Biserica Greciei atacata mediatic pe motive financiare

26-11-2012 1 minut Sublinieri

Departamentul de criminalitate economica al Ministerului de Finante de la Atena investigheaza un caz de evaziune fiscala in care sunt implicati doi mitropoliti ai Bisericii Ortodoxe a Greciei care au in conturi “zeci de milioane de euro”.

Autoritatile elene au descoperit ca mitropolitii Chrisostomos de Peristeri si Kirillos de Thessaliotida, Fanari si Pharsalos au “zeci de milioane de euro” in conturile bancare, scrie publicatia locala Ethnos, citata de RIA Novosti.

Banii, proveniti din donatii, chirii percepute pentru proprietati imobiliare si investitii, au fost plasati si in conturi ale rudelor, investigate, de asemenea, de autoritati, scrie Mediafax.

Anchetatorii au informat ca detin o lista cu zeci de oficiali ai Bisericii si preoti care au peste 100.000 de euro in conturi din Grecia sau din afara tarii, potrivit Ethnos.

Biserica Ortodoxa din Grecia a afirmat ca informatiile aparute in publicatia Ethnos ar putea fi parte a unei campanii de presa deliberate cu scopul defaimarii Bisericii si a recomandat sa nu fie trase concluzii pana la finalizarea investigatiei.

Un purtator de cuvant al conducerii Bisericii Ortodoxe a Greciei a declarat agentiei Romfea.gr ca informatiile din presa ar putea “urmari anumite scopuri”.

Biserica a anuntat ca problema va fi adusa in fata Sfantului Sinod doar dupa prezentarea rezultatelor investigatiei.

Grecia a fost nevoita sa ceara doua programe succesive de ajutor financiar extern, insumand 240 de miliarde de euro, dupa ce indatorarea foarte ridicata a statului a adus tara aproape de faliment. Programele de ajutor extern au fost conditionate de masuri dure de austeritate, intre care reduceri de salarii si pensii, precum si concedieri in sectorul de stat. Evaziunea fiscala a fost identificata ca o posibila sursa de venituri importante pentru stat, insa autoritatile nu au reusit sa obtina incasarile estimate.

Potrivit Financial Times, Germania a incercat sa ajute Grecia sa reduca evaziunea, insa nu a putut ajunge la o intelegere cu oficialii eleni. Cotidianul britanic informa in feberuarie, ca autoritatile germane au recrutat circa 160 de voluntari experti in colectarea taxelor, care sa mearga in Grecia pentru a ajuta la combaterea evaziunii, in timp ce presa elena scria despre “o forta de asalt formata din colectori de taxe germani”.

In iulie, Bild a scris, citand surse guvernamentale, ca Germania a renuntat la planul de a trimite in Grecia experti care sa ajute la combaterea evaziunii pentru ca oficialii de la Atena nu au fost interesati de propunere. Oficialii eleni nu au fost interesati si au considerat trimiterea unor agenti fiscali drept un amestec in afacerile interne ale tarii.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Grecia, Ierarhi greci

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Biserica Greciei atacata mediatic pe motive financiare

  1. Mai lipseste sa fie acuzata Biserica de trafic de droguri, dar probabil ca nu sunt departe vremurile acelea. Problema banilor este una destul de arzatoare acum, pentru Grecia si nu numai, deci, nu intamplator a fost ales subiectul in discutie.

    Ceea ce se pare ca a uitat apusul, este experienta martiriului in martirisirea credintei ortodoxe, modul profund de a participa si a ramane in viata lui Hristos.

  2. Nu stiu daca cele spuse aici sunt adevarate, insa aceste acuze nu sunt adresate Bisericii cu B mare ci unor membrii ai ei. Dintotdeauna banii au fost o mare problema atat pentru mantuirea personala dar si pentru credibilitatea unei institutii. Nu este un aspect usor de plasat la locul pe care il merita tocmai datorita aparentei puteri pe care o ofera.

  3. “160 de voluntari experti in colectarea taxelor”..cum s-o numi Fanariot in germana ? (ce ti-e si cu istoria asta…)

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare