„Trebuie să înțelegem că acesta este, de fapt, un război, deoarece armele biologice au fost folosite împotriva noastră, iar acesta este un război de supraviețuire a poporului nostru. Când Marele Război Patriotic a fost declarat, au existat foarte mulți voluntari. Dar dacă mergeau pe front doar voluntarii, nu am fi câștigat acest război, l-am fi pierdut. O mobilizare generală a fost anunțată. Pentru a învinge acest virus, trebuie să declarăm o mobilizare generală”, a spus Mitropolitul Ilarion.
Articole din categoria: Mitropolitul Ilarion
Comentând introducerea pașapoartelor electronice, înlocuirea treptată a banilor lichizi, apariția de identificatoare digitale, precum și posibilul control total al statului asupra unei persoane, mitropolitul Onufrie a remarcat că „schimbările din viața omenirii din ultima perioadă indică faptul că se intră într-o nouă eră istorică, numită în limbajul ecleziastic era apocaliptică. “
In comunicat, Sinodul afirma ca “accepta si revizuieste petitiile inaintate de Filaret Denisenko, Makarie Maletych si adeptii lor, care se afla in schisma nu din motive dogmatice, in conformitate cu prerogativele canonice ale Patriarhiei Constantinopolului de a accepta astfel de petitii ale ierarhilor si altor clerici din toate Bisericile Autocefale. Astfel, cei mentionati au fost repusi canonic in rangurile lor preotesti, iar adeptii lor reprimiti in comuniune cu Biserica”.
“Biserica Rusiei nu va accepta aceasta decizie. Va trebui sa intrerupem comuniunea cu Constantinopolul, iar atunci Constantinopolul nu va mai avea dreptul sa pretinda leadershipul lumii ortodoxe. Acum Patriarhatul Constantinopolului pozeaza intr-un soi de lider al celor 300 milioane otrodocsi din lume, iar Patriarhul Constantinopolului este perceput ca aproape un papa ortodox. Dar cel putin jumatate din cei 300 milioane nu il vor mai recunoaste nici macar ca primul in familia bisericilor ortodoxe.”
Crearea unei Biserici independente „are aceeași importanță”’ precum acordul de asociere la Uniunea Europeană, liberalizarea regimului de vize sau aderarea la UE și NATO, a declarat joi președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Liderul de la Kiev a propus parlamentului crearea unei Biserici ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei. O decizie pe care o consideră de importanță „geopolitică”.
„Pentru ca documentele-draft pregatite in timpul etapei pre-sinodale si examinate la Sinodul din Creta sa devina decizii recunoscute de toti ortodocsii, trebuie sa fie dezvoltate pe viitor si agreate la nivel pan-ortodox, iar, apoi, adoptate prin consens de catre toate bisericile locale autocefale”. Prin urmare, pozitia oficiala a Patriarhiei Moscovei este ca documentele din Creta NU SUNT DECIZII si nu pot fi considerate ca atare, ci documente cu statut provizoriu, ne-obligatoriu, care trebuie refacute la nivel pan-ortodox si supuse aprobarii consensuale.
Ce înseamnă aceasta pentru noi care trăim în diferite ţări? Ce înseamnă noi care suntem supuşi influenţelor lumii de astăzi, inclusiv cele politice? Înseamnă că noi suntem parte Bisericii cele Una şi suntem parte a comunităţii care poate dobândi acest duh al păcii, indiferent de graniţele care ne înconjoară şi de dorinţele oamenilor. Această forţă pacificatoare a Bisericii trebuie să fie actualizată în fiecare epocă şi atunci când condiţiile externe sunt prielnice, dar şi atunci când nu sunt, pentru ca să realizăm ceea ce ne-am propus. Fie ca duhul iubirii frăţeşti autentice să împărăţească totdeauna în inimile noastre. Fie ca legăturile dragostei între Bisericile Ortodoxe surori, Română şi Rusă, să se întărească continuu.
“As vrea sa subliniez ca nu am fost singurul ierarh sarb prezent la Sinod care a refuzat sa semneze documentul. Textul nu a fost semnat de o majoritate a episcopilor nostri. Mai mult decat atat, documentul nu a fost semnat de multi alti episcopi [din alte delegatii]”, a spus Irineu. “Drept consecinta, documentul este nevalid. Conform principiului panortodox al consensului (la care am aderat strict din 1961), daca un episcop nu semneaza un document, semnatura lui fiind necesara, atunci documentul devine nevalid”, a subliniat vladica Irineu.
De aceea, înainte de a izvorî din plin daruri binecuvântate, râuri de sfinţenie şi de bună cucernicie, trebuie ca omul să înseteze, ne spune Domnul, să înseteze atât de mult după dreptatea care nu cade niciodată, încât să refuze apa stătută pe care o oferă lumea, aceasta de dragul apei celei vii, niciodată stând, niciodată mulţumit de cele ce se văd, căutând tot timpul mai mult, mai frumos, mai bine, mai trebuitor.
Certe-se nebunii, vorbele lor în vânt se vor pierde! Dispreţuiască fariseii, dispreţul lor va fi cinstea celor credincioşi! Nicodim să îndrăznească, apostolii să nu se ruşineze, martirii sângele să-şi verse, singuraticii să se roage, florile să înflorească şi cerul să se lumineze: va veni o vreme când cele rele nu vor mai fi. Căci pogorându-se, Duhul Sfânt va şi înălţa, venind întru noi, va ridica, mângâind va îndrepta, poruncind va vindeca, pierzându-se unii se va întrista, mântuindu-se alţii se va bucura, împreună cu slugile bune şi credincioase va lucra, împreună cu fiii risipitori se va tângui, cu întreaga lume va suspina arătând înspre cele ce nu se văd încă, dar sunt făgăduite cu nemincinoasă făgăduinţă.
“Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca în acest duh de mărturisire a dreptei credinţe, de păstrare a unităţii Bisericii şi de răspuns comun la probleme urgente ale timpului nostru, să manifestăm adevărata iubire faţă de Ortodoxie, nu doar una declarativă, să nu se spună despre noi că iubim o Ortodoxie ideală, dar nu putem administra sau păstori o Ortodoxie reală, adică nu trebuie să iubim numai Ortodoxia, ci şi pe ortodocşi, chiar dacă sunt de alt neam, din altă regiune a pământului şi prin aceasta arătăm că vom cultiva credinţa în iubire, cum ne cere Sfântul Apostol Pavel”
Aleșii din partidul Les Républicains al fostului președinte Nicolas Sarkozy solicită ‘o poliție municipală adevărată de 3.000 de oameni’, înarmată și care i-ar degreva pe polițiști de sarcini de asigurare a liniștii publice’, susține Goujon. Ei solicită, de asemenea, un plan de urgență care să prevadă instalarea a cel puțin 1.000 de camere video și a unor scanere de detecție în locurile publice.
Pana la urma, ce vrea acest film? Sa sugereze ca Moldova intreaga este altceva decat Romania, inclusiv prin ortodoxia sa, ce ar fi, chipurile, foarte legata de cea rusa? In cazul acesta, propaganda rusa este pe aceleasi coordonate cu propaganda partidei “hotnews”, care sustine, din motive contrarii, cam acelasi lucru. O suprapunere sinistra de viziuni si interese, o aplicare a tezelor huntingtoniene?
13. IPS Ilarion da de inteles ca SINODUL PANORTODOX, programat pentru 2016, ar putea fi AMANAT 03-11-2015
“Nu este exact să afirmăm că Sinodul Panortodox va avea loc în 2016. Am auzit o astfel de intenție – de a ține Sinodul în 2016 – din partea Patriarhiei Constantinopolului. Dar, până în prezent, nu a fost făcut un anunț oficial. Data va fi stabilită în funcție de gradul pregătirilor documentelor necesare”, a declarat Mitropolitul.
O parabolă am putea spune „contemporană” tuturor, pentru că ea surprinde sufletul omenesc, nu doar al ascultătorilor Mântuitorului Iisus Hristos în fața cărora a fost rostită, ci și comportamentul universal al omului în fața Cuvântului lui Dumnezeu; deschiderea sau, dimpotrivă, lipsa de sensibilitate, indiferența sau adversitatea față de îndemnurile mântuitoare ale credinței. Ea este cu atât mai actuală, cu cât lumea și societatea românească actuală, pe fondul unei „inflații verbale”, resimt o adevărată criză a cuvântului „cu putere multă”. Astăzi, asistăm, cvasigeneral, la rostirea și proclamarea mecanică, retorică, stereotipă, a unei multitudini de cuvinte care tocmai din această cauză nu reușesc să atingă sufletul și să transforme lăuntrul nostru. Or, cuvintele Evangheliei Duminicii a 21‑a după Rusalii caută să restaureze cuvântul uman, ca mijloc de comunicare și comuniune, cale a convertirii și schimbării lăuntrice, a mântuirii și desăvârșirii creștine, legându‑l și ancorându‑l în cuvântul cel dumnezeiesc.
Fiind prezent la ambele evenimente, am putut vedea pe viu atmosfera, reacțiile, entuziasmul. Iar acestea au fost nici slabe, nici episodice. Pe cât de mulțumitoare a fost experiența live, pe atât de dezamăgitor a fost ecoul în spațiile media. În afară de canalele Bisericii, care au prezentat amplu și corect, afară de câteva precizări lapidare în alte surse, evenimentele au fost trecute cu vederea sau prezentate în derizoriu. Vă dau un exemplu: în Iași, „doar câteva zeci de persoane au ieșit la un marș pentru viață”.
Stirea reala ar fi ca exista, deja, in Biserica Ortodoxa Universala, un grup important de ierarhi care promoveaza incorporarea in discursul public al Bisericii a limbajului corect politic privitor la homosexuali (proces in plina derulare in catolicism). Viclenia cu care acest limbaj este promovat tine de pretextul combaterii persecutiilor la care acestia ar fi supusi in unele tari – de regula, musulmane. Spunem pretext pentru ca, in realitate, miza este alta, nu soarta acelor oameni, ci alinierea Bisericii la standardele nouvorbei pro-LGBT.
Din aceasta perspectiva putem imparti crestinii in doua grupe, traditionalii si liberalii. Si o mare prapastie separa astazi nu atat pe Ortodocsi de Catolici sau pe Catolici de Protestanti cat separa pe traditionali de liberali. Anumiti lideri crestini afirma ca Biserica trebuie sa fie suficient de ‘inclusivista’ incat sa accepte standarde de comportament alternativ si sa le binecuvinteze oficial. Traditionalistii, la randul lor, ii acuza pe liberali de respingerea normelor crestine fundamentale si de diluarea fundamentului invataturii morale crestine.
Jurnalul: Patriarhia Moscovei anunţă o CATASTROFĂ în Orientul Mijlociu. AVERTISMENTUL şefului Bisericii Ortodoxe Ruse Eliminarea minorităţii creştine din Siria poate duce la dispariţia totală a creştinilor în tot Orientul Mijlociu, ceea ce va însemna o catastrofă civilizaţională, a atras atenţia patriarhul …
UPDATE (intr-un tarziu, BOR comunica, totusi…): Ziarul Lumina: Întâlnire de pregătire a Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe. Reuniunea Comitetului Interortodox Special La Centrul Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy, Elveţia, a avut loc în perioada 29 septembrie – 4 …
Mospat.ru: A 13-a sesiune plenara a Dialogului Teologic Ortodox – Catolic a luat sfarsit Pe 22 septembrie 2014, a 13-a sesiune plenara a Comisiei Mixte de Dialog Teologic dintre Biserica Ortodoxa si Biserica Romano-Catolica si-a incheiat activitatea la Amman, in …
sursa: Radio Dobrogea *** Adevarul: Moaştele Sfântului Nectarie, vindecătorul de cancer, aduse pe mare de mitropolitul Serafim de la Pireu Un mare eveniment religios se petrece în acest weekend, la malul mării. Mitropolitul Serafim de Pireu aduce din Grecia, pe …
Basilica: Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk în vizită la Patriarhia Română În ziua de vineri, 5 septembrie 2014, la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit vizita unei delegaţii din Biserica Ortodoxă Rusă, condusă de …
IPS Teofan, “filorus convins”, ascultand un moldovean “rural si “slab educat” (etichetele apartin Hotnews) In contextul inrautatirii situatiei din Ucraina si al Summitului NATO din Tara Galilor, unul din redactorii Hotnews.ro, Cristian Pantazi, enumera ceea ce considera a fi …
Patriarhul Kirill al Moscovei si al Intregii Rusii a criticat aspru Biserica Greco-Catolica Ucraineana acuzand-o ca se implica direct in activitati politice si utilizeaza in cadrul comunicatelor sale publice sloganuri rusofobe dure
Ucraina a interzis la sfârșitul săptămânii trecute intrarea pe teritoriul său a mitropolitului rus Ilarion, șeful Departamentului pentru relații externe în cadrul Patriarhiei Moscovei, o decizie ce a provocat proteste din partea Bisericii Ortodoxe Ruse și a Ministerului rus de Externe.
Doxologia: Moaştele Sfântului Iustin Popovici vor fi exhumate şi expuse spre închinare Cu ocazia sărbătorii Bunei Vestiri (în calendarul iulian, ţinut de Biserica Ortodoxă Sârba), ziua în care s-a născut şi a trecut la Dumnezeu Sfântul Iustin Popovici, la Mănăstirea …
Mediafax: Rusia AVERTIZEAZĂ România pentru declaraţii “antiruse” ale preşedintelui Băsescu privind Ucraina. Reacţia MAE Rusia a avertizat, vineri, România, pe tema unor declaraţii “antiruse” ale preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu criza din Ucraina, Moscova subliniind că o deteriorare a …
Asianews: Siria, Papa, China: O conversatie cu Mitropolitul Ilarion Temeri cu privire la crestinii din Orientul Mijlociu. Amintirea celor doi episcopi ortodocsi rapiti. Stima pentru Papa Francisc, care “cunoaste” ortodoxia. Legea anti-gay si stransa cooperare cu Kremlinul. Moscova – Ingrijorarile …
AsiaNews: Moscow Patriarchate: acting as “international executioners,” the US is sacrificing Muslims and Christians in Syria Mitropolitul Ilarion, raspunzand agentiei AsiaNews, a condamnat perspectiva ca NATO sa aiba o interventie fara mandat ONU. O sa fie sacrificate mai multe victime “pe …
30. Biserica Rusiei critica UNIUNEA EUROPEANA pentru implementarea cu forta a LEGILOR ANTICRESTINE 03-06-2013
Interfax-Religion: Russian Church criticizes EU for forcing anti-Christian norms on Europe Patriarhia Moscovei este preocupata de faptul ca administratia Uniunii Europene a asumat o pozitie ultra-liberala pe tematicile morale. “Din pacate, administratia Uniunii Europene a luat pozitii antibisericesti si anticrestine …
31. IPS Ilarion Alfeiev despre REGIMUL ANTIHRISTIC bolsevic si comoara NOILOR MARTIRI ai Rusiei 17-02-2013
ÎPS Mitropolitul Ilarion: Faptele noilor martiri şi mărturisitori sunt o comoară duhovnicească ce trebuie păstrată cu grijă şi cinstită de Biserica noastră “Nu ştim ce ne aşteaptă de acum înainte. Este greşit să credem că Biserica se va bucura mereu de …
Arcimbaldo – Regele Irod Ucigasul-de-copii Doxologia: pr. Valentin Istrati/ Cea mai cumplită cauză a morţii în Anglia Un raport recent al Biroului pentru Statistici Naţionale din Marea Britanie arată că mai mult de un sfert din oamenii care mor în …
Mospat.ru: Civilizatia europeana – de la Edictul de la Milan la crestinofobie. Cuvantul IPS Ilarion adresat in cadrul conferintei internationale reflectie-actiune dedicata Sfintilor Constantin si Elena – inceputul si triumful crestinatatii in istoria umanitatii Pe data de 2 octombrie 2012, …
Mospat.ru: Patriarch Kirill receives Romanian Orthodox Church delegation Pe 8 octombrie 2012, Preasfintitul Kirill, Patriarhul Rusiei a primit o delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane in incaperile patriarhale de la Manastirea Sfintei Treimi a Sfantului Serghie.
Romfea: Mitropolitul Ilarion: ”Grecia are nevoie de o nouă politică externă” Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, Președintele Secției de Relații Externe a Patriarhiei Moscovei, a fost în data de 24 septembrie 2012, în cadrul vizitei lui în Grecia, la Ministerul Apărării …