Am scăpat de gazele din Marea Neagră. NOUA LEGE OFFSHORE ÎNSTRĂINEAZĂ PE NIMIC RESURSELE ROMÂNIEI. Lobby-ul colonialist a învins prin dictat politic

3-10-2019 10 minute Sublinieri

Deputatul Daniel Gheorghe (Facebook):

De ce se dorește înstrăinarea, cu bună știință, a resurselor de gaz și petrol din Marea Neagră?

Ultimele modificări aduse proiectului de lege Offshore impun un set de condiții favorabile companiilor externe, în detrimentul României.

Din aceste modificări rezultă faptul că România ar acorda un control total titularilor de acorduri petroliere pierzând procesul decizional asupra resurselor sale.

Într-o interpelare anterioară am atras atenția asupra încălcării grave a suveranității naționale, cerând o regândire a strategiei de exploatare a petrolului și a gazelor din Marea Neagră.

De ce suma pe care astfel o pierdem nu am putea să o investim în proiecte de infrastructură, în spitale și școli?

De ce nu punem mai presus de interesele proprii pe cele ale cetățenilor români?

***

Patrick Andre de Hillerin/ Libertatea:

Am scăpat de gaze | Cum au reușit lobbyștii marilor companii să obțină taxe mici pentru exploatarea resurselor din Marea Neagră

Conform articolului 136 din Constituție, alineatele 3 și 4: “(3) Bogățiile de interes public ale subsolului, spațiul aerian, apele cu potențial energetic valorificabil, de interes național, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică fac obiectul exclusiv al proprietății publice. (4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condițiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituțiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosință gratuită instituțiilor de utilitate publică”.

Așadar, resursele naturale aflate în subsolul de sub teritoriul României, precum și cele de pe sau de sub platoul continental al Mării Negre sunt proprietate publică.

Adică ne aparțin tuturor, iar din exploatarea și vânzarea lor ar trebui să câștigăm toți, absolut toți, adică fiecare cetățean al acestei țări. Nu e neapărată nevoie să facem ca norvegienii, un fond suveran care să colecteze veniturile rezultate din vânzarea hidrocarburilor. Ar fi mulțumitor ca din vânzarea resurselor noastre naturale să intre cât mai mulți bani la buget, ușurând, eventual, fiscalitatea sau permițând investițiile atât de necesare în infrastructură.

Pentru asta s-a luptat anul trecut, înainte, în timpul și după votarea legii offshore, care reglementa exploatarea gazelor de pe platforma continentală a Mării Negre.

De-o parte, aparent câștigătoare pentru scurtă vreme, s-au aflat câțiva ziariști și niște politicieni care, fie din interes electoral, fie pentru a-și arăta mușchii, au impus o lege mai apropiată de interesele proprietarilor resurselor naturale, românii.

De partea cealaltă s-au aflat concesionarii perimetrelor de exploatare, lobbyști, politicieni și, desigur, ziariști atrași de unicornul investitorilor străini.

Președintele României, vizitat în mod repetat de reprezentanți ai concesionarilor, a retrimis legea offshore în Parlament, pentru că îi deranja pe ăia cu unicornul. Parlamentul a modificat foarte puțin, iar președintele n-a mai avut ce face și a promulgat legea.

Dar roata istoriei s-a întors în favoarea “investitorilor“. În timp ce cu o mână își punea pe cap șapca de la Donald Trump, Klaus Iohannis discuta cu președintele american despre legea offshore și despre investițiile americane în domeniul energetic, inclusiv în exploatarea gazelor naturale.

Întrebat ce măsuri se vor lua în urma discuțiilor pe teme energetice, domnul Iohannis a spus: “Aceste chestiuni le va clarifica Guvernul. Noi, între preşedinți, nu analizăm articole de lege, ci principii şi suntem de părere că România are potențial bun şi că trebuie o legislație care să ofere predictibilitate”.

Iar Guvernul le-a clarificat. Chiar înainte de plecarea Vioricăi Dăncilă în SUA, unde va semna un memorandum pe tema energiei, Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică propunerile Guvernului pentru modificarea legii offshore. Aceste propuneri anulează tot ceea ce, în legea votată de Parlament, mai aducea ceva beneficii României.

După ce vor fi votate aceste modificări, România se va alege doar cu redevențele. Iar redevențele sunt hilare și, în plus, este important la ce preț de vânzare se raportează.

Ei bine, Guvernul a rezolvat-o și pe asta: a eliminat ca preț de referință prețul gazelor în hub-ul de la Viena. Acela era un preț apropiat de cel de vânzare pe piață. Fără acel preț de referință și cu posibilitatea, acordată tot de Guvern, de a vinde unor subsidiare cu sediul în paradisuri fiscale, concesionarii vor putea pretinde că au vândut gazele cu 50 de lei mia de metri cubi. Una e să aplici redevența la 50 de lei și alta e să aplici redevența la 300 de euro, prețul practicat de Gazprom.

Aproape un an, am avut gaze. Unii se chinuiesc cu rețete naturiste, cu medicamente scumpe sau cărbune medicinal. Noi am luat pe cap o șapcă și în brațe niște investitori amărâți din SUA și gata, am scăpat de gaze definitiv, în doar o lună.

***

Dan V. Chitic:

#NouaLegeOffshore – #sabotaj sau doar #trădare? PSD-ul și Dăncilă – victimele sau complicii lui Iohannis?

La fix o lună după ordinele primite de Klaus Wermer Iohannis de la Trump (știu, corect politic ar fi fost să spun “de la discuțiile purtate de cei doi Președinți la Washington” – numai că nu mai avem timp de străvezii ipocrizii!) pe subiectul “investițiilor americane în energie din România”, iată că guvernul PSD pare să se fi conformat directivelor transmise via Cotroceni și a scos de sub masă un set de modificări la Legea Offshore, modificări pe care nici Tudose la dictarea lui Exxon Mobile nu le-ar fi scris mai bine și mai favorabil pentru exploatatori. Practic, PSD a capitulat pe capitolul #Resurse! Și a cedat tot.

Noua variantă a Legii Offshore este scandaloasă și reprezintă fără doar și poate un veritabil act de trădare națională. Aici nu e niciun dubiu! România va pierde cel puțin 20 miliarde Euro. De fapt, cetățeanul român va pierde și puținul care îi mai rămânea în urma Legii Offshore în varianta Dragnea. În zilele care urmează o să reluăm pas cu pas demonstrația cu privire la fiecare articol ce se vrea a fi modificat și vom vedea efectele absolut dezastruoase ale acestor modificări legislative catalogate de viermii din presa cumpărată ca fiind o “Şansă nouă pentru gazele din Marea Neagră”…

Până atunci revin cu aceleași întrebări legitime pe care le-am pus și acum un an în urmă: cui profită această lege și de ce Statul român, statul care ar trebui să ne reprezinte și să ne apere drepturile și interesele noastre cetățenești, reglementează strict în defavoarea sa și a cetățenilor săi și doar în favoarea unor companii străine?
Și, până la urmă, DE CE ȘI CU CE DREPT RENUNȚĂ REPREZENTANȚII ROMÂNIEI LA AVEREA CETĂȚENILOR ROMÂNI – căci noua variantă a Legii Offshore nu face nimic altceva decât să exproprieze de resursele sale poporul român în favoarea exploatatorilor bogățiilor noastre?

Mai mult, prin noua Lege offshore legiuitorul român (?!?) este pe cale să renunțe benevol (?!?) și pentru totdeauna la un atibut exclusiv al suveranității sale: dreptul de a reglementa fiscalitatea în domeniul exploatării gazelor din Marea Neagră, explicitând detaliat pe aproape o pagină ce nu va mai putea modifica niciodată în interesul poporului român Parlamentul României… adică NIMC, NICIODATĂ!!!

Punerea în scenă a acestei trădări a fost atent regizată. Chiar zilele trecute niște ticăloși pedanți au apărut sub emblema Academiei Române, maculând astfel o instituție simbol a României, și au prezentat un sondaj în care ne spuneau că peste 75,6% dintre Români vor exploatarea gazelor din Marea Neagră. Sondajul a omis să întrebe însă cetățeanul român dacă este de acord să cedeze gratuit și pentru totdeauna gazele care vor fi exploatate în Marea Neagră! Poate pentru că aces sondaj a fost realizat de INSCOP (“întâmplător” o casă de sondaj patronată de Remus Ștefureac, consilier și apropiat al lui George Maior – fost șef SRI și actual ambasador în SUA) la comanda abjectelor cozi de topor de la Institutul de Științe Politice Și Relații Internaționale Ion IC Brătianu…

Căci un lucru e cert: România nu va atinge nimic, absolut nimic din resursele sale atâta vreme cât
“Art. 20^1. Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore:
* au dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere offshore, la prețurile și în cantitățile determinate de către aceasta și prin utilizarea oricăror proceduri alese de titular pentru selectarea cumpărătorilor și pentru încheierea contractelor cu aceștia, indiferent de identitatea sau locația cumpărătorului, în acord cu principiile UE de piață liberă;
* nu pot face obiectul unor restrictii referitoare la pret, comercializare si/sau vanzare a hidrocarburilor, cu exceptia prevederilor legale obligatorii ale Uniunii Europene sau impuse prin prezenta lege;”

Toate cele de mai sus sunt clare ca lumina zilei.

Un singur lucru nu înțeleg încă: cineva din interiorul PSD încearcă asumat să o saboteze pe Viorica Dăncilă chiar acum, înainte de intrarea în campania electorală pentru Prezidențiale? Și dacă da, cine? Căci discuțiile referitoare la locul de muncă al soțului doamnei Dăncilă din cadrul OMV vor reveni imediat în actualitate… iar cu un asemenea subiect oferit adversarilor săi politici (ei înșiși dispuși oricând la asemenea hiclenii), turul II se îndepărtează de candidatul Dăncilă precum speranțele noastre că vom putea beneficia vreodată de ce e al nostru.
Sau poate Viorica Dăncilă a cedat pur și simplu șantajului făcut de Klaus Werner Iohannis și a acceptat termenii capitulării României în fața lui Donald Trump și ai lui Exxon Mobile “discutați” de Președinte acum câteva săptămâni la Washington?

În defintiv, doamna Dăncilă, nici nu îmi pasă dacă sunteți victima unui șantaj sau sunteți complice la trădare… Trădarea rămâne Trădare! Indiferent dacă o săvârșești din proprie inițiativă sau dacă o faci din slăbiciune sau sub șantaj! Iar istoria nu iartă trădătorii!

Vă spun doar că 20 miliarde Euro este un preț mult prea mare pentru un bilet de avion spre Washington!

Post script. Două întrebări nu îmi mai dau pace în acest weekend:
Mai sunt și jurnaliști sau doar cozi de topor în presa din România? Și…
Chiar s-a dus la pușcărie pentru nimic Dragnea?

Vă atașez în cele ce urmează propunerile de modificări ale legii offshore… sau cum abjecția și trădarea pot fi cuprinse și sintetizate în câteva cuvinte:

[…] – vedeti AICI – […]

***

Flux 24: Preţul gazelor din România va continua să fie mai mare decât cel de pe pieţele europene în iarnă

Dan V. Chitic (Facebook):

Romanii, cetățeni intr-o țara cu enorme resurse de gaze, plătesc cel mai mare preț pe gaze din Europa!

Firesc… atâta vreme cât resursele de gaze nu mai aparțin României: “Începând cu luna mai, preţul gazelor pe piaţa din România a fost mai mare decât cel de pe pieţele internaţionale cu 9 euro pe MWh, în medie. Până şi preţul reglementat, cel care se doreşte a fi mic, populist, a fost mai mare decât cel de pe bursele europene”.

Și asta e doar începutul! Veți vedea…

Dar până la urmă… e normal, căci românul merită tot ce i se întâmplă! Indolența și nepăsarea se plătesc.

V-aduceți aminte când in Parcul Izvor la mitingul pentru resurse au venit 200 persoane? Din păcate si alea 200 persoane vor plăti cel mai scump gaz din Europa…

Post script: pariem ca și azi dacă v-as propune sa ieșim in strada sa cerem sa beneficiem și noi un pic din ce e al nostru… vor fi câteva mii de participanți “virtuali” și câteva zeci in strada?!

***

Sorin Pâslaru/ Ziarul Financiar:

3.500 de şcoli se încălzesc cu lemne şi Transgaz face o conductă separată să ducă gazul românesc din Marea Neagră în Ungaria şi Austria. Ce fel de strategie energetică şi de dezvoltare are România?

Se discută aprins în aceste zile despre forma legii off-shore, prin care vor fi taxate companiile care exploatează gazul românesc din Marea Neagră, însă nimeni nu spune că 3.500 din cele 6.700 de şcoli din România nu sunt alimentate cu gaz metan şi directorii de şcoală trebuie să se îngrijească în fiecare an să cumpere lemne pentru iarnă.

Despre ce fel de dezvoltare economică putem vorbi şi despre ce fel de educaţie când condiţiile minime de desfăşurare a orelor de clasă şi de funcţionare civilizată a unei unităţi de învăţământ nu sunt îndeplinite?

Cum poate fi acceptat faptul ca într-o ţară care produce 9 miliarde de metri cubi de gaz pe an, adică 90% din consumul propriu, pe locul patru în Uniunea Europeană la producţia de gaz, jumătate din şcoli şi grădiniţe să se încălzească cu lemne?

Doar într-o ţară fără cap, aşa cum este astăzi, unde de fapt nici nu poţi să afli din două clicuri sau printr-o întrebare la Statistică sau la Ministerul Învăţământului, exact câte şcoli au gaz metan din total.

Ce ştim este doar că din 320 de oraşe şi municipii, doar 246 au gaz metan şi din 2.861 de comune, doar 671 sunt conectate la reţeaua de gaze.

Ce indice de dezvoltare mai bun poate fi decât conectarea la reţeaua de apă, canalizare şi gaz metan a locuinţelor, a şcolilor, a gră­diniţelor, a liceelor, a dispensarelor şi a spi­talelor?

Dispunem de reţele hidrografice cum nicio altă ţară din Europa de Est nu are, suntem cvasiindependenţi la consumul de gaz, exportăm energie electrică, dar copiii României merg în şcoli din secolul XIX.

Se tot discută asupra redevenţelor care vor fi încasate ca urmare a exploatării gazelor din Marea Neagră, dar realitatea este că poţi să faci bani cu adevărat din exploatarea de resurse de pe propriul teritoriu doar dacă le exploatezi prin propriile companii naţionale.

Redevenţele nu sunt practic decât o invenţie pentru ca marile companii din statele fără resurse să îşi poată întinde reţeaua în toată lumea.

Astăzi, ni se spune că România va încasa miliarde de euro din redevenţele din gazul din Marea Neagră, pentru care Transgaz face o conductă distinctă care să îl transporte direct în Ungaria şi în Austria.

Dar astăzi, la 9 miliarde de metri cubi de gaze extraşi din toată ţara, Romgaz şi OMV Petrom plătesc redevenţe de 200 de milioane de dolari pe an. La 5 miliarde de metri cubi, cât se prevede că se va extrage din Marea Neagră peste 10 ani, se va încasa pe an un miliard de euro din redevenţe? De unde aceste cifre fantasmagorice?

Regula de trei simplă arată că la 5 mld. metri cubi extraşi se vor încasa 100 de milioane de dolari pe an dacă se păstrează actualul nivel al redevenţelor.

De fapt, România extrage deja din Marea Neagră, printr-o platformă construită de Petrom înainte de privatizare, 1 miliard de metri cubi de gaz pe an pentru care OMV Petrom plăteşte circa 20 de milioane de dolari redevenţe pe an.

O ţară câştigă cu adevărat din resurse naturale doar când le exploatează pe cont propriu, cum o fac Brazilia prin Petrobras, Mexicul prin Pemex sau Norvegia prin Statoil.

Romgaz a plătit redevenţe anul trecut de 100 de milioane de dolari, dar statul a încasat din dividende 350 de milioane de dolari.

Dacă ungurii de la MOL ar fi avut gazul şi petrolul României, ar fi înghiţit deja OMV şi ar fi fost astăzi probabil în top zece companii petroliere din Europa.

Ce caracterizare nemiloasă la adresa a ceea ce s-a întâmplat în România în ultimii 25 de ani, dar şi dispreţuitoare la adresa ro­mâ­ni­lor au făcut ungurii de la MOL prin repre­zen­tanţii lor de la Transgazul unguresc (FGSG) pe care i-au trimis la Bucureşti: „Ce-o să faceţi cu gazul? O să faceţi un foc mare?“.

Sigur că austriecii, mult mai eleganţi, ve­chii lor parteneri de dominaţie a estului Euro­pei, în sinea lor gândesc la fel. Ce le trebuie acestor barbari, acestor ţărani de la poalele Carpaţilor gaz metan când ei nu (mai) au industrie şi nici măcar şcolile pentru copii nu ştiu să şi le conecteze la gaz metan? Daţi-ne nouă gazul, că ştim ce să facem cu el. Vi-l dăm înapoi sub formă de PVC, îngrăşăminte chimice, materiale plastice şi medicamente.

Sute de ani românii nu au avut acces în oraşe, în Transilvania, şi de la generaţie la generaţie această menta­litate de superioritate a celor de dincolo de Tisa nu s-a atenuat. „Ce să faceţi voi cu gazul? Faceţi un foc mare?“

Ce vă trebuie vouă, papuaşilor, industrie? Nu ştiţi voi ce să faceţi cu resursele pe care le aveţi. Daţi-le încoace. Daţi lemnul, daţi petrolul, daţi gazul, daţi cerealele, daţi viţeii şi oile. Nu ştiţi voi ce-i de făcut cu ele. Nu ştiţi voi să mâncaţi T-bone steak, veniţi la Viena.

Nicio picătură de gaz nu ar trebui să iasă din România până când toate şcolile şi grădiniţele nu vor fi conectate la reţeaua de gaz metan.

România are 50.000 de kilometri de conducte de gaz, Ungaria are 100.000 de kilometri, iar Germania 500.000 de kilometri. România are exporturi de 60 de miliarde de euro pe an, Ungaria de 110 miliarde de euro şi Germania de 1.500 de miliarde de euro. Relaţia consum de energie – dezvoltare economică este axiomatică.

Cum poţi să faci mică şi mare industrie, procesare a alimentelor, a lemnului şi a resurselor minerale de care dispune această ţară din belşug fără acces la gaz metan?

Germania ia gaz de la ruşi din 1970 încoace indiferent ce regim politic a fost în aceste decenii. Presiunea industriei germane răstoarnă orice reţinere a liderilor politici din Germania de a păstra aparenţa unor relaţii reci cu fostul duşman de la răsărit.

Politica nu poate însă răsturna geografia. Acum se aşteaptă construcţia Nordstream 2, iar prin cele două conducte, Nordstream 1 şi Nordstream 2, făcute prin Marea Nordului, care vor ocoli Polonia şi Ucraina, Rusia va furniza 110 de miliarde de metri cubi de gaz pe an Germaniei, adică un sfert din consumul anual total al Uniunii Europene (vezi Financial Times din 17 iulie, „How Russian gas became Europe’s most divisive commodity“).

Nu-i de joacă cu gazul, în pofida a ceea ce se tot spune, că ne îndreptăm spre o economie fără carbon. Oamenii trebuie să mănânce, să-şi cumpere maşini şi să-şi facă locuinţe astăzi.

Ce a spus Donald Trump germanilor după summitul NATO de la Bruxelles? Noi ce facem, vă asigurăm securitatea (40.000 de soldaţi americani sunt încă în Germania), şi voi deveniţi şi mai dependenţi de gazul rusesc?

Exemplul Nordstream 1 şi 2 arată că odată ce construieşti o conductă de gaze, aceasta va alinia politicile de dezvoltare şi externe ale ţării pentru următoarele decenii.

Interesul României este ca gazul care se va extrage din Marea Neagră să fie utilizat aici. Astăzi producem 9 miliarde de metri cubi pe an, dar nu se ştie dacă peste 10-20 de ani producţia terestră de gaz nu se va diminua şi atunci, dacă noi vom produce la jumătate faţă de astăzi, iar gazul din Marea Neagră va pleca printr-o conductă distinctă în Ungaria şi Austria, ce vom face? Va trebui să importăm şi mai mult de la ruşi.

Tocmai prin construcţia acestei conducte distincte şi exportul direct în Ungaria şi Austria, securitatea energetică a României se micşorează şi creşte dependenţa de importul de gaz din Rusia.

Toată legislaţia trebuie gândită în aşa fel încât România să beneficieze direct de gazul din Marea Neagră. Din 8,5 milioane de locuinţe, 3,5 milioane se încălzesc cu lemne.

În judeţul Constanţa se plimbă zilnic maşinile cu butelii. La Costineşti, locul unde va ieşi, chiar lângă epavă, conducta de gaze care va veni de la exploatarea Exxon – OMV, oamenii folosesc butelii pentru gătit.

Există o întreagă ceaţă care se aruncă deliberat asupra chestiunii gazului din Marea Neagră, însă oamenii nu trebuie decât să ceară un lucru simplu: Avem gaz? Atunci să îl folosim în casele noastre, în întreprinderile noastre, în şcolile şi spitalele noastre.

***

În premieră: România scapă gaz (nov. 2018)

Zăcămintele de gaze naturale din platforma Mării Negre sunt ultima resursă importantă a ţării noastre. Cu toate acestea, politicienii care au trecut pe la putere în ultimii 30 de ani par să fi făcut tot ce le-a stat în putinţă să le înstrăineze. Povestea incredibilă a drumului străbătut de ţara noastră de la descoperirea gazelor din Marea Neagră până la votul legii offshore, într-un reportaj marca “În premieră”.

Lobby netransparent pentru gazele din Marea Neagra. Reprezentanti ai EXXON si OMV, intalniri ”discrete” la Parlament cu Liviu Dragnea. OBIECTIVUL: LEGEA OFFSHORE SI REDEVENTELE/ CARREFOUR scoate 40 milioane de euro din România, profit declarat

Continua presiunile pentru amendarea legii offshore. AMBASADORUL (CUI?) EX-SRI, GEORGE MAIOR, intalnire cu secretarul de stat pe energie al SUA

RAZBOIUL NEOCOLONIAL PENTRU GAZELE DIN MAREA NEAGRA. Presiuni din partea SUA si Austriei din cauza legii offshore. Liviu Dragnea anunta OUG de modificare a legii. In viitorul apropiat, factura de la intretinere se va dubla!

REALA TRADARE NATIONALA: LEGEA OFFSHORE PRIVIND RESURSELE DE GAZE DIN MAREA NEAGRA. Marile companii petroliere straine resping conditiile românilor/ Mari presiuni americane si maghiare pentru adoptarea legii care va permite demararea exploatarilor din Marea Neagra

ACTUALIZAT: SRI agita “PERICOLUL RUSESC” pentru a forta adoptarea legii offsore…/ CONSENS (ANTI)NATIONAL PRIVITOR LA LEGEA OFFSHORE, INITIATA DE MIHAI TUDOSE/PSD/SRI. România poate pierde, la presiunea Departamentului de Stat al SUA si a Marilor Corporatii, zacamintele uriase de gaze din Marea Neagra, dar si securitatea energetica!

GAZODUCTUL DIN MAREA NEAGRA – CONDAMNAREA DEFINITIVA A ROMÂNIEI LA STATUTUL DE COLONIE A EUROPEI? Gazul extras ar putea fi exportat direct in Austria/ Intalniri netransparente intre reprezentantii EXXON, OMV si Guvernul Grindeanu/ BANCILE din România, in TOPUL PROFITABILITATII din Europa


Categorii

1. DIVERSE, America, Batalia pentru resurse, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Am scăpat de gazele din Marea Neagră. NOUA LEGE OFFSHORE ÎNSTRĂINEAZĂ PE NIMIC RESURSELE ROMÂNIEI. Lobby-ul colonialist a învins prin dictat politic

  1. Nu am scăpat, ci le-am pierdut.
    Aceasta ar însemna.

  2. https://m.digisport.ro/fotbal/bundesliga/zidul-berlinului-a-cazut-din-nou-dar-pe-stadion-cum-a-aniversat-hertha-berlin-30-de-ani-de-la-eveniment-753051
    Iată, zidul Berlinului a căzut din nou după 30 de ani… Naționalismul este criticat atunci când este vorba de români, dar nu mai este criticat atunci când este vorba de nemți… Dacă le-a mers în ’89, deși au inițiat două războaie mondiale, au schimbat radical tactica și continuă să conducă Europa cu ajutorul altor arme, prin democrația doar pentru “dulăi” ne “ajută” să “scăpăm” mai repede de bogățiile cu care ne-a înzestrat mila Domnului… Asta este adevărata față a Germaniei și a Occidentului în general, la timonă cu Angela Merkel în Germania și Ursula von Leyen la Bruxelles… plus K.W.Iohannis și Ludovic Orban la București… Vin vremuri foarte grele… Bunul Dumnezeu să ne lumineze pe toți și să aibă milă de noi toți… La Domnul Iisus Hristos și la Preacurata Lui Maică este singura noastră scăpare… Iertare și Doamne ajută tuturor celor care caută SINCER Adevărul și Viața Veșnică !!!

  3. https://www.cotidianul.ro/gaura-din-economie-si-din-mintea-unora/
    Dacă după 30 de ani multora dintre noi le place să fie mințiți, cei care ajung la guvernare îi mint cu nerușinare…
    La ora la care scriu aceste rânduri, cca 46,77 % dintre românii cu drept de vot au votat, iar dintre aceștia 36.6 % din cei din țară au votat (din nou) cu Iohannis, iar 53,5 % din diaspora, tot cu Iohannis, conform datelor publicate de BEC … Fără cuvinte !!!

  4. Pingback: Americanii de la EXXONMOBILE negociază cu rușii de la LUKOIL vânzarea participației din Marea Neagră!
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare