Biserica Ortodoxa din Bulgaria atacata cu pretextul DECONSPIRARII SECURITATII COMUNISTE

4-01-2012 1 minut Sublinieri

Deconspirarea securităţii comuniste a ajuns la conducerea Bisericii ortodoxe bulgare. Comisia de stat a cerut patriarhiei lista cu mitropoliţii, episcopii, rectorii de seminarii şi egumenii mănăstirilor mari care trebuie verificaţi în conformitate cu legea.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov:

Majoritatea înalţilor preoţi s-au împotrivit deschiderii dosarelor pentru feţele bisericeşti. Mitropilitul Kiril al regiunii Varna a declarat că Biserica ortodoxă nu face parte din categoria comunităţilor religioase şi deci nu poate fi afectată de legea deconspirării securităţii.

Mitropolitul Natanail a declarat că verificarea încalcă textul constituţiei, care proclamă separarea bisericii de stat. O astfel de acţiune, după el, va compromite ideea ortodoxă. Natanail a avertizat că va acţiona în judecată funcţionarii Sfântului sinod, care vor oferi comisiei de deconspirare spre verificare datele sale personale. Experţii în dreptul canonic au amintit însă că feţelor bisericeşti le este interzis să se adreseze tribunalelor civile.

Vlădicile au cerut ajutorul preşedintelui socialist Gheorghi Părvanov – el însuşi cu dosar de colaborator al departamentului de informaţii istorice şi culturale al securităţii. Într-o scrisoare deschisă, un grup de intelectuali apropiaţi Partidului Socialist au cerut să fie lăsată în pace şi să nu fie denigrată Biserica ortodoxă”.

În ciuda opoziţiei unor membri ai săi, Sfântul sinod al Bisericii a decis să pună la dispoziţie Comisiei de stat datele cerute. Până acum însă numai cinci mitropoliţi şi patriarhul Maxim au prezentat aceste date.

Peste jumătate din membrii Sfântului sinod au fost agenţi ai securităţii, a anunţat fostul preşedinte al comisiei de stat, Metodi Andreev. Din acest punct de vedere, vârfurile bisericii ortodoxe se apropie de grupul ambasadorilor.

Refuzul unor vlădici de a li se deschide dosarele vorbeşte de o conştiinţă pătată”, a declarat primul ministru Boiko Borisov. El nu acceptă argumentul că separarea bisericii de stat nu permite scoaterea la iveală a trecutului securist. Borisov a declarat că şi credincioşii au un cuvânt de spus în aceasta problemă.

Experţii în istoria comunismului constată că organele represive au creat reţele de informatori în toate cultele religioase. Imediat după complotul comunist din 9 septembrie 1944 au fost masacraţi căteva sute de preoţi şi episcopi ortodocşi. În perioada 1948-1949, au avut loc procese de spionaj instrumentate soldate cu sentinţe capitale împotriva comunităţilor religioase mai mici – catolici şi protestanţi. Represiunile au fost urmate de crearea unor vaste reţele de informatori în Biserica ortodoxă. Mulţi au colaborat de dragul carierei în ierarhia bisericii. O parte din colaboratori au fost folosiţi de către serviciul de informaţii externe.

Nota noastra:

Ne amintim ca al nostru CNSAS a albit ierarhii care erau suspecti, mai degraba, ca ar fi fost chiar oamenii Securitatii (ofiteri), si i-a patat pe cei care au semnat cate o hartie sau au colaborat de forma, fara a fi informatori (turnatori) in sensul concret (si ticalos) al cuvantului.

Prin urmare, nu e greu sa ne dam seama ca, in acest moment, si in Bulgaria Biserica este tinta campaniilor anti-clericale de tot felul.

Legaturi:

[…] Am mâhnire, pentru că nu doar în Grecia, ci şi în alte ţări unde există o Ortodoxie luptătoare, urâtorul de bine, prin instrumentele sale, încearcă să provoace lovituri şi să zdruncine credinţa oamenilor în Biserica Ortodoxă, ca să poată, aşa cum crede el, să-şi săvârşească nederanjat lucrarea distrugătoare.

 

Suntem încercaţi, şi sfinţia-voastră, şi noi aici în Bulgaria. […]


Categorii

1. DIVERSE, Biserica Ortodoxa Bulgara

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Biserica Ortodoxa din Bulgaria atacata cu pretextul DECONSPIRARII SECURITATII COMUNISTE

  1. Pingback: PARINTELE AGAPIE CORBU – cea mai profunda si mai duhovniceasca pozitie in cazul STARETULUI EFREM, “INLANTUITUL LUI HRISTOS”! - Razboi întru Cuvânt
  2. Pingback: Patriarhul Maxim al Bulgariei a trecut la Domnul/ Biserica Sfantului Mormant ar putea fi INCHISA din cauza unor datorii inventate - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Biserica Bulgariei primeste in randurile sale FACTIUNEA SCHISMATICA CONDUSA DE INOCHENTIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Patriarhul interimar al Bulgariei ACUZAT de politie politica pentru REGIMUL COMUNIST. In februarie vor avea loc ALEGERILE pentru NOUL PATRIARH - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Biserica Bulgariei se pregateste pentru ALEGEREA NOULUI PATRIARH. Blocaj in nominalizarea CANDIDATILOR - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare