IMAGINI APOCALIPTICE, DURERE si DISPERARE dupa inundatiile din Mehedinti: DEZASTRU CA DUPA TSUNAMI la ORSOVA si ESELNITA (video)

18-09-2014 3 minute Sublinieri

Puhoaiele au cotropit localităţi întregi! Au lăsat sate şi oraşe ca după bombardament! Case distruse, străzi înecate în nămol şi păduri doborâte. În Orşova, e cel mai rău! În unele cartiere, abia astăzi s-a putut ajunge cu maşina.

  • Digi24:

Localitate măturată de puhoaie. La Eşelniţa, 4 case au fost distruse şi 18 afectate parţial 

Durere şi disperare au lăsat în urmă şuvoaiele la Eşelniţa. Milioane de metri cubi de apă prăvălite de pe munte au cărat spre sat copaci, bolovani şi nămol. Mii de tone de nămol. Ceea ce a mai rămas din odată comună cu pretenţii de staţiune turistică e doar dezastru la tot pasul. Doi oameni au fost luaţi de viitură, patru case au fost înghiţite cu totul, 18 stau să cadă, iar infrastructura e distrusă total.

Ion Bădoiu stă neputincios în faţa fostei case. Aşteaptă să cadă de tot. Jumătate din ea deja nu mai există.

“Camerele au rămas, coridarul s-a dus”, spune bărbatul.

Vecina sa, Elena Simian, a avut mai mult noroc. Casa a scăpat neatinsă. De frică, însă, doarme de două nopţi sub cerul liber.

Mai sus de dna Elena, viitura a îngropat propriu-zis gospodăriile. La Dumitru Georgescu, gardul şi acoperişul casei abia se mai văd.

Dezastrul de la Eşelniţa este greu de cuprins în imagini şi cuvinte. Oamenii merg dintr-un loc în altul să caute ajutor şi nu ştiu cui să se mai plângă. Cine să-i ajute să-şi cureţe gospodăriile? Iar viaţa lor când va intra în normal?

“Niciodată nu m-am gândit la aşa ceva”, spune un localnic.

Jandarmeria şi pompierii intervin la Eşelniţa pentru a salva ce se mai poate. În comună a început distrubuirea de apa şi alimente. Primarul spune că are nevoie disperată de ajutor, pentru că întreaga comună este distrusă.

„Toată infrastructura comunală, respectiv apă, canal, străzi, este afectată, energie electrică. Extrem de gravă este situaţia”, spune Ion Ciuru, primar Eşelniţa.

Dezastrul de la Eşelnita a fost provocat de scurgerile de pe versanţi, dar şi de râul Eşelniţa, care dintr-un firicel s-a transformat într-un torent. Apele au luat şi doi oameni, pe care pompierii încă îi caută. 18 case din Eşelniţa au fost afectate parţial şi patru distruse total de revărsarea de apă, pietre şi copaci.

Şi în partea de vest a comunei Eşelniţa, drumul a fost blocat de aluviunile aduse de pe versanţi. Tone de balast, bolovani şi copaci au venit la vale şi au doborat stâlpii de electricitate, lăsând comuna fără curent electric. O casă a fost aproape îngropată, iar prin alte câteva zeci a trecut viitura.

O imagine clară a dezastrului se vede şi de pe Dunăre, golfurile dintre Orşova şi Eşelniţa fiind pline de trunchiuri de copaci, bolovani, gunoaie, resturi din gospodării şi chiar automobile surprinse de viitură. La fel stau lucrurile şi pe malul sârbesc, unde au avut loc numeroase alunecări de teren.

Magazinele din Orșova și Eșelnița sunt goale. Două drumuri din județul Mehedinți, blocate aproape 20 de ore

Magazinele sunt goale, nici pâine nu se găsește la Orșova și Eșelnița, localități afectate de inundații. Localnicii spun că nicio mașină nu mai poate intra și prin urmare nu poate aproviziona magazinele alimentare. Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea se află acum în zonele afectate de inundaţii.

Drumul Național 6 dintre Orșova și Turnul Severin și Drumul Național 57 către Eșelnița au fost blocate. Mașinile cu alimente ar fi trebuit să ajungă până acum la Orșova. Rafturile magazinelor erau goale. Oamenii se plângeau că nu mai au pâine și tot ce mai puteau face era doar să aștepte ca drumurile să fie deblocate.

De ieri dimineață pompierii și jandarmii se chinuie să deblocheze drumurile. Autoritățile sunt în continuare sub alertă. Două persoane din Eșelnița, ambele peste 60 de ani, au fost date dispărute.

Viitura a măturat totul în calea ei în comuna Eşelniţa. Ploile au adus de pe versanţi mii de tone de pământ. Patru case au fost înghiţite complet de viitură, iar alte 18 riscă să cadă din clipă în clipă. Ion Bădoiu stă neputincios în faţa casei. Cu lacrimi în ochi, bărbatul se aşteaptă ca locuinţa sa să se dărâme.

„Camerele au rămas, coridorul s-a dus”, spune Ion Bădoiu.

La doar câteva case distanţă, un alt localnic a văzut cum casa îi este înghiţită complet de pământ adus de pe versanţi.

Viitura a adus de pe versanți cantități enorme de aluviuni ce au distrus totul în cale.

„Suntem la nivelul acoperișului. Mai sunt trei metri în jos, gardurile sunt toate rupte. A venit așa deodată cu lemne, cu bolovani, abia am apucat să ieșim din casă să ne salvăm”, povestește Dumitru Georgescu.

Şi drumurile din comună au fost distruse complet de viitură. Doi oameni sunt de negăsit de ieri, după ce au fost luaţi de ape.

Viitura a făcut prăpăd şi pe Drumul Naţional 6, care leagă Orşova de Drobeta Turnu Severin. Şoseaua a fost închisă mai bine de 18 ore, după ce o alunecare de teren de pe versanţi a blocat şoseaua aseară. Valul de pământ a izbit un tir şi o cisternă. Şoferii celor două autotrenuri au reuşit să coboare la timp.

„Mi-a spus că s-a scufundat întâi o gramadă mică și atunci au stat că nu au avut trecere, erau mașinile din față și el, și s-au dat din mașină jos. Și dintr-o dată a venit o gramadă mare și noroc că e destul de larg și drumul aici și e tare parapetul că nu știu ce se putea întâmpla. A fost astupat camionul până la jumăte, cisterna și capul până la fereastră”, spune Victor Ion, patron firmă de transport.

Sute de şoferi au rămas blocaţi în trafic toată noaptea. Mulţi dintre ei au sărit în ajutorul drumarilor să înlăture pământul de pe drum.

Abia azi la prânz, drumarii au reuşit să ridice cele două autotrenuri de pe DN6 şi să redeschidă circulaţia.

Mai mult de jumătate din casele din comuna mehedinţeană Eşelniţa au fost afectate de inundaţii. În urma apelor au rămas ruine, tone de mâl şi pagube greu de estimat. Oamenii spun că nu au suficient ajutor pentru a putea salva casele care încă nu s-au dărâmat. Mai mult, ei spun că nici apa şi nici alimentele primite nu le ajung.

Distrusă a fost şi o mică fabrică de jucării din localitate, unde lucrau 50 de oameni. Proprietarul îşi aminteşte cu groază cum a auzit şuvoaiele năvălind.

200 de jandarmi şi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au fost trimişi la Eşelniţa să-i ajute pe oameni. Prea puţini, spun localnicii. Şi nici utilajele nu sunt suficiente.

Guvernul a anunţat miercuri seară că va trimite în localităţile afectate de inundaţii din Mehedinţi ajutoare de la rezerva de stat – saltele, pături, conserve şi apă.

Cu teamă în suflet stau şi localnicii din Caraş. La Zlatiţa, peste 40 de gospodării au fost inundate, iar apa a urcat până în pragul caselor.

Oamenii din Zlatiţa au de suferit aproape în fiecare an din cauza inundaţiilor.

Din 2010, de când s-a rupt o parte din digul de pe Nera, cele 400 de suflete sunt şi mai vulnerabile în faţa apelor.


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “IMAGINI APOCALIPTICE, DURERE si DISPERARE dupa inundatiile din Mehedinti: DEZASTRU CA DUPA TSUNAMI la ORSOVA si ESELNITA (video)

  1. Pana mierucuri, respectiv la cca 48 de ore de la viitura, primaria Orsova nu a deplasat niciun om ori utilaj in Gratca, la podul unde a fost epicentrul in municipiu! A trebuit(?) sa vina oficialitati de la Bucuresti pentru a incepe degajarile caii de acces. Au fost evacuate cateva familii, dar in extremitatea strazii, de-a lungul falezei, unde alunecarile masive se succedau la cate 30 m una de alta nu a venit nimeni sa intrebe pe localnici daca au probleme, nevoi, nici sa faca ceva… Atata lipsa de reactie nu este de conceput! Vis-a-visl sarbii din Tekija lucreaza de luni, din prima zi si noaptea, sute de oameni mobilizati, utilaje aduse, rabe, un vapor, unii degajeaza, altii construiesc la loc malul taluzat cu piatra si beton al Dunarii, fac vaduri care sa nu nu zagazuiasca apele ce ameninta in viitoare intemperii. Acolo nu se asteapta semnale de la Belgrad, desi nu se bucura de autonomia vruta atat de mult prin descentralizare. De fapt la noi s-au vrut numai avantajele descentralizarii: un sfert de secol nu s-au construit stavilare, baraje, etc in ogase si vai, nu s-au consolidat malul fluviului, drumul de acces pe 150 m pentru ultimele vreo zece case din care doua pensiuni (nu a fost cel putin pietruit). Localnicii l-au intretinut cum au putut, dar s-a rupt definitiv, apele au surpat malul atat pe faleza, in padure, cat si jos, in ogasul de la Spataru, spre pensiunea Palos. Oamenii si-au luat sarsanalele si au parasit casele, ca la razboi, iar primarul manea a convins consilierii sa voteze inchiderea drumului fara alternativa si nelimitata(?!). La noi ca la nimeni, sat fara caini in oras cu rang de municipiu, care se imbatoseaza doar in centru, in fata primariei. Sus numita zona Gratca au plasat-o, in schimb, desi nu are drum, apa, canal, in categoria fiscala tip ‘A'(lux!!). No coment, dragi guvernanti si concetateni.

  2. Paradoxal este ca nu numai calamitatea a lovit, ci indolenta, incompetenta si lipsa de interes personal a staf-urilor din cele doua primarii. Se puteau face atatea proiecte cu finantare europeana, din fonduri nerambursabile, etc incat de mult ar fi fost efectuate pe cei 4-5 km de faleza intre Orsova si Eselnita consolidari de mal si cateva lucrari de hidroamelioratii, cateva stavilare/ baraje, puturi absorbante, care stopau eroziunea masiva si ar fi evitat izolarea de acum si vastitatea de proiecte si fonduri care urmeaza, daca si asta nu va fi tot in avantajul acelorasi, iar si iar. Sa nu vina niciuna dintre autoritati de luni si pana vineri seara sa intrebe daca a murit cineva, daca ai vreun batran ori insuficiente alimente ori apa? Sa nu ai apa curenta si canal, podet pe sub drumeag in vai, dar sa te lauzi ca ai o zona tip ,,A”in oras si turism local in Gratca? Sa fie si un cras abuz ori numai lipsa de avantaje pentru mici lucrari gospodaresti an de an, pas cu pas pe aceasta strada? Audiente si scrisori timp de zece ani la prefectura si primarie nu au fopst indeajuns. Ce urmeaza, oare? Simplu: deja se asterne uitarea si controalele asupra scoaterii din urgenta a lucrarilor pe ultimul tronson din Gratca vor intarzia pana ,,dispar efectele psiho/emotionale”. Daca s-a blocat drumul in Gratca, gata, primaria doarme linistita si isi vede mai departe de alegeri si afaceri acolo unde este bataia pestelui mare…Zice-se, vezi Doamne, ca asa s-a modernizat deja statul, doar s-a facut ,,descentralizarea” de probleme la nivel central! Iar jos, fiecare traieste cum poate, daca mai poate…Dar consecintele vor fi mult mai tragice la urmatul tavalug pluvio si s-ar putea declansa cogeamite dosare penale pentru victime ale nepasarii si neimplicarii prin fetisuri birocratice si slalom in raspunderi si legislatie.

  3. D. Drinceanu
    Filmati si la cateva sute de metri mai sus de dr. Scurtu barajele naturale imense ridicate de viitura, care vor conduce, daca nu sunt rapid eliberate, la raderea tuturor caselor pe o inaltime de 3 metri a actualului vad! Fara lucrare de hidroconstructie va fi dezastru.

  4. Daca autoritatile sunt greoaie si asteapta ordine, victime, televiziuni si oficialitati de la Bucuresti, in schimb ce ii tine pe cetateni ascunsi in case ca pe harciogi? Frica, lenea, indiferenta? La scara de consecinte pe care am trait-o zile de-a randul, cand cu mai multe discopatii nu am putut sa nu misc lemne, aluviuni si lopata, toporul, alaturi de dr. Scurtu, sotia mea si un vecin cu handicap sever de coloana, filmat adesea, Dan, nu a venit nimeni in ajutor, cel ptuin pentru a face o poteca de acces pentru situatii grave! Nu neaparat pentru a da ajutor in gospodaria cuiva anume. Oameni buni, ce am ajuns? Cu asemenea atitudine vom fi luati pe sus de oricine cu case cu tot! Cele trei sentimente si atitudini negative cumulate intr-un cataclism, la rece, adica dupa ce a trecut inseamna boala grava psihica. Iar un altul, culmea, caruia primarul ii trimite la cerere un buldozer sa largeasca drumul cere bani pe care i-ar fi dat buldozeristului pentru cateva roabe de pamant din drumul public!!! Pe masura ce statul devine mai rece, distant si neputincios, reactia civica trebuie sa compenseze, altfel suntem pierduti.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare