PROIECTUL LEGII “51% PRODUSE ROMANESTI IN MAGAZINE”. De ce nu este eliminat rolul intermediarilor?/ Program de investitii in irigatii/ TVA DE 9% LA APA?

18-10-2015 2 minute Sublinieri

Reprezentantii lor solicita ca hipermarketurile sa lucreze direct cu agricultorii si sa nu mai finanteze intermediarii. De altfel, nici reprezentantii marilor magazine nu se opun acestei idei raspandite in Franta sau Italia. Cer insa garantii de la stat ca nu vor ramane cu rafturile goale.

Fermierii dintr-o zona vestita din Giurgiu spun raspicat ca pot livra suficiente legume pentru tot Bucurestiul 9 – 10 luni pe an.

Un fermier din Colibasi are solare pe un hectar, unde cultiva salata. Ar putea sa livreze suficienta marfa pentru un hipermarket din Bucuresti din martie pana in noiembrie.

Petrica Bolocan, reprezentantul unei cooperative:

Da. Am putea, pentru ca eu am hectar de solarii si as putea sa tin nu doar salate… Si colegii mei care sunt in cooperativa, la 20 de hectare de solarii… Numai sa avem un contract ferm.

Adica fermierii din aceasta asociatie ar putea aproviziona 20 de hipermarketuri. Este adevarat, fac asta, dar prin intermediari.

Petrica Bolocan:

Nu putem sa ajungem la un supermarket sa bagam marfa decat prin intermediari, ca noi nu avem depozite.

Pe de alta parte, Asociatia Marilor Magazine declara ca lucreaza cu intermediari, pentru ca le ofera produse in mod constant. Mai mult, comerciantii ar sustine legea care ii obliga sa aiba pe rafturi minimum 51 la suta produse romanesti.

Delia Nica, reprezentantul Asociatiei Marilor Magazine:

Daca vom avea marfuri livrate in cantitatile de care avem nevoie, in zilele in care avem nevoie, la calitatea in care am comandat-o si la un pret competitiv.”

Ministerul Agriculturii intervine cu o promisiune. Le va oferi inlesniri financiare fermierilor care se vor asocia.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii:

Scutirea impozitului pe norma de venit, reducerea impozitului pe profit, scutirea impozitului pe proprietate.”

Deocamdata, ideea este doar pe hartie, iar fermierii sunt extrem de sceptici la promisiunile ministerului. Legea care obliga hipermarketurile sa aiba pe rafturi 51 la suta de productie romaneasca a fost adoptata deocamdata numai de Senat.

Proiectul de lege prin care se alocă un miliard de euro pentru refacerea sistemului de irigaţii a fost adoptat ieri de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Prima tranşă, în valoare de 145 de milioane de euro, va fi acordată anul viitor.

Programul de investiţii în irigaţii primeşte de la bugetul de stat 1,15 miliarde de euro pentru următorii cinci ani. Banii vor fi folosiţi pentru reabilitatea infrastructurii principale de irigaţii.

Aceasta va rămâne în proprietatea statului şi va putea fi utilizată de către agricultori pe baza unui abonament. Ministrul Daniel Constantin susţine că, în acest fel, costurile pentru irigare vor fi reduse semnificativ. Prima tranşă, în valoare de 145 de milioane de euro, va fi acordată în 2016, iar prezentarea detaliată a investiţiilor va fi cuprinsă în proiectul bugetului de stat pentru anul viitor.

Prezentarea publică a unei strategii a fost, de altfel, o solicitare a liberalilor, iar acceptarea acestui amendament de către majoritatea parlamentară a condus la susţinerea actului normativ şi de către PNL. Astfel, după ce proiectul iniţial a fost respins de plenul Camerei Deputaţilor, în cadrul dezbaterilor de ieri, la care a asistat şi un grup de aproximativ 30 de fermieri, toate grupurile parlamentare au votat în favoarea finanţării investiţiilor în irigaţii. Proiectul de lege va fi trimis preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Guvernul ar putea reduce cota de TVA de la 24% la 9% şi pentru apă, propunere lansată în discuţie odată cu dezbaterea proiectului de Cod Fiscal, măsură care ar putea sprijini agricultura, în special sectorul de irigaţii, a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Mai discutăm de TVA la apă, a fost o idee lansată de reducere la 9% a TVA la apă. Este, din punctul meu de vedere, un sprijin foarte important pentru agricultură, coroborat cu sistemul de irigaţii, sunt convins că şi reducerea TVA la 9% la apă va fi un imbold foarte important“,

a afirmat Teodorovici la conferinţa Mediafax Talks About Retail, organizată în parteneriat cu Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din Romania (AMRCR).

El a precizat, în contextul reducerii TVA la 9% pentru alimente şi băuturi non-alcoolice de la 1 iunie, că impactul măsurii calculat iniţial de Finanţe pentru o perioadă de şase luni, de 2,8 miliarde lei, a fost deja absorbit, având în vedere că încasările din primele nouă luni s-au plasat la 100,9%.

Asta înseamnă că aceste măsuri nu distrug economia, nu dezechilibrează nimic. Problema noastră este că nu vrem să fim totuşi mai îndrăzneţi, România are potenţial. Slovacia, de exemplu, încearcă să reducă TVA la alimente la jumătate, iată că şi alte ţări au o astfel de abordare“,

a punctat Teodorovici.

El s-a arătat deschis propunerilor şi i-a invitat pe cei din industria retailului şi din agricultură să vină cu idei şi măsuri implementate deja în alte state şi care funcţionează.

Putem să gândim scheme de ajutor de stat în domeniul agriculturii, se pot face astfel de finanţări şi eu zic că putem să gândim împreună astfel de scheme pentru a stimula o zonă sau alta de interes cu pontenţial. (…) Dacă aveţi idei, soluţii care în alte state sunt aplicate, le putem discuta şi le putem aplica“,

a adăugat ministrul.

Teodorovici a reluat ideea că vede o altă abordare a finanţelor publice, astfel că în timpuri de criză nu trebuie să acţionezi prin a tăia, ci din contră.

Atunci când o companie se află la greu, vii şi o ajuţi, nu-i închizi orice cale spre echilibru şi dezvoltare”,

a mai spus reprezentantul Executivului.


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “PROIECTUL LEGII “51% PRODUSE ROMANESTI IN MAGAZINE”. De ce nu este eliminat rolul intermediarilor?/ Program de investitii in irigatii/ TVA DE 9% LA APA?

  1. Pai nu intermediarii sunt problema, ci numarul lor. Romanul a ramas tributar ideii ca trebuie sa le faca el pe toate, ca este bun la toate. Nimic mai fals. Ba chiar este necesar ca intre producatori si vanzatori sa existe o retea de distributie bine organizata. Eu, vanzator fiind, prefer sa iau legatura cu un singur distribuitor care sa-mi asigure o aprovizionare constanta cu toate marfurile de care am nevoie, sa nu raman la capriciile unui grup de producatori care, fara voia lui, poate crea sincope in aprovizionare sau sa nu-mi poata asigura necesarul pietei la un anume moment.

  2. da , foarte bine asa , Carmen . Bine gandit ! Taranul e pe camp , taranul e pe camp , ura lelita mea , taranul fraier e pe camp . El munceste de trazneste , intermediarul propaseste …si vanzatorul huzureste si de sincope pe consumator il fereste .
    Din cate imi amintesc eu , am mai avut niste contre pe tema asta , pe-aici , n’asha ?

  3. Nu stiu de alte contre pe tema asta, dar este normal ca fiecare sa faca ceea ce stie mai bine. Taranul e fraier cum spui, atata vreme cat munceste de unul singur. Daca mai lasa deoparte visele de imbogatire peste noapte si se asociaza, poate asigura fara probleme traiul orasenilor. Banuiesc ca fraierii la care te referi nu sunt cei care-si vand productia pe 20 sau 30 de bani la kg, ci aia din piete care tin sa-si alinieze de fiecare data pretul la orice marire de taxe sau de benzina. Nu conteaza ca productia de pe petecul lor de pamant s-a epuizat de mult si acum cumpara de la cei care nu-si mai vad capul de treaba si vand tot pe preturi derizorii. Sau poate, cei care vand la poarta curtii cu pret de piata. Dupa parerea mea, singurii fraieri suntem noi, cumparatorii. Dar asta-i alta mancare de peste.

  4. “noi , cumparatorii”?!?!?!?! pai parca la comment-ul celalalt vorbeai din postura de vanzator care nu vrea sa sufere sincope…din cauza taranului troglodit si incapabil sa-ti asigure stoc suficient . Ce ne mai ascundem dupa degetel !!!!

  5. @ fane: nu e nevoie de nici un degetel dupa care sa te ascunzi; e suficient sa ceri informatii lui google si afli ca intre diviziunea muncii si specializare exista o legatura tare stransa de care depinde insasi existenta pietei. Altfel, e ca si cand ai cere unui croitor sa faca cizme si pantofi.

  6. Problema asigurarii unei continuitati a produselor este un fals. Din punct de vedere economic, adica al imbogatirii unor producatori straini, intermediari straini si autohtoni si nu in ultimul rand al patronilor de supermarketuri, asigurarea continuitatii produselor indiferent de anotimp este o problema “vitala”. Dar pe toate aceste verigi economice le doare direct in …cot de oameni, de copii, de sanatatea noastra a tuturor.

    Toate produsele sunt fortate, sunt crescute si coapte artificial. Sunt irigate sau hranite cu chimicale toxice, sunt stropite si injectate cu chimicale toxice iar valoarea nutritiva este mult sub standardul unui fruct sau al unei legume crescute in mod natural. Suntem otraviti sistematic si pe deasupra mai suntem si hraniti cu valori nutritive sub necesarul organismului uman.

    Dar toate acestea se intampla din cauza snobismului, prostiei si falsului standard de viata pe care am fost manipulati sa-l dorim.

    Necesarul de hrana, precum si produsele consumate au o stransa legatura cu regiunea unde s-a nascut, a crescut si traieste fiecare om.

    Noi nu avem nevoie de fructe de mare sau de rosii sau mai stiu eu ce alte produse importate in sezonul de iarna. Aceste alimente sunt benefice pentru cei care traiesc in tarile cu temperaturi ridicate tot timpul anului, cu umiditate a aerului specifice zonei respective s.a.m.d.

    La noi, in Romania, iernile sunt reci, cu vant, cu zapada … efortul organismului este mai mare si mai intens. Avem nevoie de slanina, carne, ceapa, usturoi, fasole … alimente cu care sa-ti ofere energie.
    Dar daca ne-am zapacit cu totii, nu mai putem sa mancam o slaninuta cu usturoi sau o fasolica cu ceapa, cu varza murata sau castraveciori. Mergem in supermarketuri si umplem cosurile cu rosii crescute artificial, uneori chiar in vata minerala si nu in pamant, fortate cu chimicale toxice si nu cu apa, fortate cu neoane si nu crescute si vitaminizate de la lumina si caldura naturala a soarelui. Noi suntem cei care cumparam toate prostiile.

    La piata, sunt mere mai mici, un pic batute, cateodata mai gasesti si un viermisor … dar noi nu le vrem pe alea naturale, ca de, noi ne-am civilizat, ne-am modernizat, avem un standard de viata in care tot ceea ce ne inconjoara, inclusiv ceea ce mancam trebuie sa fie mare, uniform, frumos colorat … si mergem la alta taraba, de unde cumparam mere care sunt toate identice, aceasi marime, aceasi culoare, fara viermi, fara pete, dar si fara gust, far valoare nutritiva si pline de pesticide.

    Nu taranul roman este de vina, ci noi, care il obligam pe taranul roman sa ofere aceleasi produse ca cele importate. Dar acele produse nu se pot obtine pe cale naturala si nici nu sunt sanatoase. Asa ca o sa ajungem sa mancam fructe romanesti la fel de false si de nocive ca cele importate.

    Cererea face oferta si nu invers. Este adevarat ca minciuna. dezinformarea si manipularea sunt cele mai importante arme ale promovarii majoritatii produselor din supermarketuri, dar decizia este la noi.

    Noi traim in patru sezoane, cu diferente mari de temperatura si umiditate. Deci nu avem nevoie de “continuitate” la produsele care nu corespund sezonului.
    Asta daca vrem sa renuntam la fite si sa incercam sa fim sanatosi.

    Sunt atat de multe de discutat pe aceasta tema, dar propaganda platita cu milioane si milioane de euro este mult mai puternica si este capabila sa-i zapaceasca pe foarte multi consumatori.
    Deci, sa nu uitam ca decizia este la noi, consumatorii. Producatorii sunt obligati sa se adapteze la cererea noastra, fie in bine, fie in rau.

  7. Pingback: Legea care obliga supermarketurile sa aiba 51% PRODUSE ROMÂNEȘTI – BLOCATA IN PARLAMENT. Agricultorii acuza PRESIUNI ALE MARILOR COMPANII | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare