Agentia de presa a Germaniei despre 1 decembrie: ROMÂNIA A ANEXAT TRANSILVANIA. In acelasi timp, Le Point din Franta vorbeste despre „RUPEREA” Transilvaniei de Ungaria!

5-12-2018 5 minute Sublinieri

  • ActiveNews:

REACȚIE dură a ambasadorului României la Berlin, față de agenția DPA care a scris că România „a anexat” Transilvania: Dacă actul din 1 decembrie 1918 este echivalent cu Anschluss-ul Austriei de Hitler din 1938, atunci trăim în lumi diferite

ACTUALIZARE 4.12/ 8:15 Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, a trimis o scrisoare către președintele agenției de presă Deutschee Presse Agentur (DPA), în care a solicitat corectarea informațiilor conform cărora, la 1 Decembrie, România a „sărbătorit 100 de ani de la anexarea unei părți din Ungaria”.

Textul scrisorii remise de ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, directorului DPA, Sven Gosmann.

„Stimate domnule Gosmann,

Cu consternare am luat la cunoștință despre informarea Dvd. legată de Ziua Națională a României din data de 1 decembrie 2018, preluată de ZDF.

Formularea tendențioasă, deja din menționarea cuvântului „anexare” în titlul articolului, este regretabilă și indică o cunoaștere cel puțin deficitară a istoriei.

În data de 1 decembrie 1918 a avut loc la Alba Iulia Marea Adunare Națională, unde au participat 100.000 de persoane și s-a hotărât Unirea provinciilor istorice, cu participarea tuturor partidelor, tuturor confesiunilor religioase, tuturor stărilor sociale. Documentul adoptat atunci, Proclamația de la Alba Iulia, a fost semnată mai întâi de reprezentanți ai minorității germane din Transilvania și Bucovina.

Dacă actul din 1 decembrie 1918, bazat pe principiul autodeterminării și al votului democratic al majorității, recunoscut prin tratatele de pace de la Versailles (1919) și Trianon (1920) este echivalent cu Anschluss-ul Austriei de Hitler din 1938, atunci înseamnă că eu, ambasadorul României, țară membru UE și NATO, în 2018 și Dvs., director general al DPA în Germania, țară-membru UE și NATO, în 2018, trăim în lumi și momente istorice complet diferite.

Dacă acest lucru înseamnă pentru Dvs. anexare, atunci întreaga arhitectură geopolitică, de după Primul Război Mondial, reprezintă doar o serie de anexări.

Cer în mod ferm repararea acestei grave erori de interpretare a istoriei.

Cu salutări cordiale,
Emil Hurezeanu”

Știrea inițială

Un articol publicat de Deutsche Presse Agentur (DPA) și preluat de una dintre cele mai mari televiziuni din Germania, ZDF, scrie că România a aniversat la 1 Decembrie 100 de ani de la momentul în care a anexat o parte din Ungaria.

„România sărbătorește 100 de ani, aniversare a anexării fostei provincii maghiare a Transilvaniei. Cu acest câștig teritorial, de la prăbușirea Austro-Ungariei, după Primul Război Mondial, România și-a mărit teritoriul cu aproximativ o treime”, apare pe siteul televiziunii ZDF.

„Pe 1 Decembrie, Agenția oficială de presă germană spunea că România sărbătorește 100 de ani de la anexarea Transilvaniei, provincie maghiară. Este un articol. Îl puteți găsi, îl am. Avem textul și în germană. România sărbătorește a 100 aniversare a anexării fostei provincii maghiare a Transilvaniei. Cu acest câștig teritorial de la prăbușirea Austro-Ungariei, după Primul Război Mondial, România și-a mărit teritoriul cu aproximativ o treime”, a declarat duminică seara europarlamentarul Norica Nicolei, în emisiunea Sinteza Zilei, la Antena3,  citând din articol.

Site-ul televiziunii germane de stat ZDF a corectat articolul defăimător la adresa României

ACTUALIZARE 16:55 Site-ul televiziunii germane de stat ZDF a corectat articolul defăimător la adresa României publicat de Agenția Germană de Presă (DPA) referitor la aniversarea Centenarului Marii Uniri și care a stârnit reacții la București.

Articolul în cauză a fost rectificat printr-o precizare scurtă, la final: „În versiunea anterioară a articolului a fost folosit expresia anexarea Transilvaniei. Am schimbat asta”, scrie Cotidianul.ro.

Protestul MAE față de articolul care denaturează istoria României a fost urmat și de o scrisoare de protest din partea  TVR. Președintele-Director General SRTv, Doina Gradea, a transmis o scrisoare lui Thomas Bellut, Director General ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen – televiziunea publică din Germania), referitoare la știrea difuzată de postul tv în data de 1 decembrie referitoare la Centenar.

„Materialul, preluat de la Deutsche Presse Agentur, a fost difuzat de televiziunea germană, chiar de Ziua Națională a României, sub titlul « Anexarea Transilvaniei – România sărbătorește aniversarea de 100 de ani ». În scrisoare, PDG al TVR arată că știrea, difuzată de agenția de presă germană și preluată, fără verificare, de către ZDF este tendențioasă, aducând prejudicii imaginii României și demonstrând necunoașterea totală a istoriei României și Europei. Potrivit documentului, Președintele-Director General TVR solicită prezentarea corectă a momentului istoric de la 1 decembrie 1918, și a știrii care, prin modul în care a fost redactată, contravine misiunii publice a ZDF.

„Mă adresez dumneavoastră, ca de la un post public de televiziune la altul și ca de la un membru EBU, la alt membru EBU și care, în virtutea apartenenței la această organizație, ar trebui să împărtășească aceleași valori și să aibă aceeași misiune publică, atât în România, cât și în Germania, respectiv să informeze corect publicul”, argumentează Doina Gradea, în adresa către Directorul General ZDF. Scrisoarea a fost transmisă, spre informare, și conducerii European Broadcasting Union (EBU), Tony Hall, Președinte EBU și Noel Curran, Director General EBU”, se arată într-un comunicat transmis marți de TVR.

Știrea inițială

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României la Berlin, a făcut demersuri pe lângă redacția Agenției Germane de Presă (DPA – Deutsche Presse-Agentur), respectiv a postului public de televiziune german ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen), în vederea oferirii clarificărilor necesare și solicitării rectificării celor prezentate, ca urmare a unui articol de presă, eronat și tendențios, privind Centenarul Marii Uniri, a informat, marți, MAE.

„Dincolo de abordarea tendențioasă care reiese din titlul articolului, elementele prezentate indică o lipsă de cunoaștere a istoriei și o ignorare voită a realităților istorice. La 1 decembrie 1918, 100.000 de persoane au hotărât Unirea cu România, cu participarea tuturor partidelor, tuturor confesiunilor religioase și a tuturor stărilor sociale.
Documentul adoptat la Alba Iulia, respectiv Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia, a fost semnat mai întâi de reprezentanți ai minorității germane din Transilvania și Bucovina”, se menționează în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, erorile grave pe care le conține știrea de presă menționată, din necunoaștere sau rea intenție, aduc atingere adevărului istoric și prevederilor Tratatelor de pace de la Versailles (1919) și Trianon (1920), iar orice încercare de prezentare trunchiată sau denigrare a semnificației acestui moment este un act care contravine principiilor fundamentale ale misiunii mass-mediei de informare corectă și obiectivă a publicului.

Afirmații revoltătoare apărute în celebra revistă „Le Point”, chiar de 1 decembrie: În 1918, România a obținut Banatul, „vechi teritoriu maghiar” , a „ocupat Basarabia”, iar Ardealul a fost „furat de la Ungaria”

Chiar de Ziua Națională a României,  sub titlul „Istorie: România s-a născut acum un secol” (e vorba despre Centenarul Unirii, nu al României – n.r.) , revista franceză „Le Point” a publicat un interviu cu istoricul Isabelle Davion, în care aceasta susține că regatul României format în 1878 a fost unul „frustrat”.

Întrebată care sunt teritoriile care România le-a „agregat” în 1918, istoricul francez spune că este vorba despre „Basarabia, obținută de la Rusia, în timpul Revoluției Bolșevice. Bucovina, când după 28 noiembrie 1918 Consiliul General al regiunii a votat detașarea de Austria. Banatul, vechi teritoriu maghiar, care va fi împărțit în 1919 între România și Iugoslavia, alt stat nou-creat pe 1 decembrie 1918 – astfel încât aceste două state apropiate de Franța să se se înțeleagă foarte bine – dar România va regreta mereu că nu a obținut Banatul integral. Și în final, Transilvania furată [“smulsa” sau “rupta” mai degraba – n.n.] de la Ungaria”.

Chestionată despre argumentele României pentru aceste teritorii, Isabelle Davion spune că este vorba despre „argumente istorice și etnice”. Dar zice ea, argumentele „se pot întoarce împotriva României, pentru că Basarabia a fost de-asemenea rusificată, în timp ce Transilvania a fost maghiarizată. Dar România a practicat politica „faptului împlinit”, ocupând în noiembrie 1918 aceste două teritorii”.

Isabelle Davion este profesor la Universitatea Sorbona, precizează Le Point.

Aceste afirmații vin în contextul în care în aceeași zi, la Berlin, agenția de presă a statului german (DPA) a scris că România „a anexat” o parte din Ungaria. MAE și Ambasada României la Berlin au înaintat proteste oficiale.

Șantaj: La o zi după ce a ajuns arbitrul puterii în Camera Deputaților, UDMR a depus un proiect de lege care prevede autonomia specială pentru anumite zone în care o anumită minoritate are „o proporție semnificativă”

UDMR a depus, luni, la Parlament, un proiect pentru „transpunerea în legislație a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluția de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”. Acesta prevede, între altele, posibilitatea înființării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obține „un statut de autonomie specială pentru județele care aparțin unor regiuni istorice sau în care o minoritate națională istorică are o proporție semnificativă”.

Proiectul apare la o zi după ce Coaliția PSD-ALDE a pierdut majoritatea în Camera Deputaților, având acum nevoie de voturile UDMR pentru a trece proiectele de lege. Este evident că UDMR va condiționa sprijinul acordat puterii de adoptarea acestei legi.

UDMR susține că subpunctul 1. al punctului III, din Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 prevede: ”Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

Prin urmare, UDMR solicită adoptarea în procedură de urgență a prevederii legislative care să asigure minorităților naționale:

– Reprezentare proporțională în instituțiile administrative la nivel local, județean, național și european;

– Reprezentare proporțională a minorităților naționale în instanțe și tribunale;

– La nivelul ministerelor, precum și la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporțional cu numărul persoanelor care aparțin minorităților naționale istorice, atât la nivel național, cât și la nivel local;

– Modul de administrare autonomă a vieții culturale, învățământului și culturii minorităților naționale istorice se reglementează prin Legea privind statutul minorităților naționale din România;

– Posibilitatea înființării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obține, prin lege, un statut de autonomie specială pentru județele care aparțin unor regiuni istorice sau în care o minoritate națională istorică are o proporție semnificativă și care, împreună, corespund cerințelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003.

”UDMR consideră că, în Anul Centenar, a sosit momentul ca principiile care vizează conviețuirea interetnică să fie transpuse în lege, astfel cum au fost formulate în Rezoluția adoptată la Adunarea Națională de la Alba Iulia. Democrația se bazează pe statul de drept, iar democrația românească poate fi împlinită numai dacă prevederile Rezoluției de la Alba Iulia se implementează în legislația română”, subliniază UDMR.

Președintele Academiei Române, prof. Ioan Aurel Pop, a arătat că afirmațiile conform cărora rezoluția de la Alba Iulia ar permite autonomii pe criterii etnice nu au niciun fundament și că deja dezideratele acelui document au fost puse în aplicare.

„ Nicăieri în textul Rezoluției nu se face vreo referire la autonomia vreunei părți din Transilvania după criterii etnice. De altminteri, „autonomiile istorice” din Transilvania, inclusiv „Pământul secuiesc”, fuseseră desființate de către statul dualist austro-ungar (mai exact, de către parlamentul și guvernul de la Budapesta) în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

2. Cea mai numeroasă minoritate din România, cea maghiară (care reprezintă peste 6% din populația țării), se poate „instrui” în limba proprie pe teritoriul României, de la treapta de grădiniță până la universitate, la nivelele licență, masterat și doctorat”, susținea el în acest an.


Categorii

1. DIVERSE, Germania, Razboiul impotriva Romaniei, Ungaria, Ziua nationala

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Agentia de presa a Germaniei despre 1 decembrie: ROMÂNIA A ANEXAT TRANSILVANIA. In acelasi timp, Le Point din Franta vorbeste despre „RUPEREA” Transilvaniei de Ungaria!

  1. Acum a devenit evident ca Germania isi mentine promisiunea facuta Ungariei prin Acordul Bonn-Budapesta (19-23 august 1989) prin care se angaja să spijine unirea TRANSILVANIEI cu… UNGARIA
    http://www.cunoastelumea.ro/dezvaluiri-acordul-bonn-budapesta-19-23-august-1989-prin-care-germania-se-angaja-sa-spijine-unirea-transilvaniei-cu-ungaria/

  2. @nimeni, asa este. N-a fost o confuzie. Este o manipulare ordinara, cu un scop foarte precis, asumat la 19-23 august 1989.

  3. suntem sacrificați în jocul dintre marile puteri. În timp de pace, ne sunt sabotate autostrăzile și, implicit, dezvoltarea economică normală, fiindu-ne obstrucționată inclusiv absorbția de fonduri europene. În timp de război, și mai grav, suntem condamnați din start să fim, din nou, carne de tun și spațiu de distrugere în confruntări militare dure, beneficiind doar de un minim suport.
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/de-ce-se-opune-binomul-unei-autostrazi-care-sa-lege-transilvania-de-tara-romaneasca/comment-page-1/#comment-512078

  4. Cautati pe google Isabelle Davion ca sa va lamuriti ce “ilustra necunoscuta” este autoarea aberatiilor publicate de Le Point.

  5. UDMR s-a intoxicat pentru ca DIICOT a pust tunul pe ONG-urile sorosiste
    Liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, susține că legea privind spălarea banilor, care impune noi reguli ONG-urilor, este una „toxică și distructivă” și ar trebui respinsă.
    https://www.hotnews.ro/stiri-politic-22851423-attila-korodi-legea-privind-spalarea-banilor-care-vizeaza-ong-urile-este-nociva-distructiva-psd-nu-dat-nimic-pentru-udmr-nu-cerut-nimic.htm

  6. National Interest, revista patronata de Henry Kissinger spune intr-un articol recent despre scenariul WW3: Ungaria a refuzat să-și onoreze angajamentele NATO până când n-au obținut un acord de renegociere a plângerilor teritoriale de lungă durată asupra regiunilor transilvănene. Scenarium mai soune ca forțele aeriene ruse, împreună cu apărarea aeriană, au stabilit controlul aerian absolut în zonele din jurul Gdanskului și Kaliningradului. Iar asta a fost doar încălzirea.
    https://www.flux24.ro/scenariu-intr-o-revista-americana-legata-de-celebrul-henry-kissinger-ungaria-a-refuzat-sa-si-onoreze-angajamentele-nato-pana-cand-n-au-obtinut-un-acord-de-renegociere-a-plangerilor-teritoriale-de-lun/

  7. @ nimeni

    Romanii si-au boicotat singuri constructia autostrazilor in primul rand angajand initial niste hoti ca sa le faca si au lasat drumurile intr-o stare precara vreo doua decenii dupa revolutie tocmai pentru ca strainii sa nu se simta prea atrasi de aceste meleaguri, zic eu. In plin sezon turistic ai nostri incepeau lucrari de amploare pe rutele principale, de la granita si pana la cele mai vizitate orase, luai in roti cele mai nefericite gropi si treceri de cale ferata, stateai cu orele la semafoare etc. Puteau sa repare in aprilie-mai, dar nu o faceau. Autostrada care sa lege Transilvania de Regat tot din motive strategice a fost amanata, iar neabsorbtia fondurilor europene a fost considerata probabil tot o strategie, pentru ca se tem de nota de plata. Acum eu nu zic ca e bine sau nu si in ce fel UE isi pregatea siesi infrastructura, dar cam asta ar trebui sa fie modul de gandire. Au crezut ca pot sa-si tina tara pentru ei, insa ceea ce se bate cap in cap cu ce zic eu este faptul ca, in timp ce au tinut meleagurile neapetisante pentru straini, au distrus si sistemul sanitar si pe cel de educatie, au distrus sau gonit poporul, si asta poate tot pentru ca vesticii sa nus epoata apropia de noi, dar cu pretul vietii noastre, deci e vorba de ceva defectuos din start si care nu a vizat interesul romanilor per ansamblu, ci doar a unei clici.

    Sincer, cred ca aceasta “greseala” din presa germana este a vreunui agitator care a scapat pe la butoane, pentru ca nemtii erau in acel moment foarte prinsi in meciurile lor. Iar intentia este tocmai incaierarea noastra cu ungurii intr-un un moment in care practic nu exista probleme. Gandete-te cat de lin a trecut sarbatoarea Centenarului de 1 Decembrie. Au diluat-o in mii de particele care au inceput sa fie lansate inca din prima zi a anului 2018, de la tot felul de simpozioane pana la reclamele la produsele alimentare, toate cu acelasi slogan, astfel incat de ziua Z am fost supra saturati si noi si ungurii. Defilarile au fost cele mai anoste pe care le-am vazut vreodata, au asa mi s-a parut mie. Si-au tinut discursurile cu o seara inainte la caldurica si politicienii, iar singurul eveniment epocal si demn a fost sfintirea Catedralei Mantuirii Neamului. Si politicenii au sprijinit totusi constructia Catedralei, astfel incat sarbatoarea nationala s-a concentrat in acel punct sau moment si astfel a fost pace, liniste si lipsa de tambalau nedorit. Asta o fi deranjat. Nemtii au oroare de cuvantul “Anschluss”, oricat de intense ar mai fi resentimentele fata de romani, astfel incat imi vine greu sa cred ca a fost ceva lansat cu multa premeditare, bucurandu-se de acceptul general al celor de la agentia de presa a Germaniei. Cred ca mai degraba “gafa” asta este o invitatie de a-i parui pe unguri, iar Hurezeanu a fost corect si, la fel, cei care si-au exprimat parerea de rau. Tot ce lanseaza Kissinger, citeste invers, de obicei, ca grija romanilor n-a avut-o individul niciodata si acum le-a scapat si Ungaria printre degete.

  8. Mai multi parinti cu inainte vedere, printre care Arsenie Boca, parintele Elpidie au spus ca tarile estice din UE ar putea fi un “camp tactic” pentru conflicte dezvoltate in vestul UE sau conflicte teritoriale de la noi. Nu este deloc de neglijat presupunerea ca unii vor sa ne sfasie in bucati. Au urmarit acest lucru de-a lungul istoriei. Nu ar fi intelept sa ii ignoram acum. Doamne ajuta-ne !

  9. @Miriam

    Nu-i ignoram, dar totul depinde de Dumnezeu. Asta era si ideea, ca “gafa” agentiei viza o incaierare, la fel ca “profetia” lui Kissinger, dar, din cate imi aduc aminte, Melescanu si Carmen Dan au avut recent vizite fructuoase la Budapesta, pe fondul unor voturi de sustinere reciproca pe care Ungaria si Romania si le-au impartit la Bruxelles. In concluzie, secuii n-au mai fost agitati, iar romanii n-au avut la ce riposta de 1 Decembrie. Interesu poarta fesu, dar stim si ca lupu-si schimba parul, dar naravul, ba, asa ca nu ne imbatam cu apa rece.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare