UPDATE – Comisia pentru pregatirea SINODULUI PAN-ORTODOX si-a inceput activitatea. IPS ILARION: participarea la dialoguri inter-crestine ar trebui sa se bazeze pe convingerea ca NUMAI BISERICA ORTODOXA E BISERICA SFANTA, SOBORNICEASCA SI APOSTOLICA

3-10-2014 4 minute Sublinieri

pan-ortodox

UPDATE (intr-un tarziu, BOR comunica, totusi…):

La Centrul Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy, Elveţia, a avut loc în perioada 29 septembrie – 4 octombrie întrunirea Comitetului Interortodox Special pentru pregătirea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe. Delegaţia Bisericii Ortodoxe Române a fost condusă de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal. 

Întrunirea Comitetului Interortodox Special pentru pregătirea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, care este prevăzut să se desfăşoare în anul 2016, a fost hotărâtă la Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale care a avut loc în perioada 6-9 martie anul curent, la Constantinopol. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, delegaţia Patriarhiei Române la întâlnirea pregătitoare de la Chambésy, Elveţia,  a fost formată din Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, şi preot prof. dr. Viorel Ioniţă, consilier patriarhal onorific. Preşedinţia întâlnirii a fost deţinută de Înaltpreasfinţitul Ioannis, Mitropolitul Pergamului, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice, iar secretariatul manifestării a fost coordonat de arhimandritul Maxim Pothos şi arhidiaconul Ioannis Chrysavgis.

Obiectivele întrunirii au vizat revizuirea următoarelor 3 texte: 1) Contribuţia Bisericii Ortodoxe la realizarea păcii, a dreptăţii, libertăţii, înfrăţirii şi iubirii între popoare şi la îndepărtarea discriminărilor rasiale şi de alte feluri; 2) Biserica Ortodoxă şi Mişcarea Ecumenică şi 3) Relaţii ale Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creştine; texte care se referă la ultimele trei teme din lista celor 10 propuse pentru a fi prezentate Sfântului şi Marelui Sinod şi au fost adoptate de cea de a 3-a Conferinţă Panortodoxă Presinodală, desfăşurată tot la Chambésy,  în 20 octombrie – 6 noiembrie 1986. „La acea dată, aceste texte erau destinate să fie prezentate ca atare Sfântului şi Marelui Sinod, dar, cum de atunci şi până acum s-au scurs 28 de ani, revizuirea lor, respectiv aducerea lor la zi, era strict necesară. Pe parcursul primei sale întruniri, Comitetul Interortodox Special a revizuit doar ultimele din cele două teme, urmând ca la proxima sa întrunire să discute prima temă. Având în vedere marea responsabilitate cu care a fost investit, acest comitet a lucrat cu multă atenţie, străduindu-se să elaboreze un text care să satisfacă aşteptările tuturor categoriilor de credincioşi din toate Bisericile Ortodoxe Autocefale, informează Biroul de presă al Eparhiei Târgoviştei.

Textele elaborate prin consens de acest comitet vor fi trimise tuturor Bisericilor Ortodoxe Autocefale spre studiere, apoi, următoarei Conferinţe Panortodoxe Presinodale, care ar urma să aibă loc foarte probabil pe parcursul anului 2015. După ce vor fi adoptate, tot prin consens, de această conferinţă, textele vor fi transmise direct Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe. Următoarea întrunire a Comitetului Interortodox Special va avea loc la Chambésy, în  15-21 februarie 2015.

Pe 30 septembrie 2014 Comisia Inter-Ortodoxa Speciala pentru Pregatirea Sinodului Pan-Ortodox si-a inceput activitatea la Centrul Ecumenic al Patriarhiei Ecumenice, in Chambesy, langa Geneva. Scopul reuniunii este de a edita proiectele de documente adoptate anterior de Consiliul Mare si Sfant al Bisericii Ortodoxe.

Decizia de a convoca Comisia a fost facuta de catre Reuniunea Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe locale care a avut loc intre 6-9 martie 2014, la Istanbul.

Cu binecuvantarea Sanctitatii Sale Patriarhul Kirill al Moscovei si al Intregii Rusii, Biserica Ortodoxa Rusa este reprezentata la aceasta reuniune de catre o delegatie condusa de Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, care este seful Departamentului de Relatii Externe al Bisericii. Delegatia ii include si pe protopopul Nicolae Balashov, vicepresedinte al DECR si pe Deaconul Anatoly Churyakov, DECR, care va fi traducator.

Adresandu-se Comisiei prezidata de Mitropolitul Ioan de Pergam (Patriarhia de la Constantinopol), Mitropolitul Ilarion a transmis salutari si cele mai bune urari din partea Sanctitatii Sale Patriarhul Kirill, mentionand ca Sanctitatea Sa “in calitatea pe care a avut-o in trecut de presedinte al departamentului Patriarhiei Moscovei pentru relatiile cu biserica externa, a participat timp de multi ani la pregatirile Sinodului Pan-ortodox iar azi, ca Patriarh al Moscovei si al Intregii Rusii continua de asemenea sa acorde o atentie deosebita acestui subiect important legat de sinodul pan-ortodox”.

Subliniind ca “viitorul Sinod nu poate fi numit “Ecumenic” si de acelasi nivel de importanta cu cele Sapte Sinoade Ecumenice pe care este intemeiata intreaga noastra credinta ortodoxa Mitropolitul Ilarion si-a exprimat dorinta ca Sinodul Pan-Ortodox, care se pregateste de peste 50 de ani sa devina“un eveniment care va uni Bisericile noastre si va ajuta la clarificarea unor pozitii comune asupra unor probleme de actualitate care au fost introduse deja pe ordinea de zi a viitorului Sinod.” Din acest motiv, Biserica Ortodoxa Rusa “acorda o importanta foarte mare procesului de pregatire a Sinodului” iar lucrarile Comisiei speciale de revizuite a documentelor pregatite sunt de mare interes daca presupunem ca “ceea ce trebuie facut nu reprezinta doar activitate de editare dar si introducerea unor modificari serioase pentru a transforma intr-adevar aceste texte vitale.”

Presedintele DECR a declarat ca in legatura cu redactarea acestor documente care trateaza probleme de relatii inter-crestine, este necesar sa se ia pe deplin in considerare “schimbarile serioase care au avut loc in randul membrilor comunitatilor protestante ale Consiliului Mondial al Bisericilor deoarece multi dintre acestia au luat calea liberalizarii doctrinei si invataturii morale. De fapt am suspendat dialogul cu multi dintre ei. Documentele Sinodului ar trebui sa arate in mod clar ca participarea crestinilor ortodocsi in activitatea organizatiilor inter-crestinese bazeaza pe convingerea noastra ferma ca numai Biserica Ortodoxa reprezinta Biserica Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca”.

Inalt Prea Sfintia Sa si-a exprimat, de asemenea, regretul pentru faptul ca reprezentantii Bisericilor Ortodoxe din Cehia si Slovacia nu au fost invitati la sedinta Comisiei. El si-a exprimat speranta ca gazda reuniunii va reconsidera aceasta decizie deoarece fara ea este practic imposibil sa se puna in aplicare in mod corect rezolutiile adoptate de Adunarea de la Istanbul a Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe locale potrivit carora toate deciziile in procesul de pregatire a Consiliului Pan-ortodox ar trebui sa se faca pe baza de consens intre toate delegatiile Bisericilor locale autocefale care sunt egale in drepturi.

Comisia Speciala isi va desfasura activitatea pana la data de 3 octombrie.

traducere pentru Cuvantul Ortodox de L.F.

Nota noastra:

Din nou, pe Basilica.ro nu aflam nimic despre acest moment important in viata Bisericii Ortodoxe. Lipsa de comunicare elementara, lasand la o parte lipsa cronica de transparenta cu privire la agenda trimisilor romani la astfel de comisii, denota o crasa ignoranta chiar cu privire la interesele si imaginea Patriarhiei Romane. Cand Patriarhia Moscovei, prin Departamentul sau de Externe, comunica foarte eficient, in engleza, pe marginea unui asemenea subiect, ea stie foarte bine ca va capta atentia unei mari parti a publicului ortodox de pretutindeni. Oare Patriarhia Romana nu doar ca nu doreste acest lucru, dar vrea ca pana si comunicarea cu propriul sau public sa …nu existe? Si sa ne informam despre ce se mai intampla la Comisiile cu catolicii si cu Sinodul Pan-Ortodox doar de la rusi? O fi bine? Intrebam si noi…

Altfel, pozitia expusa de IPS Ilarion este foarte corecta si ortodoxa. Atat doar ca e cam dependenta de politic. Biserica Rusiei se afla in CMB de multi ani. La fel, problemele protestantilor cu homosexualii nu sunt de ieri, de azi. Biserica Rusiei a ramas, insa in CMB, si a pastrat dialogul cu unele “biserici” luterane, protestante (a renuntat doar la una minora, cea a Finlandei; nu am auzit sa fi procedat la fel cu cea a Germaniei, de pilda), pentru ca sensul actiunilor rusilor are intotdeauna si un substrat politic. Patriarhia Rusiei nu vrea neaparat sa dea o marturie ortodoxa, ci vrea sa-si atraga publicul ortodox si sa-si mareasca influenta si greutatea in intreaga Ortodoxie, inclusiv cu ocazia mentionatului Sinod Pan-Ortodox.

Tocmai de aceea, s-ar cuveni ca “agenda” curat-ortodoxa sa fie reprezentata si de alte Patriarhii, cum ar trebui sa fie cazul cu a noastra…


Categorii

"Marele Sinod Panortodox" (de la Creta - inainte si dupa), 1. DIVERSE, IPS Nifon al Targovistei, Mitropolitul Ilarion, Opinii, analize, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “UPDATE – Comisia pentru pregatirea SINODULUI PAN-ORTODOX si-a inceput activitatea. IPS ILARION: participarea la dialoguri inter-crestine ar trebui sa se bazeze pe convingerea ca NUMAI BISERICA ORTODOXA E BISERICA SFANTA, SOBORNICEASCA SI APOSTOLICA

  1. Am citit”Nota noastra”.Admin,reprezentantul patriarhiei ruse are”vana”(spate),nu depinde,Patriarhia Rusiei,de nimeni,nu face sluj in fata nimanui,pe cand noi…….O fi avand pacatelei ei(Biserica Rusa),dar ale noastre(BOR)sunt mai mari.”Capul plecat sabia nu-l taie”,dar prea plecat face cocoasa.Inteleg,Biserica trebie sa-si vada de ale ei,dar,culmea,tocmai acestea sunt ale ei, sa-si lamureasca enoriasii de calea pe care trebuie sa o urmeze in aceste vremuri de APOSTAZIE.Oare e singura data cand nu ia nicio pozitie in fata unor probleme de VIATA?.DOAMNE AJUTA!

  2. Foarte complicata talmacire:

    la Centrul Ecumenic de la Patriarhia de la Constantinopol in Chambesy, langa Geneva.

  3. Un sinod ecumenic ar trebui sa trateze problema ereziilor contemporane, incepand cu ecumenismul, si sa dea raspuns in conformitate cu Cugetul Bisericii si al Sfintilor Parinti. Au fost destule sinoade care s-au vrut “a toata lumea” (convocate de imparati, cu multime de participanti din toate colturile lumii crestine, tot tacamul) si care dupa aceea au fost denuntate ca sinoade talharesti pentru ca hotaririle lor, in loc sa intareasca dreapta credinta, o denaturau. Deci, mai intai sa aiba loc si dupa aceea se va vedea cat e de ecumenic. Sa dea Domnul…

  4. @Ilie:

    Am corectat, multumim. Era, evident, vorba de Centrul Ecumenic al Patriarhiei…

  5. @Gheorghe:

    Patriarhul Kirill a fost ecumenistul nr. 1 al Bisericii Rusiei, iar IPS Ilarion a fost si este urmasul sau. Cu toata deferenta cuvenita, si oricat de corect-ortodoxa este, formal, atitudinea lor, este, din pacate, explicabila si prin elementul politic. “Vana” au cei care sunt consecventi si marturisitori ai adevarului atunci cand nu doar ca nu au spate sau nu depind de nimeni, ci se afla si impotriva curentului si a puterilor lumesti.

  6. @admin,
    asa este.Dar BOR-ul nostru pe unde se afla?,caci nu da semne c-ar fi impotriva curentului si a puterilor lumesti.DOAMNE AJUTA!
    P.S.-intrebarea nu este retorica.As vrea sa stiu de ce suntem atat de dezlanati(dezorintati)ca tinta,intreg poporul,si nu mergem pe CALEA,ADEVARUL SI VIATA,HRISTOS.Cand CAPUL este “dezorientat”trupul isi face idoli.

  7. @Gheorghe:

    Aha… deci intentia de a pune in Constitutie definitia familiei si mesajele IPS Laurentiu Streza sa intelegem ca sunt in linia puterilor lumesti.

  8. Gheorghe singura care are cu adevarat vana este BISERICA ORTODOXA ELENA,in rest fara cuvinte, caci vedem sub ochii nostri ce se petrece

  9. Că BOR nu a publicat chiar nimic cu privire la această întâlnire, este cu adevărat regretabil, cu atât mai mult, cu cât f probabil dacă va veni ceva, atunci mestecat puțin de către Patriarh sau ai săi, după credința, că laicatul nu tb neapărat să-și bată capul cu astfel de probleme. Dea Dumnezeu ca să nu fie astfel!
    Dar ca de aici să începi a categorisi bisericile locale după ”vână”, este drum lung. Probabil din lipsă de preocupări! Nu văd absolut niciun folos în a face (și trăi cu impresia că..) un clasament al celor mai bune/rele biserici locale. În loc de aceasta, mai bine ne rugăm la Domnul, ca să-i trezească puțintel pe ai noștri, mai ales pe cei din Deal/București!

  10. “Vana” as citi-o ca fiind curajul Duhului Sfant de a marturisi cele adevarate. Daca il avem pe El, avem si curajul marturisii Adevarului. Acesta trebuie sa fie “spatele” si “fata” noastra. Daca Biserica ajunge sa se increada in “spate” lumesc, e de rau. De foarte rau.

  11. A se vedea UPDATE-ul. A comunicat si Patriarhia Romana, intr-un final.

  12. https://mospat.ru/en/2014/10/04/news109061/

    The Commission reviewed draft documents of the Pan-Orthodox Council on inter-Christian relations, adopted at the 3rd Pan-Orthodox Preconciliar Consultation in 1986. The participants in the meeting took into account considerable changes that had taken place in a whole number of Protestant denominations in recent decades.

    At its subsequent meetings, the Commission will continue to edit and amend draft documents of the Holy and Great Council of the Orthodox Church.

    The Pan-Orthodox Preconciliar Consultation, due to be convened next year in compliance with the decision of the Meeting of Primates of the Orthodox Local Churches which was held in March 2014, will consider the results of the Commission’s work.

  13. Pingback: Patriarhia Moscovei critica stadiul lucrarilor in comisiile pregatitoare ale SINODULUI PANORTODOX/ Inaugurarea mormantului EROILOR ROMANI cazuti la STALINGRAD | Cuvântul Ortodox
  14. Pingback: SINODUL BISERICII RUSE critica stadiul lucrarilor din comisiile pregatitoare ale SINODULUI PANORTODOX/ Inaugurarea mormantului EROILOR ROMANI cazuti la STALINGRAD | Cuvântul Ortodox
  15. Pingback: SINAXA PANORTODOXA LA CHAMBESY. Cuvantarile PF Bartolomeu si PF Daniel. PATRIARHUL ECUMENIC RIDICA PROBLEMA “URMARILOR CANONICE” PENTRU CEI CARE NU VOR PRIMI DECIZIILE “SFANTULUI SI MARELUI SINOD”. Cat de reprezentative sunt lucrar
  16. Pingback: HOMOSEXUALITATEA – PE AGENDA COMISIILOR CE PREGATESC SINODUL PANORTODOX? Mitropolitul IOANNIS ZIZIOULAS ar fi promovat un AMENDAMENT PRO-GAY, respins de reprezentantii Bisericilor Rusiei, Romaniei, Georgiei, Serbiei si Bulgariei | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare