“Nu mai avem mult timp”; “Toti sunt sub riscul de a fi trecuti pe lista neagra”. METODELE FOLOSITE DE REGIMUL PUTIN PENTRU A CONTROLA SI CENZURA VOCILE CRITICE PE INTERNET

17-09-2014 6 minute Sublinieri

putin-netsursa foto: www.bloombergview.com

Inainte de era internetului, Anton Nossik isi aminteste eforturile chinuitoare cu care transcria operele interzise ale dizidentului sovietic Iosif Brodski pe o masina de scris zornaitoare pentru publicatiile clandestine samizdat.

Pe blogul sau, antreprenorul media online isi instruieste acum cititorii cu privire la metodele de ocolire a cenzurii online, avertizandu-i: “Nu mai avem mult timp.”

In Rusia, cu o prezenta online estimata la 75 de milioane de persoane, in crestere de la doar 2 milioane in momentul in care Putin a preluat puterea in 1999, internetul face ca textele clandestine circulate cu mari riscuri intre intelectualii din timpul Razboiului Rece sa para o joaca de copii.

Precum pazeau copiatoarele, odinioara, batranii bibliotecari comunisti, activistii afirma ca anul acesta au fost lansate o serie de reglementari ce vizeaza controlul internetului, permitand autoritatilor sa elimine principalele voci dizidente, sa supravegheze retelele sociale si companiile de telecomunicatie si sa incurajeze autocenzura.

“Toti cei din domeniu cu care am reusit sa vorbesc pana acum se tem sau sunt confuzi”, a declarat Dmitri Marinichev, desemnat ombudsman pe probleme de internet (n.tr. avocat al poporului) in luna iulie drept semn de bunavointa in fata criticilor, acesta avand insa putere decizionala infima in modificarea legislatiei.

Pe masura ce sanctiunile la adresa Rusiei din partea Occidentului se inmultesc, la fel si regulile si restrictiile asupra celei mai dinamice piete internet din Europa, franand un sector promitator al gangavei economii ruse si alungandu-i pe tinerii antreprenori in strainatate.

Putin a semnat o legea in luna iulie prin care cerea tuturor site-urilor folosite de rusi, de la retele sociale pana la serviciile de pariuri, sa-si stocheze datele pe servere rusesti incepand cu 2016, mai usor accesibile spionajului local.

De luna trecuta, bloggerii cu mai mult de 3000 de cititori trebuie sa se supuna unor reguli grele ce guverneaza mass-media si, din februarie, autoritatile pot bloca website-urile fara ordin judecatoresc; site-urile a doi critici ai Kremlinului au fost printre primele blocate, in martie, cand Moscova si-a alipit Crimeea.

Pe masura ce rebelii pro-rusi s-au razvratit in estul Ucrainei, unele site-uri politice sau de stiri au fost si ele blocate. Acestea s-au alaturat listei negre a adreselor de internet infiintata cu scopul declarat al protejarii copiilor, extinsa insa la sfarsitul anului trecut pentru a include site-urile considerate a promova protestele nesanctionate precum cele din 2012 care i-au tulburat realegerea lui Putin.

O alta noua regula de luna trecuta le cere rusilor sa furnizeze date de identificare pentru a folosi retelele Wifi publice, iar companiilor sa declare cine le foloseste retelele. Putin, care a alarmat industria IT in aprilie prin numirea Internetului drept “un proiect CIA”, spune ca masurile sunt necesare in lupta impotriva “extremismului”, dar nu ar trebui sa incurce libertatea de exprimare.

Acces direct

Multe firme nu inteleg inca cum sa se supuna sau se tem ca legile ar putea fi aplicate in mod arbitrar intr-o tara in care lipsa transparentei sau a tribunalelor corecte face parte din plangerile frecvente ale mediului de afaceri.

Directorul executiv al grupului Mail.ru al miliardarului Alisher Usmanov, care detine doua retele sociale mai populare in Rusia decat Facebook, a avertizat ca libertatea fata de abuzurile birocratice este vitala pentru companiile IT locale.

“Cursa catre regularizarea excesiva va conduce Rusia catre pierderea Internetului ca sector unic, capabil de a reprezenta o sursa de crestere pentru noua, post-industriala economie a tarii”, a declarat o purtatoare de cuvant a Mail.ru, conform comentatorului Dmitri Grishin.

Acum, multi asculta de indemnul lui Nossik de a deveni anonimi online. De sase ori mai multi rusi folosesc Tur, un software de obscurizare a adreselor IP, decat anul trecut. Drept raspuns, Rusia a lansat o recompensa de 3,9 milioane de ruble (108 000 de dolari) luna trecuta pentru spargerea criptarii folosite de Tor – instrument folosit de activisti in tari in care web-ul este cenzurat, dar si de criminali.

“Curand nu va mai exista nimic de interzis”, a glumit Serghei Plugotarenko, sef al Asociatiei de Comunicatii Electronice din Rusia (RAEC).

In urma descoperirii activitatilor de supraveghere ale SUA de catre fostul angajat NSA Edward Snowden, refugiat in Rusia, multe tari iau in considerare amplasarea de servere pe teritoriul national.

Oficialii rusi declara ca scopul este de proteja intimitatea cetatenilor. Andrei Soldatov, al carui site Agentura.ru monitorizeaza agentiile de spionaj, spune ca scopul principal a fost monitorizarea.

“Isi fac viata mai usoara prin obtinerea de acces direct la servere, inainte ca informatia sa fie criptata”, a spus acesta.

Din 1999, operatorilor de telefonie si furnizorilor de hosting din Rusia li s-a cerut sa instaleze echipament folosit de serviciile de securitate, echipament cunoscut sub numele de Sistemul pentru Activitati de Investigare Operativa (SORM).

Soldatov a declarat ca noua legislatie extinde aceasta cerere si catre retelele sociale si forumurile online, amenintand imaginea de brand a companiilor a caror utilizatori sunt sensibili cu privire la intimitatea personala.

In California, Google si Twitter au refuzat sa comenteze, in timp de Facebook nu a raspuns cererilor jurnalistilor.

“Legea bloggerilor” ii face pe bloggerii populari pasibili de urmarire penala si amenzi de pana la 500 000 de ruble pentru injuraturi, calomnie si “extremism”. Aceasta mai cere si ca tot ce este publicat de acestia sa fie stocat pe teritoriul Rusiei pentru cel putin 6 luni.

Noile reguli se traduc prin costuri de infrastructura mai ridicate, este de parere Andrei Kulikov, manager de investitii la Fastlane Ventures, un fond de capital de risc a carui proiecte au strans aproximativ 100 de milioane de dolari pentru a investi in afacerile online din Rusia.

Acesta a declarat ca este prea devreme pentru a estima impactul. “Ai nevoie de un ciclu de investitii real pentru a vedea schimbarea. Nu as spune ca totul este catastrofal, dar situatia politica si reglementarile vor avea un efect asupra fondurilor (de investitii).”

Cortina de Fier virtuala

Pe 18 august, Ksenia Sobchak, critic vedeta a Kremlinului, care are mai mult de 870 000 de cititori pe micro-blogul sau, a publicat o captura de ecran a unui mesaj Twitter, declarand ca acesta primise o cerere pentru “anumite statistici” cu privire la contul ei din partea Roskomnadzor, entitatea rusa de supraveghere a Internetului.

Ksenia se bucura de raspunsul trimis: “Informatiile cerute… nu sunt pastrate de Twitter”, insa prevestea: “…aceasta nu ii va opri…”.

Antreprenorul IT si critic al Kremlinului Leonid Volkov e de parere ca scopul nu pare a fi o reprimare in stil chinezesc. “Este clar ca nu ii vor urmari pe toti, insa au acum o noua de metoda de a-i urmari pe cei de care sunt interesati”, a declarat Volkov din Luxembourg, unde lucreaza alaturi de alti 20 de programatori rusi.

“Vor sa creeze o Cortina de Fier virtuala pentru a trimite un mesaj oamenilor: Ori plecati, si asta nu ne deranjeaza, ori ramaneti aici si vom controla tot ce faceti.”

Acest fel de control este oarecum blocat, deoarece firmele de tehnologie au ripostat. Cand un director de top al Twitter a zburat la Moscova pentru a discuta noile legi, Roskomnadzor a declarat ca i-a cerut blocarea unui numar de conturi, insa Twitter nu a fost de acord.

Luna trecuta, oficialitatile ruse au mers mai departe, propunandu-le companiilor Apple si SAP sa-si predea codul sursa, spunand ca vor sa protejeze institutiile de stat impotriva spionajului. Cererile s-au sincronizat cu sporirea sanctiunilor occidentale impotriva Rusiei si merg impotriva practicilor de afaceri a oricaror companii majore de tehnologie.

Moscova nu este singura in provocarea companiilor de tehnologie dupa dezvaluirile lui Snowden. Aceasta s-a alaturat altor tari precum China, Iran si India in incercarea de a prelua supravegherea conducerii infrastructurii Internetului din mainile ICANN, ONG dominat de americani.

Big Brother?

Criticii sunt de parere ca cea mai mare amenintare este acasa, nu la Washington

“Adevaratul Big Brother se construieste in fata noastra: un sistem care stie cine a scris ce, cand, de unde si cu ce dispozitiv”, declara Alexei Navalny, cunoscut critic al lui Putin, pe un blog blocat la ora actuala in Rusia si intretinut de sustinatorii sai dupa ce acesta a fost condamnat la arest la domiciliu.

In aprilie, Pavel Durov, fondatorul in varsta de 29 de ani al VKontakte, un site de social media mult mai popular in Rusia decat Facebook, a fugit din tara. Acesta a declarat ca fusese concediat si se temea de repercusiuni pentru sfidarea unei cereri guvernamentale de a dezvalui informatii despre activistii ce ii foloseau reteaua sociala.

“Lucrul destept de urmat este de a iesi de pe piata rusa de Internet”, a spus Nossik, fondator al site-urilor de stiri Gazeta.ru si Lenta.ru, platforme pentru puncte de vedere alternative intr-o natiune in care canalele oficiale domina mass-media.

“Profesionistii, care erau pe vremuri mandri sa lucreze in marile companii IT din Rusia, pleaca. Si vorbesc despre manageri de top.”

Insa in ciuda tuturor eforturilor de combatere, Internetul ramane dificil de controlat de catre stat, pe masura ce utilizatorii se orienteaza tot mai mult catre retele virtuale private ce le permit sa-si cripteze traficul pe dispozitivele lor si sa acceseze site-uri blocate precum cel al lui Navalny.

Glumind pe seama diferentei dintre ambitia perceputa si realitatea mai putin eficienta a eforturilor de filtrare a Internetului rusesc, un hacker activist ce a obtinut luna trecuta controlul pentru scurt timp asupra contului Twitter al primului ministru spunea: “Ar trebui sa ne gandim la interzicerea electricitatii – ar fi mult mai eficient.”

Multe dintre noile reglementari sunt concepute atat de vag sau de larg, incat au zapacit companiile de tehnologie si au creat temeri cu privire la ce idei vor mai avea legiuitorii.

“Este rau pentru probabil singurul sector al economiei in crestere la momentul actual”, a declarat Vladimir Kharitonov, sef al Asociatiei Ruse a Publicistilor Online. “Macelaresc o gaina cu oua de aur.”

In septembrie, site-ul de carti electronice al lui Kharitonov a fost trecut pe lista neagra deoarece se afla la aceeasi adresa IP cu un site despre care oficialitatile spun ca promoveaza droguri ilegale. Acesta apeleaza acum la Curtea Europeana a Drepturilor Omului dupa ce in tara sa a pierdut batalia impotriva deciziei.

“Toti sunt sub riscul de a fi trecuti pe lista neagra”, a declarat el.

traducere pentru Cuvantul Ortodox de B.D.

Nota noastra:

De luat aminte la aceste avertismente mai ales pentru ca modelul rusesc, putinian, al restrangerii-eliminarii libertatii de exprimare pe internet este un pericol REAL si pentru NOI, cei care facem parte din tarile “euro-atlantice”.

In primul rand, pentru ca si la noi exista psihoza “propagandei subversive” facute si prin intermediul internetului, retelelor sociale, a postacilor filo-rusi. Evident, ca si in cazul Rusiei, avem de-a face cu un risc real. Exista avertismente clare legate de “razboiul informational” – unele au fost trase si pe siteul nostru, reluate de curand de think-tankuri specializate pe teme eurasiatice. Conform acestor semnale de alarma, in perioada urmatoare vor fi declansate o serie de campanii de dezinformare si dezvaluiri menite destabilizarii situatiei interne in unele tari europene, noi figurand printre aceste tinte ale razboiului virtual dus de Kremlin.

O mare problema este ca acest razboi informational al rusilor este instrumentalizat de doritorii de supraveghere ubicua si de cenzura totalitara de noi. Psihoza “dusmanului din interior”, mania “listelor negre” nu sunt masuri reale de contra-razboi informational, ci masuri de reducere la tacere a oricarei voci disidente din interior folosind pretextul unor amenintari reale la siguranta nationala. Este exact ceea ce face Putin in acest moment. Este exact ceea ce vor sa faca si “ai nostri”.

In al doilea rand, drept simptome ale acestei boli totalitare, avem deja proiecte de lege care sunt perfect similare cu cele din Rusia. Legea privind retelele Wi-FI din Rusia este identica cu proiectul propus SRI: SRI nu vrea “ANARHIE” pe INTERNET. “PERCHEZITII INFORMATICE” fara autorizatie judecatoreasca si computere “INMATRICULATE” – sau cum folosesc serviciile pretextul amenintarilor cibernetice pentru LEGIFERAREA FOLOSIRII INTERNETULUI

Securismul cibernetic este in plina expansiune, din fericire limitat, deocamdata, de deciziile CCR, contestate de sefii serviciilor si parchetelor. Ce se va intampla insa in momentul in care va incepe adevaratul razboi informational al Rusiei?

Putin-Russia-Internet-Big-Brother-Censorship

*

*


Categorii

1. DIVERSE, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Panopticon, Rusia, Servicii secrete, Stat politienesc

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la ““Nu mai avem mult timp”; “Toti sunt sub riscul de a fi trecuti pe lista neagra”. METODELE FOLOSITE DE REGIMUL PUTIN PENTRU A CONTROLA SI CENZURA VOCILE CRITICE PE INTERNET

  1. ”Ce se va intampla insa in momentul in care va incepe adevaratul razboi informational al Rusiei?” Cum adică, ce se va întâmpla?? Putin îi va face pe ruși mai ortodocși decât niciodată, iar același lucru se va întâmpla și cu românii, la noi autori fiind SRI și DNA. Și vom lupta noi victorioși cu morile de vânt decadente din Vest precum a făcut-o și Don Quijote. Și ce mai ortodoxie curat originală va fi p-aici, să te ții. Cu Putin un mare ortodox, și mai nou evtl cu Ponta, alt mare ortodox….

  2. @cristian:

    Stiu si eu? La cum arata o parte a propagandei, nu s-ar zice. Insa efectul mai concret si mai probabil va fi ala al “ciocului mic”, inclusiv cu forta.

  3. Pt Admin: făceam și eu haz de necaz; căci altminteri situația este horror. Orice abuz al autorităților va avea acoperire legală.

  4. Cu parere de rau dar sunteti cam inconsecventi !

    In cartea Icoane de apostati contemporani – aparuta in periosada interbelica – Gheorghe Savin arata ca cu zeci de ani inainte de revolutiile din feb si oct 1917 ‘fortele democratice si progresiste’ au pus mana pe presa, ceea ce azi numim ‘societate civile’, au infiltrat armata, structurile statului etc. Au otravit sufletul rusului de rand cu principiile progresiste ale europei alungandu-l pe Hristos.

    Bolsevicii nu ar fi pus mana pe putere in Rusia in oct 1917, daca aceasta nu le-ar fi fost predata de forte obscure din umbra care lucrau la distrugerea Rusiei ortodoxe.

    Din pacate, Stalin care a lucrat din interior, a inteles ca o ‘societate deschisa’ il va aduce la aceeasi situatie, si ca singura cale de a pastra puterea in cadrul comunist este ‘societatea inchisa’.

    Dupa 1989, Belarus si Ucraina au pormit cu aceleasi mentalitati. Lukasenko nu a permis democratia occidentala sa-si faca de cap, cu ONG-uri sponsorizate din occident, care sa duca la creearea unei puteri din umbra, care sa dicteze puterii oficiale. In Ucraina cu o investitie de 2-3 miliarde de euro a lui Soros, de-a lungul a 10 ani s-a ajuns la situatia de azi, in care fostul presedinte DEMOCRATIC ALES (Ianucovici) – care nu era un democrat – este maturat de la putere de cateva mii de protestatari violenti, coordonarti din afara tarii.

    Mautarea de la putere a regimului autoritar dar legitim din Egipt s-a facut prin SMS-uri. In Siria tot pron SMSuri s-a cotribuit la escaladarea razoiului civil.

    PROBLEMA REALA: IN FATA AMENINTARILOR LA ADRESA LIBERTATII, CAT TREBUIE SA SE IMPLICE STATUL IN MONITORIZARI, IN PERMITEREA ASOCIERILOR SI CUM REDEFINIM LIBERTATILE/SANCTIUNILE, MAI ALES IN CONDITIILE IN CARE UNELE DIN ACESTEA SUNT SPONSORIZATE DIN AFARA UNEI TARI.

  5. @Romeo:

    PROBLEMA REALA: IN FATA AMENINTARILOR LA ADRESA LIBERTATII, CAT TREBUIE SA SE IMPLICE STATUL IN MONITORIZARI, IN PERMITEREA ASOCIERILOR SI CUM REDEFINIM LIBERTATILE/SANCTIUNILE, MAI ALES IN CONDITIILE IN CARE UNELE DIN ACESTEA SUNT SPONSORIZATE DIN AFARA UNEI TARI.

    Pai asta am zis si noi. E o problema reala, iar eliminarea libertatii nu ni se pare a fi solutia.

  6. Problema este reala si este evidenta dorinta autoritatilor ruse de a controla mediul Internet. Insa articolul, desi in parte pertinent, se foloseste de mici manipulari pentru a-si sustine ideile:

    1/ „Putin a semnat o legea in luna iulie prin care cerea tuturor site-urilor folosite de rusi, de la retele sociale pana la serviciile de pariuri, sa-si stocheze datele pe servere rusesti incepand cu 2016, mai usor accesibile spionajului local.” – in aceasta formulare, este clar ca Putin e un ticalos care vrea sa-si spioneze cetatenii; daca am reformula partea finala astfel „mai greu accesibile spionajului american”, masura ar putea fi, totusi, considerata ca o masura de protectie cam dura, dar rezonabil de justificata. De altfel, articolul face, mai tarziu, o observatie asemanatoare: „In urma descoperirii activitatilor de supraveghere ale SUA de catre fostul angajat NSA Edward Snowden, refugiat in Rusia, multe tari iau in considerare amplasarea de servere pe teritoriul national.”

    2/ „Putin, care a alarmat industria IT in aprilie prin numirea Internetului drept “un proiect CIA” …” – se urmareste demonizarea lui Putin, dar acesta nu a facut decat sa exprime un adevar – este putin relevant daca serviciile secrete au fost sau nu la originea crearii Internetului, ceea ce este important este ca Internetul este in prezent o mana cereasca pentru serviciile secrete (si in primul rand americane), care pot astfel mult mai usor urmari pe oricine.

    3/ „Cursa catre regularizarea excesiva va conduce Rusia catre pierderea Internetului ca sector unic, capabil de a reprezenta o sursa de crestere pentru noua, post-industriala economie a tarii” – se incearca inocularea ideii ca o tara nu mai are nevoie de industrie, economia globala trecand intr-o faza post-industriala, ceea ce este fundamental gresit, asa cum constatam azi pe pielea noastra in Romania.

    4/ „Drept raspuns, Rusia a lansat o recompensa de 3,9 milioane de ruble (108 000 de dolari) luna trecuta pentru spargerea criptarii folosite de Tor” – este o reactie normala pentru a echilibra o situatie inegala, deoarece americanii in mod sigur pot decripta comunicatiile Tor, atata timp cat printre sponsorii proiectului se gasesc: Google, Naval Research Laboratory si alte institutii guvernamentale si „fundatii” americane (https://www.torproject.org/about/sponsors.html.en).

    5/ „Din 1999, operatorilor de telefonie si furnizorilor de hosting din Rusia li s-a cerut sa instaleze echipament folosit de serviciile de securitate” – nu este nimic atipic aici, toate tarile fac acelasi lucru; de exemplu, Vodafone a recunoscut de curand „the existence of secret wires that allow government agencies to listen to all conversations on its networks, saying they are widely used in some of the 29 countries in which it operates in Europe and beyond” (The Guardian, 6 iunie 2014).

    6/ „Luna trecuta, oficialitatile ruse au mers mai departe, propunandu-le companiilor Apple si SAP sa-si predea codul sursa, spunand ca vor sa protejeze institutiile de stat impotriva spionajului.” – iarasi avem de-a face cu o cerere legitima, atata timp cat in acel cod sursa pot exista (desi mai corect ar fi: este foarte probabil sa existe) gauri de securitate introduse special pentru a permite accesul serviciilor secrete americane la sistemele pe care ruleaza aceste aplicatii.

  7. Mai intai au fost revolutiile colorate
    http://www.politik.md/articles/tehnologii-politice/revolutii-colorate-si-contra-revolutii-cancerul-sec-xxi/756/

    Apoi revolutiile care au folosit ca mediu de instigare si propagare internetul, cu primul experiment reusit in Moldova,2009 (revolutia Twitter):

    “Protestatarii s-au mobilizat datorită noilor tehnologii ale comunicării, mă refer la Twitter şi alte reţele de socializare – asta este a doua certitudine.”

    http://www.europalibera.org/content/article/3550368.html

    Ca urmare s-a trecut la revolutia Facebook cunoscuta sub denumirea de Primavara Araba:
    http://www.hotnews.ro/stiri-international-8304939-tinerii-activisti-din-tunisia-egipt-construit-internet-miscarea-rezistenta-care-zguduit-lumea-araba-povestea-unei-revolutii-anuntate-facebook.htm
    http://aleximreh.wordpress.com/2011/02/19/creierul-revolutiei-facebook-din-egipt-a-fost-directorul-executiv-al-google-din-orientul-mijlociu-wael-ghonim/
    (vidoeclipul are subtitrarea sub el)
    http://www.nato.int/docu/review/2011/Social_Medias/Arab_Spring/RO/index.htm

    De ce au reusit aceste miscari? Deoarece s-au folosit de explozia demografica din lumea musulmana. Peste 60% din populatia Arcului Islamic e alcatuita din tineri pana in 25 de ani, someri, educati (poate v-ati intrebat vreodata ce e cu explozia de facultati particulare). In miscarile de strada din timpul revolutiilor, 80% dintre participanti au fost tinerii. O masa de manevra ideala.
    Despre “youth bulge” sau explozia demografica din lumea musulmana:
    http://blogs.worldbank.org/developmenttalk/youth-bulge-a-demographic-dividend-or-a-demographic-bomb-in-developing-countries

    The abundance of skilled labor with degrees but no jobs can foment social unrest. “There is a dire mismatch between the skill sets companies are seeking and what most regional high schools and colleges are producing,” writes Coleman about the Middle East. “The result is an explosive combination of millions of young people with high expectations and no hope of fulfilling their dreams.” A corollary to this problem, adds Gavin, is globalization and the images beamed across the world on American television. “We’re exporting this hyper version of material success,” she says.

    http://www.cfr.org/world/effects-youth-bulge-civil-conflicts/p13093

    Seductia culturii de masa americane, cultura propagata prin internet, Hollywood si televiziune. Visul fericirii pe pamant, aici si acum. Guvernele autoritare din Orientul Mijlociu schimbate prin folosirea tinerilor in miscari de strada, initial radicalizate, dar care nu vor putea rezista seductiei culturii de masa americane, cel al succesului si valorilor materiale, si care se vor aseza, dupa un timp, cuminti in trendul mondial, cel al democratiei controlate de sus. Probabil tinerii il vor alege pe Antihrist. Rupti de trecut, cu un singur scop in viata: american dream.

  8. Pingback: Prea mandri ca sunt romani, PONTA si DUSA vor sa cedeze POLIGONUL ARMATEI ROMANE din SECUIME/ ORBAN LIMITEAZA ACCESUL LA INTERNET PRIN TAXE [video] - Recomandari
  9. Pingback: LEGEA SECURISMULUI CIBERNETIC A FOST VOTATA. Puteri sporite acordate SERVICIILOR SECRETE – tot inainte spre societatea Big Brother - Recomandari
  10. Pingback: AUTORITATILE ROMANE, IN FRUNTE CU PROCURORUL GENERAL, VOR SA RENTRODUCA LEGILE BIG BROTHER PROFITAND DE CAZUL “CHARLIE HEBDO” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare