BALENA ALBASTRA – un joc SUICIDAR declanseaza un val de victime in randul ADOLESCENTILOR/ Parintele Savatie: DE CE SE SINUCID COPIII?

16-03-2017 14 minute Sublinieri

Autorităţile moldovene sunt în alertă după ce, în ultimele zile, trei tineri şi-au luat viaţa, aruncându-se de pe blocuri. Doi dintre ei, un băiat şi o fată, minori, s-au sinucis, în noaptea de 8 martie, sărind în gol de la etajul 18 al unui bloc din Chișinău. 

Cei doi tineri erau destul de activi pe rețele de socializare, iar multe postări erau însoțite de hashtag-uri precum #goodbye, #suicide #nonsens, #transformation, #lucifer și cel mai important hashtag-ul #cинийкит (синий кит = balena albastră, n.r.), fapt ce ar putea demonstra că aceștia ar fi jucat în jocul “Balena Albastră”.

Jocul, extrem de periculos, a apărut în social media din Rusia, dar se răspândeşte rapid în toată lumea şi ar fi răspunzător pentru moartea a peste 130 de tineri. Foarte îngrijorător este că începe să capete o popularitate tot mai mare în rândul adolescenţilor din toată lumea.

Şi, din nefericire, nu este singurul joc online care îndeamnă la suicid. Pe lângă “Balena Albastră”, grupurile online “Casa liniștită”, “Trezește-mă la 04:20”, “Fugi sau mori”, “50 de zile până la..”, “f57-f58”, “Niapoca”, “Marea balenelor” impun jucătorilor să îndeplinească 50 de misiuni teribile începând cu tăiatul venelor și sfârșind cu aruncarea de pe acoperișuri.

Potrivit presei ruse, în luna noiembrie 2016, a fost arestat într-o suburbie a Moscovei unul dintre moderatorii grupurilor morții de pe rețeaua de socializare Vkontakte, Philipp Budeikin.

Acesta, în urma unei hotărâri emise de instanța din Sankt Petersburg, va fi deținut în izolator până în luna mai 2017. El a creat opt grupuri ale morții, în perioada decembrie 2013 – mai 2016, pentru a obține cât mai mulți followeri.

Cu două zile înainte de a fi arestat, Budeikin, care pe reţelele de socializare funcţiona sub pseudonimul Philip Fox, a acordat un interviu pentru St.Petesburg.ru.

Jurnaliştii au vorbit cu tânărul timp de două zile, de pe 13 până pe 15 noiembrie. În dimineaţa zilei de 15 noiembrie, Budeikin a fost săltat de poliţie şi, ziua următoare a fost arestat pentru două luni.

În interviu, administratorul grupurilor periculoase a admis că îndeamnă tinerii la suicid.

Reporter: “Chiar împingi tinerii să se sinucidă?”

Budeikin: “Da! Nu-ţi face griji, o să înţelegi. Toţi înţeleg. Mor fericiţi. Le dau tot ce nu pot avea în viaţa reală: căldură, înţelegere şi comunicare”.

Întrebat cum i-a venit ideea să creeze aceste grupuri ale morţii, Budeikin a răspuns:

“Totul a început în 2013. Am vrut să curăţ lumea de oameni care fac rău societăţii. Am creat F57. Şi a atras oameni. În 2014, a fost interzis. Ulterior, am gândit proiectul, conceptul, în diferite faze şi niveluri”.

În noiembrie 2015, Budeikin a creat zece grupuri asemenea celui numit F57. Prima victimă a fost o tânără de 16 ani, care avea pseudonimul Rina Palenkova. Fata s-a sinucis în 23 noiembrie 2015, devenind idolul mai multor adolescenţi. Budeikin a refuzat să răspundă la întrebarea: “Cu ce a greşit fata?”. A spus doar că era sectantă.

Apoi a explicat cum intră în mintea adolescenţilor şi cum îi convinge să recurgă la gesturi extreme.

“Jocul începe. Este necesar ca sarcinile să fie efectuate aşa că vorbesc cu ei despre ei înșiși, comunicăm. În cursul acestui dialog, devine clar cine este cine. Apoi iniţiez o conversaţie pe Skype ca să aflu mai multe lucruri din viața lor. După care iau decizia. Cu cât tânărul este mai obosit şi nu doarme noaptea, cu atât mintea lui devine mai accesibilă, explică Budeikin.

În timpul interviului, tânărul şi-a amintit de un băiat care s-a sinucis.

“Era student. Nu avea decât un părinte, erau săraci, mama îl bătea, iar în timpul liber omora câini. Aşa că a fost mai bine pentru toată lumea, în special pentru el!”, a declarat administratorul grupurilor.

El a mărturisit că este o persoană bipolară şi că tot ce face are legătură cu faptul că a avut parte de o “copilărie dificilă”.


Psihiatrul Gabriel Diaconu este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, fost cercetător la McGill Group for Suicide Studies şi la Universitatea Québec din Montreal. Are experienţă de jurnalist, iar în prezent este Director Medical la Centrul de Psihiatrie şi Psihoterapie MindCare, consultant Medlife şi colaborator la publicaţia de specialitate „Viaţa Medicală”.

”Balena albastră” e un algoritm prin care, într-o comunitate de socializare din Rusia, persoanele care se înscriu într-un ”joc” sunt determinate, încurajate, să se sinucidă. Dacă participarea, inițial, este voluntară, foarte repede devine o capcană psihologică. Participantul este amenințat că, dacă se retrage din comunitate, sau din joc, va fi expus pe Internet (identitate, adresă etc), deci umilit, sau i se va face rău lui sau familiei. Amenințările nu au fost vreodată puse în practică, dar sunt folosite ca intimidare, pentru instilarea de frică și captarea loialității (psihologice) a victimei.  Majoritatea participanților sunt minori, adolescenți. Motivația creatorilor jocului (dintre care putem presupune că unii sunt adulți) este de-a demonstra ”la o scală largă” că oamenii sunt ”manipulabili”. Retorica lor e că moartea e o ”recompensă” la capătul executării a 50 de ”provocări”, zilnice, care demonstrează ”loialitatea” jucătorului și-i aduc ”cadoul”, care este moartea. Asta în condițiile în care ”tutorii”, cei care supervizează îndeplinirea sarcinilor/ provocărilor, spun că n-au nici o contribuție, pentru că e decizia participanților de-a se sinucide. Lucru de altfel fals.

Am să demonstrez în următoarele că #bluewhale e o comunitate infracțională, o bulă de propagandă și în același timp un instrument de destabilizare psihologică, respectiv o sectă/ cult în mediul online.

Am citit despre #bluewhale la cererea unor prieteni jurnaliști, alarmați de știrea că un nou ”joc” pe Internet a costat viața unui număr de adolescenți, după unele surse peste 100, majoritatea în Rusia dar, mai recent, și în R. Moldova. Există și utilizatori români care pretind că au jucat, joacă sau vor juca #bluewhale. Mai toate victimele decedate erau sub vârsta de 18 ani. Cel puțin o persoană, în Rusia, a fost arestată pentru organizarea unor astfel de ”comunități”, în care se discută, trafichează, și plănuiesc sinucideri potrivit unui anume algoritm. Prietenii mei, și ei părinți, văd în asta o reală amenințare. Și asta pentru că văd în ”balena albastră” o capcană în care o minte fragedă poate să cadă, la un moment fragil în viață. Drept urmare mi-am luat timp, cu o cafea lungă lângă mine, și-am cotrobăit prin sertarele Internetului.

Ca o precauție adresată oricui vorbește despre asta, cadrul în care scriu, și oricare dintre ceilalți implicați în diseminarea de comentarii pe marginea subiectului, este următorul. Prezentarea romanțată a fenomenului #bluwhale, propagarea lui, fie sub formă de publicitate, fie senzaționalism, fie în scopul de-a face trafic prin ”viralizare” intră sub potențiala incidența articolului CP 191, privind infracțiuni contra vieții, aici ”determinarea sau înlesnirea (n.m) suicidului”.

Prin determinare înțeleg constrângerea psihologică, emoțională sau fizică, de natură să împingă o persoană la un gest extrem. Prin înlesnire înțeleg facilitarea accesului la o metodă de-a pune în practică gândurile de sinucidere. Facilitare înseamnă orice acțiune, de la propunerea metodei, sau raționamente despre care metode sunt mai letale decât altele, până la procurarea metodei sau intermedierea accesului la metodă. Oricare dintre astfel de fapte sunt considerate crime, și sunt pedepsibile cu închisoare cu executare, de la 3 la 6 ani. Dacă victima este minor, mai mult, pedeapsa este de la 5 la 10 ani. Dacă minorul era mai mic de 13 ani, pedeapsa este de 20 de ani.

CE CATEGORIE E PREDISPUSĂ SĂ INTRE, SĂ PARTICIPE LA UN ASTFEL DE ”JOC”?

La primă vedere e vorba de adolescenți deja la risc de suicid, i.e. care au probleme emoționale sau de comportament, care petrec foarte mult timp la calculator (peste 3 – 4 ore/ zi), izolați social sau cu puțini prieteni în ”viața reală”, care trăiesc în medii familiale dificile, cu violență sau dezorganizate (părinte/ părinți plecați la muncă, sărăcie domestică etc).

Prevalența propusă (peste 130 de decese) arată o disproporție a victimelor în rândul fetelor, față de băieți. Cifra e greu verificabilă, și atipică pentru suicidolog, pentru că fenomenul suicidului la adolescenți nu are o balanță a genului înclinată înspre fete vs. băieți (raportul de morbiditate de 1:1, iară la vârstă adultă e spre 4:1 / bărbați vs. femei). Cifra propusă e, pe de altă parte, mai degrabă tipică societății/ culturilor asiatice, unde rata de deces a femeilor prin suicid e mai mare decât la bărbați. Aici #bluewhale intră în aceeași categorie cu alte curente ”pseudo-rituale” de sinucidere descrise de-a lungul timpului, folosind – la indigo – o anumită metodă sau mijloc.

CUM PUTEM RECUNOAȘTE SEMNALELE LA COPIII NOȘTRI SAU AI ALTORA?

”Balena albastră”, ca psihodinamică de grup, are o structură simplă:

Folosești, pe profilul tău facebook sau echivalentul rusesc al rețelei, un hashtag (”etichetă”) de tip #bluewhale

Toate ”provocările” trebuie ”probate” prin trimiterea de fotografii cu îndeplinirea lor către ”tutore”, în timp real, la o oră particulară (4:20 a.m.).

Provocările includ, dar nu sunt restrânse la, scarificarea (scrijelirea) corpului, îndeosebi antebrațe, cu diverse simboluri, multe dintre ele legate de, sau în relație cu, jocurile pe calculator, conformații hardware pentru gaming (e.g. unul din tutorii de joc are avatar numele unei console performante de gaming, semn al ”privilegiului” lui de-a fi ”potent” în raport cu alți useri)

Drept urmare, dacă ai un copil care are acces nesupravegheat la un terminal, fie el telefon mobil, tabletă, calculator, la orice oră din zi/ noapte, sau dacă are cont ne-monitorizat pe o rețea de socializare, sau dacă ai observat că-și zgârie corpul cu diverse simboluri, oricare poate fi indicativă pentru curiozitatea, sau participarea lui în Blue Whale.

Deja în online-ul românesc, în comunitățile de adolescenți se discută liber de ”balena albastră”, la fel cum se discută și despre alte lucruri cum ar fi deep web (partea de Internet ne-indexată de motoarele de căutare), ”red-rooms” (website-uri private unde, contra cost, poți participa la alte jocuri morbide, de obicei cu violență). Ai nevoie să te educi. E motivul pentru care și scriu acest articol.

CUM ACȚIONĂM ÎN ASTFEL DE CAZURI?

E foarte important să înțelegi că #bluewhale nu înseamnă că participantul se va sinucide. Participarea, sau contemplarea ”balenei albastre” sunt, în schimb, indicatori de potențial risc. E posibil că e curios. E posibil că se simte singur, că are probleme de relaționare, poate cu tine, sau cu prietenii, sau e pur și simplu într-un impas.

Nu te grăbi să pedepsești, să judeci, să forțezi autoritatea. Sunt tocmai aceste atitudini autoritare ale părintelui, sau educatorului, care l-au împins, probabil, spre refugiul virtual de pe Internet. De vreme ce face parte dintr-o comunitate cu organizare tip cult, e important să-i asculți argumentele, dar și angoasele, motivele, rațiunea lui de-a fi mers în direcția respectivă.

”Balena albastră” se bazează pe vulnerabilitatea psihică a potențialelor victime, dar și pe nevoia lor de adeziune, de loialitate, de comunitate. Am cunoscut de-a lungul timpului tineri care-și făcuseră vieți foarte complexe în online, fie că era vorba de un univers al jocului de rol (World of Warcraft, Second Life), fie unul al reputației, că era gaming (League of Legends/ LOL, Defense of the Ancients / DOTA), fie că era comerț (în oricare dintre sistemele anterior menționate). Toți găsiseră ”prieteni”, persoane cu care partajau informații, schimbau opinii, dar și ecou empatic la problemele lor. Blue-whale e o (altă) comunitate, una în care o minoritate se angajează în act/ joc, dar majoritatea se uită, contemplează, au fascinație morbidă. Face parte din creștere, la adolescență, să forțezi emoții, și frica, furia, oroarea sunt doar câteva dintre ele. Dacă te simți depășit, vorbește cu un psiholog informat. Apelez, aici, către toți colegii mei profesioniști să se informeze despre asta, fie din rândurile mele ori alte resurse informaționale.

Ce vor cei care organizează, ori coordonează astfel de ”jocuri”?

Orice ”creator” de conținut caută un singur lucru: faimă, popularitate, expunere. Deci și creatorii #bluwhale. Fiecare dintre ele servește scopului secundar, ”manifestul”. Manifestul e mesajul creatorului, de obicei o persoană cu atitudini anti-sistem, anti-sociale, anti-conformitate. Mesajul conține gânduri de reformă a lumii, de apocalipsă, de revenirea la anumite valori sau îmbrățișarea unora noi. Spre exemplu, pentru cei implicați în #bluewhale manifestul pare a fi că ”jocul” e un algoritm spre suicid demn, sau ca tratament al suicidalității (”cu cât mai mulți se sinucid, cu atât rămân mai puțini de sinucis”). Manifestul hrănește nevoia unei comunități de-a îmbrățișa o cauză anume. Prin asta #bluewhale e o sectă, un cult născut și crescut pe Internet. Avem exemple anterioare în literatură cu organizații utopiene, sectariene, suicidare: Jim Jones, spre exemplu, a creat o organizație numită Templul Oamenilor. Scopul era să recreeze ”grădina Raiului” pe pământ. În noiembrie, 1978, aproape peste 900 din discipolii, inclusiv Jones, s-au sinucis, în Georgetown, Guyana. David Koresh, alt ”guru” charismatic, a format o sectă neo-protestantă, ramura ”davidienilor”, al cărui ultim urmaș era chiar, în viziunea lui, Koresh. În 1993, după un asediu de aproape 2 luni ale FBI-ului, sediul lui Koresh din Waco, Texas a fost mitraliat de agenții federali. Dintre cei baricadați, 80 de persoane au murit, inclusiv David Koresh. Douăzeci de victime erau adolescenți, cu vârste sub 17 ani.

Balena Albastră respectă, în linii mari, schematica de cult a celor două organizații, cu deosebirea că nu are lider charismatic, ori altă ideologie decât algoritmul de ”joc”. Toate celelalte ”reguli” (chemarea la loialitate, moartea ca recompensă etc) fac parte din același bazin psihopatologic.

Observațiile mele:

–          Statul român, prin DIICOT, MAI, Ministerul Sănătății, al Educației, Colegiul Medicilor, Asociația Română de Psihiatrie & Psihoterapie, Asociația Română pentru Prevenția Suicidului, Colegiul Psihologilor din România, trebuie să acționeze pro-activ privind #bluewhale. Acțiune pro-activă înseamnă:

o   Formarea unei echipe complexe de lucru

o   Informare corectă profesională și comunitară, i.e. discuții în școli, educarea profesorilor, consilierilor școlari, autorităților teritoriale (poliție, inspectorate școlare, colegii psihologice, etc)

o   Monitorizarea activităților potențialilor admini, „tutori” sau alte persoane care împing în online conținut care trimite către #bluewhale

o   Identificarea zonelor de risc crescut, respectiv categorii vulnerabile, mergând până la restricționarea din ISP (Internet Service Provider) a website-urilor legate de #bluewhale. Din punctul meu de vedere ”Balena albastră” ține de crimă organizată în mediul online, deci e asimilabilă altor forme de cyber-criminalitate (trafic cu pornografie online cu minori, bullying sau crime financiare online)

Sute de adolescenţi din România sunt în pericol de moarte din cauza unui „joc“ online pătruns recent şi pe piaţa autohtonă, al cărui scop final este sinuciderea. Oricât de greu ar părea de crezut, există zeci de cazuri documentate în spaţiul ex-sovietic ale unor tineri care şi-au pus capat zilelor din cauza unei nebunii intitulate „Blue Whale Challenge“ (n.r. – Provocarea „Balena Albastră“).

Flagelul a pornit în Rusia. Între 2013-2016, iniţiatorul său, un rus cu numele Phillipe Budeikin, a creat opt grupuri dedicate pe reţeaua socială VKontakte (n.r. – varianta rusească a Facebook). Din noiembrie 2015 până în aprilie 2016, 130 de tineri ruşi s-au sinucis aruncându-se în gol sau în faţa trenului.

Jocul în sine mizează pe o provocare psihologică: cu un anunţ pe una dintre paginile oficiale ale jocului de pe VKontakte, potrivit căruia sunt interesaţi să joace „Balena Albastră“, tinerii pot adera la grupurile care promovează conceptul. Adolescenţii sunt contactaţi imediat după înscriere de „călăuze“. Ulterior, timp de 50 de zile, primesc câte o sarcină de îndeplinit, una mai sinistră decât alta: li se cere, de exemplu, să se automutileze pe antebraţ, unde să deseneze o balenă cu o lamă de bărbierit. Mai sunt provocaţi să se trezească la ora 4.20 şi să vizioneze un film de groază sau să se plimbe, în echilibru, pe marginea unei clădiri. Ultima sarcină este sinuciderea, prin metode diverse.

Jocul morţii s-a răspândit puternic atât în spaţiul ex-sovietic, cât şi în Estul Europei sau în Occident. Ucraina, Letonia şi Republica Moldova au înregistrat cazuri recente de sinucideri la adolescenţi care şi-au postat pe conturile personale de pe platformele sociale simbolurile provocării. Deşi diverşi lideri de opinie sau părinţi avertizează asupra implicaţiilor deosebit de grave, avertismentele sunt aproape ignorate în prezent.

Un reporter „Adevărul“ a petrecut câteva zile, sub acoperire, în mijlocul adolescenţilor de pe VKontakte (VK) care încearcă „Blue Whale Challenge“. În spatele unui cont fals, am făcut cunoştinţă cu adolescenţii români sau străini care se declară ajunşi la capătul puterilor în viaţa de zi cu zi şi care spun, pur şi simplu, că vor să moară.

„Mama e plecată din ţară, tata e un beţivan“

„I want to play Blue Whale“, am anunţat pe contul proaspăt înfiinţat pe VK. În mai puţin de o oră, o aşa-zisă călăuză ne-a scris în privat. După o conversaţie scurtă, un utilizator cu numele Tristan B. ne-a trimis cele 50 de sarcini şi ne-a avertizat că la finalul lor trebuie să ne sinucidem, că aşa este regula impusă de „creator“. Ca să fie sigură că jucăm, călăuză cere şi câte o fotografie în care să surprind faptul că am îndeplinit sarcina primită.

„Vreau să mor. De asta vreau să joc Balena Albastră“, ne-a spus Wika M, una dintre tinerele din reţea, cu care am conversat. De la începutul lui martie, fata care apare ca având vârsta de 19 ani este în căutarea unui balene călăuze care să o însoţească spre moarte şi zilnic postează anunţuri de intrare în joc: „I want to play Blue Whale“, „I’m looking for a guardian“, „I’m in the game“, cuplate cu hash-tagurile #bluewhale, #f57, #iminthegame,  #морекитов #тихийдом #разбудименяв420 #f57 #f58. Un utilizator care se declară călăuză i-a răspuns pe 12 martie. De atunci Wika n-a mai răspuns mesajelor private.

Paul P., un băiat de 18 ani dintr-o localitate din Nordul ţării, ne-a spus că vrea să intre în joc pentru că nu mai are nimic de pierdut. „Mama este în Italia de 15 ani, tatăl este un beţivan, deci nu am nimic de pierdut“, a mărturisit tânărul. Paul lucrează într-o benzinărie şi tot acolo locuieşte în lipsa unei situaţii decente acasă. Vrea să intre în jocul „Balena Albastră“, dar n-a găsit o călăuză. Şi-a pus pe profil chiar o fotografie din care reiese că a îndeplinit prima sarcină şi şi-a notat pe mână f57 (un alt nume simbolic al jocului), sperând că va fi contactat de un ghid al morţii.

Tentative pe Facebook

În ultimele luni, au apărut şi pe Facebook tentative de a promova jocul morţii sau de a afla informaţii, dar acestea par a fi înăbuşite din faşă. De exemplu, administratorii grupului „Eşti din Iaşi dacă…“ au exclus din comunitatea online mai mulţi tineri utilizatori care au pomenit despre acest flagel. Pe de altă parte, părinţii unei eleve de 12 ani din Iaşi, care au preferat să-şi păstreze anonimatul, ne-au explicat că Balena Albastră nu mai este demult o noutate pentru şcolari. Adolescenta le-a povestit părinţilor că jocul este la modă printre colegii ei, unii dintre ei tăindu-se cu lama pe mâini pentru a-şi desena celebra balenă.

Motivaţia cinică a iniţiatorilor

Potrivit Novaya Gazeta, o mamă psiholog, a cărei fiică a jucat „Balena Albastră“ şi s-a sinucis, a studiat ulterior nebunia, încercând s-o înţeleagă. Femeia a găsit pe unul dintre grupuri un slogan care ar fi influenţat-o şi pe fata ei de 12 ani să se considere grasă: „Niciodată nu vei înţelege cum să trăieşti fiind aşa mare şi impunătoare. Balenele niciodată nu se gândesc cum arată. Balenele sunt mai înţelepte decât oamenii, ele sunt frumoase. Eu am văzut cum balenele zboară, este de necrezut. Ştii de ce balenele se aruncă pe mal? Pentru că sunt disperate“.

În plus, psihologul rus a descoperit că diverse „călăuze“ promovau pe aceste grupuri o carte intitulată „50 de zile până la sinuciderea mea“, un bestseller scris de Stace Kramer. Autoarea încearcă, de fapt, să convingă prin cartea ei cât mai mulţi oameni să nu-şi ia zilele. Cu toate acestea, titlul a a fost răstălmăcit, iar cele 50 de sarcini pentru utilizatori par a fi insipirate din acest volum. Pe aceleaşi comunităţi online, se explică unele simboluri ale jocului cunoscute de utilizatori: f57, f57-58, f58, 4:20 prin trimiteri biblice. „Casa liniştită”, un alt nume al jocului, ar reprezenta Iadul, iar balenele doar nişte cadavre. Pe unul din grupuri, mama psiholog a găsit şi o postare a lui Philipp Budeikin – administrator – care anunţa că intenţionează să-şi lanseze un album cu versuri sataniste şi ar fi creat comunităţile online să-şi adune admiratori. În momentul în care psihologul a intrat în joc, grupurile erau urmărite de peste 230.000 de utilizatori ai platformei VK.

„Jocul acesta este un fel de isterie în grup”

Platformele pe care se joacă „Balena Albastră“ trebuie să blocheze conturile care se arată interesate de provocare, susţine Gabriel Crumpei, medic primar psihiatru, doctor în psihologie. „Jocul acesta este un fel de isterie în grup pe care o întâlneam altădată în cămine sau în leagăne, acolo unde, dacă se sinucidea un puber, mai apăreau încă un caz-două. Dacă atunci se putea controla situaţia, pentru că ştiai cu cine se însoţeşte copilul tău, acum, în mediul online, nu prea mai este această posibilitate. Totuşi, autorităţile trebuie să facă un apel public, să anunţe ce se întâmplă, şi acolo unde e cazul să blocheze aceste platforme, aceste conturi“, a arătat dr. Gabriel Crumpei.

Până în prezent, autorităţile române nu au luat nicio atitudine vizavi de jocul care face victime printre adolescenţi. În comparaţie, pe 6 martie 2017, Poliţia Naţională Franceză a transmis pe contul oficial de Twitter un mesaj scurt. „Nu vă lăsaţi influenţaţi, pentru nicio provocare nu merită să vă riscaţi viaţa“.

Adolescenţa este o perioadă de schimbări intense, schimbări care sunt normale, dar care generează angoasă şi anxietate în grade variate, subliniază Anca Hardulea, consilier şcolar, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi. „Pentru a aborda aceste schimbări, adolescentul apelează adesea la un grup pe care-l percepe ca fiind solidar în explorarea provocărilor specifice vârstei. Nu întotdeauna însă alegerea grupului este adecvată şi, în multe situaţii, spre exemplu în cazul socializărilor în mediul online, grupul la care aderă copilul nu este cunoscut de către părinţi. Apartenenţa la un grup periculos este indicată de comportamente precum: comunicare deficitară, impulsivitate, tăinuirea unor relaţii sau fapte“, a subliniat profesorul ieşean.

Regulile jocului „Balena Albastră”

În prima zi, călăuza îi indică jucătorului să-şi deseneze pe mână unul dintre simbolurile jocului – o balenă, f58-f57, 4:20, f57 şi să-i trimită o fotografie nud. În următoarea zi, jucătorul trebuie să se trezească la 04.20 să se uite la filme de groază. În a treia zi, utilizatorul trebuie să-şi facă trei tăieturi cu cuţitul, cuiul sau lama pe mână.

Următoarea sarcină presupune un desen cu o balenă pe un obiect la îndemână sau pe contul personal de VK. În a cincea zi, dacă ghidul apreciază că jucătorul a îndeplinit întocmai sarcinile, îl acceptă în rândul „Balenelor Albastre“ doar după ce îi arată că şi-a însemnat cu cuţitul pe un picior cuvântul „yes“. În zilele următoare, ghidul îi cere jucătorului să se trezească la 04.20 să urce pe acoperiş, să meargă în staţiile de tren sau să-şi însemneze mâna cu cuţitul, desenându-şi o balenă sau să-şi taie buzele. În a treia săptămână de joc, utilizatorul primeşte misiune secrete, iar de la ziua 30 la ziua 49, jucătorul trebuie să se trezească la 04.20 şi să se uite la filme de groază, să asculte muzică din aceeaşi categorie, să vorbească cu alţi jucători – numiţi balene – să-şi taie zilnic mâna şi să se retragă complet din mijlocul familiei sau cunoscuţilor. În ultima zi, sarcina jucătorului este să se sinucidă astfel încât să învingă jocul.

Aflu că autritățile moldovenești, jurnaliștii și blogherii, precum și așa-zișii reprezentanți ai societății civile, au aflat în sfîrșit că există un joc pe nume ”Sinii kit” (balena albastră) în care adolescenții se sinucid. Se sinucid și în Moldova. Asta în epoca internetului cînd orice om cu minime cunoștințe poate afla în 40 minute aproape orice despre aproape oricine.

Au început ședințele cu cadrele didactice, grupurile pe feisbuc și părerile despre cum să-i salvăm.

Cunosc și eu astfel de cazuri.

Vreau să fac cîteva observații despre sinucidere. În cazul nostru sinuciderea nu este un efect social și nu poate fi prevenită prin adunări de partid, prin ședințe la minister și nici prin discuții la televizor purtate de activiștii publici. Avem de a face cu un șir de sinucideri pe care Albert Camus le numește ”filozofice”, căci el spunea că ”sinuciderea este un răspuns filozofic la întrebarea dacă viața merită sau nu să fie trăită”.

Întrebarea este: viața, așa cum este predată acestor copii, este ceva care merită trăit? Ce oferă societatea de azi copiilor, ce oferă școala, ce oferă cluburile, angajările, avansările, absurdul nostru existențial? O lume fără Dumnezeu este o lume în care poți face orice și unde viața și moartea au aceeași valoare. Pînă și Apostolul Pavel vă spune că: ”Dacă Hristos nu a înviat, nimic nu are rost, bem, mîncăm, căci mîine murim!”

Mulți ani în urmă am citit un tratat mare despre istoria sinuciderii scrisă de Georges Menois. Este o lucrare amplă care oferă statistici privind sinuciderea în diferite perioade de timp, precum și originea socială a sinucigașilor. Deasemenea, George Menois oferă și multe studii de caz. Este interesant că dincolo de cazurile sociale, de sărăcie, datorii, sau violuri în rîndul minorelor, sinuciderea este alegerea multor oameni care nu intră în nici o categorie de risc. Găsim multe sinucideri în rîndul militarilor, medicilor și chiar preoților. Autorul oferă cazuri cînd catolici convinși se trezeau dimineața, se bărbiereau, își puneau cele mai bune haine, mergeau la biserică, se împărtășeau, apoi veneau acasă și se sinucideau.

Am făcut referire la acest studiu și la filozofia lui Camus pentru a ieși din modul simplist în care se încearcă acum salvarea acestor tineri. Ei nu așteaptă de la voi să-i salvați de Balena albastră, neagră sau portocalie. Puteți să închideți toate site-urile și să interziceți internetul. Ei așteaptă să le oferiți o provocare pe măsură. Nu o balenă roz cu 50 de roze și 50 de semafoare cu 50 de bătrînele pe care ei să le treacă strada pentru a fi mai buni. Oferiți-le un sens în viață, oferiți-le o luptă din care ei să poată ieși învingători.

Tinerețea vrea o luptă pe viață și pe moarte din care să iasă învingătoare. Tinerii merg să moară în război, tinerii au murit pentru Hristos. Mucenicii din toate timpurile au fost în marea lor majoritate tineri. Pentru că tinerețea e gata de luptă. Dacă voi nu le oferiți o luptă, vor veni alții să o facă.

Vă mai spun două vorbe despre semantica balenei și a albastrului. În imaginarul biblic balena este balaurul care se zbate să înghită omenirea. Balena este moartea veșnică, ea îl înghite pe Iona. Tot la balenă face referire Hristos cînd zice: ”Precum Iona a stat trei zile și trei nopți în pîntecele chitului, tot așa și Fiul omului va sta în pîntecele pămîntului, iar a treia zi va învia”. Albastrul e culoarea disperării, așa cum o vedem la romanticii germani și în iconografia bizantină. Peștele imens de culoare vineție, înghițind păcătoșii în ziua Judecății este o imagine iconografică consacrată.

Prin urmare, autorii jocului ”Balena albastră” sînt niște inițiați care folosesc simbolistica biblică a răului și a morții, iar organizarea rețelei, a treptelor, a motivărilor se face în cheia provocarii antice în care sinuciderea era o expresie a demnității, a curajului, a victoriei. Copiii sînt atrași într-un pariu al curajului. Oferiți-le un sens mai bun pentru care să-și pună viața. Nu vă temeți de acest cuvînt, căci lucrurile pentru care nu merită să mori sînt lucrurile pentru care nu merită să trăiești.

Noi credem că singului lucru pentru care merită să mori este iubirea. Hristos a murit din iubire și nouă ne-a zis că ”mai mare iubire nu este decît aceea ca să-și pună cineva sufletul pentru aproapele său”.

Ce le putem noi spune acestor tineri, după ce nu le-am oferit nici un sens demn de a fi trăit? Poate doar că nu moartea ne înspăimîntă, ci sensul pentru care murim. Sîntem gata să murim împreună cu voi pentru iubire.


Categorii

Bolile generatiei digitale, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Parintele Savatie, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “BALENA ALBASTRA – un joc SUICIDAR declanseaza un val de victime in randul ADOLESCENTILOR/ Parintele Savatie: DE CE SE SINUCID COPIII?

 1. “Am observat ca duhurile care erau in iad, au iesit pe fata pamantului. Si fiecare [om] in parte este cernut, este ispitit sa vada ce face, cum il poate trage”( pr. Proclu Nicau, “Constiinta, spune-mi tu”). Mare ispita a zilelor noastre este sinuciderea. Sa ne pazeasca Dumnezeu de ganduri de deznadejde si,daca le avem, sa nu le ascultam! “Diavolului ii place sa stea de vorba cu noi, dar noi trebuie sa tinem gura inchisa si sa zicem asa: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi!” (pr Proclu).

 2. Fotografia unei fete legate la ochi, în Piața Iuliu Maniu din Alba Iulia, așteptând tăcută pe o bancă și fără nici o reacție față de cei din jur, face vâlvă pe internet. Autoarea fotografiei spune că s-a apropiat de tânără și a întrebat-o ce face. ”Stătea singură, legată la ochi, am întrebat-o dacă are nevoie de ceva, dacă e OK și dacă e un protest. Nu mi-a răspuns nimic. ”Am simțit tristețe/dezamăgire, când m-am apropiat” a adăugat ea.

  După postarea fotografiei, Anne-Marie a primit un mesaj privat din care a aflat că la fața locului a apărut și un polițist.

  „La un moment dat a mers un polițist la ea și a întrebat-o dacă e ok, și ce face… dar fata tot nu vorbea. I-a luat polițistul dosarul și îl răsfoia, dar ea tot nemișcată stătea.. Orice îi spunea, ea nu mișca și nu vorbea. În cele din urmă, a ajuns și un echipaj de poliție acolo, a luat-o unul dintre ei de braț și a ridicat-o; ea s-a desfăcut de la ochi și a luat-o prin parcare, iar polițistul mergea după ea și îi tot punea întrebări… însă ea, la fel de tăcută. Apoi a luat-o pe o străduță și nu am mai văzut-o”, sună mesajul.
  http://alba24.ro/foto-blue-whale-sau-baba-oarba-misterul-unei-fete-legate-la-ochi-pe-o-banca-in-centrul-orasului-face-furori-pe-facebook-553322.html

 3. Marea majoritate a victimelor balenei albastre sunt fete, iar rata sinuciderilor a crescut cu 38% in randul fetelor si a scazut cu 34% in randul baietilor din Canada.

  Two schoolgirls Yulia Konstantinova, 15, and Veronika Volkova, 16, fell to their deaths from the roof of a 14-storey apartment block.
  Another unnamed 15-year-old girl was also critically injured after falling onto snowy ground from a fifth floor flat in the city of Krasnoyarsk, also Siberia.
  Two days earlier, a 14-year-old girl from Chita was reported to have thrown herself under a commuter train.
  https://www.thesun.co.uk/news/3003805/blue-whale-suicide-game-online-russia-victims/

  Teen suicide on the rise among Canadian girls
  Over the past decade, the suicide rate among girls has increased by 38%, while male suicide decreased by 34%.
  http://www.bbc.com/news/world-us-canada-39210463

 4. Luca 21:25.26 – Vor fi semne in soare, in luna si in stele. Si pe pamant va fi stramtorare printre neamuri, care nu vor sti ce sa faca la auzul urletului marii si al valurilor; oamenii isi vor da sufletul de groaza, in asteptarea lucrurilor care se vor intampla pe pamant caci puterile cerurilor vor fi clatinate.

  Un corp ceresc de 3-10 ori mai mare decat Jupiter, avand atmosfera cu vapori de apa, a fost descoperit in apropierea pamnatului, in constelatia Hidra!

  WISE 0855–0714 este o stea pitică bună, iar ultimele cercetări arată că ar putea fi la fel de rece ca Polul Nord terestru, astronomii considerând-o cea mai rece pitică brună descoperită până acum.
  Precedentele cele mai reci stele de acest fel au o temperatură estimată la cca. 20 grade Celsius și au fost descoperite tot cu ajutorul WISE și Spitzer.
  WISE J085510.83-071442.5 este de doar 3 până la 10 ori mai mare decât Jupiter, se află la 7,2 ani lumină de Pământ, devenind al patrulea cel mai apropiat sistem stelar.
  http://scinews.ro/wise-0855-0714-cea-mai-rece-pitica-bruna/

  The object is located in the constellation Hydra.
  Infrared images taken with the Magellan Baade telescope suggest evidence of water clouds.
  https://en.wikipedia.org/wiki/WISE_0855%E2%88%920714

 5. O singura intrebare nu s-a pus pana acum: de cine sunt platiti acesti psihologi transformati in “mentori” care indeamna la sinucidere?

  Potrivit Novaia Gazeta, dintre cei 130 de adolescenti care s-au sinucis in perioada noiembrie 2015 si aprilie 2016 in Rusia, mai multe zeci au facut-o la incitarea unor “mentori” intalniti in grupari inchise de pe internet, care abordeaza o imagerie enigmatica si propavaduiesc un cult al sinuciderii.
  Dintre acesti “mentori”, unul singur a raspuns pana in prezent pentru actele sale: in noiembrie, comitetul de ancheta din Sankt Petersburg a anuntat arestarea lui Filip Budeikin, 22 de ani. Acesta este acuzat ca a impins la sinucidere 15 adolescenti prin intermediul Vkontakte.

  Potrivit anchetatorilor, acest student la psihologie a creat, sub diverse pseudonime, mai multe grupuri virtuale sub nume precum “Marea Balenlor” sau “F57”.

  Delegatul Kremlinului pentru drepturile copilului, Anna Kuznetova, a evocat chiar o majorare cu 57% a ratei sinuciderii minorilor in 2016, atribuind aceasta crestere “gruparilor mortii”.

  Fenomenul pare sa se extins si in Ucraina vecina, unde autoritatile anunta o crestere “serioasa” a cazurilor de sinucidere in randul adolescentilor.

  Politia ucraineana, care a blocat in martie accesul la 500 de grupuri organizate pe internet, a anuntat ca a primit “aproape 70 de alerte de minori fugari in fiecare zi, 20 pana la 30% dintre ei fiind implicati intr-un grup al mortii”.
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-21690801-rusia-ingrijorata-fata-misterioaselor-grupari-ale-mortii-care-indeamna-internet-adolescentii-sinucida-balena-urbana-legenda-urbana-sau-fenomen-crestere.htm

 6. Pingback: BALENA ALBASTRA HOAX SAU PERICOL REAL? Mai multe cazuri de adolescenti si copii au fost raportate in cateva judete (Video)
 7. Părintele Savatie Baștovoi: „De ce se sinucid copiii”

  Întrebarea este: viața, așa cum este predată acestor copii, este ceva care merită trăit? Ce oferă societatea de azi copiilor, ce oferă școala, ce oferă cluburile, angajările, avansările, absurdul nostru existențial? O lume fără Dumnezeu este o lume în care poți face orice și unde viața și moartea au aceeași valoare. Pînă și Apostolul Pavel vă spune că: ”Dacă Hristos nu a înviat, nimic nu are rost, bem, mîncăm, căci mîine murim!”

  Ei nu așteaptă de la voi să-i salvați de Balena albastră, neagră sau portocalie. Puteți să închideți toate site-urile și să interziceți internetul. Ei așteaptă să le oferiți o provocare pe măsură. Nu o balenă roz cu 50 de roze și 50 de semafoare cu 50 de bătrînele pe care ei să le treacă strada pentru a fi mai buni. Oferiți-le un sens în viață, oferiți-le o luptă din care ei să poată ieși învingători.

  Tinerețea vrea o luptă pe viață și pe moarte din care să iasă învingătoare. Tinerii merg să moară în război, tinerii au murit pentru Hristos. Mucenicii din toate timpurile au fost în marea lor majoritate tineri. Pentru că tinerețea e gata de luptă. Dacă voi nu le oferiți o luptă, vor veni alții să o facă.

  Vă mai spun două vorbe despre semantica balenei și a albastrului. În imaginarul biblic balena este balaurul care se zbate să înghită omenirea. Balena este moartea veșnică, ea îl înghite pe Iona. Tot la balenă face referire Hristos cînd zice: ”Precum Iona a stat trei zile și trei nopți în pîntecele chitului, tot așa și Fiul omului va sta în pîntecele pămîntului, iar a treia zi va învia”. Albastrul e culoare disperării, așa cum o vedem la romanticii germani și în iconografia bizantină. Peștele imens de culoare vineție, înghițind păcătoșii în ziua Judecății este o imagine iconografică consacrată.

  Prin urmare, autorii jocului ”Balena albastră” sînt niște inițiați care folosesc simbolistica biblică a răului și a morții, iar organizarea rețelei, a treptelor, a motivărilor se face în cheia provocarii antice în care sinuciderea era o expresie a demnității, a curajului, a victoriei. Copiii sînt atrași într-un pariu al curajului. Oferiți-le un sens mai bun pentru care să-și pună viața. Nu vă temeți de acest cuvînt, căci lucrurile pentru care nu merită să mori sînt lucrurile pentru care nu merită să trăiești.
  http://www.activenews.ro/stiri/Parintele-Savatie-Bastovoi-%E2%80%9EDe-ce-se-sinucid-copiii-141824

 8. @nimeni:

  cunosc acest text al par. Savatie. Mi aminteste de discutia pe care am avut o cu un parinte induhovnicit pe care am avut oportunitatea sa il intalnesc la un mom dat. L am intrebat ceva legat de o anecdota cam smintitoare pt mine, in care o familie credincioasa ea somata de un ticnit inarmat sa “moara pt Hristos”, ceea ce insemna sa se lase impuscati de el chipurile ca sa i demonstreze lui ca exista credinciosi autentici, nu doar “din vorbe” (episodul nu era real, ci regizat sub forma unei “pilde”). Ezitarea si frica lor i a facut pe unii dintre comentatori sa clatine reflexiv din cap, cu aerul: “vezi, domle, cand vine proba, acolo se vede taria…” (asta era de fapt si morala declarata a anecdotei). Eu mi am exprimat rezerva, pt ca nu mi s a parut o autentica “proba” interpretarea credintei data de un dement inarmat (mai ales ca, atentie!, nu le pusese problema in termeni de “lepadare” sau ceva de genul..adica ori va lepadati ori muriti, ci pur si simplu, punandu le arma la tampla, i a intrebat daca sunt gata sa moara pt Hristos). Parintele mi a dat dreptate si – asta mi a placut f mult! – a conceptualizat solutia (adica a motivat rational), zicandu mi: e bine sa fim pregatiti sa murim pt credinta daca e la o adica, dar sa stim ca Hristos vrea in primul rand sa TRAIM PT. EL! ASTA e dorinta Domnului: sa traim intru si pentru EL, nu sa murim! Greseala familiei a fost ca a cazut in capcana unei false dileme, luand de buna calificarea dementului care numea “moarte pt Hristos” a te lasa aiurea impuscat.

  Moartea – si multi nu realizeaza asta – poate fi de f multe ori o abdicare, nu o victorie. O dezertare. Sunt oameni care prefera moartea travaliului unei lupte sustinute, ce reclama inventivitate, responsabilitate, anduranta, prezenta continua. Cand nu ai de ales e altceva. Dar de obicei ai de ales. Iar alegerea vietii cu si intru HRISTOS s ar putea sa fie mai grea decat optiunea, pt unii comoda, a mortii.

  Mai mult (sau mai exact) sunt oameni care prefera sa moara pt ca nu suporta o pierdere lumeasca. Iar moartea nu apare in cazurile de care vb ca o sinucidere sau ca o varianta impusa, ci ca o PREZENTA INVOCATA. Stiu oameni (pe unii chiar personal) care au avut accidente de masina sau in apa sau accidente cerebrale (unii au murit, altii au scapat) care au survenit pe fondul unor dezamagiri sentimentale, conjugale, pe fondul unui stres imens profesional sau al tristetii determinate de pierderea cuiva drag. Toti aflati in depresie, din punctul meu de vedere au “atras” moartea pt ca lipsa de chef de a trai era vizibila, fie determinata de tristetea pierderii a ceva lumesc, fie de teama de a lupta.

  Astea sunt provocari aproape inevitabile intr o existenta lumeasca si AICI , in astfel de cazuri, e testata credinta! Iar a trece testul inseamna A TRAI, A RAMANE IN LUPTA, a si pastra viata, inclusiv sufleteste, a mentine vii credints, iubirea si speranta, increderea nestramutata in Sensul bun si profund al Voii Divine. Unii izbutesc sa treaca, cu ajutorul Domnului, cunoscandu se pe ei, intelegandu si limitele, acceptandu si boala si lasandu se cu curaj in voia si ingrijirea Domnului (pe principiul “tine ti mintea in iad si nu deznadajdui..ca nu e nevoie. Te trec Eu tunelul daca te smeresti”). Acestia renasc de obicei dupa o astfel de experienta. Altii (din experienta mea cei mai multi) trec, supravietuiesc, dar raman cumva “mutilati”, imbatraniti sufleteste, blocati in creativitatea lor, inacriti sau rigidizati. Altii, abdica, efectiv. Si mor inainte de termen, inainte de a li se incheia “programul”.

  Iar am lungit o. Bref: moartea nu e intotd o dovada de curaj, si nici solutia. Ne putem “sinucide” (fizic sau sufleteste) si indirect, prin simpla abdicare interioara, prin pierderea increderii si sperantei in maretia, puterea si formidabila ingeniozitate a Doctorului sufletelor si trupurilor noastre. El regenereaza si invie, pt ca nu e doar Calea, ci si Viata.

 9. @Doroteea

  “Moartea – si multi nu realizeaza asta – poate fi de f multe ori o abdicare, nu o victorie. O dezertare. Sunt oameni care prefera moartea travaliului unei lupte sustinute, ce reclama inventivitate, responsabilitate, anduranta, prezenta continua.”
  “Astea sunt provocari aproape inevitabile intr o existenta lumeasca si AICI , in astfel de cazuri, e testata credinta! Iar a trece testul inseamna A TRAI, A RAMANE IN LUPTA”

  Da, lupta cu adversitatile, suferintele si neputintele este focul cu care trebuie sa ne botezam, ca ala cu apa nu este nicidecum suficient.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare