A INCEPUT A V-a CONFERINTA PANORTODOXA PRESINODALA. Agenda lucrarilor include: “postul si importanta lui astazi”, “Biserica Ortodoxa si restul lumii crestine”, “Contributia Bisericii la abolirea discriminarilor rasiale si de alte feluri”

18-10-2015 1 minut Sublinieri

În ziua de luni, 12 octombrie 2015, a avut loc, la Centrul Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy, de lângă Geneva, Elveţia, deschiderea lucrărilor celei de a V-a Conferinţe Panortodoxe Presinodale, convocată de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, prin scrisoarea sa din 5 august 2015 adresată Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Surori.

Delegaţii celor 14 Biserici Ortodoxe Autocefale au ajuns la locul întâlnirii pe parcursul zilei de sâmbătă, 10 octombrie 2015, iar în ziua de duminică, 11 octombrie 2015, toţi conducătorii de delegaţii au slujit împreună Sfânta Liturghie în catedrala Centrului, în prezenţa unui număr mare de credincioşi.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Biserica Ortodoxă Română este reprezentată la această conferinţă de o delegaţie condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei. Din delegaţie fac parte Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, în calitate de membru, şi Pr. Prof. Dr. Viorel Ioniţă, în calitate de consultant.

Luni, 12 octombrie 2015, începând cu orele 09.30, au fost deschise lucrările conferinţei tot în catedrala Centrului Ecumenic prin cuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Ioannis de Pergamos, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice şi preşedintele conferinţei, care a subliniat că scopul acestei Conferinţe este să adopte în unanimitate textele legate de următoarele teme adoptate de Comisia Interortodoxă Pregătitoare:

 • Autonomia şi modul ei de proclamare,
 • Postul şi importanţa lui astăzi,
 • Biserica Ortodoxă şi restul lumii creştine,
 • Contribuția Bisericii Ortodoxe la triumful păcii, dreptății, libertății, înfrățirii și iubirii între popoare și la abolirea discriminărilor rasiale și de alte feluri.

După aprobarea lor, aceste texte vor fi prezentate direct Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe.

A urmat prezentarea raportului Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Jérémie al Elveţiei, în numele Secretariatului pentru pregătirea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, după care fiecare conducător de delegaţie, în ordinea dipticelor, a prezentat mesajul Bisericii locale pe care o reprezintă.

Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon a transmis binecuvântarea şi urările de succes din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, a fost înaintată propunerea ca temele care nu vor putea fi elaborate, din lipsă de timp, să fie avute în vedere spre a fi abordate în cadrul mesajului care va fi transmis la finele Sfântului şi Marelui Sinod. Această propunere a fost privită ca o contribuţie importantă. Lucrările Conferinţei continuă până în ziua de vineri, 16 octombrie 2015.

Chambesy1Chambesy2


Categorii

"Marele Sinod Panortodox" (de la Creta - inainte si dupa), 1. DIVERSE, Ecumenism, IPS Nifon al Targovistei

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “A INCEPUT A V-a CONFERINTA PANORTODOXA PRESINODALA. Agenda lucrarilor include: “postul si importanta lui astazi”, “Biserica Ortodoxa si restul lumii crestine”, “Contributia Bisericii la abolirea discriminarilor rasiale si de alte feluri”

 1. The document “Contribution of the Orthodox Church to the Establishment of Peace, Justice, Freedom, Brotherhood and Love among Nations and Elimination of Racial and Other Forms of Discrimination” received a new name, “Mission of the Orthodox Church in the Modern World.” Due to the fact that the consensus was not reached on a number of pivotal issues, the document was not signed by the heads of the delegations of the Russian and the Georgian Orthodox Churches.

  https://mospat.ru/en/2015/10/17/news123750/

 2. Pune frate comentariile, te rog.

 3. @ Lucian-Octavian Anghel:

  Nu te supara, ai cumva vreo misiune anti-Biserica Ortodoxa si te incurcam noi? Gasesti spatiu berechet in atatea bloguri schismatice pentru a instiga oamenii la razvratire si la neincredere in Biserica, chiar nu e nevoie si de noi. Una e sa critici actiuni, sa semnalezi derapaje, pericole si sa exprimi nemultmiri, ingrijorari si temeri si altceva e sa o scuipi cu sete – zilnic daca se poate – pe mama care te-a crescut, oricate pacate ar fi facut ea, intre timp.

 4. Pentru pozitia noastra fata de temele anuntate pentru asa-zisul viitor “mare sinod parnortodox” – a se vedea titlurile (legaturile) de la finalul articolului. Numai lipsa acuta de timp face ca multe dintre aceste stiri sa nu mai poata fi insotite si de notele extinse de altadata, de aceea s-a facut trimitere la pozitiile deja exprimate (si neschimbate!) in articolele mai vechi pe aceleasi subiecte.

 5. Pingback: Patriarhia Moscovei critica stadiul lucrarilor in comisiile pregatitoare ale SINODULUI PANORTODOX/ Inaugurarea mormantului EROILOR ROMANI cazuti la STALINGRAD | Cuvântul Ortodox
 6. Pingback: SINODUL BISERICII RUSE critica stadiul lucrarilor din comisiile pregatitoare ale SINODULUI PANORTODOX/ Inaugurarea mormantului EROILOR ROMANI cazuti la STALINGRAD | Cuvântul Ortodox
 7. Pingback: IPS Ilarion da de inteles ca SINODUL PANORTODOX, programat pentru 2016, ar putea fi AMANAT | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare