UDMR, aflata la guvernare, ataca România prin proiectul AUTONOMIEI TERITORIALE a TINUTULUI SECUIESC. Regiunea ar urma sa aiba PRESEDINTE PROPRIU si buget separat/ Presedintele Forumului Românilor: SE DORESTE DEZMEMBRAREA TRANSILVANIEI DE ROMANIA (VIDEO)

27-08-2014 2 minute Sublinieri

KELEMEN HUNOR VREA MODIFICAREA CONSTITUTIEI


UDMR vrea AUTONOMIA TERITORIALA a TINUTULUI… by medialert

Ioan Sabau, presedintele Forumului Romanilor… by medialert

Ţinutul Secuiesc ar urma să aibă preşedinte propriu, care să stăpânească peste Harghita, Covasna şi Mureş. Preşedintele ar urma să fie ales prin vot direct de către cetăţenii din cele trei judeţe şi ar avea puteri mai mari decât şefii de Consilii judeţene.

Aceste prevederi sunt în proiectul de autonomie redactat de UDMR.

Potrivit unor surse din UDMR, proiectul prevede că preşedinţii de Consilii judeţene nu dispar, dar Ţinutul secuiesc ar avea un buget propriu şi o colaborare mai puţin strânsă cu guvernul de la Bucureşti, având în vedere că se vor autogestiona cei din ţinut.

Textul este inspirat 90% din cel acre autorizează autonomia Tirolului de sud din Italia, o regiune autonomă care se pare că este un model de succes cel puţin din punct de vedere economic.

Astfel, UDMR încearcă să implementeze şi în România acest proiect care vizează şi protejarea limbii şi minorităţii maghiare din Ţinutul secuiesc.

Cei de la UDMR spun că, pentru ca acest proiect să aibă succes şi să treacă peste opoziţia de la Bucureşti, acest proiect nu aduce foarte multe modificări spre deosebire de proiectul descentralizării şi regionalizării propus de USL, proiect cu care au şi câştigat alegerile în 2012.

Diferenţa faţă de proiectul USL, şi este una mare, se referă la gruparea celor trei judeţe – Harghita, Covasna, Mureş – unde populaţia este preponderent maghiară şi ar însemna că este practic o regionalizare pe criterii etnice, lucru cu care niciodată administraţia de la Bucureşti nu a fost de acord.

Este însă nevoie de modificarea Constituţiei, pentru ca acest Ţinut secuiesc să poată lua naştere în mod oficial.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat ieri că proiectul realizat în această vară este deja gata.

Ioan Sabău, preşedintele Formului Civic al românilor din Harghita şi Covasna, spune că prin proiectul UDMR pentru autonomie teritorială se doreşte dezmembrarea Transilvaniei de România.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, este de părere că România are nevoie de o nouă Constituţie şi a afirmat că decizia CCR referitoare la proiectul de revizuire a legii fundamentale arată că “nu are rost să cârpim amendarea Constituţiei”.

Totodată, Kelemen Hunor a anunţat faptul că proiectul privind autonomia teritorială a fost redactat în întregime, urmând să fie supus dezbaterii publice, însă nu va fi prezentat şi într-o şedinţă de Guvern.

“Proiectul autonomiei teritoriale este gata. Avem discuţii în interior în continuare şi în momentul în care finalizăm discuţiile vom şi prezenta, dar e gata. E scris. Aşa cum a citit Curtea Constituţională, trebuie să fim foarte sinceri că este exclus să încadrăm în actualele instituţii constituţionale, în actuala Constituţie. România ar avea nevoie de o nouă Constituţie, pe termen mediu, nu azi, nu 2015, nici măcar în 2016, dar la alegerile din 2016 ar trebui să mergem cu toţii cu acest mesaj fiindcă, din punctul meu de vedere, decizia CCR la proiectul de revizuire îmi spune că nu are rost să cârpim amendarea Constituţiei. Trebuie să ne gândim la un nou proiect”, a spus Kelemen Hunor marţi, la Senat, după întâlnirea cu membrii Comisiei pentru cultură.

Kelemen Hunor a adăugat că acest proiect de lege nu va fi supus atenţiei Guvernului.

“Nu este o chestiune de coaliţie, este o chestiune a UDMR şi nu e vorba de a introduce în Guvern, în şedinţa de Guvern sau în coaliţie acest lucru. Urmează o dezbatere publică largă şi profundă şi am spus că nici acest proiect sau alte proiecte similare, fără o nouă Constituţie, fără o amendare a Constituţiei, dar eu vorbesc despre o nouă Constituţie, n-au nicio şansă să fie adoptate, mai ales după decizia Curţii privind proiectul de revizuire a Constituţiei”, a mai spus Kelemen. […]/ integral pe jurnalul.ro

kelemen-hunor-proiectul-autonomiei-teritoriale-este-gata-romania-are-nevoie-de-o-noua-constitutie-18491515


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei, Revizuirea constitutiei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “UDMR, aflata la guvernare, ataca România prin proiectul AUTONOMIEI TERITORIALE a TINUTULUI SECUIESC. Regiunea ar urma sa aiba PRESEDINTE PROPRIU si buget separat/ Presedintele Forumului Românilor: SE DORESTE DEZMEMBRAREA TRANSILVANIEI DE ROMANIA (VIDEO)

  1. Inadmisibil ce pretind maghiarii.
    Ioan Sabau spune bine: tradare.

  2. Si toate astea din cauza politicienilor romani lasi si fara dragoste de neam si tara! Ne meritam soarta!

  3. Pingback: UDMR isi bate joc in stil mare de tara care ii tine la guvernare: PREFECTUL MAGHIAR DE HARGHITA, proaspat numit de premierul Ponta si MILITANT SECESIONIST DECLARAT, sustine ca NU TREBUIE SA ARBOREZE STEAGUL ROMÂNIEI! Dan Tanasa: “România, singura
  4. Pingback: Dezvaluiri explozive: SERVICIILE SECRETE RUSESTI COLABOREAZA CU LIDERII MAGHIARI DIN ROMANIA/ Putin i-ar fi spus lui Barroso: “Daca vreau, ocup Kievul in doua saptamani”/ PREMIERUL POLONEZ a devenit PRESEDINTELE UE. Cu ce ne va afecta? - Recom
  5. Pingback: UNGARIA URMARESTE SA DESTABILIZEZE SITUATIA DIN ROMANIA PENTRU A SERVI INTERESELE RUSIEI – traducerea completa a analizei CESI - Recomandari
  6. Pingback: Proiectul de segregare etnica al UDMR: TINUTUL SECUIESC – STAT IN STAT [video] - Recomandari
  7. Pingback: Kelemen Hunor recunoaste: PROIECTUL AUTONOMIEI TINUTULUI SECUIESC E NECONSTITUTIONAL. Cum mascheaza liderul UDMR un proiect EXPLOZIV la adresa statului roman sub pretextul “DEZBATERII”/ Autonomia pune in pericol si RESURSELE de GAZ ale Romanie
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare