Mitropolitii SERAFIM DE PIREU si ILARION (ALFEEV) de Volokolamsk IN ROMANIA – Cuvinte AUDIO la Duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci/ Parintele Nichifor Horia despre IUBIREA CELUILALT IN CONDITIILE VRAJMASE ALE LUMII IN CARE TRAIM: “Judecata este in fiecare zi, la fiecare alegere pe care o facem“
Predica de la Constanta a IPS Serafim de Pireu – 7 septembrie 2014:
Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.
sursa: Radio Dobrogea
***
Un mare eveniment religios se petrece în acest weekend, la malul mării. Mitropolitul Serafim de Pireu aduce din Grecia, pe mare, moaştele Sfântului Nectarie.
La invitaţia ÎnaltPreaSfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sosi în seara zilei de sâmbătă, 6 septembrie, IPS Serafim, Mitropolitul de Pireu. Primirea oaspetelui, care va veni de pe mare şi aduce cu el moaştele Sfântului Nectarie, vindecătorul de cancer, se va face în Portul turistic din Mangalia, de la ora 19.30, unde va avea loc şi un concert de fanfară.
După întâmpinarea oaspeţilor şi a Sfintelor Moaşte, de la ora 20.00, se va pleca în tradiţionala procesiune, pe următorul traseu: Portul turistic – str. Ştefan cel Mare – şos. Constanţei – sens giratoriu – biserica Sf. Mina. Evenimentul este organizat de Protoieria Callatis, cu prilejul Zilelor municipiului Mangalia, în perioada 6-7 septembrie. A doua zi, duminică, 7 septembrie, de la ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu IPS Serafim, Mitropolit de Pireu (Grecia), vor oficia Sfânta Liturghie la biserica Sf. Mina din Mangalia. Slujba va fi transmisă în direct de Radio Dobrogea (99,7 FM). Ceremonia va continua în municipiul Constanţa, la biserica Sf. Maria (Bdul 1 Mai nr. 21), unde, de la ora 19.30, distinşii oaspeţi vor săvârşi slujba Vecerniei şi pe cea a Sfântului Maslu.
***
Predica IPS Ilarion Alfeyev de la Man. Pangarati (jud. Neamt) – 7 septembrie 2014:
Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.
În calendarul Bisericii Ortodoxe Române au fost pomeniţi duminică, 7 septembrie 2014, Sfinţii Cuvioşi Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi. Aceşti doi sfinţi, canonizaţi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008, sunt ocrotitorii Mănăstirii Pângăraţi, care şi-a sărbătorit în această zi cel de-al doilea hram. Foarte mulţi credincioşi din zona Neamţului au participat la acest moment de sărbătoare încununat de Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk, Preşedintele Departamentului pentru relaţii externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor.
Duminică, 7 septembrie 2014, Mănăstirea Pângăraţi din judeţul Neamţ a avut cel de-al doilea hram. Credincioşii prezenţi la sărbătoarea aşezării monahale au participat cu evlavie la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk, Preşedintele Departamentului pentru relaţii externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, înconjuraţi de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte dintre membrii Corului „Byzantion“.
„Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său nu ca lumea să fie judecată, ci ca ea să fie salvată“
După citirea Evangheliei, IPS Părinte Ilarion a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre iubirea lui Dumnezeu faţă de oameni:
„Dumnezeu a iubit lumea şi L-a trimis pe Fiul Său cel Unul Născut pentru ca oamenii, prin El, să aibă viaţă veşnică. Nu mânia lui Dumnezeu L-a făcut pe Dumnezeu să-şi trimită Fiul în lume, ci dragostea Lui faţă de lume, faţă de fiecare dintre noi în parte. Prin Fiul lui Dumnezeu, fiecare dintre noi avem posibilitatea să ne mântuim. Iată de ce noi venim la biserică, participăm la Sfânta Liturghie şi ne împărtăşim cu Tainele Sfinte ale lui Hristos, prin care ne unim cu Dumnezeu atât duhovniceşte, cât şi trupeşte, în toată fiinţa noastră. Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său nu ca lumea să fie judecată, ci ca ea să fie salvată. Această iubire dumnezeiască ne uneşte într-un mod cu totul suprafiresc; noi venim la biserică neştiindu-ne unii pe alţii, străini unii de alţii, însă Dumnezeu ne uneşte prin firile nevăzute ale acestei iubiri. Îi mulţumim lui Dumnezeu că ne-a iubit cu această iubire şi Îl rugăm ca în popoarele noastre niciodată să nu înceteze credinţa“.
La finalul slujbei, IPS Părinte Mitropolit Teofan a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru participarea la sărbătoarea Mănăstirii Pângăraţi şi a subliniat modul în care creştinii de astăzi îşi pot arăta cinstirea faţă de Sfinţii Simeon şi Amfilohie:
„Cum se arată cinstirea noastră faţă de Sfinţii Simeon şi Amfilohie? Nu trebuie doar să privim la chipurile lor luminate, ci trebuie să preluăm şi să prelungim în viaţa noastră inima lor curată, sufletul lor sfânt şi mintea lor luminată, primind duh, har şi binecuvântare. Nu trebuie să ne îndepărtăm prea mult de viaţa pe care au dus-o aceşti sfinţi bineplăcuţi lui Dumnezeu, ci trebuie să păşim pe urmele lor, precum şi ei au păşit pe urmele sfinţilor părinţi, iar aceştia pe urmele sfinţilor apostoli“.
La finalul Sfintei Liturghii, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, arhim. Petroniu Marin, a mulţumit ierarhilor şi preoţilor prezenţi pentru împreuna-rugăciune la sărbătoarea ocrotitorilor obştii monahale pe care o păstoreşte, după care toţi credincioşii au participat la o agapă.
***
Cuvant al IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la Man. Pangarati (jud. Neamt) – 7 septembrie 2014:
Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.
sursa: Doxologia
***
Predica Arhim. Nichifor Horia (Iasi) – 7 septembrie 2014:
Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.
sursa: Doxologia
Transcriere partiala:
– Sunt copii care sunt abuzati de mici, dureros. Sunt dureri mai mari decat poate duce sufletul lor de copil. De multe ori rautatea si viclesugul vine chiar de la parintii lor de la care ar trebui sa primeasca dragoste si incredere desavarasita. Si asa invata bietii copii sa se ascunda, sa se fereasca, sa se apere. Si noi toti invatam in viata aceasta sa ne aparam de vicelsugul celorlalti.
– Pentru ca asa este, vedem multi crestini in jurul nostru, vedem la aproapele nostru, la fratele, sau la mama noastra, nu mai spun ce inseamna televizor, sau ziare sau celelalte, fel de fel de cuvinte care zapacesc si zaticnesc pe om.
– Ne gandim cat de greu trebuie sa fi fost pentru oameni, pentru copii, in vremuri grele, in razboaie, cand suferinta era legea in acele zile. Iata, asa invata omul sa se apere, sa se fereasca de celalalt, devenind dur, devenind ferm, necrutator.
– Porunca Mantuitorului, aceea de a avea viata vesnica, este de a iubi pe Domnul Dumnezeu din toata inima, si aceasta este prima porunca, iar apoi sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti, porunca a doua. Si sa iubesti pe aproapele tau, adaug eu, in aceste conditii nevralgice, dureroase in care traim. In conditiile in care suntem tradati in pornirile noastre cele mai nobile, cele mai frumoase, in dragostea cu care copilul se deschide celuilalt. In aceasta lume ne cere Dumnezeu sa iubim. Si spune Mantuitorul ca aceste porunci sunt deopotriva una cu alta.
– Sa iubesti pe Dumnezeu inseamna sa ai o relatie concreta; nu inseamna ceva abstract.
– Judecata nu va fi doar la final. Judecata este in fiecare zi, la fiecare alegere pe care o facem. Imparatia Cerurilor este imparatia celor care au invatat sa iubeasca pe celalalt, au invatat sa iubeasca drept pe celalalt, sa se smereasca. Judecata nu este ca o manie amanata care izbucneste disproportionat la iesirea sufletului din trup. Judecata este zilnica, iar la sfarsit, se vor alege oile de capre. Nu iti trebuie facultati sa distingi oile de capre; asa cum va fi atunci, asa este si acum. Cel care nu crede in puterea dragostei, ramane acolo unde este durerea si scrasnetul dintilor.
– Dragostea Mantuitorului, asadar, nu inceteaza, si nu e transformata in maine pentru cei ce nu vor fi in Imparatia Cerurilor. Dragostea lui Dumnezeu este pentru cei mantuiti mangaiere, iar pentru ceilalti, foc arzator, ca o rusine, ca o vadire a ratarii insasi vietii. Evangheliile ne sunt puse inainte ca sa nu ne ratam aceasta viata, ca sa nu ne gandim ca aceasta viata ne este pusa inainte doar ca sa ne ferim infricosati de crime, de rautatea celuilalt, doar ca sa avem un serviciu…
– Vedem ca atunci cand omul se teme, de multe ori se teme pe buna dreptate. De multe ori fratele, mama, tatal tau, iti interpreteaza gresit cuvintele si te ranesc si te doare inima cand vezi cum rastalmaceste omul dragostea si pornirea ta cea buna. Evanghelia de astazi nu e pusa intamplator in Duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci, ci ne este pusa ca inteles a ce inseamna Crucea pentru Mantuitorul, ce este Crucea in viata noastra. Nimic altceva decat rastignire de fiecare data, fara a ne mai indreptati sau autovictimiza, fara a ne mai apara “teritoriul”, confortul nostru, cele necesare ale noastre, ca si cum Dumnezeu n-ar exista.
– In aceasta viata vom avea parte de nedreptati si vedem ca Domnul, care este Dragostea Insasi, a fost repede prigonit de oameni si a avut parte de cea mai injositoare moarte pe atunci, moartea pe Cruce.
– Prorocul Isaia spunea: Si cu ranile Lui noi toti ne-am vindecat. Orice purtare a nedreptatii celuilalt, ca e tatal meu si l-am iertat, ca e copilul meu, ca e prieten sau sef, orice purtare inseamna vindecare a celuilalt, impreuna patimire cu el. In Dumnezeu aceasta s-a facut pentru omul intreg.
– Dumnezeu ne pune inainte dragostea dumnezeiasca si noi avem a nu ne mai teme de zdroaba acestei lumi si a intelege ca nu ne asteapta un confort sau vreo veselie sau vreun ospat zilnic.
– Domnul priveste pe celalalt asa cum ne cere noua sa-l privim.
Legaturi:
- S-O IUBIM PE MAICA DOMNULUI, MAICA GRESITILOR, DESCONSIDERATILOR, A CELOR OCĂRÂȚI ȘI SINGURI/ O societate cangrenata de URA si DISCORDIE/ Casatoria – intre iubirea ce ”ne vine” si iubirea ce se lucreaza/ ”NEBUNIA” SI ”SMINTEALA” STRADANIEI DE ”A UMBLA IN CAILE DOMNULUI”
- LA FANTANA LUI IACOB, PE CALEA INTALNIRII VII CU DUMNEZEU/ Hristos si proscrisii lumii/ SINGURATATEA PRINTRE OAMENI SI APARATE – DRAMA SI FLAGELUL VREMII NOASTRE/ Parintele Nichifor Horia despre lucrarea vie a lui Dumnezeu in noi prin Taine. DE UNDE NE LUAM PUTEREA PENTRU PRIGOANE?
- Parintele Nichifor Horia (Iasi) despre MARTURISIREA CREDINTEI, DISCERNAMANT, DRAGOSTE, ZELOTISM SI HABOTNICIE
- SA FIM ATENTI LA CHEMARILE LUI DUMNEZEU DIN VIATA NOASTRA! Predica (si audio) a parintelui NICHIFOR HORIA la Evanghelia tanarului bogat (2014)
- Judecata Iubirii parintesti – “adanca pana in adancul inimii noastre”. DAR NOI… AVEM INIMA DE FII? ALEGEM INCREDEREA SAU INCRANCENAREA? … SA FIM NOBILI SI RECUNOSCATORI SAU SA FIM “SMECHERI” SI NECRUTATORI? O PREDICA PLINA DE TALCURI PROFUNDE, LA DUMINICA FIULUI RISIPITOR (2012) A PARINTELUI NICHIFOR HORIA (staretul Man. Sfintii Trei Ierarhi, Iasi)
*
- Predica staretului IACHINT al Putnei la Duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci despre dragostea fara masura a lui Dumnezeu pentru noi si SFARSITUL LUMII ANUNTAT DE SFARSITUL DRAGOSTEI CRESTINE
- ASA A IUBIT DUMNEZEU LUMEA…
- Duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci: CRUCEA INVINGE LUMEA
- Predici (si audio) la DUMINICA DINAINTE DE INALTAREA SFINTEI CRUCI. Parintele Cleopa, IPS Bartolomeu, Parinti de la Sihastria Putnei: “Semnul Fiului Omului”
***
Cuvinte cu putere mare! Slava Domnului pentru prezenta Mitropolitului Serafim printre romani! Sa ne fie spre folos si întărire!