ACCES DOAR CU AMPRENTA: sisteme biometrice impuse in LICEELE din Romania

27-10-2012 1 minut Sublinieri

La Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Reşiţa a fost pus în funcţiune accesul biometric, ceea ce înseamnă că atât elevii, cât şi profesorii intră şi ies din unitatea şcolară,  folosind amprentele digitale.

”Am apelat la acest sistem biometric pentru a creşte siguranţa şi securitatea elevilor în şcoală, pentru că, din păcate, se întâmplă parcă tot mai multe incidente violente în şcoli, iar noi vrem să le eliminăm complet. Noi avem parte de copii cuminţi, dar, oricând, pot intra în perimetrul şi în incinta unităţii şcolare persoane străine. În plus, măsura are ca scop şi reducerea absenteismului şcolar”, a declarat Dragoş Popa, directorul adjunct al Liceului ”Mircea Eliade”.

Intrarea în şcoală se face în mod normal dar, la ora opt, sistemul se blochează, iar cei întârziaţi sunt nevoiţi să folosească amprenta biometrică. În acest mod, însă, ei intră în baza de date ca întârziaţi. În pauze, se poate ieşi sau intra în şcoală în mod obişnuit, fapt pentru care, conducerea liceului este în negocieri cu mai multe firme, pentru a beneficia şi de pază umană. În plus, în liceu funcţionează şi camere de supraveghere.

Părerile elevilor sunt împărţite în ceea ce priveşte intrarea şi ieşirea din şcoală pe baza amprentelor.

”Este bine că nu poate intra nimeni altcineva în şcoală. Ne simţim mai protejaţi aşa. Sunt şcoli unde au intrat persoane străine şi au făcut scandal. Nu vrem să avem parte de aşa ceva. E drept că aşa se vede şi când chiulim sau întârziem, dar, dacă punem în balanţă, e mai bine să fim supraveghiaţi”, a spus una dintre elevele şcolii. 


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Panopticon

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “ACCES DOAR CU AMPRENTA: sisteme biometrice impuse in LICEELE din Romania

 1. acum se face o repetitie in acest sens, sistemul tace si face

 2. Putem spune că adevăratele perimetre militarizate au devenit școlile și spitalele iar nu instituțiile ”abilitate”. Este evident că s-a dat startul la promovarea acestei tehnologii de supraveghere pentru mase, obișnuirea populației, mai ales a tinerilor, fluturând fantoma ”securității”, dar și izolarea copiilor de părinți. Și cum tot ce este ”bun” se răspândește repede, urmează extinderea ”beneficiarilor” la școli și grădinițe.

 3. Asta nu-i totul.
  Somerii din Romania nu vor mai primi viza lunara decat daca accepta sa fie amprentati, iar amprenta este stocata pe un CD (si intr-o baza de date de pe un server, normal), cu care merge la aplicarea vizei.
  Asta mi s-a spus saptamana trecuta la AJOFM Cluj.
  Am solicitat raspuns, ce fac cei care din motive religioase nu doresc sa fie identificati prin scanare, amprentare, cipare, alte metode electronice, etc, la ANOFM (Agentia Nationala) dar nu am primit nimic.
  Am intrebat preotul daca este in regula si daca nu putem lua atitudine si am primit un raspuns-eschivare.
  Am cerut la Radio Renasterea (!)sa se puna in discutie publica acest subiect si persoana care a raspuns a fost foarte mirata, spunand ca “poate asa le este mai usor”, pana la urma la insistentele mele au spus ca vor invita in emisiune pe cineva de la AJOFM. Iar eu am precizat ca dorim sa cunoastem si parerea clerului ortodox.
  Ce parere aveti????

 4. @Eugenia:

  Am solicitat raspuns, ce fac cei care din motive religioase nu doresc sa fie identificati prin scanare, amprentare, cipare, alte metode electronice, etc, la ANOFM (Agentia Nationala) dar nu am primit nimic.

  Pai la ei ar trebui sa se mearga in primul rand cu motive de drepturi civice. Amprentarea este o metoda folosita de politie pentru infractori, ar trebui respinsa in primul rand din acest motiv. Apoi, fiind vorba de date personale, exista niste drepturi aici, niste limite in care acestea pot fi folosite, poate la institutia corespunzaroare ar trebui sesizate astfel de practici: http://www.dataprotection.ro/

  Problema cu clerul este ca dezbaterea pe temele astea a fost zadarnicita atat de oportunismul unora mai mari cat si de isteria intretinuta special de unii mai ”antisistem”. Asa ca nu a existat o discutie reala in Biserica pe temele astea, astfel incat sa se ajunga la un consens cu privire la astfel de practici de supraveghere si identificare a persoanei. Foarte multi nici macar nu constientizeaza ca aceste practici in sine nu sunt deloc neutre din punct de vedere etic, asa ca nu va mirati de mirarea lor…

 5. Studenţii din UNIVERSITATEA ”POLITEHNICA” DIN TIMIŞOARA sunt obligaţi să accepte luarea amprentei digitale pentru a avea acces la resursele din UPT (Bibliotecă, bazin de înot,…)! LEGEA nr. 677 din 21 noiembrie 2001 este cea care se ignoră atunci când o persoană este obligată să accepte “Prelucrarea datelor cu caracter personal având funcţie de identificare”.

 6. Si totusi a fost un sinod local la Cluj in care s-a spus ceva (de rau) despre amprentarea oamenilor, sub conducerea vladicai Bartolomeu, nu?

 7. eugenia in primul rand ei nu au nici un interes ca sa informeze lumea, iar in ce priveste asa zisul cler ortodox, noi stim bine care a fost atitudinea fata de acestea prin purtatorul de cuvant al patriarhiei constantin stoica, daca am avea si noi mitropoliti si preoti precum in grecia ar fi altceva, dar ce sa faca parintele iustin si inca alti cativa de uni singuri?!

 8. Pingback: MANIA CARDURILOR: Ministerul Agriculturii introduce "CARDUL DE ACCES" IN PIETE PENTRU PRODUCATORI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare