Aberatie ciocoiasca: AUTOSTOPUL – ILEGAL!

18-12-2013 3 minute Sublinieri

autostop

Transportul rutier de persoane prin utilizarea autoturismului personal sau, altfel spus, “autostopul”, va fi interzis prin lege, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului.

“Autostopul” sau “Ia-mă nene”, o metodă de transport des practicată în România, va fiinterzisă prin lege, fiind considerată, potrivit unui proiect de OUG, o practică ilicită care determină efecte negative majore asupra activităţii economice a întreprinderilor autorizate, cât şi asupra siguranţei circulaţiei rutiere“.

Potrivit Proiectului de Ordonanţă de urgenţă pentru completarea Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Transportului, transportul rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor “afectează profund activitatea întreprinderilor autorizate și mediul concurenţial, având un impact negativ inclusiv asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate desfășurate de către persoane fizice și juridice”.

Prin urmare, persoanele fizice sau cele juridice nu vor mai putea realiza transport public de persoane cu un autoturism dacă nu respectă prevederilor Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.

În prezent, în legislaţia românească nu prevede dispoziţii pentru sancționarea respectivelor fapte care să descurajeze aceste practici ilicite în activitătile de transport rutier de persoane.

Iniţiatorii proiectului consideră că situaţia actuală reclamă o intervenţie imediată pentru:

– întărirea şi perfecţionarea instrumentelor legale de combatere a activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate, inclusiv prin stabilirea unei sancțiuni contravenţionale având un puternic caracter disuasiv, de natură a face intervenţia organelor abilitate mai eficientă;

– eliminarea acelor practici în transportul rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, care afectează siguranţa circulaţiei rutiere;

– garantarea unui mediu concurenţial corect pe piaţa transportului rutier de persoane.

Ce amenzi rişti dacă iei călători la ocazie

Potrivit proiectului de OUG pentru modificarea articolului 55 din Legea 38/ 2013, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei “efectuarea de transport public de persoane cu autoturism de către persoanele fizice sau juridice fără respectarea prevederilor art. 7 (din Legea 38/2013). Articolul 7 din aceeaşi lege spune că Transportul în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere se poate executa numai de transportatori autorizaţi“.

Executivul vrea să interzică şi să amendeze „autostopul“ pe motiv că acest fenomen are efecte negative asupra bugetului de stat şi a transportatorilor autorizaţi, însă efectele vor fi nule asupra evaziunii. Cel puţin aşa arată chiar nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă pe care Ministerul Transporturilor l-a postat în dezbatere publică pe propriul site.

Potrivit acestuia, şoferii care iau persoane „la ocazie“ şi primesc bani de la acestea riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei, după ce ordonanţa în cauză va modifica Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.

Nota de fundamentare a actului normativ spune că adoptarea acestei ordonanţe este o urgenţă deoarece va duce la „eliminarea efectelor negative majore asupra activităţii economice a întreprinderilor autorizate; eliminarea efectelor create asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier neautorizate desfăşurate de către persoane fizice sau juridice; eliminarea riscurilor ce privesc siguranţa circulaţiei rutiere ca urmare a efectuării unor activităţi de transport rutier de persoane neautorizate; eliminarea concurenţei neloiale pe piaţa transportului rutier de persoane efectuat prin utilizarea neautorizată a autoturismelor“.

Câteva paragrafe mai jos, la capitolul „modificări ale veniturilor bugetare plus/minus“, nota de fundamentare a ordonanţei arată impact zero pe linie asupra impozitului pe profit, pe venit, asupra bugetelor locale, sau al asigurărilor sociale, dar şi la cheltuielile de personal sau cu bunurile şi serviciile. 

În privinţa efectelor, proiectul este văzut diferit de către transportatori şi de reprezentanţii poliţiei.

„Noi am depus în Parlament încă de acum doi ani un proiect de lege în acest sens. Pe lângă faptul că cei necalificaţi pun în pericol siguranţa oamenilor, este şi o problemă de concurenţă. Totul pleacă de la accidente, cum a fost în Ungaria, sau un alt caz mediatizat din Spania. La Iaşi, un şofer neautorizat a înjunghiat un om în ochi. Important este să se şi aplice. Poliţia ar trebui să facă controale, în fiecare judeţ transportatorii au depus liste cu cei care practică ilegal aceste activităţi şi se cam ştiu“, a explicat Augustin Hagiu, liderul Confederaţiei Naţionale Rutiere.

El a recunoscut, însă, că totul depinde de modul de implementare, şi de dovedirea plăţii pentru activitatea de transport.

Prevederile acestui act normativ sunt, însă, aproape imposibil de pus în practică. 

„Dumneavoastră vi se pare aplicabilă prevederea? Nu am fost consultaţi şi nu ştiu cine ar trebui să o aplice. Nu mă interesează aşa ceva. Ministerul Transporturilor trebuie să explice“, a declarat Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere, citat de Hotnews.ro.

Nu există prostie mai mare decît să incriminezi autostopul. N-o să mă obosesc cu prea multe argumente pentru unul care e copilot şi care ar trebui amendat că circulă în dreapta fără să fie rudă de gradul întîi cu pilotul.

Ideea cu autostopul nociv şi, deci, degrabă fiscalizat a venit foarte probabil de la nişte minţi creţe din zona “transporturilor”. Ăia care tot fac greve patronale şi se dau de ceasul morţii că plătesc taxe mai mici de nu ştiu cîte ori decît în UE.

Însă autostopul e încurajat în alte părţi ale lumii. Şi în România ar trebui să facem mai multe curse împărţite, să mai reducem din emisii şi din costuri. Omul singur în maşină, ăsta e un lux, măcar dacă te uiţi la scumpirile de combustibil – treaba cu ecologismul e o chestiune de opţiune secundară.

Să mai amintesc de fluxurile de autostopişti între oraşe mari şi sate unde nu mai ai şcoli, dispensare nimic? Eventual mai găseşti cel mult o firmă de transport pe mînă cu vreo autoritate judeţeană… Şi dacă tot vrei să combaţi evaziunea bate-te cu companii de transport nu cu nea Ionel care-l duce şi pe nea Gigel la piaţă.

Ia uită-te, Victor Ponta, la filmuleţul ăsta. Ideea ar fi să încurajezi oamenii să se mai şi transporte unii pe alţii dintr-o parte în alta, chiar pe bani nefiscalizaţi, da.

P.S. A, că mai sînt încă “taximetrişti” din ăia care vor să te facă de nişte bani, ştim toţi. Beliţi-i. Oricum, mi se pare că fenomenul s-a diminuat extrardinar în ultimii 10 ani.

autostop


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Aberatie ciocoiasca: AUTOSTOPUL – ILEGAL!

  1. Se instaleaza cu pasi repezi, regimul Bolsevist / securist / comunist / terorist – in numele democratiei si libertatii

  2. http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/interzis-sa-le-mai-dati-bani-publici-fotbalistilor-si-lui-brenciu-et-comp-autostopul-ma-101274.html

    Autostopul

    Nu există prostie mai mare decît să incriminezi autostopul. N-o să mă obosesc cu prea multe argumente pentru unul care e copilot şi care ar trebui amendat că circulă în dreaptă fără să fie rudă de gradul întîi cu pilotul.

    Ideea cu autostopul nociv şi, deci, degrabă fiscalizat a venit foarte probabil de la nişte minţi creţe din zona “transporturilor”. Ăia care tot fac greve patronale şi se dau de ceasul morţii că plătesc taxe mai mici de nu ştiu cîte ori decît în UE.

    Însă autostopul e încurajat în alte părţi ale lumii. Şi în România ar trebui să facem mai multe curse împărţite, să mai reducem din emisii şi din costuri. Omul singur în maşină, ăsta e un lux, măcar dacă te uiţi la scumpirile de combustibil – treaba cu ecologismul e o chestiune de opţiune secundară.

    Să mai amintesc de fluxurile de autostopişti între oraşe mari şi sate unde nu mai ai şcoli, dispensare nimic? Eventual mai găseşti cel mult o firmă de transport pe mînă cu vreo autoritate judeţeană… Şi dacă tot vrei să combaţi evaziunea bate-te cu companii de transport nu cu nea Ionel care-l duce şi pe nea Gigel la piaţă.

    Ia uită-te, Victor Ponta, la filmuleţul ăsta. Ideea ar fi să încurajezi oamenii să se mai şi transporte unii pe alţii dintr-o parte în alta, chiar pe bani nefiscalizaţi, da.

  3. frati admini ,

    ceea ce a facut guvernul nu este nicidecum “aberatie ciocoiasca” ci , eminamente , LICENTA DE PROSTIE . Daca peste ani , cineva va pomeni ca a existat un guvern USL , condus de un tonta , aceasta lege va putea fi pomenita ca o incununare a intregii activitati a lor . Oamenii astia tin neaparat sa ne faca sa uitam ca au avut un inaintas pe nume Boc . Oare ce va mai urma ?!

    Doamne , ajuta-ne !

  4. Calatorind cu autostopul oamenii schimba pareri si opinii( pe viu),aceasta fiind vazuta ca o piedica in drumul totalitarismului si formarii omului european…

  5. Este culmea ca “bani pierduţi” adică
    neplătiţi statului să fie căutaţi în
    buzunarele autostopiştilor!
    Autostopul este practicat mai mult din cauza nevoii!
    Şi eu cred că proiectul este “URGENT” din cauza unor
    presiuni asupra guvernului!
    DAr aşa sigur pierdeţi electoratul!
    Cum poate guvernul acesta să propună
    legi din ce în ce mai tâmpite!
    Săptămînal mă duc la şcolă
    şi nu am autobuz din comună(după 16),
    sunt nevoit să apelez la mila compatrioţilor!
    Legi concepute de politicieni
    care trăiesc în lux şi au şi
    autoturisme şi şofer plătit de stat!

  6. Lucrez la 40 de km de localitatea Deva.Pe acest traseu circula doar un autobuz,dimineata la 7 inspre Deva si dupamasa la 16 invers.In weekend nu circula deloc.Trenuri sunt rare,singura sansa e la”ia-ma nene”.Baietii”destepti”vor sa interzica si asta,daca tot avem cele mai multe taxe si accize din Europa,de ce nu?In loc sa-si puna mintea la contributie pt cresterea reala a economiei prin firme adevarate…De ce nu s-au gandit sa controleze firmele de transport”autorizate”care fura banii,efectiv,nedand bilete la calatori si declarand profituri mult mai miciSi decat au de fapt?Si,cum isi justifica activitatea,platita cu bani buni,organele care trebuie sa efectueze control la firmele de transport persoane,bani din taxe,impozite,tot ce platim noi?E potrivita replica”hotii striga,hotii”…

  7. E de murit de ras, dar nu vreau sa mor inca (abia am implinit “15 ani” – cititi invers – de Sfantul Ignatie), asa ca rad putin si spun ca autostopul se practica in toata Europa/Lumea ! Sigur, poate fi riscant, dar din cu totul alte motive decat cele expuse de legislatia romaneasca… 🙂
    Din pacate in Romania legile nu se fac in beneficiul cetateanului, ci in beneficiul mafiutzei conducatoare, de sorginte securistoido-nomenklaturistica ! :-)))

  8. Au aparut si la noi site-uri cu masini de ocazie, ca la nemti, de exemplu. Un “ia-ma, nene !” civilizat. Initiatorii unor legi din astea din categoria “perle legislative” ar trebui sa mearga in colegiile electorale care i-au promovat si sa le explice votantilor cum pun ei ziua in practica visele urate de noaptea… Asta in timp ce guvernantii isi innoiesc regulat parcul auto – si pe cel personal, si pe cel de serviciu. Si, apropo, daca iau la ocazie un politist (ca n-ar fi prima data), tot el ma amendeaza la sfarsitul calatoriei ? Sau se va mai infiinta o noua structura a Politiei, specializata in combaterea autostopului ?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare