Inca un subiect autonomist: REPUBLICA BANATEANA

2-11-2012 1 minut Sublinieri

Un sondaj lansat pe Facebook arată că 92,7 la sută dintre bănăţeni doresc autonomie economică şi administrativă faţă de Bucureşti

La 94 de ani, de la proclamarea Republicii Bănăţene (31 octombrie 1918), comunitatea „Banatul de altădată” a lansat un sondaj de opinie pe Facebook, un spaţiu la foarte modă pentru aceste activităţi. Întrebarea la care se aşteaptă un răspuns simplu prin „Nu” sau „Da” este:Aţi fi de acord cu o eventuală autonomie economică şi administrativă a Banatului şi a Transilvaniei faţă de Bucureşti, după modelul Germaniei? ”.

La 2.000 de voturi înregistrate, procentul celor care ar fi de acord cu o atutonomie economică şi administrativă a Banatului şi Transilvaniei faţă de Bucureşti a ajuns la 92,7%.

„Deşi este un sondaj făcut pe Facebook, care nu respectă normele ştiintifice de efectuare a acestui tip de măsurare a opiniei publice, rezultatul este totuşi un semnal că bănăţenii, în număr din ce în ce mai mare nu mai sunt dispuşi să suporte modul incorect de colectare a impozitelor. Bucureştiul controleză şi direcţionează banii doar unde are interese”, a declarat Cristian Colojoară, unul din membrii Ligii Bănăţene.

Privind rezultatul se naşte întrebarea: de ce o majoritate covârşitoare doreşte descentralizarea şi mutarea factorilor de decizie de la Bucureşti la Timişoara pentru Banat şi respectiv Cluj-Napoca pentru Transilvania?

“Sunt convins că dacă s-ar face un referendum pe acest subiect în Banat, marea majoritate s-ar declara pentru descentralizarea şi autonomia administrativă şi financiară a Banatului. Ţin să precizez că acest lucru nu înseamnă independenţa sau ruperea de România, doar cei care sunt direct interesaţi şi beneficiază şi de felul în care este administrată România azi susţin acest lucru şi seamănă voit confuzie”, a mai declarat Colojoară.

 

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “Inca un subiect autonomist: REPUBLICA BANATEANA

 1. Nici nu au trecut 100 de ani de la unirea Banatului si a Transilvaniei cu TARA, ca deja se “oripileaza” cei care le-au “pierdut” si se strofoaca cum sa faca sa le aduca inapoi…si nu se dau in laturi sa puna in circulatie idei “separatiste” care prind in mintile unor oameni LIPSITI DE O MINIMA IUBIRE DE NEAM….
  Ideea “separarii” Banatului si Ardealului de Romania, nu este “noua”, este destul de veche si cel care a pus-o in functiune si circulatie la cativa ani dupa revolutiea din dec.89, (destul de “virulent” la un moment dat), a fost jurnalistul ardelean SABIN GHERMAN, pe care l-a facut “KO” intr-o polemica televizata, la un post de tv, regretatul OCTAVIAN PALER, un ardelean get pe get…
  Probabil s-or fi “jurat” ungurii cand au piedut Banatul si Ardealul ca nu va “trece” un veac si ca poate le vor reintoarce sub…”calcaiul” dominatiei lor…
  Din pacate acum Bnatul si mai ales Timisoara “capitala” “FRUNCII” Romaniei… este sub o alta dominatie, mai grea decat a ungurilor dar si mai “rusinoasa” ca a lor, si anume sub cea a clanurilor de tigani din acest oras.
  Insa interesant este ca aceasta idee a separarii Banatului si Ardealului (dar in special a Banatului) de TARA, este REPUSA in DISCUTIE, tocmai cand in alte locuri ale Europei se DISCUTA DESPRE DESPRINDEREA Scotiei de Marea Britanie, a Cataloniei de Spania etc…

  Se pare ca MARELE IMPERIU AL UE, doreste “pulverizarea” teritoriala a statelor membre ca sa poata sa faca o SUPERCENTRALIZARE…”eficienta”…

  Cum spuneau si unii comentatori de pe pagina Virtuala a Ziarului Adevarul: faptul ca in Bucuresti sunt politicieni corupti si functionari corupti si demnitari corupti care nu chivernisesc cum trebuie FINANTELE TARII, nu inseamna ca prin autonomie administrativo-financiara se rezolva problemea unui mai bun management al finantelor Banatului si Ardealului (in “fereasca Domnul-Sfantul” situatia negativa in care aceasta “autonomie” ar fi obtinuta…), fiindca OAMENI CORUPTI si incompetenti sau suficient de buni manageri, sunt PESTE TOT, prin urmare si la nivel local in Banat si in Ardeal…care nu vor fi cu nimic mai “breji” si mai competenti decat cei de la Bucuresti…iara daca finantele Banatului si Ardealului vor ajunge pe mana unor astfel de “oameni”, atunci banatenii si ardelenii nu vor face mare branza cu “autonomia” pe care o vor…

  DAR problema principala este ALTA, si anume DEJA SE VAD PRIMELE SEMNE si SIMPTOME ale unei “grave” IMBOLNAVIRI a MENTALULUI COLECTIV al romanilor si mai ales a celor din partea de vest a tarii…care a fost mnai aproape de Ociident.

  Iata pentru “unii” (fiindca sper ca astfel de “tampiti” sunt in realitate foarte putini) banateni, NU MAI CONTEAZA NIMIC DIN VALORILE PE CARE NEAMUL ROMANILOR LE ARE si care sunt prevazute si aparate chiar de Constitutia POPORULUI ROMAN, si anume:
  – UNITATEA,
  – INDIVIZIBILITATEA,
  – INALIENABILITATEA,
  – CREDINTA ORTODOXA MAJORITARA,
  – IUBIREA DE GLIE;
  – PRETUIREA JERTFEI INAINTASILOR pentru INTREGIREA NEAMULUI…

  Nu, ci conteaza doar…o “autonomie” locala…financiara si administrativa…si nimic mai mult.

  Adica oamenii acestia sunt niste VERITABILI “SECTARI” ETNICI si IDEOLOGICI pentru care “INTREGUL” tarii si al neamului romanesc din care fac parte si CONSTIINTA DE NEAM, nu are nici o valoare, asa cum pentru sectarii eretici crestini, TOTUL si INTREGUL BISERICII si AL CRESTINISMULUI nu are valoare, ci numai fascicolul si “felia” invaturii lor…”sectare”…

  Spunea un comentator despre banateni…”ati fost robi ai ungurilor veacuri de-a randul, acum vreti sa fiti robi ai tiganilor…partasia cu ceilati romani nu va convine, ci va place mai mult partasia tiganilor”, triste cuvinte…dar care nu sunt departe de adevar…

  Speram insa ca astfel de idei “cretine”, NU VOR “cuprinde” precum un canncer bolnavicios mental mintile multor banateni si ardeleni, ci precum niste “fermenti” slabi si infecti, se vor stinge inainte de a fi luate in serios de catre cei mai multi dintre banateni si ardeleni…

  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti…si de TARA si NEAMUL NOSTRU Romanesc…de Romania noastra “DODOLOATA”…pentru care s-au jertfit si sacrificat strabunii nostri si soldatii REGATULUI Romnaniei, care au trait cu suspinul INTREGIRII Neamului in suflet, toata viata lor…
  Cred ca din Ceruri strabunii nostri vor cere Judecatorului Hristos, SA-I “SCUTURE” si “certe” pe smintitii acestia de “urmasi” ai lor, pentru care Jertfa lor, si Visul de veacuri al lor – ROMANIA MARE – si INTREGIREA NEAMULUI ROMANESC, nu mai insemna nimic…

  AMIN!

 2. Este adevărat că se vorbea de autonomie economică, sau mai bine zis, o mai largă descentralizare economică. Dar de desprindere de tară nici nu poate fi vorba. Marea frustrare a bănăţenilor este adevărată, ei contribuind cu sume foarte mari şi primind înapoi foarte putin. Grosul acestor bani se duceau în judeţele estice acolo unde puterea politica avea aleşi. Ca bănăţean eu şi oricare altul suntem dispuşi să dam 50% din câştigul nostru tarii, este adevărat ca cei 50% ai noştri fac uneori mai mult decât multe judeţe sărace la un loc. Dumnezeu ne-a dat mai mult noua decât altor fraţi ai noştri şi noi sa dam mai mult dacă putem. Dar să iei din Banat sume foarte mari şi să returnezi bănăţenilor sume ridicole faţă de cât au contribuit ei, doar ca tu politicul să bagi sume uriaşe în Vaslui sau în cine ştie ce judeţ, nu mi se pare corect. De aici vine supărarea bănăţenilor. Şi de aici s-a născut ideea unei mai mari descentralizări economice, susţinute de bănăţeni. Dar a vorbi de independenta Banatului este o prostie fara margini, care nu va avea susţinerea bănăţenilor niciodată. Ca unii gen UE sau un stat vecin cu probleme visează aşa ceva, nu contest.

  Totuşi, o data cu venirea la putere a unui primar USL, Timişoara cât şi Consiliu Judeţean au primit sume mai mari de bani, care se văd deja în multe investiţii. Cel putin timişorenii sunt mulţumiţi că au scăpat de fostul primar PNT-CD, care în ultimi 12 ani nu a fost sprijinit de nici o putere politică de la Bucureşti.

 3. ,,să bagi sume uriaşe în Vaslui sau în cine ştie ce judeţ, nu mi se pare corect”. Hehe, se vede ca nu ai fost anii trecuti la Vaslui, chiar ma intrebam cum au putut sa lase ditamai judetul intr-o asemenea paragina totala, crede-ma ca in tot banatul nu am vazut atata saracie… Moldova e de departe cea mai saraca zona si, prin urmare, sunt primii indreptatiti sa-si ceara autonomia. Depinde despre ce vorbim. Eu mi-as dori o autonomie a Romaniei fata de UE, aia da, suna bine bine.

 4. “Aţi fi de acord cu o eventuală autonomie economică şi administrativă a Banatului şi a Transilvaniei faţă de Bucureşti, după modelul Germaniei? ”.

  Aici este chichiţa intrebarii. Cand aud de modelul Germaniei, oamenii incep imediat sa transpire de emotie. Viseaza la niste “landuri” romanesti cu aceeasi bunastare si economie ca in Germania.
  Ce naivi, ce copii.

  Din pacate oamenii nu inteleg ca nu felul cum e impartita teritorial ţara asigura bunastarea.
  Bunastarea economica depinde direct de interesele UE-Bruxel. Daca UE are interesul ca o tara sa fie puternica si prospera, aceasta va fi, indiferent de cum este ea impartita teritorial, in 200 de landuri, 16 provincii, 500 de raioane, etc.

  Germania federala, cu landuriele ei este o constructie artificiala si care rezista intr-o forma unitara pentru ca asa vor unii din Berlin-Bruxel-UE, nu pentru ca e o forma grozava de impartire administrativa a unei tari.
  Sau Regatul Unit al Marii Britanii, la fel ca Germania, pare a fi o chestie unitara si stabila, dar de fap rezista intr-o forma unitara pt. ca asa vor unii sau altii din grupul de imperialisti.

  Formele acestea de regionalizare din Occident, sunt forme cosmetizate pentru a fi imitate si dorite de prostovanii din Balcani care preiau modelele occidentale ca bune, prin asociere cu bunastarea si stralucirea occidentului.
  Dar vai, asa ceva la noi va fi spre divizare si distrugere, conflicte stupide intre micile regiuni autonome, lupte intestine, ca sa putem fi mai bine stapaniti.

  Presiunea asta financiara care vine de la Bucuresti are ca scop inebunirea poporului. Si apoi vine UE cu solutia, nu vreti sa scapati de Bucuresti si sa va administrati singuri? Ce capcana…

 5. divide et impera!
  Trebuie sa ne bagam asta bine in cap, oameni buni. Doar UNITI suntem cat de cat puternici sa putem inca tine fata la valul de agresivitate fata de nemul nostru. Ce-i rau sa dai mai mult? Peste tot in lume landurile, sau provinciile mai bogate contribuie la cele sarace sa le ajute. Nu este oare cazul germaniei (ipocrite) care pe noi ne indeamna la secesiune dar ei pompeaza mii de miliarde intr-un estul germaniei care inca este pe departe de a fi insanatosit?
  Nu tot asa face si Canada? Ontario contribuie mai mult decat Manitoba la buget, da mai multi bani si ia mai putin? Nu tot asa este si in familie?
  Nu tot asa este chiar si in Banat? unii dau mai mult decat altii care poate profita? Si eu sunt transilvanean din moso stramosi, dar nu senzatia ca ar trebui sa ne despartim. Sa ne despartim pentru ce? ca sa luam mai multi bani decat contribuim de la guvernul ungar?

 6. stelian

  Chiar asa.
  Si, ai vazut cu ce frenezie se construiesc autostrazi si sosele rapide in Ardeal si Banat? Si acestea par a lega Viena si Budabranza de Ardeal si Banat si nu Bucurestiul de Ardeal.
  Deja mare parte din autostrada Nadlac-Sibiu e gata si lucrarile continua in ritm alert. Dar in schimb nu avem o singura autostrada sau macar un drum rapid care sa lege Muntenia si Bucurestiul de Ardeal sau Moldova de Ardeal.
  Ca sa treci Carpatii iti ia o vesnicie serpuind niste sosele din 1930.
  Se pare ca modelul care se vrea a fi aplicat pt. Romania este fosta Jugoslavie.
  Adica, Germania a finantat si modernizat Croatia si Sloveniea, iar Serbia a ramas in ghena.
  La fel in Romania, vestul tarii primeste finante, iar restul tarii ramane cu bube in cap, ca de… moldovenii is putori proaste, muntenii sunt dorei, iar Ardealul e fruntea, fruntea care se va lovi tare de pragul de sus.
  Asa se dezbina un popor, pe unii ii hranesti cu ambitii si slava desarta, iar la restul le faci bube in cap si iei si praful din tigai.

 7. Vazusem si un articol din Riscograma, mai vechi, care arata destul de clar ca un anume nivel de organizare regionala exista la nivel statal: vama, posta, curtile de apel, cfr-ul, apele romane etc; chiar si BOR.

  Si atunci, se pune intrebarea, pentru ce o regionalizare, autonomie, independenta dupa nu stiu ce “modele”? Ia duceti-va, baetz, de unde ati venit, cu modele voastre cu tot!

  http://www.riscograma.ro/4482/10-impartiri-pe-regiuni-care-deja-exista-si-functioneaza/

  Altfel, asistam la inca o “dezbatere” aruncata pe piata de cine stie ce interese care numai romanesti nu sunt.

  Un sondaj lansat pe Facebook arată că 92,7 la sută dintre bănăţeni doresc autonomie economică şi administrativă faţă de Bucureşti

  La 94 de ani, de la proclamarea Republicii Bănăţene (31 octombrie 1918), comunitatea „Banatul de altădată” a lansat un sondaj de opinie pe Facebook, un spaţiu la foarte modă pentru aceste activităţi. Întrebarea la care se aşteaptă un răspuns simplu prin „Nu” sau „Da” este: “Aţi fi de acord cu o eventuală autonomie economică şi administrativă a Banatului şi a Transilvaniei faţă de Bucureşti, după modelul Germaniei? ”.

  La 2.000 de voturi înregistrate, procentul celor care ar fi de acord cu o atutonomie economică şi administrativă a Banatului şi Transilvaniei faţă de Bucureşti a ajuns la 92,7%.

  Deci, da.
  Bag sama ca Banatul are numa vreo 2000 de locuitori organizati in comunitatea virtuala „Banatul de altădată” carele, evidement, isi tine referendumurile pe Facebook.

 8. “Marea frustrare a bănăţenilor este adevărată, ei contribuind cu sume foarte mari şi primind înapoi foarte putin. Grosul acestor bani se duceau în judeţele estice acolo unde puterea politica avea aleşi.”

  Daca acesta-i of-ul banatenilor, interesant ar fi sa stim si care este parerea lor despre unirea Basarabiei cu Romania. Aceia sunt si mai la est, si tot la fel de saraci.
  Cred ca grosul banilor nostri merg mai chiar mai la vest de Timisoara, pe la Bruxelles pe undeva.

  Intr-adevar, ni se intinde o capcana, dar n-am cadea in ea daca n-am avea in noi atata iubire de sine.

 9. @cititor:

  da, culmea e ca nimeni nu pare sa-si puna problema in termenii acestia, nimeni nu pare a observa ca balanta Romania – UE este dezechilibrata, contribuim la finantele Uniunii mai mult decat primim din fondurile europene (ba inca, atunci cand ni se pun la dispozitie, ni se pun in asa fel incat parca ni se face o mare favoare)

 10. @ Alin-7!

  Pertinenta observatia ta…!
  Da! sa stam stramb si sa judecam drept!
  Probabil ca UE doreste ca sa slabeasca si subrezeasca “autoritatea” politica centrala a captalelor statelor membre, prin urmare si a BUCURESTIULUI, blocandu-le “alimentarea” cu finante si resurse din teritoriul national peste care au jusidictie politico-administrativa…
  Fiindca nu poate sa le “desfiinteze” autoritatea politica dintr-o data, le-o “sapa” marunt si sigur prin incurajarea DESCENTRALIZARII REGIONALE, ca sa poata mai bine sa isi intareasca CENTRALIZAREA sa la nivel european…

  Si pentru asta se foleseste de “cozi de topor locale” de romani BOLNAVI la suflet pentru care singura grija majora a existentei lor este chipurile “autonomia” locala, si pentru care valorile neamului lor si ale istoriei lor, nu insemna nimic.

  Daca in tara asta exista romani “nebuni” pentru care INTEGRITATEA neamului lor romanesc nu mai inseamna si nu mai reprezinta nimic, atunci ce sa mai asteptam de la unguri, cand acestia chiar ca vor sa obtina ruperea Trupului tarii si sfartecarea teritoriului national in favoarea lor…
  Ba mai mult decat atat, de acum-incolo se vor folosi DE UN ARGUMENT IN PLUS, si anume ca nu numai ei vor autonomie locala, ci uite…chiar romanii vor…!

  Nebune si nemernice vremuri am mai ajuns sa traim…!
  Dar asa nemernice cum sunt, noi, toti ROMANII crestini ortodocsi si PATRIOTI ai acestei TARI, sa NU STAM cu mainile in san, ci sa FACEM MISIUNE, nu numai crestina si chiar si “CIVICA”, luptand cu toate fortele si energiile noastree pentru APARAREA neamului nostru si a viitorului sau…si mai ales pentr REAPRINDEREA in mintile si sufletele romanilor a CONTIINTEI NATIONALE, a CONTIINTEI DE NEAM!

  Sa condamnam si dam in vileag pe fata (insa cu argumente intelepte si pertinente) viclenia ascunsa a acestor idei “separatiste” care i-au molipsit pe unii romani din neamul nostru si sa le dovedim puterea lor “malefica” pe care o au pentru viata romanilor si pentru gandirea lor…

  In UNIRE sta PUTEREA romanilor si etnica si bisericeasca, nu in separare…si sciziune
  Si este timpul sa intelegem inca o data ca pentru toti romanii NUMAI LA BUCURESTI “SOARELE” VIITORULUI LOR RASARE, nu la Viena si nici la BUDAPESTA, acolo doar “APUNE”…asa cum veacuri de-a randul la Viena si la Budapeste a “APUS” LIPBERTATEA romanilor si FERICIREA lor, venidu-le doar “intunericul” robiei si dominatiei, al PRADARII resurselor proprii si al DEZNATIONALIZARII si dezradacinarii lor etnice…

  Da-ar Dumnezeu din ceruri sa “APUNA” pentru totdeauna din mentalitatea coloectiva a romanilor ideile acestea STRAINE de judecata sanatoasa pe care romanii au avut-o pana acum …ideile acestea CANCERIGENE si distrugatoare de iubire de neam si de glie…Sa piara cum piere fumul, cum se topeste ceara de la fata focului, asa sa piara “microbii” acestia ideologici din mentalitatea unui neam crestin si asezat, si din viata roamnilor, caci daca vor fi primite de mintile romanilor, vor face din Romania, cea ce tot aceste “idei” au facut din Fosta Yugoslavie.
  Daca Romanii sunt apreciati ca “DESTEPTI” in lume si mai ales in informatica, ACUM este momentul ca sa aratam ca impotriva acestor “virusi” ideologici avem ANTIVIRUSUL cel pretios al CONSTIINTEIN DE NEAM, al IUBIRII DE TARA, al PRETUIRII sacrificiului inaintasilor nostril, care ne-au lasat in urma lor o MINUNE DE TARA, frumoasa si bogata!

  Sa invatam de la greci, care acum desi o duc mai rau decat noi, nu se gandesc la DEZMEMBRAREA teriutoriului lor, ci la UNIREA tuturor energiilor neamului lor, ca sa iasa din impas…

  AMIN!

 11. “cine sapa groapa altuia..” suna un proverb biblic (“Groapă a săpat şi a adâncit-o şi va cădea în groapa pe care a făcut-o”)

  Fara sa fim nestiutori si naivi la uneltirile lumesti, avem totusi un Stapan, si stim ca “Hotar ai pus, pe care nu-l vor trece”…si avem atatea dovezi istorice ca asa a fost.

  PS: toti ne dam cu parerea, c’asa-i neamul nostru, priceput la toate

 12. Sa ne aducem aminte de trecut…si de SUPREMA VALOARE a romanilor de altadata…
  cat de departe suntem de ei…ca “oameni” si ca si “crestini”…

  http://www.youtube.com/watch?v=nxVrfhVktZQ&feature=related

 13. Hai să le luam pe rând.

  @stelian – Chestia cu Vaslui este adevărată, recunosc că nu am fost nici o data în Vaslui. A fost doar un exemplu bazat pe un fost articol de presa care spunea la vremea respectiva că Judeţului Vaslui i sa repartizat o suma foarte mare de bani pe criterii politice. Că acei bani au dispărut în gauri negre, asta-i alta problema. Măcar de se făcea ceva în Judeţ cu banii aceia.

  @Cosmin S. – Pai domnilor, noi suntem de vina că dincolo de carpaţi se fura la autostrăzi ca-n codru. Noi suntem de vina că nea Gigi asfalt în cârdăşie cu ministerul transportului nu sunt în stare de nimic. Poate după tine ar trebui din solidaritate să construim drumuri proaste în ritm de melc.

  @cititor – Despre unirea Basarabiei cu România, bănăţenii au o singura opinie, aceia fiind că o doresc foarte mult. Mai mult de atât în Banat se vorbeşte de recuperarea teritoriilor aflate momentan în posesia statului Ucraina. La fel şi despre recuperarea celor doua judeţe din Bulgaria, bulgarii din banat sunt majoritari catolici, nefiind bine văzuţi pe aici.

  @Calin file… –unii dau mai mult decât alţii care poate profita?– cred că aici ai pus punctul pe i, într-adevăr se pare că unii de 20 de ani doar profita, sau învăţat aşa, las că plătesc alţii noi de ce să ne mai obosim. Mă întreb şi eu aşa fară rost, judeţele astea sărace ce au făcut de la revoluţie, sau luptat cu turcii de nu au mai evoluat?

  Cât despre landurile din Germania, avem şi noi prieteni bavarezi care îi înjura de cate ori au ocazia pe cei din estul Germaniei. Aşa că ştim şi noi ce înseamnă sistemul acesta minune promovat de sus. Nu suntem aşa prosti cum ne cred unii. Este uşor să-i acuzi pe bănăţeni că sunt cu capul în nori şi se lăsa seduşi de vise europene, fara să vezi că primul care întreţine situaţia aceasta este chiar clasa politica din România care crede că acţiunile ei nesăbuite nu vor avea niciodată consecinţe.

  Cu un singur lucru nu vor fi de acord niciodată bănăţenii, acesta fiind solidaritatea în sărăcie.

 14. @Gheorghita:

  n-am inteles ultima fraza, poate explicati un pic.

  Altfel, daca doriti, putem avea o discutie in termenii dumneavoastra, pe cifre concrete.
  O sa vedeti ca situatia din teren nu e chiar asa cum ne inchipuim noi, fiecare atasat de locul de bastina, fiecare mai vrednic sau mai destept decat celalalt.

  Pana una alta, ori suntem romani si frati de glie, ori nu suntem, in numele si in virtutea a tot felul de lucruri (de la saracie sau prosperitate, pana la accent sau viteza de reactie, sau mai stiu eu ce alte chestiuni, reale au inventate). Restul e doar vorbarie.

  Daca vrem sa vedem doar diferentele dintre noi, cum ne-om uni vreodata in cuget si simtiri, precum au facut stramosii in conditii mult mai grele?? Unde-i dragostea de frate, fratele meu?
  Sau aia tine la unii doar atata vreme cat traiesc in bunastare si cat nu le ceri nimic, tu, saracul si amaratul?

  Cu parere de rau va zic, aveti mare grija, acolo la cashile ‘mneavoastra, caci daca asa stau lucrurile in cugetele dumneavoastra, precum le prezentati, atunci e posibil sa va departati de atitudinea crestineasca.
  Nu de alta dar s-ar putea sa va intalniti cu vreun amarat din sud sau de prin Moldova si sa-l treceti usor cu vederea iara, mai tarziu, sa va intrebe Hristos despre acela mic, pricajit si, nu-i asa, demn de dispret din cauza hainei sale rupte’n’coate si a matzelor care au prostul obicei sa ii ghiortzaie tot timpul.

 15. Gheorghita7
  Ce se construieste pentru interesul UE merge brici.

  Nu e vorba de furaciuni, pur si simplu intr-o parte se pun bete in roate, iar in alta se face treaba buna si repede.
  Eu am atras atentia ca nu se construieste o autostrada care sa lege Bucurestiul de Ardeal, sa treaca rapid Carpatii.

  Dar nu, UE face autostrada care leaga granita de vest a Romaniei cu Sibiul.
  Acuma pricepi care se vrea a fi capitala Romaniei? UE isi intinde tentaculele, caile rapide de transport, iar Bucurestiul devine izolat in afara arcului carpatic, la fel Moldova unde nu se desfasoara nici un santier de autostrazi care sa lege provincia de Bucuresti sau de Ardeal.

 16. @ Gheorghita

  Eu inca nu prea te inteleg, fpui chetii destul de eclectice, dar un lucru este sigur: voi banatenii credeti ca sunteti “fruncea” dar asta este o chestiune de moment si de conjunctura. Conjunctura este creata inclusiv de cei ce va vor sclavi in alta “constelatie”. In ungaria nu veti mai fi “fruncea”, ci coada, si nu pentru nevrednicia voastra ci pentru ca aici este o capcana intinsa lipsei de smerenie de compasiune si de viziune, si veti plange dupa fratii vostrii, nu-ti trebui prea multa imaginatie sa intelegi. Totul are revers.
  Motorul acestei conceptii capcana este lipsa smereniei!

 17. Dacă atât aţi înţeles din ce-am vrut să spun … sincer mă întreb cum aţi putut să înţelegeţi exact pe dos. Ce treaba avem noi cu Ungaria, cine a spus că nu vom ajuta un pricăjit rupt in coate, de ce este vina noastră că politicul de la Bucureşti nu este în stare să lege Muntenia şi Moldova de Ardeal. Pai ce faceţi, daţi vina pe noi pentru toate nerealizările voastre. Am impresia că vorbim limbi diferite de nu ne mai înţelegem. Eu am spus una voi înţelegeţi alta. Unde aţi văzut voi că noi nu mai putem de dragul UE sau al Vienei, că de aia cu Buda….. nici nu mai pomenesc că mă înfurii.

  Oricum nu am de gând să fiu Gică contra, aşa că credeţi ce vreţi, eu am pus punct discuţiei.

 18. Pe vremea lui Ceaușescu, politica de stat era de dezvoltare a tuturor regiunilor țării și mai ales a celor mai puțin dezvoltate. După rinvoluție, politica demențială a guvernanților a fost, nu de dezvoltare ci de dărîmare. O altă caracteristică a politicii actuale e: meschinăria! Și privatizarea are o doză de meschin. Pentru faptul că toate taxele merg la București, la guvern; n-ar fi o problemă. Baiu-i că acestea merg la hoți! Hoți legali, că ei au făcut legile de așa natură că nu mai trebuie să fure; ei au dreptul să ia, să primească. Cît despre autonomiile cerute, promovate de unii și de alții; pot să zic că-s niște aiureli. Sute de ani românii s-au luptat pentru unire, ca acum unor capete neroade să le treacă prin scăfîrlie o astfel de nerozie?

 19. Sondaj pe feisbuc!? Valoare NULA

 20. Gheorghita7
  “de ce este vina noastră că politicul de la Bucureşti nu este în stare să lege Muntenia şi Moldova de Ardeal.Pai ce faceţi, daţi vina pe noi pentru toate nerealizările voastre”

  Deja vorbesti cu voastre si noastre.Se vede clar manipularea mediatica. Deja vorbesti de parca ai fi din alta tara, alta entitate.

  Nu sunt nerealizarile noastre sau voastre ci pur si simplu se pune in aplicare un plan care nu depinde de Bucuresti sau de Banat sau de Ardeal ci de UE.

  Ai impresia ca daca ceva se construieste in Ardeal sau Banat e pentru ca acolo sunt oameni mai grozavi? Tot ce se face, se face doar in interesul UE caci tot UE gestioneaza fondurile.
  Furaciunile de care vorbesti si proasta administrare este paravanul dupa care se ascunde |UE-ul.
  Cand europa are interesul ca in Romania sa nu se construiasca, lasa proiectul pe mana rechinilor si TV-ul bubuie ca vezi doamne ce se fura. Normal, pentru ca ase e progrmat.

  UE are nevoie de un Ardeal mai bine dezvoltat si cosmetizat decat restul tarii pentru ca sa se creeze niste contraste.
  In vest oamenii sunt hraniti cu ambitii si orgolii, iar in restul tarii sunt mitici si dorei.
  PROtv-ul isi face bine treaba.

 21. Nici o diferenta cu foametea organizata in Moldova, parca 1946-47, ce avea scop ruperea Moldovei si alipirea ei la Uniunea Sovietica. Astazi se “stimuleaza” economic alte regiuni tot in scopul crearii unei ruperi…

  Sau asa cum scrie intr-o carte scrisa de peste 100 de ani, care descria si invatamantul prin imagini, crearea cat mai multor partide politice, raspandirea pornografiei printre crestini, acapararea mijloacelor de mass media, samd:

  „Socotelile noastre se intind cu deosebire asupra provinciei. Trebue sa atatam acolo nadejdi şi dorinte potrivnice celor din capitala, careia ii vom spune ca acestea sunt nadeidile şi dorintele adevarate ale provinciilor, deşi e lesne de inteles ca izvorul desbinarilor nu porneşte decât dela noi. Caci, atâta timp cât nu ne vom bucura inca de o putere deplina, vom simti adesea trebuinta de a înabuşi glasul capitalelor prin acela al majoritătii, al poporului din provincii, care e pus la cale de catre agentii noştri. Va trebui ca, in momentul psihologic, capitalele sa nu mai aibe cuvântul asupra faptului împlinit, din simplul motiv ca acesta va fi deja primit de catre majoritatea poporului, de catre provincii.”

  iar comentariul la capitolul respectiv:
  “Şi tot astfel se poate intelege cine anume sapă la temelia iubirii dintre frati, asmuţind provinciile ţării unele contra altora… conform poruncilor… pe care ni le arată acest capitol unde se
  vorbeşte de sprijinirea autonomismului şi a vrajbei intre provincii.
  Scrise cu zeci de ani inainte de unirea tuturor Românilor, ce bine se potrivesc aceste planuri cu cele ce se petrec acum la noi …”

 22. Se vede ca (S)UE vrea sa aiba granita pe crestele Carpatilor din Romania. Euroregiunile sunt instrumente prin care se dezmembreaza statele din care au fost “proiectate”(oare de cine, ca nu de cetatenii statelor in cauza, “cetatenii cozi de topor” doar le implementeaza proiectele). In ce ne priveste: 1. suntem madulare ale Bisericii Ortodoxe Romane, 2. suntem romani, 3. suntem munteni, moldoveni, ardeleni uniti prin credinta si neam. Daca ne traim credinta in duh si adevar, atunci vom primi si puterea sa ne pastram statul nostru al romanilor, Romania. Solutia cea mai grea dar sigura in acest moment este ca Romania sa renunte cel putin temporar la intrarea in UE. Numai asa va putea sa-si salveze statul si sa ia inapoi resursele (petrol, gaze, electricitate, aur, neferoase, banci) cucerite (nu spun furate deoarece acum Romania este sub ocupatie) de straini; este mai putin semnificativ ca ocupatia Romaniei s-a facut prin coruptia cozilor de topor, acestia pot fi eliminati dela putere.

 23. am vazut mai sus un comentariu despre Basarabia; mi-am adus aminte ca acum vreo cateva luni in urma, se plangea o basarabeanca pe net ca e studenta si mereu, ea si altii ca ea, au fost umiliti de romanii din vestul tarii si, mai zicea ca nici nu vrea sa auda de unirea cu Romania tocmai pt ca ei sunt priviti cu dispret, fiind considerati saraci si inapoiati. Mi-a parut rau ca gandea asa si nu am stiut ce sa-i spun, nu am stiut cum sa o impac. Stiam ca spune adevarul. Nu sunt basarabeanca, sunt moldoveanca din Romania. Am avut colegi(e) de liceu din Ardeal si stiu care era mentalitatea inainte de ’89; acum presupun ca e mai rau. Dispretul celor care isi imagineaza ca au 🙂 asa e?
  Imi pare rau de cei care cred ca, avand autonomie, isi vor umple burtile mai bine si mai mult decat acum. Eu zic ca vor ajunge si flamanzi si sub cizma straina, cum au mai fost. Pacat ca au uitat atat de repede.
  Ma doare inima sa o spun: Romania nu merita Basarabia. Romania ar rani de moarte Basarabia. Ar trebui sa militam contra unirii cu Basarabia tocmai pentru ca suntem NEVREDNICI. Si ar mai trebui sa-i rugam si pe ei sa-si vada de treaba lor, sa nu mai viseze la patria de la care au fost rupti, deoarece tara, mama lor, a devenit o fiara pt copiii ei.

 24. Pingback: BISERICILE SI MANASTIRILE STRAVECHI DIN KOSOVO - ASEDIATE, INCENDIATE SAU PROFANATE DE ALBANEZI. Statele "civilizate" si organizatiile "umanitare" tac complice in fata ororilor. "Fantoma secesionismului bantuie prin Europa si poat
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare