BALENA ALBASTRA – HOAX SAU PERICOL REAL? Mai multe cazuri de adolescenti si copii au fost raportate in cateva judete (Video)

1-04-2017 3 minute Sublinieri

Sapte copii cu varste cuprinse intre 12 si 14 ani care invata la scoala din comuna galateana Branistea s-au taiat pe maini, o eleva de clasa a VI-a recunoscand ca a jucat “Balena albastra”, iar ceilalti au facut acest gest din teribilism. Politistii au deschis o ancheta pentru loviri sau alte violente, scrie news.ro.

Primarul comunei Branistea, Marian Adamache, a declarat, vineri, ca a aflat ca sapte copii cu varste cuprinse intre 12 si 14 ani care invata la scoala din localitate si-au provocat taieturi pe maini. El a spus ca este vorba inclusiv despre o fata care a recunoscut ca a jucat jocul “Balena albastra”.

“Stiu ca sapte elevi s-au taiat pe mani, cinci dintre ei fara legatura cu jocul Balena albastra, din teribilism, din curiozitate, am inteles. Mai este cazul unei eleve de 13-14 ani care a recunosct ca a jucat jocul Balena albastra. Mai este un alt elev care s-a taiat. Fetita a spus ca a intrat in legatura cu o persoana, jucand acest joc, care i-a spus ce sa faca. Sunt taieturi superficiale pe care si le-au facut”, a spus primarul.

El a precizat ca Politia a facut verificari la unitatea de invatamant, iar un psiholog a discutat cu copii.

“S-a facut o comisie, a fost Politia, un psiholog si li s-a spus copiilor la ce riscuri se expun”, a mai declarat primarul.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Galati au confirmat ca este vorba despre sapte elevi care s-au taiat la maini, printre care si o eleva de clasa a VI-a care a recunoscut ca a jucat jocul ‘Balena albastra’, motiv pentru care s-au luat deja o serie de masuri pentru siguranta copiilor.

Purtatorul de cuvant al ISJ Galati, Oana Enache, a spus ca eleva respectiva a relatat ca, dupa ce accesat jocul, s-a taiat la mana si pentru ca a simtit durere s-a speriat si nu a mai jucat, lucruri pe care probabil le-a povestit celorlalti copiilor.

“O fetita a accesat jocul Balena albastra, s-a speriat cand a vazut despre ce e vorba, mai ales dupa ce a incercat sa isi provoace rau singura. Ea a abandonat jocul, dar probabil le-a povestit la scoala colegilor, motiv pentru care inca sase copii au incercat sa faca acele teste. Nu s-au ranit foarte grav. Ceilalti s-au taiat din curioziate, unul dintre ei cu o ascutitoare. Doamna directoare a anuntat Politia, s-a apelat si la un specialist din cadrul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala. S-au facut si consilieri privind riscurile de pe internet, de pe diferite site-uri, la care sunt expusi copiii. Se discuta si cu parintii”, a declarat purtatorul de cuvant al ISJ Galati, Oana Enache.

Totusi, specialisti de la Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala spun ca intampina dificultati in relationarea cu familiile copiilor.

“Avem ceva dificultati care tin si de relationarea cu familia pentru ca serviciile de consiliere sunt acordate doar la solicitarea familiei. Noi am facut recomandarea catre familii sa acceseze servicii specializate de psihiatrie infantila si psihologie clinica, dar este evident optiunea familiei. Copiii care au recurs la aceste gesturi provin din medii diferite si motivatiilor lor pot fi diferite. Poate fi lipsa afectiunii parintilor pentru ca in unele cazuri este vorba de familii in care unul dintre parinti este plecat in strainatate, cazuri de violenta in familii, dar si cazuri in care familiile sunt extrem de bine structurate si atunci singurul lucru care leaga copiii intre ei se refera la maturizarea ei emotionala, la criza specifica adolescentei, a spus psihologul Diana Bulai de la Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala.

Politistii au deschis o ancheta in acest caz pentru loviri sau alte violente.

“Exista un dosar de cercetare pentru loviri sau alte violente. Se fac cercetari, motiv pentru care nu putem afirma ca cele intamplate au legatura cu accesarea jocului la care faceti referire”, a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Galati, Andreea Rogojina.

Pe de alta parte, Inspectoratul Scolar Judetean Galati va incepe in scolile din judet o campanie in cadrul careia li se vor explica elevilor riscurile la care se expun pe internet.

În Dâmbovița, poliţistii au descoperit șase elevi implicați în jocul Balena albastră. Copiii învaţă la şcoli diferite, iar autorităţile au ajuns la ei în timp ce anchetau sinuciderea suspectă a unui copil de 11 ani. Şi la Brasov, poliţia face o anchetă privind copiii implicaţi în acest joc de pe internet. Iar în Galaţi, autorităţile sunt în alertă după ce un profesor şi-a dat seama, întâmplător, că mai mulți copii aveau urme de tăieturi pe mâini. Unul dintre aceştia a recunoscut că joacă Balena albastră. Ceilalţi le-au spus profesorilor că au fost doar curioşi să experimenteze senzaţii noi.

Mai mulţi elevi din Târgovişte sunt monitorizaţi de autorităţi după ce s-a dovedit implicarea lor în jocul Balena Albastră.

Până în prezent au fost identificaţi șase copii care ar fi accesat acest joc virtual. Există informații că mai mulți dintre ei au parcurs mai multe etape ale jocului. Elevii au fost consiliaţi atât de politiști, cât și de psihologul școlii”, spune Cristina Niculae, purtător de cuvânt al Poliției Dâmbovița.

Cel mai mic dintre copii are doar 9 ani.

„Copii de clasa a treia, a patra, dar am avut semnalate și cazuri de elevi de liceu. Cu siguranță nu este un fenomen caracteristic judeţului Dâmbovita, cu siguranță el există la nivel naţional, îl putem însă descoperi doar dacă îl căutăm sau dacă se întâmplă o tragedie”, spune Ion Sorin, inspector șef ISJ Dâmbovița.

Poliţia vrea să facă acum o campanie de informare în şcoli, pentru a le explica elevilor la ce pericole se expun. De multe ori, copiii mai mari recunosc că sunt la curent cu acest joc.

De două zile este anchetă şi la Galaţi, după ce şapte elevi cu vârste de 12 și 13 ani, au fost găsiţi cu tăieturi pe mâini, pe care şi le-au provocat singuri. Până acum, doar o fetiţă a recunoscut că a jucat pe internet acest joc periculos, care îi cerea să îşi provoace răni.

Am identificat şapte copii, unul a afirmat că s-a tăiat mai demult, ceilalţi din teribilism, din curiozitate. Părinţii au venit, am discutat cu ei, o singură fetiţă a recunoscut că a accesat jocul Balena albastră. Părinţii ştiau din timp, de o săptămână înainte să descoperim noi la şcoală, ceilalaţi părinţi nu au ştiut că ai lor copii au răni la mână”, spune Mariana Toma, directoarea Şcolii Gimnaziale Braniştea.

Profesorii au alertat părinţii şi autorităţile. Copiii au fost consultați şi de un medic de la Serviciul de Medicină Legală.

Copiii vin din familii mai bune, dar tentaţia a fost foarte mare. Sunt nişte tăieturi făcute aici pe mână, cu o lamă s-au făcut”, spune Marian Adamache, primarul comunei Braniştea.

Cei şapte elevi au intrat sub monitorizarea profesorilor şi vor primi şi sprijin psihologic.

„Ei sunt într-o perioadă în care îşi testează limitele acum, în care autocontrolul nu este bine dezvoltat, în care presiunea grupului are un rol extrem de important. Ei îşi caută identitatea de sine, caută să-şi definească această identititate în general în contradicţie cu adulţii şi autoritatea din jurul lor”, spune Diana Bulai, psiholog.

Balena albastră este un joc de provocări, apărut pe rețele de socializare, care presupune completarea a 50 de sarcini în 50 de zile. Multe dintre aceste sarcini le cer copiilor să îşi facă rău.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “BALENA ALBASTRA – HOAX SAU PERICOL REAL? Mai multe cazuri de adolescenti si copii au fost raportate in cateva judete (Video)

  1. Mircea Miclea: Campaniile media si cele publice legate de Balena Albastra cresc probabilitatea de a se intampla nenorociri in loc sa o reduca
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21699759-mircea-miclea-campaniile-media-cele-publice-legate-balena-albastra-cresc-probabilitatea-intampla-nenorociri-loc-reduca.htm

    Omul are dreptate, aceste campanii sunt un fel de reclama mascata, cum ar fi si orele de educatie sexuala din scoli.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare