Arhiepiscopia Romanului si Bacaului acuzata ca MUTA DISCIPLINAR preotii INEFICIENTI ECONOMIC. Raspunsul oficial: mutari facute pentru “DINAMIZAREA” vietii administrativ–gospodaresti

7-09-2015 3 minute Sublinieri

Peste 60 de preoţi din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului au fost transferaţi în parohii mai sărace. Aceştia suspectează că măsura a fost luată deoarece nu ar fi reuşit să vândă suficiente lumânări şi alte obiecte de cult.

Cei mai mulţi sunt preoţi de peste 50 de ani, vechi duhovnici în localităţile în care aceştia slujeau, care nu şi-au îndeplinit planul financiar impus de IPS Ioachim Băcăuanul (foto), transmite Adevărul.

După o zeci de ani în petrecuţi comunitate, preoţii s-au trezit că sunt mutaţi în alte localităţi, de multe ori aflate la mare depărtare, cu populaţie mai săracă. În acelaşi timp, în ultima perioadă au fost hirotoniţi mai mulţi tineri absolvenţi de teologie, cărora li s-a oferit şansa să slujească în parohii de gradul 1 sau 2.

Majoritatea celor incluşi în măsura disciplinară nu ştiu de ce s-au luat aceste decizii, dar unii bănuiesc că este vorba de neatingerea „targetului” financiar, adică au vândut prea puţine lumânări şi alte obiecte de cult.

„Trebuie să facem ascultare faţă de ierarh, ştiu asta. Dar oamenii mei din comună trebuie să ştie că nu le-am greşit cu nimic. Slujesc de aproape 30 de ani, i-am botezat şi cununat pe mulţi. Nu pot să le dau nicio explicaţie, căci ar însemna să le spun că din cauză că nu am luat mai mulţi bani de la ei sunt mutat“, a declarat un preot pentru sursa citată.

Mulţi localnici au sărit în apărarea preoţilor. „Vrem să ne ducem la Arhiepiscopie să-l întrebăm pe Înalt Preasfinţit de ce ne face una ca asta. Ce a făcut preotul nostru să fie mutat? Nu le mai ajung banii“, a spus o femeie din Bacău.

[…] Printre cei „judecaţi“ fără drept de apel se numără preotul Constantin Ungureanu, mutat din oraş, de la Parohia Sfântul Ioan, preoţii Vasile şi Ovidiu Sârcu (filmaţi de detectivi în scandalul lumânărilor din 2014, după ce aceştia ar fi pus în vânzare alte lumânări decât cele agreate de IPS Ioachim Băcăuanul), preotul Odorel Moldovanu, de la parohia nr 1 din Măgura, la Valea Seacă, preotul Constantin Zaharia, de la biserica din Sărata, în satul Siretu, din comuna Letea Veche, ş.a. „Am fost chemaţi la Arhiepiscopie, unde ni s-a zis să ne supunem deciziei. Am fost mutaţi numai noi, preoţii de peste 50 de ani, în mare parte hirotoniţi de fostul episcop, „blândul“ Eftmie, care s-a stins anul trecut. În cazul unora ar mai fi contat şi scandalurile de anul trecut, din mass-media, dar şi faptul că unii nou intraţi în sistem ar fi făcut „donaţii“, a spus un alt preot, sub protecţia anonimatului.

Biserica Ordodoxă se rupe în bucăţi în Arhiepiscopia Romanului.

Preoţilor le este teamă de precedentul creat prin caterisirea lui Irinel Andronache Regimul impus în ultimii ani de mai marii Bisericii produce şi alte efecte adverse. Unul dintre ele este acela că preoţii rupţi de la sânul Bisericii Ortodoxe Române  îşi fac biserici private, centre filantropice, faţă de care ierarhii BOR nu mai au nicio autoritate. Totodată, prin încercarea de a obţine mai mulţi bani de la credincioşi, dar şi prin mutarea vechilor duhovnici, ortodocşii îmbrăţişează culte şi secte neoprotestante. Mai mulţi preoţi caterisiţi în ultimii ani au format la Secuienii Noi de lângă Roman o biserica privată, denumită Mitropolia Moldovlahiei, care nu se mai afla în subordinea BOR ci în subordinea Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Dacă vorbim şi ne revoltăm împotriva Inalt Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, păţim ca Irinel Andronache, care a fost caterist anul trecut. Îmi este greu să înţeleg ce se doreşte prin toate aceste scandaluri provocate chiar de şefii din sistemul BOR“, a spus un alt preot.

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului: „Schimbările s-au făcut pentru dinamizarea şi îmbunătăţirea vieţii pastoral misionare, administrativ –gospodăreşti“

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului ne-a transmis în scurt timp un răspuns faţă schimbările produse recent în mai multe parohii. Dincolo de „limbajul tehnic“ reiese că politica BOR la momentul de faţă este aceea de dinamizare şi eficientizare a administrării parohiilor, lucru cunoscut de toţi preoţii ortodocşi.

„Cu deosebit respect vă anunţăm că toate informaţii de interes public privind Eparhia Romanului şi Bacăului sunt prezentate pe site-ul www.epr. ro. În ceea ce priveşte mutările de personal bisericesc vă comunicăm următoarele: Mutările  de personal bisericesc au caracter intern şi sunt luate în cadrul Consiliului şi Permanenţei Centrului Eparhial, în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, respectându-se Statutul pentru Funcţionarea şi Organizare Bisericii Ortodoxe Române, Canoanele Bisericii Ortodoxe, hotărârile interne ale Centrului Eparhial, precum şi legile în vigoare. Acestea se realizează în perspectiva dinamizării şi îmbunătăţirii vieţii pastoral- misioare, administrativ –gospodăreşti şi cultural-caritabile în parohie“, precizează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

5,5 milioane de euro din afacerea cu lumânări

Arhiepiscopia condusă de PS Ioachim are în subordine aproximativ 550 de biserici şi mănăstiri întinse pe raza judeţelor Bacău sau Neamţ şi în jur de 250.000 de familii de credincioşi. Conform dispoziţiilor interne, fiecare preot ar trebui să vândă 100 de lumânări, anual, fiecărei familii. Un calcul sumar arată că, pentru cea mai ieftină lumânare, vândută cu 1 leu, afacerea gândită de clericii băcăuani ar putea băga anual în conturile Arhiepiscopiei 25 de milioane de lei, adică circa 5,5 milioane de euro. Jumătate din bani rămân în contul bisericilor care vând, iar restul merg la Arhiepiscopie.

Nota: Comunicatul Arhiepiscopiei este total insuficient. Daca criteriul este cel enuntat in mass-media, e rusinos si trebuie denuntat ca atare. Nu se poate sa fie mutati preoti doar pentru ca nu indeplinesc cota de vanzari! 


Categorii

1. DIVERSE, PS Ioachim Bacauanul

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Arhiepiscopia Romanului si Bacaului acuzata ca MUTA DISCIPLINAR preotii INEFICIENTI ECONOMIC. Raspunsul oficial: mutari facute pentru “DINAMIZAREA” vietii administrativ–gospodaresti

  1. ziarele anti-biserica abia asteptau ocazii din astea, sa mai muste… dar citeodata gura pacatosului mai graieste si ceva adevar; ce-i FOARTE grav este ca tîmpenii din astea subrezesc biserica, unii mai slabi trec la alte culte, samd; ierarhii ar trebui sa aiba duhovnici buuuuuni, care sa- indrume si fata de care sa faca ascultare, biserica nu-i o afacere, traim timpuri de mari incercari duhovnicesti, nu de abuzuri de genul asta avem noi nevoie, ci de o incredere nestramutata ( e mult cerut ?) in ierarhi, si preoti bineinteles; sa nadajduim in mila Domnului ca se vor indrepta lucrurile, mai ales ca la Bacau sînt si multi catolici din cîte mai stiu eu, care cred ca fac prozelitism…

  2. pestele de la cap se strica

  3. Nu se intampla doar in eparhia aceea. Ci in multe. Preotii dau marturie.

  4. Problema este ca unii dintre capii bisericii slujesc banului, nu lui Dumnezeu. Doar asa se poate justifica o astfel de măsură “pentru dinamizare”…. Cat despre încredere, doar în Sfânta Treime mai putem avea. Cineva a spus:”pentru ca raul sa se manifesteze, este suficient ca oamenii de bine sa nu facă nimic”.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare