MEDICII CARE SE OPUN VACCINARILOR AR PUTEA SA-SI PIARDA DREPTUL DE PRACTICA

8-09-2015 4 minute Sublinieri

Medicii care se opun vaccinării şi-ar putea pierde dreptul de practică. Şi părinţii care refuză imunizarea copiilor ar urma să fie sancţionaţi. Este deocamdată un proiect de lege finalizat de experţi pentru Ministerul Sănătăţii, prin care autorităţile speră să împiedice reapariţia unor boli considerate eradicate. Asta în contextul în care doi copii nevaccinaţi au făcut poliomielită, în Ucraina, la frontiera cu ţara noastră. Iar miile de refugiaţi care dau năvală în Europa vin din zone unde circulă virusul Polio care poate cauza paralizia.

Laura şi-a vaccinat amândoi băieţii potrivit schemei naţionale de imunizări. Citise pe Internet despre reacţii adverse, dar a preferat să asculte sfatul medicului de familie. O rudă de-a sa a ales să nu facă vaccinurile.

Specialiştii în imunizări spun că vaccinurile sunt sigure. Totuşi, chiar unii medici le contestă, iar rata vaccinărilor scade. Experţii Ministerului Sănătăţii propun să le fie ridicat dreptul de practică. Şi să fie sancţionaţi şi părinţii care refuză vaccinarea. Mulţi copii rămân însă nevaccinaţi, fiindcă sunt plecaţi din ţară sau pentru că nu ajung la timp la medic sau pentru că nu se găsesc vaccinurile.

Lipsa vaccinului aduce neîncredere. În momentul în care lipseşte un vaccin se pune problema ce s-a întâmplat, părintele are o reacţie de apărare, întreabă de ce a apărut alt vaccin. Vaccinarea, fiind o normă socială, se impune ca o activitate de siguranţă naţională.

Necesarul de vaccinuri pentru cel puţin un an ar urma să fie asigurat prin noua lege. Acum 9 din 10 copii sunt vaccinaţi. În Ucraina, mai puţin de jumătate sunt imunizaţi. Acolo, autorităţile au intrat în alertă după ce doi copii nevaccinaţi au făcut poliomielită, la graniţa cu România. Virusul Polio, transmis prin mâinile murdare, poate cauza paralizii şi chiar moartea. La noi nu s-au mai înregistrat cazuri din 1996, iar Europa a fost declarată liberă de poliomielită în 2002. Serul antiPolio e în schema de vaccinări.

Imunizarea e pe viaţă, dar trebuie făcut rapel la 10 ani. Cei care nu s-au mai vaccinat pot fi în pericol. Toţi suntem expuşi.

Suntem vaccinaţi în copilărie, suntem protejaţi. Vaccinul care ne-a fost administrat nouă înainte de eliminarea virusului Polio din Europa era cu un virus viu care produce imunitate puternică, de lungă durată.

Autorităţile monitorizează apele reziduale, dar nu au găsit vreo urmă de virus Polio. Se strâng date şi despre cazurile de paralizie acută flască. Bolnavii din Ucraina au făcut poliomielita provocată de o tulpină virală care a suferit mutaţii genetice. Mai agresiv este virusul sălbatic Polio din Siria, de unde vin mii de migranţi. Cei care ajung în România vor fi monitorizaţi medical. Riscul de epidemii provocate de refugiaţi este însă mic, spun cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Se anunță furtună în dezbaterea privind o posibilă obligativitate a vaccinării. Medicilor care se declară împotriva vaccinării li se va putea ridica dreptul de liberă practică, iar părinții care nu își vaccinează copiii nu îi vor putea înscrie la grădiniță sau școală.

Grupul tehnic de lucru nominalizat de  Ministerul Sănătății pentru a elabora un proiect  al unei legi a vaccinării, în contextul scăderii constante a numărului copiilor vaccinați din România, dezbate zilele acestea care vor fi sancțiunile suferite de cei care îngrădesc accesul copiilor la vaccinare. Actul legislativ, elaborat de medici, specialiști în protecția copilului și experți de la Ministerul Edu­cației, va aduce câteva schimbări majore în sănătatea publică, inclusiv sancțiuni pentru medici și părinți, dar și respon­sabilități pentru minister.

Copiii nevaccinați, interzis la grădiniță

Un copil nevaccinat reprezintă un pericol pentru colectivitatea din care face parte, spun experții în sănătate din Comisia proiectului. Iar în momentul de față, acoperirea vaccinală la nivel național este de doar 87%, în ce privește vaccinurile din programul național. Cifra, considerată îngrijorătoare pentru că ar putea duce la reapariția unor boli grave, i-a determinat pe membrii comisiei să se gândească serios la introducera unor sancțiuni.

“Vaccinarea este o formă de protecție individuală și colectivă. Se discută o posibilă limitare a accesului în colectivități, după o perioadă de grație în care copilul poate să fie vaccinat. Mă refer la grădiniță și școală.”, spune medicul Alexandru Rafila, consilier la Ministerul Sănătății 

Drepturile individuale trebuie să fie respectate în paralel cu drepturile comunității, este de părere președintele asociației de părinți Mame pentru Mame, Ana Măiță:  „Atâta vreme cât este o grădiniță publică, eu consider că politica de înscriere și de îngrijire a copilului trebuie să fie în linie cu politicile publice de sănătate. Asta este, trebuie să ne asumăm. A fi părinte nu este ușor, dar trebuie să ne asumăm deciziile pe care le luăm și consecințele acestor decizii. Avem drepturi și avem obligații. În momentul în care decidem să nu vaccinăm copilul, trebuie să ne asumăm că vor exista și consecințe de acest tip, în care o instituție publică de îngrijire și educație nu permite accesul copilului nostru.”

Medicii anti-vaccin, sancționați

A vaccina sau a nu vaccina împart societatea românească într-o majoritate care crede în eficiența imunizării și într-o minoritate care consideră că vaccinurile sunt nocive. Rândurile acestei minorități s-au îngroșat în ultimii ani și au condus la o mișcare anti-vaccin. Cel mai mare rău îl fac medicii care recomandă nevaccinarea copiilor, consideră cei care lucrează la proiectul de lege care transformă vaccinarea într-o obligație. Astfel, acești medici s-ar putea trezi fără dreptul de a profesa.

“Încă suntem în discuții cu asociațiile profesionale ale medicilor, dar e posibil să mergem până la limitarea dreptului de practică.”, spune Rafila. Colegiul Medicilor nu a răspuns în cursul zilei de ieri la solicitarea „României libere“ a unui punct de vedere. Oficialul spune că actul normativ aflat în lucru nu își propune să declare război părinților care nu doresc să își vaccineze copiii, ci să-i convingă că fac o greșeală.

Există această discuție referitoare la imunizarea prin boală. Dar în cazul bolilor grave, cum este tetanosul, difteria și restul, copiii nu se imunizează, ei mor.”, spune Rafila.

Rezerve de vaccin, garantate

Actul normativ aflat în elaborare va stabili și responsabilități ale statului, prin Ministerul Sănătății. Astfel, statul va trebui să asigure fonduri pentru o rezervă constantă de vaccinuri.

“Astfel se vor evita orice fel de sincope în aprovizionarea cu vaccinuri, pentru că la nivel global este o penurie de vaccinuri.”, spune dr. Alexandru Rafila.

În plus, la nivelul fiecărei direcții de sănătate publică județene va exista un comitet de consiliere a părinților care au întrebări și nelămuriri. Același comitet va decide care sunt cazurile în care vaccinarea nu este indicată. O cauză a trendului descendent al vaccinării este lipsa informării dinspre Ministerul Sănătății, problemă pe care noua lege ar urma să o abordeze.

“Scopul acestei legi este să ofere cadrul ca oamenii să-și poată vaccina copiii fără să aibă nici un fel de îndoială că vaccinurile sunt utile, sigure, eficiente.”, spune Rafila.

Tratamentul, suportat de stat

Sunt vaccinurile nocive? La această întrebare, specialiștii, ca și producătorii de vaccinuri, spun că efecte adverse pot apărea, dar ele sunt extrem de rare și infime în comparație cu efectele bolilor pe care le țin departe.

Ministerul își asumă, în noul act normativ, să suporte orice intervenție, orice problemă medicală provocată de un vaccin. “Există o asumare de responsabilitate a Ministerului Sănătății și a instituțiilor subordonate pentru orice problemă în urma vaccinării. Orice cheltuială, intervenție medicală va fi suportată de minister.”, spune Rafila. Proiectul ar urma să fie transmis Ministerului Sănătății în  următoarele două săptămâni, pentru ca ulterior să fie lansat în dezbatere publică.

După lansarea în spațiul public, Ana Măiță se așteaptă la discuții aprinse: “Va fi furtună, vor fi procese, inclusiv la CEDO. O să fie dezbatere mare, e un subiect care va înfierbânta multe domenii.”  

*


Categorii

1. DIVERSE, Vaccinuri / legea vaccinarii obligatorii, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “MEDICII CARE SE OPUN VACCINARILOR AR PUTEA SA-SI PIARDA DREPTUL DE PRACTICA

 1. Pingback: POLITIA VACCINURILOR. PROIECT DE LEGE CARE INSTITUIE VACCINAREA FORTATA SI CONDITIONAREA INSCRIERII COPIIILOR LA GRADINITA SI SCOALA. Deocamdata autoritatile vor sa impuna 8 (opt) vaccinuri obligatorii | Cuvântul Ortodox
 2. Pingback: POLITIA VACCINURILOR. PROIECT DE LEGE CARE INSTITUIE VACCINAREA FORTATA SI CONDITIONAREA INSCRIERII COPIIILOR LA GRADINITA SI SCOALA. Deocamdata autoritatile vor sa impuna 9 (noua) vaccinuri obligatorii. Parintii sunt OBLIGATI sa refuze in scris… pe
 3. Pingback: POLITIA VACCINURILOR. PROIECT DE LEGE CARE INSTITUIE VACCINAREA FORTATA SI CONDITIONAREA INSCRIERII COPIIILOR LA GRADINITA SI SCOALA. [Deocamdata] Autoritatile vor sa impuna 9 (noua) vaccinuri obligatorii. Parintii sunt OBLIGATI sa refuze in scris…
 4. Pingback: POLITIA VACCINURILOR. PROIECT DE LEGE TOTALITAR CARE INSTITUIE VACCINAREA FORTATA SI CONDITIONAREA INSCRIERII COPIIILOR LA GRADINITA SI SCOALA. (Deocamdata) autoritatile vor sa impuna 9 (noua) vaccinuri obligatorii. Parintii sunt OBLIGATI sa refuze in scr
 5. Pingback: SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE MINISTRUL SĂNĂTĂŢII, NICOLAE BĂNICIOIU, PRIVIND OBLIGATIVITATEA VACCINURILOR | Cuvântul Ortodox
 6. Pingback: MINISTRUL EDUCATIEI RESPINGE CARACTERUL OBLIGATORIU AL EDUCATIEI SEXUALE/ Scrisoare deschisa a unor asociatii crestine pe tema educatiei sexuale/ VACCINAREA, INTRE PROPAGANDA OFICIALA, AMENINTARI si REFUZUL JUSTIFICAT AL PARINTILOR SI AL UNORA DINTRE MEDI
 7. Pingback: Bataia de joc a VACCINARILOR OBLIGATORII continua. In noul proiect al Ministerului Sanatatii, criteriile SANCTIUNILOR PENTRU PARINTI sunt ambigue, dar masurile DURE: CONDITIONAREA INSCRIERII LA SCOALA SI ACUZAREA “RELELOR TRATAMENTE” | Cuvânt
 8. Pingback: ARGUMENTE RATIONALE in sprijinul dreptului parintilor de a REFUZA VACCINAREA COPIILOR: “A încredința statului dreptul de a decide asupra beneficiilor de care trebuie să se bucure trupul nostru înseamnă a acorda un cec în alb oricarui dictator
 9. Pingback: VACCINAREA CU FORTA. Oficial din cadrul Ministerului Sanatatii: PARINTII CARE VOR REFUZA VACCINAREA COPIILOR, TRIMISI IN INSTANTA SI DATI PE MANA PROTECTIEI COPILULUI (Video) | Cuvântul Ortodox
 10. Pingback: UPDATE. Argumente impotriva vaccinarilor obligatorii/ VACCINARE SAU TOTALITARISM? România – un experiment social si in aceasta privinta? | Cuvântul Ortodox
 11. Pingback: ROBERT DE NIRO denunta TOTALITARISMUL VACCINISTILOR: “Oamenii sa vada VAXXED si sa decida ei insisi” (Video)/ FRANTA DISCUTA EXTINDEREA VACCINARILOR OBLIGATORII. O dezbatere reala, chiar daca intre surzi, fata de MONOLOGUL PROPAGANDISTIC si AG
 12. Pingback: Lansarea unei carti-eveniment si a campaniei împotriva vaccinării obligatorii: VACCINURILE SI AUTOIMUNITATEA – un semnal de alarma asupra reactiilor ADVERSE si chiar FATALE ale VACCINURILOR. Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu (APC România): “VA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare