ION ILIOIU, ultimul supravietuitor al rezistentei din Muntii Fagaras, a plecat la Domnul

1-11-2012 1 minut Sublinieri

Ion Ilioiu, ultimul supravieţuitor al rezistenţei armate anticomuniste din Munţii Făgăraşului, s-a mutat la cele veşnice ieri.

Ion Ilioiu, născut pe 24 noiembrie 1929, la Sîmbăta de Sus (Braşov), fost recrutat în grupul de luptători al lui Ion Gavrilă Ogoranu, în 1948, pe cînd era elev la Liceul “Radu Negru” din Făgăraş. Ca foarte mulţi făgărăşeni din generaţia sa, era membru în Frăţia de Cruce, organizaţie de educaţie pentru tineret a Mişcării Legionare.

În 1954, a căzut rănit într-un schimb de focuri cu Securitatea, în pădurea de la Avrig. După cum avea să afle mai târziu, securiştii l-a confundat cu Ion Gavrilă şi de aceea doar l-au rănit, pentru că aveau ordin să-l prindă viu pe capul “bandiţilor”. L-au lovit cu picioarele, l-au aruncat într-un camion şi l-au dus la Făgăraş. „M-au anchetat aşa, împuşcat, nu m-au lăsat să mă vindec. Când într-un târziu m-au operat, m-au lăsat mult timp deschis ca să arate la toţi că sînt bandit...” – a povestit, peste ani, Ion Ilioiu.

În vreme ce el era anchetat, Securitatea a pus în circulaţie, în toată zona Făgăraşului, o fotografie trucată cu Ilioiu la morgă, pentru a-i înspăimînta pe localnicii care îi ajutau pe partizani.

Ilioiu a fost eliberat în 1964, cu decretul de amnistiere generală a deţinuţilor politic.

A muncit cîţiva ani la cooperativa agricolă din satul natal şi apoi, încă 15 ani, la Întreprinderea de Mecanică Fină „Economica” din Făgăraş. A orbit şi a fost pensionat pe caz de boală.

În anul 2010, a participat la premiera filmului “Portretul luptătorului de tinereţe”, de Constantin Popescu, ca singurul rămas în viaţă din grupul lui Ion Gavrilă. La sfîrşitul proiecţiei, pe care Ion Ilioiu a aplaudat-o în picioare, actorul Ion Bechet (Nelu Novac, în film), i-a sărutat mîna, cuprins de emoţie.

Ion Ilioiu va fi înmormîntat mine, la Făgăraş. Dumnezeu să-l numere cu drepţii Săi!

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Partizanii (eroii rezistentei in munti)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “ION ILIOIU, ultimul supravietuitor al rezistentei din Muntii Fagaras, a plecat la Domnul

  1. Pingback: Lucia Hossu Longin protesteaza fata de DEFAIMAREA lui Ion Gavrila Ogoranu si a REZISTENTEI DIN MUNTI de catre INSTITUTUL ELIE WIESEL si IICCMR - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: “Ce vreti, sa se condamne ei intre ei?!… Tot EI conduc si acum!” TEMA CONDAMNARII TORTIONARILOR – O MANIPULARE/ Povestea dramatica a familiei Zoei Radulescu, fiica lui GOGU PUIU, EROUL REZISTENTEI ANTICOMUNISTE DIN DOBROGEA (si vid
  3. Pingback: “CU DUMNEZE INAINTE”. Emisiunea “In Premiera” cu NICOLAE CIURICA, unul din ultimii PARTIZANI ANTICOMUNISTI aflati inca in viata [VIDEO] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare