. Au publicat mai mult de 2.000 de lucrări și scrisori despre EMF în reviste de specialitate.

Limitele de expunere la RFR ale FCC reglementează intensitatea expunerii, ținând cont de frecvența undelor purtătoare, dar ignoră proprietățile semnalelor RFR. Alături de modelul și durata expunerilor, anumite caracteristici ale semnalului de unda (de exemplu, pulsul, polarizarea) pot creste impactul biologic și asupra sănătății al expunerii. Sunt necesare noi limite de expunere care să aiba in vedere aceste efecte diferite. Mai mult, aceste limite ar trebui să se bazeze pe un efect biologic, nu pe o schimbare în comportamentul unui șobolan de laborator.

Agentia pentru Cercetarea Cancerului din cadrul Organizatiei Mondiale a Sănătății (IARC), a clasificat RFR drept „posibil cancerigenă la om” în anul 2011. Anul trecut, un studiu de 30 de milioane de dolari realizat de Programul Național de Toxicologie al SUA (NTP) a găsit „dovezi clare” că doi ani de expunere la RFR din telefonul mobil, au dus la cresterea cazurilor de cancer la șobolani masculi și deteriorarea ADN-ului in cazul șobolanilor și a șoarecilor de ambele sexe. Institutul Ramazzini din Italia a replicat principalele concluzii ale NTP folosind o frecvență diferită și o expunere mult mai slabă la radiațiile telefonului mobil de-a lungul vieții șobolanilor.

Pe baza cercetărilor publicate in 2011, incluzând studii pe oameni și animale precum și date ale unui model mecanicist, IARC a reconsiderat ca prioritara revizuirea în următorii cinci ani a RFR. Întrucât mulți oameni de știință specialisti in electromagnetica cred că acum avem suficiente dovezi pentru a considera RFR drept un factor cancerigen uman potential sau cunoscut, cel mai probabil, IARC va actualiza potențialul cancerigen al RFR în viitorul apropiat.

Cu toate acestea, fără a efectua o evaluare formală a riscului sau o revizuire sistematică a cercetării privind efectele RFR asupra sănătății, FDA (n.tr.: Agentia pentru Siguranta Medicamentelor si a Alimentelor din SUA) a reafirmat recent limitele de expunere propuse de FCC in 1996, într-o scrisoare adresata către FCC, afirmând că agenția „a concluzionat că nu vor există modificări de la standardele actuale în acest moment”și că „rezultatele experimentale ale NTP nu ar trebui să fie aplicate utilizării telefonului mobil”. Scrisoarea afirma că „dovezile științifice disponibile până în prezent nu sustin efectele adverse asupra sănătății la oameni cauzate de expunerile in sau sub limitele actuale.”

Cea mai recentă tehnologie celulară, 5G, va folosi unde milimetrice pentru prima dată, fata de microundele care au fost utilizate pentru tehnologii celulare mai vechi, 2G până la 4G. Având în vedere acoperirea limitată, 5G va necesita antene celulare la fiecare 100 până la 200 de metri, expunând multe persoane la radiații de unde milimetrice. 5G folosește, de asemenea, noi tehnologii (de exemplu, antene active capabile să formeze fascicule; retele fazate; intrări și ieșiri multiple masive, cunoscute sub acronimul MIMO ), care prezintă provocări unice pentru măsurarea expunerilor.

Undele milimetrice sunt absorbite în cea mai mare parte de câțiva milimetri de piele umană și de straturile superficiale ale corneei. Expunerea pe termen scurt poate avea efecte fiziologice adverse în sistemul nervos periferic, sistemul imunitar și sistemul cardiovascular. Cercetările sugerează că expunerea pe termen lung poate prezenta riscuri pentru sănătatea pielii (de exemplu, melanom), a ochilor (de exemplu, melanom ocular) și testicule (de exemplu, sterilitate).

Deoarece 5G este o tehnologie nouă, nu există nicio cercetare referitoare la efectele asupra sănătății, așa că „zburam pe nevăzute” pentru a cita un senator american. Cu toate acestea, avem dovezi considerabile cu privire la efectele nocive ale tehnologiilor 2G și 3G. Se cunosc puțin efectele expunerii la 4G, o tehnologie veche de 10 ani, deoarece guvernele au fost dezinteresate în finanțarea cercetării acesteia. Între timp, observăm creșteri ale anumitor tipuri de tumori la nivelul capului și gâtului în registrele ale tumorilor care ar putea fi cel puțin parțial atribuite proliferării radiațiilor telefonice. Aceste creșteri sunt în concordanță cu rezultatele studiilor de control al cazurilor cu risc crescut de tumori aparute la utilizatorii intensivi de telefonie mobilă.

5G nu va înlocui 4G; va însoți 4G in viitorul apropiat și, eventual, pe termen lung. Dacă există efecte sinergice de la expuneri simultane la mai multe tipuri de RFR, riscul nostru general de imbolnaviri cauzate de RFR poate crește substanțial. Cancerul nu este singurul risc, deoarece există dovezi considerabile că RFR provoacă tulburări neurologice și leziuni asupra organelor de reproducere, probabil datorate stresului oxidativ.

Ca si societate, ar trebui oare ca noi să investim sute de miliarde de dolari in implementarea 5G, a unei tehnologii celulare care necesită instalarea a 800.000 sau mai multe site-uri noi de antene mobile în SUA, aproape de locurile în care trăim, lucrăm și ne jucăm?

Mai degrabă ar trebui să susținem recomandările celor 250 de oameni de știință și medici care au semnat apelul cu privire la tehnologia 5G si care solicită un moratoriu imediat privind implementarea 5G și să solicităm guvernului nostru să finanțeze cercetarea necesară pentru a adopta limite de expunere biologica care să ne protejeze sănătatea și siguranță.

Joel M. Moskowitz, P.h.D, este director al Centrului pentru sănătate familială și comunitară din Școala de sănătate publică de la Universitatea Berkeley din California. El a tradus și a diseminat cercetările referitor la efectelor asupra sănătății a radiațiilor wireless din 2009, după ce el și colegii săi au publicat o lucrare de sinteză care a constatat că utilizatorii de telefoane mobile pe termen lung au un risc mai mare de tumori cerebrale. Siteul său se numește Electromagnetic Radiation Safety website has had more than two million page views since 2013.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Opinie publicată în SCIENTIFIC AMERICAN, cunoscută revistă de popularizare a științei: CANCERUL NU ESTE SINGURUL RISC AL TEHNOLOGIEI 5G

  1. Pingback: 5G SUMMIT despre riscurile tehnologiei 5G. De la EFECTELE ASUPRA SANATATII la infrastructura necesara SUPRAVEGHERII TOTALE a populatiei (materiale video disponibile pe termen limitat)
  2. Pingback: Opoziție puternică la CRAIOVA față de tehnologia 5G. Cum duce în derizoriu G4media subiectul: „militanții” împotriva tehnologiei, dacopații, neolegionarii, religioșii. Nimic despre cadrele universitare și medicii implicați în mișcarea din
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare