Fostul …legionar Neagu Djuvara agita un fals pericol: “NE INTOARCEM LA EPOCA LEGIONARA”

8-09-2014 2 minute Sublinieri

Neagu_Djuvara

Mândria de a fi român şi ortodox, mesajele folosite de PSD în campania electorală din acest an, arată că “ne întoarcem la epoca legionară”, susţine istoricul Neagu Djuvara.

Istoricul Neagu Djuvara a afirmat, la Interviurile Gândul, că accentul pus de un partid politic pe mândria de a fi român şi pe cea de a fi ortodox îi aduce aminte de legionari.

„Da, ne întoarcem la epoca legionară. E un anacronism într-o epocă în care încercăm să nu mai fim atât de naţionalişti fiecare, ci să fim europeni şi să ne înţelegem cu vecinii noştri europeni pentru a face un vot comun împotriva celor neeuropeni. Lucrul acesta nu mai este actual acum”, a afirmat istoricul Neagu Djuvara. El însuşi un simpatizant legionar în tinereţe, Neagu Djuvara spune că, dincolo de „nebuniile tinereţii”, vârsta matură i-a arătat cât de distructivă poate fi ideologia mişcării legionare.

“Mândri că suntem români” a fost unul dintre mesajele folosite de PSD pentru alegerile europarlamentare. În anunţul candidaturii sale la prezidenţiale, făcut în 30 iulie, la Craiova, Victor Ponta a lansat şi mesaje naţionaliste şi religioase, făcând referire la contracandidatul său de etnie germană, Klaus Iohannis. “Nu cred că un candidat la funcţia de preşedinte al României are o problemă dacă nu este ortodox sau nu e de etnie română. Cred că are exact aceleaşi drepturi cu mine. Dar vreau un lucru şi îl spun de fiecare dată: nu vreau să mă acuze nimeni sau să spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea. Aşa m-am născut, aşa o să mor, sunt mândru de asta, cred că trebuie să fiu respectat pentru acest lucru”, a spus Ponta. […]/ integral pe gandul.info

Nota noastra:

Saracul Neagu Djuvara… Distinsul istoric a emis (iarasi) o enormitate care este cu atat mai nuca-n perete cu cat vine de la o persoana care chiar a trait in vremurile legiunii, chiar a fost el insusi simpatizant al Miscarii, care are o varsta, deci o experienta considerabila, si care ar trebui sa aiba gustul nuantei si al discernamantului impus de lecturi si de realitate.

1. Legiunea a fost o miscare sociala a tinerilor, dupa cum el insusi spune despre alegerea sa (“nebuniile tineretii”). Ce face Ponta e campanie electorala, nu exista niciun fel de miscare sociala in background si mesajele sale “ortodoxiste” nu se adreseaza, in primul rand, tinerilor, ci unui public destul de eterogen, (probabil) aflat mai degraba la varsta pensionarii, parte din acei perdanti ai Romaniei postcomuniste care au trecut de la spiritualitatea gen “Formula As” la pelerinajele la Prislop.

2. Legiunea a ajuns sa fie relevanta mai ales din cauza salbaticiei cu care au fost reprimati studentii din Miscare. Daca ne-am gandi realmente la pericolul unei miscari extremiste, acesta nu ar fi efectul ortodoxismului de conjunctura al lui Ponta, ci al excluderii ortodocsilor din spatiul public, al agresivitatii campaniilor anti-romanesti si anti-BOR, precum si al absentei complete a reprezentarii politice a acestui segment al populatiei, fie el si de forma. Abia in acest caz, in lipsa supapelor, s-ar crea premisele unei miscari usor de radicalizat si de dus in extrema.

3. Sentimentul de excludere ar trebui sa fie insotit si de alte frustari sociale, iar acest mix poata duce, uneori la partide politice extremiste de amploare sociala. Cum-necum, in Romania pur si simplu NU EXISTA astfel de partide, desi frustrari sunt cate vrei, iar starea de spirit e inveninata mai dihai decat ar fi putut-o face existenta extremistilor. Sa ne gandim la exemplul Frantei, Greciei si Ungariei. In aceste tari exista realmente partide politice extremiste sau nationaliste cu amploare sociala, insa nici macar asa atmosfera publica de acolo nu e intr-atat de otravita, imbacsita si indusmanita ca la noi. Oare ce e mai grav, ca marea majoritate a romanilor sunt impartiti in tabere care trebuie sa se urasca si sa se dispretuiasca visceral, sau ca exista vreun partid de 15% care zice multe si nu face nimic?

4. Apoi, de cand e mandria de a fi roman (sau francez, croat, american, israelian) un “anacronism”?

Of, aceasta invrajbire programatica, nu-i mai lasa in pace nici macar pe cei mai batrani dintre actanti…


Categorii

1. DIVERSE, Alegeri in Romania, Istorie, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “Fostul …legionar Neagu Djuvara agita un fals pericol: “NE INTOARCEM LA EPOCA LEGIONARA”

 1. Neagu Djuvara o valoare in viata….sa-i dea Dumnezeu sanatate!!
  Mandria de a fi roman si ortodox este foarte buna atata timp cat nu duce la extremism si o vedere subiectiva si nu obiectiva a lucrurilor.

 2. @Alex:

  Sa-i dea sanatate. Cat priveste valoarea… e discutabila, din pacate. Neagu Djuvara e un bun povesitor, dar deloc un bun istoric.

  Mandria de a fi roman si ortodox este foarte buna atata timp cat nu duce la extremism si o vedere subiectiva si nu obiectiva a lucrurilor.

  Dar el zice ca nu e buna deloc si o echivaleaza cu extremismul.

 3. Pacat ca ii lipseste demnitatea acestui om… la inaltimea culturala pe care o are (sau care i se atribuie). Si la intelepciunea pe care ar trebui sa o aiba la aceasta varsta venerabila. Dumnezeu sa-l lumineze!

  Iar Gandul lui Sarbu promoveaza, desigur, idei anti-nationale si anti-ortodoxe. Dupa cum sunt si ale “istoricului” Lucian Boia, mare trend-setter si “valoare” in ceea ce priveste propagarea ideilor false dar politic-corecte, legate de istoria nationala.

 4. Să-mi fie iertat, dar maestrul Djuvara cam bate câmpii. Una la mână că aşa zisa Ortodoxie, nu doar substanţială, ci chiar şi nominală, a Mişcării Legionare e o mistificare a istoriografiei europenist-liberale care vrea să pună toate neajunsurile şi psihozele modernităţii româneşti pe seama Ortodoxiei. Or, dincolo de faptul că în Mişcare erau şi foarte mulţi greco-catolici iar Corneliu-Zelea Codreanu avea mare evlavie la Sfântul Anton din Padova, tocmai primatul politic al naţionalului asupra spiritualului explică de ce Corneliu Zelea Codreanu vorbeşte întotdeauna de Biserica Creştină şi de Creştinism şi nicioadată de Biserica Ortodoxă, sau altfel spus, nu pune problema în termeni confesionali (cam la fel ca domnul Djuvara care şi el se recomandă ca şi creştin, nicidecum ca ortodox). Ba chiar Ionel Moţa e şi mai generos şi, în loc să vorbească de spiritualitatea creştin-ortodoxă, vorbeşte de spiritualitatea creşin-ariană. Acest primat al politicului omogenizant asupra spiritualului confesionalizant are şi reverberaţii internaţionale. Ca atare, ideea unui “front comun” împotriva ne-europenilor (a se citi “barbaria asiatică”), cu eventuale costuri pentru statul naţional român şi având drept fundament “o spiritualitate creştin-ariană” (adică presupunând o Ortodoxie contrafăcută cu scopul acomodării la Uniunea Europeană care şi atunci ca şi acum era tot cu sediul la Berlin), idee pe care ne-o recomandă domnul Djuvara acum, era, la vremea ei, o idee cât se poate de relevantă pentru stimabila sfântă tinereţe legionară a domniei sale. Nu întâmplător, antisovietismul legionarilor, exploatat de către NATO după 1945, s-a metamorfozat în ultimii ani în antiputinismul unor grupări neolegionare (cu amiciţii creştin-democrateşi “neorepublicane”) care se bizuie altminteri pe sprijinul financiar al Fundaţiei Konrad Adenauer (a se vedea şi felul în care sunt folosite de către vestici grupările neofasciste din Ucraina de Vest), aceeaşi care finanţa propaganda pentru Statele Unite ale Europei cu care se ocupau Adrian Papahagi şi fostul ministru de externe Teodor Baconsky. Una peste alta, eu m-am săturat ca aceeaşi Fundaţie Konrad Adenauer care îi finanţează pe neolegionari să îi finanţeze şi pe foştii camarazi de pe la Puncte Cardinale pentru a denigra naţionalitatea, românitatea ş.a.m.d. ca inerent legionare. Ideea e că fascismul, rasismul şi în general naţionalismul modern, cu toate ale sale bune şi rele, românii le-au importat din mult iubitul Occident al domnului Djuvara, şi tot de-acolo şi-a luat şi C.Z. Codreanu svastica pe care şi-a pus-o pe cununie pe vremea când tânărul Djuvara visa la revoluţii care să facă o ţară precum soarele sfânt de pe cer. Adică, vorba ceea, vorba aia care le place lor: “sunt vechi domnule!”. “De la pasopt încoace”…

 5. Pare că dac-ar fi tăcut, filozof rămânea…

 6. A imbatranit degeaba.

 7. @ Mircea:

  Proasta, cum altfel? Nu e prima data cand respectivul biet parinte spune astfel de prostii politicianiste, din pacate. Daca o fi doar inselare sau o mai fi si altceva, nu stim.

 8. Scuze ca va bombardez cu off-topicuri, dar acum am dat peste acesta stire care chiar mi se pare interesanta si nu stiu cum sa o interpretez ref la conflictul din Ucraina, apropos de semne divine.

  http://realitatea.mobi/1504743

 9. Mircea,
  Nici ca se putea ceva mai interesant! 🙂 Pacat ca nu ne-a spus in care carte i s-a aratat…Cand aveam cativa anisori, mai “citeam” si eu prin carti impreuna cu cei de varsta mea -atunci nu stiam ca asta e pacat. Cartea preferata era “PACALICI”…

  Referitor la cealalta “bomba”…Pai, cum sa o interpretati altfel decat asa cum recomanda Sfintii Parinti ai Bisericii?

 10. Respectabilul domn Djuvara NU poate fi considerat un “fost legionar”, domnia-sa doar a chibitat din background pe vremea tineretii ca un fel de simpatizant,trairea legionara nu a fost crezul vietii lui asa cum a fost de exemplu pentru Sandu Stefanescu sau Parintele Arsenie.Maestrul exagereaza si asta nu este nici de mirare si nici condamnabil la o anumita varsta.Sunt insa multi ageamii care-si dau cu parerea despre miscarea legionara, desi nu au cunoscut si nu au vorbit niciodata cu un legionar veritabil in carne si oase.Discursul legionar facut dupa ureche de indivizi care nu au abilitati intelectuale si de intelegere a fenomenului spune totul despre nivelul de intelegere minim al societatii romanesti actuale.Legionarii au raspuns in unele cazuri la moarte cu moarte ,insa nu dupa legea talionului care se aplica si astazi,de exemplu 50-100 de ochi pentru un ochi si asa mai departe si cu dintii. Poate ca omorurile savarsite dupa epoca legionara pe pamantul romanesc (si nu numai ,dar sa ne vedem de pacatele noastre) striga la cer mai tare decat cele ale legionarilor …

 11. Pingback: DECONSTRUIREA DEMITIZARII SAU O REPLICA MARGINALIZATA. Istoricul Ioan-Aurel Pop despre lucrarile lui Lucian Boia: “O ATARE ATITUDINE ESTE MENITA SA DISTRUGA COMPLET ROMANIA” - Recomandari
 12. Pingback: “Mandru ca-i ortodox”. PONTA despre CASATORIILE HOMOSEXUALE: romanii NU SUNT PREGATITI pentru asa ceva - Recomandari
 13. Pingback: Ioan Scurtu – critici dure adresate DEMITIZATORILOR DE SERVICIU - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare