Politia si Securitatea Ucrainei au PERCHEZITIONAT biserici ortodoxe afiliate Patriarhiei Moscovei si resedinta Staretului LAVREI PECERSKA

4-12-2018 1 minut Sublinieri

Forțele ucrainene de ordine au percheziționat luni trei biserici ortodoxe afiliate Patriarhiei Moscovei, precum și domiciliile preoților, în regiunea de centru-nord a Ucrainei, pe fondul conflictului politic, militar și religios dintre Kiev și Moscova, scrie AFP. 

Poliția și agenții serviciilor de securitate (SBU) au efectuat “percheziții” în “opt locații”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției regionale, Alla Vahcenko. 

Aceste proceduri au fost efectuate în cadrul unei anchete judiciare privind “încălcarea egalității cetățenilor” în funcție de “convingerea religioasă”, dar nicio persoană nu a fost arestată, potrivit sursei citate.

“Au primit ordinul de a confisca tot ce privește biserica noastră”, a acuzat mitropolitul Visarion, din regiunea Jitomir. “A avut loc delicat, de manieră tolerantă”, a adăugat acesta.

Aceste evoluții au loc la trei zile după percheziții în cadrul unei anchete similare în reședința gestionarului unei importante mânăstiri ortodoxe din Kiev, mitropolitul Pavlo, care face parte din aceeași biserică. 

Kiev și Moscova întrețin relații foarte tensionate după confiscarea în forță de către Rusia a trei nave ucrainene în Marea Neagră, săptămâna trecută.

Pe plan religios, tensiunile sunt și ele puternice între cele două foste republici sovietice după crearea în Ucraina a unei biserici ortodoxe independente de Moscova.

Patriarhia din Constantinopol a anunțat în octombrie că recunoaște o Biserică independentă în Ucraina, punând capăt la 332 de ani de tutelă religioasă rusească.

O parte dintre credincioșii ucraineni rămân însă fideli Bisericii ortodoxe afiliate Patriarhatului Moscovei, care acuză Kievul că face presiuni asupra clericilor și credincioșilor pentru a-i determina să se alăture noii biserici.

Biserica Patriarhatului Moscovei dispune în Ucraina de cel mai mare număr de parohii, dar Patriarhatul Kievului numără cel mai mare număr de credincioși, potrivit sondajelor.

Nota noastra

Cele opt actiuni de perchezitie conduse in mai multe locatii de catre politia si securitatea ucraineana s-au desfasurat sub pretextul anchetarii unor infractiuni de “incitare la ura religioasa, rasiala sau nationala”.

Cel mai mult a atras atentia perchezitionarea, pentru acuzatii de incitare la ura religioasa, domiciliului Mitropolitului Pavel de Visgorod si Cernobal, care este, totodata, si staretul Lavrei Pecerska. 

Intr-o conferinta de presa, Mitr. Pavel s-a aparat, spunand ca nu pot fi considerate incitari la ura religioasa opiniile sale despre Filaret Denisenko, “patriarhul” Kievului. Acesta a vorbit despre presiunile la care este supus de autoritatile ucrainene.


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi rusi, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Politia si Securitatea Ucrainei au PERCHEZITIONAT biserici ortodoxe afiliate Patriarhiei Moscovei si resedinta Staretului LAVREI PECERSKA

  1. Pingback: "SINODUL REUNIFICARII" din Ucraina a fost stabilit pentru 15 decembrie. PF Bartolomeu i-a transmis Mitr. Onufrie ca nu-si va mai putea pastra TITLATURA IERARHICA/ Porosenko va participa la Sinod. IPS Emanuel al Frantei va conduce sedinta/ "
  2. Pingback: SINODUL UNIFICARII din Ucraina si-a ales primatul: Mitropolitul Epifanie, vicar al „Patriarhului” Filaret/ Patriarhul Kirill denunta „INCEPUTUL UNOR PERSECUTII MASIVE” la adresa clericilor subordonati Moscovei/ Mitr. Kallistos Ware nu e de acord c
  3. Pingback: Parlamentul Ucrainei obliga Biserica Ortodoxa subordonata Patriarhiei Moscovei sa-si schimbe numele/ PF Kirill: scrisoare adresata primatilor ortodocsi. „Este cert ca SCENARIUL UCRAINEAN poate fi repetat in oricare alta biserica locala”
  4. Pingback: Sfantul Munte Athos nu va participa la ceremonia de intronizare a noului primat al Kievului, Epifanie/ Mitropolitul Serafim al Pireului cere Sinodului Bisericii Greciei sa nu recunoasca noua structura autocefala a Ucrainei
  5. Pingback: ARHIEPISCOPIA CIPRULUI NU recunoaste noua structura ecleziastica din Ucraina. Mai mult decat atat, pune problema VALIDITATII TAINELOR noilor episcopi kieveni!/ Episcopul Victor al BOU - PM reclama PERSECUTII asupra parohiilor pentru a le determina sa ader
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare