CEA MAI GRAVA CRIZA DE SANGE DIN SPITALE DIN ULTIMII ANI (video). Vietile a sute de bolnavi depind efectiv de posibilitatea unei transfuzii

21-08-2014 4 minute Sublinieri


DONATI SANGE, SALVATI O VIATA! by medialert

Criză gravă de sânge în spitale by medialert

Vieţile a sute de bolnavi atârnă de o transfuzie. Medicii se confruntă cu cea mai mare criză de sânge din ultimii ani şi sunt obligaţi să amâne operaţii urgente. Numărul donatorilor, şi aşa mic, s-a înjumătăţit în ultima perioadă.

Iar cei care au nevoie sunt mulţi. Bolile sau accidentele nu ţin seama de concedii. La Iaşi, în multe spitale, operaţiile au fost amânate. Fratele lui Mircea este în spital. Ar trebui să fie operat pe creier, dar, deşi situaţia e urgentă, medicii nu pot încă să intervină.

În mod normal, la Iaşi donează cam optzeci de oameni în fiecare zi. În ultimele săptămâni însă, abia au fost jumătate. Adica 25 de litri de sânge. Cu care ar trebui să acopere toate operaţiile din judeţ. E aproape imposibil. Iar situaţia e la fel în toată ţara. Cea mai mare criză e la grupa de sânge A.

Ministrul Sănătăţii a făcut un apel public la toţi românii care pot dona, să meargă la centrele de recoltare. Autorităţile au alocat peste un milion de lei pentru centrele de colectare a sângelui şi vor deschide unele noi.

[…]/ integral pe observatortv.ro

Spitalele din Iaşi reclamă că se confruntă cu o criză acută de sânge în această perioadă, mai multe intervenţii chirurgicale fiind amânate, iar în unele unităţi medicale au fost începute campanii în rândul angajaţilor şi al pacienţilor pentru a promova donarea de sânge.

Unităţile medicale din judeţul Iaşi care se confruntă cu problemele cele mai mari sunt Spitalul “Sfântul Spiridon”, Institutul de Boli Cardio Vasculare şi Institutul Regional de Oncologie.

“Sunt operaţii care se amână din lipsă de sânge. Noi tragem semnale de alarmă tot timpul şi sperăm într-o rezolvare, dar sunt puţini donatori, intervin şi perioadele de concediu şi e mai greu de obţinut sânge. Operaţiile sunt din ce în ce mai dificile, există multă traumă care necesităţi cantităţi enorme de sânge. Iar spitalul nostru este ca o uzină unde sunt aduse cazuri din toate judeţele”, a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Gabriel Perianu, medic primar la Spitalul de Urgenţă “Sfântul Spiridon” din Iaşi.

Reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Iaşi spun că unul dintre motivele pentru criza de sânge cu care se confruntă este perioada vacanţelor şi concediilor, situaţie care a dus la reducerea numărului donatorilor la jumătate faţă de alte luni ale anului.

Conform acestora, pentru a asigura necesarul de sânge este nevoie de minimum 80 de donări zilnice, echivalentul a 40 de litri de sânge, în timp ce în această perioadă se fac aproximativ 50 de donări pe zi.

“Luna august a fost mereu o perioadă dificilă pentru noi. Pentru că vin să doneze, zilnic, în jur de 50 de persoane. Ori nevoia noastră este aproape dublă. Am făcut nenumărate apeluri la diferite structuri, însă, având în vedere că elevii şi studenţii sunt în vacanţă şi este şi perioada concediilor, necesarul de minimum 80 de donări nu poate fi atins. Dacă nu reuşim să asigurăm cererea, sunăm persoanele aflate în baza de date, după ce au mai donat măcar o dată. Vedem dacă a trecut perioada minimă dintre două donări şi le întrebăm dacă mai pot să doneze”, a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Lavinia Scripcaru, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi. […]/ integral pe mediafax.ro

CRIZA DE SANGE ÎN SPITALE Situație de criză în spitalele clujene și la centrul de Transfuzii din cauza lipsei de sânge. Numărul mic de donatori din timpul verii face ca rezervele de sânge necesar transfuziilor să scadă dramatic, astfel că nu de puține ori centrele de transfuzii din județele învecinate Clujului trimit sânge pentru spitalele din Cluj-Napoca.

CRIZA DE SANGE ÎN SPITALE Problema lipsei de sânge a ajuns și la urechile ministrului Sănătății, care a făcut un apel la cetățeni să doneze voluntar sânge.

“În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile “, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, marți seara, prin intermediul unui comunicat de presă.

Mesajul ministrului a avut primele efecte la Cluj, unde, miercuri, numărul de donatori de sânge s-a dublat, față de o zi obișnuită de vară.

“Astăzi (miercuri – n.red) chiar s-a simțit o creștere a numărului de donatori, am avut 80 de persoane, față de 40, cât avem într-o zi obițnuită de august. Criza de sânge există încă, atunci când avem nevoie de cantități mai mari de sânge, solicităm de la centrele din Alba, Sălaj sau Bihor”, a spus pentru voceatransilvaniei.ro, Adriana Sime, directorul Centrului de Transfuzii Cluj

CRIZA DE SANGE ÎN SPITALE Spitalele de Hematologie, Chirurgiile, Clinicile de Ginecologie sau Oncologia, sunt unitățile medicale care au cea mai mare nevoie de sânge. Iar aici, de multe ori se ajunge în situația în care operațiile programate se amână, din cauză că nu ar exista suficient sânge în caz că pacienții ar avea nevoie de transfuzii.

“La operațiile de urgență nu se pune problema să nu se găsească sânge, însă operațiile programate se amână. Prin septembrie, octombrie noi o să începem să ne revenim, deoarece revin și studenții în Cluj și crește numărul donatorilor”, a mai precizat directorul Centrului de Transfuzii Cluj.

CRIZA DE SANGE ÎN SPITALE La Clinica Ginecologie 1, de exemplu, operațiile nu pot fi amânate așa că, pentru a nu pune viața pacientelor în pericol, se apelează la rezervele de sânge păstrate pentru situații de urgență sau la bunăvoința centrelor din județele învecinate Clujului.

“În momentul de față, la noi situația este sub control, nu avem cazuri urgente, care să necesite sânge. În caz de nevoie, apelăm la rezervele de sânge care se păstrează pentru astfel de situații sau cerem de la alte centre de transfuzii. Mai avem și noi situații speciale când nu riscăm să punem viașa pacienților în pericol și sunt medici care recurg și la amânarea operațiilor programate. Sigur că dacă un medic are o operație programată știe că s-ar putea să se producă o hemoragie și nu există suficient sânge, amână operația”, a explicat pentru voceatransilvaniei.ro, prof. dr. Florin Stamatian, șeful Clincii Ginecologie 1 Cluj.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, medicii apelează la bunăvoința aparținătorilor, care sunt îndrumați să doneze sânge, pentru a nu se ajunge la situații alarmante. […]/ integral pe voceatransilvaniei.ro

Este mesajul medicilor, oficialilor din Sanatate, dar mai ales familiilor disperate ca-si vad apropiatii prapadindu-se. Este o lipsa atat de mare, incat doctorii sunt nevoiti sa trieze interventiile chirurgicale. In toata aceasta deznadejde se intrevede insa si o speranta: pentru multi romani chemarea de marti a fost ca un dus rece. Asa ca au mers inca de la prima ora sa doneze pentru semenii aflati in suferinta.

Se pare ca apelul oficialilor din sanatate a avut deja un prim ecou in constiinta oamenilor, care au realizat ca printr-un gest simplu pot salva o viata. Desi are doar 10 ani, Bogdan nu vorbeste despre scoala sau jucarii. El stie doar ca are nevoie disperata de sange. Diagnosticat cu aplazie medulara, adica boala care nu-i mai permite maduvei sa functioneze normal, copilul asteapta tintuit pe un pat de spital sange din grupa O1 pozitiv. Spitalul nu mai are.

“E groaznic sa iti vezi copilul si sa nu poti sa faci nimic pentru el, ceva groaznic, groaznic. Incerc sa-l incurajez, sa fiu puternica. Dumnezeu exista si face bine si il ajuta. Daca lupta de atatea zile, zic ca bunul Dumnezeu ne ajuta”, spune mama copilului.

Rugi catre Dumnezeu, dar si catre semenii sanatosi, inalta acum mii de oameni din intreaga tara, aflati in aceeasi situatie. Ca vorbim de adulti sau de copii, medicii sunt nevoiti sa amane multe interventii si sa trateze doar cazurile urgente. Cum s-a ajuns in aceasta situatie disperata? Printre altele foarte multi oameni s-au aratat scarbiti, dupa ce au aflat ca de la centrul din Slobozia era vandut sangele. Paradoxal, in aceasta perioada a anului e cea mai mare cerere. Se petrec multe accidente si sunt multe operatii programate.

Pe holurile Centrelor de Transfuzii din Satu Mare sau Iasi nu e nimeni.

Gabriela Caro, director Centrul de Transfuzii Iasi: “Situatia este dramatica, pot spune ca niciodata nu a fost asa de grav. Acum o jumatate de ora, in stocul unitatii noastre, existau doar 3 pungi de sange. Acest lucru nu se poate numi un stoc de sange”. Dar oamenii pot face minuni. Dupa apelul facut marti, miercuri a reaparut speranta.

“Nici nu am stat sa ma gandesc, ca am si eu un pusti care implineste peste doua saptamani 8 ani si nici nu am stat pe ganduri”, spune un donator. […]/ integral pe stirileprotv.ro


Categorii

1. DIVERSE, Sistemul romanesc de sanatate, Suferinta de langa noi, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “CEA MAI GRAVA CRIZA DE SANGE DIN SPITALE DIN ULTIMII ANI (video). Vietile a sute de bolnavi depind efectiv de posibilitatea unei transfuzii

  1. pe alesii nostri nui preocupa absolut deloc jalea din spitale si din sistemul sanitar insa bat campii cu introducerea cardului de sanatate

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare