ASCOR Cluj-Napoca evoca MARTIRII INCHISORILOR COMUNISTE

23-03-2017 1 minut Sublinieri

Duminică, 19 martie 2017, au avut loc după slujba vecerniei, discuţii legate de fenomenul prigoanei comuniste din închisori. La această întâlnire au participat mai mulţi tineri decât ne-am aşteptat. O pare dintre ei vor fi participanţi în pelerinajul – tur al închisorilor comuniste din toată ţara care va avea loc în perioada 28 aprilie -02 mai  şi  30 mai – 03 iunie, şi o parte au venit doar din interesul asupra subiectului.

În cadrul discuţiilor, Pr. Petru Buran din Parohia “Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” Fânațele Clujului ne-a vorbit despre viaţa şi  personalitatea pr. Daniil Sandu Tudor de la Rarău şi despre ce a însemnat pentru ţara noastră Mişcarea Rugului Aprins pe care a a iniţiat-o la Mănăstirea Antim din  Bucureşti.

În continuarea serii, Bogdan Herţeg, unul dintre redactorii de seamă ai revistei ARTHOS a comunităţii Bisericii Studenţilor a ţinut să evidenţieze tabloul social-politic dar şi duhovnicesc al ţării noastre înainte de instaurarea regimului comunist. De asemenea, ne-a relatat o întâlnire deosebită pe care a avut-o personal cu doamna Aspazia Oţel Petrescu.

Mai departe, Oana Raluca Băilă, în calitate de vicepreşedinte A.S.C.O.R. Cluj şi coordonator al unei echipe de teatru formate din membri ai Asociaţiei, a ţinut să evoce personalitatea domnului Dumitru Bordeianu din ale cărui mărturii s-a inspirat pentru a compune un scenariu temeinic pentru piesa de teatru “Colivia Privighetorilor” care a fost jucată pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj Napoca.

Nu în ultimul rând, Alexandru Coman, absolvent al facultăţilor de Teologie şi Istorie, a prezentat cartea “Jurnalul Fericirii” şi personalitatea poetului şi monahului Nicolae Steinhardt.

Am avut parte şi de o frumoasă prezentare a cărţii “Întoarcerea la Hristos – document pentru o lume nouă” a deţinutului politic Ioan Ianolide susţinută de Alexandru Popa, din  partea A.S.C.O.R. Cluj.

La finalul discuţiilor s-au stabilit intenţii şi propuneri pentru alte întâlniri care să abordeze tema păstrării credinţei în timpul prigoanei comuniste.

***

Anul 2017 a fost declarat anul Martirilor care au pătimit în temniţele comuniste. De aceea, ne-am propus o serie de activităţi şi evenimente în cinstea celor care au purtat suferinţele cu preţul vieţii ca noi să avem libertate creştină. În perioada 28 aprilie -02 mai  şi  30 mai – 03 iunie vom organiza un pelerinaj la cele mai importante închisori comuniste și la mormintele si mănăstirile care poartă amintirea vie a celor care au pătimit în închisori. Tema pelerinajului va fi “ÎNCHISORILE COMUNISTE. CRUCEA PE CARE A FOST RĂSTIGNITĂ ŢARA”.  În cadrul acestui tur naţional traseul nostru va cuprinde:

CLUJ NAPOCA – PENITENCIARUL GHERLA  CAVNIC – BAIA SPRIE – MEMORIALUL SIGHET MĂNĂSTIREA PETRU VODĂ – MĂNĂSTIREA DIACONEŞTI – TÂRGU OCNA – ÎNCHISOAREA RÂMNICU SĂRAT – MĂNĂSTIREA TECHIRGHIOL – SCHITUL POARTA ALBĂ  FORTUL  13  JILAVA – MĂNĂSTIREA CERNICA ÎNCHISOAREA PITEŞTI – MEMORIALUL FĂGĂRAŞ – MĂNĂSTIREA SÂMBĂTA DE SUS  MĂNĂSTIREA RECEA – SCHITUL AIUD (RÂPA ROBILOR) – CLUJ NAPOCA


Categorii

1. DIVERSE, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Pagini Ortodoxe

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare